Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
joez7 ::
Hvala za članek. Sam to je P.R. nabijanje.
Resnica JE, da so prodajali nekaj, dejansko pa meli manj. Pri nas so 40let krpali na obstoječ sistem.
El. Priključek si plačal 17kW, dejansko pa si mel na razpolago 1kW (govorim za hišni priključek). Sedaj pa se jim ta anomalija reprezentira, ko so se pojavili SE viri in posledično tudi večja poraba.
Večja poraba je tudi posledica draženja energentov. Če bi ble cene plina normalne, nebi noben razmišljal o TČ. Tudi daljinsko ogrevanje je šlo v nebo (pri nas iz 50 na 75 na koncu 135€, na koroškem pa na 250€/MWh), pol se pa sprašuješ, zakaj folk rije v investicije.
Tut sam sem bil ekonomsko prisiljen v investicijo SE in TČ, zaradi enormnega povečanja daljinskega ogrevanja.
Ko pa enkrat v nekaj investiraš, je seveda logično, da optimiziraš svojo investicijo (prilagodiš porabo svojim zmožnostim in potrebam).
Pa ne nabijat z višino subvencij (jaz sem dobil celih 503€ za investicijo 20k€)
A če bi pa kupil nov avto (namesto SE na streho), pol pa bi bil po tvoje zgleden državljan?
Tle se pojavljajo kategorije:
1. obžalovalci, zaradi zamujene priložnosti, ki pa še vedno ni zamujena (sam miselni premik se mora zgodit v glavi)
2. obiralci - pričakovanje novega dohodka - na račun drugih
3. oviralci - oviranje konkurence, na račun lastnih dobičkov
4. oportunisti - so lepo tiho in izkoristijo trenutno stanje (iskanje sobstitutov in optimiziranje stroškov)
Resnica JE, da so prodajali nekaj, dejansko pa meli manj. Pri nas so 40let krpali na obstoječ sistem.
El. Priključek si plačal 17kW, dejansko pa si mel na razpolago 1kW (govorim za hišni priključek). Sedaj pa se jim ta anomalija reprezentira, ko so se pojavili SE viri in posledično tudi večja poraba.
Večja poraba je tudi posledica draženja energentov. Če bi ble cene plina normalne, nebi noben razmišljal o TČ. Tudi daljinsko ogrevanje je šlo v nebo (pri nas iz 50 na 75 na koncu 135€, na koroškem pa na 250€/MWh), pol se pa sprašuješ, zakaj folk rije v investicije.
Tut sam sem bil ekonomsko prisiljen v investicijo SE in TČ, zaradi enormnega povečanja daljinskega ogrevanja.
Ko pa enkrat v nekaj investiraš, je seveda logično, da optimiziraš svojo investicijo (prilagodiš porabo svojim zmožnostim in potrebam).
Pa ne nabijat z višino subvencij (jaz sem dobil celih 503€ za investicijo 20k€)
A če bi pa kupil nov avto (namesto SE na streho), pol pa bi bil po tvoje zgleden državljan?
Tle se pojavljajo kategorije:
1. obžalovalci, zaradi zamujene priložnosti, ki pa še vedno ni zamujena (sam miselni premik se mora zgodit v glavi)
2. obiralci - pričakovanje novega dohodka - na račun drugih
3. oviralci - oviranje konkurence, na račun lastnih dobičkov
4. oportunisti - so lepo tiho in izkoristijo trenutno stanje (iskanje sobstitutov in optimiziranje stroškov)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
""Večina podjetij dela čez dan in pridelano elektriko takoj porabi. Večina ljudi, ki ima sončno elektrarno, čez dan niso doma in je njihova poraba zato takrat manjša."
Tut to ne drži. Doma kar krepko rabimo čez dan, TČ itak lavfa skoz (med 1000 in 1800W), kuhamo, preremo sušimo, podnev itd...
Polet pa klima lavfa sam podnev (12 - 18h)
Kup firm dela tur ponoč, a takrat pa ni elektrike?
Tut to ne drži. Doma kar krepko rabimo čez dan, TČ itak lavfa skoz (med 1000 in 1800W), kuhamo, preremo sušimo, podnev itd...
feryz ::
Resnica je, da so zjebali sistem z omrežnino in špicami. Vsi ljudje se zdaj trudijo prenesti čim več porabe izven premijskega urnika elektrike.
In če je pri ljudeh brez SE to še nekako logično, je pri ljudeh s SE popolnoma mimo. Ampak tako so so zamislili in tako je.
Jaz imam za lani 17 procentov lastne porabe. Ostalo je net metering. Komot bi jo lahko imel 50 procentov. In bi jo imel, če ne bi imeli Duške.
In če je pri ljudeh brez SE to še nekako logično, je pri ljudeh s SE popolnoma mimo. Ampak tako so so zamislili in tako je.
Jaz imam za lani 17 procentov lastne porabe. Ostalo je net metering. Komot bi jo lahko imel 50 procentov. In bi jo imel, če ne bi imeli Duške.
telexdell ::
Večina podjetij dela čez dan in pridelano elektriko takoj porabi. Večina ljudi, ki ima sončno elektrarno, čez dan niso doma in je njihova poraba zato takrat manjša.
Koliko elektrike takoj porabi je odvisno od moči SE ter od faze tehnološkega procesa. Kot doma, se tudi v podjetjih odjem elektrike tekom dneva spreminja. V poletnih mesecih, ko je proizvodnja SE najvišja se v firmah zaradi letnih dopustov izvajajo remontna dela. Takrat je lastna raba energije minimalna...
Je pa ena bistvena razlika- z moje strehe gre vsako uro v omrežje npr. 6 kWh energije iz strehe nekega podjetja pa lahko 100 x več. Problem je pa le moja SE.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
dussan ::
""Večina podjetij dela čez dan in pridelano elektriko takoj porabi. Večina ljudi, ki ima sončno elektrarno, čez dan niso doma in je njihova poraba zato takrat manjša."
Napisal sem večina - dvakrat. Ne bom se spuščal v debate in dokazoval, ampak IMHO še enkrat - večina podjetij dela podnevi, to da delajo tudi ponoči jim pri porabi energije iz SE ne pomaga, večina gospodinjstev troši več energije pozno popoldne in zvečer, ko SE že počasi ugašajo.
dussan ::
Večina podjetij dela čez dan in pridelano elektriko takoj porabi. Večina ljudi, ki ima sončno elektrarno, čez dan niso doma in je njihova poraba zato takrat manjša.
Koliko elektrike takoj porabi je odvisno od moči SE ter od faze tehnološkega procesa. Kot doma, se tudi v podjetjih odjem elektrike tekom dneva spreminja. V poletnih mesecih, ko je proizvodnja SE najvišja se v firmah zaradi letnih dopustov izvajajo remontna dela. Takrat je lastna raba energije minimalna...
Je pa ena bistvena razlika- z moje strehe gre vsako uro v omrežje npr. 6 kWh energije iz strehe nekega podjetja pa lahko 100 x več. Problem je pa le moja SE.
Seveda so še podjetja, ki imajo poleti kolektivni dopust in remont. Je pa res, da jih je malo, redko katero podjetje lahko za 2 tedna ugasne celotni delovni proces.
Se pa absolutno strinjam, da je preganjanje "netmetrašev" metanje peska v oči, da se skrijejo napake, ki se delajo pri zelenem prehodu. In tukaj ni krivda samo v Bruslju in naši politiki, tudi energetski "strokovnjaki", ki danes na veliko jočejo zaradi zastarelega vodenja elektroenergetike (od omrežja, transformatorskih postaj, števcev, možnosti krmiljenja na daljavo ...), so bili več ali manj ves čas na položajih, kjer se odloča. In takrat so bili tiho!
Vsega so krive individualne SE, ki smo jih postavili zaradi ukazov iz Beograda, pardon Bruslja.
PluribusUnum ::
Ena potencialno uporabna: za zagon razsmernika s strani sončnih panelov (3x410W) je v mojem primeru potrebno 150V, obstoječi sončni paneli so kratki za par voltov, za test se je priklopilo dodaten 50W sončni panel, ki je služil za polnjenje e-kolesa. Pričakovan tok je bil po 50W sončnem panelu, kljub temu teče polen tok. Možno, da je nekaj odstopanja kot brez manjšega sončnega panela.
Edit: temperatura je povečana na manjšem sončnem panelu, tako da delajte to na lastno odgovornost!!! Sporočim naknadno temperature ko bo možno!!!
PluribusUnum je izjavil:
Ena potencialno uporabna: za zagon razsmernika s strani sončnih panelov (3x410W) je v mojem primeru potrebno 150V, obstoječi sončni paneli so kratki za par voltov, za test se je priklopilo dodaten 50W sončni panel, ki je služil za polnjenje e-kolesa. Pričakovan tok je bil po 50W sončnem panelu, kljub temu teče polen tok. Možno, da je nekaj odstopanja kot brez manjšega sončnega panela.
Ali nimaš možnosti optimizatorjev 1:1. So namenjeni ravno za reševanje takih problemov.
Ta moment pridobivam vse potrebno za aktivacijo software, tako da trenutno je smo hardwarska rešitev navoljo.
Pa saj so optimizatorji HW rešitev. Stem da eni komunicirajo z razsmernikom, drugi pa majo svojo pamet.
Kateri razsmernik pa sploh maš, da ne ugibamo.
Kateri razsmernik pa sploh maš, da ne ugibamo.
mertseger ::
8. Januarja med 8-9h je bil najvišji odjem v zgodovini 2299,7MW iz prenosnega omrežja.Vir ELES.
J.McLane ::
Tudi pri meni, na ta dan je bila poraba 79 kWh, sicer se drži tam pri 50 kWh.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
bm1973 ::
Jaz sem imel vseeno okoli 50kWh.
Zglewda moram pojačat radiatorje, čeprav je dovolj toplo...
Zglewda moram pojačat radiatorje, čeprav je dovolj toplo...