» »

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Slo-Tech - Slovenija nadaljuje serijo odličnih uvrstitev na evropski naravoslovni olimpijadi, kjer je letos še popravila lanski rekordni izkupiček. Slovenski ekipi sta na letošnjem tekmovanju EUSO (European Union Science Olympiad), ki je potekalo od 17. do 24. marca v Luksemburgu, osvojili srebrni medalji, na kar smo samo potihoma upali pred tekmovanjem. EUSO je tekmovanje dijakov 1. in 2. letnikov srednjih šol, na katerem lahko sodelujejo vse države Evropske unije. Letos se je tekmovalnega dela udeležilo 22 držav, (umanjkale so le Malta, Španija, Finska in Hrvaška, ki so imele na tekmovanju opazovalce in se ga bodo udeležile prihodnje leto, iz finančnih razlogov letos Velika Britanija, iz drugih razlogov pa še vedno Poljska).

Slovenija je na 11. EUSO nastopila sedmič. Našo državo so zastopali Miha Rihtaršič (Gimnazija Škofja loka), Matjaž Vovk (Škofijska gimnazija Vipava) in Aleš Zupančič (Gimnazija Novo mesto) v ekipi A ter Žan Kokalj (II. gimnazija Maribor), Jaka Šikonja (Srednja šola Črnomelj) in Rok Šikonja (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija) v ekipi B (oznaki A in B sta določeni povsem arbitrarno). Obe ekipi sta osvjili srebrni medalji, kar pomeni, da sta se uvrstili v zgornjo polovico sodelujočih ekip, kar je najboljši rezultat Slovenije v dosedanji zgodovini udeležb.

EUSO je precej drugačen od ostalih olimpijad v znanju, saj promovira številne druge vrednote. Ena izmed glavnih je timsko delo, saj tekmujejo skupine treh tekmovalcev (iz vsake države sta lahko dve), ki morajo skupaj rešiti (delo si seveda razdelijo) eksperimente iz biologije, fizike in kemije ter odgovoriti na vprašanja v zvezi z eksperimenti in teoretičnim znanjem, ki sodi zraven. Tekmovalna dneva sta dva, vsakokrat pa imajo na voljo štiri šolske ure časa za laboratorijsko delo in rešitev nalog. Strogo teoretičnega preizkusa z listom papirja in kalkulatorjem v predavalnici ni, saj EUSO podpira predvsem laboratorijske veščine, a to ne pomeni, da so problemi lahki ali trivialni. Tema letošnjega tekmovanja je bila silicij ter obnovljivi viri energije. Tekmovalci so merili izkoristke sončnih celic, določevali silicij v vodi, identificirali kremenaste alge, analizirali metanogenezo itn. Pisana paleta znanj, ki jih morajo pokazati ekipe, saj problem obdelajo iz omenjenih treh znanstvenih ved, pa poudarja interdisciplinarnost. Nenazadnje je smisel teh tekmovanj tudi popularizacija naravoslovnih ved ter sklepanje novih prijateljstev med mladimi sposobnimi ljudmi iz različnih držav.

Absolutni zmagovalci so bili letos Nemci, saj je njihova ekipa A dosegla prvo mesto, njihova druga ekipa pa je le malo zaostala. Zlato so osvojili še Romunija B, Madžarska A in Estonija A. Prihodnje leto bo tekmovanje v Atenah. Izbor slovenske ekipe za Atene se bo začel s šolskim tekmovanjem, ki bo oktobra ali novembra letos na slovenskih srednjih šolah.

11 komentarjev

Gregor P ::

Čestitke:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

M.B. ::

Čestitke!
Je bilo to kaj tudi v navadnih medijih objavljeno?
Ker večinoma je tak da za slovenske dosežke v medijih redkokdaj slišiš, čeprav jih nimamo malo.

Zanima pa me kakšen način točkovanja je to da več ekip doseže zlato medaljo?
Isto število točk?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

BaToCarx ::

Čestitke skupinam. :D Še več takih.

Pimoz ::

Čestitke tudi z moje strani.

Drugače pa pripomba za moderatorja:
Strogo teoretičnega preizkusa z listom papirja in kalkulatorjem v predavalnici ni, saj EUSO podpira predvsem laboratorijske veščine, a to ne pomeni, da so problemi lahko ali trivialni. Tema letošnjega tekmovanja je bila silicij ter obnovljivi viri energiji.

Dajte tole popravit :)

fireice ::

Cestitke, se tako naprej!

c00L3r ::

Čestitke!!!

Žal pa so slovenski mediji podn in bodo raje objavljali novice o tem, kako kam hodijo sestre Kardashian na WC.

zorangutan ::

Še en dokaz, da imamo v Sloveniji večinsko maso podpovprečnežev, tisti nadpovprečni pa spadajo v svetovno špico.

Ker seveda ni lepo, da bi družba tako krute in brezobzirne socialne razlike sorazmerno nagrajevala, moramo biti vsi enaki in vlada v butalah negativna selekcija. Tekmovalcem čestitam za uspeh in jim želim, da se ne pustijo zjebat depresivni, fovšljivi in samodestruktivni klimi v naši domovini. Napredujte še naprej v znanju in sposobnostih in za to postavite temu primerno ceno.

34054 ::

@zorangutan v koliko še niso bili zamorjeni, jih tvoj post definitivno je zamoril. In tudi vse ostale ki smo ga prebrali. >:D

Čestitke tudi iz moje strani!

figula ::

Lepo, lepo, bistri fantje Slovenije! Jih je zanimivo videti na sliki.

Kaj so pa tiste deklice zraven? So kavo kuhale in sendviče pripravljale?:|

McHusch ::

Tiste 'deklice' sta mentorici in 'lokalna' vodička.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: McHusch ()

Unknown_001 ::

Heh, pa dva od tuki jst poznam :D En je z mano v paralelki.

Sj jst sem bil na državnem za izbor ekipe, pa sem za*ukal ka nisem dobr prebral navodil od nalog ;((

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810633 (8442) St753
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107859 (5689) loki0101
»

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
56270 (5343) LJ4L
»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146129 (5197) Icematxyz
»

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
168417 (7563) $%&/()

Več podobnih tem