» »

Backup podatkov in ne sistema

Backup podatkov in ne sistema

racunalnicar ::

Živjo,

osebno so mi mnogo bolj pomembne varnostne kopije datotek kot operacijskega sistema. OS ne crkne kar tako, tudi obnovit se ga da. Sicer uporabljam Acronis True Image Home, pa ga bom nehal, ker mi zaseda preveč prostora, da redno backupira C disk.
Veliko bolj pa so mi pomembni podatki, katere vsak dan spreminjam, dodajam in se mi lahko zaradi izgube le-teh zgodi tudi ogromna materialna škoda.
Ni mi všeč, da backup programi podatke stiskajo v ne vem kakšne končnice...

Zanima me, kateri program priporočate za backup podatkov. V programu bi rad nastavil, katere mape mi kopira (npr. 3 s celotnega diska), kam jih kopira (npr. zunanji disk) ter kolikokrat tedensko. Fino je, da zna pogruntat, katere datoteke sem spremenil ter dodal in kopira le te, da ne dela vsak dan full backup podatkov, ker kmalu zmanjka prostora. Če se da nastavit, da backupe, stare mesec dni avtomatsko briše, še toliko boljše. Obvezno pa mora narediti kopijo datotek, katere lahko brez vsakega restora odpreš na npr. zunanjem disku, ne pa, da jih stiska v nevem kakšne formate...
Kot sem omenil, ne potrebujem programov za backup sistema... - to bom že poštimal z Windows backupom ali konec koncev z Acronis True Image Home.

Hvala že v naprej za predloge !

opeter ::

Večina bi to morala znati delat. Recimo Cobian Backup, EASUS Backup Manager itn.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

racunalnicar ::

Ravno testiram Cobiana, pa se mi super dopade.

Dobil pa sem namig še za en, menda odličen program, pa me zanima, če ga kdo pozna: AOMEI Data Backuper?

Jackass ::

Tole pa tudi mene zanima!

Je možno pri tej Cobiani listati po preteklih različicah datoteke? Npr. verzija datoteke pred 2 dnevoma, tremi (v primeru, da se vsakodnevno dela backup)?
jAcKaSS

Machete ::

Ja, samo nastavit moraš, da ti dela full backup in ne inkrementalnega (pa še date stamps).
Oziroma inkrementalno pa npr. vsak tretji je full... in/ali koliko kopij, preden ti prepiše najstarejšega.

Jackass ::

Aha, torej če prav razumem, je zgolj pri full backapu možno "listati" po verzijah datotek (glede na pretekli čas). Medtem ko inkrementalni način (sklepam, da to pomeni, da shrani le spremembno v datotekah) ne omogoča, da bi "sestavil" datoteko v neki točki v preteklosti?

To me zanima zato, ker se včasih zgodi, da po nesreči kakšno datoteko prepišeš oz. shraniš spremembo v isto datoteko, namesto v drugo in se tega zaveš šele kasneje. Če se je medtem že izvedel backup, bo v backupu tudi ta različica datoteke, jaz pa bi npr. želel včerajšnjo.

Meni se to pogosto zgodi v Photoshopu, ko že samodejno pritisnem CTRL+S in se šele po nekaj urah (lahko tudi mine dan, ker vedno dam računalnik v mirovanje) dela zavem, da sem izgubil staro verzijo.

Na ta način bi se tudi v določenih primerih lahko izognil shranjevanju samostojnih različic določenih dokumentov.

Dnevnim full backupom (vseh podatkov, ki jih želim backupirati) se želim izogniti, ker to zasede preveč prostora.
jAcKaSS

Okapi ::

Precej je odvisno tudi od tega, kakšno količino podatkov imaš. Meni se recimo zdi najbolj uporabna sinhronizacija podatkov, ne klasičen backup. Po možnosti ne samo na zunanji disk, ampak tudi v oblak. Dropbox recimo hrani tudi stare različice datotek. Za sinhronizacijo na zunanjem disku uporabljam AllwaySync (mu lahko nastaviš vse živo, vključno s shranjevanjem starejših različic datotek). Sinhronizacija se mi zdi boljša od backupa, ker za razliko od klasičnega backupa dela sproti, poleg tega pa ni jajcanja z backupi, če gre kaj narobe.

O.

dunda ::

Jaz občasno naredim kopijo celotnega diska na zunanji disk (s pomočjo Clonezile). Zunanji disk je potem seveda izključen iz električnega omrežja in računalnika. To imam predvsem zaradi velikih količin fotografij, saj se s tem ukvarjam.

Za ostale moje zadeve (torej besedila, tabele, skripte ...), česar pa količnsko ni tako veliko, pa uporabljam Sugarsync (odlično za arhiviranje in sinhroniziranje). Tukaj je referral link, če se bo kdo slučajno prijavil, da nekaj pridoviva :-)

Tako imam fotografije na dveh fizično ločenih diskih, ostale zadeve (pač vse dokumente in ostalo kramo) pa na dveh diskih in v oblaku. Načeloma ima Sugarsync možnost zadeve tudi kriptirati, vendar tega ne počnem. Ima pa nekaj kopij zbrisanih dokumentov. Tako, da je kopij res dovolj, pa pravzaprav skoraj nobenega dela z njimi.
https://www.kacnje.eu

axee ::

Crashplan IMO daleč najboljši. Inkrementalni backup na lokalne diske, zanesljiv je, pregled prejšnih verzij datotek, enkripcija itd. Pa še če si ekstra previden: backup na druge računalnike, ki so lahko kjerkoli (na domači mreži ali pa na drugi strani sveta). Free za vse, razen za napredne funkcije ter backup na njihove serverje.

Uporablja celotna žlahta, v 2 letih še ni bilo problemov (kar je redkost :P ), pa smo obnavljali že marsikaj. Močno priporočam, ker sem ZELOO dolgo iskal backup program, ki bi mi ustrezal. Backupiram že blizu 600GB datotek na lokalni disk, drug računalnik v bajti in fotru v firmo.

Mimogrede, sinhronizacija NI backup, je samo dodatna kopija, in če pride do user errorja (najbolj pogosto) se napake zrcalijo tudi na drugo lokacijo. Samo tko, da neboš tudi ti padel na to finto. Res je, da obstajajo rešitve z starimi verzijami datotek, ampak ali tudi z izbrisanimi datotekami?

Edit: ravnokar sem ugotovil da sem spregledal, da nočeš datoteke stisnjene v nekem arhivu, s čimer odpade 90% programja. Vse ostalo, kar želiš se ravno doseže z tovrstnim backupom in ne neko sinhronizacijo. Saj razumem zakaj bi najbrž to rad, ampak boš zaradi vseh ostalih zadev povem tako zakompliciral stvar, da... ko imaš problem z obnavljanjem nekaj 100GB datotek različnih starosti na koncu ugotoviš da moraš stvar poenostaviti kolikor se da, brez raznih sinhronizacij in podobno. Plain inkrementalni backup z shranjevanjem starih in zbrisanih verzij za določen čas. Nastaviš in imaš mirno vest naslednih nekaj let.

Aja samo še namig: Windows Image backup je super, samo pazi, če imaš na disku več particij, image-iraš pa samo sistemsko. Obnovi ti celoten disk, in če ostale particije niso vključene v image ti vse zbriše in povrne DISK na prejšno stanje, ne samo določene particije. Sem se tudi sam tako opekel in zato uporabljam Macrium Reflect, čeprav je inkrementalni Win7 image backup super, ker se ti ne nalagajo polne velikosti image-ov. Torej Windows Image samo, če je particija edina na disku!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

Okapi ::

ampak ali tudi z izbrisanimi datotekami?
Seveda. Allwaysync na primer za zbrisane datoteke omogoča:
- Never delete
- Keep specified number of synchronizations
- Keep for specified period of time

Enake možnosti imaš tudi za stare verzije.

Velika prednost sinhronizacije pred backupom je, da backupa praviloma nimaš nastavljenega na vsakih recimo 10 minut, sinhronizacijo, ki dela na posameznih datotekah, pa imaš lahko. Se pravi v primeru kreša ni nevarnosti, da bi izgubil recimo 5 ur intenzivnega dela.

O.

axee ::

Tudi backup imaš lahko naštimano, zakaj pa ne :)

Kako pa potem obnavljaš stare datoteke, oz kje so shranjene? Lahko enostavno pobrskaš po datoteki, rečeš da želiš tisto izpred 3 dni in je to to? Ali so stare verzije v kakšnih ločenih mapah?

Okapi ::

Stare verzije so v ločeni mapi.

O.

dunda ::

axee je izjavil:


Mimogrede, sinhronizacija NI backup, je samo dodatna kopija, in če pride do user errorja (najbolj pogosto) se napake zrcalijo tudi na drugo lokacijo. Samo tko, da neboš tudi ti padel na to finto. Res je, da obstajajo rešitve z starimi verzijami datotek, ampak ali tudi z izbrisanimi datotekami?

Brez skrbi - pri Sugarsyncu te zbrisane datoteke (tudi sinhronizirane) počakajo :-)
https://www.kacnje.eu

opeter ::

Jaz sem en čas aktivno uporabljal tole: Super Flexible File Synchronizer

Ampak se je od takrate preimenovalo:
http://www.syncovery.com/
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jackass ::

V prenosniku imam 256 GB SSD in na njem vse za delo ter lastne arhive (slike, programe itd.) Jaz sem si zamislil tako arhitekturo:

- Česar ne potrebujem dnevno na računalniku bi prenesel na backup strežnik (home made NAS)
- tisto kar potrebujem dnevno za delo (nekaj map) in je najbolj kočljive narave bi dnevno sinhroniziral na NAS
- oboje skupaj bi na NAS-u samem dnevno backupiral na drugi disk na način inkremetacije, ki omogoča obnovitev starejših različic datoteke (kot je bilo že omenjeno, če sam kaj izbrišem, prepišem itd.)
- enkrat/dvakrat mesečno bi zraven dodal še inkrementalni backup C diska, če slučajno SSD crkne, da je možno hitro obnovit sistem. Podatke o spremembah bi hranil npr. za 2 meseca nazaj (torej obnoviti bi se dalo C disk za največ 2 meseca nazaj).

Stvar je namreč v tem, da se mi je že 2x odpovedal zunanji backup disk, zato sem se odločil sedaj zadevo zastaviti bolj konkretno.

Za NAS bom uporabil Win7 s FreeNAS na virtualki. Omenjena arhitektura omogoča uporabo iSCSI diska, ki naj bi deloval hitreje preko omrežja kot običajni omrežni disk v windowsih (vir: tutoriali in testi, ki sem jih našel na netu). Za tako kombinacijo sem se odločil tudi zato, da lahko koristim še določene windows funkcije.

Potrebujem torej 3 programe:
- program za synhronizacijo, ki bo deloval na prenosniku (win 7).
- program za inkrementalni backup za linux (freeNAS). Z uporabniškim umesnikom za windows userja! :D
- program/rešitev za inkrementalni backup C: diska, ki bo deloval na prenosniku (win 7).

Torej:
- AllwaySync oz. Sugarsync za sinhronizacijo?
- Cobian je verjetno zgolj za Windows? Kaj bi bila alternativa za FreeNAS linux (z grafičnim vmesnikom)? Je že kaj vgrajenega?
- Full sistem backup program za win?
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

zuz3k ::

axee je izjavil:

Crashplan IMO daleč najboljši. Inkrementalni backup na lokalne diske, zanesljiv je, pregled prejšnih verzij datotek, enkripcija itd. Pa še če si ekstra previden: backup na druge računalnike, ki so lahko kjerkoli (na domači mreži ali pa na drugi strani sveta). Free za vse, razen za napredne funkcije ter backup na njihove serverje.

Uporablja celotna žlahta, v 2 letih še ni bilo problemov (kar je redkost :P ), pa smo obnavljali že marsikaj. Močno priporočam, ker sem ZELOO dolgo iskal backup program, ki bi mi ustrezal. Backupiram že blizu 600GB datotek na lokalni disk, drug računalnik v bajti in fotru v firmo.

rabim en tak program, ki naredi backup, morda tudi windowsa, če je mogoče

ker ta program stisne fajle, a potem ko zgubim fajl ga lahko extractam samo s tem programom ali kako?
Life is a psychological game.

zuz3k ::

em program ni free, kot si napisal ampak je žal trial 30 dni, kode ni nikjer za dobit :|
Life is a psychological game.

axee ::

30 dni imaš trial verzijo, potem pa se spremeni v free in izgubiš nekatere funkcije in pa backup na oblak. Res je, datoteke ti stisne, zaradi enkripcije, pa tudi za dedupliciranje in podobno, tako da je backup hiter. Je pa seveda potrebno uporabiti program tudi za restore. Dokler ne pozabiš gesla, je super :P

Je pa samo za backupiranje filetov, za windowse magar uporabi vgrajen backup, je super za osnovno uporabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

zuz3k ::

hm, pa ti vgrajen backup u winsih dejansko stisne fajle in če vse zbrišeš in daš restore dobiš nazaj?
ker se mi zdi nekako osnovna zadeva
Life is a psychological game.

axee ::

Windows ima tako file backup kot tudi image backup. Eden je za tvoje datoteke, drug je za celotne windowse, da če gre kaj narobe obnoviš celotno particijo. Pri obeh lahko podatke pridobiš nazaj če so originalni fajli izbrisani ali poškodovani, kar je poanta backupa. Crashplan je SAMO file backup, ki pa je hitrejši in bolj prilagodljiv, backup na več lokacij (več diskov), tudi na druge računalnike doma (LAN) ali preko interneta.

zuz3k ::

kaj je fora pri obnovitev sistema, da omejiš na disku plac. Razumem da ti pač manj porabi ampak
kako se to pozna na shranjeni točki? se shrani manj, stisne bolj?

je možno obnovitveno točno shranit na drugi zunanji disk? naredil bi backup C in D diska, in ta
backup/obnovitveno shranil E disk

lp
Life is a psychological game.

Primorec ::

Jaz za te namene uporabljam icemirror, je enostaven, ponavadi ga nastavim, da se prenesejo samo spremenjene in nove datoteke (inkrementalni)..Prvi backup tako traja nekaj več časa, vsi naslednji pa zelo malo.Cel sistem mi je brezzveze arhivirat, ker če ti crkne osnovna plošča je bolje da nanovo vse naložiš..Tiste obnovitvene točke pa včasih delujejo ali pa tudi ne..
Ja pa še glede windows backupa, enkrat sem ga nastavil, da mi dela backup vsak teden, pa je po pol leta zadeva zrasla preko vseh mer, pa ne zaradi začasnih internetnih datotek, da ne bo kdo se spotaknil ob to, enostavno je bilo preveč..Recimo win7 če backupiraš osnove moraš imet 30gb placa, po pol leta zrase zadeva na 45gb..brezzveze za moje pojme..
Imam pa še šifrirane podatke na dropboxu za vsak slučaj (truecrypt)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primorec ()

axee ::

Meni se zdi pa zelo pametno pustiti prižgane obnovitvene točke. Velikokrat te rešijo iz kakšne slabe inštalacije in corruptanih sistemskih fajlov. Će omejiš prostor bo enostavno manj prostora za točke, torej ko bo potrebna nova, bo stara zbrisana. V CCleaner to lepo vidiš, še sam jih lahko brišeš. Pusti na default, lahko pride prav.

Ampak to še NI backup, to je samo shranjeno prejšno stanje datotek ob večjih sistemskih spremembah. Zato pa obstaja system image, ki ga delaš na ločen disk z windows backup-om ali podobnim.

zuz3k ::

trenutno delam backup z CrashPlanom, bom preštudiral tudi ta icemirror
Life is a psychological game.

zuz3k ::

kaj je fora pri Crashplanu ta CrashPlan Central? to raje ne dam, ker ne bo več opcije ko bo free potekel, alipač?
Life is a psychological game.

axee ::

To je njihov cloud backup server, ki ga izkubiš ko mine 30 dni trial-a. Crashplan Central in še nekaj naprednih funkcij je plačljivih (zraven vse lepo piše), ostalo je free in tako ostane po 30 dneh.

zuz3k ::

dal sem backup C (windows) in D diska, na zadnjih 2 % mi program da nonstop
pavzo, in kaže še 15 min do konca, čeprav že 5 ur zadeva tako dela, pa nonstop
moram kliknt play :|
Life is a psychological game.

axee ::

Z crashplanom si dal backupirati cel C? A nisi videl kaj sem napisal zgoraj?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Backup na zunanji disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
161884 (1304) Pero_SLO
»

Dober cloud backup (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8416883 (8035) dunda
»

backup

Oddelek: Pomoč in nasveti
121274 (923) axee
»

Backup app?

Oddelek: Programska oprema
372425 (1589) imagodei
»

Najboljši backup program?

Oddelek: Pomoč in nasveti
123769 (3596) amigo_no1

Več podobnih tem