» »

Poklicna matura 2013 (ekonomsko komericalni tehnik)

Poklicna matura 2013 (ekonomsko komericalni tehnik)

Kurzweil ::

Torej, kolegica ima sina, ki bo preko Ljudske univerze (beri večerne šole) opravljal letos poklicno maturo iz smeri ekonomsko komercialni tehnik. Predmeti, ki jih mora opraviti:

- Slovenščina
- Angleščina
- Gospodarsko poslovanje

Torej ob obisku RICa(republiškega izpitnega centra) je jasno razvidno, da so pisni roki od 1. junija dalje.
Ker pa se v teh dneh ne javljajo iz pisarne te "večerne šole" pa kolegica oz. njen sin nimata pojma kdaj so ustni roki za omenjene izpite? Ali jih lahko vsaka šola sama postavi časovno, kot jim ustreza v nekem obdobju, ali so ustni roki že tudi znani, ker slednjih rokov ne najedm na kakšnem kredibilnem viru. Oz. spletni strani.

Ker je poba tudi lenuh ni hodil na priprave za maturi, zato vas v istem postu prosim vse, ki imate kakšen seznam kaj točno pride v poštev (snov) pri katerem predmetu mature oz. če ima kdo še kakšen uporaben vir snovi na spletu.

Res najlepša hvala za odgovore in nasvete, kolegica (soseda) je malce kako naj rečem neiznajdljiva, zato pa tu prosim vse vas če imate kaj res uporabnega in koristnega za podat.

Eureka ::

Sem lenuh pa sem to poklicno maturo na srednji ekonomski opravil z levo roko, čeprav nisem bil niti ure na pripravah. "Najtežji" je strokovni predmet GPO, kjer znajo kar iti v podrobnosti, ostalo je mala malica. Vglavnem bi rekel, da je skoraj težje priti do mature kot pa jo narediti.

Na dijaski.net ima recimo za slovenščino obnove literature, ki jo lahko dobi na ustnem, za pisnega pa se skoraj nima haska učit, ker če je pismen bo naredil :) V bistvu če se ni dobesedno prešvercal do mature tako, da smo mu ocene šenkali in mu je vsaj delček znanja ostalo, bi moral narediti brez težav.

Isto velja za angleščino, vidim da jo je izbral. Če je prišel, do mature jo bo tudi na maturi opravil. Na ustnem dobiš neko temo, si prebereš in te komisija sprašuje oz. prosto govoriš o temu kaj si prebral. Lahko te še kaj vprašajo, recimo mene so vprašali, kakšni so moji plani za bodočnost. Res razen gospodarskega poslovanje je vse ostalo bolj formalnost kot pa nekaj noro zahtevnega ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eureka ()

Kurzweil ::

No in gre ravno za primer, ki si ga že omenil.
Torej rednega šolanja ta poba ni navajen, nekaj let je vlekel te izpite ne Ljudski univerzi, tudi kar mu je šlo je seveda že pozabil. Angleščina mu ni niti slučajno tako blizu, razlog, da si jo je izbral je, da mu je delovala lažja od matematike.

I njegovega vidika pa mu ravno gospodarsko poslovanje predstavlja najlažjo stvar, ker je imel ravno na koncu te večerne šole vse štiri letnike.
Neve pa niti, katera vsa dela kot književnost ga čakajo, niti kaj vse pri angleščini pride v poštev, prepričan sem da obstaja iz strani Ministrstva za šolstvo ali iz Republiškega izpitnega centra kakšen seznam, kaj točno se mora naučit.

Kako pa si imel ustne? ali so to bili isti dan za iste predmete na vseh šolah ali si šola to v nekej obdobju sama roke določi, kdaj jih bo izvajala?

Eureka ::

Pomoje ni enotno, ampak šola določi, je pa vprašanje ali to določijo že na začetku ali sproti prilagajajo, čeprav je meni delovalo bolj kot slednje.

Pri slovenščini bo pač imel pisno esej na neko tematiko, pač tu nevem koliko se da naučiti. Pri pisnem bo še slovnica, nič kaj zahtevnega, četudi kaj ne zna bo to dokrpal pri otročjih nalogah kot so nasprotnja ali kakšno stopnjevanje :) Na ustnem dobiš listek z odlomkom iz nekega dela, ki so ga obravnavali v šoli, lahko je tudi pesem, poveš avtorja in ga uvrstiš v obdobje, prebereš odlomek na listku in potem komisija preverja bralno razumevanje itd

Pri angleščini je na pisnem pač klasično slovnica, časi, bralno razumevanje zgodbe kjer odgovarjaš na vprašanja, ki se nanašajo na zgodbo, ki jo imaš v testu. Za ustno sem že napisal v prejšnjem postu.

Gospodarsko poslovanje je pa tricky, odvisno na kakšnen listek naletiš, mi smo imeli mislim da 3 vprašanja gor in 1x si lahko menjal listek (mislim da je to povsod bilo možno). Spomnim se žač samo enega vprašanja ker je le enih 6 let od tega "Načini skladiščenja (first in first out itd ...)" Pisni pri temu GPO je bil ne samo meni ampak vsem še najtežji del mature, pa čeprav je notri tudi dost taki stvari, ki jih lahko rešiš po logiki, naprimer mi smo imeli neko idejo za farmo koz ali nekaj podobnega, in smo morali pač napisati kje bi to imeli, kje bi poslovali, itd ...

p.s. ali ni poleg teh 3 predmetov še 4. kot neka projektna naloga, ki jo mora s powerpointom oz predstavitvijo zagovarjat pred komisijo ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eureka ()

Kurzweil ::

Ja 4. stvar, ki jo bo imel je seminarska + zagovor pri gospodarskem poslovanju.
Sicer pa to, kar se tebi, meni in večini tu zdi samoumevno je lahko njemu kar velik problem, zato pa ga najbolj boli, ker nima recimo za književnost nobenega seznama, katera dela pridejo v poštev. Isto velja za vse predmete.

Eureka ::

http://dijaski.net/slo/poklicna-matura/...

tukaj ima pole + na koncu še za ustni del.


Za gpo pa pač pride v upoštev vse iz učbenikov GPO1,2 in 3. Nam je profesor za ta predmet malce namignil in dal neka možna vprašanja ampak je šlo v bistvu za splošne stvari, kot so menice itd

Kurzweil ::

Kako pa je s seznamom del, kar se književnosti tiče na maturi?
Sem jaz prav razumel nekaj mesecev nazaj po Dnevniku, da nebo več književnosti na maturi, ali je bila to blodnja?

_commandos_ ::

Kurzweil ::

Seznam književnih del za Slovenščino anyone ?

Blinder ::

Boljše zanj, če ne naredi te šole. Kot ekonomski tehnik ne moreš nikjer delat. Kot fizični radnik z osnovno šolo pa se da kej dobit.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Eureka ::

saj sem dal link, evo direktnega: http://www.dijaski.net/slo/poklicna-mat...

Kurzweil ::

Blinder je izjavil:

Boljše zanj, če ne naredi te šole. Kot ekonomski tehnik ne moreš nikjer delat. Kot fizični radnik z osnovno šolo pa se da kej dobit.


Upam, da se zavedaš kako debilen odgovor si dal. Da argumentiram...

Marsikatera služba zahteva samo stopnjo in ne točno določenega poklica (če imaš seveda znanje iz tistega drugega).
Nevem ali nimaš šola ali si fizični radnik, kot praviš, ampak hvalabogu niso vsi mnenja, da je treba imet čim manj izobrazbe :))
Četudi, je kje problem izobrazba (da ni previsoka), se lahko še vedno če nisi ravno totaln nesposobnež dogovoriš za plačilo po nižji stopnji izobrazbe (v pogodbi se lahko navede marsikaj).

Naslednja stvar je, da gre ta fant potem še naprej študirat (nevem kje si prišel do zaključka, da je to konec šolanja zanj), poleg vsega pa kdo pravi, da moraš biti tak luzer in tako omejen, da iščeš poklice samo v Sloveniji in čakaš na svojih 80 let v kraju kjer si se rodil doma še vedno obešen na mamino joško?

Kolikor sem hvaležen ostalim uporabnikom z odgovori in nasveti oz. izkušnjami, toliko bolj moram povedat, da bi bilo mene sram napisati takšen post, še posebej, ker se na samo vprašanje teme ne nanaša oz. ni v popolnoma nobeno pomoč, torej popoln bullshit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matura (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8111093 (8405) Zajec123
»

Ustni izpit iz slovenščine na maturi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5224042 (14280) lebdim
»

Poklicna matura

Oddelek: Šola
142621 (1532) lebdim
»

prepisovanje na maturi NEXT GEN - how to (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8812056 (8561) Pro
»

poklicna matura 2003 slovenščina - dela?

Oddelek: Šola
474877 (4214) malal

Več podobnih tem