» »

WD Red

WD Red

bosmla ::

Pozdravljeni

Imam manjsi PC z Win XP, ki dela 24/7. Sedanji 1.5TB Segate bo po cca 3 letih pocasi odpovedal pa me zanima ce bi bil WD Red 2TB ustrezna zamenjava (je pol cenejsi kot RE razlicica)? To je edini disk v tem PC-ju zato bi bil na njem tudi OS (kar kloniran sedanji). Z Red razlicico nimam izkusenj pa me skrbi predvsem vzdrzljivost ter seveda ce bodo XP-ji delovali na njem?

Hvala za pomoc.

bosmla ::

Kaj se nima nihce izkusenj s to Red serijo WD diskov?

N4m31355 ::

red je za serverje.

Dr_M ::

Red je za NAS. Torej, 24/7 delovanje, ampak za nizke obremenitve.
Ceprav mi WD diski ne delujejo kot najbolj zanesljivi, mi tale red serija deluje precej posreceno. Zaenkrat imam enega 2TB cca pol leta in dela bp.

boogie_xlr ::

Pri meni pa je sta že 2 seagate in 3 maxtorji šli po gobe, WDji pa so še vsi živi in zdravi.

N4m31355 ::

imam 7 diskov WD Black 1TB ki so stari 3 leta ali več, in vsi še vedno delujejo popolno. če se ne motim se najstarejši približuje 7. letu starosti.

Dr_M ::

No, meni je pa ravno WDjev najvec crknilo. Pa sem jih imel najmanj.
A bo uredu?

bosmla ::

Dr_M je izjavil:

Red je za NAS. Torej, 24/7 delovanje, ampak za nizke obremenitve.
Ceprav mi WD diski ne delujejo kot najbolj zanesljivi, mi tale red serija deluje precej posreceno. Zaenkrat imam enega 2TB cca pol leta in dela bp.


Kako mislis nizke obremenitve? Recimo da tecejo torrenti, ftp, pa kak film - je to nizko? Sicer pa ker potrebujem tudi tisino bi prisel v postev se Green... ali pa kak predlog za cca 100€ 2TB 24/7?

JanezH ::

Jaz imam wd green 1tb 4 leta in laufa 24/7 brez problema. A wd green je ok za nas?

mte ::

Meni so pa že dvakrat zmanjkali podatki na WD Green 1TB (uporabljen samo za NAS), obakrat sem potem dobil novega iz garancije. Običajno mi je odpovedal po dodajanju velike količine majhnih in velikih datotek (Time Machine backup, sicer dokler je bila backupirana ena mašina je blo ok, ne dolgo po dodajanju druge pa je ribnil). Prav tako mi šlo že nekaj Seagate-ov.
Tako da čeprav mislim da se isto lahko zgodi s katerimkoli diskom, grenak priokus na WD Green ostaja, tudi Time Machine preko mreže ne uporabljam več zaradi tega in nekaj drugih razlogov...
lp

nightbird ::

nabavil sem wd red disk, ki bo uporabljen v desktopu primarno za torrente. računalnik je običajno prižgan približno 15 ur na dan. so ti diski občutljivi na večkratno zaganjanje ipd? saj vem, da je tale disk primarno namenjen za 24/7, vendar sem ga dobil po dobri ceni in sem ga kar vzel. torej kakšna so mnenja glede tega?

lp

rok_p ::

Glede na to da imam hp paviliona slimline in da se poslavlja ze drugi seagate disk me zanima ali naj kupim wd green ali red 1tb disk? Sistemski disk je ssd, tako je ta drugi disk zgolj za podatke..je pa po moje problem temperatura v ohisju...zato me zanima katera izbira bi bila boljsa? Hitrost ni toliko pomembna.

Hvala
rok

taz ::

Lahko potrdim spodnji graf, red je dosti bolj hladen kakor green. Imel oba, v istem alu. ohišju.

Map ::

Nimam izkušenj z Red serijo, imam pa z WD diski na splošno. Nisem še kupil drugega diska, ker mi vsi delajo, in dokler ne crkne, ne grem drugam oz. tudi če crkne, bom ostal pri WD, ker mi res dobro delajo. Na celem disku nimam 5GB placa pa dela u nulo, prenosni je enkrat padel na tla pa še vseeno dela, skratka dela.

broken/link ::

samo green serije ne kupovat. blue/black/red lahko, o green liniji pa ne bi zgubljal besed. tako da prste proč od green diskov.

taz ::

broken/link je izjavil:

samo green serije ne kupovat. blue/black/red lahko, o green liniji pa ne bi zgubljal besed. tako da prste proč od green diskov.

Kaj jim fali? Za moje pojme so za storage ok, za system pa nikakor.

broken/link ::

failure rate je pri green seriji višja kot pri blue/black/red :) že parim kolegom + tudi men se je že zgodilo, da mi je green (pa je bil še znotraj garancije) odletel in sem ostal brez podatkov. tako da jst green seriji ne zaupam več. ostali pa ... vaš denar in vaši podatki :) sam raje dam 10eur več in vsaj blue serijo nabavim :)

Nikonja ::

Jaz iskreno ne vem kaj vi delat z diski ampak v 15 letih sam zamenjalj cca 10 diskov in edini razlog zakaj so vsi leteli je zaradi tega kaj si bili premajhni. Trenutno imam greena 4 leta v mašini ki dela 24/7.

radmannsdorf ::

meni je green začel hecat po dobrih dveh letih(izginjanje particij, health padel na 60%...)
zdaj imam wd blue

GrimReaper ::

Že ok, ampak blue je neverjetno glasen, 1TB WD10EALX sem takoj vrnil nazaj, tako nadležen je bil s škrtanjem v idle. Da od black ne govorim.
500GB WD5000AAKX verzija je nekaj boljša, tega sem imel eno leto, ampak tudi ni bil neslišen, nekje 5/10, če je Green 9/10.
Pa že zdej ko imam not WD5000AZRX in WD1000EZRX, ko sem se zbudil sem zaslišal vibracije iz računalnika, in tut trenutno jih slišim. Tako da moram spet ugotovit kateri ali celo oba mi vibrirata.
Pa tut WD1000EZRX je vsaj 30% glasnejši pri seek, zato ker ima dve glavi, WD5000AZRX pa samo eno.

Tako da kar imejte blue in black. Ampak sam vztrajam pri green. 500GB mi dela že dve leti. Bratu dela WD10EARS 3 leta, WD20EARX pa leto in pol.
Z diski sem imel pa probleme samo s Samsung HD502HJ, ki sem ga zdej po 4 letih dal ven, ker je začel neverjetno vibrirat in bi verjetno prej kot v 1 mesecu crknil.

Rad bi tudi videl to vašo failure rate statistiko, sej mora bit nekje dokumentirana.

Kaj je sploh alternativa WD green seriji? Ker zadnjič, ko sem se ukvarjal s Seagate diski, okoli 2010-2011, so bili precej škrtajoči, tudi 5400 verzija. Tko da zdej pač nisem šel reskirat s Seagatom.

Je pa zanimivo, ko gledaš na Newegg komentarje in jih ima veliko probleme z zanič diski (mislim na splošno, ne z Green, zdej recimo gledam Blue WD5000AAKX). Ampak verjetno zato ker veliko raje komentirajo tisti, ki imajo probleme.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

rok_p ::

Glede na graf bom vzel red serijo. Zdaj se se edino odlocam ali 3,5 ali 2,5, da izboljsam pretok zraka.
rok

Pithlit ::

Nikonja je izjavil:

Jaz iskreno ne vem kaj vi delat z diski

Nič takega. Fanboy-i so pa pozabljajo da so diski potrošni material in da lahko čisto vsak disk povsem nenapovedano crkne kadarkoli - ne glede na znamko/serijo/linijo/etc (no, je ene par limon... death star je med bolj znanimi, recimo).
Life is as complicated as we make it...

broken/link ::

GrimReaper je izjavil:

Rad bi tudi videl to vašo failure rate statistiko, sej mora bit nekje dokumentirana.

uradna statistika niti ne vem, kje bi lahko bila dokumentirana, ampak malo googlanja "wd green failure rate"
http://www.ngohq.com/news/19805-critica...
http://arstechnica.com/civis/viewtopic....
http://forums.freenas.org/threads/5-of-...
itd itd itd ... če pa kdo najde kako uradno statistiko, jo bi pa tudi sam rad videl, to bi bilo vsekakor zelo zanimivo videt.

Nikonja je izjavil:

Jaz iskreno ne vem kaj vi delat z diski ...

Žongliramo z njimi, jih uporabljamo namesto kladiva, včasih se z njim odpravim plavat, fajn pa ga je tudi uporabit za ubijanje mrčesa ... kakršno vprašanje, takšen odgovor :D nevem kaj bi lahko delal z diskom, res ne ...

GrimReaper ::

Dokler res ne izgubim podatkov, se ne bom sekiral kakšne probleme imajo ostali.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Daniel ::

Lahko dodate v statistiko še en 1 TB Green, ki je ostal brez podatkov. Particija je izginila, disk ni bil inicializiran. Edino kar so programi za obnavljanje podatkov našli je bilo nekaj datotek iz WD Mybook prednaloženih zadev, vse ostalo pa so bile par GB velike neznane datoteke. Po Formatu deluje normalno naprej.

Duhec ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk za NAS

Oddelek: Strojna oprema
385855 (1824) Likalnik
»

Zanesljivost diskov tretjič: 4 TB najbolje, Seagate Barracuda katastrofalno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Diski
10628250 (21185) Miha 333
»

Notranji trdi disk 2TB - 5 različnih vrst ?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5213064 (11558) SanAndreas
»

Caviar WD Black

Oddelek: Strojna oprema
303973 (3256) krneki0001
»

WD Caviar Black/Blue/Green...pomoč

Oddelek: Strojna oprema
266126 (5262) filip007

Več podobnih tem