» »

backup rešitev

backup rešitev

usb2.0 ::

Pozdravljeni,

Glede na to, da v današnji dobi informatike tehnologija tako napreduje, sam pa enostavno nimam več časa slediti novitetam, sem se obrnil po pomoč k vam...

Torej sam delam veliko (beri dnevno) z CAD programi in sem do sedaj vse skupaj shranjeval na cdje.(beri backupe sem delal tako kot smo jih "vcasih" vsi delali)
Sedaj pa enostavno nimam več časa oz dostikrat pozabim kaj shraniti, zato iščem neko rešitev z zunanjim diskom, ki bi mi vse skupaj malo poenostavila.
Torej rad bi, da se mi dnevno vse kar je na grafični postaji v mapi (primer: c:\delovne_datoteke) avtomatsko shranjuje še na exsterni disk, se pravi neke vrste mirroring.
Sedaj me pa zanima naslednje:
1. kateri eksterni disk izbrati?... kapacitete ne rabim večje kot 250GB.Ni mi pa jasno, kupiti "goli" disk + ohišje, ali kar disk v ohišju?
2. kateri software je enostaven in bo kos moji nalogi
3. računalnik je priklopljen preko routerja, obstaja opcija, da vzamem mrezni disk?Je to boljsa varianta?
4. iščem cenovno sprejemljivo zadevo, torej max 100€
Torej kaj predlagate?

Hvala za nasvet.
  • spremenilo: usb2.0 ()

neo ::

Hm, ena izmed najlažjih rešitev:

start----->run---->noter napiši:ntbackup--->voila, odpre se ti okence za backup.........je pa tudi še en kup drugih rešitev seveda
Neo's

usb2.0 ::

Hvala!

Zanima me še, zakaj potem eni iščejo boljši software?Jim omogoča boljše, bolj nadzorno izdelavo backupa, ali je ta v xpjih čisto dovolj dober?

Glede diskov pa, kateri eksterni disk mi priporočaš?Kateri se ne kvarijo, so hitri ipd?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: usb2.0 ()

blackbfm ::

Pokvari se ti loh vsak, dovolj hitri so pa načeloma itak vsi:D Drugače pa vzami Samsung ali pa WD.

gkovac ::

Kar se tiče programčka ti svetujem Cobian backup. Vsaj meni se je izkazal za odličnega. Enostaven za uporabo in kar je najvažneje... dela!
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

dronyx ::

Jaz tudi uporabljam Cobian backup (verzijo 8 sem prevedel tudi v slovenščino) ter zunanji USB disk in se dobro obnese. Za resno delo priporočam, da ne delaš samo mirror (zrcaljenje) delovne mape, v kateri imaš razne projekte in pomembne dokumente, ampak da narediš backup tako, da vsak dan piše v svojo mapo ali kaj podobnega.

Namreč včasih se izkaže, da bi rad dobil katero datoteko nekaj dni nazaj, ker si recimo kaj pomotoma naredil ali izbrisal. Če delaš samo mirror, si potem ne moreš kaj dosti pomagati, ker jo povoziš. Zato se mi zdi pomembno, da delaš pravi dnevni backup, podobno kot bi imel tračno enoto in vsak dan menjal trak.

Cobian backup obvlada vse to in zna delati tudi full backup (kopira vsak dan vse datoteke) ali inkrementalni oziroma diferencialni backup (kopira samo spremembe). S tem lahko prihraniš prostor na zunanjem disku, če imaš veliko podatkov.

V primeru, da res potrebuješ samo mirror, potem zadostuje robocopy (nekaj kB velik utility) in napišeš skripto, ki jo zaganja razporejevalnik opravil ob določenem času.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

usb2.0 ::

@onyx ee to sem hotel slišat.
Hvala za dober nasvet.Zanima me še kateri disk TI priporočaš?

hvala.

P.S. Kje se da dobiti prevedeno različico?

dronyx ::

Če se ni kaj spremenilo, je tule prevedena različica (predzadnja verzija programa).

Glede zunanjega diska težko kaj pametnega rečem, ker je izbira odvisna od večih faktorjev. Jaz sem za svoje potrebe doma enostavno kupil samo ohišje, ker sem imel IDE disk še iz nekega starega računalnika, sicer bi kupil čim manjši komplet (recimo kaj takega).

Diski se lahko tudi pokvarijo in tu ti garancije za podatke ne da nihče. Če je od podatkov odvisen obstoj podjetja, si lahko umisliš zunanji disk, ki ima vgrajena dva diska v mirrorju (RAID1), kar ponavadi preživi tudi okvaro enega diska, je pa cena jasno višja in težko pod 100 €. Verjetnost, da se ti hkrati pokvari in disk v računalniku in zunanji disk je pa minimalna (morda kakšen direkten udar strele, samo ne poznam primera).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

TOP ::

Jaz ne bi kupu zunanji disk za backup,se ga mel in se je pokvaru WD500gb.Rajši dva notranja diska pa oba na pol potle pa podatke na enega in drugega in to je ziher bolša rešitev.

misek ::

In zakaj bi se zunanji disk prej pokvaril? Govorim za isti disk in kupljeno samo zunanje ohišje brez diska.

blackbfm ::

Zunanji disk ni nič drugačen kot notranji, samo da je v svojem ohišju.

dëych ::

Če hočeš imet ziher ti predlagam vsaj kakšno raid polje (torej minimum 2 diska v mirror). Tisti zunanji USB diski so bolj tko za šminko.

Zastonj online backup. Imas 1GB placa in lahko pomembne zadeve še dodatno kopiras na njihove diske.;)

dronyx ::

deych: Zakaj so zunanji diski za šminko? Shranjujejo podatke enako in se enako lahko tudi pokvarijo. Glede raida in mirorja pa tudi to ni nobena garancija. Jaz imam izkušnjo s strežnikom, ko je krmilnik zaradi okvare enega diska uničil celotno diskovno polje (RAID 5 - 3 diski). Zame je bistvo, če imaš dva diska (enega za backup), da nista priključena na isti krmilnik. To zunanji disk elegantno reši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dëych ::

Predvsem slabe izkušnje. Je pa res kar si omenil. Stvari lahko obračaš kolikor hočeš, vedno lahko nekaj zataji.

Lp

Mirč ::

lp
se da nastavit na cobianu tako da bi recimo nastavil backup tedensko pon,tor sre cet pet in nato drug teden pobrise zadevo
lp

dëych ::

Nastaviš npr., da ti ohrani 7 kopij in potem jih avtomatsko briše.

Če delaš diferencial oz. incrementalni backup potem lahko nastavis kolk hočeš imet diferencialnih/incrementalnih kopij in hkrati na kakšne intervale ti dela full backupe.

Sicer sem to enkrat malo testiral diferencialn backup s tem programom in ni ravno optimalno, ker npr. da ti enkrat vmes backup job zablokira, ti ob naslednjem zagonu tega job-a ne naredi pravilno backupa. Če delaš incrementalni backup tega problema ni.

Mirč ::

aha
full copies to keep recimo 7
lp

buros ::

živjo
z diski je tko jst jim lih ne zaupam lih najbolj, pač z lastnih izkušenj... ni luštn če ti gre vse v nič :( t
ko da se kr strinjam z dëych predlogom k pravi zastonj on line backup
osebno sm probal Double Backup Home pa je čist OK stvar (vse avtomatsko...pa še varno je...) tko da men se zdi uporabno kr probite pa bote mogoče spremenil mnenje o diskih ;)


LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj za občasni backup celotnega PC-ja?

Oddelek: Kaj kupiti
222772 (1479) krneki0001
»

Backup na zunanji disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
161893 (1313) Pero_SLO
»

Backup filov

Oddelek: Pomoč in nasveti
91149 (937) duff
»

Backup app?

Oddelek: Programska oprema
372434 (1598) imagodei
»

Arhiviranje v resničnem času - bachup files in realtime

Oddelek: Programska oprema
151484 (950) bastadu

Več podobnih tem