» »

Določitev izvora mesa - postopek in cena

Določitev izvora mesa - postopek in cena

alexa-lol ::

hej :) zdaj ko konjsko meso prodajajo kot goveje je veliko govora o večji kontroli izvora mesa. Zanima me kakšen je postopek določitve izvora mesa v vseh tehničnih podrobnostih. Ob tem me zanima tudi potrebna oprema za postopek. To me zanima ker sem slišal, da je cena enega testa 400€ in se mi zdi to veliko preveč za to da košček mesa malo obdelaš in vržeš v mašino.

DC- ::

Ni samo "Mal obdelaš" ampak kakor vem se to dela preko DNK analize.

DNK analize pa niso tako poceni

alexa-lol ::

No sej mene zanima katera komponenta točno je tista, ki naredi postopek drag. Je morda to oprema, ki ni dovolj izkoriščena?..

...:TOMI:... ::

DNK (DNA) analize so drage, ker so še v začetku. Tudi mobila telefonijja je bila v začetku zelo draga, ko pa postane množično uporabljena se cene normalizirajo.
Tomi

fosil ::

Sam to ni kontrola izvora.
DNK ti povem samo živalsko vrsto, ne pa od kje prihaja.
Tako je!

Gavran ::

Dokler je potencialna (če te dobijo) kazen manjša od realnega zaslužka 8robo so prodali) toliko časa se bodo goljufije dogajale.
Na tem področju bi bilo potrebno zaostriti zakonodajo glede tega kdo sploh realno proizvaja nek prehramben izdelek.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

RejZoR ::

Kaj ti pomaga sledljivost, če pa nekdo v predelovalnici nato not pahne konja, ki nima nobene sledljivosti in nobenega dokaza o obstoju sploh. Če na izdelku piše, da je meso v slednjem iz te in te kmetije, not pa je prej omenjen konj, kako ti to konkretno pomaga? Kot da se papirjev ne da ponaredit, vzorcev vsake pošiljke pa tud ne morejo kot dokaz shranjevat poleg vsakega papirja kot dokazno gradivo za preverjanja. Pa še tam bi spet lahko goljufali s samimi vzorci.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Magic1 ::

Sej je se da sankcionirat taka podjetja. Ko se izve, naj folk neha kupovat od te firme izdelke. Če bi ledotu zdaj padla prodaja za 80%, bi v prihodnje sami naredili teste za vse izdelke.
Magic

fosil ::

Edina rešitev bi bila, da se omeji preprodajanje.
Da mora proizvajalec kupit meso (in tudi druge stvari) direktno od klavnice, oziroma pridelovalca.
Da se torej ukine vse posrednike, ki se izgovarjano eden na drugega.
Potem je precej manj možnosti za manipulacije in izgovore, hkrati pa rabiš tudi manj nadzora.
Tako je!

Yohan del Sud ::

Meh, če bi živel ene 30, 50, 100 let nazaj ... Bi meso povprečno videl enkrat na teden. Konj, ovca, raca ... Če bi bil Kitajc pa še kakšen muc, kača ali pajek ...

Ampak fora je, da si vedel kaj ješ, ker si s prstom pokazal na še živo žival in so ti jo v 10 minutah zrihtali (ko si peneze pokazal) enako, kot dones na mesarjevem štantu.

Ampak saj to vsi malo bolj razgledani vidimo, sedaj ko so nas opozorili na problem, da je danes zadeva čisto obratna. Če povzamem še z lastnimi besedami. Meso je sedaj (napram 50 let nazaj) poceni, ampak v globalizaciji se lahko izgubi tudi pot in nadzor kakovosti. Pač, ne vidiš kosila še živega (za mnoge še sreča), ampak po drugi strani, ne več kaj to kosilo sploh je ...

V tem našem trenutnem konjskem precendenčnem primeru, bi lahko bilo ne samo neustrezno in lažnjivo označeno (pa vseeno užitno), ampak baje tudi zdravju škodljivo (če je res prišlo od dopingiranih in zdravljenih konjev). Začtniki na tej prehrambeni verigi (Romuni) se baje zgovarjajo, da gre la stare delovne konje. Verjetno neškodljivo in vsekakor užitno. Fuj faktor pa vseeno skaka skozi streho.

Po moje rešitev itak vidi vsak bedak. V teh primerih malo omejit globalizacijo. Ne rabimo Romunov, ki od Bolgarskih Romov odkupujejo stare konje preko Ciprske firme za Francosko podjetje s pakirnico v Luksemburgu za blagovne znamke na Hrvaškem, ki izvažajo predelano meso za Nizozemsko firmo s sedežem v Nemčiji in Slovensko podružnico Avstrijskega odvejka taistega podjetja. Mislim, da je meso tu še najmanjši problem.
www.strancar.com

Gavran ::

Niti ni potrebno omejiti globalizacije, potrebno je le zagotoviti da je kazen v vsakem primeru večja od potencialnega profita. Sedaj bo mogoče naj. kaslc firma iz luksemburga, lastniki pa so že pokasirali svoj profit. Tu je napaka.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

bdoxx ::

kaj konjsko meso je škodlijivo?

alexa-lol ::

bdoxx je izjavil:

kaj konjsko meso je škodlijivo?


Če je bil konj dopingiran in zdravljen z nekaterimi zdravili obstaja možnost da se sledi teh substanc ohranijo v mesu.. in to potem ni najbolj ugodno za ljudi.

Ne vem pa kako je tveganje če imaš v 500g lazanji, ki ima recimo 300 g mesa notri, 1%, to je 3g, takšnega "kontaminiranega" mesa.

gendale ::

bdoxx je izjavil:

kaj konjsko meso je škodlijivo?

če na etiketi piše da je not goveje meso, naj bo not goveje meso, to je imo glavni problem, sestavine so gor napisane z razlogom

pa ne ni škodljivo, razen če je konj nafilan z raznimi 'zdravili' in ti ješ veliko tega mesa za daljše časovno obdobje

alexa-lol je izjavil:

bdoxx je izjavil:

kaj konjsko meso je škodlijivo?


Če je bil konj dopingiran in zdravljen z nekaterimi zdravili obstaja možnost da se sledi teh substanc ohranijo v mesu.. in to potem ni najbolj ugodno za ljudi.

Ne vem pa kako je tveganje če imaš v 500g lazanji, ki ima recimo 300 g mesa notri, 1%, to je 3g, takšnega "kontaminiranega" mesa.

steroidni hormoni, ki jih dajemo konjem, se praktično ne absorbirajo v prebavilih + v 3g konjskega mesa je tako ali tako minimalna doza

za peptidne velja isto (rastni, ..)

clenbuterol in sorodne snovi se sicer absorbirajo oralno, ampak spet v 3g mesa je minimalna količina, ki v enkratni dozi ne bi smela imeti nobenega učinka na človeka
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gendale ()

blackbfm ::

sam delež konjskega mesa ni povsod 1%...tudi 100% baje

Looooooka ::

Edina rešitev bi bila, da se omeji preprodajanje.
Da mora proizvajalec kupit meso (in tudi druge stvari) direktno od klavnice, oziroma pridelovalca.
Da se torej ukine vse posrednike, ki se izgovarjano eden na drugega.
Potem je precej manj možnosti za manipulacije in izgovore, hkrati pa rabiš tudi manj nadzora.

Nah.
Samo kazni morajo biti dovolj visoke, da se nobenemu ne bi splacalo riskirati.
Vsega se ne da testirat in civilizacija temelji na zaupanju. Tako mora ostati.
Pa niti ni vazno a je 1% najboljsega konjskega mesa not al pa 1% mesa dirkalnih konjev s steroidi(ki verjetno nimajo nekih katastrofalnih posledic).
V bistvu je fino, da so samo to nasli v mesu. Vsake toliko casa je treba vse spomnit, da je treba nadzor izvajati povsod.
Meni je bolj sporno to, da je mozno konja prvo zlorabljati in z njim sluziti neke bajne vstote s stavami, potem ga pa zavrses kot drek...ampak niti to ni dovolj. Namesto, da ga podaris komu se ti bolj splaca, da ga zmeljes in podtaknes v goveje meso. Da ja iz njega stisnes se tisti zadnji euro.
Samo zato bi si mogoce zelel 100% ucinkovit nadzor. Da prisilimo take kretene, da si poiscejo sluzbo, namesto da sluzijo z nategovanjem konjev in nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Avenger ::

Po meso hodiš k mesarju, s katerim sta na ti, ker si redna stranka in te ne bo okoli prinašal. Kvaliteto se pa, vedno plača, tuki ni kej. Meni običajno pove iz katerega kraja je meso, če hočem pa še ime teleta. Razlika med tem mesom in mesom od večjih trgovcev je za moj okus očitna.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Mipe ::

Jup, bolje videti, kako prepoten tolst mesar pred tvojimi očmi z golimi rokami šlata meso, kot pa kupovati neznano meso od neznanih virov.

blackbfm ::

Po meso hodiš k mesarju, s katerim sta na ti, ker si redna stranka in te ne bo okoli prinašal. Kvaliteto se pa, vedno plača, tuki ni kej. Meni običajno pove iz katerega kraja je meso, če hočem pa še ime teleta. Razlika med tem mesom in mesom od večjih trgovcev je za moj okus očitna.


Pa kruh iz kakšne manjše domače pekarne je tut boljši..ampak če kaj pade po tleh se vseeno ne vrže stran, pa ko liter švica od peka izkaplja not v testo med pripravo tudi. Pri mesarjih je pa še večja svinjarija, pa ne da bi te zanalašč nekaj prinašal okoli ampak ne si pa preveč domišljat da sta tvoje meso in mesar tip top:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna mešanica za perfektne čevapčiče/pleskavice?

Oddelek: Loža
3922910 (2309) nejcek74
»

Nobel Kebab (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30144806 (31252) Mare2
»

meso jelenjadi, srnjadi, divjega prašiča, medveda ter gamsa

Oddelek: Loža
427737 (6244) Invictus

Dobil črve v hrani, kupljeni v mesnici! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
808887 (7928) bluefish
»

Kaj se dogaja s "kvaliteto" mletega mesa? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12328944 (24939) Okapi

Več podobnih tem