Forum » Loža » A mora kava zavreti?
A mora kava zavreti?
CleanPower ::
Voda zavre, daš cuker not(lahko bi ga že prej), odstaviš, daš takoj kavo not, premešaš...Vprašanje je ali moraš zdaj đezvo postaviti nazaj na kuhalnik in še enkrat zavreti(eni pravijo da mora kava celo 5x zavreti), ali to ni potrebno(ker je voda še vedno zelo vroča ko odstaviš)??
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815
freesty ::
Ne pijem kave ampak nekdo mi je enkrat omenil, da ima kava drugacen okus, ce jo veckrat zavres.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
zaj_tam ::
Enkrat jo moraš. Meni je fajn če jo zelo na hitro. Nekateri jo večkrat ampak meni ne sede potem. Najbolše da poskusiš parkrat :)
Trupl0 ::
jaz jo kuham takole:
- voda zavre
- odstavim
- dam dve žlički kofeta noter
- nazaj na ogenj ampak le toliko, da zadeva začne rast
- odstavim za 10 minut
- natočim 2x, s par sekundnim odmorom
- dodam mleko ;)
čeprav bi moral še sladkati ampak sem se vsaj cukru v kofetu odvadil ^_^
"Kava mora biti črna kot pekel, močna kot vrag in sladka kot ljubezen" :)
Drugače pa copy&paste iz http://ekako.net/kako-skuhati-kavo
Priprava turške kave:
Najprej zmeljemo sveža kavna zrna (če nimamo mlinčka in kave v zrnju bo dobra tudi tista, že namleta.
V džezvo dodamo mrzlo vodo, po eno skodelico za vsako osebo. Dodamo še kavo, po eno čajno žličko za skodelico kave in še sladkor (nekje žlička sladkorja na dve žlički kave). Pomembno je, da vse skupaj dobro premešamo preden sploh postavimo džezvo na štedilnik.
Mešanico začnemo greti na močnem ognju, dokler se ves sladkor ne stopi, nato pa zmanjšamo ogenj na srednjo jakost, saj visoka vročina poškoduje kavo. Takrat tudi prenehamo z mešanjem kave.
Počakamo, da kava zavre, nato jo hitro odstavimo iz kuhalnika in počakamo, da se kava usede nazaj.
Nato jo zopet postavimo na štedilnik in počakamo da drugič zavre. Zopet ponovimo prejšnji korak.
Potem pa jo še tretjič zavremo, kar je ponavadi dovolj, da jo lahko postrežem (nekateri jo zavrejo še četrtič).
Ko se usedlina kave posede na dno jo nalijemo v skodelice, v majhnih količinah (zato ker bi se nam v skodelico pri vlivanju cele prenesla tudi kavna usedlina).
Tako, uživajte v odlični turški kavi!
- voda zavre
- odstavim
- dam dve žlički kofeta noter
- nazaj na ogenj ampak le toliko, da zadeva začne rast
- odstavim za 10 minut
- natočim 2x, s par sekundnim odmorom
- dodam mleko ;)
čeprav bi moral še sladkati ampak sem se vsaj cukru v kofetu odvadil ^_^
"Kava mora biti črna kot pekel, močna kot vrag in sladka kot ljubezen" :)
Drugače pa copy&paste iz http://ekako.net/kako-skuhati-kavo
Priprava turške kave:
Najprej zmeljemo sveža kavna zrna (če nimamo mlinčka in kave v zrnju bo dobra tudi tista, že namleta.
V džezvo dodamo mrzlo vodo, po eno skodelico za vsako osebo. Dodamo še kavo, po eno čajno žličko za skodelico kave in še sladkor (nekje žlička sladkorja na dve žlički kave). Pomembno je, da vse skupaj dobro premešamo preden sploh postavimo džezvo na štedilnik.
Mešanico začnemo greti na močnem ognju, dokler se ves sladkor ne stopi, nato pa zmanjšamo ogenj na srednjo jakost, saj visoka vročina poškoduje kavo. Takrat tudi prenehamo z mešanjem kave.
Počakamo, da kava zavre, nato jo hitro odstavimo iz kuhalnika in počakamo, da se kava usede nazaj.
Nato jo zopet postavimo na štedilnik in počakamo da drugič zavre. Zopet ponovimo prejšnji korak.
Potem pa jo še tretjič zavremo, kar je ponavadi dovolj, da jo lahko postrežem (nekateri jo zavrejo še četrtič).
Ko se usedlina kave posede na dno jo nalijemo v skodelice, v majhnih količinah (zato ker bi se nam v skodelico pri vlivanju cele prenesla tudi kavna usedlina).
Tako, uživajte v odlični turški kavi!
If you are going through Hell, keep going !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Trupl0 ()
Spock83 ::
Jaz jo samo enkrat zavrem . Je pa tricky. Medtem ko nazaj pada zgornjo "peno" hitro poberi in razdeli med šalčke. To je kvalitetna pena k da posebno aromo kavi. Potem seveda kavo počasi nalivaš. Recimo kolegica nikoli ne pije kavo edino takrat ko je jaz naredim. ;)
Sc0ut ::
Vretje zato:
Pure anhydrous caffeine is a white colorless powder with a melting point of 227-228 °C. Caffeine is moderately soluble in water at room temperature (2 g/100 mL), but very soluble in boiling water (66 g/100 mL).[108]
Pač, ena finta z metilnimi skupinami in kisikom če se prav spomnim.
Pure anhydrous caffeine is a white colorless powder with a melting point of 227-228 °C. Caffeine is moderately soluble in water at room temperature (2 g/100 mL), but very soluble in boiling water (66 g/100 mL).[108]
Pač, ena finta z metilnimi skupinami in kisikom če se prav spomnim.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sc0ut ()
Vajenc ::
CleanPower je izjavil:
Voda zavre, daš cuker not(lahko bi ga že prej), odstaviš, daš takoj kavo not, premešaš...Vprašanje je ali moraš zdaj đezvo postaviti nazaj na kuhalnik in še enkrat zavreti(eni pravijo da mora kava celo 5x zavreti), ali to ni potrebno(ker je voda še vedno zelo vroča ko odstaviš)??
Bošnjaki rečejo, da spečejo "kahvu", verjetno zato, ker jo tolkrat zavrejo.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
harmony ::
"Moj" postopek:
1. Željeno količino kave daš v džezvo
2. V drugi posodi pustiš zavreti vodo
3. Džezvo v kateri je kava, pogreješ na plehu / plinu, ampak zelo hitro, ker bi se "zapekla" in bi bil posledično okus kot bi pil brozgo
4. Potem pa počasi začneš vlivati notri zavreto vodo in počasi mešaš, v tem času se začne voda s kavo dvigovati, spet na par sekund odstaviš in to ponoviš 2x
Sladkaš si pa potem po okusu. Al pa s kocko :)
Aja pa pomembno je, da preden kavo serviraš - da penco najprej z žličko pobereš in jo daš v šalčke, šele na to začneš vlivati notri kavo. Mmmm.
1. Željeno količino kave daš v džezvo
2. V drugi posodi pustiš zavreti vodo
3. Džezvo v kateri je kava, pogreješ na plehu / plinu, ampak zelo hitro, ker bi se "zapekla" in bi bil posledično okus kot bi pil brozgo
4. Potem pa počasi začneš vlivati notri zavreto vodo in počasi mešaš, v tem času se začne voda s kavo dvigovati, spet na par sekund odstaviš in to ponoviš 2x
Sladkaš si pa potem po okusu. Al pa s kocko :)
Aja pa pomembno je, da preden kavo serviraš - da penco najprej z žličko pobereš in jo daš v šalčke, šele na to začneš vlivati notri kavo. Mmmm.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harmony ()
echo ::
Men je legendaren folk, ki na srednjem ognju segreva kavo zmešano z vodo, da je visoka vročina ne poškoduje
Totalno nerazumevanje faznih sprememb.
Sam na ogenj pristavim vodo in dodam malenkost sladkorja. Ko vse skupaj zavre, odstavim, dodam žličko kofeta in premešam. Spet segrevam, da se dvigne, odstavim in še enkrat segrevam. Brez praženja, brez čakanja, brez merjenja.
Dobr kofe dobite tle:
http://www.escobar.si/
Zelo primerno tudi kot darilo.
Totalno nerazumevanje faznih sprememb.
Sam na ogenj pristavim vodo in dodam malenkost sladkorja. Ko vse skupaj zavre, odstavim, dodam žličko kofeta in premešam. Spet segrevam, da se dvigne, odstavim in še enkrat segrevam. Brez praženja, brez čakanja, brez merjenja.
Dobr kofe dobite tle:
http://www.escobar.si/
Zelo primerno tudi kot darilo.
3furious ::
Jaz delam kavo kot Nuclear, da se trikrat dvigne. Če si dovolj hiter, se prvič dvigne, brez da bi postavljal nazaj na štedilnik. Vsakič, ko se dvigne, naj bi narasla količina kofeina, okus pa postane malo bolj grenek. Redko se mi zgodi, da se zaradi rahlo prenizke temperature vode kava ne dvigne, ampak le vre. Takrat je okus opazno slabši.
In the age of information, ignorance is a choice.
Vajenc ::
Kava, ki nima malo pence in se ne vidi mavrice na gladini je že po defoltu bolj za en qurc ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Duhec ::
Tik predno voda zavre odstavim, takoj not sladkor, premešam, in takoj not kavo, nekajkrat premešam, da se lepo speni.
Takoj 2 žlički te pene v skodelico, počakam minuto, da se kava (zoc) usede in počasi nalijem v skodelico, da je čim manj zoca.
V Turčiji (načeloma pijejo čaj in ne kavo) sem videl sledeče:
Eno žličko sladkorja in eno žličko kave mešaš skupaj v đezvici cca. 15 sek. na vročini, da se sladkor in kava prepražita, nato preliješ z vročo (ne vrelo!) vodo in pustiš, da se kava 1x dvigne do roba, odstaviš, premešaš rahlo in naliješ v skodelico.
Takoj 2 žlički te pene v skodelico, počakam minuto, da se kava (zoc) usede in počasi nalijem v skodelico, da je čim manj zoca.
V Turčiji (načeloma pijejo čaj in ne kavo) sem videl sledeče:
Eno žličko sladkorja in eno žličko kave mešaš skupaj v đezvici cca. 15 sek. na vročini, da se sladkor in kava prepražita, nato preliješ z vročo (ne vrelo!) vodo in pustiš, da se kava 1x dvigne do roba, odstaviš, premešaš rahlo in naliješ v skodelico.
Yosh ::
Skodelico mrzle vode vlijem v džezvo, dam žličko sladkorja, zavrem, odstavim dam žličko kave, zmešam, dam gor na hitro da zavre, dam dol, ponovim še dvakrat in prelijem v skodelico, to je to.
Skodelico mrzle vode vlijem v džezvo, dam žličko sladkorja, zavrem, odstavim dam žličko kave, zmešam, dam gor na hitro da zavre( to se zgodi po sekundi dve maksimalno), dam dol, ponovim še dvakrat in prelijem v skodelico, to je to.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Yosh ()
Phantomeye ::
Obstaja več metod, med njimi tudi ta, da se vodo zavre samo enkrat. Slednjo uporabljam jaz, ker kuham v mikrovalovki in sem pri drugem vretju vedno imel probleme z ekplozijo, ker nisem pazil :D
Mcsin ::
Dejansko je to stvar okusa in moraš ugotoviti kaj ti najbolj ustreza. Meni in moji boljši polovici najbolj ustreza, da se kava z pristavljanjem na ogenj in mešanjem še najmanj trikrat dvigne... Enkrat ko ni bilo časa, sem jo dvignil samo enkrat in dobil na koncu grajo kaj za vraga sem delal s kavo. :)
marvin42 ::
Ko sem ogromno let nazaj še pil kavo, sem pil turško, že stara mama me je naučila, da se jo zavre (vsaj) 3x. Saj je nekdo zgoraj lepo opisal.
Mostly Harmless
CleanPower ::
mesar, to ni res. Jaz je v bistvu sploh ne zavrem. Preden dam kavo noter, dam plin na minimum, in potem dam kavo noter, odstavim in nazadnje še ugasnem plin. Se mi zdi da če zavreš večkrat ali pa mogoče tudi že celo če samo 1x, da nekako smrdi malo po zažganem, nima tiste prijetne arome..
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815
urosz ::
sem probal že vse možne verzije, od tega da zavreš 1x, 5x, da je kava že od samega začetka not, ...
najbolj mi sede zavreti 1x. če se večkrat zavre, ima okus po zažganem. pa izbira kave je seveda pomembna. jaz preferiram Barcaffe
najbolj mi sede zavreti 1x. če se večkrat zavre, ima okus po zažganem. pa izbira kave je seveda pomembna. jaz preferiram Barcaffe
Gregor P ::
Mene zanima zakaj nekateri kavo zavrejo, dodajo par kapljic mrzle vode in spet zavrejo.
To si ti malo zamešal, mrzlo vodo daš po zadnjem vrenju, ko si kavo že odstavil, to pa zato ker naj bi se zoc tako hitreje polegel.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
MIHAc27 ::
Jaz jo 1x prevrem in to je to. Sladkor dam pa takoj na začetku. Pa nakoncu v šalico obvezno še malo, ker imam rad sladko kavo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kavni avtomatOddelek: Loža | 10839 (9695) | karosha |
» | Grelnik vode - čas do zavretja ?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 27870 (24992) | radmannsdorf |
» | Dobra kava? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25587 (14241) | Karaya 52 |
» | V koliko časa skuhamo kavo?Oddelek: Znanost in tehnologija | 2371 (1712) | noraguta |
» | Kakšno kavo najraje srebate?Oddelek: Loža | 3293 (2773) | JurijTurnsek |