Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi

Grimnir3 ::
Če ne bi bilo panelov, jim ne bi bilo do bonusov?
Tu se pa močno motiš. Ker ni vode, bodo zaradi manj elektrike bonusi manjši. Paneli pa poleti povzročajo negativne cene elektrike. Ker morajo plačevati predvsem elektriko iz samooskrbnih SE bodo njihovi bonusi še manjši. Se mi šefi skoraj smilijo- na eni strani tolče po njihovih bonusih suša, po drugi strani pa samooskrba. Gremo zbirat zamaške?
Še dobro da imamo SE, ko vsi na polno žgejo klime te dni. HE stojijo ker ni vode, SE pa delajo.
1:0 za sončnice

deepsick ::
Tudi hišne baterije niso slaba ideja, saj menda se pa energija in omrežninsk tarife tako nekaj podražijo enkrat ta čas, kdor ima še stik s tem - da ni jeseni/pozimi tako očitno in nejevoljni plačniki?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
joez7 ::
Ne draži žužke
.
Glede na graf - buta SE prek 1GW https://www.eles.si/podatki-slovenija lepo.
(za 30.7.2026)
Glede na graf - buta SE prek 1GW https://www.eles.si/podatki-slovenija lepo.
(za 30.7.2026)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
fikus_ ::
To je trenutno in pozabljaš, da HE zadržujejo vodo za zvečer.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
feryz ::
Kolikor jo sploh še je.
Dobro da jo lahko zadržujejo. Brez sončnic bi morale hudičevo švicati tudi čez dan. Ampak ne bi dolgo.
Dobro da jo lahko zadržujejo. Brez sončnic bi morale hudičevo švicati tudi čez dan. Ampak ne bi dolgo.

koli99 ::
kakšne imate kaj temperature panelov? pri meni so trenutno med 66-70degC. Verjetno je 70 max?

deepsick ::
To se bo potrebno zmeniti z EU, da ne umremo 50 let prehitro zaradi onesnaženja in je potrebno tudi zagotavljati sredstva za integracijo prišlekov, ne glede na to, če so klimatske spremembe odraz človeške aktivnosti ali ne :D
kakšne imate kaj temperature panelov? pri meni so trenutno med 66-70degC. Verjetno je 70 max?
Kako pa meriš? Men v aplikaciji nikjer ne pokaže temperature panelov. Na streho pa me ne dobiš
fikus_ ::
Ne. To je bil včerajšni dan. V celem dnevu so SE prispevale 30% in HE 16%. Try harder, trol.
Drugič napiši še vir!
Narobe si napisal, kaže da še prepisati ne znaš!
29%SE
16%HE
vir: eles.si
To je celodnevno povprečje, kar še vedno pomeni, da zvečer SE niso proizvajale elektrike.
PS dvomim, da boš razumel, tako da se ne rabiš truditi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Ne. To je bil včerajšni dan. V celem dnevu so SE prispevale 30% in HE 16%. Try harder, trol.
Drugič napiši še vir!
Narobe si napisal, kaže da še prepisati ne znaš!
29%SE
16%HE
vir: eles.si
To je celodnevno povprečje, kar še vedno pomeni, da zvečer SE niso proizvajale elektrike.
PS dvomim, da boš razumel, tako da se ne rabiš truditi.
Z vsakim postom dokazuješ da si teslo.
Zakaj bi podajal vir, če je dobesedno 1 post prej bil objavljen link iz elesa, točno ta ki si ga ti sedaj prilepil.
Ja SE ne delajo zvečer, pa so vseeno proizvedle 29% leketrike če gledaš celodnevno povprečje.
29 ali 30% je bil lapsus.
P.S. Klime najbolj delajo čez dan ko je sonce in najbolj vroče. Takrat SE delajo ;)
DamijanD ::
alekskac ::
Zelo verjetno nima zveze s SE, ker odklopijo zaradi prekoračitev omejitev moči izvoza in je reset gumb na zunanji omarici, ffs, deluje instantno, nikakor ne tako absurdno neuporabno pogosto in tudi samo od sebe se ne stisne, preveri s sosedi ali/in obvestila o napovedanih odklopih v vašem rajonu, največ odklopov SE je verjetno spomladi takoj izza oblaka, paneli niso vroči in je instantna proizvodnja na letnem maksimumu moči. Verjetno bo kdo popravil ali bolj razčlenil vse skupaj, če je potrebno.
Ni načrtovano, sem preveril. Tud mamo dva trafota v vasi, pa ne vem če sta poleg mene še dva s klimo. Edino hlevski ventilatorji mi še padejo na pamet kot neko večje breme (dva večja hleva, več tudi ni). Mogoč pa ni pri nas nastalo.