» »

Končno podhranjeni spregovorijo - DURS

Končno podhranjeni spregovorijo - DURS

««
6 / 11
»»

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:


Še vedno ne razumeš, da nisi ti zavezanec za DDV, temveč je zavezanec za DDV tisti, ki stvari (pre)prodaja.
... saj je pri nas tudi tako, gospodarski nosilec DDV je končni porabnik/potrošnik, dolžnik DDV pa prodajalec/podjetnik?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Okapi ::

več davkov, manj socialne države. Kako naj pravzaprav to razumem?
Malo moraš vklopit možgane, pa bo.>:D Več % davkov ne pomeni tudi več EUR davkov, če gre gospodarstvo navzdol. Ko gre gospodarstvo navzdol in bi rad vzdrževal vsaj podobno socialno državo, pač potrebuješ več %, da dobiš vsaj približno dovolj EUR. V praksi pa je tako, da % ne moreš povečati toliko, da bi lahko pobral dovolj EUR in potem pač kljub "več" davkom dobiš manj socialne države. Brez povečanja davkov bi jo pa dobil še veliko manj.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Oberyn ::

Okapi je izjavil:

Malo moraš vklopit možgane, pa bo.>:D Več % davkov ne pomeni tudi več EUR davkov, če gre gospodarstvo navzdol. Ko gre gospodarstvo navzdol in bi rad vzdrževal vsaj podobno socialno državo, pač potrebuješ več %, da dobiš vsaj približno dovolj EUR. V praksi pa je tako, da % ne moreš povečati toliko, da bi lahko pobral dovolj EUR in potem pač kljub "več" davkom dobiš manj socialne države. Brez povečanja davkov bi jo pa dobil še veliko manj.O.

Tega nekako ne kupim. Kje se pa to konča? Ni težko ugotoviti: pri max davkih in 0 socialne države. Oziroma tam, kjer Karaya zmaga.

Če sploh ne omenjam, da ekonomisti stare šole svarijo, da več davkov pomeni še manj gospodarstva. In zraven še povejo, da gospodarstvo niti ne pikira tako zelo, kot to želijo nekateri prikazati.

AndrejO ::

Oberyn je izjavil:

Iz tega potegnem naslednje pravilo: več davkov, manj socialne države. Kako naj pravzaprav to razumem? Ali naj mogoče pomislim, da novi in novi davki niti niso namenjeni socialni državi? Ker v tem primeru se bo mogoče Karaya zadnji smejal.

Pravilo je napačno, ker izpušče razloge zakaj je potrebno davke v relativnem deležu višati.

Nekaj, kar pa je res in kar je potrebno imeti v mislih pa je, da Slovenija v tem trenutku za delovanje potrebuje več denarja, kot pa ga trenutno prejme iz različnih dajatev. To razliko pokriva z zadolževanjem, to zadolževanje pa je zelo drago. Dražje od kredita, ki si ga lahko ti ali jaz vzameva v banki, kar pomeni, da banke bolj verjamejo nama, da bova vrnila kredit, kot pa Sloveniji. No... ali pa imajo še kakšen interes, kjer jim zelo ustreza, da je Slovenija čim bolj na kolenih. Npr. nacionalni interes gor ali dol, samo idiot prodaja delnice od katerih letno prejema dividende, ker firma štanca plus, če nima namena kupiti delnice, od katerih bo dobival višji dobiček od kapitala. Ravno tako je idiot tisti, ki ne proda delnice podjetja, kjer uprava vsako leto prosi, da dajo podjetju še dodatna sredstva (dokapitalizacija). TS ali HSE je mala malica prodati, čeprav se vprašaš čemu neki. Po drugi strani pa imaš celo vrsto večnih izgubašov, ki še niso prodani in se tudi vprašaš čemu neki.

Ravno tako se ne sme pozabiti, da ni govora samo o "davkih", temveč je govora o davkih, ki gredo v proračun, prispevkih, ki financirajo javno zdravstvo in prispevkih, ki zagotavljajo pokojnine. Vse tri skupine so ločene in denar, ki se ga namesko vplača javno za zdravstvo in pokojnine se ne more preliti nikamor drugam. Oziroma bolj pravilno: tudi če ga bi bilo več, kot se ga bi porabilo, ga ne bi bilo možno preliti drugam.

Ko začneš gledati na pokojninske in zdravstvene prispevke, pa ugotviš:
- Manj redno zaposlenih pomeni manj prispevkov.
- Vedno več ljudi je na pogodbah, ki od katerih se ne odvaja zdravstvenega prispevka v enakem deležu, kot se ga odvaja pri rednih zaposlitvah.
- Manj zaposlenih ne pomeni manj bolnih. Morda še celo nasprotno.

Tako že na primeru zdravstvene blagajne ugotoviš, da imaš součinkovanje: manj zaposlenih in sočasno višji stroški. Tisti, ki še lahko vplačujejo v sistem morajo vplačati večji delež ali pa se mora razširiti nabor tistih, ki so zavezani vplačevati v sistem. Pa to ne, da dvigneš nivo, temveč samo da ga vsaj približno obdržiš. Pa verjemi mi na besedo, ko ti rečem, da gre Sloveniji ne glede na vso gnojnico, ki se jo zliva po zdravstvu, v tej kategoriji dejansko še fenomenalno dobro. Dokler ne greš malo ven v tujino in ne izkusiš malo teh "bolj poštenih" sistemov, se ti ne more niti sanjati kako gre Sloveniji pri temu še vedno dobro.

Podobno pri pokojninah. V povprečju živimo vedno dlje, še do nedavnega pa smo se upokojevali enako zgodaj, kot skoraj celo generacijo nazaj. To pomeni, da je vedno manj zaposlenih, ki bi vplačevali za pokojnine in več upokojenih, ki iz teh prispevkov te pokojnine dobivajo. Znova součinkovanje.

Na koncu imaš celo vrsto negativnih pojavov na katere javna uprava ne more neposredno vplivati (država in politika ne odpirajo delovnih mest - največ kar lahko naredijo je, da njihovega odpiranja ne ovirajo preveč). Edina možna rešitev v tem položaju je, da se iz proračuna začne pokrivati manjke v teh blagajnah, medtem, ko se popravlja sistemske napake (bolj enakopravna obdavčitev bolj raznolikih dohodkov, spremembe parametrov pokojninskega sistema, ...). Hkrati pa ima država novo težavo, saj je kot lastnica bank odgovorna za njihovo dokapitalizacijo.

Kar se tiče same dokapitalizacije bank, pa nisem toliko ekonomista, da bi lahko tukaj iz klobuka potegnil ven argumente zakaj jih je potrebno reševati. Kar pa lahko naredim, pa je, da pokažem na primere na tej in oni strani luže, ko so države dejansko prevzele in dokapitalizirale zasebne banke. Torej efektivno storile natančno to, kar mora početi tudi Slovenija. Karaya se lahko ne strinja s tem ali onim, vendar pa še vedno ni ponudil verodostojnega argumenta zakaj bi bilo bolje, da se NLB spremeni v Lehman Brothers in ne v Citigroup (če ostanemo v "deželi svobodnih").

V alternativnem vesolju bi bila NLB privatna banka in kriza se bi začela enako. Če bi ravnali po vzgledu vseh ostalih držav, ki so se znašle v isti ali podobnih krizah, bi bili sedaj v položaju, ko bi bila NLB nacionalizirana (RBS) ali pa bi bili nacionalizirani njeni dolgovi (TARP v ZDA) ter tako rešena izključno z davkoplačevalskim denarjem.

Torej bi bila Slovenija po vsej verjetnosti v enako proračunsko zavoženem položaju.

Karaya ima svoje legitimno mnenje. Njegova največja težava pri razumevanju šibkih točk pa je, da ni nikoli živel in delal v kraju, kjer bi imel boljši približek svojim željam. Sam bi rekel, da mu manjka nekoliko perspektive zaradi česar potem kakšno stvar spljuva bolj zaradi nerazumevanja, kot pa zato, ker jo bi bilo vredno spljuvati. Niso pa njegove ideje apriori nemogoče ali slabe. Trdno pa verjamem, da če se mu bodo nekoč izpolnile, se ne bo smejal. Vsaj dolgo ne. Resnično življenje zna biti prekleto kruto in vse kaže, da ima tudi prefinjen okus za ironijo, ko te enkrat dohiti.

poweroff ::

Karaya problem je, da si državo dobil v paketu. Žal države niso narejene tako, da bi se lahko vsakdo selektivno odločil kaj bo plačeval in kaj ne.

Na voljo imaš dve možnosti. Se preseliš. Ali pa skušaš spremeniti družbeni dogovor v naši državi.

Ostalo je jamrarija.

P. S. Je pa hecno, ko trdiš, da naj tisti, ki želijo imeti javno zdravstvo, kar plačujejo zanj. Kdor pa hoče zasebno, bo pa zasebnega. To je v bistvu privatizacija. V katero "siliš" tiste, ki bi radi javno zdravstvo. En tak hecen paradoks.
sudo poweroff

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:

Pa verjemi mi na besedo, ko ti rečem, da gre Sloveniji ne glede na vso gnojnico, ki se jo zliva po zdravstvu, v tej kategoriji dejansko še fenomenalno dobro. Dokler ne greš malo ven v tujino in ne izkusiš malo teh "bolj poštenih" sistemov, se ti ne more niti sanjati kako gre Sloveniji pri temu še vedno dobro.
Kaj pa vem, tu je spet dober primer Avstrija; pred leti sem na osnovno zdravstveno zavarovanje (torej nobeno dodatno, ali kaj podobnega; ker slednje ti omogoča zadeve kot so lastna enoposteljna soba ipd. in so temu primerno tudi lahko zelo draga), ki mimogrede sploh ni bilo toliko dražje kot v Sloveniji (ob višjem standardu in plačah seveda; se pa plačuje vedno dodatno nekaj evrov pri receptih ipd.), recimo dobil celoten tretma z magnetno rezonanco vred pri osebnem zdravniku (pomeni nisem rabil iti še posebej k specialistu; seveda MR je opravljalo neko drugo zasebno podjetje, ki se je ukvarjalo samo s tem), vse je krilo navadno zavarovanje (čakalna doba seveda neprimerno krajša). Tako da je to res od države do države odvisno.:8)


Gregor P je izjavil:

recimo v prej omenjeni Avstriji je tudi študij (tudi magisterij kot doktorat) npr. zastonj za vse (ok vsak semester je mislim da okoli 350-400 evrov administrativnih stroškov).
Tukaj sem se celo zmotil, redno se plačuje 18 evrov na semester, samo tisti, ki študirajo dlje (ali niso iz EU itd.) plačujejo potem teh 380 evrov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

AndrejO ::

poweroff je izjavil:

Na voljo imaš dve možnosti. Se preseliš. Ali pa skušaš spremeniti družbeni dogovor v naši državi.

Tri možnosti, dejansko. Tretja je, da se sprijazniš z obstoječim. Preselitev je pa taka malo čudna "rešitev". Konec koncev je Slovenija toliko Karayina kolikor je tvoja ali pa tudi moja. Pa smo vsi trije v treh bistveno različnih položajih.

poweroff je izjavil:

Ostalo je jamrarija.

Pa kaj pol, če je.

poweroff je izjavil:

P. S. Je pa hecno, ko trdiš, da naj tisti, ki želijo imeti javno zdravstvo, kar plačujejo zanj. Kdor pa hoče zasebno, bo pa zasebnega. To je v bistvu privatizacija. V katero "siliš" tiste, ki bi radi javno zdravstvo. En tak hecen paradoks.

Er. To bi moral malo bolj razdelati. Zdravstvo ima načeloma dve plati: izvajanje in zavarovanje. Oboje imaš lahko privatizirano na različne načine, pa imaš še vedno lahko univerzalno javno zdravstvo. Z različnimi kombinacijami potem vplivaš na različne neučinkovitosti posamičnih sistemov.

Tisto, kar Karaya ne ve, ti pa verjetno veš ali pa vsaj slutiš je to, da imaš bodisi univerzalno zavarovanje (torej prisilo) ne glede na izbrano obliko, ali pa dobiš ven somalski sistem (torej plačaj si vse sam, če si lahko), kjer zavarovanja itak več ni, ker so vsi igralci ravnali skoraj popolnoma racionalno. Stabilnega vmesnega polja ni in pri univerzalnem zavarovanju boš vedno imel skupino "zajedalcev" in skupino "preplačevalcev". Torej tisto "kupnoskledništvo", ki Karayi tako neizmerno skrbi. Ko od univerzalnosti odstopiš, si takoj na poti v somalski sistem.

NA strani izvajalcev je običajna težava ta, da ko k igri pripustiš zasebne izvajalce, moraš imeti zelo domišljeno regulacijo, da preprečiš pojav, ki ga opažamo v kvazi-privatnih sistemih: javno izvajalci nimajo doplačil, vendar imajo opazne čakalne dobe; zasebni izvajalci majo doplačila, vendar pa imaš praktično takojšen dostop. Ta sistem ima za zanimivo posledico proizvajanje Karay, saj večina ljudi v strošku javnega zdravstva prepozna "davek" od katerega nima stalne in neposredne koristi (privošči si lahko doplačila pri zasebnih izvajalcih), hkrati pa jih večina začne iskati rešitev v ukinitvi univerzalnosti, kar pa je rešitev, ki bo tudi njih (domnevno srednji razred) v svojem neizogibnem izteku izločila iz kakršnega koli zavarovanja.

Ekonomija je velika heba.

Gregor P ::

To kar ti sedaj opisuješ je slovenski "specialni" zdravstveni sistem8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Pa verjemi mi na besedo, ko ti rečem, da gre Sloveniji ne glede na vso gnojnico, ki se jo zliva po zdravstvu, v tej kategoriji dejansko še fenomenalno dobro. Dokler ne greš malo ven v tujino in ne izkusiš malo teh "bolj poštenih" sistemov, se ti ne more niti sanjati kako gre Sloveniji pri temu še vedno dobro.
Kaj pa vem, tu je spet dober primer Avstrija;

Avstrija je dober in slab primer za primerjavo. V Avstriji se da odstotno točko več BDP za zdravstvo, kot pa v Sloveniji, kar pomeni, da je že relativna obremenitev višja, kot pa v Sloveniji. Hkrati ima tudi višji BDP/prebivalca, kar pomeni, da se za zdravstvo na vsakega državljana porabi mnogo več, kot pa v Sloveniji. Okoli 2x več. In 2x več denarja ti pri istem sistemu definitivno da več efekta. Vir.

Še bolj pošten odgovor pa je, da je Avstrija sistem, ki je v večini parametrov res enak slovenskemu (oziroma obratno). Hkrati pa je govora o državi, ki ima daleč nižjo stopnjo brezposelnosti, kar odstrani pomembno sovplivanje, ki sem ga že navedel. Poskusi simulirati kaj se z "Avstrijskim modelom" zgodi, če državi zbiješ BDP in povišaš brezposelnost. Po moji oceni dobiš nekaj zelo podobnega Sloveniji. Torej "ooops, ni denarja". Lahko primerjaš sistema, vendar pa ju ni pošteno primerjati tako, da so v eni državi skoraj idealne gospodarske okoliščine, v drugi pa si od teh daleč stran.

V letih debelih krav bi se dalo optimizirati in ugotavljati kje postati bolj podoben Avstriji. V letih suhih krav pa je časa za premišljeno optimizacijo prekleto malo, pritisk javnosti pa je na eni strani, da je potrebno "parazite" odrezati, na drugi strani bi pa radi kar Avstrijo, ki gospodarskih težav v tem trenutku nima.

Gregor P je izjavil:

Tako da je to res od države do države odvisno.:8)

Da in to na več načinov, ne samo na enega.


Gregor P je izjavil:

Gregor P je izjavil:

recimo v prej omenjeni Avstriji je tudi študij (tudi magisterij kot doktorat) npr. zastonj za vse (ok vsak semester je mislim da okoli 350-400 evrov administrativnih stroškov).
Tukaj sem se celo zmotil, redno se plačuje 18 evrov na semester, samo tisti, ki študirajo dlje (ali niso iz EU itd.) plačujejo potem teh 380 evrov.

Tudi v Sloveniji nismo bili daleč od tega, ko je bilo gospodarstvo v porastu, brezposelnost pa mnogo nižja kot danes.

Vprašanje je kako bi Avstrija odnesla v okoliščinah Slovenije. Seveda je lekcija ta, da pač ne smeš dopustiti, da v takšen "slovenski" položaj sploh prideš. Ampak te lekcije trenutno ni možno uporabiti. Na to se bo potrebno spomniti, ko bodo znova prišla leta debelih krav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

To kar ti sedaj opisuješ je slovenski "specialni" zdravstveni sistem8-)

Ne samo slovenskega. Slovenija ni prva, ki je naletela na to težavo. Verjetno tudi ne zadnja. Irska ima identično težavo, čeprav je v ta položaj prišla iz popolnoma nasprotne smeri, kot pa Slovenija. Kar je ironično. Države, ki nimajo ali še do nedavnega praktično niso imele javnega zdravstvenega sistema vidijo napredek v njegovi uvedbi. Države, ki ga imajo, pa vidijo napredek v njegovi marginalizaciji ali kar neposredno ukinitvi.

Kaj neki ti to pove o "popolnosti" različnih sistemov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

Gregor P ::

Mimogrede vse te primere, ki jih jaz omenjam so za časa, ki ga ti imenuješ "leta debelih krav" torej do oz. pred letom 2007;) Sicer jim tudi danes gre zelo dobro, drži :)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

PaX_MaN ::

Gregor P je izjavil:

Mimogrede vse te primere, ki jih jaz omenjam so za časa, ki ga ti imenuješ "leta debelih krav" torej do oz. pred letom 2007;)

Spet neki na pamet nabijaš. URL or bust.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

detroit ::

St235 je izjavil:

si hotel povedat, takoj ko boš dovolj star da boš dejansko rabil kaj plačat? Ker glede na to da ti osnovni koncepti niso jasni očitno nisis dovolj star, da bi sam hodil po cesti.

Daj razloži kako po tvoje zgleda selektivno plačevanje storitev? Počakaš do takrat ko si zlomiš nogo in pričakuješ, da boš dal par centov v državno blagajno pa te bodo pokrpali?

Te trije mlatijo v ulici in te policaj najprej vpraša, če njegove storitve spadajo med davke, ki jih plačuješ preden se vmeša?

Luči na pločniku se selektivno prižigajo glede nato kdo hodi pod njimi?

Da je strošek parlamentarne demokracije opravičljiv mi verjetno ni potrebno izpostavljati, knede?

aja? kaj pa je plačevanje zgrešenih naložb in dokapitalizacija banke drugega kot strošek parlamentarne demokracije? Kaj misliš, da je do tega prišlo po zaslugi marsovcev? Ali demokratično izvoljenih predstavnikov ljudstva?



Da ne bo pomote, razumem pomen socialne države. Problem mi je samo ta, da ne drži za vse isto. Za nas iz sela še posebaj ne. Poznam tudi problematiko cdromov. OK mal bolj nazorno. Koliko policajev se bori za socialne pravice ljudi ki so someščani te "ogrožene" podskupine, ko jih ta "podskupina" "ogroža". (v narekovajih zato ker se po mnenju meščanske dece to ne dogaja). Primer, ki se mene malo bolj tiče, recimo javna razsvetljava: neobstoječa, pločnik: neobstoječ, prevozna infrastruktura: tako boga, da je blizu neobstoječe,...but we're getting there do leta 2030 bomo imeli cesto, poflikano. Sama povezanost: z avtom rabim cca 25min do dela, kar je super. S "socialnim" prevozom cca 2h (misilm da ne mešam hrušk z jabolki tu). Voda v sredi nevem kake šume, klorirana tako da nikakor ni pitna če ne želiš fasat raka v roku 2 let, medtem ko je v sredi mesta ko kristalka. Vidiš kam ciljam. Država ni "socialna" do vseh enako. Pa še enkrat povdarjam da razumem pomen in nujnost socialne države. Vem da je večina teh problemov vezanih na politiko local authorities ampak ....občine so država am i right.
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

PaX_MaN ::

Met bemfla pa avtocesto direkt do bajte ne spada pod socialo.

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

Mimogrede vse te primere, ki jih jaz omenjam so za časa, ki ga ti imenuješ "leta debelih krav" torej do oz. pred letom 2007;) Sicer jim tudi danes gre zelo dobro, drži :)

Vse kar sem navedel drži tudi za leta debelih krav. Efektivno vsak avstrijec "da" v zdravstveni sistem 2x toliko kot vsak slovenec. Pa naj bo to leto 2007 ali pa leto 2013. Za več denarja pač dobiš več efekta.

To, da jim gre danes dobro pa je točno to, kar sem rekel. Avstrija je v tem trenutku v letih "debelih krav". Kako lahko primerjaš učinkovitost sistema med državama, kjer je ena v gospodarski krizi, druga pa daleč stran od krize, ne vem. Vem pa, da bi avstrijski sistem enako tanko piskal, če se bi Avstriji zgodilo to, kar se je Sloveniji.

Ravno tako ostajam pri trditvi, da dokler ne stopiš čez mejo in nekaj časa živiš in delaš zunaj, se ti sploh ne sanja kako gre v Sloveniji v tem pogledu še zelo dobro, sploh glede na vložena sredstva in vedno bolj glasen gnev tistih, ki alternativ niso ne izkusili, ne premislili.

Gregor P ::

PaX_MaN je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Mimogrede vse te primere, ki jih jaz omenjam so za časa, ki ga ti imenuješ "leta debelih krav" torej do oz. pred letom 2007;)

Spet neki na pamet nabijaš. URL or bust.

Kaj URL do mojega pregleda pri zdravniku (in MR) ter URL so koliko je bil prispevek za študij leta 2007? Kakšna so to vprašanja?:8) Če bi vsaj ti sam vedno podal URL-je za tvoje trditve, kot jih zahtevaš od ostalih:|

To o MR mislim, da sem že pred leti omenil (če ne večkrat) prav na tem forumu. Ne vem, kaj na ti še povem? Imel sem osnovno zdravstveno zavarovanje ter mi je zavarovalnica krila celoten pregled (naprej pregled pri osebnem zdravniku, ki me je nato poslal na MR, potem pa spet nazaj k osebnem zdravniku; dobil sem tudi nek pripomoček poleg itd.).

Glede 18 evrov pa tukaj (in pripominjam, da je bilo leta 2007 ta Studien-/ÖH-Beitrag oz. Tuition fee/students' union fee v bistvu manj, okoli 16 evrov) - oz. če smo bolj natančni Avstrijci rečejo, da je vsaj študent dolžan plačevati, a da so redni študenti opravičeni od tega študijskega prispevka (363,36 €/semster oz. 744,72 €/semster) in se na koncu dejansko plačuje zgolj 18 evrov na semester.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

AndrejO ::

Kar še vedno ne pove čisto nič, glede na to, da se da v Avstriji v povprečju za zdravstvo 2x toliko kot v Sloveniji. Tudi leta 2007.

Če ne razumeš tehnične razlage, ti bom dal še kmečko: s polno ritjo je enostavno srati in Avstrija je imela polno rit l. 2007 in ima polno rit še danes. Slovenija je nima niti pod razno toliko polne in je tudi ni imela nikoli toliko polne.

Če želiš še povzetek v malo manj tehničnem izrazoslovju: Problem ni v temu, da ima Avstrija polno rit. Problem je v temu, da si v Sloveniji riti nismo znali napolniti in polne obdržati. Tega pa se žal ne da spremeniti z jemanjem odvajal. To bo sicer proizvedlo nekaj več sedenja na skretu, podhranjenem pacientu (zdravstvenem sistemu) pa nikakor ne bo pomagalo. Še bolnici (državi) bolj malo. Na dolgi rok pa bo obema morda celo škodilo.

Oberyn ::

poweroff je izjavil:

Na voljo imaš dve možnosti. Se preseliš. Ali pa skušaš spremeniti družbeni dogovor v naši državi.
Ostalo je jamrarija.

Se razume, da poskušam spremeniti družbeni dogovor. Samo, ko pride do tega spreminjanja, opazim tole: polovoca mojih sodržavljanov je volila ultra neoliberalce, druga polovica pa fašiste / verske skrajneže. Tistih, ki so skupaj z mano poskusili spremeniti družbeni dogovor, je peščica. Kaj ostane? Hja, jamrarija. Ne samo da jamram nad tem, Matthai, lase si pulim. Vsaj to mi pusti.

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:

Ravno tako ostajam pri trditvi, da dokler ne stopiš čez mejo in nekaj časa živiš in delaš zunaj, se ti sploh ne sanja kako gre v Sloveniji v tem pogledu še zelo dobro, sploh glede na vložena sredstva in vedno bolj glasen gnev tistih, ki alternativ niso ne izkusili, ne premislili.
Takšna trditev velja kvečjemu za kakšno državo tipa ZDA, Japonska, ne pa recimo že za sosednjo Avstrijo:| Lahko ti to rečem ker sem živel v več državah in menim, da je Slovenija preprosto porazna država glede na to, koliko vzame in kaj nudi ter kako dobro bi nam pravzaprav lahko šlo (ker imamo ogromen potencial, ki ga marsikatera država pač nima). Ampak če tu ne delaš oz. nisi odvisen od nje (birokracije, politike, negativnega sistema), je pa zares čudovita dežela (v smislu narave ipd.).

AndrejO je izjavil:

Kar še vedno ne pove čisto nič, glede na to, da se da v Avstriji v povprečju za zdravstvo 2x toliko kot v Sloveniji. Tudi leta 2007.
Če ne razumeš tehnične razlage, ti bom dal še kmečko: s polno ritjo je enostavno srati in Avstrija je imela polno rit l. 2007 in ima polno rit še danes. Slovenija je nima niti pod razno toliko polne in je tudi ni imela nikoli toliko polne

Sedaj pa nazaj na Avstrijo. Vzemimo najenostavnejši primer, da sam plačuješ za to (nimaš redne zaposlitve itd.). Pri nas je osnovno zdravstveno zavarovanje (prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje) nekje okoli 15 evrov ter nato še dodatno tudi tam nekje okoli 20-30 evrov, torej recimo za vse skupaj plačaš okoli 35-40 evrov (ne poznam točnih številk, naj me kdo, ki se malo bolje spozna, prosim popravi:)). V Avstriji je osnovno zdravstveno zavarovanje (in to je kar se mene oz. storitev tiče tako kot naše osnovno in dodatno skupaj) nekje okoli 31 evrov (vendar pa imajo tudi dodaten prispevek za recepte itd., potem spet nekateri so tega opravičeni). Njihovo dodatno zasebno zdravstveno zavarovanje pa je praktično investicija za dodatni luksuz (v smislu osebni prevoz, "hotelske" storitve v bolnišnicah ipd.) ter temu primerno drago.

Obenem je Avstrija, kot smo že ugotovili na forumu, država, kjer javno-zasebno zdravstvo že leta dokaj dobro funkcionira, pomeni da zasebniki dodobra razbremenijo državo tam kjer je to potrebno in smiselno (se pravi ekonomsko upravičeno), posledično so tudi čakalne vrste manjše; večino storitev torej opravijo zasebniki (osebni zdravniki, zobozdravniki ter ostali specialisti oz podjetja z dragimi aparaturami).

Ampak v Sloveniji je pa to z zasebniki očitno velik "univerzalni" problem:

AndrejO je izjavil:

NA strani izvajalcev je običajna težava ta, da ko k igri pripustiš zasebne izvajalce, moraš imeti zelo domišljeno regulacijo, da preprečiš pojav, ki ga opažamo v kvazi-privatnih sistemih: javno izvajalci nimajo doplačil, vendar imajo opazne čakalne dobe; zasebni izvajalci majo doplačila, vendar pa imaš praktično takojšen dostop. Ta sistem ima za zanimivo posledico proizvajanje Karay, saj večina ljudi v strošku javnega zdravstva prepozna "davek" od katerega nima stalne in neposredne koristi (privošči si lahko doplačila pri zasebnih izvajalcih), hkrati pa jih večina začne iskati rešitev v ukinitvi univerzalnosti, kar pa je rešitev, ki bo tudi njih (domnevno srednji razred) v svojem neizogibnem izteku izločila iz kakršnega koli zavarovanja.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Karaya 52 ::

AndrejO je izjavil:

Enako tudi pri vsem drugih. Tvoje "neplačevanje davka" je samo racionalizacija s katero delaš razliko med tistimi, ki ti obračunavajo samoroge in tistimi, ki ti jih ne obračunavajo. Oboji so v identičnem prekršku, oboji počno isto, početje obojih je, kot si sam definiral "moralno sporno" (karkoli točno to zate že pomeni). Tvoja racionalizacija pa ti daje nek fiktiven občutek, da davka nisi plačal (čeprav nisi ti zavezanec za davek) samo zato, ker si se v enem primeru s tem "nemoralnim početjem" strinjal in si ga aktivno podpiral, v drugem primeru pa ne.


Oba sta v identičnem prekršku, drži, vendar je vmes pomembena razlika. Neodveden davek pri plačenemu piru je samovoljno dejanje gostinca. Neobračunan davek pri nakupu petih piščancev pri sosedovi mamki pa je dogovor med njo in mano. Korist ima ona in js v velikosti DDV. Zaenkrat je po zakonodaji breme pravilnega odvajanja davka na strani prodajalca, v resnici pa gre denar iz mojega žepa preko prodajalčevega v državno blagajno. Tu je malo porušen odnos med vsebino in formo.

Drugače je bilo od zadnjega posta marsikaj zanimivega napisanega, pa me žal čas hebe in ne morem na vse replicirati.

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:


Sedaj pa nazaj na Avstrijo. Vzemimo najenostavnejši primer, da sam plačuješ za to (nimaš redne zaposlitve itd.). Pri nas je osnovno zdravstveno zavarovanje (prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje) nekje okoli 15 evrov ter nato še dodatno tudi tam nekje okoli 20-30 evrov, torej recimo za vse skupaj plačaš okoli 35-40 evrov (ne poznam točnih številk, naj me kdo, ki se malo bolje spozna, prosim popravi:)). V Avstriji je osnovno zdravstveno zavarovanje (in to je kar se mene oz. storitev tiče tako kot naše osnovno in dodatno skupaj) nekje okoli 31 evrov (vendar pa imajo tudi dodaten prispevek za recepte itd., potem spet nekateri so tega opravičeni). Njihovo dodatno zasebno zdravstveno zavarovanje pa je praktično investicija za dodatni luksuz (v smislu osebni prevoz, "hotelske" storitve v bolnišnicah ipd.) ter temu primerno drago.

Sedaj pa resnično ne vem, če se delaš malo neumnega ali pa resnično ne vidiš razlike.

Posploševanje na lastnem primeru in primerjanje cene zdravstva na podlagi socialne varnosti najbolj deprivilegiranega sloja. Sloja, ki je v Avstriji, tako čisto mimogrede, v deležu populacije precej manjši kot pa v Sloveniji.

Podatki so jasni:
Avstrija (l. 2011): 10,8% BDP; 4.546 USD per capita; 76,2% javni zdravstveni sistem.
Slovenija (l. 2011): 8,9% BDP; 2.421 USD per capita; 73,7% javni zdravstveni sistem.

Sedaj pa vklopi možgane in mi povej kako naj ima Slovenija tako kvalitetno storitev, kot jo ima Avstrija če v zdravstvo vloži skoraj pol manjši znesek za vakega prebivalca? Tudi leta 2007 so bila razmerja približno enaka.

Ali so zdravila v Sloveniji morda pol cenejša? So morda CT-ji in MR-ji v Sloveniji kaj cenejši? Ne, niso. Edino, kjer Slovenija v tem trenutku prihrani, da lahko nadoknadi vsaj delček razlike, so plače zdravniškega osebja. Pa še te bi nekateri radi znižali. Sovražni govor o "parazitih" je namreč natačno to: sovražni govor.

Evo še en izračun iz druge smeri:
V Sloveniji je trenutno 913.069 aktivnih oseb (torej sposobnih za delo). Vseh prebivalcev je bilo 2,058.457.

Če bi želeli vložiti enak per capita znesek za zdravstvo, kot ga ima Avstrija, in če bi si izmislili, da je 0% brezposelnih, bi to pomenilo, da bi moral vsak delovno aktiven od svojih prihodkov plačati cca. 10.200 USD. Ne, to ni napaka. 10.248 USD. Per capita stopnja * število prebivalcev / število aktivnih prebivalcev.

Zadeva je še bolj kruta, ko se ukine hipotetično 0% brezposelnost. cca. 11.800 USD.

Povprečna bruto letna plača v Sloveniji je trenutno okoli 1500 EUR. Če bi želel financirati slovenski sistem v enakem per capita znesku, kot si to lahko privošči neprimerljivo bogatejša Avstrija, potem bi moral vsak zaposleni od svoje bruto plače plačati okoli 700 EUR za zdravje (kar vključuje vse: zavarovanje, zdravila, doplačila, ...).

Najdi mi heroja, ki bi pristal dati 50% plače za zdravstveni sistem.

In mimogrede. Teh 2.421 USD per capita je bilo l. 2011 stisnjeno med Portugalsko (2.619 USD) in Grčijo (2.361 USD). Sedaj mi pa naj nekdo z resnim obrazom in pri zdravi pameti reče, da se v Sloveniji s tem denarjem, ki se ga vlaga, ne dela praktično čudežev. Ljudem se upravičeno ni sram primerjati z Avstrijo, vplačujejo pa toliko, kot Grki.

Pa dajte nehajte si že enkrat srati na svoj lasten krožnik.

Gregor P je izjavil:

Obenem je Avstrija, kot smo že ugotovili na forumu, država, kjer javno-zasebno zdravstvo že leta dokaj dobro funkcionira, pomeni da zasebniki dodobra razbremenijo državo tam kjer je to potrebno in smiselno (se pravi ekonomsko upravičeno), posledično so tudi čakalne vrste manjše; večino storitev torej opravijo zasebniki (osebni zdravniki, zobozdravniki ter ostali specialisti oz podjetja z dragimi aparaturami).

Pokliči ponovno, ko bo Slovenija na glavo prebivalca v zdravstvo investirala toliko kot Avstrija.

MR naprava stane toliko kolikor stane. Za Slovenijo cena ne bo nižja samo zato, ker je per-capita BDP Slovenije nižji. Pa še kaj se bi našlo.

Lahko pa se posvetimo preplačanim operacijskim mizam, idiotsko pretiranim razpisnim cenam na razpisih z enim ponudnikom, vrsti aneksov, ki požirajo miljone, za "nepredvidene stroške", idiotsko sestavljenim pogodbam, katerih simptom so vedno novi stroški, ko se npr. popravlja vodovod v neki kliniki, itd. Cela vrsta problemov, ki zdravstvo (in še kaj) v Sloveniji bistveno podražijo, nimajo pa nikakršne zveze z zdravstvenim sistemom.

Začuda iz distance ne vidim, da bi kdorkoli predlagal smiselne ukrepe s katerimi bi to razprodajo države ustavil, če že ne polovil odgovornih. S sistemskimi ali pa kriznimi ukrepi. Vseeno, če se doseže cilj.

Gregor P je izjavil:

Ampak v Sloveniji je pa to z zasebniki očitno velik "univerzalni" problem:

Mhm. Daj s svojimi besedami povezemi, kaj si razumel, da je problem. Ne da se mi na slepo ugibati kaj si razumel, ker si nekaj očitno razumel popolnoma drugače od zapisanega.

Gregor P ::

Dobro, razumem; Slovenija na področju javnega zdravstva počne čudeže (sam še vprašanje časa, kdaj jo bo papež proglasil za svetnico); ni države na svetu, ki bi to lahko organizirala, naredila boljše od nas; vsi ostali mečejo dobesedno denar stran napram Sloveniji (Avstrija je tako npr. povsem nekonkurenčna proti nam); Slovenija ne more prav nič več narediti glede javnega zdravstva8-O:))

Gremo naprej od zdravstvenega zavarovanja npr. vojsko; ukinili smo naborniški sistem, koliko smo prihranili s tem? Če ima Slovenija, ki bi sedaj morala imeti le še visoko specializirane enote (predvsem za pomoč v naravnih katastrofah, mirovniških misijah ipd.) več kot 1000 vseh zaposlenih v vojski, je to vsaj 500 preveč (+ toliko manj opreme itn., še več prihranka!); koliko jih je pa zares ima?* V Avstriji imajo npr. še vedno obvezno služenje vojaškega roka (ali civilne službe) pomeni, da tudi pri tem zapravijo več denarja kot Slovenija, ki bi morala na ta račun ogromno prihraniti, da bi tako imeli npr. več denarja za zdravstvo (v bistvu več kot Avstrija, seveda primerljivo gledano glede na velikost, št. prebivalcev).

* tu piše 8.341
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

AndrejO ::

Karaya 52 je izjavil:


Oba sta v identičnem prekršku, drži, vendar je vmes pomembena razlika. Neodveden davek pri plačenemu piru je samovoljno dejanje gostinca. Neobračunan davek pri nakupu petih piščancev pri sosedovi mamki pa je dogovor med njo in mano. Korist ima ona in js v velikosti DDV.

Če te povzamem z drugimi besedami: goljufanje države je OK, dokler se z njim vnaprej strinjaš. Si pa načelno proti goljufanju, naj se pač plača, kar je predpisano.

Kdo pa si ti, da imaš pravico izbirati kdaj lahko prodajalec goljufa in kdaj ne?

Karaya 52 je izjavil:

Zaenkrat je po zakonodaji breme pravilnega odvajanja davka na strani prodajalca, v resnici pa gre denar iz mojega žepa preko prodajalčevega v državno blagajno. Tu je malo porušen odnos med vsebino in formo.

V resnici je sistem nameno nastavljen tako, da se v največji možni meri izogiba tvojem vplivu. DDV bo odveden. Če ne bo, bo moral tisti vmes izvajati kreativno računovodstvo, ki bi prikazovalo fiktivne stroške s katerimi bo pokril razliko med že plačanim vstopnim DDV in ne prikazanim izstopnim DDV.

Dejansko nimaš možnosti vpliva in edini način, da se davka ne plača je ta, da vso težo posledic prekrška preložiš na nekoga drugega. Kar je nekoliko nepošteno oz. "generalsko". V okolju, ker je davčni nadzor bolj " funny, ha, ha" kot pa nekaj, čemur se bi vsakdo želel izogniti, so takšne davčne goljufije seveda zlati standard.

Ko ti nisi plačal davka pri korenju, je prodajalka dejansko goljufala pri nekih drugih fiktivnih stroških, da se je to s teboj lahko "zmenila".

Kar se tiče prikazovanja fiktivnih stroškov, se bi lahko počasi ukinilo "potne stroške", ki to niso. Od tistega trenutka naprej, ko se bo te ukinilo, se več ne bo našlo zasebnika, ki bi ti bil pripravljen delati brez zaračunanega in plačanega DDV. Je pa res, da je to poceni izogibanje dohodnini tako, da ga znova ni in ne bo junaka, ki bi to nekaj smetja pred hlevom pometel. Bi takoj dobil interpelacijo, splošno stavko, referendum in še kakšne vrečke s sumljivim prahom po pošti.

Ko se nekdo dotakne *mojih* privilegijev, potem je pa zabave konec, anede?

Karaya 52 je izjavil:

Drugače je bilo od zadnjega posta marsikaj zanimivega napisanega, pa me žal čas hebe in ne morem na vse replicirati.

Nikamor ne bo pobegnilo ;)

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

Slovenija ne more prav nič več narediti glede javnega zdravstva8-O:))

Sarkazem je odveč. Seveda se da v Sloveniji ogromno storiti glede javnega zdravstva in zdravstvenega sistema v splošnem. Če je kaj res, potem je res, da so izboljšave vedno možne in Slovenija ima še veliko prostora za izboljšave.

Vendar pa prosim, malo pa je potrebno iz distance pogledati na to, kaj Slovenija v veliki meri še vedno ima in ne spljuvati, kar je dobrega. Ko bo pa Avstrija imela več kot 10% brezposelnih, se bomo pa pogovarjali o temu kaj lahko Avstrija izboljša, da se ji ne bo "zgodila Slovenija". Tudi njihov sistem je v zasnovi občutljiv na gospodarske krize.

Gregor P je izjavil:

Gremo naprej od zdravstvenega zavarovanja npr. vojsko; ukinili smo naborniški sistem, koliko smo prihranili s tem?

OK, to si boš moral najti koga drugega za debato. Sam ne bi imel nič proti popolni ukinitvi vojske kot takšne, če najdemo za Slovenijo bolj primeren način varovanja suverenosti - tako operativno, kot tudi cenovno.

detroit ::

PaX_MaN je izjavil:

Met bemfla pa avtocesto direkt do bajte ne spada pod socialo.


moj avto je vredn cca 500€ bi reku. Avtoceste do bajte nimam, je res, da ni daleč. Zato pa jo koristim. Drugače bi koristil javni prevoz, ki si ne zasluži imena prevoz. Vidim pa da ne vidiš morale mojih vrstic:)
Skero

slo_politika ::

Zdravo družba,
glede na situacijo, ki je trenutno v Sloveniji, sem se odločila, da bom naredila magistrsko delo na temo Vpliv spremljanja medijev na politično zaupanje in participacijo.

Zelo vam bom hvaležna, če si boste vzeli največ 3-4 minute časa za mojo anketo. Izpolnjevanje je prostovoljno in anonimno. Prosim vas le, da odgovorite na vsa vprašanja, saj bom le tako lahko v analizo vključila vaše odgovore.

https://www.1ka.si/a/29319

Lepo se vam zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam:)

Zgodovina sprememb…

detroit ::

zelo dobra tema z veseljem odgovorim
Skero

Hayabusa ::

AndrejO
Podatki so jasni:
Avstrija (l. 2011): 10,8% BDP; 4.546 USD per capita; 76,2% javni zdravstveni sistem.
Slovenija (l. 2011): 8,9% BDP; 2.421 USD per capita; 73,7% javni zdravstveni sistem.

Are they ?
Zakaj potem pišeš, da nameni AT 2x več sredstev za zdravstvo, če ga za 1.9% ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:

Ko bo pa Avstrija imela več kot 10% brezposelnih, se bomo pa pogovarjali o temu kaj lahko Avstrija izboljša, da se ji ne bo "zgodila Slovenija". Tudi njihov sistem je v zasnovi občutljiv na gospodarske krize.
To ne gre tako enostavno po "slovensko"; da, ko bo Avstrija morda občutila krizo, se bo stanje morda lahko poslabšalo in se bomo začeli pogovarjati; za Slovenijo pa "gospodarska kriza" ne more biti noben izgovor. Tako "nesposobni" (predvsem "načrtno") smo bili namreč tudi že pred njo.:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

darkolord ::

Zakaj potem pišeš, da nameni AT 2x več sredstev za zdravstvo, če ga za 1.9% ?
4546 / 2421

AndrejO ::

Hayabusa je izjavil:

AndrejO
Podatki so jasni:
Avstrija (l. 2011): 10,8% BDP; 4.546 USD per capita; 76,2% javni zdravstveni sistem.
Slovenija (l. 2011): 8,9% BDP; 2.421 USD per capita; 73,7% javni zdravstveni sistem.

Are they ?
Zakaj potem pišeš, da nameni AT 2x več sredstev za zdravstvo, če ga za 1.9% ?

Okoli 2 odstotni točki več BDP (l. 2007 je bilo okoli 1 odstotne točke več v deležu BDP).
4.546 USD vs. 2.421 USD per capita pa je skoraj 2x toliko denarja na vsakega prebivalca.

Če ti to ne potegne, potem pa res žalostno. Upam, da boš npr. Philips-u pojasnil, da mora v Slovenijo prodati magnetno resonanci po polovični ceni, ker imamo manjši BDP od Avstrije in posledično tudi manj denarja, ki ga lahko potrošimo, preračunano na prebivalca.

Včasih imam občutek, da so ljudje okoli mene ali nepismeni, ali pa zelo zabiti. Pa to ne leti na Karayo.


Gregor P je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Ko bo pa Avstrija imela več kot 10% brezposelnih, se bomo pa pogovarjali o temu kaj lahko Avstrija izboljša, da se ji ne bo "zgodila Slovenija". Tudi njihov sistem je v zasnovi občutljiv na gospodarske krize.
To ne gre tako enostavno po "slovensko"; da, ko bo Avstrija morda občutila krizo, se bo stanje morda lahko poslabšalo in se bomo začeli pogovarjati; za Slovenijo pa "gospodarska kriza" ne more biti noben izgovor. Tako "nesposobni" (predvsem "načrtno") smo bili namreč tudi že pred njo.:|


Ne vem na kaj ciljaš? Ali se pritožuješ, da Slovenija sredi gospodarske krize ne more niti sanjati o standardu, ki ga ima Avstrija? Ali pa se morda pritožuješ, ker nimaš več kaj dodati na to, da ima država z primerljivim zdravstvenim sistemom, 2x višjim BDP in višjim deležom BDP investiranim v zdravstvo tudi opazno višji standard.

Sem ti lepo izračunal: ko bo vsak zaposleni dal v povprečju 40% svoje plače samo za zdravstvo, bo imela Slovenija tolikšen per capita vložek, kot ga ima Avstrija. Torej? 40%. Daš ali ne daš?

Dovoli, da ti razkrijem še eno veliko skrivnost: več gnarja, več muzke. Velja severno in južno od Alp. Na svetu obstaja samo ena država, ki za mnogo več denarja da mnogo manj muzke. ZDA. Zato njenega sistema ne bi ravno dajal za svetal zgled, kot ga nekateri želijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

slo_politika ::

detroit je izjavil:

zelo dobra tema z veseljem odgovorim


Hvala:)

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:

Na svetu obstaja samo ena država, ki za mnogo več denarja da mnogo manj muzke. ZDA. Zato njenega sistema ne bi ravno dajal za svetal zgled, kot ga nekateri želijo.
Kakšne ZDA spet? Njihovi državljani si takšen sistem tudi želijo (vsaj v večini) oz. so na njega vsaj navajeni (vedo točno, kaj lahko pričakujejo od države). To se sploh ne more primerjati ne z Avstrijo in ne Slovenijo;(( Sploh pa ne s slovensko "nesposobnostjo". V glavnem tudi sistem v ZDA ne more biti opravičilo za Slovenijo, da ima nižji standard od Avstrije.

AndrejO je izjavil:

Upam, da boš npr. Philips-u pojasnil, da mora v Slovenijo prodati magnetno resonanci po polovični ceni, ker imamo manjši BDP od Avstrije in posledično tudi manj denarja, ki ga lahko potrošimo, preračunano na prebivalca.

... bi bilo res zanimivo izvedeti po kakšnih cenah Slovenija kupuje medicinske produkte v primerjavi z Avstrijo (oz. zasebniki v Avstriji; javno-zasebni sistem pa to).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

V glavnem tudi sistem v ZDA ne more biti opravičilo za Slovenijo, da ima nižji standard od Avstrije.

Aha, OK. Sedaj si zapisal kaj te mori. Ni opravičila ali pojasnila, da ima Slovenija nižji standard od Avstrije.

Razen seveda tega, da Slovenija letno vplača 50% manj evrov v ta sistem (preračunano na glavo prebivalca), kar je primerljivo z Grčijo.

Zmaga! Za približno toliko denarja, kot ga ima Grčija na voljo po nekaj letnem kleščenju trojke, pričakuješ standard Avstrije, ki da v sistem 2x toliko denarja, kot Slovenija.

Gregor P je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Upam, da boš npr. Philips-u pojasnil, da mora v Slovenijo prodati magnetno resonanci po polovični ceni, ker imamo manjši BDP od Avstrije in posledično tudi manj denarja, ki ga lahko potrošimo, preračunano na prebivalca.

... bi bilo res zanimivo izvedeti po kakšnih cenah Slovenija kupuje medicinske produkte v primerjavi z Avstrijo (oz. zasebniki v Avstriji; javno-zasebni sistem pa to).

List price je list price, nekaj popusta dobiš in to je to. Samo zato, ker škatlo pelješ dodatnih 500km naprej, se ne bo pocenila za 50%.

Se bo pa podražila na račun (sedaj upam, da že vsem očitno) pokvarjenega in neštetokrat zlorabljenega sistema javnih naročil. Kar pa sem že gor navedel kot problem. Pri tem sistemu pa zdravstvo ni niti pod razno edina žrtev. Tukaj pa se seveda popolnoma strinjam in podpiram, da gremo v Avstrijo in se od njih naučimo kako se javna naročila vodi, da z njimi ne nansankaš. Za zdravstvo, ceste in še kaj.

tony1 ::

slo_politika je izjavil:

Zdravo družba,
glede na situacijo, ki je trenutno v Sloveniji, sem se odločila, da bom naredila magistrsko delo na temo Vpliv spremljanja medijev na politično zaupanje in participacijo.

Zelo vam bom hvaležna, če si boste vzeli največ 3-4 minute časa za mojo anketo. Izpolnjevanje je prostovoljno in anonimno. Prosim vas le, da odgovorite na vsa vprašanja, saj bom le tako lahko v analizo vključila vaše odgovore.

https://www.1ka.si/a/29319

Lepo se vam zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam:)


Opozarjam na razliko med 'usposobljen' in 'sposoben' - če si mislila eno, napisala pa drugo, si v težavah...

Pojem zakonite demonstracije je en oksimoron.

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:

Gregor P je izjavil:

V glavnem tudi sistem v ZDA ne more biti opravičilo za Slovenijo, da ima nižji standard od Avstrije.

Aha, OK. Sedaj si zapisal kaj te mori. Ni opravičila ali pojasnila, da ima Slovenija nižji standard od Avstrije.

Ne, temveč da ni ZDA kriva za to; prav tako ne Avstrija, gospodarska kriza, ali pa katerikoli drug izgovor boš še našel za stanje pri nas.

Avstrija vplača marsikaj v kaj kar Slovenija ne more in ji niti ni treba; po drugi strani pa v kaj vplača tudi manj (preračunano na glavo prebivalca). Predvsem pa z denarjem ravna dosti bolj gospodarno, zato si tudi lahko privošči v kaj vplačati več in ima zaradi tega boljši standard (na koncu pa čiste vzdržne račune).

Slovenija pa očitno načrtno oz. zavestno zapravlja brezglavo več v nekaj, kar tudi pod razno ni sposobna kriti (ne kratkoročno, ne dolgoročno, v glavnem nikoli; beri: "vreča brez dna") - t.i. slovensko-ekonomski "čudež" (da sploh umetno vzdržuje nek standard; ki bi v resnici moral biti, kot trdiš, na ravni Grčije sedaj) - in dejansko smo v tem resnično primerljivi Grčiji in zato nas verjetno čaka tudi podobna usoda (Avstrije pa recimo ne).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

Ne, temveč da ni ZDA kriva za to; prav tako ne Avstrija,

Ne vem od kej ti ideja, da kdorkoli krivi tretje države za stanje v Sloveniji. Boš še malo tepel tega slamnatega možiclja, ali boš počasi pozabil na to?

Gregor P je izjavil:

gospodarska kriza, ali pa katerikoli drug izgovor boš še našel za stanje pri nas.

Gospodarska kriza ni izgovor, temveč je dejstvo. Neizogibno dejstvo, čeprav sta ga dve zaporedni vladi nojevsko zanikali. Delati se, da to nima posledic, je seveda neumnost.

Gregor P je izjavil:

Avstrija vplača marsikaj v kaj kar Slovenija ne more in ji niti ni treba; po drugi strani pa v kaj vplača tudi manj (preračunano na glavo prebivalca).

Ja in?

Gregor P je izjavil:

Predvsem pa z denarjem ravna dosti bolj gospodarno, zato si tudi lahko privošči v kaj vplačati več in ima zaradi tega boljši standard (na koncu pa čiste vzdržne račune).

Neumnost in neumnost brez dokaza. Zato, ker jaz osebno zaslužim 2x toliko kot ti, to pomeni, da sem bolj gospodaren?

Pa da ne bo pomote. Prepričan sem, da jaz osebno zaslužim najmanj 2x toliko kot ti. Če naj sledim tvojem argumentu, to seveda pomeni, da si ti nesposoben aberveznik, jaz pa moder investitor. Kar je seveda neumnost. Med nama in med državami.

Gregor P je izjavil:

Slovenija pa očitno načrtno oz. zavestno zapravlja brezglavo več v nekaj, kar tudi pod razno ni sposobna kriti (ne kratkoročno, ne dolgoročno, v glavnem nikoli; beri: "vreča brez dna") - t.i. slovensko-ekonomski "čudež" (da sploh umetno vzdržuje nek standard; ki bi v resnici moral biti, kot trdiš, na ravni Grčije sedaj)

Standard ni in ne rabi biti na ravni Grčije. Zato, ker so finančna sredstva že na ravni Grčije, pa ni nikakršnega razloga, da se jih še dodatno reže. Grčije je čisto objektivno gledano trenutno najbolj sesuta država članica EU. Ne vem zakaj bi si želeli porezati še toliko, da bi postali druga Grčija.

Kar se tiče načrtovanja ali zavestnega zapravljanja, pa se lahko pridružim Karayi: nihče me nič ne vpraša, nazadnje, ko sem bil vprašan, pa so me ignorirali. Večina zmaga in "Slovenija" ni nek abstrakten tujek, temveč samo uradniški aparat, ki ravna natančno tako, kot mu volilno telo večinsko dopušča.

Gregor P je izjavil:

- in dejansko smo v tem resnično primerljivi Grčiji in zato nas verjetno čaka tudi podobna usoda (Avstrije pa recimo ne).

Ko bo Avstrija prišla do svoje gospodarske krize boš lahko samo gledal in opazoval. Dejstvo je, da je sistem v Avstriji trenutno vzdržen. Ne bo pa več mogel biti vzdržen, če jim bo v roku nekaj let brezposelnost poskočila čez 10%. Avstrija pač ni Norveška in takrat boš videl, da sistem pač ni popoln. Potrebno ga bo spreminjati in prilagajati. Verjetno tudi rezati.

Nekaj, kar Slovenija tako ali drugače dela že nekaj let, samo nekateri se delajo, kot da se ni nič zgodilo.

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Predvsem pa z denarjem ravna dosti bolj gospodarno, zato si tudi lahko privošči v kaj vplačati več in ima zaradi tega boljši standard (na koncu pa čiste vzdržne račune).

Neumnost in neumnost brez dokaza. Zato, ker jaz osebno zaslužim 2x toliko kot ti, to pomeni, da sem bolj gospodaren?

Pa da ne bo pomote. Prepričan sem, da jaz osebno zaslužim najmanj 2x toliko kot ti. Če naj sledim tvojem argumentu, to seveda pomeni, da si ti nesposoben aberveznik, jaz pa moder investitor. Kar je seveda neumnost. Med nama in med državami.

To si sedaj malo butasto primerjal; vse kar si ti do sedaj dejal je, da Avstrija daje 2x več v zdravstvo, kar pa ne pomeni, da zato kam ne daje toliko manj, da ima tako več za zdravstvo; ker če bi ti kar tako brezglavo metal vso tvojo 2xvečjo plačo od moje v eno stvar, te lahko tudi jaz aberveznik z manjšo prehitim po levi na drugem področju.;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:


To si sedaj malo butasto primerjal; vse kar si ti do sedaj dejal je, da Avstrija daje 2x več v zdravstvo, kar pa ne pomeni, da zato kam ne daje toliko manj, da ima tako več za zdravstvo; ker če bi ti kar tako brezglavo metal vso tvojo 2xvečjo plačo od moje v eno stvar, te lahko tudi jaz aberveznik z manjšo prehitim po levi na drugem področju.;)

No, sedaj pa malo preštejva najine trditve.
Ti trdiš:
- da ima Avstrija "poceni zdravstvo" (dokaz je tvoje minimalno plačilo in "izračun" minimalnega prispevka brezposelnih)
- da je zdravstvo v Avstriji urejeno mnogo bolje (brez dokaza)
- da ima zasebno zdravstvo (ker si lahko dokupiš nadstandard ali obiščeš zasebno kliniko)
- da jim gre v splošnem dobro, Sloveniji pa ne (torej ti uvedeš primerjavo)
- da sistem v Sloveniji ni vzdržen (ker vlagamo tako malo kot Grki)

Jaz trdim:
- da vlaga Avstrija za cel razred več sredstev v zdravstvo (neodvisni podatki OECD)
- da ima v osnovi enak socialen in zdravstveni sistem, kot ga ima Slovenija (mešan javno zaseben sistem, približno 3/4 vseh stroškov ustvari javen del sistema - znova OECD)
- da Avstrije in Slovenije ne moreš primerjati, ker sta državi v bistveno različnih položajih (Avstrija ni v gospodarski krizi, kako naj torej z njo primerjam državo, ki je v gospodarski krizi)
- da Slovenija glede na vložena sredstva še vedno dosega zavidljive rezultate (po višini že porabljenih sredstev smo zelo blizu Grčije, po standardu pa bližje Avstriji, kot pa Grčiji)
- da Slovenija ne more niti približno upati na vložek na nivoju Avstrije (ker preprosto nima BDP-ja, ki bi kaj takšnega prenesel).

Bolj kot ti dopovedujem, da primerjaš hruške in krompir, bolj si trmast kako so v Avstriji pametnejši in učinkovitejši. Ko ti pa pokažem na razlike zaradi katerih primerjava ni možna, pa takoj obrneš ploščo kako se ne sedaj izgovarjati na Avstrijo (WTF? Kdo se izgovarja na kaj?)

Kako naj aberveznik Slovenija s pol manjšim BDP in posledično pol manjšo maso prispevkov na prebivalca naredi nekaj "pametnejšega", da bo prehitela Avstrijo, ki po tvoji lastni oceni dela tako pametno, učinkovito in gospodarno, da se kar kadi.

Ne uporabljaš logike, nisi pismen, loviš se okoli osnovne matematike, izogibaš se odgovorom, napadaš trdive, ki niso bile izrečene ter mešaš vzroke in posledice.

Go have fun.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

Gregor P ::

Ni treba sedaj biti osebno prizadet in žaliti druge:)

Verjetno je razlog, zakaj imaš ti (Avstrija) najmanj 2x večjo plačo mar ne, ali to kar tako zraste na drevesu?;)

AndrejO je izjavil:


- da Avstrije in Slovenije ne moreš primerjati, ker sta državi v bistveno različnih položajih (Avstrija ni v gospodarski krizi, kako naj torej z njo primerjam državo, ki je v gospodarski krizi)
... zato pa sem jaz govoril o stanju pred gospodarsko krizo8-)

- da Slovenija glede na vložena sredstva še vedno dosega zavidljive rezultate (po višini že porabljenih sredstev smo zelo blizu Grčije, po standardu pa bližje Avstriji, kot pa Grčiji)
... in to je dobro ker? Naj te poskušam razumeti, zakaj je taka "učinkovitost" zaželena (praktično izvozni hit in model za druge države) ... porabimo toliko kot Grčija, standard pa je blizu Avstriji in to ob tem, ko praviš

AndrejO je izjavil:

List price je list price
... kdo plača račun to?:8) Nam kdo podari to razliko med porabljenim in standardom? Ob takšnem načinu "poslovanja" ti tudi 2xvečja plača ne more več pomagati ...

AndrejO je izjavil:


- da ima Avstrija "poceni zdravstvo" (dokaz je tvoje minimalno plačilo in "izračun" minimalnega prispevka brezposelnih)
Kje točno sem jaz to rekel? Dejal sem, da sem dobil boljše storitve za približno isti prispevek (nič o tem, koliko državo dejansko vse stane, temveč kako dobro mi je to organizirala)

Tako da predlagam, da še enkrat premisliš o tvojih očitkih ...

AndrejO je izjavil:

Ne uporabljaš logike, nisi pismen, loviš se okoli osnovne matematike
... predvsem pri samemu sebi:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

Ni treba sedaj biti osebno prizadet in žaliti druge:)

Navajanje dejstev ne predstavlja prizadetosti ali žalitev. Podatki so podatki. So, kakršni so.

Gregor P je izjavil:

Verjetno je razlog, zakaj imaš ti (Avstrija) najmanj 2x večjo plačo mar ne, ali to kar tako zraste na drevesu?;)

Ne samo en. Cela vrsta jih je še iz časa Avstroogrske, ko je bila Slovenija še ena izmed avstrijskih kmetijskih provinc. Samo ne mi sedaj speti o "opravičilih". Najdi mi eno državo vzhodnega bloka, ki je vsaj približno na nivoju Avstrije (če smo že pri primerjavah z Avstrijo) in daj mi en način kako se bi lahko Slovenija bolje odrezala.

Ravno tako ne podcenjevati ustvarjen napredek. Če preletiš preračunane podatke o BDP na prebivalca po letih od 1991 naprej, ugotoviš, da je Slovenija startala z 4.700 EUR napram avstrijskem 17.900 EUR. Torej faktor 3x. Skozi leta je Slovenija to zmanjšala na faktor okoli 2x.

Torej je ta "aberveznik" v 20 letih, od katerih vsaj 14 let ni bilo niti pod razno govora o slabih kreditih, konsistentno ustvarjal višjo gospodarsko rast kot Avstrija in se ji je počasi približeval.

Potem pa se lahko ustavimo nekje med letoma 2003 in 2007, ko se je 2. "zgodba o uspehu" zaključila. Dogodki, ki so bili pod našo kontrolo in za katere je dovolj medije in novinarjev opozarjalo, da ne vodijo v pravo smer (sploh z managerskimi prevzemi in tiščanjem poceni denarja v gospodarstvo). Tretjo zgodbo o uspehu bo Slovenija lahko spisala šele potem, ko se bo gospodarstvo prečistilo slabih kreditov in znova začelo rasti. Dokler pa tega ni, pa lahko država naredi le bore malo.

Pa tudi tukaj ni dobro preveč gledati sosedom pod prste. Avstrija je do sedaj v Hypo potopila že 1,6 miljarde in možno je, da jih bo morala še več, ker je luknja menda večja od 8 miljard.

Au.

Gregor P je izjavil:

... in to je dobro ker? Naj te poskušam razumeti, zakaj je taka "učinkovitost" zaželena (praktično izvozni hit in model za druge države) ... porabimo toliko kot Grčija, standard pa je blizu Avstriji in to ob tem, ko praviš

AndrejO je izjavil:

List price je list price
... kdo plača račun to?:8) Nam kdo podari to razliko med porabljenim in standardom? Ob takšnem načinu "poslovanja" ti tudi 2xvečja plača ne more več pomagati ...

Nihče nam ne "podari" te razlike. Ta razlika je efektivno prozivedena s tem, da imaš v Sloveniji manjši obseg pravic, manjše število naprav na prebivalca, bolj optimalno izkoriščeno opremo, najnižje možne plače za zdravniško osebje, preden bodo spokali kufre in se odselili v Avstrijo. Pa še kaj.

Narobe si misliš, če si misliš, da se kreditira razliko med slovenskih in avstrijskim vložkom na prebivalca. Kar se kreditira je razlika med efektivno pobranim od aktivnega prebivalstva in tem, kar se dejansko porabi. In porabi se pol manj.

Sicer pa spet malo matematike:
ZZZS ima načrtovan primankljaj za l. 2013 okoli 36 miljonov. Pa recimo 40, da bo številka malo bolj pesimistično okrogla. Per capita to potem pomeni 20 evrov na letni ravni na prebivalca. To je kredit in luknja ZZZS. Torej nekako toliko kolikor je bila dejanska razlika med Grčijo in Slovenijo pri porabi l. 2011.

Nihče pri zdravi pameti ne bo primerjal današnje Grčije z današnjo Avstrijo. Že samo dejstvo, da se midva o primerjavi med Slovenijo in Avstrijo lahko prerekava ne, da bi zvenela popolnoma bizarno, je kompliment sistemu. Ni pa nikakršnega dvoma, da tako napet sistem dolgo več ne bo zdržal.


Gregor P je izjavil:

AndrejO je izjavil:


- da ima Avstrija "poceni zdravstvo" (dokaz je tvoje minimalno plačilo in "izračun" minimalnega prispevka brezposelnih)
Kje točno sem jaz to rekel? Dejal sem, da sem dobil boljše storitve za približno isti prispevek (nič o tem, koliko državo dejansko vse stane, temveč kako dobro mi je to organizirala)

To je pogost logical fallacy. Za doplačilo 30 ali koliko EUR je trenutno obvezno dopolnilno menda dobim polno zavarovanje. Kar je seveda neumnost, ker kot zaposleni plačam teh nekaj 10 EUR na podlago nekaj 100 EUR, ki jih plačam od plače. Tvoj prispevek je bil mnogo višji od tistih nekaj fičnikov, ki si jih sam osebno dal iz svojih rok. Preostanek plačila pa boš lahko izbrskal ven iz svoje plačne liste (ali stroškov ZZZS, če si se zdravil v Avstriji na podlagi konvencije).

Gregor P je izjavil:

Tako da predlagam, da še enkrat premisliš o tvojih očitkih ...

Še vedno držijo. Tako, kot nekateri ne znajo vzpostaviti vzročne povezave med davki in stroški za npr. šole v Sloveniji, ti recimo v zadnjem primeru nisi sposoben ustvariti povezave med dejansko pobranimi dajatvami in individualnim prispevkom, ki se k tem dajatvam pripiše.

Ravno tako nimaš v glavi podatkov o temu kako je gospodarstvo v Slovenija čisto raslo dolgoročno vzdržno in hitreje od Avstrije (kar je pričakovano iz večih razlogov) več kot 10 let po odcepitvi. Ustavilo ga je šele nekaj, kar je ustavilo tudi Avstrijo (in ji vsaj za eno leto posredno tudi zmanjšalo BDP).

Ravno tako imaš neko fiksno idejo, da podatki OECD kažejo koliko se pobere prispevkov za zdravstvo, čeprav podatki kažejo koliko se porabi/vloži in ne koliko se pobere. In porabi/vloži se pol manj.

Ravno tako strašiš z neko grozno luknjo v zdravstveni blagajni. Ta sicer ni majhna, ampak dajmo jo postaviti v perspektivo. 20 EUR na prebivalca na leto. 45 miljonov evrov je Telekoma Slovenije izplačal v dividendah v l. 2012 (podjetje, ki ga je menda nujno potrebno prodati). 20 miljonov evrov stresni testi, da se ugotovi koliko so velike luknje v bankah. Ne mi srati, da si tako "dragega" zdravstva država ne more privoščiti.

Oh, pa dodajmo na to še nekaj: zdravstvene zavarovalnice so prikazale 11 miljonov dobička. Hej, juhej. Glede na to, da dopolnilno zavarovanje ni ravno dopolnilno, zakaj se ga sploh še tolerira? Zakaj ga ne ukinemo in ne prenesemo teh premij na obvezno in ZZZS.

Evo rešitve za zdravstvo. Telekom Slovenije se ne proda, to kvaziprijateljsko nezasebno zdravstveno se ukine in prenese na ZZZS, pa se lahko 2014 zaključi pozitivno.

Gregor P je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Ne uporabljaš logike, nisi pismen, loviš se okoli osnovne matematike
... predvsem pri samemu sebi:)

Nope. Malo bolj boš moral pomozgati, preden mi boš to lahko serviral nazaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

Karaya 52 ::

AndrejO je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:


Oba sta v identičnem prekršku, drži, vendar je vmes pomembena razlika. Neodveden davek pri plačenemu piru je samovoljno dejanje gostinca. Neobračunan davek pri nakupu petih piščancev pri sosedovi mamki pa je dogovor med njo in mano. Korist ima ona in js v velikosti DDV.

Če te povzamem z drugimi besedami: goljufanje države je OK, dokler se z njim vnaprej strinjaš. Si pa načelno proti goljufanju, naj se pač plača, kar je predpisano.

Kdo pa si ti, da imaš pravico izbirati kdaj lahko prodajalec goljufa in kdaj ne?


Tako. Davkov ne smatram za naravno pravico države. Ne najdem argumenta, da bi moral človek plačevati davke samo zato ker živi. Logično, si želim nekaj varnosti in prava zato bi plačal položnici za to dvoje. Država je zame institucija kot Simobil ali Telekom.

Interes inštitucije Države je pobrati del mojega dela. Zakaj, zato ker lahko. Ker ima za sabo vojsko biričev. Might makes it right bi nekateri odgovorili ampak tudi del teh bo priznal, da je izogibanje roki Države pravica posameznika.

Zgodovina sprememb…

AndrejO ::

Karaya 52 je izjavil:


Tako. Davkov ne smatram za naravno pravico države. Ne najdem argumenta, da bi moral človek plačevati davke samo zato ker živi. Logično, si želim nekaj varnosti in prava zato bi plačal položnici za to dvoje. Država je zame institucija kot Simobil ali Telekom.

Interes inštitucije Države je pobrati del mojega dela. Zakaj, zato ker lahko. Ker ima za sabo vojsko biričev. Might makes it right bi nekateri odgovorili ampak tudi del teh bo priznal, da je izogibanje roki Države pravica posameznika.

Sam imam nekoliko drugačen pogled na to.

Državo sprejemam kot arbitra in upravljalca, ki mu je nekatere stvari bolje prepustiti, ker so vse ostale alternative zame osebno slabše. S tem ji priznavam tudi pravico, da te stvari financira.

Hkrati pa trdno stojim na stališču da se obseg "storitev", količina sredstev za zagotavljanje storitev in način zbiranja sredstev določijo s posvetom in glasovanjem udeleženih in ne samovoljno. Še posebej ne samovoljno s strani politične elite. Ko pa je tak dogovor enkrat dosežen, pa se ga pač drži.

To je pač potrebno držati pod nadzorom, pa če tudi za ceno tega, da se občasno v parlamet izvoli kakšno Stranko ljubiteljev krompirja. Tako čisto po pravici. Ali si kdo resno misli, da bi lahko nek naključni Janez ali pa Micka iz ulice z državnim aparatom upravljali kaj slabše, kot trenutna klika?

Morda je res čas za resno zamenjavo na oblasti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

poweroff ::

Ja to pa ne! To je čisto nezamisljivo, da nas naši idoli ne bi več vodili v svetlo bodočnost.


P.S. Tistemu, ki je jamral, da imajo pri njih na podeželju zanič cesto in klorirano vodo... a župana pa svetnikov nimate? A ste jih izvolili za to, ker so politično ustrezni ali zato, da vam porihtajo stvari v občini???
sudo poweroff

darkolord ::

Gregor P je izjavil:

Predvsem pa z denarjem ravna dosti bolj gospodarno
Od kot ti pa ta podatek?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:

Ne samo en. Cela vrsta jih je še iz časa Avstroogrske, ko je bila Slovenija še ena izmed avstrijskih kmetijskih provinc ... po letih od 1991 naprej ...

Zakaj Avstroogrska, zakaj nato kar leto 1991, zakaj ne štartamo po 2. svetovni vojni?

Torej faktor 3x. Skozi leta je Slovenija to zmanjšala na faktor okoli 2x.

Pa si prepričan, da so se pri tem uspehu naše države dejansko upoštevale vse številke, ali smo ta "uspeh" računali po "grški metodi"? Ker morda pa zaradi tega pridemo do
Potem pa se lahko ustavimo nekje med letoma 2003 in 2007, ko se je 2. "zgodba o uspehu" zaključila.
... čisto slučajno je Slovenija od leta 2004 članica EU in od 2007 pa še evroobmočja.

Pa tudi tukaj ni dobro preveč gledati sosedom pod prste. Avstrija je do sedaj v Hypo potopila že 1,6 miljarde in možno je, da jih bo morala še več, ker je luknja menda večja od 8 miljard.

Da, in ljudje bodo dejansko odgovarjali za to in jim potem tega ne bo noben naprej metal (in kako se temu streže pri nas?); a še vedno je po tvoji logiki to vseeno ker imajo več denarja od nas za "razmetavanje"; si to pač lahko privoščijo.

Nihče nam ne "podari" te razlike. Ta razlika je efektivno prozivedena s tem, da imaš v Sloveniji manjši obseg pravic, manjše število naprav na prebivalca, bolj optimalno izkoriščeno opremo, najnižje možne plače za zdravniško osebje, preden bodo spokali kufre in se odselili v Avstrijo. Pa še kaj.
Bolj optimalno izkoriščajo opremo LOL in svetovno znani varčni Avstrijci pa vsak teden kupijo novo drago napravo he he Torej naš standard dejansko ne more biti blizu avstrijskemu sedaj praviš? Ampak da je vse skupaj ena Potemkinova vas? Kako točno ta "fiktiven standard" pomaga zavarovancem? Da se jih postavi v vrsto oz. poslovi z nasmeškom na obrazu ter dodobra sprani halji? Ker mislim da sem ti lepo razložil, kako velika razlika je med storitvami (glej mojo obravnavo).

Nihče pri zdravi pameti ne bo primerjal današnje Grčije z današnjo Avstrijo. Že samo dejstvo, da se midva o primerjavi med Slovenijo in Avstrijo lahko prerekava ne, da bi zvenela popolnoma bizarno, je kompliment sistemu. Ni pa nikakršnega dvoma, da tako napet sistem dolgo več ne bo zdržal.

Mi smo prišli na primerjave z Avstrijo zaradi:

arnecan1 je izjavil:

Poglej Avstrijo ali ZDA ali kakšno drugo Zahodno državo.

arnecan1 je izjavil:

Vprašaj Nemčijo, Avstrijo, Švedsko.

arnecan1 je izjavil:

Pametni, ki to pravijo, naj poskusijo širiti to logiko v Avstriji npr, ki se zadnje čase postavlja za svetel zgled. Ali pa morda kdo naivno misli, da davčnih zadev v Avstriji nimajo urejenih?
... Dajmo se izogibat držav, kjer davkarija dobro dela, kot npr. Nemčija, Švica, Avstrija, Švedska...

bluefish je izjavil:

V Avstriji je sicer tak način nadzora nezaslišan.

itd. ne pa samo zaradi te specifične primerjave zdravstvenih sistemov.

To je pogost logical fallacy. Za doplačilo 30 ali koliko EUR je trenutno obvezno dopolnilno menda dobim polno zavarovanje. Kar je seveda neumnost, ker kot zaposleni plačam teh nekaj 10 EUR na podlago nekaj 100 EUR, ki jih plačam od plače.
Kako si sedaj zopet prešel na zaposlene, če sem ti jaz dal primer nekoga brez redne službe, ki sam plačuje ta prispevek (gre se za celotno osnovno zavarovanje - pri nas bi to bilo osnovno in dopolnilno skupaj; nadstandardne storitve pa so ekstra - to je npr. lahko človek brez zaposlitve, ki je tudi sicer do 11.000 evrov oproščen davkov itd. ki pa ne prejema še socialne podpore ipd.)? Kakšna druga skupina ljudi lahko da plačuje tudi 10x več za vzdržnost sistema (ampak jim tudi na splošno gre bolje, da lahko toliko več plačujejo z "veseljem"), imajo pa zato drugje kakšen "bonbonček" več, da se jim to še vedno splača ...

Ravno tako strašiš z neko grozno luknjo v zdravstveni blagajni.

Sam sploh nisem šel tako globoko.

Ne mi srati, da si tako "dragega" zdravstva država ne more privoščiti.
Država ne vzdržuje samo zdravstva.

Oh, pa dodajmo na to še nekaj: zdravstvene zavarovalnice so prikazale 11 miljonov dobička. Hej, juhej. Glede na to, da dopolnilno zavarovanje ni ravno dopolnilno, zakaj se ga sploh še tolerira? Zakaj ga ne ukinemo in ne prenesemo teh premij na obvezno in ZZZS. Evo rešitve za zdravstvo. Telekom Slovenije se ne proda, to kvaziprijateljsko nezasebno zdravstveno se ukine in prenese na ZZZS, pa se lahko 2014 zaključi pozitivno.
Kreativno računovodstvo je kaznivo>:D To da se nečemu kar moraš tako ali tako imeti, da sploh prideš blizu nekemu normalnemu obveznemu zdravstvenemu zavarovanju, reče posebej dopolnilno, da se lahko ustvari dodaten dobiček za "zasebne" zavarovalnice, medtem ko ima ZZZS izgubo, je itak sprevrženo.

AndrejO je izjavil:

Gregor P je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Ne uporabljaš logike, nisi pismen, loviš se okoli osnovne matematike
... predvsem pri samemu sebi:)

Nope. Malo bolj boš moral pomozgati, preden mi boš to lahko serviral nazaj.

V bistvu je bil to poziv h kulturnemu obnašanju na forumu:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

AndrejO ::

Gregor P je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Ne samo en. Cela vrsta jih je še iz časa Avstroogrske, ko je bila Slovenija še ena izmed avstrijskih kmetijskih provinc ... po letih od 1991 naprej ...

Zakaj Avstroogrska, zakaj nato kar leto 1991, zakaj ne štartamo po 2. svetovni vojni?

Zato, ker je ljudem težavno razlagati, da se nekatere slabe odločitve na tem ozmelju vlečejo tudi okroglih 100 let nazaj. Še težje pa, da je Slovenija imela znotraj Kraljevine SHS, NRJ, FLRJ in SFRJ dovolj teže, da bi lahko tudi sami kaj več naredili, ne samo čakali na gospodarja, da ukaže kaj in kako.

Od 1989 teoretično od 1991 praktično naprej pa nad Slovenijo samo še modro nebo in tisto, kar Slovenci sami sprejmemo, da je lahko tam gor. Brez izgovorov. Brez gospodarjev. Brez filozofiranja kako so drugi nekaj krivi.


Gregor P je izjavil:

Torej faktor 3x. Skozi leta je Slovenija to zmanjšala na faktor okoli 2x.

Pa si prepričan, da so se pri tem uspehu naše države dejansko upoštevale vse številke, ali smo ta "uspeh" računali po "grški metodi"? Ker morda pa zaradi tega pridemo do
Potem pa se lahko ustavimo nekje med letoma 2003 in 2007, ko se je 2. "zgodba o uspehu" zaključila.
... čisto slučajno je Slovenija od leta 2004 članica EU in od 2007 pa še evroobmočja.

Uspeh se ni računal po "grški metodi", ker so nam ga računali drugi, ki so preverjali, če izpolnjujemo kriterije za vstop v EU. Slovenija je bila v skupini držav, ki se jim več ni gledalo skozi prste.

Korelacije med 2007 in 2008 ni, je pa močna korelacija med vstopom v EU in nenadnim hudim razmahom vseh slabih razvad. Slovenija je kot polnopravna članica EU izgubila kompas finančne vzdržnosti. Ne vem koliko si star, vendar pa, če si takrat že bil delovno aktiven, potem se bi še moral spominjati zategovanja pasu, ko se je že varčevalo, restrukturiralo in prilagajalo vse po vrsti. Po vstopu je ta fokus izginil. Nenadoma več ni bilo tistega "bojnega krika", da to delamo za vstop v EU, da to delamo za neko priznanje. Od takrat naprej politika v Sloveniji več ni bila sposobna ponuditi nikakršne nove vizije, ki nas bi povezovala vsaj približno toliko, kot nas je nazadnje povezoval "projekt EU".

Druga zadeva, ki jo je Slovenija takrat pridobila pa je ugled na mednarodnih finančnih trgih. Banke so se zagnale po poceni kredite, država se ja zagnala po poceni kredite, poceni denar je vsepovsod frčal. This is how the East was won! Slovenska verzija zmage je pomenila, da je država postala nesposoben lastnik, ki je gledal kako mu zaposleni pred nosom kradejo podjetja (t.i. managerski prevzemi), nobeno javno naročilo ni bilo predrago, nobena provizija previsoka. Vstop v območje Evra je to samo še malenkost pospešil, preden je vse skupaj počilo.

Gregor P je izjavil:

Pa tudi tukaj ni dobro preveč gledati sosedom pod prste. Avstrija je do sedaj v Hypo potopila že 1,6 miljarde in možno je, da jih bo morala še več, ker je luknja menda večja od 8 miljard.

Da, in ljudje bodo dejansko odgovarjali za to in jim potem tega ne bo noben naprej metal (in kako se temu streže pri nas?); a še vedno je po tvoji logiki to vseeno ker imajo več denarja od nas za "razmetavanje"; si to pač lahko privoščijo.

To, da nekdo "odgovarja" za svoja dejanja je sicer močno politično in moralno sporočilo. Žal pa ne zmanjša proračunske luknje in ta je edina, ki je ekonomsko pomembna.

Nikoli tudi nisem trdil, da lahko denar razmetavajo ali pa da si lahko to privoščijo. Najdi si drugega slamnatega možica.

Gregor P je izjavil:

Nihče nam ne "podari" te razlike. Ta razlika je efektivno prozivedena s tem, da imaš v Sloveniji manjši obseg pravic, manjše število naprav na prebivalca, bolj optimalno izkoriščeno opremo, najnižje možne plače za zdravniško osebje, preden bodo spokali kufre in se odselili v Avstrijo. Pa še kaj.
Bolj optimalno izkoriščajo opremo LOL in svetovno znani varčni Avstrijci pa vsak teden kupijo novo drago napravo he he Torej naš standard dejansko ne more biti blizu avstrijskemu sedaj praviš? Ampak da je vse skupaj ena Potemkinova vas?

Spet mlatiš neko slamo.

Gregor P je izjavil:

Kako točno ta "fiktiven standard" pomaga zavarovancem? Da se jih postavi v vrsto oz. poslovi z nasmeškom na obrazu ter dodobra sprani halji? Ker mislim da sem ti lepo razložil, kako velika razlika je med storitvami (glej mojo obravnavo).

Znova žališ stvari, ki jih ne razumeš. Standard ni fiktiven. Ko pa bodo Zdravniki brez meja postavili nekaj zasilnih klinik. Ko bo populacija prepuščena donacijam "zaskrbljenih", da bodo lahko otroci dobili osnovna cepljenja, da bo lahko človek kdaj dočakal tudi kakšno nenujno operacijo, ko bodo življenjsko nujna zdravila na voljo izključno proti plačilu, ko boš moral plačati za to, da se bo tvoj otrok lahko rodil v bolnišnici z babico in ginekologom, takrat se oglašaj s temi neumnostmi.

Prej pa bolje, da na to temo molčiš in se ne sramotiš, ker se ti niti ne sanja kaj imaš kako poceni to dobiš. Realno poceni. Govora je namreč o tisti Grčiji, ki razpolaga z enakim zneskom na glavo, s katerim razpolaga tudi Slovenija. Če si toliko trd, da tega ne moreš požreti, ker bi to porušilo tvojo sliko sveta, potem pač moje sožalje. Živiš v precej depresivni in moreči iluziji. Samo ne je projocirati na dejstva, prosim lepo.

Gregor P je izjavil:

itd. ne pa samo zaradi te specifične primerjave zdravstvenih sistemov.

Midva sva se iz meni neznanih razlogov zataknila pri zdravstvu. Kar se tiče specifičnih primerjav, se je zaradi skupne zgodovine, gospodarske povezanosti, geografske bližine in podobno strukturiranih socialnih sistemov od njih možno veliko naučiti.

Gregor P je izjavil:

Kako si sedaj zopet prešel na zaposlene, če sem ti jaz dal primer nekoga brez redne službe, ki sam plačuje ta prispevek (gre se za celotno osnovno zavarovanje - pri nas bi to bilo osnovno in dopolnilno skupaj;

Zaradi tega, ker njegova udeležba ne odraža koliko se dejansko vplača v sistem. Vplačilo v sistem, ki tudi njemu zagotavlja socialno varnost in varovanje zdravja je zagotovljeno solidarnostno, tako kot v Sloveniji. Karaya temu slikovito reče "skupajskledništvo".

Tudi če ne bi rabil plačati popolnoma nič, to ne bi pomenilo, da njegova storitev ni bila obračunana in zaračunana v celoti. Plačnik pa je bila zavarovalnica. Znova: tako kot v Sloveniji.

Gregor P je izjavil:

nadstandardne storitve pa so ekstra - to je npr. lahko človek brez zaposlitve, ki je tudi sicer do 11.000 evrov oproščen davkov itd. ki pa ne prejema še socialne podpore ipd.)?

Nadstandardne storitve si lahko dobiš tudi v Sloveniji, zakaj pa ti jih komercilne zavarovalnice ne krijejo, pa moraš njih vprašati. Nihče jim tega ne prepoveduje.

Kar je tipična slovenska gniloba je dopolnilno zavarovanje, ki služi izključno pretakanju dela sredstev v prijateljske zasebne žepe. Tega normalne države ne poznajo.

Gregor P je izjavil:

Kakšna druga skupina ljudi lahko da plačuje tudi 10x več za vzdržnost sistema (ampak jim tudi na splošno gre bolje, da lahko toliko več plačujejo z "veseljem"), imajo pa zato drugje kakšen "bonbonček" več, da se jim to še vedno splača ...

Ne, nimajo. Cesarju, kar je cesarjevega in to je to. Edini bonbonček, ki ga za to dobiš v Avstriji je ta, da te davčna pusti pri miru. Edini bonbonček, ki ga za to dobiš v Sloveniji je oznaka, da si Kekec, bedak, neumen, zmešan, ... ker cesarja ne goljufaš.

Gregor P je izjavil:

Ne mi srati, da si tako "dragega" zdravstva država ne more privoščiti.
Država ne vzdržuje samo zdravstva.

Res je. Tukaj predvsem manjka kakršna koli komunikacija kje in kako se bo zategovalo pas, da ga drugje ne bo potrebno. Za zdravstvo menim, da je po podatkih z zategovanjem konec, ali pa ga res lahko v celoti odpišete. Prihranki so lahko samo še notranji in po obsegu vprašljivi. Za šolstvo ne poznam podatkov, ampak žalostno bi bilo, če bi končali v sistemu, kjer lahko uspejo samo bogati. Za policiste samo pogledam plače uniformiranih in se vprašam kako, da se ne odkrije še več primerov prejemanja podkupnin. In tako naprej.

Avstrija ima ekvivalent slovenskega ESS. S to razliko, da se tam dogovarjajo.

Gregor P je izjavil:

Kreativno računovodstvo je kaznivo>:D To da se nečemu kar moraš tako ali tako imeti, da sploh prideš blizu nekemu normalnemu obveznemu zdravstvenemu zavarovanju, reče posebej dopolnilno, da se lahko ustvari dodaten dobiček za "zasebne" zavarovalnice, medtem ko ima ZZZS izgubo, je itak sprevrženo.

Tukaj sva pa 100% na liniji.

Dobesedno kraja denarja iz javne zdravstvene blagajne. Za malo soli na rano, je ta kraja narejena izključno za prijatelje, saj lahko to nudijo samo slovenske zavarovalnice. Opomin EU je Slovenija dobila samo zato, ker omejuje vstop tujih. Ne pa zato, ker to nudi. V osnovi nas ne bo čisto nihče zunaj grdo gledal, če to odpravimo in pošljemo te "prijateljske prisklednike", da si poiščejo denar kje drugje.

Morda celo pri nadstandardnih zavarovanjih, kjer bi za doplačilo dobil sobo z eno posteljo in podobno. Javni sistem tega ne bi prenesel, zasebni bi to prenesel čisto komot. Kolikor vem takšna zasebna podbuda v Sloveniji tudi ni prepovedana in tisti, ki zagovarjajo njeno uvedbo, naj raje razmislijo zakaj tega ni, če ni prepovedano.

jernejl ::

Dobesedno kraja denarja iz javne zdravstvene blagajne.

Tudi v tujini (npr. večkrat omenjana Avstrija) osnovno zavarovanje ne krije vseh storitev v celoti, npr. bolniki doplačujejo zdravila, zobozdravnike, pa menda tudi bivanje v bolnišnicah ipd.

Morda celo pri nadstandardnih zavarovanjih, kjer bi za doplačilo dobil sobo z eno posteljo in podobno. Javni sistem tega ne bi prenesel, zasebni bi to prenesel čisto komot. Kolikor vem takšna zasebna podbuda v Sloveniji tudi ni prepovedana in tisti, ki zagovarjajo njeno uvedbo, naj raje razmislijo zakaj tega ni, če ni prepovedano.

Seveda obstajajo nadstandardna zavarovanja različnih oblik pri različnih zavarovalnicah. Niso pa zelo razširjena med ljudmi - tudi zato, ker osnovno + dopolnilno zavarovanje pokrije veliko večino potreb.

AndrejO ::

jernejl je izjavil:

Dobesedno kraja denarja iz javne zdravstvene blagajne.

Tudi v tujini (npr. večkrat omenjana Avstrija) osnovno zavarovanje ne krije vseh storitev v celoti, npr. bolniki doplačujejo zdravila, zobozdravnike, pa menda tudi bivanje v bolnišnicah ipd.


V tujini zavarovanje praviloma ne krije vsega. Po spominu mislim, da imaš v Avstriji zavarovalnice, pri katerih se zavaruješ za morebitne dodatne stroške zdravljenja v paketu s še kakšnim drugim zavarovanjem. To se sicer sliši podobno, vendar pa so doplačila ranga od nekaj evrov do nekaj deset evrov. Ne pa recimo 25% cene posega kot v Sloveniji (za poškodbe izven dela).

Ravno tako imajo konkurenco med zavarovalnicami, ne pa nekaj prijateljskih koritnikov.

Morda se še kdo spomni, ko smo imeli v Sloveniji t.i. participacijo. Avstrija jo ima še vedno.

Gregor P ::

AndrejO je izjavil:


Gregor P je izjavil:

itd. ne pa samo zaradi te specifične primerjave zdravstvenih sistemov.

Midva sva se iz meni neznanih razlogov zataknila pri zdravstvu. Kar se tiče specifičnih primerjav, se je zaradi skupne zgodovine, gospodarske povezanosti, geografske bližine in podobno strukturiranih socialnih sistemov od njih možno veliko naučiti.

... naj ti pomagam (in pustimo ob strani, da sedaj ti pa kar naenkrat ustreza primerjanje z Avstrijo zaradi njene "specifične lege"); ti si se zataknil ob ZZ (zabil v "drevo", čeprav se pogovarjamo o "gozdu"), pri Avstriji smo pa zato ker jo vsi primerjajo kot državo kjer vsi plačujejo davke oz. jih država tudi strogo izterja napram Sloveniji (smo pač v temi o davkih oz. Dursu). Sam sem pa podal moje mnenje, zakaj Avstrijcem ni težko plačevati za karkoli, če pa imajo tako dober standard (primer ZZ). Ker kot sem dejal (morda ne v tej temi), Avstrija je ena izmed držav EU, kjer tudi jaz "z veseljem" plačujem davke (še posebej zato ker so dobro premišljeni in njihov cilj ni samo "ropati" državljane, podjetnike).

Medtem ko pri nas ...



P.S.: boljše da ne omenjam, kakšne vse storitve so bile vključene pri zasebnem avstrijskem zobozdravniku v OZZ pri meni (pred letom 2007), ker bi to bilo že širjenje krive vere in bi me nekateri pribili kar na križ ker se to pač ne bi ujemalo s slovensko pravljico o čudežnem uspehu8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()
««
6 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Preseljevanje in moralne dileme (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9911680 (9213) bluefish
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978216407 (86966) kamiKaZaA
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749592 (19728) DOOM_er

Več podobnih tem