Forum » Šola » Vrelišče, topnost organskih spojin
Vrelišče, topnost organskih spojin
galu ::
Jutri pišemo test, pa me zanima stvar omenjena v naslovu.
Zapisali smo si za vrelišča: karb. k. > alkoholi > ketoni > aldehidi > estri > etri
Zanima me, kam naj uvrstim organske halogenide in alkane, alkene, alkine..
Za topnost pa nič kaj posebnega nismo napisali, zgolj pravila glede dolžine verige in pogojev za tvorjenje vodikovih vezi (nič kaj veliko primerjalnega torej).
Če ja kakšen kemik... Prosim.
Zapisali smo si za vrelišča: karb. k. > alkoholi > ketoni > aldehidi > estri > etri
Zanima me, kam naj uvrstim organske halogenide in alkane, alkene, alkine..
Za topnost pa nič kaj posebnega nismo napisali, zgolj pravila glede dolžine verige in pogojev za tvorjenje vodikovih vezi (nič kaj veliko primerjalnega torej).
Če ja kakšen kemik... Prosim.
Tako to gre.
Flea ::
Po topnosti so ogljikovodiki popolnoma netopni v vodi, saj so nepolarni. Topnost ostalih pa glej predvsem na dolžino verige. Bi pa tak iz glave rekel, da so karboksilne kisline, alkoholi ter aldehidi bolj topni v vodi, saj nimajo simetrične gradnje (to me prosim popravite, če imam narobe)
Glede vrelišč, ne bi vedel kam bi jih uvrstil med te, je pa tako da so alkani od 1-4 so plini, od 5-14 so tekoči, 14-x pa so trdni. Številke so približne, za primerjanje pa poglej vrelišča ostalih.
Glede vrelišč, ne bi vedel kam bi jih uvrstil med te, je pa tako da so alkani od 1-4 so plini, od 5-14 so tekoči, 14-x pa so trdni. Številke so približne, za primerjanje pa poglej vrelišča ostalih.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | strokovno ime spojin za raztapljanje olj v vodiOddelek: Znanost in tehnologija | 1632 (1219) | zee |
» | Cl + H2OOddelek: Šola | 4088 (3600) | Kamran |
» | studenec in živo srebroOddelek: Loža | 1717 (1350) | Aston_11 |
» | Reklama za calgonit-KRETENI!Oddelek: Loža | 2926 (2466) | mihec87 |
» | Raztopine...Oddelek: Znanost in tehnologija | 1540 (1269) | Tomi |