» »

Otroka na rit. Kje je meja?

Otroka na rit. Kje je meja?

««
2 / 12
»»

mitkos ::

GGGGG je izjavil:

Glede na to, da si domov prismrdel po čikih težko temu rečeš uspešna vzgoja.


Kdo pa ni probal??? Recimo če jih ne bi dobil, bi sedaj verjetno kadil, tko pa ne kadim!

Looooooka ::

Fotra cele dneve ni, mulci delajo pizdarije, fotru se ne da ukvarjati pa vsakemu da eno "vzgojno".

Se hujse.
Se vzgojne ni.
Otrok se ne boji posledic.
Edina stvar hujsa od tega, da se ne boji posledic oz ne boji razocaranja starsev je to, da ve, da sploh ne bo nobene "negativne" reakcije.
Ce pa predolgo odlasas vsaj z vec kot ocitnim razocaranjem jim bo pa tako ali tako gladko vseeno, ko se bos enkrat zacel sekirat.
Tko da so taki otroci dejansko na slabsem kot tisti, ki jim je fotr vsake tok cajta dal eno okoli uses, ko so naredili kaj nevarnega...pa ceprav pred tem/po tem ni niti poskusil povedatai zakaj so jih fasali :)
Mene bolj skrbi to, da ti otrok pride domov in pove, da zves, da je nekoga vrgel po stopnicah. Po riti ga ne smes udarit in potem lahko le upas, da bo dovolj, da mu das nek govor leta, ki ga bo zabolel bolj kot tista fizicna kazen in/ali odvzem racunalnika or smth.
Danasnja mularija pa sploh kazni ne pozna...ces "dokler jih ne klice policija jih ne briga kaj pocnem".

mitkos je izjavil:

GGGGG je izjavil:

Glede na to, da si domov prismrdel po čikih težko temu rečeš uspešna vzgoja.


Kdo pa ni probal??? Recimo če jih ne bi dobil, bi sedaj verjetno kadil, tko pa ne kadim!

Moj fotr je ta problem se pred tem resil.
Dal cik in rekel potegni. Itak, da je koncalo direkt v zelodcu.
Problem solved. Me cigareti niso nikoli zanimali. Ko so mulci okoli mene svercali cike in jih kadili v garazah...I could not care less :D

Zgodovina sprememb…

Phantomeye ::

Looooooka je izjavil:

Preberi si tole kolumno. Avtor skozi zgodovinske primere lepo pokaže, da generacija vzgojena na palici ni nič boljša kot generacija vzgojena na permisivni vzgoji.

Se nisem srecal enega osebka, ki pri permisivni vzgoji ne bi naredil vec sranja kot tisti, ki je bil kaznovan.
Statistike, ki jih pise folk, ki zagovarja svoja stalisca me pa ne zanimajo. Se posebej ne z interneta.
Danasnja mularija je konkretno bolj nesramna kot smo bili mi. In mi smo bili konkretno bolj nesramni od tiste generacije pred nami.
In kaj je tle najbolj zanimivo? Tisti pred nami so jih fasali za brezveze, mi smo jih fasali po riti...ta mularija danes jih pa ni fasala nikoli, ker se starsi bojijo socialne.
Poglej na cesto. Mularija seksa, pije in kadi travo ze v osnovni.
Tok o permisivni vzgoji.

Je pa zanimivo, da ponavadi na koncu gledajo koliko jih dejansko konca cisto na dnu. To, da so bli vmes na vseh moznih drogah in fasal ne vem kaksne bolezni vse pa magicno ni problem...ker so pac preziveli.
V rit s takimi statistikami.


Prvo kot prvo, v kolumni, ki sem jo objavil, ni nobene statistike (razen nižanju meje prvega spolnega odnosa). Zgolj retrospektiva. Osebno mnenje avtorja je irelevantno. Pomembno je to, kar želi izpostavit. In sicer da NOBENA vzgoja ne proizvaja popolnih otrok. Vse imajo svoje pomanjkljivosti. Prav tako se strinjam, da je permisivna vzgoja bolj neučinkovita kot "prava vzgoja". Dejstvo pa je, da vsaka generacija, ki kritizira mlajšo, prepričana, da je ravno ona vzgojena na "pravi" način.

George Orwell je svoje sošolce, iz časa prve svetovne vojne, opisal kot tiranske in vzvišene (če so bili bogati) in zanemarjene in prestrašene (če so bili revni). Svet šole, kot ga opisuje Orwell je svet »trde« vzgoje, v katerem pa so medvrstniško nasilje, nezanimanje za šolo in nespoštovanje avtoritete enako prisotni, kot v sedanji »permisivni« šoli.


Saj jaz isto mislim, da so otroci zdaj veliko slabši, kot generacija prej. Ampak otroci so vedno šli vedno na živce starejši generaciji...

Itak je pa dejstvo, da permisivna vzgoja ustvarja popolne potrošnike.


---

BTW. Jaz sem bil dostikrat tepen s kuhalnico. Če se je ta zlomila med procesom, sem se pa začel režat staršem v faco. To je posledično starše še bolj pogrelo (moj rekord - štiri kuhalnice v 10 minutah). Na koncu so bili pa preveč utrujeni, da bi nadaljeval. Jaz sem se pa še vedno smejal.
Kaj to pove o meni?

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

No jaz nisem glih stara generacija, ampak sem bil nasplošno ful NE-priden otrok.
Foter mi je vedno dal kako na rit ko sem nardil neko pizdarijo,
mama pa nikoli ona pa je samo lepo govorila, da nesmem ni prav itd.

Rezultat? Fotra sem poslušal, mamo pa ignoriral, saj sem vedel, da mi mama nč ne bo.
Tipični primer, če mi je foter reku, da nesmem igrat igrce dokler ne nardim domače naloge sem šel delat domačo.
Če mi je to rekla mama pa eh bmk dokler foter ne pride grem igrce špilat.

Tak da jaz dam svoj glas za eno po riti, pod pogojem, če te mali ne jebe pet posto kaj mu rečeš.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Apple ::

Zato smo fotri bad, bad guyi, mamice so pa angeli... 8-O
LP, Apple

2loud4u ::

Dobro, to na posnetku je bila sicer šala, ampak verjamem, da mamo to zelo prizadene, ker pomisli, kaj bo z otrokom, da ne bo v kakšne težave zašel, zato pa ni nič čudnega, da jih je dobil, še sploh zaradi tega, ker se je ponorčeval iz takih stvari...

Sicer pa, če se ne motim, je bilo že kar precej teh tem o vzgoji otroka, tako da ne vem, če je ravno smiselno vedno odpirati nove?
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 2loud4u ()

_Denny_ ::

Ob branju vsega tega se mi vedno bolj zdi, da vas večina, ki je proti temu:
1. nima lastnih otrok
2. nima izkušenj z otroci

Evo vam zgodbo o stricovi družini (živimo v isti hiši) - sestrična je stara 15, bratranec pa 13. Do tretjega leta sta ju starši vzgajali po načinu "če kaj ušpičiš, dobiš po riti", potem pa jima je nek bedak svetoval o "nisem tvoj starš, rajši sem prijatelj". Sedaj par let kasneje mali grozi stricu, ko mu kaj prepove (recimo "vzemi mi ključe od atv-ja pa ti takoj v tank od avta vržem sladkor" ali pa "vzemi mi telefon pa ti razbijem traktor") in za "kazen" mu je že x-krat na telefonu vklopil razne sms klube. Poleg vsega tega je še tudi preveč razvajen (pri 6. letih je dobil mini moto, pri 9 125ccm atv, pri 10 novi laptop IN desktop pc, letos sgs3+250ccm atv+za 14. bday dobi krosko), za šolo se sploh nič ne uči (oz. se uči na način, da mu mati bere, on pa medtem igra konzolo ali gleda tv), ker "je brezveze" in s starši se pogovarja kot z živalmi (meni niti ne pride na pamet, da bi materi rekel j*bi se in ostale žaljivke). Isto se dogaja v šoli kjer uničuje inventar in "j*be učitelje, ker mu itak nič ne morejo"; s tem se še doma hvali, stari pa se mu smejejo. Njegovi sošolci so baje isti.
Sestrična ni nič drugačna. Res ni tako nagajiva, je pa isto izkoriščevalna (niti en vsakomesečni nakup oblačil ni pod 500€ + stari so ji že lani plačali karto za neki gay koncert v Nemčiji), v 1. letniku nima niti ene pozitivne ocene (gre se za gfml, ki naj bi bila elitna šola) + do včeraj sem ji jaz delal čisto vse domače naloge z informatike in seminarske ostalih predmetov (zdaj več nočem podpirati lenobe in sem kar naenkrat postal "bad guy" lol). Moja mater (je ravno tistega časa zgubila službo) je bila botra in ji je kupila neko verižico + uhane za 200€...njen odgovor? "Jaz nočem nobenega nakita, jaz bi rajši prenosni računalnik za 1000€". Je to način, kako se pogovarjaš z osebo, ki že tako težko pride čez mesec? Še sreča, da so mi odobrili izredni limit in sem dal denar materi...na koncu še povem to, da starša poleg takega razvajanja preštevata cente za kruh.

Še neke vrste povzetek:
- premalo časa za vzgojo tu NI problem, ker sta starša praktično 22 ur na dan z otrokoma
- on je dobil po riti samo do 3. leta, ona nikoli; za vse kar sta ušpičila sem bil ponavadi jaz glavni krivec in sem "plačal" za to
- oba otroka razvajena do konca, medtem pa se starša sekirata kaj bodo jedli
- oba otroka se niti ne trudita, da bi bila kaj boljša v šoli in tudi nič ne pomagata pri hišnih opravilih

Večina današnje mlade generacije je takšne.

Torej, kdo izmed nasprotujočih še vedno misli, da vzgojna ni ok? Mimogrede, zgornja 2 primera sta me spravila do odločitve, da nikoli nočem otrok.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Invictus ::

Starši morajo znati reči NE, in pika.

Zadeva je precej lažja, čeprav se mulc včasih dere kot nor. Ampak na koncu koncev hoče s tabo nekaj počet. In bo počel tisto kar si mu ti namenil.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

2loud4u ::

@denny

"zgornja 2 primera"

moj primer? kaj sem pa takega napisal? oz. kaj natanko te moti?
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

GGGGG ::

Ja super. Frocu porineš pod nos vse kar mu paše, toleriraš nesramnost, grožnje in si nasplošno kreten pri vzgoji, potem pa je krivo pomanjkanje fizične prisile.

Ne bit smešen Danny. Precej očitno je v čem je problem v tvojem primeru in to ni pomanjkanje batin.

RejZoR ::

Vsi zagovorniki neklofanja po riti, ste mogoče opazil zanimiv trend v tej temi? Večina tukaj nas je že prerasla to obdobje ampak se vsi strinjamo, da smo si tiste klofute tud zaslužili in so nam bile kot vzgojni element in ne kot nekaj na kar bi zdej ko smo odrasli gledali negativno. Pa to ne pomeni, da zagovarjamo nasilje nasplošno ampak da zdej ko si starejši in bolje dojemaš dogajanje veš zakaj si jih pokasiral in na to ne gledaš kot na nekaj negativnega ampak kot nekaj, kar te je skozi leta vzgojilo v odgovorno osebo, ki zna ločevat dobro od slabega. V celotni družini smo bili tko vzgojeni, vsak je kdaj pokasiral kakšno po riti, pa nihče ni zarad tega zašel na slaba pota, eni imajo že svoje družine, drugi še nimamo, nihče pa ni zarad tega slab človek, ker je v otroštvu pokasiral kakšno vzgojno po riti.
Če pa je na nekoga vplivalo pa sem 500% siguren, da to ni bil edini dejavnik ampak je moralo bit še nekaj drugega...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

draciel ::

Starši morajo znati reči NE, in pika.


Ja mu rečeš odločen NE. Če te ne uboga oziroma ignorira, Kaj pa potem?

Phantomeye ::

Moj brat je bil isto vzgajan kot jaz. Obema se je popuščalo, oba sva bila tepena. Oba sva kadila travo in pila alkohol.

On je padel sedmi razred, 4x je padel prvi letnik srednje šole. Zamenjal jih je tri (iz ene so ga vrgli, ker je poškodoval šolsko lastnino. Vsaj dvakrat je bil aretiran (poškodovanje šolske lastnine v eni osnovni šoli, katero je 'obiskal' in požiga. Zdaj dela izobraževanje za odrasle (četrta šola) že dve ali tri leta (ne štejem). Izobraževanje pa traja eno leto in pol.

Jaz po drugi strani bom pa letos diplomiral. Nimam nobene kartoteke, nikoli nisem prišel navzkriž z zakonom. Zgleden, law abiding citizen.

Lahko kdo pojasni to?

draciel je izjavil:

Starši morajo znati reči NE, in pika.


Ja mu rečeš odločen NE. Če te ne uboga oziroma ignorira, Kaj pa potem?


Vsekakor mu npr. ne kupiš playstationa.

Zgodovina sprememb…

_Denny_ ::

2loud4u je izjavil:

@denny

"zgornja 2 primera"

moj primer? kaj sem pa takega napisal? oz. kaj natanko te moti?


primera, ki sem ju jaz napisal.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

GGGGG ::

Večina tukaj nas je že prerasla to obdobje ampak se vsi strinjamo, da smo si tiste klofute tud zaslužili in so nam bile kot vzgojni element in ne kot nekaj na kar bi zdej ko smo odrasli gledali negativno.


Če na nasilje nad froci gledaš pozitivno je nekaj definitivno narobe.

TehDucky ::

Phantomeye je izjavil:


BTW. Jaz sem bil dostikrat tepen s kuhalnico. Če se je ta zlomila med procesom, sem se pa začel režat staršem v faco. To je posledično starše še bolj pogrelo (moj rekord - štiri kuhalnice v 10 minutah). Na koncu so bili pa preveč utrujeni, da bi nadaljeval. Jaz sem se pa še vedno smejal.
Kaj to pove o meni?


Za lajkat :)
Sam sem imel podobne izkušnje kot ti, isto sem bil tepen s kuhalnicami, in sem tut v eni noči dve zlomil na riti. Ja pač smeje se ti ko vidiš, da starši nimajo več kontrole nad teboj, ker si niso znali pri rosnih letih zate zanimat. Do 8 leta sem bil najbolj pridn pa v vato zavit otrok, po 8 letu pa sem bil čisto drug, skos sem bil uzunaj na vasi, nikdar nisem bil doma, saj se ni imel noben imel časa igrat zame, brat in sestra oba starejša in večinoma zdoma, starša pa sta prihajala pozno popoldne. In tako sem namesto pred TV-jem bil zunaj.
Vem samo, da sam svojemu otroku nebi hotel istih izkušenj kot sem ji imel sam, ko so me na vas prišli iskat pa me za ušesa domov vlekl... Moja sestra ima sedaj 3 leta staro hčerko in vidim kako težko je biti dober starš ko se otroku "sfuzla" na cajte. Enostavno moraš biti odločen in njej zaenkrat gre še zares dobro. Upam, da bo še tako naprej.

Invictus ::

Otroka se vzgaja nekako do petega leta. Do takrat mu priučiš vzorce. Če moraš vzgajati pubertetnika, si tako ali tako zamudil 10 let.

Kak udarec po riti pa ne škodi, že zato da mu preusmeriš pozornost, ko na veliko trmari. Ampak to ni neka huda batina.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

draciel ::

Invictus> Kak udarec po riti pa ne škodi

To ne drži.


Argumentiraj..

Invictus ::

Vsak naj vzgaja svoje otroke, kot si sam misli. In naj ne bo pameten za druge otroke ...

Permisivna vzgoja je že tako naredila preveč škode. Celo našim vrlim pedagogom je to vžgalo, ko imajo toliko problemov s froci v šoli.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

draciel ::

Vsak naj vzgaja svoje otroke, kot si sam misli. In naj ne bo pameten za druge otroke ...


To itak. Mene ne briga če sosedov otrok pljuva soseda v faco in ga pošilja nekam. Dokler ne bo ogrožal koga pod vplivom alkohola za volanom, naj dela kar želi.

GGGGG ::

Imam občutek, da nekateri poznajo samo dve skrajnosti. Pretepanje otrok in totalno odsotnost vsake vzgoje.

Nikjer ne piše, da mora biti vzgoja "permisivna" ali, da je treba staršem trpeti vse neumnosti, ki jih počnejo froci. Samo pretepati jih ni treba.

msjr ::

Invictus je izjavil:

Vsak naj vzgaja svoje otroke, kot si sam misli. In naj ne bo pameten za druge otroke ...

Permisivna vzgoja je že tako naredila preveč škode. Celo našim vrlim pedagogom je to vžgalo, ko imajo toliko problemov s froci v šoli.


Se popolnoma strinjam z zgoraj napisanim, vsak otrok je samostojna oseba, pri nekaterih vžge nekaj pri nekaterih pa spet kaj drugega.

Predvsem pa, ali po riti ali ne, človek mora biti dosleden in kazen izvršiti. Seveda mora biti kazen primerna, če pretiravaš s kaznijo in je ne moreš izvršiti si naredil več slabega kot dobrega.

Phantomeye ::

TehDucky je izjavil:

Phantomeye je izjavil:


BTW. Jaz sem bil dostikrat tepen s kuhalnico. Če se je ta zlomila med procesom, sem se pa začel režat staršem v faco. To je posledično starše še bolj pogrelo (moj rekord - štiri kuhalnice v 10 minutah). Na koncu so bili pa preveč utrujeni, da bi nadaljeval. Jaz sem se pa še vedno smejal.
Kaj to pove o meni?


Za lajkat :)
Sam sem imel podobne izkušnje kot ti, isto sem bil tepen s kuhalnicami, in sem tut v eni noči dve zlomil na riti. Ja pač smeje se ti ko vidiš, da starši nimajo več kontrole nad teboj, ker si niso znali pri rosnih letih zate zanimat. Do 8 leta sem bil najbolj pridn pa v vato zavit otrok, po 8 letu pa sem bil čisto drug, skos sem bil uzunaj na vasi, nikdar nisem bil doma, saj se ni imel noben imel časa igrat zame, brat in sestra oba starejša in večinoma zdoma, starša pa sta prihajala pozno popoldne. In tako sem namesto pred TV-jem bil zunaj.
Vem samo, da sam svojemu otroku nebi hotel istih izkušenj kot sem ji imel sam, ko so me na vas prišli iskat pa me za ušesa domov vlekl... Moja sestra ima sedaj 3 leta staro hčerko in vidim kako težko je biti dober starš ko se otroku "sfuzla" na cajte. Enostavno moraš biti odločen in njej zaenkrat gre še zares dobro. Upam, da bo še tako naprej.


Jaz vidim pomanjkljivosti v vzgoji svojih staršev. Namreč delali so točno to, kar recimo Vuk Godina pravi, da ni OK (moj foter je to že večkrat izpostavil). Vse se mi je dopuščalo, ker je mati trdila, da sem še premajhen, da bi pospravljal za sabo, itd. Mislim, saj je logično to. Na začetku. Ampak pri meni se je preveč zavleklo ot. Potem sem pa dosegel neko starost, se je pa mati spremenila v Hitlerja. Kar naenkrat je preprosto začela noret, večkrat sem bil tepen. Še vedno je pa vse ona rihtala. Me naročala k zdravniku, hodila z mano, ko sem šel k njemu, itd.

2loud4u ::

GGGGG je izjavil:

Večina tukaj nas je že prerasla to obdobje ampak se vsi strinjamo, da smo si tiste klofute tud zaslužili in so nam bile kot vzgojni element in ne kot nekaj na kar bi zdej ko smo odrasli gledali negativno.


Če na nasilje nad froci gledaš pozitivno je nekaj definitivno narobe.



Saj niti ne gre za nasilje, dobro je seveda, da otroka že od samega začetka vzgajaš na lep in prijazen način, da ti potem sploh ni treba uporabiti batin ampak vsak otrok preprosto ne razume, da se nečesa ne sme in je to treba dopovedati z nečim, kar bo zaleglo in sicer kakšna čez rit. Vsekakor, da če bo otrok plezal na štedilnik, medtem ko je vklopljen ne bo dobro, ti mu to seveda dopoveduješ ampak, če mu tvoje dopovedovanje ne zaleže, je še vseeno bolje, da mu dopoveš z blažjim udarcem, kot pa da gre na štedilnik medtem, ko te ni v bližini (wc naprimer) in se močno opeče ali celo vžge.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

draciel ::

Saj niti ne gre za nasilje, dobro je seveda, da otroka že od samega začetka vzgajaš na lep in prijazen način


Točno tako! Se popolnoma strinjam. Otroka je potrebno že od začetka lepo vzgajat, ampak NE razvajat!!!!

jype ::

Dve od boljših in razmeroma poljudnih knjig s področja:

http://books.google.com/books?isbn=0387...

http://books.google.com/books?isbn=0470...

2loud4u> Saj niti ne gre za nasilje

Ja, gre.

draciel> Točno tako! Se popolnoma strinjam.

Jaz se pa ne. To je popolnoma navadno nasilje nad otrokom, nekaj za v kameno dobo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

GGGGG ::

Otroci precej dobro razumejo kaj je prav in kaj ne in to že zelo zgodaj. Se jih da naučiti, da že pri manj kot 2 letih za sabo pospravljajo igrače in ne plezajo po štedilniku.

RejZoR ::

draciel je izjavil:

Saj niti ne gre za nasilje, dobro je seveda, da otroka že od samega začetka vzgajaš na lep in prijazen način


Točno tako! Se popolnoma strinjam. Otroka je potrebno že od začetka lepo vzgajat, ampak NE razvajat!!!!


Sami težki teoretiki... v praksi pa vsi vemo da so taki primeri izjemno redki, da otrok lepo in vestno uboga vsako prvo besedo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

RejZoR> Sami težki teoretiki... v praksi pa vsi vemo da so taki primeri izjemno redki, da otrok lepo in vestno uboga vsako prvo besedo.

Ne, tudi to ne drži. Ampak naloga starša itak ni bit otroku drill sergeant, temveč zanj skrbeti in ga vzgajati.

GGGGG ::

Ker ne uboga na prvo besedo ni drugega, kot da natalaš batine?

Kot sem napisal že na začetku. Batine so slabo nadomestilo za pozornost in potrpežljivost. Verjamem, da je nekaterim lažje dat otroku eno vzgojno kot, da se mu posvetijo za par ur na dan.

msjr ::

Ko smo že pri vzgoji, odlična knjiga: http://www.amazon.com/Bringing-Up-Bebe-...

_Denny_ ::

@jype: brez zamere, samo vsi starši, ki iščejo nasvete za vzgojo v knjigah, raznih tečajih in ostalih podobnih bedarijah so nesposobni starši. Če svoje vzgajaš po tem principu, nam čez 10 let prosim javi njihovo obnašanje in priznaj, da nisi imel prav.

Še enkrat - kaka vzgojna (tako, da otrok komaj kaj čuti) NI nasilje, kot si ga večina nasprotnikov tega predstavlja; vsi imate v mislih neke skrajnosti, ko nekdo otroka pretepe dokler le-ta zaradi modric ni zmožen sedeti. Je pa prava žalost, da zaradi omenjene simbolne vzgojne že ima lahko starš probleme s socialno.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

jype ::

_Denny_> brez zamere, samo vsi starši, ki iščejo nasvete za vzgojo v knjigah, raznih tečajih in ostalih podobnih bedarijah so nesposobni starši.

Aha. Starši, ki vzgajajo otroke na podlagi tradicije, ki temelji na kolektivnem idiotizmu, so pa kaj?

2loud4u ::

@jype

v bistvu res gre za nasilje ampak ne na tak način, kot ponavadi... s tem pač pomagaš pri vzgoji, ko samo besede ne zaležejo. (z drugimi besedami: otrok je radoveden in hoče svet raziskati in, če bo raziskoval nekaj, kar je nevarno zanj, potem bolje, da jih dobi (ker si s tem zapomni, da tega ne sme), kot pa da se mu nekaj resnega zgodi.)

Pa verjemi, tisti otroci, katerih starši so jih samo crkljali in razvajali, so danes večinoma bolj agresivni in se imajo za nekaj pomembnega, prav tako so razvajeni, tudi v šoli se jim ne da toliko učiti in na koncu pristanejo v kakšni bandi. Vse zaradi popuščanja staršev. Imam brata, katerega sošolec je južnjak (iz bosne) in se dobesedno odgovarja staršem oz. enako počne celo njegov mlajši brat, mama mu seveda noče zadati batin itd. in zato je tak, pa lahko zagotovo trdim, da ji lahko reče marsikaj, kar meni niti na pamet ne pade, da bi svoji mami rekel ali očetu ampak on preprosto nima meja in jo zmerja z nevem čim vsem (vse zato, ker je bila že prej preveč nežna z njim oz. mu ni vbila neke vzgoje v glavo)
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

jype ::

_Denny_> Še enkrat - kaka vzgojna (tako, da otrok komaj kaj čuti) NI nasilje

Ja, je nasilje. Najbolj barbarsko možno nasilje - nasilje nad otrokom.

2loud4u> s tem pač pomagaš pri vzgoji

Ne, ne pomagaš pri vzgoji. Popolnoma nič vzgojnega ni v nasilju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Shkorc ::

Naloga starša je, da otroka pripravi na samostojno življenje. Ni vse črno belo. Probaš na lep način, če ne gre, mu pokažeš kakšne so posledice njegove odločitve. Otrok zastopi, da je kriv sam. To ni nasilje nad otroki...

jype ::

2loud4u> (z drugimi besedami: otrok je radoveden in hoče svet raziskati in, če bo raziskoval nekaj, kar je nevarno zanj, potem bolje, da jih dobi (ker si s tem zapomni, da tega ne sme), kot pa da se mu nekaj resnega zgodi.)

Jaz nobenega od svojih otrok še nisem nikol udaril, pa se še nobenemu ni zgodilo nič v zvezi s težko mašinerijo, ki jo imamo pri hiši. Le kako neki mi je to uspelo?

RejZoR ::

GGGGG je izjavil:

Ker ne uboga na prvo besedo ni drugega, kot da natalaš batine?

Kot sem napisal že na začetku. Batine so slabo nadomestilo za pozornost in potrpežljivost. Verjamem, da je nekaterim lažje dat otroku eno vzgojno kot, da se mu posvetijo za par ur na dan.


Kot sem rekel, sami teoretiki. Očitno eni kar mislite, da če otrok nekaj naredi narobe, instant batine, da niti ne ve zakaj se gre. Resničnost pa je taka, da mu dopoveduješ in dopoveduješ na lep način, če še ni efekta, pavijanova rit. Verjemi, otroci znajo preklemano dobro povezat kaj si jim prej govoril in posledice. Kot sem rekel, efekt pavijanove riti je začasna in neprijetna stvar, NIKAKOR pa je ne moreš štet med nasilje. Pol moramo vse otroke označit za sadomazote, ko se med rolanjem potolčejo po kolenih in drug dan vseeno silijo na rolerje. Očitno jim je celo všeč bolečina ane? Mate eni omejeno razmišljanje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

Shkorc> Probaš na lep način, če ne gre, mu pokažeš kakšne so posledice njegove odločitve. Otrok zastopi, da je kriv sam. To ni nasilje nad otroki...

Če so posledice njegove odločitve, da ga starš udari, potem je to nasilje nad otrokom.

RejZoR> Kot sem rekel, sami teoretiki.

Očitno nimaš pojma o otrocih.

RejZoR> Resničnost pa je taka, da mu dopoveduješ in dopoveduješ na lep način, če še ni efekta, pavijanova rit.

Bedarija. To ni niti vzgojno, niti sprejemljivo.

RejZoR> Kot sem rekel, efekt pavijanove riti je začasna in neprijetna stvar, NIKAKOR pa je ne moreš štet med nasilje.

Nasilje je. Popolnoma enako nasilje, kot kadar udariš ženo ali psa. Tudi popolnoma enako nepotrebno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

2loud4u ::

@jype

Seveda, da ni nič vzgojnega v nasilju. Ne razumeš. Če otrok ne posluša, a mu boš kar pustil, da se priklopi na 230V? I don't think so, right?

"Jaz nobenega od svojih otrok še nisem nikol udaril, pa se še nobenemu ni zgodilo nič v zvezi s težko mašinerijo, ki jo imamo pri hiši. Le kako neki mi je to uspelo?"

Pač imaš srečo, da imaš mirne otroke. Marsikaj je povezano tudi z genetiko, nekateri so precej bolj agresivni od drugih, tako da verjemi, da bi se ti že zmešalo, če bi dobil v varstvo enega takih otrok.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

jype ::

RejZoR> Pol moramo vse otroke označit za sadomazote, ko se med rolanjem potolčejo po kolenih in drug dan vseeno silijo na rolerje. Očitno jim je celo všeč bolečina ane? Mate eni omejeno razmišljanje.

Aha, torej ker si se ti že enkrat s kladivom po prstu mahnil, ti zdaj lahko po tem ključu starši s kladivom odprejo lobanjo?

2loud4u> Pač imaš srečo, da imaš mirne otroke.

Nimam mirnih otrok.

msjr> Lahko je tudi psihično nasilje, ki je enakovredno fizičnemu.

Ja, lahko je. Ampak ni nobene potrebe po njem, ker je dovolj vzgoja. Vzgojno je otroka naučiti povezovati vzroke in posledice, popolnoma nobene potrebe pa ni, da to vključuje kakršnokoli nasilje.

2loud4u> Če otrok ne posluša, a mu boš kar pustil, da se priklopi na 230V? I don't think so, right?

Ne, ampak še nihče mi ni rekel, da je nasilje, ko otroka vzameš v naročje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

GGGGG ::

Kot sem rekel, sami teoretiki. Očitno eni kar mislite, da če otrok nekaj naredi narobe, instant batine, da niti ne ve zakaj se gre. Resničnost pa je taka, da mu dopoveduješ in dopoveduješ na lep način, če še ni efekta, pavijanova rit.


Glede na to, da moja tamala pri manj kot 2 letih brez batin pospravlja svoje igrače in nasplošno ni v nevarnosti bi rekel, da imam vsaj malo prakse. Ne veliko, ampak nekaj vseeno šteje.

Pač imaš srečo, da imaš mirne otroke. Marsikaj je povezano tudi z genetiko, nekateri so precej bolj agresivni od drugih, tako da verjemi, da bi se ti že zmešalo, če bi dobil v varstvo enega takih otrok.


Genetika in sreča nima veliko pri tem. Temu se reče vzgoja.

Shkorc ::

Misliš, da ti otrok, ki je dobil vzgojno po riti, zameri?

draciel ::

Shkorc je izjavil:

Misliš, da ti otrok, ki je dobil vzgojno po riti, zameri?


Najprej pomoje ja (te gleda grdo, se zmrduje). Če 20let ti je hvaležen ( beri zgornje poste ) :D

jype ::

Shkorc> Misliš, da ti otrok, ki je dobil vzgojno po riti, zameri?

Ne. Reč je daleč bolj zapletena, kot se tebi zdi. Starši za otroka tvorijo temelj zaupanja, varnostno mrežo in miren dom, kamor se lahko umaknejo na varno.

Če otrok staršem lahko zaupa, odraste v odgovorno osebo. Če jim ne more, potem tudi sam pretepa svoje otroke, ker itak ničesar drugega ne pozna.

Jaz sem bil tepen, pa nimam nobenega namena pretepat svojih otrok, ker od svoje silne izobrazbe zdaj dejansko razumem, zakaj je pretepanje otrok praktično najslabši možen vzgojni prijem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Phantomeye ::

Shkorc je izjavil:

Misliš, da ti otrok, ki je dobil vzgojno po riti, zameri?


Se sem bil jaz tepen, vedoč, da sem naredil nekaj kar ne bi smel - nisem zameril. Če se me je pa nekdo dotaknil (magar čisto malo), ko sem bil PREPRIČAN, da nisem naredil ničesar, me je pa spravilo v jok v trenutku. Ni hujšega od tega, da si bil kaznovan po krivici

2loud4u ::

@jype

"Ne, ampak še nihče mi ni rekel, da je nasilje, ko otroka vzameš v naročje."

Jebiga, ne razumeš. Stvar je taka: tvoj otrok se nonstop igra tako, da v vtičnico vtika izvijače. Ti si seveda "prijazen in miren starš" in otroka vzameš v naročje, ter mu lepo razložiš, da se to ne sme in, da je zelo nevarno. In ti potem misliš, da si otroka kar odvadil od tega??? Ko boš pa enkrat domov prišel, bo pa otrok mrtev na tleh in potem se boš lahko do smrti grizel, ker mu tega nisi preprečil. Zato pa so batine, da otroku v podzavest vbiješ, da jih bo verjetno ponovno dobil, če se bo šel igrat z elektriko. Pa da ne boš mislil, mene so starši lepo vzgajali in se je zelo redko zgodilo, da sem kakšno dobil, le če sva se tepla z bratom. Pa starši so mi tudi povedali za vse nevarnosti, da pač štedilnik ni za igrat, da elektrika ni za igrat in guess what? Pri cca. 3eh letih me je že štrom zrukal in spekel sem se, ko sem celo roko položil na vročo plato. Malo se zamisli. Potem sem jih seveda še dobil in si zapomnil, da se tega ne sme, ker bi se mi lahko kaj resnega zgodilo in sem vesel, da sem jih dobil, hkrati pa sem tudi sam opazil, da je stvar nevarna in, da se ni za igrat, lahko pa tudi, da me nebi samo zrukalo in bi me še ubilo.. Kaj misliš, kaj bi si potem starša mislila? Verjetno to, da bi me morala malo bolje prepričat, da se to ne dela (s kakšno batino), še preden bi se to zgodilo.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

msjr ::

jype je izjavil:

Jaz sem bil tepen, pa nimam nobenega namena pretepat svojih otrok, ker od svoje silne izobrazbe zdaj dejansko razumem, zakaj je pretepanje otrok praktično najslabši možen vzgojni prijem.


Pretepanje otrok je predvsem znamenje nemoči in nezmožnosti iskanja boljših ukrepov.

Ampak ko se ti zver, ki so ti jo vrnili z zimovanja, cel popoldan zvira in afna in vpije gangnam stajl (prinešeno iz šole) ni druge kot ena po riti pa v kot.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

jype ::

2loud4u> tvoj otrok se nonstop igra tako, da v vtičnico vtika izvijače.

Se ne. Poleg tega, da sem tako zelo inteligenten, da sem v trgovini našel tiste zamaške za vtičnice, sem tudi dovolj pameten, da sem otrokoma predstavil električno energijo, ko sta bila dovolj stara (in ju seznanil tudi z nevarnostmi električnega toka na varen način - ker smo doma s kmetov na srečo električni pastir ni daleč).

2loud4u> In ti potem misliš, da si otroka kar odvadil od tega???

Ne. Otroka ni treba odvaditi ničesar - otroku je treba _preprečiti dostop_ do nevarnih reči, dokler ni sposoben razumeti, da so nevarne.

Al ti postaviš pred otroka flašo varikine, WD40 pa fajercajg, trifazn podaljšek vštekan v štrom, deset različnih vrst zdravil, potem ga pa pretepaš, dokler ne obleži?

2loud4u> Pri cca. 3eh letih me je že štrom zrukal in spekel sem se, ko sem celo roko položil na vročo plato.

Zanimivo, pri nas pa tega ni bilo. A tvoji starši morda niso najbolj pazili nate, ker se jim je zdelo, da je dovolj, če te ornk nalomjo, enkrat pred štekerjem, enkrat pred šporgetom?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

2loud4u ::

"ker smo doma s kmetov na srečo električni pastir ni daleč"

A tako torej? Torej si otroke priklapljal na pastirja, da si jima pokazal, kako nevarno je? Pa misliš, da to ni nasilje? Pa ne mi govorit, da nisi rekel, naj se dotaknejo...
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W
««
2 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11928892 (24375) solatko
»

Šolanje doma (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6113868 (12851) guest #44

Več podobnih tem