» »

Backup app?

Backup app?

reXor ::

Katere so najboljše (varne,hitre) metode za backup celotnega diska. Potreba je po nastavitvi da se zadeva izvaja avtomatsko tedensko, mesečno.. Za backup bom uporabil eksterni disk. Vpogled sem dal acronis true image program, a mogoče obstaja kaj boljšega. Hvala za predloge/odgovore! Lp
  • spremenilo: reXor ()

mastah ::

windows backup? ali pa naredis cmd skripto da ti skopira vse na drugi disk pa v task schedulerja jo das

xCore ::

Cobian Backup je free in kolikor sem ga uporabljal dela super tudi arhiviranje na ftp in podobno....
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

reXor ::

če je windows backup najboljši backup potem kapo dol :) ali zna zaznavati delne spremembe in naredi backup le teh al bi se izvajal overwrite?

dbevfat ::

+1 za Cobian, uporabljam ga že več verzij in sem zadovoljen.
nvr2fat

reXor ::

Če se da, bi bli dobrodošli razlogi poleg programa. Če mi vsak napiše svoj program brez razlogov zakaj je zadovoljiv lahko to tudi sam pogooglam in probam vse programe :)

Okapi ::

Vsi backupi so dobri, dokler se kje kaj ne zalomi. Vprašanje bi se moralo glasiti - kateri backup ste uporabljali in ste vseeno izgubili podatke.

O.

dbevfat ::

Glede Cobiana (našteto tisto, kar uporabljam): teče lahko kot service ali program, nastaviš ločene vire in ponore za backup, podpira zip z enkripcijo, inkrementalen backup. Ima include/exclude sezname, zna obveščati na mail in še kaj bi se našlo.

Drugače pa, kot je že Okapi namignil, ni vprašanje, ali imaš backup, vprašanje je, ali imaš restore! :)
nvr2fat

reXor ::

No saj to sem omenil v začetku beri: varne,hitre metode :)

dbevfat kako je pa kaj z hitrostjo ali požrešnostjo? Na tem računalniku recimo imam sedaj recimo 20-30gb podatkov in pretežno se bojo kopičili samo maili, faxi in ostala podobna dokumentacija. Tako da bi res želel nekaj po principu subversion controla, kar bi pomenilo da se pač naredi tisti dodatni(spremenjeni) backup 10-15mb na teden in trajal cirka 10min ali manj? Pa hvala za dane argumente :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: reXor ()

Z1g1smund ::

Jst uporabljam že neki časa Genie backup manager, uporabljati pa sem ga začel, ker so ga na nekih testih backup programov izbrali kot najboljšega...

Ima pa vse kar je naštel dbevfat za Cobiana + backup lahko narediš v .exe file in ko delaš restore sploh ne rabiš programa inštalirat ampak samo zaženeš, stvar se sama odpakira in naredi restore.

Mene je čist pozitivno presenetu, ko sm šu iz Viste na 7-ico in sm naredu restore in novi komp je bil skor identičen, tud maili so bili v outlooku nastavljeni samo še gesla sem mogu vpisat...

Aja pa backupira se mi cca. 30 GB podatkov kar je prvič trajalo približno 4 ure ampak je bila ozko grlo mreža, zdaj pa se 2krat tedensko naredi inkrementalni backup v cca. 10 minutah saj zbackupira samo razlike od zadnjega backupa, tko da priporočam... :))

dbevfat ::

Glede hitrosti težko rečem, ker imam nastavljeno, da mi backup laufa ponoči (vsako noč). Občasno naredim ročen full backup in traja dlje (recimo par ur za ~100GB), pa ne moti dela, ampak tole res na pol ugibam, ker nisem nikoli pozoren. Cobianu lahko tudi nastaviš, da ti pri inkrementalnem backupu vsake toliko naredi full.

Upoštevaj, da je inkrementalni backup samo toliko dober, kot je zadnja full kopija + vsi inkrementi (čeprav mislim, da Cobian dela increment glede na last full, ne pa na last diff) in da je en teden precej velika luknja IMO. :)
nvr2fat

poweroff ::

DejaDup je definitivno eden najbolj enostavnih. Zaženeš on preprost wizard te vpraša kaj hočeš backupirati (lahko določiš tudi katere datoteke/direktorije naj izpusti), kam in ali naj to dela avtomatsko ter kako pogosto (scheduling). Podpira tudi šifrirane backupe.

In pol pozabiš na zadevo.

Dela pa inkrementalne backupe, kar pomeni, da lahko revertaš datoteke nazaj za poljubno število verzij (to se da nastavit).

Restore je tudi preprost. Klikneš na "restore", vpraša za ime arhiva in kaj naj obnovi. Je pa zadeva tudi integrirana v brskalnik datotek - z desnim klikom na datoteko se odpre menu, ki vsebuje tudi opcijo revert to previous state.

En kolega zdaj preko Google Summer of Code piše patc, ki bo izpisal vse verzije te datoteke v arhivu in boš lahko revertal na poljubno.

Aja... >:D

Zadeva je za Linux. 8-)
sudo poweroff

Brane2 ::

Na Linuxu je še Bacula. Samo tisto je precej težka artiljerija.
On the journey of life, I chose the psycho path.

reXor ::

Se opravičujem, nisem navedel da je lastnik Windows(XP) uporabnik.

poweroff ::

Hja, pol bo pa pač moral sprejeti določene kompromise, da ne rečem omejitve.
sudo poweroff

Brane2 ::

Kot je videt, je Bacula dostopna tudi v verziji Win32 in Win64.

Poglej na www.bacula.org
On the journey of life, I chose the psycho path.

misek ::

V službi imamo baculo (cca. 20 rač). Ko se je sesul disk na backup mašini in so se še izgubili neki indeksi za kasete je sistemc še vedno ni spravil nazaj v delujoče stanje. Tako da če nisi Linux mojster bi se je jaz izogibal.

reXor ::

No pa sej mislm da sm dubu dost kvalitetnih odgovorov in lahko začnem tut sam še mal testirat. Za enkrat hvala vsem, bom poročal o zadevi naslednji teden ko bom vsej verjetnosti dobim disk po naročilu domov. Hvala :)

reXor ::

Prejšni teden sem se malo poigraval in za potrebe moje stranke je Cobian odličen program in sem se zanj tudi odločil. Sam bi verjetno zase še malo bolj pobrskal :) Hmm, povejte .. kaj pa kaj uporabljate za Outlook backup? Sem malo googlal, ampak nisem želel nič probavat ker bi mogu na win7 outlook še naložit.

Lp

noraguta ::

reXor je izjavil:

če je windows backup najboljši backup potem kapo dol :) ali zna zaznavati delne spremembe in naredi backup le teh al bi se izvajal overwrite?

ni najboljši je pa zadovoljiv , in ja ntbackup podpira inkrementalne varnostne kopije.(je pač zgolj stara malo okleščena verzija backup execa)
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

nobodyelse ::

Če si inštaliram cobian in mu dam dostopne podatke nekega ftp naslova, potem backupira tudi te podatke?

reXor ::

Moral bi probati, delal sem samo z lokalnimi podatki. Ampak naj citeram kar njihove besede: "FTP backup is also supported in both directions (download and upload)". Tako da, očitno brez problema ;)

dronyx ::

Sicer malo offtopics, ker je govora o programski opremi za backup disk2disk. Ampak če bi jaz imel firmo in na računalniku podatke, od katerih je odvisno moje preživetje, definitivno vložim tistih 500 € v neko manjšo tračno enoto in delam backup na trakove.

Imam preveč slabih izkušenj z diski, raid polji in udari strele.

Problem backupov je tudi v tem, da zadeva v bistvu nima nekega velikega smisla, dokler vse deluje. Ščasoma ljudje povsem pozabijo, da sploh delajo backup in ko se zgodi izguba podatkov presenečeni ugotovijo, da ne morejo ničesar obnoviti, ker zadeva že dolgo ne dela pravilno ali pa sploh nikdar ni. Meni se je dvakrat zgodilo, da mi je ostal samo trak s podatki za čez 200 zaposlenih in to kljub raid poljem in ostalim mehanizmom zaščite.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

SeTAr ::

Jaz na win mašinah ki niso povezane v domeno uporabljam kar rsync na linux mašino, kjer delam backup z cp -l

Z1g1smund ::

Jaz sem se tudi poigral s Cobianom in za osnovni backup je vrhunski, ko pa sem hotel narediti še backup z enkripcijo je bila pa štala. Probal sem vse možne enkripcije, ki jih ponudi pa sem pri nobeni ni naredilo več kot 2% backupu v pol ure!!

Tko da bom zgleda še kr naprej uporablju Genie backup manager, ki tudi z zaščitenimi podatki ni imel nobenih problemov.

reXor ::

Zelo možno, enkripcije nisem uporabljal ker je nisem potreboval. Ampak hvala za info!

Blindeye ::

Lep pozdrav.

Si bom kar sposodil tole temo. Glede Cobiana bi vprašal uporabnike, ali omogoča sinhroniziranje datotek? Ker ne vem, če sem se prav izrazil, bom malo opisal, kaj mislim s tem. Torej, recimo da najprej ustvarim datoteko.odt, nato pa jo spremenim (dodam besedilo). Ali omogoča, da zazna spremembe in naredi avtomatsko backup? Torej, da ni samo ustvarjanje backupa časovno (na 5 min, 10 min... itd), ampak da omogoča takojšnji backup ob spremembi?

Prav tako me zanima, ali omogoča shranjevanje sprememb za recimo 10 verzij nazaj?

LP in hvala.

xCore ::

Incremental backup @ Wikipedia

da podpira

Mislim da ko se izvede backup na določen datum-čas pregelda datoteke...

nastaviš pa lahko manualno koliko kopij nazaj ti bo shranjevalo pod Full copyes to keep
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xCore ()

Vice ::

Sam sem hotel uporabliti cobiana pri NAS disku, ki je pod zaščito pa se je izkazal, da je ena sama polomija od programa. Še preko FTPja se ni znal povezat. Vrjamem, da je sam program dober za neko enostavno uporabo...
No mene je rešil GFI je isto free res da ima "mogoče" kakšno funkcijo manj kot Cobian ampak vsaj vse dela kot je treba :)

Blindeye ::

Hvala xCore in Vice za pojasnilo in predloga. Sam bom imel nekaj malega res pomembnih datotek, ki niso tako pogosto spremenjene, ampak so pa mi zelo važne... Vzel sem zunanji disk, tako da ftp ne potrebujem. Bom pa kar oba testiral. Danes in jutri je vikend. :)

Lep večer.

xCore ::

Ftp povezovanje deluje brez problema...
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

nobodyelse ::

Neke probleme mam z cobianam, ko zazenem task mi napise engine not found?

Border ::

Imam Cobian app, kaj moram obkljukati za arhiviranje v realnem casu. Se pravi ko spremenim doloceno datoteko v moji mapi za arhiviranje na disku 1, da on to samodejno zazna in ze prenese datoteko na disk 2.

Sploh to gre, ali je vsaki TASK potrebno rocno zaganjati oz ob doloceni uri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Border ()

Snegec ::

Meni Cobian tudi deluje čisto vredu. Se mi pa backup izvaja na FTP naslov sicer. Je pa res, da moraš pri Cobianu precej stvari nastavit, da ti dela full backup recimo 1x na 3mesece, ostalo je pa incremental pač, kar se spremeni.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Border ::

Kaj nihce ne ve, ce dela Cobain v realnem casu?

Okapi ::

Cobiana ne uporabljam, tako da ne vem, ampak načeloma programi za backup ne delajo za vsako spremembo sproti, ampak delajo backup po vnaprej določenem urniku. To, kar ti rabiš, so programi za sinhronizacijo, recimo Allway Sync.

O.

axee ::

Imam super izkušnje z SyncBack.

Ima ogromno funkcij (pravilo za vsako možno situacijo) in je dokaj hiter. Sam imam naštiman sinhronizacijo na domači server in po vsakem dokončanem job-u mi odpre log v primarnem brskalniku. Tako sem ziher, da se umes nekaj ne pokvari in jaz tega ne vem.

imagodei ::

Da zlorabim tole temo...

Iščem backup aplikacijo za manjše heterogeno poslovno omrežje (Win, Linux), po možnosti freeware. Gledal sem že List of backup software @ Wikipedia pa bi rad še slišal kakšne izkušnje imate vi.

Bacula in Amanda se zdita ene 3 nivoje preveč zahtevni za takšno omrežje. A kakšna lightweight alternativa ne obstaja? Rabil bi, da imam možnost izdelave diferencialnih/inkrementalnih backupov, na Windows klientih tudi v primeru, če je file v uporabi. Baza je zaenkrat samo Firebird (Vasco).

TNX.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Backup SW za Windows okolje

Oddelek: Programska oprema
353240 (2350)          
»

Backup na zunanji disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
161880 (1300) Pero_SLO
»

arhiviranje - inkrementalno kopiranje

Oddelek: Programska oprema
223095 (2052) Nikonja
»

Backup podatkov in ne sistema

Oddelek: Programska oprema
273617 (2712) axee
»

Backupiranje -> mnenje sledece resitve

Oddelek: Programska oprema
111955 (1568) psychoshorty

Več podobnih tem