» »

Windows 7/8 Disk Mirror

Windows 7/8 Disk Mirror

Piqui ::

Pozdravljeni
Zanima me, če ima kdo kaj izkušenj z disk mirror opcijo, ki jo znotraj disk managerja ponujata windows 7 ter 8...
Sam sem naletel na že kar nekaj težav, od tega, da je eden od diskov enostavno "izginil", brez nobenega opozorila, in sem to zvečer opazil, poskusal disk aktivirati, javljaj je The Plex is missing, kar me je pripeljalo do ugotovitve, da disk v sistemu manjka; Pregledal sem, ali disk še teče ter ali so vsi kabli na mestu, osvežil seznam strojne opreme, in disk se je pojavil. A tokrat kot Foreign disk, katerega sem potem importal, kar je porušilo Mirroring in ustvarilo ločene particije. Za ponovni mirror sem moral na sekundarnem disku izbrisati particije, ponovno dodati mirror in pustiti, da stvar sinhronizira do konca. Ker sta diska 1TB, in je ta sinhronizacija odkar sem zalaufal (na zacetku je bilo precej tezav z neprestanim Failed Redundancy, kar je zuahtevalo reaktivacijo, in s tem ponovno sinhroniziral) potekala ze precejkrat, tako da se je na drugi disk zapisalo cez 15TB podatkov v roku enega meseca. Tak način vodi v crkovanje, vem.

Predvsem me zanima, kako je s korupcijo in poškodovanjem datotek. Denimo, da se na enem od diskov (torej primarnem, katerega sekundarni zrcali) neka datoteka poškoduje, npr zelo velika (te so najbolj nagnjene h poškodbam), kot so recimo slike diskov, ki pogosto sežejo do 500GB, saj so ti diski danes najbolj razširjeni, torej jo je nemogoče odpreti oz je določena vsebina slike poškodovana; ali to pomeni, da bo sekundarni disk duplikiral napako, in prepisal svojo datoteko z poškodovano? Ali deluje mirroring zgolj na aktivnosti diska, torej le, ko se nanj nekaj zapisuje (v primeru brisanja gre še vedno za zapisovanje, če se ne motim..? ), in tako poškodb ki nastanejo med delovanjem, ne preslika?

Čimveč mnenj je zaželjenih, nasveti, svoje izkušnje...
Hvala.

Lp, M.


Ps: Informacije in diskusije o kakršnikoli verziji RAID nastavitve me ne zanimajo, in prosim, da jih (razen v povezavi s temo) ne mešate noter. Kakšne 3rd party software-ske rešitve pa so seveda prav tako zaželjene. :)

darkolord ::

Datoteka poškoduje v kakšnem smislu? Da se sama od sebe pokvari, medtem ko čepi na disku?

V takem primeru bo pač na enem poškodovana, na drugem ne - katero verzijo boš pa dobil pri odpiranju je nemogoče vedeti. Na drugi disk se ti ta datoteka sama od sebe ne bo sinhronizirala, tj. mirroring se izvaja pri pisanju na disk in jasno sinhronizaciji na nov disk.

Piqui ::

Tako, ja. Sama od sebe..
No, saj to sem si mislil, ja, da bo tako. V tem primeru lahko ločiš mirror in dobis zdravo. Le sinhronizacija bo potem prepisovanje celega diska znova... Zanima me, kako da ne uporablja particijskih tabel in file checksumov za preverbo; kot to storijo programi za backup zgolj spremenjenih datotek v obstoječi sliki...

darkolord ::

Ker RAID mirror ni backup niti ni nadomestek za backup, temveč varuje samo pred fizično odpovedjo diska; za zaščito samih podatkov pa se uporablja backup in opcijsko še mehanizme na nivoju datotečnega sistema.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Synology - kako naštimat ne-Raid diska?

Oddelek: Pomoč in nasveti
212453 (1800) PandaFlow2
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394323 (1886) pegasus
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293545 (2304) element
»

backup rešitev

Oddelek: Pomoč in nasveti
172201 (1762) buros
»

Kaj za vraga je to RAID?

Oddelek: Pomoč in nasveti
142117 (1782) krucymucy

Več podobnih tem