» »

150.000 €/letno vzdrževanje heliodroma na kliničnem centru

150.000 €/letno vzdrževanje heliodroma na kliničnem centru

1 2
3
4 5

pegasus ::

jype je izjavil:

Fundamentalno narobe je kvečjemu to, da ljudje sodijo o rečeh, ki jih ne razumejo.
Točno to ... Sem se mislil obregnit ob cel kup zapisov v tej temi, a se mi ne da. Pač se spet kaže, da je imel Mazzini prav. Folk, ki ne pozna ne letalstva ne medicine, bo najbolje vedel, kako se projektira helipade in kakšni stroški to so. Pa ja de.

Mipe ::

Kurnik so zgradili, seveda vedo, koliko bi moralo kaj stati.

by00 ::

pegasus je izjavil:

jype je izjavil:

Fundamentalno narobe je kvečjemu to, da ljudje sodijo o rečeh, ki jih ne razumejo.
Točno to ... Sem se mislil obregnit ob cel kup zapisov v tej temi, a se mi ne da. Pač se spet kaže, da je imel Mazzini prav. Folk, ki ne pozna ne letalstva ne medicine, bo najbolje vedel, kako se projektira helipade in kakšni stroški to so. Pa ja de.

No, diskusija menda ni prepovedana, ampak dokazuje, da se pri nas premalo naredi za transparentnost projektov. Smo pač davkoplačevalci in bi radi vedeli, ali se naš denar porablja racionalno. Sploh glede na nezaupanje v politiko in številne nepravilnosti v preteklosti.

V tem duhu še enkrat poudarjam, da je cena samega heliporta cca. 3 milijone EUR.

PaX_MaN ::

mihec87 je izjavil:

PaX_MaN je izjavil:

mihec87 je izjavil:

Daj razmisli npr v SF je helipad prisel 3x ceneje(ni količinski popust)

Kateri zdaj to?

Vajenc je izjavil:

jype> Ampak normalna cena helipada na bolnišnici se očitno računa v milijonih.

Očitno imaš prav. Se pa tudi cene za identične projekte razlikujejo v več miljonih, kar je razlog več za sum, da so cene prenapihnjene.

Rekapitulacija stroškov (brez potresne obnove same stavbe) za tisto bolnico v San Francisu zgleda takole:

Phase I-Planning and Design
Project Design $ 230,000
Environmental Review $ 350,000
Permitting/Approvals $ 120,000
Reimburseables $ 25,000
Contingency/Other $ 100,000
Subtotal $ 825,000

Phase II-Construction
Helipad $ 400,000
Ramp to Elevator $ 80,000
Elevator Access $ 630,000
Life safety/Security $ 35,000
General Conditions $ 570,000
Contingency/Other $ 460,000
Subtotal $2,175,000
Total Estimated Costs $3,000,000

Dobrih 2mio €. Tretjino cene našega, brez nove konstrukcije strehe.

A to ta neobstoječ?

Fritz ::

pegasus je izjavil:

jype je izjavil:

Verjetno gre tukaj bolj za poznavanje gradbeništva in potem specifike letalstva glede pristajalnih ploščadi v urbanih naseljih, manj pa medicine kot takšne.

Seveda je brez vpogleda v pogodbo vso naše razglabljanje bolj kot ne nesmiselno. Če bi imeli vpogled v porabo do zadnjega € pa bi lahko laiki presojali tisto kar poznajo, strokovnjaki pa seveda še toliko bolj argumentirano in kompetentno. Brez transparentnosti porabe davkoplačevalskega denarja pa lahko le ugibamo in nabijamo.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Looooooka ::

Jst sm lepo pisal, da ignoriram ceno gradnje.
Amerisko gradnjo pa niti ne bi jemal za primer dobre konstrukcije.
Bolj me zanima obrazlozitev 150.000 EUR za vzdrzevanje na leto.
Kaj hudica pocnejo tam gor vsak mesec, da je to vredno 12 tisoc eur na mesec?
Je oprema, ki smo jo (glede na nekatere komentarje pre-)placali tako zanic, da je treba vsak mesec menjat zarnice, kable in vso PC opremo za to zadevo?
Vsak mesec voda prebije steno in jo "flikamo"?
Zgleda v Sloveniji nikoli ni "premalo denarja". Ker revezi so vcasih rekli, da si ne morejo privosciti kupiti poceni. Mi smo pa ocitno dovolj bogati, da te kitajske lego kocke s katerimi se gradijo helipadi, menjamo vsak dan.
Zgleda je vsaj recesije konec :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Looooooka ()

A elektrika je brezplačna? Gorivo, ki ga natočijo v rezervoarje tam gori, je tudi brezplačno?

Looooooka je izjavil:

Ej...se ena.
BAJE!!!(pozor baje ni preverjeno)
Da je lift, ki gre gor do ploscadi premajhen, da bi vanj dali pacienta s posteljo.
Ce je to res in morajo reveze nositi na bogve kaksen nacin je to ze tragikomicno :D

Baje, da morajo pacienti, ki jih pripeljejo s helikopterjem, kar peš po stopnicah do urgence >:D

No, dejmo biti resni. Stolp do heliporta ima naslednje:
- stopnišče,
- dve bol. dvigali (š × g × v) 1600 x 3200 x 2300 mm
- eno osebno dvigalo (š × g × v) 1100 x 2100 x 2300 mm

Vir: http://www.enarocanje.si/?podrocje=preg... in http://www.mz.gov.si/nc/si/medijsko_sre...

Mipe je izjavil:

A elektrika je brezplačna? Gorivo, ki ga natočijo v rezervoarje tam gori, je tudi brezplačno?

Kakšno gorivo? :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: by00 ()

Jst sm napisal nepreverjeno :)
Lahko kje se zbrskas kaj je v tej vzdrzevalni pogodbi?

Magic1 ::

Pri nosilnosti dvomim, da lahko zanemarijo težo snega zaradi grelcev.
Primer: izredne razmer, sneg pada par dni ko zmešan. Nekje ne sredini neurja pade dol omrežje. Ni elektrike, a zapade še pol metra snega. A se naj helipad poruši na polno urgenco?
Magic

Od kdaj elektrika in gorivo spadata v vzdrzevalno pogodbo.
In kdo hudica bo pavsalno placal za porabo goriva v naprej?
A slucajno vedo nekaj cesar mi ne? (ceno goriva za 5 let vnaprej in stevilo intervencij s katerimi lahko zracunajo porabo)?

s51as ::

Pa saj menda ni rezervoarja za gorivo na vrhu urgence?
It's just me myself and I

Looooooka je izjavil:

Bolj me zanima obrazlozitev 150.000 EUR za vzdrzevanje na leto.
Kaj hudica pocnejo tam gor vsak mesec, da je to vredno 12 tisoc eur na mesec?

Tri ljudi rabš met zaposlene, pravjo.

by00 je izjavil:

Kakšno gorivo? :D

Helikopter leti na luft?

Truga ::

s51as je izjavil:

Kam bi ga pa ti dal? Na trznico, da se nardis en giro ko sosedov mulo z mopedom, preden gres po naslednga pohabljenca?

Valda mas gor to, da se helihopter fila tacajt ko razkladajo crkovino!

Pilot mora reveza pripeljat, medicinske sestre/bratje zivega pripeljat do urgence, kirurg zasiti oni pa za 4 jurje mahajo z zastavicami in prizigajo luci?
SERIOUSLY? :D

Zgodovina sprememb…

Ej ne vem, to si ti zgleda nekje prebral; js nisn nč tacga zasledu, sam da morjo tri ljudi usposobit za delo na tem heliportu.
(Loh pa da sm to prebral pri prejšnjih razpisih, to pa, to.)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

s51as je izjavil:

Potem je logicno.
Moras met zraven se pse, varnostnike in sokole...cigani splezajo tudi na streho.
Lahko kar zaklenemo temo.
CASE SOLVED!

mihec87 ::

Helikopter verjetno natankajo na letališču oz tam kjer je pač hranjen..Dvomim da bo gdo gledal poln rezervoar goriva na strehi..

Gledajo ga lahko. Ampak dokler mas ti gor RoboCopa za 12 tisoc eurov na mesec ga bodo lahko samo GLEDALI! :D

Ej, sem reku tri po 4kEUR/komad/mesec, ne enga!

Zgodovina sprememb…

Vajenc ::

A to ta neobstoječ?

Drži, točno za tega so naredili oceno stroškov.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Sam nardil ga pa niso ... tko da u resnic ne vemo kok bi pršu (cnej).

Zgodovina sprememb…

Go-ahead ::

Rezervoar goriva na streho? Aja in potem še cevovod za tankanje na ne vem kakšno višino? Pa parkirišče in obračališče, ki bodo dovažale goriva? In še dva podzemna rezervoarja?

A je vse v redu?

Brihte, se ne čudim več, da je vsaka cena za vas OK, oz višja kot je bolje je.

jype ::

Tečka.

Pa saj nikjer ne piše da je gor rezervoar za točenje goriva, vsaj jaz ne vidim...

s51as je izjavil:

Pa saj nikjer ne piše da je gor rezervoar za točenje goriva, vsaj jaz ne vidim...

Saj ga ni. :)

A ne vidiš da je Go-ahead odpru to temo z enim samcatim stavkom?
(Za katerega niti ne vemo, na čem temelji.)

Zgodovina sprememb…

Vzdrževanje vsebuje zavarovanja, zaposlene, redna vzdrževalna dela, razne davke, med drugim verjetno tudi kakšne dajatve za kontrolo zračnega prometa, pa štrom za svetilke in ogrevanje heliosteze in še kaj. Če je projekt res vreden 6mio € (dokler ne vidim popisa del menim, da so nas nategnil) niti ni tako čudno, da je vzdrževanje mesečno 12k€. Če pravi PaxMan, da rabijo 3 zaposlene potem je samo to okoli 5k€/mesec.
Woody Allen

Ja sej sem že na začetku enkrat vprašal kje je ta podatek dobil pa ni bilo nič odgovora potem ste pa o 6 milijonih začeli razpravljat...

Vajenc je izjavil:

Vzdrževanje vsebuje zavarovanja, zaposlene, redna vzdrževalna dela, razne davke, med drugim verjetno tudi kakšne dajatve za kontrolo zračnega prometa, pa štrom za svetilke in ogrevanje heliosteze in še kaj. Če je projekt res vreden 6mio EUR (dokler ne vidim popisa del menim, da so nas nategnil) niti ni tako čudno, da je vzdrževanje mesečno 12kEUR. Če pravi PaxMan, da rabijo 3 zaposlene potem je samo to okoli 5kEUR/mesec.

Popis del je tukaj (v Excel datoteki):
http://www.enarocanje.si/Dokumentacija/...
+ http://www.mz.gov.si/si/o_ministrstvu/j...

Jasnega vira za teh 150 k ni (razen 2 komentarja, ki navajata to številko brez vira tukaj: http://www.rtvslo.si/zdravje/helikopter...

Sicer pa to v praksi pomeni, da bo en helikopterski prevoz za 250 EUR dražji, ampak bodo pa življenjsko ogroženi pacienti 15 minut prej v bolnišnici.

Zgodovina sprememb…

A to vas muči? Pri poročilih, ne vem več katerih. Očitno je začudujočih zneskov več.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Go-ahead ()

dukenukem ::

pa saj pri vseh takih projektih in pri vseh zadevah se v tej državi samo krade in vleče provizije ,javna naročila so skrumpirana po celi državi ,tudi tam ko se zdi da vse klapa ,se zmenijo, da je cena malo višja ,nato kuverte talajo pod mizo ....

šernk ::

PaX_MaN je izjavil:

Ej ne vem, to si ti zgleda nekje prebral; js nisn nč tacga zasledu, sam da morjo tri ljudi usposobit za delo na tem heliportu.

3 ljudi za 3 izmene, ampak ali tej 3 čakajo izključno da 1x tedensko prileti helikopter, sej za to delo se lahko komot 3 varnostnike usposobi, ki potem delajo še kaj drugega.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Hvala za link. Tistega iz javnih naročil sem že prej pogledal in opisuje samo heliodrom, brez obnove sosednjega objekta z dvigali (1x 13 oseb in 1x 36 oseb za Looooooka), kanalizacijo, vodovodom, fasado, novimi AB platami, zalitimi temelji, prehodom z rampo, vrati ... in ta niti slučajno ni vreden 6mio. Če so v to ceno všteta tudi dela in material opisan v exelovem popisu del je cena bolj primerna, še vedno pa je cena visoka, ker v popisu ni opisano nič takega (razen neke posebne sanitarne blablabla in dvigal za 36 oseb*) kar se ne upošteva tudi pri gradnji stanovanjskih objektov. Torej, če je v kompletu je cena primerna javnim naročilom, če je cena le za heliodrom smo davkoplačevalci bili precej nategnjeni, v nobenem primeru pa to ni ugodna cena.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

šernk je izjavil:

PaX_MaN je izjavil:

3 ljudi za 3 izmene, ampak ali tej 3 čakajo izključno da 1x tedensko prileti helikopter, sej za to delo se lahko komot 3 varnostnike usposobi, ki potem delajo še kaj drugega.

Ne ravno enkrat tedensko. Letno opravijo 500-600 helikopterskih prevozov. Glede na to, da je cca. tretjina dni v letu neprimerna za helikopterske polete, to pomeni 2-3 polete na dan.

Poletov bo max 600 na leto, ker sta 2/3 (al 1/3...preklet spomin) vremenske razmere take, da je pristajanje nemogoce.
Med drugim helikopter ne more pristajati DANES :)

Oh lej...kreten. Ze vse gor pise. My bad :D

Zgodovina sprememb…

marvin42 ::

Ko bo nekoga od vas pripeljal helikopter in mu s tem rešil življenje, boste drugače razmišljali.
Mostly Harmless

D3m ::

marvin42 je izjavil:

Ko bo nekoga od vas pripeljal helikopter in mu s tem rešil življenje, boste drugače razmišljali.

To je normalno obnašanje nekaterih, ko prvič v življenju vidijo nekaj, kar je v sosednjih državah stalnica.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Vajenc je izjavil:

Hvala za link. Tistega iz javnih naročil sem že prej pogledal in opisuje samo heliodrom, brez obnove sosednjega objekta z dvigali (1x 13 oseb in 1x 36 oseb za Looooooka), kanalizacijo, vodovodom, fasado, novimi AB platami, zalitimi temelji, prehodom z rampo, vrati ... in ta niti slučajno ni vreden 6mio. Če so v to ceno všteta tudi dela in material opisan v exelovem popisu del je cena bolj primerna, še vedno pa je cena visoka, ker v popisu ni opisano nič takega (razen neke posebne sanitarne blablabla in dvigal za 36 oseb*) kar se ne upošteva tudi pri gradnji stanovanjskih objektov. Torej, če je v kompletu je cena primerna javnim naročilom, če je cena le za heliodrom smo davkoplačevalci bili precej nategnjeni, v nobenem primeru pa to ni ugodna cena.

5,56 mio EUR = heliport (ploščad, jeklena konstrukcija) + sistem za ogrevanje + samodejni sistem za gašenje + varovala pred padcem + brv do pokritega hodnika + komandni prostor + vertikalno komunikacijsko jedro (stolp s stopnišči in dvigali)
Vir: http://www.mz.gov.si/nc/si/medijsko_sre...

Nisem strokovnjak s tega področja, zato ne morem soditi o ustreznosti cen in izvedenih rešitev. Zelo pa me moti napihovanje, posploševanje in površno branje solaikov s tega področja, ki si niti niso prebrali enega (nevtralnega) članka o tej tematiki do konca.
P.S.: Predlagam še persono officiatorie illiteratus ;)

P.S. 2: Še ena slika za predstavo:

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

150.000EUR/leto za takšno konstrukcijo, takšne pomembnosti, je pič**n dim.

Že samo za plače ljudi, ki skrbijo za nemoteno obratovanje lahko zadegaš blizu tega. Da ne rečem, da je treba konstrukcijo redno vzdrževat oz. skrbet da so sistemi v obratovalnem stanju ne glede na čas in neglede na razmere, 24/7/366. Ni tole šala mala, kot če mora en bogatun v penthouse z liftom namesto preko helipada.

Ne znam si predstavljat, kako sploh lahko zadevo spravijo v ta cenovni okvir, če damo poleg še usposobljen team treh ljudi, ki skrbijo za nemoteno delo na helipadu? Al mislijo zaposlite nekoga na minimalcu, ker ga v Sintalu niso marali za receptorja, ker rad spi?8-O
OM, F, G!

butkomutko ::

to so enstavno povedano se ena lopovsko mafiska posla zaradi katerih smo kjer smo totalno u k ali r

tega sranja z katerim so si eni dobro napolnili zepe ne rabimo

pac pri nas vsaka stvar ,ki je v resnici vredna 100e postane vredna 10000e seveda navidezno

tako je z Bolnicami tako je z Avtocesto tako je z Patrijami skratka cisto z vsem kar mafija kupuje na nas racun

marvin42 je izjavil:

bla bla bla

Zgodovina sprememb…

Nisem strokovnjak s tega področja, zato ne morem soditi o ustreznosti cen in izvedenih rešitev. Zelo pa me moti napihovanje, posploševanje in površno branje solaikov s tega področja, ki si niti niso prebrali enega (nevtralnega) članka o tej tematiki do konca.
P.S.: Predlagam še persono officiatorie illiteratus ;)

V tej temi ni nobenega strokovnjaka za gradnjo heliodromov. Prebral sem vse linke. Izobražen in pismen sem dovolj, še bolj pa razsoden in priseben. Izraz mnenja ne bi smelo izpasti kot napihovanje, zato se oproščam za vse napačne prestave in se umikam iz teme, da mi ne pokvarte ostanka noči.
Woody Allen

Ja zihr, mi smo krivi da hejtaš...

Vajenc je izjavil:

Izobražen in pismen sem dovolj, še bolj pa razsoden in priseben.

No ja, o tem bi se dalo debatirati. Da brez problema sodite o stvareh o kateri nimate pojma/niste pridobili vseh podatkov (konkretne podatke je po prvih jasno podanih sodbah nekaterih sodelujočih v to temo nalimala čisto tretja oseba) mi že veliko pove o tem kako kredibilno je lahko tvoje mnenje.
OM, F, G!

Hayabusa ::

KS
Če si ti pridobili vse podatke nas prosim razsvetli z detalji.

Kakšno letno vzdrževanje potrebuje heliport ? Tu ni govora o premikajoči se letalonosilki na Atlantiku ponoči, kjer pristajajo f14/ f18.

Bodo vsake 3 mesece na novo postavili nosilno konstrukcijo, prestavljali stene in betonirali temelje ?
Dvigala ponavadi vzdržuje zunanja služba, ki se ukvarja samo s tem.
Za tole igračko, kot je bell 412 so naredili 3x overkill konstrukcijo in kakor se spomnim iz tv prispevka, pri prvem poskusu gradnje grdo popušili glede na prvotne zahteve.
Še tiste postelje niso šle v dvigalo (tudi geometrija ploščadi ni bila pravilna).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

Hayabusa je izjavil:

Tu ni govora o premikajoči se letalonosilki na Atlantiku ponoči, kjer pristajajo f14/ f18.

Pomoje boljše da ne veš kakšni redni stroški so z letalonosilko. Tam bi šele jamral. Češ, tistih par kant barve za poflikat sem ter tja, pa filanje z vodo v pristanišču.8-O
Kot sem že povedal. Vseh faktov še niti en ni nanizal v tej temi, pa vendarle imate jajca sodit o enormnosti stroškov.

P.S.: Saj razumem ta odnos. Danes je pač popularno biti "proti". Pa magari iz principa.
OM, F, G!

KS> 5,56 mio EUR = heliport (ploščad, jeklena konstrukcija) + sistem za ogrevanje + samodejni sistem za gašenje + varovala pred padcem + brv do pokritega hodnika + komandni prostor + vertikalno komunikacijsko jedro (stolp s stopnišči in dvigali)
Vir: http://www.mz.gov.si/nc/si/medijsko_sre...

Aha, navedeni link vodi do nevtralnega članka? Daj no, a ti resno?

Vsi težko sodimo o ustreznosti cen, vendar če so nekje drugje zgradili heliodrom za 300.000 EUR pa ja imamo pravico izraziti naše pomisleke in skušamo raziskati zakaj je naš 20 X dražji? In še posebno ker je pred leti, nekdo naročal operacijske mize, po kakšnih cenah že?

In kot sem že komentiral, mene lahko helikopter pusti pred vhodom v UKC, ne rabim pristajati na strehi. Naj raje plačajo dežurstvo zobozdravnika v mojem kraju, tudi v soboto.

Zakaj niso heliodrom postavili na trdna tla, kar bi bistveno pocenilo gradnjo. Nekateri sodelujoči na tej temi pa bi najraje na vrh UKC-ja postavili še Eifflov stolp in nanj heliodrom.

Torej ne mi trditi, da ne moremo presojati o ustreznosti cen in ustreznosti rešitve. V tem primeru upravičeno lahko.

Zgodovina sprememb…

Torej ne mi trditi, da ne moremo presojati o ustreznosti cen in ustreznosti rešitve. V tem primeru upravičeno lahko.

Ne, ne moreš. Ker nimaš pojma - to je, niti nisi "poskušal raziskat" - kaj so nazidal/sešvasal za unga ki je bil 300kGBP.

PaX_MaN je izjavil:

Ne, ne moreš. Ker nimaš pojma - to je, niti nisi "poskušal raziskat" - kaj so nazidal/sešvasal za unga ki je bil 300kGBP.

Zakaj še nismo v Sloveniji naredili Space Shutla. A veš? Ne veš? Ker ga ne rabimo!

Zgodovina sprememb…

1 2
3
4 5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Globalno zavarovanje za potujoce sportnike

Oddelek: Kaj kupiti
141827 (1459) Mare2
»

CES: prvi letalnik za potnike

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4813234 (10826) TESKAn
»

Helikopterski preleti v okolici kliničnega centra LJ (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5911215 (8036) bajsibajsi
»

Helikopterji Policije in Vojske ne bodo več smeli reševati ?

Oddelek: Loža
436324 (5002) ...:TOMI:...
»

Urgenca ali prostori za izgubljanje časa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7526278 (24441) Invictus

Več podobnih tem