» »

Računalnik za photo/video

Računalnik za photo/video

blues1 ::

Zdravo,
rad bi si kupil nov računalnik, ki ga bom uporabljal za obdelavo fotografij oziroma videa. Uporabljalo bi se Premiere in Lightroom. Vem da so ta opravila, ki so zelo zahtevna in potrebuješ res zmogljiv računalnik, vendar bi rad za neko normalno ceno dobil soliden izdelek. Naj povem, da mi je poleg zmogljivosti, pomembno tudi to, da je računalnik tih, torej bi rad neko zmogljivo in čim tišjo sestavo.
Zdaj nekaj sem poskušal sestaviti že sam, vendar sem še precej negotov, zato bi vas prosil da mi pomagate in podate svoje mnenje, oziroma predlagate drugo komponento.
http://www.mlacom.si/konfigurator?mycon...

matična plošča: tukaj sem v bistvu še najbolj zgubljen, in sem odprt za predloge. Računalnika nimam namen navijati, tako da neke pretirano drage zadeve mislim da nima smisla kupovat.
procesor: tukaj sem v bistvu že odločen
ram: tudi tukaj mislim da ni potrebe po dražjih ramih
grafična: tukaj sem dal neko poceni pasivno hlajeno grafično kartico, ki mislim da bi morala zadostovati, ali pač ne?
HDD: WD Green sem izbral izključno zaradi tišine (in cene :D), mogoče kakšni drugi predlogi?
SSD: tudi tukaj sem precej zmeden, po prebranem naj bi bili Samsung PRO top, samo zdaj ne vem ali naj vzamem 128gb ali 256gb, mislite da bo 128gb zadostoval za sistem, programe, plus tekoče projekte?
ohišje: mislim, da je to najpomembnejša komponenta za tih računalnik, zato sem tudi izbral to ohišje. Sicer sem izbiral med Define r4 in Define mini. Mislite, da bi zadostoval Define mini? Najbolj me skrbi, da bi bil zaradi svoje manjše velikosti, pretok zraka v njemu manjši, in bi se računalnik zaradi tega bolj grel in posledično bil glasnejši.
CPU hladilnik: sicer računalnika nimam namen navijati, vendar se mi zdi stock hladilnik vseeno nekoliko preglasen, po drugi strani pa nočem kupovati nekih glomaznih hladilnikov, zato sem tudi izbral ta hladilnik. Mogoče kdo predlaga kaj drugega?
napajalnik: tudi tukaj sem v prvi vrsti gledal kvaliteto in seveda tiho delovanje, tukaj bi mogoče dejansko vzel modularno verzijo tega napajalnika, ki je 2eur dražja vendar je 20W švahnejša. Koliko vaten napajalnik bi bil optimalen za tak sistem?

Tako to je nekako to. Cena mi je sicer kar malo visoka zato bi jo rad še malo znižal, tako da kar s predlogi na dan
Hvala
Lp, Jure
  • spremenilo: blues1 ()

AlienRR ::

MB:
Ti intelovi sandy bridge, ivy bridge in ostala kompanija ima skoraj vse pomembne komponente v CPUju. Zato bo dovol, če izbereš takšno matično, ki ima vse featurje/priklučke, ki jih potrebuješ nato na hitro googlaš še po mnenjih.

CPU:
Praviš, da navijal ne boš. Torej lahko vzameš cenejši CPU, brez "k". "k" ima samo odklenjen mnozilnik, dražji pa je za ~25€.

GPU:
Na uradni strani poglej, če programi, ki jih uporabljaš podpirajo grafično pospeševanje (OpenCL, CUDA, ipd). Sicer bo omenjena dovolj.

SSD:
Preprosto, poglej koliko uporabljaš sedaj sistemsko particijo. OS ti bo vzel cca. 40GB + programska oprema + cca 20GB rezerve, ostalo imaš na voljo za delo.

Ohišje:
r4, je drago vendar zelo dobro ohišje. Mini bi bilo dovolj, pač dodaš ventilator na stranico za pasivno hlajeno grafično.

Hladilnik:
Ne vem kaj zate pomeni tiho, vendar pri meni je stock hladilnik (2600k) tišji od HDDjev. No stock je bil gor za par ur in ta čas je bil tišji.

PSU:
Sistem s to trenutno grafično nebi presegel 350W. Malo rezerve je dobrodošle, tako bi zadostoval, 450-500W PSU z gold oznako.

Nisem na tekčem s cenami, tako s konkretnimi komponentami ne želim skakat.:)
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.

eric_cartman ::

Zdravo!

1. Cpu hladilnika glede na to, da praviš da navijal ne boš niti ne potrebuješ. Škoda denarja, ker so stock hladilniki čisto dovolj dobri za uspešno hlajenje in tudi glasni niso. Hladilnik kakršnega si ogleduješ ti je mišljen za navijanje. Oz. še posebej za navijanje, ker je tam močno pomembno kakšne temperature imaš.

2. Škoda je kupovati I7 procesor, ker je vse kar podpira hyperthreading, ki ga i5 sicer ne. Vendar je med njima razlika v zmogljivosti zelo majhna, v ceni pa je velika razlika. Razlike v renderiranju pri i5 in i7 procesorju je par procentov. Jaz si lastim i5 3570.

3. Ohišje 100€? Saj ne pravim, da ni pomembno, ampak čisto zadosti dobra ohišja, se da dobit tam okoli 60 €.
Tisto za 100€ in več je že preseravanje. Če hočeš da je tišja jo iz notranje strani izoliraš s tanko peno in pa dodaš še en vent, da ti dobro hladi.

4. Sam tudi službeno delam na grafičnem oblikovanju in predvsem na animaciji 3Dmax, v after effectsih in premieru. Uporabljam grafično kartico Asus gtx 660ti, ker podpira CUDA core (ma 2 ventilatorja in hladi tudi med renderiranjem ekstremno dobro pa še tiha je). Zdaj na dinokompu stane okoli 290 €. Ne šparej na grafični, ker bo sicer to bottleneck za procesor.

5. Rama je prav, da si vzel tako veliko, še posebej če se boš ukvarjal tudi z animacijo in particli. Men je 16 giga komaj zadosti. Ker če delaš z ogromnim številom particlov ti pobere ogromno rama.

6. Za napajalnik bi jaz vzel Corsaira. Supr napajalnik in dela k urca.. Zame je tut dost tih, ker mam komp skos pržgan in v sobi.
http://www.dinokomp.si/product_info.php...

7. Matična: Jaz se že celo življenje držim gigabytovih matičnih plošč, ker me še nobena ni razočarala.
Trenutno si lastim tole:

http://www.mlacom.si/gigabyte-ga-z77mx-...

Podpira do 32 giga Rama, SLI in Crossfire če boš mel kdaj dve grafi. Ima supr in logičn bios. In dela mi ko urca kar je pravzaprav največ kar lahko od matične pričakuješ. To da dela.

8. Kar se tiče SSD-ja kupi tolko placa kolkor dnarja imaš. Če se ti cena ne zdi prevelika za SSD potem kupi 256 sicer pa 128. Jaz tako ali tako delam na ta način da renderiram na SSD potem pa kopiram na HDD. Placa mi tam načeloma ne zmanjkuje.

9. HDD je pa čisto odvisno od posameznika. Sam gledam le na zanesljivo firmo, ki se ne kvari in da je pač povprečen v zmogljivosti napram drugim trdim diskom.

Super, hvala za odgovore. Hladilnika verjetno res ne potrebujem, bom pustil zaenkrat stock, zamenjam ga lahko še vedno. Predlog za matično ploščo mi je tudi všeč, tako da bom še malo pregledal, ali pa bom vzel kar predlagano.
Malo sem tudi pregledal grafične kartice, predlagana gtx 660ti je sicer res dobra kartica vendar je cena previsoka. Gledal sem katere kartice podpirajo CUDA, in bi se našlo kar nekaj cenejših kartic.
https://developer.nvidia.com/cuda-gpus
Kako bi se obnesla kakšna cenejša kartica (npr. gtx 650), v primerjavi z gtx 660ti. Bi bila razlika velika, ali gre tukaj za par procentov?
Hvala.
Lp, Jure

eric_cartman ::

Lahko daš komot tut cenejšo gtx 650 čeprov je dobr če je vsaj 650ti. Pa daš kasnej ko boš meu več dnarja še eno notr v SLI mode.

Sej boš itak že vmes vidu al maš potrebo po večji al ne. Zame je pač dobra grafa pomembna tut zarad OpenGl-a pa pr 3Dsu mi hitrej in lepše kaže preview-je in enako velja za after effectse. Za Photoshop tko al tko ne boš rabu grafične prov velik, ker načeloma porabi več al mn sam procesor, ker pač ni nobenga računanja animacij in česa podobnega.

Lp
R

Aha, no supr. Bom zaenkrat probal s cenejšo grafo pa potem čez čas če ne bo zadostovala, dokupim še eno in dam v SLI, kot si predlagal. Hvala za odgovor.
Lp, Jure

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tih in poceni konfiguracija

Oddelek: Kaj kupiti
426267 (5021) m0LN4r
»

Mid-range PC

Oddelek: Pomoč in nasveti
333242 (2710) Brias