»

Pirova zmaga za Motorolo proti Microsoftu

Bloomberg - Sodišče v Seattlu je v primeru Microsoft proti Motoroli (ki je sedaj Googlova podružnica) odločilo, koliko znaša primerna licenčnina za uporabo Motorolinih patentov v Microsoftovih izdelkih. Spomnimo, da je Motorola zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti za video (H.264) in Wi-Fi, od Microsofta terjala 2,55 odstotka od prodajne cene izdelkov. Gre za tako imenovane standardne patente (essential patents), ki opisujejo tehnologije, ki so standardizirane in nujno potrebne v vseh izdelkih, zato zanje veljajo strožja določila. Tako jih morajo lastniki po poštenih in nediskriminatornih pogojih omogočiti uporabljati vsem, licenčnina pa ne sme biti nerazumno visoka (FRAND terms).

Prav to je Microsoft očital...

4 komentarji

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Googlovi Motoroli

ComputerWorld - Microsoft je dobil pomembno bitko v boju z Googlovo Motorolo, saj je bila slednja že relativno blizu odredbi o prepovedi prodaje Windows in Xboxa. Po odločitvi nemškega sodišča smo čakali še na ameriško razsodbo. Konec tedna smo jo dobili, in sicer je precej bolj po godu Microsoftu. Prepovedi prodaje Microsoftovih izdelkov v ZDA in v Nemčiji (Motorola je kot del Googla zavezana upoštevati ameriško zakonodajo, četudi se ta nanaša na dogajanje v drugih državah) ne bo.

Spomnimo, da Motorola trdi, da Microsoft krši njene patente, ki pokrivajo standard H.264. Ker gre za standardiziran format, sodijo patentni, ki opisujejo v njem uporabljene tehnologije, v tako imenovano skupino FRAND. To pomeni, da jih mora lastnik konkurenci ponuditi po razumni ceni licenčnine (fair, resonable and...

7 komentarjev

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

vir: The H
The H - Ameriški industrijski gigant Honeywell je očitno naslednji v seriji zdaj že 15 proizvajalcev strojne opreme, ki so bili pripravljeni skleniti patentni sporazum z Microsoftom zaradi rabe Googlovega operacijskega sistema Android.

Podrobnosti so, kot je zdaj že običajno, skope. Ve se samo, da je Honeywell podpisal zaradi uporabe Androida in Chrome OS-a v svojih industrijskih mobilnih računalnikih (npr. Dolphinu 7800, glej sliko), ne pa tudi, katere Microsoftove patente naj bi kršili, in tudi ne, koliko bodo zdaj plačal Microsoftu za vsako napravo. Tipična cena je sicer med 10 do 15 dolarji.
...

8 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev

ITC vnovič: Motorolini telefoni kršijo Microsoftove patente

Ars Technica - Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je po nekaj odlogih izdala končno odločbo v primeru Microsoft proti Motorola, kjer je prvi slednji očital kršenje devetih patentov v njenih telefonih. ITC je potrdil decembrsko preliminarno razsodbo, po kateri je Motorola kriva kršitve enega patenta. Zaradi tega ji grozi prepoved uvoza in prodaje androidnih telefonov v ZDA, če ne bo ukrepala.

Proces se je začel z devetimi patenti, a je na koncu ostal le eden. Gre za patent št. 6.370.566, ki opisuje sklicevanje sestankov z mobilnih naprav. ITC je ugotovil, da vsi Motorolini androidni telefoni kršijo ta patent in izrekel sankcijo prepovedi njihovega uvoza in prodaje. Ta bo začela veljati čez...

15 komentarjev