Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
Drava ::
> 3. Plac na strehi ni neomejen (zapolnjena je že cela južna stran strehe).
Jao meni s kom se jaz pogovarjam, kjerkoli imaš odsevnike imaš lahko tudi panele in kakršnokoli površino ti odsevniki zasedajo lahko paneli kvečjemu manjšo za enak učinek.
Pameten si lih tako kot govoriš (beri: ode subvencija!). Odsevniki niso na strehi, ampak na kolu okrog 10 metrov od strehe. Tam bi teoretično sicer tudi lahko imel panele, ampak bi bilo bolj sitno zvezat in kar je glavno: subvencije ne bi dobil (dobiš jo samo če so paneli na strehi). Ker je elektrarna hibridnega tipa je bila subvencija 25 % celotne investicije, kar nikakor ni malo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Drava ()
Hmmm ta z mesom je tudi dobra. Mesa že tako ni dobro dajati v skrinjo, kaj šele meso pred iztekom roka. Samo ne pol jokat da si se zastrupil.
1. Je dobra ja, prihrani se cca 1000 € letno, če bi se pa vso meso tako kupilo, bi se pa 2880 € letno. 8 ljudi x 90 kg na leto na enega x 4 € na kg prihranka = 2880 €.
2. Meso ni pred rokom, Leclerc ima včasih akcije "dva za ena", kjer dobiš 50 % vrednosti izdelka nazaj na E-Leclerc kartico, kar ne moreš porabit isti dan. Torej da porabiš ta znesek na kartici moraš it v trgovino še enkrat. S tako politiko pač spodujajo večjo potrošnjo. Ker dobro vejo da če boš šel naslednji dan še enkrat v trgovino (ali pa kak drug dan, nima veze), ne boš kupil samo tega izdelka v akciji, ampak tipično spet polno voziček robe. Eni to izkristimo maksimalno, eni ste pa pač tupavi pa plačujete 2x več za iste izdelke.
3. Meso v skrinji zdrži zelo dolgo časa, odvisno od vrste mesa od 4 mesecev do enega leta. Porabi pa se ene 4x prej kot to. In ne misli da ko greš v gostilno da meso ni iz skrinje, tega si ti pojedel še pa još, pa še veš ne. Meso iz skrinje je super kakovosti če je pravilno shranjevano (zvakumirano), če ga hitro porabiš niti to ni nujno.
telexdell ::
> 3. Plac na strehi ni neomejen (zapolnjena je že cela južna stran strehe).
Jao meni s kom se jaz pogovarjam, kjerkoli imaš odsevnike imaš lahko tudi panele in kakršnokoli površino ti odsevniki zasedajo lahko paneli kvečjemu manjšo za enak učinek.
Pameten si lih tako kot govoriš (beri: ode subvencija!). Odsevniki niso na strehi, ampak na kolu okrog 10 metrov od strehe. Tam bi teoretično sicer tudi lahko imel panele, ampak bi bilo bolj sitno zvezat in kar je glavno: subvencije ne bi dobil (dobiš jo samo če so paneli na strehi). Ker je elektrarna hibridnega tipa je bila subvencija 25 % celotne investicije, kar nikakor ni malo.
To pa je za anale neumnega rgumentiranja. Subvencijo si dobil za SE, za odesevnike pa ne. Če bi torej namesto odsevnikov dal dodatne panele se subvencija za SE ne bi nič spremenila, strošek bi bil podoben, imel bi pa lahko bistveni več elektrike.
Pa- če želiš, da ti SE proizvede več energije moraš namestiti sledilnike ne pa odsevnike. Sledilnike bi pa lahko namestil na streho in bi zanje dobil subvencijo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Mi lahko kdo pomaga z izračunom. Ni mi namreč tole jasno.
Imam 20x 370W panele imam pa 6kwh elektrarno.
Porabim letno cca 5MW elektrike. Pridelam malo manjke. 2024 mi je zmanjkalo 800kWh. Pozicija strehe na V/Z tako da ni idealno, kaj češ.
Letos bo več zaradi hibrida. Torej bi dogradil. Koliko jih še rabim?
je možno dati sedaj močnejše panele zraven ali morajo biti enaki, kot so obstoječi?
Imaš veliko senčenja strehe čez dan? Ker če ne ti zadeva pridela sumljivo malo. 20x 370 W = 7,2 kW panelov. Inverter imaš kot praviš 6 kW. Torej tvoj DC oversizing faktor je 20 % (7,2 kW / 6 kW =1,2), kar pomeni da imaš clipping losses pod 2 % na leto.
Vir: https://energyhero.ie/dc-over-sizing-pv...
7,2 kW panelov obrnjenih na vzhod zahod ti pridela: 1000 kWh/kWa x 7,2 kw = 7200 kWh letno, upoštevajmo še zgoraj izračunane izgube zaradi rezanja špic (2 %) in pridemo na 0,98 x 7200 kWh = 7056 kWh na leto = cca 7 MWh letno.
Porabiš kot praviš 5 MWh, torej bi moral imet cca 2 MWh viška. Očitno imaš izjemno veliko senčenja da toliko izgubiš ali pa je kje pri montaži kakšna napaka (recimo par vrst panelov sploh povezanih ni ali kaj takega). Nemsto 7 MWh kot bi mogu pri taki velikosti elektarne brez senčenja pri orientaciji vzhod zahod pridelat, pridelaš samo 4,2 MWh (pridelaš 40 % manj kot bi moral).
To pa je za anale neumnega rgumentiranja. Subvencijo si dobil za SE, za odesevnike pa ne. Če bi torej namesto odsevnikov dal dodatne panele se subvencija za SE ne bi nič spremenila, strošek bi bil podoben, imel bi pa lahko bistveni več elektrike.
Ja, to velja za tvoje argumentiranje, ne za moje. Če bi dal dodatne panele, ne bi dobil niti evra več subvencije! Torej ne bi dobil subvencije za njih, pika basta. Če bi elektrarno namesto odsevnikov povečal za ene 7 kW bi to stalo cca 7000 EUR dodatno, odsevniki so me stali pa 300 EUR, kar je BISTVENA razlika! Beri: prihranil sem preko 6 jurjev.
Pa- če želiš, da ti SE proizvede več energije moraš namestiti sledilnike ne pa odsevnike. Sledilnike bi pa lahko namestil na streho in bi zanje dobil subvencijo.
Za sledilnike na strehi se nismo odločili zaradi različnih razlogov. Odsevniki na enem kolu 10 metrov od elektrarne, ki sledijo soncu in sončno svetlobo vedno odbijajo na panele pa je bil en tak lušten hobi projekt.
Zgodovina sprememb…
klemenSLO ::
@Drava: Zanimivo.
Marsikaj se da narediti. Upoštevaj čas/interes/stopno nujnosti/povratek inv/kompleksnost/izgled..
TRenutno pa totalni overkill.
Marsikaj se da narediti. Upoštevaj čas/interes/stopno nujnosti/povratek inv/kompleksnost/izgled..
TRenutno pa totalni overkill.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
miko22: Koliko kilometrov letno imaš namen prevozit na elektriko z hibridom in s katerim? Iz teh podatkov ti lahko preračunam približno za koliko rabiš še povečat elektarno.
Zgodovina sprememb…
joez7 ::
imam dve veji
No potem verjetno ni problemov. Mal si poglej kako maš vezane panele - lahko vidiš tudi v Layout -u os SE.
Pa koko jih boš dodal v krog fizično - potem ti mora verjetno nanovo prijavit optimizatorje in popravit shemo.
Ponavadi se to da delat, temu ki ti je prvotno montiral in zagnal SE.
Sam računaj, da boš doplačal nekje 1/2 prvotne cene. Ti mora tudi popravit projekt.
Kako pa maš export nastavljen. Na razsmerniku ali inmetru?
Koliko pa maš export v soglasju? Predvidevam da maš 3x25A in export 13kVA.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
DamijanD ::
vglavnem car je tisti, ki porabi čim manj (ob nespremenjenem udobju), ne pa tisti, ki se hvali s tem, da porabi čim več. In da potem še ponuja nasvete kako porabiti čim več - in to za plačilo - ko je človek mislil, da je že večino stvari doživel...
Tole si malo pomešal:
- ta poraba "več" je KORISTNA poraba (zastonj takih nasvetov iz principa pač ponujal ne bom. Če kdo želi lahko za plačilo, če ne pa tudi ok).
- porabimo čim manj, ob nespremenjenom ugodju (luči in ostale stvari so na senzor gibanja ipd, nikoli se elektrika ne troši za brezveze).
Lahko, da je na nek način koristna za tebe/vas. Ampak povprečno gospodinjstvo pa nima te misteriozne poletne porabe in ker je trenutno nima tudi pomeni, da je (zelo verjetno niti) ne rabi. In če ima povprečno gospodinjstvo poleti bistveno manjšo porabo kot pozimi, potem to avtomatično pomeni manjši odstotek samo oskrbe.
vglavnem car je tisti, ki porabi čim manj (ob nespremenjenem udobju), ne pa tisti, ki se hvali s tem, da porabi čim več. In da potem še ponuja nasvete kako porabiti čim več - in to za plačilo - ko je človek mislil, da je že večino stvari doživel...
Tole si malo pomešal:
- ta poraba "več" je KORISTNA poraba (zastonj takih nasvetov iz principa pač ponujal ne bom. Če kdo želi lahko za plačilo, če ne pa tudi ok).
- porabimo čim manj, ob nespremenjenom ugodju (luči in ostale stvari so na senzor gibanja ipd, nikoli se elektrika ne troši za brezveze).
Lahko, da je na nek način koristna za tebe/vas. Ampak povprečno gospodinjstvo pa nima te misteriozne poletne porabe in ker je trenutno nima tudi pomeni, da je (zelo verjetno niti) ne rabi. In če ima povprečno gospodinjstvo poleti bistveno manjšo porabo kot pozimi, potem to avtomatično pomeni manjši odstotek samo oskrbe.
Seveda, kot sem že prej povedal, za navadno gospodinjstvo je 60 do 65 % procentov letne samosokrbe ob majhnem trudu relativno enostavno dosegljiv cilj, naša samooskrba pa je bila še precej večja: 81,58 %. Pa še večja bi lahko bila, ampak smo preferirali maksimalno ugodje na račun manjše samooskrbe.
Sicer pa če trenutno nečesa nimaš ne pomeni da tega ne rabiš, oziroma da ti ne bi bilo všeč. Ljudje pred recimo letom 2005 večinoma niso uporabljali pametnih telefonov, brž ko so zadevo probali so zadevo pograbili in vzeli za svojo. Iz slabega greš vedno lahko na boljše, nazaj pa težko. Če nekaj ne veš da obstaja, potem res misliš da tega "ne rabiš", pa čeprav bi ti v resnici prišlo zelo prav.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Upam da to z "majhnim" trudom sam sebi verjameš, ker drugi ti ne nihče.
Obstaja pa cela paleta čudakov na svetu, tako da "možno" je marsikaj, ljudje preživijo v baraki sred gozda brez vsega, ampak normalno po katerikoli definiciji pa to da poleti porabiš 2x več elektrike kot pozimi pač ni.
Tudi to kako zgleda en kol z odsevniki 10 metrov od hiše v višini strehe...ah škoda komentirat.
Obstaja pa cela paleta čudakov na svetu, tako da "možno" je marsikaj, ljudje preživijo v baraki sred gozda brez vsega, ampak normalno po katerikoli definiciji pa to da poleti porabiš 2x več elektrike kot pozimi pač ni.
Tudi to kako zgleda en kol z odsevniki 10 metrov od hiše v višini strehe...ah škoda komentirat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Trud je minimalen in ne vpliva na ugodje. Verjami če hočeš, i don't care, požvižgam se na tvoje mnenje.
Oba dva veva kdo od naju je čudak in kristalno jasno je da to nisem jaz. Če veš zakaj se porabi toliko elektrike takrat ko se jo pač porabi, potem ti ni čudno.
Honestly: zgleda presenetljivo estetsko in "high tech".
Še enkrat moja letna statistika samosokrbe, zato da boš lahko še bolj zavisten. ps: zaslužki od te dodatne porabe elektrike poleti so kar precejšnji. ;)
Oba dva veva kdo od naju je čudak in kristalno jasno je da to nisem jaz. Če veš zakaj se porabi toliko elektrike takrat ko se jo pač porabi, potem ti ni čudno.
Honestly: zgleda presenetljivo estetsko in "high tech".
Še enkrat moja letna statistika samosokrbe, zato da boš lahko še bolj zavisten. ps: zaslužki od te dodatne porabe elektrike poleti so kar precejšnji. ;)
Zgodovina sprememb…
Ne samo ti, vi vsi skupaj. In dokler mi ne najdeš še nekoga, ki bi se ogreval na elektriko, pa vseeno poleti porabil 2x več kot pozimi, bom vztrajal pri tem. Ker to pač NI normalno.
Kaj pa pomeni da je nekaj normalno? Normalno = povprečno. Ne, povprečno res ni. Je super nadpovprečno. Če imaš v Sloveniji kjer je povprečna plača bornih 1400 EUR plače 15.000 EUR, to ni normalno /ni povprečno, ampak je močno nadpovprečno.
Sicer pa spet prestavljaš temo debate (moving the goalposts), ti si trdil da Z VELIKIM trudom je komaj možno pridet do 50 % letne samooskrbe, pa še to ne veš če, pa še to samo če imaš 2x predimenzionirano elektrarno. Ob zmernem trudu po tvoje prideš samo do 30 % letne samooskrbe. Resnica pa je da je bila moja letna samooskrba ne 30 %, ne 50 %, ampak kar 81,58 %!! In to ob samo za 1,3x predimenzionirani elektrarni, ne za 2x, trud pa je bil minimalen. Pa tudi če hipotetično ne bi bil minimalen, to še vedno ne spremeni dejstva da si govoril bedarije. Skratka o stvareh o katerih nimaš pojma raje bodi tiho.
Trdil si da ob MAKSIMALNEM trudu je možno priti samo do 50 % letne samoskrbe, kar dokazano ne drži.
Sicer pa spet prestavljaš temo debate (moving the goalposts), ti si trdil da Z VELIKIM trudom je komaj možno pridet do 50 % letne samooskrbe, pa še to ne veš če, pa še to samo če imaš 2x predimenzionirano elektrarno. Ob zmernem trudu po tvoje prideš samo do 30 % letne samooskrbe. Resnica pa je da je bila moja letna samooskrba ne 30 %, ne 50 %, ampak kar 81,58 %!! In to ob samo za 1,3x predimenzionirani elektrarni, ne za 2x, trud pa je bil minimalen. Pa tudi če hipotetično ne bi bil minimalen, to še vedno ne spremeni dejstva da si govoril bedarije. Skratka o stvareh o katerih nimaš pojma raje bodi tiho.
Trdil si da ob MAKSIMALNEM trudu je možno priti samo do 50 % letne samoskrbe, kar dokazano ne drži.
Zgodovina sprememb…
Sej to še zmeraj pravim, In normalno ni samo povprečno. Tudi vse kar je znotraj 95% populacije je še zmeraj normalno. Profil porabe, ki ga ima največ 1%, še to dvomim, pa pač ni normalen.
S tvojo matematiko si 99% gospodinjstev nima kaj pomagat, ker je nemogoče da bi poleti kurili 2x tolk elektrike kot pozimi z ogrevanjem.
S tvojo matematiko si 99% gospodinjstev nima kaj pomagat, ker je nemogoče da bi poleti kurili 2x tolk elektrike kot pozimi z ogrevanjem.
Normalno = povprečno. Ne, povprečno res ni. Je super nadpovprečno. primer: Če imaš v Sloveniji kjer je povprečna plača bornih 1400 EUR plačo 15.000 EUR, to ni normalno /ni povprečno, ampak je močno nadpovprečno. Če imaš v Sloveniji, kjer je najbolj prodajan avto Clio, ti pa imaš Ferrarija, to ni normalno. Ni povprečno. Seveda ni povprečno, ker je močno NADPOVPREČNO.
Moja matematika za povprečna navadna gospodinjstva navaja 60 do 65 % letne samosokrbe, s tem si lahko pomagajajo, ker toliko tudi je ob nekem minimalnem trudu. Moje gospodinjstvo pa je high tech, ni povprečno in je zato procent letne samosokrbe kar 81,58 %.
Profil porabe, ki ga ima največ 1%, še to dvomim, pa pač ni normalen.
Moja matematika za povprečna navadna gospodinjstva navaja 60 do 65 % letne samosokrbe, s tem si lahko pomagajajo, ker toliko tudi je ob nekem minimalnem trudu. Moje gospodinjstvo pa je high tech, ni povprečno in je zato procent letne samosokrbe kar 81,58 %.
Zgodovina sprememb…
celje ::
imam dve veji
No potem verjetno ni problemov. Mal si poglej kako maš vezane panele - lahko vidiš tudi v Layout -u os SE.
Pa koko jih boš dodal v krog fizično - potem ti mora verjetno nanovo prijavit optimizatorje in popravit shemo.
Sam računaj, da boš doplačal nekje 1/2 prvotne cene. Ti mora tudi popravit projekt.
drzi. imam 3x25 in 13.6 export.
ni mozno dodat panele in ne spreminjat papirjev? oziroma, kako pa to naredijo ljudje v samoizvedbi? ni mi pomembna vecja oddaja v omrezje, pomembno mi je sprotno nabiranje/poraba.
Mi v 4 zimskih mesecih porabimo 1,5 do 2,5 MWh na mesec, proizvodnja največ 500 KWh na mesec, še to ne. Se pravi v 4 mesecih je vsaj 7 MWh minusa, kar je 50% letne porabe. Tako da niti v teoriji s praktično neskončno veliko baterijo, ki bi držala magari cel mesec porabe, ne bi prišli čez 50% samooskrbe.
Ja, pozimi bi lahko porabili manj, ampak potem bi imeli manjšo elektrarno, ker zdaj se ravno nekje pokrije.
V realnosti niti ostalih 8 mesecev ne bi 100% izkoristili proizvodnje. Pa tudi sicer bi bila potem elektrarna predimenzionirana, ker poleti nimaš kaj z elektriko, pozimi je pa vseeno ali naredi 500 ali 300 kwh.
Za nad 50% bi morala bit še za vsaj 2x predimenzionirana, baterija bi morala bit pa faking huge, pa še zmeraj bi bila premajhna.
Ja, pozimi bi lahko porabili manj, ampak potem bi imeli manjšo elektrarno, ker zdaj se ravno nekje pokrije.
V realnosti niti ostalih 8 mesecev ne bi 100% izkoristili proizvodnje. Pa tudi sicer bi bila potem elektrarna predimenzionirana, ker poleti nimaš kaj z elektriko, pozimi je pa vseeno ali naredi 500 ali 300 kwh.
Za nad 50% bi morala bit še za vsaj 2x predimenzionirana, baterija bi morala bit pa faking huge, pa še zmeraj bi bila premajhna.
Zgodovina sprememb…
Grimnir3 ::
Ne samo ti, vi vsi skupaj. In dokler mi ne najdeš še nekoga, ki bi se ogreval na elektriko, pa vseeno poleti porabil 2x več kot pozimi, bom vztrajal pri tem. Ker to pač NI normalno.
Točno to.
Če se pozimi ogrevaš na elektriko ni variante da bi poleti porabil več energije.
To kar naš ePower aka Drava nabija je pač enostavno laganje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Točno to.
Če se pozimi ogrevaš na elektriko ni variante da bi poleti porabil več energije.
To kar naš ePower aka Drava nabija je pač enostavno laganje.
Za razliko od tebe ne nabijam ali lažem, spodaj ima ŠE ENKRAT podatke črno na belem! Če ne bi bil glup bi jih uspel videt že prvič ko so bili objavljeni, zdej pa pač si kakršen si, jebiga. Kot sem že večkrat povedal: jaz sem dosegel 81,58 % letne samooskrbe, navadno običajno gospodinjstvo pa bi lahko z nekej minimalnega truda doseglo 60 do 65 % samooskrbo.
Zgodovina sprememb…
Tudi jaz znam editirat screenshot da imam 95% samooskrbe.
In to ne spremeni dejstva da je poraba tč pozimi tako visoka da je z nobeno normalno uporabo elektrike poleti ne boš presegel.
Normalno gospodinjstvo ne bo poleti porabilo za 400eur elektrike kot ti pišeš.
Zato si pač nakladač ali pa kar direkt lažnivec.
In to ne spremeni dejstva da je poraba tč pozimi tako visoka da je z nobeno normalno uporabo elektrike poleti ne boš presegel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
1. Očitno je da si velik lažniv kreten. Nehaj projecirat svoje gnile lasnosti na druge. Nič ni editirano, evo ti sliko s telefonom, ti posnamem še video in ti zraven pokažem fakiča al pa molim list z napisom "Grimnir3 je lažniv kreten", boš pol verjel al boš trdil da je tudi video "editiran? Nekaj ti povem: ne znaš sprejemat porazev, imel si narobe, zdej pa drž gobec, ne pa da se še bolj smešiš s svojim neznanjem.
2. Sem že 4x povedal da: "jaz sem dosegel 81,58 % letne samooskrbe, navadno običajno gospodinjstvo pa bi lahko z nekej minimalnega truda doseglo 60 do 65 % samooskrbo." Pametni dojamejo enkrat, neumni očitno nikoli..Torej navadno gospodinjstvo doseže nekaj manjšo letno samooskrbo, ki pa še vedno ni majhna!
Zgodovina sprememb…
shm ::
Lahko še 10x ponoviš številko in prilepiš screenshot (kar verjetno tudi boš, ampak ne razumem zakaj), pa ti noben ne bo verjel, če ne moreš pojasnit kako si do takih številk prišel.
Če se hočmo it neko vsaj pribljižno znanost na tehničnem forumu morajo bit stvari dobro definirane in ponovljive, ne pa da se samo stalno dereš kolk si ti najboljši.
Če se hočmo it neko vsaj pribljižno znanost na tehničnem forumu morajo bit stvari dobro definirane in ponovljive, ne pa da se samo stalno dereš kolk si ti najboljši.
imam dve veji
ni mozno dodat panele in ne spreminjat papirjev? oziroma, kako pa to naredijo ljudje v samoizvedbi? ni mi pomembna vecja oddaja v omrezje, pomembno mi je sprotno nabiranje/poraba.
1.Nisi odgovoril, kako maš rešeno omejevnje moči! Na razsmerniku ali z InMetrom? to je važno.
2. Nevem kako seti bo razsmernik obnašal - če dodaš optimizatorje v verigo. Dejansko razsmernik in optimizatorji komunicirajo - v skrajnem primeru ti bodo novi optimizatorji(+paneli) ostali v varnem načinu =1V na optimizator.
3.Saomizvedb je več vrst. Če maš na stanovanjskem objektu - je varnost na prvemu mestu.
4.Kako je z papirji - vprašaj izvajalca. Soglasja pa ti ne bo potrebno nanovo - samo dopolni se projekt.
4.Če maš omejitev na razsmerniku - ni optimalno.
feryz ::
Spet isto, glupi forumi in internet, samo jajcanje in spraševanje, namesto ukrepanja.
Če bi rad dodal panele, jih dodaš.
Razklemaš string in ga podaljšaš. Ker bodo P850 premajhni za nove panele, se uporabi P950, so združljivi. Paneli je pa vseeno k... kateri so, ker razsmernika in optimizatorjev ti ne brigajo.
Tudi soglasja nič ne briga, kaj imaš ti na strehi, dokler ne menjaš razsmernika.
Jaz imam na 10,8 kW soglasja in SE16K trenutno obešenih 15,5 kW. Če bom našel še kakšen kos strehe, jih bom še dodal.
Razklemaš string in ga podaljšaš. Ker bodo P850 premajhni za nove panele, se uporabi P950, so združljivi. Paneli je pa vseeno k... kateri so, ker razsmernika in optimizatorjev ti ne brigajo.
Tudi soglasja nič ne briga, kaj imaš ti na strehi, dokler ne menjaš razsmernika.
Jaz imam na 10,8 kW soglasja in SE16K trenutno obešenih 15,5 kW. Če bom našel še kakšen kos strehe, jih bom še dodal.
Lahko še 10x ponoviš številko in prilepiš screenshot (kar verjetno tudi boš, ampak ne razumem zakaj), pa ti noben ne bo verjel, če ne moreš pojasnit kako si do takih številk prišel.
1. Marsikatero tehniko kako sem prišel do takih številk sem na tem forumu že opisal. Naj tebi na čas vse skupaj napišem še enkrat? A ne bi bilo bolje da bi se ti raje malo bolj potrudil in pobrskal za nazaj? Torej ti misliš da bom podpiral tvojo lenobo in še enkrat zagonil pol ure da bom vse opisal, samo zato ker se tebi ne da pobrskat za nazaj? Večino tehnik sem že opisal na tem forumum, zamolčal sem samo tiste ta inovativne, kar pa tudi lahko zveš (proti plačilu na ZS).
2. Podatke črno na belem imaš dostavljene. Kdor ne verjame podatkom črno na belem, ta je brezupen primer. Če kdo ne vrjame sliki direkt iz Huawei aplikacije, lahko posnamem še video, ni nobenega problema!
3. Nikjer nisem rekel da sem jaz najboljši, vse kar sem rekel je da sem to leto dosegel 81,58 % samosokrbo, za kar sem ti dostavil tudi dokaze črno na belem. To je to, jst sm svoje povedal. Zdej se pa kregajte med sabo še naprej, i don't care.
Zgodovina sprememb…
Saj jaz ti verjamem (pa še kdo drug tudi). Samo to kar ti delaš verjetno ni smiselno (vsaj ne za večino). In od kje imaš ti potrebo, da vsake nekaj mesecev dobiš napad, da potem vsakih nekaj postov javiš koliko si samo oskrben tudi ne...
Jaz bi si tudi lahko povečal poletno porabo, tako da bi direktno vse viške porabil in bi si s tem dvignil letno samooskrbo za ~20% - kaj bi imel od tega pa ne vem (pojočo travico, namajnane kojnčke)
Jaz bi si tudi lahko povečal poletno porabo, tako da bi direktno vse viške porabil in bi si s tem dvignil letno samooskrbo za ~20% - kaj bi imel od tega pa ne vem (pojočo travico, namajnane kojnčke)
Vse kar si do zdej napisal se ne more seštet v skoraj 2MWh porabe na mesec. In če je edino kar lahko napišeš 81,58% je brezveze da karkoli pišeš.
1. Očitno je da si velik lažniv kreten. Nehaj projecirat svoje gnile lasnosti na druge. Nič ni editirano, evo ti sliko s telefonom, ti posnamem še video in ti zraven pokažem fakiča al pa molim list z napisom "Grimnir3 je lažniv kreten", boš pol verjel al boš trdil da je tudi video "editiran? Nekaj ti povem: ne znaš sprejemat porazev, imel si narobe, zdej pa drž gobec, ne pa da se še bolj smešiš s svojim neznanjem.
2. Sem že 4x povedal da: "jaz sem dosegel 81,58 % letne samooskrbe, navadno običajno gospodinjstvo pa bi lahko z nekej minimalnega truda doseglo 60 do 65 % samooskrbo." Pametni dojamejo enkrat, neumni očitno nikoli..Torej navadno gospodinjstvo doseže nekaj manjšo letno samooskrbo, ki pa še vedno ni majhna!
Če ne bi bil tako neumen bi dojel da ne opotekamo tvoji številki kot taki.
Oporekamo tvoji trditvi, da je to dosežt enostavno za vsako gospodinjstvo in da ni nekih sprememb.
Glede na to da trdiš da porabite poleti več štroma kot pozimi in to ob ogrevanju s tč te naredi za lažnjivca.
P. S. Tudi video znam editirat cifre, bi rad mel 95 ali 97%?
jabe ::
V bistvu je vseeno. Ce je 40, 60, 81,58 ali 95%. Dokler ni 100, je isti šmorn, kar se samooskrbe tice - t.j. nisi samooskrben
V bistvu je vseeno. Ce je 40, 60, 81,58 ali 95%. Dokler ni 100, je isti šmorn, kar se samooskrbe tice - t.j. nisi samooskrben
Odvisno kaj je tvoj cilj. Če hočeš manj plačat za elektriko je vse nad 0% samooskrbosti vredu. Če pa nočeš bit odvisen od elektro omrežja pa moraš imet 100% in ni nič manj vredu.
Mato989 ::
Odvisno kaj je tvoj cilj. Če hočeš manj plačat za elektriko je vse nad 0% samooskrbosti vredu. Če pa nočeš bit odvisen od elektro omrežja pa moraš imet 100% in ni nič manj vredu.
Samooskrbnost je itak smao ena... Ali je ali je pa ni.... Ta prpcent kvazi samooskrbe je pa smesen...
Ce prodelas 50 ppstov svinjine ki je pojes pac nisi samooskrben pa pika enako velja za strom
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Stopnja samooskrbe se lahko zračuna za karkoli. Tako za živilske izdelke, kot za elektriko. In če je stopnja nad 100% lahko rečeš da si samooskrben, drugače pa ne.
Zakaj se zapenjate v semantiko? Bi vam bilo bolj všeč, če bi človek z mnogo nickname-i pisal, da je 18,42% energetsko odvisen?
Mene predvsem zanima kako dobit take številke, na pa brezvezna semantika okrog samooskrbe.
Zakaj se zapenjate v semantiko? Bi vam bilo bolj všeč, če bi človek z mnogo nickname-i pisal, da je 18,42% energetsko odvisen?
Mene predvsem zanima kako dobit take številke, na pa brezvezna semantika okrog samooskrbe.
Bici ::
Mene ne moti če je 81% samooskrben. Niti ne oporekam temu.
Se pa čudim kako porabit za 400€ elektrike poleti. To ne kupim da je normalna gospodinjska uporaba.
Niti ni normalno ali pogosto da bi poleti porabil več elektrike kot pozimi, sploh glede na to da se tudi oni ogrevajo s TČ.
Mi konkretno v 4ih mesecih od novembra do februarja porabimo toliko elektrike in proizvedemo tako malo, da če bi bili preostalih 8 mesecev 100% samooskrbni bi bil letni procent vseeno pod 60%. Pa seveda ni variante da bi bili teh 8 mesecev zares 100% samooskrbni.
Se pa čudim kako porabit za 400€ elektrike poleti. To ne kupim da je normalna gospodinjska uporaba.
Niti ni normalno ali pogosto da bi poleti porabil več elektrike kot pozimi, sploh glede na to da se tudi oni ogrevajo s TČ.
Mi konkretno v 4ih mesecih od novembra do februarja porabimo toliko elektrike in proizvedemo tako malo, da če bi bili preostalih 8 mesecev 100% samooskrbni bi bil letni procent vseeno pod 60%. Pa seveda ni variante da bi bili teh 8 mesecev zares 100% samooskrbni.
socialec ::
Mi smo bolj skromni in nam je cool tudi 82% in manj delne-samooskrbe (ne 100% ideal), osebno me bolj zanima čas do praga rentabilnosti - najbolj zanimiva pa se mi zdi velika poletna poraba, to bi bil meni osebno najbolj koristen info.
PS: Vidim, da nisem edini... Sušenje drv ni dovolj zanimivo, najprej bi pomislil na kakšna rudarjenja, gojenja, vzgajanja, plavanja...
PS: Vidim, da nisem edini... Sušenje drv ni dovolj zanimivo, najprej bi pomislil na kakšna rudarjenja, gojenja, vzgajanja, plavanja...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
celje ::
imam dve veji
1.Nisi odgovoril, kako maš rešeno omejevnje moči! Na razsmerniku ali z InMetrom? to je važno.
2. Nevem kako seti bo razsmernik obnašal - če dodaš optimizatorje v verigo. Dejansko razsmernik in optimizatorji komunicirajo - v skrajnem primeru ti bodo novi optimizatorji(+paneli) ostali v varnem načinu =1V na optimizator.
3.Saomizvedb je več vrst. Če maš na stanovanjskem objektu - je varnost na prvemu mestu.
4.Kako je z papirji - vprašaj izvajalca. Soglasja pa ti ne bo potrebno nanovo - samo dopolni se projekt.
4.Če maš omejitev na razsmerniku - ni optimalno.
Kje/kako vidim na kaksen nacin imam omejevanje moci?
Spet isto, glupi forumi in internet, samo jajcanje in spraševanje, namesto ukrepanja.
Zal nisem električar.
Drugace pa se vedno velja moje povprasevanje (oziroma ponudba za tvoje usluge/delo).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: celje ()
Hvala. Če te prav razumem, če razklenem string in dodam dva optimizatorja(in panele) - bo delovalo?
Samo Layout bo ??? koko je potem v primeru iskanja napake na veji?
Lonsarg ::
% samooskrbe se lahko precej dvigne tudi tako da se panele obrne na cirka 60 stopinj naklona in s tem optimizira zimsko/jesensko proizvodnjo in žrtvuje letno.
Pri 60 naklona sem nagooglal da je razlika med zimsko/letno proizvodnjo panelov zgolj cirka x2, pa to je za naslabši zimski mesec, za jesenske/spomladne je še boljše razmerje.
Ni pa čist enostavno doseči 60 naklona, je včasih lažje/ceneje več panelov in pač več predimenzionirat :)
Pri 60 naklona sem nagooglal da je razlika med zimsko/letno proizvodnjo panelov zgolj cirka x2, pa to je za naslabši zimski mesec, za jesenske/spomladne je še boljše razmerje.
Ni pa čist enostavno doseči 60 naklona, je včasih lažje/ceneje več panelov in pač več predimenzionirat :)
nejc_nejc ::
OK vsi postanete 80% + "samooskrbni".
Za 20%, vas bom pa jaz financiral v 100% skupnem deležu.
Hebite se.
Za 20%, vas bom pa jaz financiral v 100% skupnem deležu.
Hebite se.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
starfotr ::
MadMax ::
Hvala. Če te prav razumem, če razklenem string in dodam dva optimizatorja(in panele) - bo delovalo?
Fizični layout ne bo štimal, v logičnem pa jih boš videl.
Vsak opti ima serijsko (mac) številko (tudi v QR obliki), samo ne pozabi kje se fizično kater nahaja na strehi. Prepiši/poslikaj pred vgradnjo, morda bo kdaj v prihodnosti prilika vnest v fizični layout. Za "po reglcih" vnest rabiš še tip panelov, azimut in naklon.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Hvala. Se pravi isti šmorn - kot pri menjavi pokvarjenega optimajzerja ali panela?
Je pa verjetno treba pazit, da ne presežeš dovoljenega števila panelov na veji-stringu?
Je pa verjetno treba pazit, da ne presežeš dovoljenega števila panelov na veji-stringu?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Lonsarg ::
Naklon pri nas ni nikoli optimalen 60 stopinj.Mas prav, tvoj link pravi 49%, sem ocitno si narobe zapomnil. Oziroma ce gledas celo zimo ne sam december je nakbrz optimalno 45 stopinj.
https://sunsolartilt.com/pages/calculat...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Kako maš na https://monitoring.solaredge.com/solare... ID/#/dashboard
tvoj ID = id tvoje sončnice. Maš prikazano dve ali tri. Paneli - hiša - omrežje.
Prilepi gor sliko.
Inmeter je v AC/DC omarici - slikaj omarico. Ali pa račun specifikacijo - lani je bil v rangu 500€.
Letos sem zasledil cene v rangu 250€. Ma ga pa tudi iskra - cena nekaj čez 100€ (ne vem pa kako je z integracijo Iskre v sistem).
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sonc...
Elektromafija postavlja panele na polno. Mi se pa naj bi zarad tistih par kw na strehi sekirali kako bomo zjebali omrežje.
Še bolj žalostni ste tisti, ki iz tega razloga, zaskrbljenosti za omrežje, niste postavili panelov. Sicer dvomim da zares v realnosti obstaja tak bedak, čeprav se nekateri sami razglašate za take...
Elektromafija postavlja panele na polno. Mi se pa naj bi zarad tistih par kw na strehi sekirali kako bomo zjebali omrežje.
Še bolj žalostni ste tisti, ki iz tega razloga, zaskrbljenosti za omrežje, niste postavili panelov. Sicer dvomim da zares v realnosti obstaja tak bedak, čeprav se nekateri sami razglašate za take...
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Elektro mafija postavlja panele z denarjem drugih in bodo sistemsko vodeni. Njih ne briga, če bodo na lep sončen dan mirovali. Tak je tudi namen tega.
Sicer mirovali ne bodo. Ne glede na vse gobezdanje o presežkih štroma in negativnih cenah, v Sloveniji nimamo niti ene kilovatne ure elektrike viška. Zgolj gobezdanje o tem, zato da se dviguje cena in nabija davke.
Sicer mirovali ne bodo. Ne glede na vse gobezdanje o presežkih štroma in negativnih cenah, v Sloveniji nimamo niti ene kilovatne ure elektrike viška. Zgolj gobezdanje o tem, zato da se dviguje cena in nabija davke.
Preden bo štimal logični layout, se mora razsmernik še enkrat spariti z optimizatorji. Noče sam najti frišno inštaliranih optimizatorjev, ampak je treba peš to sprožiti.Hvala. Če te prav razumem, če razklenem string in dodam dva optimizatorja(in panele) - bo delovalo?
Fizični layout ne bo štimal, v logičnem pa jih boš videl.
Vsak opti ima serijsko (mac) številko (tudi v QR obliki), samo ne pozabi kje se fizično kater nahaja na strehi. Prepiši/poslikaj pred vgradnjo, morda bo kdaj v prihodnosti prilika vnest v fizični layout. Za "po reglcih" vnest rabiš še tip panelov, azimut in naklon.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
A uparitev lahko sprožiš direktno preko web vmesnika ali rabiš nujno "servisni app" oz. z drugim besedami ali mora to nujno narediti originalni monter/skrbnik SE? A lahko serviser Y prevzame se od serviserja X ?