» »

Pirova zmaga za Motorolo proti Microsoftu

Pirova zmaga za Motorolo proti Microsoftu

Bloomberg - Sodišče v Seattlu je v primeru Microsoft proti Motoroli (ki je sedaj Googlova podružnica) odločilo, koliko znaša primerna licenčnina za uporabo Motorolinih patentov v Microsoftovih izdelkih. Spomnimo, da je Motorola zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti za video (H.264) in Wi-Fi, od Microsofta terjala 2,55 odstotka od prodajne cene izdelkov. Gre za tako imenovane standardne patente (essential patents), ki opisujejo tehnologije, ki so standardizirane in nujno potrebne v vseh izdelkih, zato zanje veljajo strožja določila. Tako jih morajo lastniki po poštenih in nediskriminatornih pogojih omogočiti uporabljati vsem, licenčnina pa ne sme biti nerazumno visoka (FRAND terms).

Prav to je Microsoft očital Motoroli, saj bi po njihovi zahtevi morali letno plačati štiri milijarde dolarjev. Teh izdelkov je namreč ogromno, vse od Xboxa do Windows. Sodišče je sedaj dalo prav Microsoftu in določilo, da znaša licenčnina 0,555 centa za izdelke, ki uporabljajo patentirano video tehnologijo, in 3,471 centa za izdelke, ki uporabljajo patentirano tehnologijo Wi-Fi. Recimo, glede na maloprodajno ceno Windows je Motorola terjala 1,69 dolarja, Microsoft je ponudil 0,002 dolarja, sedaj pa bodo plačali 0,00555 dolarja. Pri Xboxu (patenti Wi-Fi) je Motorola terjala šest dolarjev, Microsoft je ponudil 0,065 dolarja, prisojenih pa je bilo zgolj 0,0035 dolarja. To preračunano pomeni, da bo Microsoft Motoroli za vse svoje izdelke letno plačal okrog 1,8 milijona dolarjev ali dvatisočkrat manj, kot je ta terjala.

V Redmondu so odločitev že pozdravili z besedami, da je pomembno, da ostaja tudi patentirana tehnologija dostopna vsakomur po razumnih cenah. Pričakuje se, da se bo Motorola pritožila.

4 komentarji

celada ::

Matematika vam malo ne štima:

Microsoft je ponudil 0,065 dolarja, prisojenih pa je bilo zgolj 0,0035 dolarja

3.5 cente = 0,035 dolarja ne pa 0,0035 dolarja

bojsi ::

Zakaj je že Google kupil Motorolo za 13 milijard?

keitai ::

Bolj kot ne zaradi patentov, predvsem zato, da bi patentno bolj zavarovali android ekosistem. Verjetno tudi zato, da bi izkoristili novo pridobljene patente za tožbe (kar jim v tem primeru ni pretirano uspelo). Par milijard je pa tudi sama motorola vredna.

Lonsarg ::

Kupil je za 12.5 miljard$, potem je pa že prodal Motorola TV oddelek za 2.35 miljarde$. Pa ziher lahko še kak del proda, Motorola Mobility je kar glomazna zadeva. Predvsem pa Google seveda računa, da bo prinašala dobiček iz telefonov, ki bodo počasi ven prihajali in vsi bodo zgleda del Nexus programa(kar Google ponuja tudi vsem ostalim proizvajalcem, ce to zelijo), tako da gre tudi za krepitev ekosistema, ne samo za direkten dobicek. Nekaj miljard so pa seveda bili vredni tudi sami patenti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Googlovi Motoroli

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
74126 (3191) damjanll
»

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
10229194 (25280) SkipEU
»

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
156774 (5578) Icematxyz
»

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6119088 (16434) BlueRunner
»

Motorola toži Apple

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
124946 (4463) hanibal

Več podobnih tem