Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
Grimnir3 ::
Ker boš težko prišel na svojo 80%+, če boš malo dogreval, ko malo sonca zmanjka... Pač ste vsi mahnjeni v familiji in ko ni sonca ni porabe.
UTK motiš se. Pa nobene snahe ni. Poraba je vedno, se pa določeno porabo da prestavljat (recimo TČ dela čez dan, ponoči prevzame toplotni zalogovnik in toplotna akumulacija hiše, toplotna črpalka pa je ugasnjena. Temperatura pri dobro izolirani hiši skoraj nič ne pade, ugodje je enako. S tem pridobiš dvoje: porabljaš direktno iz elektrarne podnevi, takrat ko more bit poraba zato da je več proizvodnje in kot drugo: toplotna črpalka ima čez dan zaradi višje temperature zraka večji COP (grelno število /"izkoristek"). Beri: porabi manj elektrike za isto količino toplote. Toplotna črpalka je samo primer nečesa katerega porabo se dal DELNO prestavljat ob ohranitvi enakega ugodja, tega je v tipičnem gospodinjstvu še mnogo.
Inovacija!!!!!
Tč je eden redkih porabnikov ki se da prestavljati z lahkoto in porabi toliko da je smiselno.
Ostalo je tvoje nakladanje.
ePower ::
Ni res, motiš se. Ni nobenega nakladanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ePower ()
Common sense (tip to že leta uspešno dela za hlajenje, ampak popolnoma isti princip se da izkoriščat pozimi za greje z toplotno črpalko):
Batteries aren't the only way to store energy. Here's another.
Zgodovina sprememb…
Imam vse tako da je legalno in po pravilih, brez skrbi.
Zgodovina sprememb…
Common sense (tip to že leta uspešno dela za hlajenje, ampak popolnoma isti princip se da izkoriščat pozimi za greje z toplotno črpalko):
Toglej tale video se boš morda naučil česa novega (čeprav zadeva ni nič posebnega, to je čist osnovna logika).
Imam vse tako da je legalno in po pravilih.
Še dobro, potem ne bom imel slabe vesti ko podam prijavo.
Ti kar.
ps: očitno te neka fovšija daje hahah
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Pa nobene snahe ni.
That's a shocker... Ko bo prišla prva k bajti, ali prvi, potem bomo videli rezultat.
Tč je eden redkih porabnikov ki se da prestavljati z lahkoto in porabi toliko da je smiselno.
Ja, samo da julija delaš toploto za januar je vseeno malo huda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Bici_ ::
To je še vedno samo zamikanje gretja, torej zamikanje TČ porabe.
In kot so že drugi rekli to je najlažje in najbolj opazna prilagoditev. Vse ostalo je bolj kot ne nesmiselno. Hitro se zaletiš v "diminishing returns". Ker rabiš več prilagoditev in več truda, opreme,... prihraniš pa manj na enoto vloženega truda.
That's a shocker... Ko bo prišla prva k bajti, ali prvi, potem bomo videli rezultat.
Snahe živijo na drugih lokacijah.
Ja, samo da julija delaš toploto za januar je vseeno malo huda.
Tega ni nihče trdil. Pa čeprav bi se tudi dalo, samo volumen vode ki bi to omogočal je kar precejšen (velik vkopan izoliran "bazen"/vodni rezervoar).
Zgodovina sprememb…
Magic1 ::
Sej počasi bomo že ugotovili njegove razmere. Vse se da, če si hermit z minimalnimi potrebami in ti nihče ne nasprotuje. Poleti si glavni na vasi s 19°C, pozimi pa si glasen na netu s 80%. Samo da si srečen.
Magic
In kot so že drugi rekli to je najlažje in najbolj opazna prilagoditev. Vse ostalo je bolj kot ne nesmiselno. Hitro se zaletiš v "diminishing returns". Ker rabiš več prilagoditev in več truda, opreme,... prihraniš pa manj na enoto vloženega truda.
Lahko to drži, lahko pa tudi ne. Če trud namesto tebe dela avtomatizacija, sprogramiš pa sam ali pa ti sprogramira en od bratov ki se s tem ukvaja poklicno, zakaj d fak ne?
Sej počasi bomo že ugotovili njegove razmere. Vse se da, če si hermit z minimalnimi potrebami in ti nihče ne nasprotuje. Poleti si glavni na vasi s 19°C, pozimi pa si glasen na netu s 80%. Samo da si srečen.
No no, vse si falil. Preveč si se vživel, vse si zajebal.
Zgodovina sprememb…
Bici_ ::
Lahko to drži, lahko pa tudi ne. Če trud namesto tebe dela avtomatizacija, sprogramiš pa sam ali pa ti sprogramira en od bratov ki se s tem ukvaja poklicno, zakaj d fak ne?
Ker nimam nobenega porabnika ki ga bi bilo vredno zamikati ?
TČ ogreje hišo in sanitarno vodo ko je sonce. Bojlerja nimam, hladilnik porabi za en prdec. Perem in kuham ko meni ustreza in mi ne bo sonce diktiralo kdaj bom jaz to delal. Drugega omembe vrednega porabnika pa ni.
Še polnjenje EV-ja mi kvari procent samooskrbe, ker avta ponavadi ni doma ko sije sonce.
Pod črto je pa itak tako da ETFi nosijo več kot bom kadarkoli privarčeval z SE, pa čeprav bi se odklopil od omrežja. Strošek elektrike na leto je v celi sliki stroškov (in prihodkov) pač drobiž.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bici_ ()
Drava ::
No no, vse si falil. Preveč si se vživel, vse si zajebal.
Konec je epic hahah, pa še pritiče se dotičnemu uporabniku.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Drava ()
Snahe živijo na drugih lokacijah.
Verjamem.
Šparal bomo pa naj stane kar hoče!!!
Komfort je isti, samo 8 ljudi življenje mora življenje obrnit na glavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Verjamem.
Poglej do konca, ta v belem si ti. Preveč si se vživel, vse si zajebal. Je pač *****. No brez heca, realno za običajno gospodinjstvo je možno brez težav med procent samooskrbe nad 65 %, brez zmanjšanega ugodja. Z malo več truda tudi čez 70 %. Če uporabiš še dodatne inovacijske tehnike in uporabljaš avtomatizacijo lahko že z relativno malo truda brez težav prideš nad 80 % letne samosokrbe, spet brez zmanjšanjega ugodja /komforta.
Zgodovina sprememb…
Komfort je isti, samo 8 ljudi življenje mora življenje obrnit na glavo.
Ni res, ni jim ga treba, življenje je cca enako kot prej pred elektrarno (ključna beseda avtomatizacija!).
Še polnjenje EV-ja mi kvari procent samooskrbe, ker avta ponavadi ni doma ko sije sonce.
Ta problem se enostavno reši z baterijskim zalogovnikom. V DIY izvedbi stane 25 kWh manj kot 2kEUR. Preračunaj koliko procentov ti tako filanje EVja skvari letni procent samooskrbe in v v kolikšem času bi se ti teh 2kEUR za zalogovnik povrnilo. Če ti delanje DIY zalogovnika ni zabavno /hobi, potem računaj še svojega strošek dela (za osnovo najboljše da vzemi urno postavko na šihtu, kar nato pomnoži z usteznim faktorjem koliko bolj ali manj sitno ti je tako sestavljanje DIY zalognivnika v primerjavi s šihtom). Oziroma če DIY baterijski zalogovnik ni v tvoji domeni, pač računaj z tržno vrednostjo zalogovnika. Isto velja za pranje in likanje. Če se splača investiraj, če ne pač ne, stvari so dejansko zelo enostavne ko mal bolj pomisliš.
Zgodovina sprememb…
Ma kaj ti bo 500 litrski bojler, tudi to se sprazne v parih dneh, če ni sonca, poleti je pa itak brez veze, ker je proizvodnje dovolj.
Da je poleti 500 litrski bojler brezveze, ker je proizvodnje dovolj je ena velika nebuloza. Kot da so poleti vsi dnevi sončni. Supprise supprise: niso! Tudi poleti je tak zalogovnik smiseln, segreješ na sončen dan in potem imaš toplo vodo še 2 dni, tudi če sta ta dva dneva oblačna. A je kdo slučajno trdil da lahko tak bojler ogreješ samo na sonce vedno? Ni. Ampak ti pa zamakne nezanemarljiv del porabe na sončne dni, takrat ko je proizvodnja, namesto da jemlješ iz omrežja.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
So ti že zgoraj napisali.
500 litrski bojler zadošča za eno banjo in dva tuša. Ga imam doma in vem, da je vsak večer mrzel, če smo vsi doma. Pa smo samo štirje.
3 dni? Pa že.
500 litrski bojler zadošča za eno banjo in dva tuša. Ga imam doma in vem, da je vsak večer mrzel, če smo vsi doma. Pa smo samo štirje.
3 dni? Pa že.
Se pač tuširaš ob 3h popoldan, da se ima čas segret nazaj, in paziš da do večera ne zašvicaš.
To pa res ni problem.
To pa res ni problem.
So ti že zgoraj napisali.
3 dni? Pa že.
Banja je, ampak jo nihče ne uporablja, vsi samo tuš. Poln bojler tipično zadošča za 2 dni tople vode (nekateri se tuširajo na fitnesu). Nihče ni trdil 3 dni, rekel sem 2 dni. Sicer pa če bi bila potreba, bi 500 litrski bojler že povečal, se ti ne zdi?
Se pač tuširaš ob 3h popoldan, da se ima čas segret nazaj, in paziš da do večera ne zašvicaš.
To pa res ni problem.
Za koji kurac bi to delal? Tušira se tipično vedno zvečer, je voda segreta še od prej. Kot pravim, elektrarna zahteva minimalno prilagajanje, ki ne vpliva na komfort (beri: tuširaš se pač takrat ko ti paše). Razen če imate pri vas morda neizolirane aluminijaste bojlerje z hladilnimi rebri vse naokoli, pa še ene par industrijskih ventilatorjev gor, pol pa možno da se vam bojler v parih urah shladi. Sicer to kar se naflancal bi še za eno malenkost povečalo procent samooskrbe (ranga nekaj destink enega procenta), vendar kot pravim, tu se preferira komfort, ne pa maksimalnega procenta samosoksrbe.
Še enkrat letna statistika (ker se je izgubila v obilici sporočil nekaj nejevernih tomažev): letna samooskrba je bila letos 81,58 %!
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Če ga segreješ na lep sončen dan in imaš potem vodo še dva dni, je to 3 dni. Oz. 3 večere, ker čez dan ni omembe vredne porabe.
Vsaj nas so tako učili.
Vsaj nas so tako učili.
Daj mi osveži spomin, od kdaj imaš tole inštalirano, je že polno leto okoli? Kje si trenutno s %, ki je šla iz omrežja?
Vsekakor zanimivo in koristno še za koga, ki razmišlja o podbnem sistemu in ne dobi soglasja za SE.
Od konca septembra lani, 1 leto je že naokoli. Procent samooskbe od takrat do danes je nekaj desetink nad 80 %, točno toliko kot sem napovedal (napovedal sem od 80 do 85 %, nekateri tule so se brez razloga zgražali in nabijali da bo 30 % pa take). Vendar na začetku je bila glede na moč elektrarne prisotna precej majhna baterija, nato se je januarja letos kapaciteto baterije še malo dodalo, tako da relevanten procent je letošnji od janurja danes, ta je zaenkrat okrog 87 %. Po vsej logiki bi mogel bit procent samooskrbe letos ob koncu leta zaradi večje baterije večji kot pa če vzameš v obzir obdobje od septembra lani do danes. Verjetno bo tam nekje 81 ali 82 % (je pa res da je letošnji oktober izjemno slab), bomo videli.
Da bo letni procent samooskrbe med 80 in 85 % sem na podlagi svojih izračunov vedel že od začetka prejšnjega leta, vendar 10. oktobra sem na podlagi do takrat znanih podatkov proizvodnje ocenil da bo na koncu leta med 81 in 82 %. Bil je pa 81,58 %, torej zadel sem na manj kot procent točno! honestly: Še sam sem presenečen kako dobro sem zadel!
Zgodovina sprememb…
Mi smo tudi presenečeni kako zmešani ste da greste v take prilagoditve. Še dobro da ne vemo vsega, ker imaš za paywallom.
Za razliko od tebe nismo zmešani. Prilagoditve ne vplivajo na komfort, mi je pa to hobi (tako optimiziranje, inovacije in avtomatizacija).
Zgodovina sprememb…
Za razliko od tebe nismo zmešani. Prilagoditve ne vplivajo na komfort, mi je pa to hobi (tako optimiziranje, inovacije in avtomatizacija).
Da si zmešan pove že to da imaš spet nov račun.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Mato989 ::
ePower, še zmeraj nisi obrazložil kaj porabljaš 400 EUR štroma julija... točni spisek daj ne neke nebuloze okrog vrele kaše
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
mn ::
Dejte ga pustit pa bo šel stran, prosim lepo.
Nazadnje nam je razlagal, da je toliko porabe ker so pametni in imajo 4 skrinje in hodijo po meso v Lecrerca ko je v akciji.
Sedaj je že zgleda ugotovil kake bedarije je trosil pa noče več o tem.
Tole z odsevniki pa mi tudi ni jasno zakaj bi se kdorkoli šel pri današnji ceni panelov, ne pije vode.
Nazadnje nam je razlagal, da je toliko porabe ker so pametni in imajo 4 skrinje in hodijo po meso v Lecrerca ko je v akciji.
Tole z odsevniki pa mi tudi ni jasno zakaj bi se kdorkoli šel pri današnji ceni panelov, ne pije vode.
Mato989 ::
Večina normalnih gospodinjstev ali da sem bolj strokoven, POVPREČNIH ima najnižjo porabo elektrike poleti... že zaradi dopustov, svetlobe itd... razen če bi res bilo poletje ki gori da bi se laufale klimatske non stop... ampak jaz recimo lani nisem vklopil klimatske več kot 4x... za par ur...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
DamijanD ::
vglavnem car je tisti, ki porabi čim manj (ob nespremenjenem udobju), ne pa tisti, ki se hvali s tem, da porabi čim več. In da potem še ponuja nasvete kako porabiti čim več - in to za plačilo - ko je človek mislil, da je že večino stvari doživel...
Da si zmešan pove že to da imaš spet nov račun.
Spet se motiš. Za razliko od tebe ****** nisem zmešan, račun ni nov, ampak je star in tudi če bi bil nov to nima prav nič z zmešanostjo. Skratka preveč si se vživel, vse si zajebal. Si pač ******. Ta v beli sranjci in rumenem "slinčku" si ti. ps: poglej do konca.
ePower, še zmeraj nisi obrazložil kaj porabljaš 400 EUR štroma julija... točni spisek daj ne neke nebuloze okrog vrele kaše
Običajne porabnike sem že naštel pred meseci tukaj na tem forumu prav v tej temi, tiste special pa zveš samo proti plačilu na ZS. Lp.
Ni res, skrinje so 3, ne štiri. Meso se seveda če se da pretežno kupi v Leclercu v 50 % akciji, kupi se ga 50 kg kar se porabi v nekaj mesecih, prihranek pri enem takem nakupi je 200 EUR minus tisti drobiž štroma kar skrinje porabijo, torej ranga 180 EUR prihranka. To se na leto naredi ene 5x, torej skoraj jurja evrov prihranka. Zakaj ne, če pa lahko? Pametni se znajdemo, neumni pa plačujete 2x dražje po redni ceni. Samo na račun teh akcij (ne samo pri mesu), sem dobil več kot 3000 EUR nazaj na Leclerc kartico (kar se direktno porabi pri naslednjem nakupu, lahko že naslednji dan).
Zgodovina sprememb…
Nobenih bedarij nisem trosil, kupovanje mesa in drugih v akciji ni nobena skrivnost, dosti ljudi to dela.
Zato ker:
1. Je z predimenzioniranjem panelov nekajkrat dražje kot z odsevniki (zaradi zime).
2. Če predimenzioniraš panele za 4x zato da imaš pozimi zadosti, potem imaš poleti toliko preveč, kar je škoda.
3. Plac na strehi ni neomejen (zapolnjena je že cela južna stran strehe).
Večina normalnih gospodinjstev ali da sem bolj strokoven, POVPREČNIH ima najnižjo porabo elektrike poleti... že zaradi dopustov, svetlobe itd... razen če bi res bilo poletje ki gori da bi se laufale klimatske non stop... ampak jaz recimo lani nisem vklopil klimatske več kot 4x... za par ur...
4. Če ti kej ne paše, potem ne beri tega foruma. Sem pa 100 % da obstajajo ljudje ki cenijo da nekdo zapiše svoje izkušnje glede sončnih elektrarn, optimalne porabe, avtomatizacije in algoritmov.
Nisi prebral niti zadnjih par strani teme, preden si šel napisal svoj veleumni prispevek? To sem že odgovoril tukaj:
Povprečje je pač to, da folk porabi pozimi konkretno več energije, kot poleti.
Načeloma to drži (pod pogojem da se ogreva na toplotno črpalko), vendar:
1. To razliko se da močno zmanjšat z nekaj poceni ali celo brezplačnimi inovativnimi tehnikami in avtomatizacijo.
2. Tudi če ne uporabiš tehnik z točke 1, bo pač tvoj procent letne samosokrbe ranga 60 %, namesto 81,58 % kot je moj, ampak tudi 60 % nikakor ni slabo (beri pri 60 % letne samooskrbe imaš manj kot 9 let vračilne dobe za sončno elektarno).
Zgodovina sprememb…
vglavnem car je tisti, ki porabi čim manj (ob nespremenjenem udobju), ne pa tisti, ki se hvali s tem, da porabi čim več. In da potem še ponuja nasvete kako porabiti čim več - in to za plačilo - ko je človek mislil, da je že večino stvari doživel...
Tole si malo pomešal:
- ta poraba "več" je KORISTNA poraba (zastonj takih nasvetov iz principa pač ponujal ne bom. Če kdo želi lahko za plačilo, če ne pa tudi ok).
- porabimo čim manj, ob nespremenjenom ugodju (luči in ostale stvari so na senzor gibanja ipd, nikoli se elektrika ne troši za brezveze).
mn ::
> 3. Plac na strehi ni neomejen (zapolnjena je že cela južna stran strehe).
Jao meni s kom se jaz pogovarjam, kjerkoli imaš odsevnike imaš lahko tudi panele in kakršnokoli površino ti odsevniki zasedajo lahko paneli kvečjemu manjšo za enak učinek.
Jao meni s kom se jaz pogovarjam, kjerkoli imaš odsevnike imaš lahko tudi panele in kakršnokoli površino ti odsevniki zasedajo lahko paneli kvečjemu manjšo za enak učinek.
msms ::
Hmmm ta z mesom je tudi dobra. Mesa že tako ni dobro dajati v skrinjo, kaj šele meso pred iztekom roka. Samo ne pol jokat da si se zastrupil.
bbbbbb2024 ::
miko22 ::
Mi lahko kdo pomaga z izračunom. Ni mi namreč tole jasno.
Imam 20x 370W panele imam pa 6kwh elektrarno.
Porabim letno cca 5MW elektrike. Pridelam malo manjke. 2024 mi je zmanjkalo 800kWh. Pozicija strehe na V/Z tako da ni idealno, kaj češ.
Letos bo več zaradi hibrida. Torej bi dogradil. Koliko jih še rabim?
je možno dati sedaj močnejše panele zraven ali morajo biti enaki, kot so obstoječi?
Imam 20x 370W panele imam pa 6kwh elektrarno.
Porabim letno cca 5MW elektrike. Pridelam malo manjke. 2024 mi je zmanjkalo 800kWh. Pozicija strehe na V/Z tako da ni idealno, kaj češ.
Letos bo več zaradi hibrida. Torej bi dogradil. Koliko jih še rabim?
je možno dati sedaj močnejše panele zraven ali morajo biti enaki, kot so obstoječi?
Pozanimaj se kakšne optimizerje podpira tvoj inverter (koliko močan je sploh tvoj inverter?!?) in potem najdi primerno močan panel za dobro ceno. 450W se dobi za okoli 50EUR, optimizerji so tudi tam nekje. Mogoče bo zdaj po novem letu še ceneje, ko bo povpraševanje še dodatno padlo.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
miko22 ::
Mislim da invereter podpira 9kWh, če se ne motim, soglasje tudi mam še fore, tako da lahko nadgradim. Nisem pa strokovnjak, ne bi pa rad da me nategnejo na suho.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miko22 ()
Odvisno kaj boš vse potreboval za nadgradnjo. Mogoče bo treba še en string vlečt in posledično pridejo še dodatne zaščite ter nekaj malenkosti. Najceneje je, če lahko samo dodaš panele, samo je to odvisno od inverterja. Boš moral mal več podatkov dat, da ti bo kdo povedal, kakšne so omejitve.
Magic
celje ::
imam postavljeno soncno. rad bi jo malo povecal.
postavljene imam jinko tiger n-type 420 w.
trenutno imam 37 panelov. dodal bi 10-16 panelov.
razsmernik Se16k solar edge.
optimizator p850 solar edge (1 na dva panela).
ce je kdo tu gor, ki bi mi to prodal in zmontiral - prosim na zs.
postavljene imam jinko tiger n-type 420 w.
trenutno imam 37 panelov. dodal bi 10-16 panelov.
razsmernik Se16k solar edge.
optimizator p850 solar edge (1 na dva panela).
ce je kdo tu gor, ki bi mi to prodal in zmontiral - prosim na zs.
joez7 ::
Kak pa maš narejeno sedaj, en sring ali dva.
Če prav gledam katalog, za 22kVA rabiš dva stringa.
Če prav gledam katalog, za 22kVA rabiš dva stringa.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
joez7 ::
A ni to že maksimum kar prenese ta razsmernik?
Ja po katalogu (SolarEdge) je 16kVA - mak 21600VA DC in max 1000V - to pomeni 52 panelov 420W - zaželjeno v dveh vejah
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()