» »

Nakup defibrilatorja (AED enota)

Nakup defibrilatorja (AED enota)

Keyser Soze ::

Glede na to, da imamo v familiji zgodovino srčnih obolenj in glede na to, da je tudi že odšel sosed na drug svet, ker ni bilo pravočasne pomoči oz. ustreznega znanja nudenja pomoči, že nekaj časa razmišljam o nakupu AED enote.

Lansko leto sem kar konkretno prečekiral ponudbo na trgu, a se nato na žalost nisem odločil za nakup. Ker zadnje čase nisem bil pretirano aktiven pri spremljanju napredka, me zanima če ima kdo kakšen pameten info (iz prakse ali profesije), ki bi mi pomagal pri nakupu primerne enote.

Gre se mi predvsem za to, da je zadeva zanesljiva in preprosta za rabo (mene (kot večino mladih oz. mlajših) večino časa ni doma, posledično to pomeni, da je na voljo za pomoč samo starejša generacija, ki pa ni ravno tehnološko podkovana).

Fino bi bilo pa tudi to, če je zadeva narejena tako, da bi lahko bila namontirana na zunanji strani bajte. Če nikogar ni doma in nuca pomoč kak sosed.
OM, F, G!

rdecaluc ::

Naj bi bili načeloma vsi AEDji preprosti za uporabo. Težava bi bila kvečjem v slovenskem jeziku, ki bi ga naprava govorila.

Za več info. bi rekel da prašaj lokalne gasilce oz. reševalo postajo.
Est modus in rebus. ,typos

tony1 ::

Pozanimaj se, če je to smiselno (glede na stanje v družini), ker niso vsa stanja takšna, da se jih obravnava z defibrilatorjem.

Defibrilator mora sicer biti v zaprtem prostoru, ker je še vedno dovolj drag, da ne bo najbolje, če se ti ga nekdo "sposodi" :P

rdecaluc ::

@tony1: Če je defibrilator v zaprtem prostoru je enako kot da ga sploh ni. Upam da se zavedaš tega.
Est modus in rebus. ,typos

Keyser Soze ::

Lokalne gasilce in reševalno nima smisla spraševat, ker gre za prostovljce, ki tega ne uporabljajo oz. nimajo (vsaj nazadnje ko sem bil v stiku z njimi). Reševalna je pa kar daleč stran in nimam ravno stika z njimi.

Kar se tiče varnosti, se načeloma ne bojim, da si ga kdo "sposodi", to da mora biti v zaprtem prostoru pa ni ravno res. Razen če je pod zaprti prostor mišljena omarica v katero se običajno montira. :)

P.S.: En primer, ki se prodaja tudi pri nas: http://www.ihelp.si/podstran.php?kat=st...
OM, F, G!

tony1 ::

No, potem pa sosedom potalaj ključe od omare.

b4d ::

Imas opravljen tecaj prve pomoci? Pa tvoji bliznji? To je osnova vsega, AED stane 3k eur, s kvalitetnim usposabljanjem ga boste znali tudi pravilno uporabit (vem, saj samo nalepis elektrode in pritisnes shock, ampak AED brez izvajanja temeljnih postopkov ozivljanja ne pomaga dosti).

Za montazo zunaj se dobi omare, celo take, ki same sporocijo odprtje na resevalno postajo. Smiselno je taksno napravo postaviti na tako mesto, da bo dostopna cim vecjemu stevilu ljudi.

V gasilski enoti imamo tega: LIFEPAK 1000.

Osnovna opora je prav pri lokalnem gasilskem drustvu, ceprav prostovoljno opravljamo/-jo svoje delo, je to v velikem stevilu enot na zelo visokem nivoju. Stopi v stik z njimi, organizirajte ekipo PP, tudi sredstva bo veliko lazje pridobiti od donatorjev, saj so gasilci uradna organizacija, s tem pa profitira celotno naselje. Sploh ce pravis da ste dalec od resevalne, bi obcina morala prisluhnit vasim potrebam.

Ce bi rad kdaj potreniral, si AED ogledal, kaj vprasal, pa si v blizini Lj, mi poslji pm.
b4d.sablun.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: b4d ()

Keyser Soze ::

b4d je izjavil:

Imas opravljen tecaj prve pomoci? Pa tvoji bliznji? To je osnova vsega, AED stane 3k eur, s kvalitetnim usposabljanjem ga boste znali tudi pravilno uporabit (vem, saj samo nalepis elektrode in pritisnes shock, ampak AED brez izvajanja temeljnih postopkov ozivljanja ne pomaga dosti).

Ja, vidiš, tole je velik problem vsega skupaj, plus nisi prebral dobro mojega posta.

Roko na srce, tudi če obvladam prvo pomoč, je to bore malo uporabno če me ne bo tam. Stare ljudi, ki imajo precej več drugih obveznosti, kot je obiskovanje tečaja prve pomoči, je pa ravno tako težko sploh pripravit do obiska tečaja, kaj šele priučiti ga efektivnega nudenja prve pomoči oz. potem to znanje obnavljati.

Problema ne rešujem tako, da sproti odkrivam nove in nove probleme in najprej skušam rešit te. AED je vsaj delna rešitev in lahko pomaga precej bolj kot se piše tule.

AED je pač nek najbolj idiot proof pripomoček, ki se približa nudenju prve pomoči. Je pa tudi res, da se smernice nudenja prve pomoči spreminjajo od človeka do človeka. Stroka se mi zdi, da se ne zna in ne zna zediniti kaj in kako je pravilna procedura. Vse je odvisno od tega, kdo je tvoj "idol", temu potem sledi procedura nudenja PP.

Iz tega razloga se mi zdi preprosta, uporabniku prijazna AED enota veliko več vredna kot tečaj prve pomoči. Pač stane (3 tisočake je kar huda cena - za ta denar dobiš že kar fino enote), in ne zna vsega naredit sama, ampak je pa zanesljiva in "strokovna" pomoč, ki ni nujno da bo drugače pravi čas na pravem mestu. Klinc, lahko da jo bom ravno jaz rabil. Kaj mi potem nuca tečaj prve pomoči.

P.S.: Jah, prostovljci veliko naredijo. Je pa tudi res, da bi lahko naredili še več. Recimo ravno to, kar omenjaš ti. Organizacija tečajev prve pomoči za starejše prebivalce, zbiranje sredstev za AED enote, ipd. Tega pri nas še nisem doživel. Sam pa žal, razen denarne podpore, našemu društvu ne morem nudit. Ker ima moj dan ravno tako samo 24 ur.
OM, F, G!

b4d ::

AED je idealna naprava... Ampak je se vedno polavtomatska zadeva. Ljudje morajo biti pripravljeni na njegovo uporabo. Problem je, posebej pri starejsi generaciji, ki jo omenjas, da jih je preprosto strah. Panika ob izrednem dogodku in ce nisi pripravljen in probal 10x zadevo na lutki, zmrznes, no obstajajo svetle izjeme. Ce mislis da bos z nakupom resil karkoli se motis, brez izobrazevanja ne bo slo. Kako bodo pa sploh vedeli da je problem s srcem, ce jih ne bo nekdo naucil preveriti zadeve?

Prav zato se je smiselno povezat se z nekom, da po nabavi izvedete tecaj. Ne mislim tukaj 100 urnega tecaja za tvoje bliznje, ampak razmisli o kaksni skrajsani nekaj urni zadevi z veliko prakse. Rdeci kriz ima ponavadi trening AED, s katerim lahko vadite pod nadzorom kaksnega instruktorja.

Smernice PP pa se razlikujejo samo glede na kolicino opreme in znanja, s katero posredovalec razpolaga. Res je pa da jih nenehno izboljsujejo. Seveda to ne pomeni da z masazo srca z manj pritiski nekomu ne mores resiti zivljenja.

PS: prostovoljci imamo tudi samo 24 ur v dnevu :)
b4d.sablun.org

mat xxl ::

Sam imam AED že cca 4 leta ravno iz takih razlogov, kot navaja Keyser Soze, zadeva se z mano vozi v avtu. Res je, da ti zadeva nič ne pomaga, če je nihče okoli ne bo znal uporabiti, samo sama uporaba je dokaj enostavna in primerna za laike. Ni pa vse samo v AED napravi, potrebno je gledati tudi obratovalne stroške, to pomeni baterije, elektrode ....., jasno naprave vse govorijo slovensko. Cene pa so padle in imaš take manj konjske modele sedaj, kot mini torbico , cena nekje 1.548 eur mpc, če kdo rabi lahko pomagam pri nabavi ali celo posredujem. Vsekakor pa ga tudi sam ne bi ravno obesil na hišo, me zanima, kako bodo začeli nekateri zginevati iz gasilskih domov, ker na meji so že našli Romune z AED ji in je policaj preveril, pa se je ta oglasil slovensko in je bilo vse jasno, da je bil ukraden, to je bilo kako leto nazaj. Žal ljudje si privoščijo dober avto in marsikaj, na to pa pozabijo. Na čeloma bi vsako policijsko vozilo in zdravnik ali med. sestra to morala dobiti od države, ker bi bilo potem več takih enot na razpolago.

Šmorn ::

Sodelavcu je AED rešil življenje. Kmalu po tem je šef kupil podobno napravo za v firmo. Kolikor smo imeli usposabljanje je naprava dokaj enostavna za uporabo. Seveda pod pogojem, da ne zmrzneš, ko gre zares.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Šmorn ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Temeljni postopki oživljanja in uporaba AED defibrilatorja?

Oddelek: Loža
353152 (2401) Unknown_001
»

Prva pomoč - priročnik za voznike motornih vozil

Oddelek: Loža
61984 (1090) ziga1990
»

Nudenje prve pomoči ter ukrepi v primeru, da se ne nudi

Oddelek: Loža
346107 (5256) St235
»

[FORK]Nudenje prve pomoči.

Oddelek: Loža
333029 (2515) krneki0001
»

ponovno opravljanje izpita - CPP?

Oddelek: Loža
174126 (3653) blackbfm

Več podobnih tem