» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
370 / 372
»»

Magic1 ::

Preko user interface lahko načeloma le gledaš, nič nastavljaš. Se pa da ponavadi inverter resetirat na factory reset in potem sebe nastaviš na servisni user.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

DamijanD ::

To ni povsem res - preko web UI (govorim o invertejevem vmesniku, ko si povezan na njegov wifi) lahko nastavljaš izhodno moč ipd.

joez7 ::

1.Dajmo prvo doreč o katerem razsmerniku govorimo. Sodeč po optimizatorjih, je to SolarEdge.
2.Pri menjavi optimizatorja - najbi blo dovolj prestaviti stikalo v P in počakat,da se najdejo. Drži ali ne?
3.Oddajno moč lahko nastavljaš - če maš InMeter in ga dosegaš preko modbusa - to mam aktivno.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

DamijanD je izjavil:

To ni povsem res - preko web UI (govorim o invertejevem vmesniku, ko si povezan na njegov wifi) lahko nastavljaš izhodno moč ipd.

Se pravi ob inicizaciji na 1xx.xx (ob uporabi P stikala). Tako tudi omogočiš modbus. Ali pa kličeš serviserja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

V tej temi, kako aktivirat modbus za homeassistant
https://slo-tech.com/forum/t821408/49

Saj nihče trenutno ne sprašuje za modbus, vprašanje je ali lahko posameznik, ki ni serviser, kakorkoli sam upari (nove) optimizatorje

gregyk ::

Da ne berem cele teme: a ima sedaj smisel namestiti sončno elektrarno brez baterije glede da ni več netmeteringa?

sir_mha ::

Utk je izjavil:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sonc...

Elektromafija postavlja panele na polno. Mi se pa naj bi zarad tistih par kw na strehi sekirali kako bomo zjebali omrežje.
Še bolj žalostni ste tisti, ki iz tega razloga, zaskrbljenosti za omrežje, niste postavili panelov. Sicer dvomim da zares v realnosti obstaja tak bedak, čeprav se nekateri sami razglašate za take...

To pa verjetno ne bo priključeno na distribucijsko omrežje.

Daniel ::

DamijanD je izjavil:

Saj nihče trenutno ne sprašuje za modbus, vprašanje je ali lahko posameznik, ki ni serviser, kakorkoli sam upari (nove) optimizatorje

V novejših verzijah programske opreme ne.

miko22 ::

KO se mi jajcamo z neumnostmi, kitajci delajo
https://insajder.com/svet/151000-ton-pr...

nekikr ::

Ja samo a si pogledal sliko? V tisto vetrnico se lahko zabije ptič, pod panel pa se lahko zatakne žaba. Kreteni, ni čudno da take delajo, ko pa samo riž jejo. Mi znamo bolje!

feryz ::

Večkrat povedano.
Kdor hodi mimo Dunaja na sever lahko opazi, da je vsak mesec par vetrnic več. Dobesedno vsak mesec.
Nisem štel, ampak verjetno jih je že več kot 50. Novih.
Prejšnjih pa vsaj še toliko.

bm1973 ::

So že dobre subvencije, pa je za proizvajalce kalkulacija.

Nobene vetrnice ne bi postavili brez subvencij...

Zasebna podjetja gledajo pač na dobiček. Od kje denar pridem, jih ne zanima...

miko22 ::

Eno vprašanje, mojstri:
Imam možnost nadgradit elektrarno z enakimi moduli kot jih imam sedaj Jinko solar 370W ali pa od drugega ponudnika BISOL ki so 530W.
Ker se na to ne spoznam, me zanima ali lahko kombiniraš module različnih proizvajalcev z različno močjo?
Bisolovih bi rabil manj kot od Jinko. Ne vem pa ali so kvalitetni in ali res lahko to kombiniraš.
Cenovno me pride nekje enako glede na kw.
Kaj pravite?

Drava ::

miko22 je izjavil:

Eno vprašanje, mojstri:
Imam možnost nadgradit elektrarno z enakimi moduli kot jih imam sedaj Jinko solar 370W ali pa od drugega ponudnika BISOL ki so 530W.
Ker se na to ne spoznam, me zanima ali lahko kombiniraš module različnih proizvajalcev z različno močjo?
Bisolovih bi rabil manj kot od Jinko. Ne vem pa ali so kvalitetni in ali res lahko to kombiniraš.
Cenovno me pride nekje enako glede na kw.
Kaj pravite?

Načeloma velika večina inverterjev podpira priključitev več med seboj ločenih stringov, tako da lahko brez težav kombiniraš panele različnih moči in proizvajalcev. Načeloma če daš na vsak panel optimizator bi šlo celo da bi imel panele različnih moči in proizvajalev v istem stringu.

Grimnir3 je izjavil:

Drava je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Tudi jaz znam editirat screenshot da imam 95% samooskrbe.

In to ne spremeni dejstva da je poraba tč pozimi tako visoka da je z nobeno normalno uporabo elektrike poleti ne boš presegel.
Normalno gospodinjstvo ne bo poleti porabilo za 400eur elektrike kot ti pišeš.

Zato si pač nakladač ali pa kar direkt lažnivec.

1. Očitno je da si velik lažniv kreten. Nehaj projecirat svoje gnile lasnosti na druge. Nič ni editirano, evo ti sliko s telefonom, ti posnamem še video in ti zraven pokažem fakiča al pa molim list z napisom "Grimnir3 je lažniv kreten", boš pol verjel al boš trdil da je tudi video "editiran? Nekaj ti povem: ne znaš sprejemat porazev, imel si narobe, zdej pa drž gobec, ne pa da se še bolj smešiš s svojim neznanjem.

2. Sem že 4x povedal da: "jaz sem dosegel 81,58 % letne samooskrbe, navadno običajno gospodinjstvo pa bi lahko z nekej minimalnega truda doseglo 60 do 65 % samooskrbo." Pametni dojamejo enkrat, neumni očitno nikoli..Torej navadno gospodinjstvo doseže nekaj manjšo letno samooskrbo, ki pa še vedno ni majhna!

Če ne bi bil tako neumen bi dojel da ne opotekamo tvoji številki kot taki.

Oporekamo tvoji trditvi, da je to dosežt enostavno za vsako gospodinjstvo in da ni nekih sprememb.

Glede na to da trdiš da porabite poleti več štroma kot pozimi in to ob ogrevanju s tč te naredi za lažnjivca.

P. S. Tudi video znam editirat cifre, bi rad mel 95 ali 97%?

:))

Nekaj časa me ni bilu tu gor, se opravičujem ker sem spregledal tvoj KRETENSKI post, ker če ne bi odgovoril že prej.

1. Za razliko od tebe nisem neumen. Glup si kot noč, v prvem stavku trdiš da ne oporekaš moji številki samosokrbe kot taki, v zadnjem pa praviš da znaš tudi ti editirat cifre, kar pomeni da ne verjameš da so podatki resnični. Tolk si glup da ne opaziš da sam seb kontriraš! Jaoo s kakim cepcem se to zdele jst pogovarjam. :)) Odloč se zdej, a verjameš procentu samooskrbe ali ne, ne pa da eno minuto prej verjameš, pol spet mal ne, pa spet mal verjameš, pač kot veter zapiha zgleda. :)) Tipičen debilen trolček.

2. Če res ne verjameš številkam, kako naj ti dokažem da so resnične? Sam predlagaj. Lahko ti posnamem video in zraven držim poljuben tekst v roki, ti pokažem fakiča ali karkoli pač že da boš dojel da je resnično. Če to naredim boš potem končno verjel? Glup kot si, kaj sploh lahko naredim da boš verjel?

Glede na to da trdiš da porabite poleti več štroma kot pozimi in to ob ogrevanju s tč te naredi za lažnjivca.

Zakaj bi bil zato lažnjivec, tle ni nobene logike. Za razliko od tebe nisem lažnjivec, pač pozimi porabimo manj štroma kot poleti, so what? Lepo sem povedal, jaz imamo malenkost neobičajno porabo, zato sem dosegel 81,58 % samooskrbe, običajno gospodinjstvo pa bi ob malenkostnem trudu in različnih brezplačnih tehnikah lahko brez težav doseglo 60 do 65 %. Lepo sem to povedal in to večkrat! Je to res tako težko razumet? No tebi zglada ja, ker si pač glup, sorry za direktnost. Pa bi dosegli še večji procent samooksrbe kot smo, pa smo preferirali max comfort, drugače bi lahko dosegli še 5 do 7 % več.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Drava ()

Oporekamo tvoji trditvi, da je to dosežt enostavno za vsako gospodinjstvo in da ni nekih sprememb.

Nikol nisem trdil da se moj procent samooskebe da dosežt za vsako gospodinjstvo in da ni nekih sprememb. Še več, povedal sem da se ne da. Da pa se da običajno gospodinjstvo, ki se ogreva na toplotno črpalko ob solidno izolirani hiši doseže 60 do 65 % letne samooksrbe ob minimalnem trudu in različnih brezplačnih tehnikah. Če se ne ogreva na TČ še več. Skratka očitno si fukcionalno nepismen debilen trolček, od sedaj naprej te bom vsebinsko ignoriral (vse kar boš prejel je copy paste odgovor v par stavkih).

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 ::

Tudi jaz znam editirat web site preko developer konzole. A bi rad imel 95% ali 99% samooskrbe ?

"2. Če res ne verjameš številkam, kako naj ti dokažem da so resnične? Sam predlagaj. Lahko ti posnamem video in zraven držim poljuben tekst v roki, ti pokažem fakiča ali karkoli pač že da boš dojel da je resnično. Če to naredim boš potem končno verjel? Glup kot si, kaj sploh lahko naredim da boš verjel?"

Jaz ti lahko editiram page, pa potem posname filmček s fakičem ali brez :)

Še vedno čakam da napišeš kako poleti porabiš več elektrike, kot pozimi. In kaj počneš z 400€ elektrike poleti.
Če boš podal zadovoljivo razlago, bom pustil tvoje nebuloze pri miru :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Brez problema lahko pokažem da ni editirano (pobrišem cookije, grem v drug browser ipd), tako da od lokalnega ne ostane nič, kar pa je shranjeno v oblaku je pa itak v Huawejevih strežnikih do katerih ne ti ne jaz nimava dostopa. Torej ja, lahko ti pokažem da ni editirano. Pa je škoda truda delat video če že v naprej vem da tudi po tem ne boš verjel in boš trolal dalje. Razen če ne boš, povej, da vem če mi splača zagonit 5 minut da grem zadevo posnet?

Zgodovina sprememb…

Drava je izjavil:

Brez problema lahko pokažem da ni editirano (pobrišem cookije, grem v drug browser ipd), tako da od lokalnega ne ostane nič, kar pa je shranjeno v oblaku je pa itak v Huawejevih strežnikih do katerih ne ti ne jaz nimava dostopa. Torej ja, lahko ti pokažem da ni editirano. Pa je škoda truda delat video če že v naprej vem da tudi po tem ne boš verjel in boš trolal dalje. Razen če ne boš?

Še vedno čakam da napišeš kako poleti porabiš več elektrike, kot pozimi. In kaj počneš z 400€ elektrike poleti.

Grimnir3 je izjavil:

Drava je izjavil:

Brez problema lahko pokažem da ni editirano (pobrišem cookije, grem v drug browser ipd), tako da od lokalnega ne ostane nič, kar pa je shranjeno v oblaku je pa itak v Huawejevih strežnikih do katerih ne ti ne jaz nimava dostopa. Torej ja, lahko ti pokažem da ni editirano. Pa je škoda truda delat video če že v naprej vem da tudi po tem ne boš verjel in boš trolal dalje. Razen če ne boš?

Še vedno čakam da napišeš kako poleti porabiš več elektrike, kot pozimi. In kaj počneš z 400EUR elektrike poleti.

1. Očtino trolaš dalje.
2. Za razliko od tebe nisem nikjer napisal nebuloz.
3. Kaj te briga zakaj porabimo več elektrike poleti kot pa pozimi, zase se brigaj! Lahko bi majnali kriptovalute, lahko bi gojili "travco", lahko bi furali bilokakšen legit s.p /d.o.o, pa to tebe ne briga! Lahko pa ti povem da ne delamo nič nelegalnega.
4. Večino razlogov zakaj porabim več elektrike poleti kot pozimi, ter različne tehnike ki jih uporabljam za shiftanje porabe sem na tem forumu že opisal (vsaj večino njih), tiste ta inovativne pa dobiš proti plačulu na ZS če se boš za to odločil. Če se ne boš, še vedno lahko pobrskaš za nazaj po tej temi, sem napisal že precej.

Zgodovina sprememb…

3. Kaj te briga zakaj porabimo več elektrike poleti kot pa pozimi, zase se brigaj!
4. Večino razlogov zakaj porabi več elektrike poleti kot pozimi, ter različne tehnike ki jih uporabljam za shiftanje porabe sem na tem forumu že opisal (vsaj večino njih), tiste ta inovativne pa dobiš proti plačulu na ZS če se boš za to odločil. Če se ne boš, še vedno lahko pobrskaš za nazaj po tej temi, sem napisal že precej.

Torej še vedno bluziš.
Če ne bi nakladal, ne bi imel problema napisat par stavkov.
Manj časa bi ti šlo kot da pretepaš mline na veter.

1. Za razliko od tebe ne bluzim in nakladam.
2. Kakšne par stavkov, od tem sem napisal na tem forumu za par A4 strani. Bom tebi na čast še enkrat?! Ne, ne bom, nalašč iz pricipa! Razen če mi plačaš. Moja ura je od 100 EUR dalje.
3. Imaš prav, ti si en velik mlin na veter, ki karkoli mu poveš ne dojame ama popolnoma nič. Te bom res ignoraral (razen copy paste stavka). Nisi vreden mojega časa. Lep pozdrav.

Zgodovina sprememb…

Nakladaš.

Ni res in imam dokaze za to.

Zgodovina sprememb…

Drava je izjavil:

Ni res in imam dokaze za to.

Slike znam tudi jaz editirat.
Kolk procentov si želiš, 95% ?

Znaš ti kurac, pa kaj še. Ti znaš na Huawejeve strežnike vdret, pa jim spreminjat random vrednosti ja, pa pozabi si povedat da si včeraj vdrl v CIA pa v sistem ameriške vojske pa lahko na daljavo rakete dolgega dosega sprožaš. Lihkar boš sprožil tretjo svetovno vojno ja. Pol si se pa zbudu. :)):))

Kaj koga boli kurac kaj lahko ti delaš lokalno, to ni nobena umetnost, ampak ne moreš pa pa Huawejevih strežnikih spremenijat NIČ, štekaš to?! Vse lokalne cookije v browserju sem pobrisal in celoten predpomnilnik, ter refreshal stran. Mi je že žal da sem žrtvoval teh par minut zate, nisi vreden niti tolk da bi te pes poscal. Evo ti, posneto lihkar.

Zgodovina sprememb…

ps: pričakujem opravičilo za vso tvoje zmerjanje z lažnjivcem. Da vidmo al si tok deca da si se sposoben po svoji napaki opravičit ali ne. Naj uganem: ne? Te ni tolk v hlačah, ti tvoj ego ne da. Revček. Res si revež, revež v glavi.

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ ::

Loool, he's playing you like a fiddle :))

Bom pogledal jutri.

Btw, če uspeš kje na na svoji parceli poleg hiše zakopat rezervoar velikosti 10 x 10 x 3 metre in ga segreješ za temperaturno diferenco 65 °C (recimo od 95°C do 30°C), lahko shraniš 22.750 kWh energije, MEDSEZONSKO! Konkretno to je energijski ekivalent 2275 litrov kurilnega olja (liter kurilca ima cca 10 kWh). Poleti bi segrel, nato pa pozimi samo s tem ogreval celo hišo. Rezervoar seveda močno izoliraš, če ga delaš sam imaš narejeno relativno poceni (edino bager najameš, se dobijo ponudbe za 25 EUR na uro, oziroma če koga poznaš z bagrom za gajbo piva in ustrezno protiuslugo, ne vem, ene parkrat mu zrihtaš računalnik recimo).

Seveda to je brez upošteanih izgub, nato računajmo še izgube, ampak če je zadeva solidno izolirana ti ostane shranjenih cca energijski ekvivalent 1200 litrov kurilnega olja. Če zakoplješ 2 taka rezervoarja, je to že shranjenih 2400 litrov kurilca ekivalent iz poletja čez celo zimo! Poleti z viški sončne energije fino fanj zadevo ogreješ, pozimi pa samo s tem greješ celotno hišo (ali pač dogrevaš, če je tvoja sezonska poraba preko teh 1200 litrov kurilca ekivalent). Zadeva JE IZVEDELJIVA. Če boš dal to komu delat bo seveda drago, ampak če delaš sam imaš narejeno relativno zelo poceni.

In kje na svojo parcelo poleg hiše zakopat rezervoar velikosti 10 x 10 x 3 metre niti ni nekaj nemogočega, je čisto realno in možno. No pravzaprav ga niti zakopat ne rabiš, lahko je tudi na površini, samo potem je teba varit ustrezno močno železno konstrukcijo. Bi bilo treba natančno preračunat kaj je ceneje, da ga vkloplješ al da ga narediš na površini (občutek mi pravi da bo ceneje če ga vkoplješ).

Zgodovina sprememb…

laguna1 ::

@Drava, če že, malo razmišljaj v tej smeri...

https://www.bing.com/videos/search?q=sa...

Če ga pustite pri miru, bo dal sčasoma mir. Sploh pa ob oblačnih dneh, ko ni elektrike.

nekikr: +1 in :D

socialec ::

meni tema sicer ni nezanimiva, samo je absolutno preveč pušanja in nepomembnega balasta, zato te besedilne stene preskočim :(

msms ::

Drava sej si skoraj samooskrben vse to drži. Si pameten, samo očitno ne dovolj, da bi videl da te večina trola in zajebava. Celo video si posnel, za koga??? Zdej ko sem ti povedal skrivnost bo končno mir?

Zakaj ga sprašuješ na oblačni dan, ko pa veš, da ne bo odpisal, to res ni lepo? Če bo jutri kaj sonca ti bo pa že povedal in prilepil kakšen graf.

starfotr ::

Utk je izjavil:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sonc...

Elektromafija postavlja panele na polno. Mi se pa naj bi zarad tistih par kw na strehi sekirali kako bomo zjebali omrežje.
Še bolj žalostni ste tisti, ki iz tega razloga, zaskrbljenosti za omrežje, niste postavili panelov. Sicer dvomim da zares v realnosti obstaja tak bedak, čeprav se nekateri sami razglašate za take...

Lepo, da si sebi končno dal pravi naziv. Si namreč proizvajalec energije in jo oddajaš v omrežje.

Utk ::

Se bi zarad tega moral kaj sekirat? Od kdaj je to slabše od tistih, ki samo jemljete?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

starfotr ::

Drava je izjavil:

Btw, če uspeš kje na na svoji parceli poleg hiše zakopat rezervoar velikosti 10 x 10 x 3 metre in ga segreješ za temperaturno diferenco 65 °C (recimo od 95°C do 30°C), lahko shraniš 22.750 kWh energije, MEDSEZONSKO! Konkretno to je energijski ekivalent 2275 litrov kurilnega olja (liter kurilca ima cca 10 kWh). Poleti bi segrel, nato pa pozimi samo s tem ogreval celo hišo. Rezervoar seveda močno izoliraš, če ga delaš sam imaš narejeno relativno poceni (edino bager najameš, se dobijo ponudbe za 25 EUR na uro, oziroma če koga poznaš z bagrom za gajbo piva in ustrezno protiuslugo, ne vem, ene parkrat mu zrihtaš računalnik recimo).

Seveda to je brez upošteanih izgub, nato računajmo še izgube, ampak če je zadeva solidno izolirana ti ostane shranjenih cca energijski ekvivalent 1200 litrov kurilnega olja. Če zakoplješ 2 taka rezervoarja, je to že shranjenih 2400 litrov kurilca ekivalent iz poletja čez celo zimo! Poleti z viški sončne energije fino fanj zadevo ogreješ, pozimi pa samo s tem greješ celotno hišo (ali pač dogrevaš, če je tvoja sezonska poraba preko teh 1200 litrov kurilca ekivalent). Zadeva JE IZVEDELJIVA. Če boš dal to komu delat bo seveda drago, ampak če delaš sam imaš narejeno relativno zelo poceni.

In kje na svojo parcelo poleg hiše zakopat rezervoar velikosti 10 x 10 x 3 metre niti ni nekaj nemogočega, je čisto realno in možno. No pravzaprav ga niti zakopat ne rabiš, lahko je tudi na površini, samo potem je teba varit ustrezno močno železno konstrukcijo. Bi bilo treba natančno preračunat kaj je ceneje, da ga vkloplješ al da ga narediš na površini (občutek mi pravi da bo ceneje če ga vkoplješ).

Ali pa namesto tega neumnega in precej dragega hranilnika vode zgradiš pasivni objekt oz. hišo, s totalno porabo energije pod 15 kWh/m2 na leto.

Drava je izjavil:

Lepa ideja. Sam namesti SE greješ z solarnimi paneli ali vakumske cevi - 3x večji izplen toplote. So meli pilotne hiše z temi idejami - šolski projekt - spodaj bazen zgoraj hiša. Če se ne motim ena taka stoji v Velenju pri MICu. Kak se je pa obnesla ???

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Lepa ideja. Sam namesti SE greješ z solarnimi paneli ali vakumske cevi - 3x večji izplen toplote. So meli pilotne hiše z temi idejami - šolski projekt - spodaj bazen zgoraj hiša. Če se ne motim ena taka stoji v Velenju pri MICu. Kak se je pa obnesla ???

Če bi se obnesla, bi bilo to obvezno vgraditi, kot je obvezno MČN ali...
Sem pa o teh zadevah bral pred kakšnimi 40 leti. Mogoče še imam kje shranjene izvode Življenje in tehnike kjer so te alternativne metode opisane. Če bo kdo šel v to- izkoristek je še boljši, če v cisterno naliješ različno slane plasti vode- spodaj je sladka voda na vrhu pa najbolj slana...Nekateri so si celo dajali bazene na podstreho, da bi te izgube ostale v hiši...
No- v 40 letih to še ni zaživelo, mogoče bo pa sedaj?
PS obstajajo tudi variante zlaganja težkih bremen npr. betonskih blokov na kup. Ko jih dvigaš dvigalo porablja viške elektrike, ko elektriko rabiš spuščaš bloke in dvigalo proizvaja elektriko...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

joez7 je izjavil:

Sem govoril s parimi strojniki, sicer 15 let nazaj, pa so vsi rekli, da ni opcije, da ima voda preveč izgub.

Meni so zanimivi ti kolektorji, ki imajo vgrajene tudi sončne celice. Eno špansko podjetje jih dela...

Sam je spet problem, da takrat, ko jih najbolj rabiš, pri nas ni najbolj toplo...

Dandanes so solarni paneli tako poceni, da je razmišljanje o solarnih kolektorjih podobno, kot bi razmišljal o parnih strojih. So še območja kjer bodo še dolgo prisotni- v toplejših pasovih, kjer ni strahu pred zmrzaljo. Tam, kjer pa lahko voda pozimi zmrzne so pa solarni paneli mnogo boljša izbira.

Kaj ti lahko zmrzne pri vakuumskih kolektorjih !?!?!?

bm1973 je izjavil:

Kaj ti lahko zmrzne pri vakuumskih kolektorjih !?!?!?

A ti v bojler v kleti pride vakuum ali tekočina? Če ti pride vakuum potem nič ne more zmzniti.
Pa vakuumski kolektorji imajo probleme s pregrevanjem ob močnem soncu. Posledično so takrat bolj obremenjena tesnila kat lahko povzroči izgubo vakuuma in s tem okvaro kolektorja. Kljub slabšemu izkoristku so klasični kolektorji veliko bolj robustni in dolgoživi.

Vakumski majo problem na spoju cevi na zbiralno vejo - tu se včasih pokadi. Nekateri rešujejo to z bakreno mastjo. Je pa hec - maš poleti kar konkretne viške. Je znanec na verandi pod streho zmontiral kar konkreten radiator - varovanje sistema. Mi sprva niblo nič jasno.
Tak, da nekaj več panelov na streho in viola.

Tudi kak hiša je žće pogorela zaradi kolektorjev...

Moraš imeti bazen za poleti za ogrevat... :))
««
370 / 372
»»