» »

Hitachi 7K500-320 disk ne dela - kako popraviti

Hitachi 7K500-320 disk ne dela - kako popraviti

SmeskoSnezak ::

Imam tale disk, ki ne deluje več kot treba. Kolegica je pojamrala, da ne ve kaj je narobe z laptopom in da se Windows ne zažene. Laptopov BIOS , self-test diska je javil napako in sn ji zato kupil nov disk. Preko USB pretvornika sn disk poveznil na laptop in v par poskusih je le šlo prenest večina datotek iz njega.

Kaj lahko zdaj storim? HD Sentinel mi pravi da je disk 74% dober in da ima slabe sektorje. A če zaženem kak test po pol minute zablokira program in gre več nikamor. Zdi se mi kot da se je pokvarila "igla" ki bere al kak se že reče. V glavnem, kot da noče brat ali pa delat kot treba. Ne vem, če je kaj drugega narobe... oz. kako preverit.

Torej, rad bi probal disk popravit. Če nucate več informacij, mi povejte, kak vam jih dobim, keri program nucam. Podrobnosti o self-testu več nimam, ker sn jih pozabo... Če se ne motim je bil laptop HP Pavilion DV6...
@ Pusti soncu v srce... @

darkolord ::

Pri disku ni nič, kar bi lahko popravil.

SmeskoSnezak ::

Torej je fuč? Ker tu pa tam deluje. Windows ga je zaznal, sn ga dejansko tud sformatiral. Bi dal chkdsk skozi?
@ Pusti soncu v srce... @

Tribal ::

Z nedelujočimi diski se ni za igrat, če začne enkrat zafrkavat ga samo menjaj. Ker je škoda časa in živcev z temi stvarmi, predvsem pa podatkov.

SmeskoSnezak ::

Človek božji, disk bi rad popravo, ne pa se z njim igral. Če nimate nasvetov, kak popraviti in kaj točno bi blo narobe, raje ne komentirajte.
@ Pusti soncu v srce... @

Silvo ::

Diska ti sam ne moreš popraviti.
Lahko pošlješ na Hitachi oz. na WD ali pa vžeš stran.
Silvo

SmeskoSnezak ::

Zakaj ne? Sem študent na FERI-ju. To ne bi smela biti znanstvena fantastika za računalniški forum.
@ Pusti soncu v srce... @

sinko999 ::

Ok potem potrebuješ verjetno novo glavo, čisti prostor brez kančka praha, zelo mirno roko kar nekaj sreče in pa še kako malenkost od orodja in se lahko lotiš popravila/zamenjave. Potem so še kakšne malenkosti od čisto tovarniških FW in protokolov ki jih imajo za ponovno certifikacijo in popravilo in označitev slabih sektorjev. Aja pa če bi rad da ne bi blo slabih sektorjev rabiš še kak "platter" ki ga skoraj ne moreš kupiti sam kot navadna oseba, zato ga moraš vzeti iz drugega delujočega diska.
Tako to je iz moje laične perspektive, zdaj pa še naj povo svoje kak ing, ki je zaposlen v kakšni taki tovarni kako se tam lotijo teh zadev in popravil diskov....
Ni? ni ve?no !

darkolord ::

Glava diska lebdi nekaj nanometrov (miljonink milimetra) nad površino - delec prahu je nekaj stokrat ali tisočkrat večji od tega. Širina magnetne sledi je nekaj sto nanometrov, ima pa disk več plošč. Zato za kakršen koli poseg v notranjosti potrebuješ posebno opremo in zelo zelo čist prostor.

Lahko je sicer tudi problem v elektroniki ali samo v slabi magnetizaciji površine - glede tega zadnjega lahko probaš s formatiranjem celotnega diska in kakšnim programom, ki na različne načine proba zapisati podatke in s tem "popraviti" površino diska (če ni fizično poškodovana), eden teh je recimo HDD Regenerator (s tem imam dobre izkušnje).

SmeskoSnezak ::

Hvala, darkolord. Bom poskusil HDD Regenerator, saj kot sn omenil, podatke sn lahko rešil. Btw, spomnil sem se, da ko sn disk prvič priklopil je HD Sentinel omenjal 72%... po par dnevih pa je šlo gor na 74%. Je to kak dober znak mogoče? Ne spoznam se na ta program toliko, ker ga uporabljam večinoma za merjenje temperature mojih diskov.
@ Pusti soncu v srce... @

MIHAc27 ::

sinko je verjetno želel biti rahlo sarkastičen. Diskov navadni smrtniki ne moremo kar tako popravljati. Še elektronika, če je fuč ima ogromno pogojev, ki morajo biti VSI izpolnjeni, da bi delovala na drugem disku.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opozorilo za disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
396087 (5390) fr4nc
»

WD10EARS HDD škripnil ali pač?

Oddelek: Strojna oprema
221113 (849) BlaY0
»

Trdi disk WD My book Home edition 1Tb

Oddelek: Strojna oprema
81057 (913) gorski volk
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353659 (2558) k4vz0024
»

Disk dela cudne zvoke

Oddelek: Pomoč in nasveti
10898 (787) marnit

Več podobnih tem