» »

Kondenzator menjati ali ne?

Kondenzator menjati ali ne?

safast ::

Pozdravljeni,

pred nekaj meseci sem slučajno zlomil/iztaknil kondenzator na grafični kartici.

Danes sem testiral ali vseeno deluje (vmes sem uporabljal eno nadomestno) in slika se je na začetku malo premikala levo-desno a sedaj zgleda, da vse deluje.

Zanima me, ali mi kljub temu svetujete nadomestilo zlomljenega kondenzatorja (baje se samo "zlota" nazaj, cena je baje 80 centov)?

Primorec ::

Tisti ki je dizajniral kartico ga je tja postavil z razlogom. Gre se za lokalno glajenje napetosti, kar je zaščita pred šumi na napajanju, nihanju napajalne napetosti in nenazadnje tudi pred prenapetostnimi sunki. Vsaka elektro naprava je dizajnirana tako, da ne moti drugih (ne oddaja šuma) in da določen nivo šuma iz okolice lahko uspešno duši.
Konkretno najbolj za to skrbijo kondenzatorji v napajalniku, ostali na matični plošči in drugih karticah pa le zagotavljajo lokalno čisto napetost. Ker so vezani vzporedno na napajalnih linijah sicer prevzamejo do neke mere delo, ki bi ga moral opravljati odstranjeni kondenzator, vendar bo glede na porabo električnega toka, kapacitivnosti vseh kondenzatorjev ter posledično povečanega "ripple" toka napihnilo najmanj kvalitetnega nekje drugje. Ali pa bo kaka prenapetostna špica skurila proc, ali kako drugo aktivno komponento (memorijo ipd..) na grafični kartici. Ko bo napihnilo naslednjega, bo šla zadeva še hitreje naprej. Vse je odvisno koliko predimenzionirani glede tega so drugi sklopi (mobo, napajalnik ipd)..

Kot že rečeno, ta kondenzator je tam z namenom in svetujem ti da reskiraš teh 80 centov in malo dela..Vendar pozor, kondenzator mora biti iste kapacitivnosti, napetosti in za isti namen (low esr 105 st. C).Če boš dal napačnega za standardne aplikacije, je tako kot če nebi napravil nič..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Primorec ()

safast ::

Hvala lepa. Nabavil sem kondenzator po ceni 21 centov. Prodajalec sicer ni vedel točno katerega potrebujem (nič ni pisalo na kon.) a je zagotovil da bo 33uF v redu.

Sledi iskanje kolega ki loga; morda kakšen nasvet pri lotanju tega kondenzatorja?

Še enkrat hvala lepa za logično pojasnilo in se strinjam proizvajalec je kondenzator tja dal z razlogom!

andromedar ::

En nasvet je, da pazi kako ga boš obrnil, ko ga boš lotal. Elektrolitski kondenzatorji kot je tvoj imajo namreč polariteto (+/- pol). Če ga obrneš narobe, boš imel verjetno večji problem, kot, če ga sploh ne bi dal not.
Eh?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje glede kondenzatorjev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
406799 (4132) mirator
»

matična ali grafična fuč? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
518343 (7089) solatko
»

Se da kako popravit matično?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
344455 (3273) stock
»

8RDA+ kondenzator fuč?

Oddelek: Strojna oprema
321972 (1629) ferdo
»

Dodajanje kondenzatorjev (strani: 1 2 )