Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi

Grinmiir3 ::
Če ne bi bilo panelov, jim ne bi bilo do bonusov?
Tu se pa močno motiš. Ker ni vode, bodo zaradi manj elektrike bonusi manjši. Paneli pa poleti povzročajo negativne cene elektrike. Ker morajo plačevati predvsem elektriko iz samooskrbnih SE bodo njihovi bonusi še manjši. Se mi šefi skoraj smilijo- na eni strani tolče po njihovih bonusih suša, po drugi strani pa samooskrba. Gremo zbirat zamaške?
Še dobro da imamo SE, ko vsi na polno žgejo klime te dni. HE stojijo ker ni vode, SE pa delajo.
1:0 za sončnice

deepsick ::
Tudi hišne baterije niso slaba ideja, saj menda se pa energija in omrežninsk tarife tako nekaj podražijo enkrat ta čas, kdor ima še stik s tem - da ni jeseni/pozimi tako očitno in nejevoljni plačniki?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
joez7 ::
Ne draži žužke
.
Glede na graf - buta SE prek 1GW https://www.eles.si/podatki-slovenija lepo.
(za 30.7.2026)
Glede na graf - buta SE prek 1GW https://www.eles.si/podatki-slovenija lepo.
(za 30.7.2026)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
fikus_ ::
To je trenutno in pozabljaš, da HE zadržujejo vodo za zvečer.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
feryz ::
Kolikor jo sploh še je.
Dobro da jo lahko zadržujejo. Brez sončnic bi morale hudičevo švicati tudi čez dan. Ampak ne bi dolgo.
Dobro da jo lahko zadržujejo. Brez sončnic bi morale hudičevo švicati tudi čez dan. Ampak ne bi dolgo.

koli99 ::
kakšne imate kaj temperature panelov? pri meni so trenutno med 66-70degC. Verjetno je 70 max?

To se bo potrebno zmeniti z EU, da ne umremo 50 let prehitro zaradi onesnaženja in je potrebno tudi zagotavljati sredstva za integracijo prišlekov, ne glede na to, če so klimatske spremembe odraz človeške aktivnosti ali ne :D
kakšne imate kaj temperature panelov? pri meni so trenutno med 66-70degC. Verjetno je 70 max?
Kako pa meriš? Men v aplikaciji nikjer ne pokaže temperature panelov. Na streho pa me ne dobiš
Ne. To je bil včerajšni dan. V celem dnevu so SE prispevale 30% in HE 16%. Try harder, trol.
Drugič napiši še vir!
Narobe si napisal, kaže da še prepisati ne znaš!
29%SE
16%HE
vir: eles.si
To je celodnevno povprečje, kar še vedno pomeni, da zvečer SE niso proizvajale elektrike.
PS dvomim, da boš razumel, tako da se ne rabiš truditi.

Ne. To je bil včerajšni dan. V celem dnevu so SE prispevale 30% in HE 16%. Try harder, trol.
Drugič napiši še vir!
Narobe si napisal, kaže da še prepisati ne znaš!
29%SE
16%HE
vir: eles.si
To je celodnevno povprečje, kar še vedno pomeni, da zvečer SE niso proizvajale elektrike.
PS dvomim, da boš razumel, tako da se ne rabiš truditi.
Z vsakim postom dokazuješ da si teslo.
Zakaj bi podajal vir, če je dobesedno 1 post prej bil objavljen link iz elesa, točno ta ki si ga ti sedaj prilepil.
Ja SE ne delajo zvečer, pa so vseeno proizvedle 29% leketrike če gledaš celodnevno povprečje.
29 ali 30% je bil lapsus.
P.S. Klime najbolj delajo čez dan ko je sonce in najbolj vroče. Takrat SE delajo ;)
DamijanD ::
alekskac ::
Zelo verjetno nima zveze s SE, ker odklopijo zaradi prekoračitev omejitev moči izvoza in je reset gumb na zunanji omarici, ffs, deluje instantno, nikakor ne tako absurdno neuporabno pogosto in tudi samo od sebe se ne stisne, preveri s sosedi ali/in obvestila o napovedanih odklopih v vašem rajonu, največ odklopov SE je verjetno spomladi takoj izza oblaka, paneli niso vroči in je instantna proizvodnja na letnem maksimumu moči. Verjetno bo kdo popravil ali bolj razčlenil vse skupaj, če je potrebno.
Ni načrtovano, sem preveril. Tud mamo dva trafota v vasi, pa ne vem če sta poleg mene še dva s klimo. Edino hlevski ventilatorji mi še padejo na pamet kot neko večje breme (dva večja hleva, več tudi ni). Mogoč pa ni pri nas nastalo.

SolarEdge web sploh ne dela več za posamično SE? Junij in julij najbrž nista bila rekordna, ne?
Tampermonkey addon začasno deaktiviraj in potem dela, preverjeno; julij je bil rekorden za zadnjih 5 let.
Glede na to, da je menda primankljaj EE zaradi suše, bi bilo razmisliti, da se poveča kapaciteta povsod, kjer je še mogoče, ali pa vsaj ZELO ugodno doda baterijo - v obojestransko korist?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: fujtajksel ()
Grimnir3 ::
Vir: https://www.eles.si/podatki-slovenija
V juliju so sončnice proizvedle 25% in hidroelektrarne 16% elektrike. Hvalabogu za swončnice, da nam klime delajo. Čeprav raznim starifotrom bi morali prepovedat njihovo uporabo, ker na SE se pa že ne bodo hladili
V juliju so sončnice proizvedle 25% in hidroelektrarne 16% elektrike. Hvalabogu za swončnice, da nam klime delajo. Čeprav raznim starifotrom bi morali prepovedat njihovo uporabo, ker na SE se pa že ne bodo hladili
fujtajksel ::
SolarEdge web sploh ne dela več za posamično SE? Junij in julij najbrž nista bila rekordna, ne?
Tampermonkey addon začasno deaktiviraj in potem dela, preverjeno; julij je bil rekorden za zadnjih 5 let.
Glede na to, da je menda primankljaj EE zaradi suše, bi bilo razmisliti, da se poveča kapaciteta povsod, kjer je še mogoče, ali pa vsaj ZELO ugodno doda baterijo - v obojestransko korist?
Sori pomotoma "predlagaj izbris"
Baterijo globalno gledano težko dodaš "ZELO ugodno". Vedno jo mora nekdo plačat - tudi če jo ti dobiš na subvencijo, je vprašanje za kaj je smiselno delit subvencije, zastonj kosilo pa to. Če gledaš globalno, zaradi ekonomije obsega za isti denar dobiš več GWh baterije pri bolj centralizirani namestitvi baterij, poleg tega pa je take mogoče tudi bolje upravljat, tako da se naložba hitreje povrne.
Domača namestitev večjih baterij ima res smisel le, če jih imaš za namen UPS in si pripravljen to plačat. Drugače pa bi bilo najbrž bolje denar od teh subvencij dat v komunalne baterije. Sicer vprašanje če je tudi to smiselno, ker slednje načeloma nosijo dobiček in bi namesto subvencij lahko organizirali investicijske sheme, s katerimi bi ljudem omogočili zaslužek (in potegnili denar iz štumfov).
Problem z baterijami je še to, da so vseeno precej drage in se ne izplača startat na popolno izravnavanje dnevnih nihanj temveč bolj le na glajenje najvišjih dnevnih konic, uro-dve. Bolj ko daljšaš čas delovanja in večaš kapaciteto, daljši bo ROI. Za tedenske, mesečne, sezonske konice pa nujno rabiš kaj drugega.

Če ne bi omenil, verjetno še hitro ne bi opazil zahteve po brisanju.
Žal mene, kot navadnega bebčka, nihče ne sprašuje o smiselnosti subvencij, strinjanju z njimi ali o neki konkretni infrastrukturni rešitvi, niti čemerkoli podobnem za katerokoli drugo stvar, kjer se 'javni denar' pač porablja tako ali drugače. Sem navajen, da moje mnenje ne šteje, torej vsaj nekaj koristi pridobimo - če razumemo srednjeročne koristi na svojem nivoju.
Če so subvencije na voljo, smo jih vzeli, jih jemljejo in jih bomo še vzeli, še posebej, kjer je RS edin družbenik - in se celo nekih kazni ne plačuje. S tem, če jih ne bi vzeli, domnevam, da ne bi bilo posebej drugače, ker bi jih pač nekdo drug vzel, ki je zdaj sicer zamudil.
Domnevam sicer, da se te zadeve sprejemajo izven foruma, kakorkoli že pač morebiti zgrešene ali preglasovane.
PS: Moje predhodno sporočilo je bilo samo za potrebe foruma kot preblisk, če pa bi se udejanilo prav zaradi mene, si ne bi domišljal ali kakorkoli pripisoval zaslug, sem že zelo dolgo sprijaznjen z lastno nepomembnostjo :(
Žal mene, kot navadnega bebčka, nihče ne sprašuje o smiselnosti subvencij, strinjanju z njimi ali o neki konkretni infrastrukturni rešitvi, niti čemerkoli podobnem za katerokoli drugo stvar, kjer se 'javni denar' pač porablja tako ali drugače. Sem navajen, da moje mnenje ne šteje, torej vsaj nekaj koristi pridobimo - če razumemo srednjeročne koristi na svojem nivoju.
Če so subvencije na voljo, smo jih vzeli, jih jemljejo in jih bomo še vzeli, še posebej, kjer je RS edin družbenik - in se celo nekih kazni ne plačuje. S tem, če jih ne bi vzeli, domnevam, da ne bi bilo posebej drugače, ker bi jih pač nekdo drug vzel, ki je zdaj sicer zamudil.
Domnevam sicer, da se te zadeve sprejemajo izven foruma, kakorkoli že pač morebiti zgrešene ali preglasovane.
PS: Moje predhodno sporočilo je bilo samo za potrebe foruma kot preblisk, če pa bi se udejanilo prav zaradi mene, si ne bi domišljal ali kakorkoli pripisoval zaslug, sem že zelo dolgo sprijaznjen z lastno nepomembnostjo :(
fujtajksel ::
Se strinjam da če na odločitve države nimaš vpliva (še posebej ta pretekle), se je bolje ukvarjat s tem kako jih lahko izkoristiš.
Moraš pa predvsem dobro preračunat, kako in če se ti bo tvoja naložba dovolj hitro povrnila (oz če ti je toliko vreden UPS in če ti take vrste ustreza). Ker so tehnično usme(da)rjeni ljudje na tem forumu nagnjeni k sanjarjenju o nekih tehnologijah, manj pa o tem če so zanje smiselne ;)

Za hišno baterijo za nas ni računice V TEM trenutku ampak smo bolj poduhovljeni in ne gledamo samo skozi denar, ker se to v Sloveniji ne spodobi, da ne rečem - je osovraženo - moramo tudi malo za zanimivost, napovedano (ne)stanje mrežja in morda še favšijo sosedov, ko bo pri njih tema - tudi ne vemo, kaj vse še Eles ali kakšna povezana agencija prineseta v prihodnosti, nekaj se menda v MSM redno žuga z dražitvami omrežninskih blokov zaradi zmanjšane stabilnosti omrežja, še posebej v času zmanjšane pozornosti odjemalcev poleti. Za letos je najbolj produktiven čas sicer zamujen, če upoštevamp avgust in morebitno montažo čez 2-4 tedne; tudi počasi se nekam pride, nekam že - pač ni eksaktna znanost.
Zgodovina sprememb…
Glej ga šemnta - zdaj bo pa voltalika reševala zagato https://www.24ur.com/novice/gospodarstv... .

Pametni že uporabljajo baterije, malo manj pametni si baterije kupujemo malo kasneje, ostali pa bodo pač stokali in zganjali favšijo in kritizirali vse druge, ker krivica in pravičnost in solidarnost - v tej temi, ali v Sloveniji, karkoli novega, nevidenega? No, morda še privoščili kakšne skorajšnje podražitve omrežninskih blokov kot je bilo prvič, če že EE ne - še pomnite, forumaši, a? :D
Bizkit45 ::
Kako pa baterija rešuje MANJKO elektrike? Daj nas razsvetli :)
Razumem da to napišeš za SE, ne pa za baterije..
Razumem da to napišeš za SE, ne pa za baterije..

Bizkit, individualne baterije, ffs, normalno. A si drugače želel s svojo majčkeno 20 kWh napajati vso Slovenijo? To bi bil HSE vesel :D
Aja, točno, pozabil sem, v kateri temi smo - jebena Zakaj so solarne elektrarne prava stvar - bom drugič za rokico vodil ves čas, da kdo ne izgubi fokusa :D
Aja, točno, pozabil sem, v kateri temi smo - jebena Zakaj so solarne elektrarne prava stvar - bom drugič za rokico vodil ves čas, da kdo ne izgubi fokusa :D
Zgodovina sprememb…
Bizkit45 ::
haha, lepa. Nimam baterije, si pa sebe lepo opisal s tistim 20kWh primerom :)
Sem mislil da odgovarjaš na manjko elektrike, ki je prilimal joez7, pa vidim da si kar tako na pamet ustrelil temo na baterije :D
Sem mislil da odgovarjaš na manjko elektrike, ki je prilimal joez7, pa vidim da si kar tako na pamet ustrelil temo na baterije :D
asinhronc ::
Glej ga šemnta - zdaj bo pa voltalika reševala zagato https://www.24ur.com/novice/gospodarstv... .
Zakaj pa je potem Mervar dal predlog da se dT vode ne bi upošteval za teh še teden ali dva, če bodo pa po tvoje sončne reševale kaj že? A tudi do 20 % izpad proizvodnje v Evropi? Madona ste kot otroci ko imate lastne igrače na strehi, realnost pa je potem vse drugo. Pa poletje je, torej sonce in dan je dolg 14-15 ur, čudno da sončne elektrarne potem delajo. Tu gor pa pišete kot da je to nekakšen čudež. Ne da smo fauš, ravno obratno je, zgolj vam je zrastel ego in vso preobrazbo sedaj štejete zgolj kot napad na lasten ego. Realno pa sončne elektrarne v Sloveniji doprinesejo le 20 % h končni ceni električne energije. Realno šteje število ur uvoza, ne pa koliko šopa v omrežja v času kosila.
Kdor je bil malo bolj informiran (stari mački trgovanja) je že konec junija videl analize, da bo cena na borzi šla na več kot 200 € za MWh in kdor je vzel terminsko, lahko danes preproda še po višji ceni. Vi pa lahko skačete do stropa, ko pa jo lahko kupiš le dan vnaprej, pa še to za 15 minutni blok po ceni ob 13. uri za 2 €. Zato pa je zanimanje za investicijo vse manjše. Hranilniki? Madžari imajo 1,4 GWh na prenosnem omrežju (večina ima subvencijo) in realno danes delajo na popolnoma enak način, kot pred izklopom Paksa. Torej realno ne rešuje noben od vas čisto ničesar.
Zakaj pa je potem Mervar dal predlog da se dT vode ne bi upošteval za teh še teden ali dva, če bodo pa po tvoje sončne reševale kaj že? A tudi do 20 % izpad proizvodnje v Evropi? Madona ste kot otroci ko imate lastne igrače na strehi, realnost pa je potem vse drugo. Pa poletje je, torej sonce in dan je dolg 14-15 ur, čudno da sončne elektrarne potem delajo. Tu gor pa pišete kot da je to nekakšen čudež. Ne da smo fauš, ravno obratno je, zgolj vam je zrastel ego in vso preobrazbo sedaj štejete zgolj kot napad na lasten ego. Realno pa sončne elektrarne v Sloveniji doprinesejo le 20 % h končni ceni električne energije. Realno šteje število ur uvoza, ne pa koliko šopa v omrežja v času kosila.
Kdor je bil malo bolj informiran (stari mački trgovanja) je že konec junija videl analize, da bo cena na borzi šla na več kot 200 € za MWh in kdor je vzel terminsko, lahko danes preproda še po višji ceni. Vi pa lahko skačete do stropa, ko pa jo lahko kupiš le dan vnaprej, pa še to za 15 minutni blok po ceni ob 13. uri za 2 €. Zato pa je zanimanje za investicijo vse manjše. Hranilniki? Madžari imajo 1,4 GWh na prenosnem omrežju (večina ima subvencijo) in realno danes delajo na popolnoma enak način, kot pred izklopom Paksa. Torej realno ne rešuje noben od vas čisto ničesar.
Nah, samo starega fotra in fikusa_ mal prcamo. Zgolj samo to.
Jaz se povsem dobro zavedam omejitev SE.
asinhronc ::
Ko bi vsaj bolj jasno to razčlenili. Že tema o Ukrajini, pa vse teme Chalkya (ki ne reagira niti na namerni zmoto v mojem pisanju
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: asinhronc ()

Seveda govorim za NAŠO sprotno samozadostnost, za čigavo pa bi, saj je v kontekstu poletnih suš in morebitnih mankov EE iz 'primarnih' virov, ne? SE ŽE imamo nekaj let, nimamo pa še baterije, imamo neke omejitve in potreba po elektriki se nam viša (poraba, tč in klimi sta sicer pokriti) in izgleda, da se bo še en kmalu. Poanta je pa sicer, da bi mi raje največjo, ne manjšo ampak vse kaže, da je sweet spot zaenkrat za nas 18 kWh, ostalo bomo dokupili po potrebi, nekje pač moramo začeti, smo pač bolj skromni. Utk je, izgleda, precej dobro razumel, vendar nam se ne gre samo za optimizacijo. Ne vidim nobenega problema ampak drugič pač vprašaj, če kaj ni očitno, meni se tako zdi, da veliko preveč nenaročenih info trosim.
PS: No, če bi mi bili traderji z energenti ali vsaj EE, bi zelo verjetno še vedno imeli SE, verjetno še nekajkrat večjo, imamo zglede tudi v politiki. Žal je pa naš kontekst omejen na posamične hiše, ffs - še nekaj časa bo, saj ambicije se ne končajo z njimi :D
PPS: Eni seveda še nismo 70 let, zelo dosti pa nam ne manjka več, žal :(
PS: No, če bi mi bili traderji z energenti ali vsaj EE, bi zelo verjetno še vedno imeli SE, verjetno še nekajkrat večjo, imamo zglede tudi v politiki. Žal je pa naš kontekst omejen na posamične hiše, ffs - še nekaj časa bo, saj ambicije se ne končajo z njimi :D
PPS: Eni seveda še nismo 70 let, zelo dosti pa nam ne manjka več, žal :(
Utk ::
Kakšno je zdaj povelje, ugasnemo panele, ker je elektrika zastonj, škodo delamo in nihče ne rabi te klinčeve elektrike?
Ko bi vsaj bolj jasno to razčlenili. Že tema o Ukrajini, pa vse teme Chalkya (ki ne reagira niti na namerni zmoto v mojem pisanju) je postalo tako neberljivo, da se bo forum sesedel sam vase. Saj pa niste že v 70 letih, kaj boste pa potem delali?
Se strinjam glede foruma, sam včasih si ne moraš pomagat da ne bi bil trol.
Ampak če smo a trenutek resni.
V tranutnem obdobju se mi zdi da se SE in HE prav lepo dopolnjujejo. SE delajo čez dan ko primankuje vode in HE ponoči.
Jaz imam recimo na letnem nivoju 30% porabe direktno iz SE, toliko manj obremenjujem omrežje. In na lokalni zanki je 12 hi od katerih imava dva SE. Vse hiše pa klimo in mnoge še TČ.
Dvomim da kaj viška elektrike pride nazaj do trafota in sem precej prepričan da včino elektrike porabijo sosedi, ki jim jo trgovec računa po polni ceni.
Distributer pa nima stroškov na prenosnem omrežju.
Asinhronc je čisto lepo napisal, sedaj pa se nekateri delate nori, ali pa mogoče ste.... ker gre za vaš ego, ki je pobegnil nekam v višave.
SE delajo čez dan in + je, da lahko npr. HE šparajo vodo za zvečer, še vedno pa ne pomeni, da so SE brez baterij dovolj. Statistika je zajebana stvar, ker jo vsak lahko vidi in prikaže kot hoče.
Povprečje je super samo od daleč, s tem da eni jedo meso, drugi pa zelje.
SE delajo čez dan in + je, da lahko npr. HE šparajo vodo za zvečer, še vedno pa ne pomeni, da so SE brez baterij dovolj. Statistika je zajebana stvar, ker jo vsak lahko vidi in prikaže kot hoče.
Asinhronc je čisto lepo napisal, sedaj pa se nekateri delate nori, ali pa mogoče ste.... ker gre za vaš ego, ki je pobegnil nekam v višave.
Lahko bi tudi ti jedel meso. ali pa vsaj segedin.
Tako pa tule jamraš.
Ne, pišem kakšna je realnost.
Kdo je reku da je dovolj SE in kdo je reku, da je SE brez baterij dovolj? Lahko citiraš koga, ki je kaj takega rekel?
1. rešujemo svojo položnico.
2. tudi JEK2 ne bo rešila nič več.
Torej realno ne rešuje noben od vas čisto ničesar.
1. rešujemo svojo položnico.
2. tudi JEK2 ne bo rešila nič več.
starfotr ::
HE ne šparajo z vodo. Kar ne gre na lopatice turbin, gre enostavno mimo. Nikjer se ne shranjuje. Ekvivalent je, da z alu folijo prekriješ fotonapetostne panele ali izklopiš vse skupaj. Ampak, če to narediš ali ukažeš slovenčku z bedno elektrarno bo popizdil. Zato moraš to ukazat HE, TEŠ in velikim PV elektrarnam.
HE ne šparajo z vodo. Kar ne gre na lopatice turbin, gre enostavno mimo. Nikjer se ne shranjuje. Ekvivalent je, da z alu folijo prekriješ fotonapetostne panele ali izklopiš vse skupaj. Ampak, če to narediš ali ukažeš slovenčku z bedno elektrarno bo popizdil. Zato moraš to ukazat HE, TEŠ in velikim PV elektrarnam.
Kjer imajo akumulacijske HE lahko polnijo jezero.
Ali pa ČHE, ki z viškom elektrike polni svoje jezero.

Nisi razumel.
Eles lahko komot izda ukaz o ugasnitvi vseh 'gospodinjskih' sončnic. Me prav zanima, čemu tega ne stori, kakšna ideja, mogoče morajo samo najeti kakšnega starega svetovalca?
Je torej teh 65k (ali koliko) bednih sončnih elektrarnic res tak faktor!? :D
starfotr ::
Večina HE pri nas je pretočnih v strugi reke.
HE ne šparajo z vodo. Kar ne gre na lopatice turbin, gre enostavno mimo. Nikjer se ne shranjuje.
Jebemu mast, zakaj jim nisi tega prej povedal ko so šli gradit 5 kilometrska jezera...
J.McLane ::
Če gledam Avstrijo, Italijo, Francijo, Švico... so tele naše HE en mišji pljunek. Čez mejo pa očitno niso imeli zadržkov graditi velike jezove v visokih alpskih dolinah in potem še vrtati skozi gore, da se ti jezovi napajajo iz več ledeniških dolin. Če bo koga pot peljala skozi Švico pripročam ogled jezu Grande Dixence.
Edina dobra stvar je da so ti sosedski jezovi dokaj blizu nam in dejansko tudi nam zagotavljajo stabilnost omrežja.
Edina dobra stvar je da so ti sosedski jezovi dokaj blizu nam in dejansko tudi nam zagotavljajo stabilnost omrežja.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
"HE ne šparajo z vodo. Kar ne gre na lopatice turbin, gre enostavno mimo."
Tu govorijo bedarije (zgleda, da nekdo še ni videl Dravskih elektrarn od znotraj). Tut pretočna elektrarna ima jez, za jezom se dviguje-spušča gladina vode, odvisno od potreb-proizvodnje.
Čez se spušča samo za ribji progo in v izrednih razmerah prelivi. Nekaj velik maneverskega prostora nimajo zaradi erozije brežin, je pa dovolj za nekaj dnevno-urno uravnavanje proizvodnje.
Bolj je trenutni problem nizek vodostaj, zato v večernih urah poleg vode lavfajo plinske turbine.
Trenutno stanje brez voltalike bi blo kaotično. Vse skupaj SE + HE + TE + PT + NEK + HEE tvorijo nek ekosistem, ki se dopolnjuje.
Vedno se iščejo poceni - enostavni viri, šele potem se dodajajo dražje stvari. Trenutno je najceneje dodajat voltaliko in zadaj HEE, ne sme pa se pozabit na "dinozavre" brez njih ne bo šlo. Dokler so razdrobljeni viri - ni neke velike potrebe za vlaganje v prenosno omrežje (zato pa se trenutno cinca povsod).
Tu govorijo bedarije (zgleda, da nekdo še ni videl Dravskih elektrarn od znotraj). Tut pretočna elektrarna ima jez, za jezom se dviguje-spušča gladina vode, odvisno od potreb-proizvodnje.
Čez se spušča samo za ribji progo in v izrednih razmerah prelivi. Nekaj velik maneverskega prostora nimajo zaradi erozije brežin, je pa dovolj za nekaj dnevno-urno uravnavanje proizvodnje.
Bolj je trenutni problem nizek vodostaj, zato v večernih urah poleg vode lavfajo plinske turbine.
Trenutno stanje brez voltalike bi blo kaotično. Vse skupaj SE + HE + TE + PT + NEK + HEE tvorijo nek ekosistem, ki se dopolnjuje.
Vedno se iščejo poceni - enostavni viri, šele potem se dodajajo dražje stvari. Trenutno je najceneje dodajat voltaliko in zadaj HEE, ne sme pa se pozabit na "dinozavre" brez njih ne bo šlo. Dokler so razdrobljeni viri - ni neke velike potrebe za vlaganje v prenosno omrežje (zato pa se trenutno cinca povsod).
nekikr ::
Ampak, a veš, če imaš na eni strani redukcije elektrike, odklapljanja, zaustavitev obratov...na drugi pa Janeza, ki je dal na streho celice in to kot netmetraš, potem se je treba vprašati, a ni nemara bolje, da bi bil Janez brez netmeteringa, pa bi pač imeli elektriko na par/nepar in nekaj gospodarstva izključili? Ker Janez sigurno nekaj profitira...