Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
ePower ::
Tudi če imaš EV...se boš vozil spet samo na sončne mesece?
Ne, vozil se boš vedno tako kot zmeraj, ravno poleti ko je več proizvodnje tako ali tako greš na več izletov zaradi v povprečju več sončnega in toplega vremena. Velika večina ljudi gre na več izletov in potovanj poleti kot pa pozimi, taki so skoraj vsi.
Ne stima to.
Večina folka gre poleti na morje, pozimi pa na smučanja, sankanja, božične tržnice, prazniki,...
Ni neke razlike da bi poleti nujno več vozil.
Sploh pa ev pozimi porabi 30% več pri isti razdalji.
No pri nas se pozimi ne hodi nekaj dosti naokoli na izlete, vedno je tako bilo, tudi 20 let pred elektrarno. Sicer pa še vedno si upam trdit da poleti folk naredi dosti več kilometrov na izletih kot pa pozimi, vsaj večina folka.
Grimnir3 ::
Ja, sej ni problema naredit 5kkm. Problem je naredit to julija in avgusta, če je slab september pa bit cel mesec doma.
Sej ni treba it na nož, zakaj bi to delal? Če se ti lušta izleta, pač greš, ne glede na proizvodnjo/vreme. Je pa tako da se pač poleti gre na več izletov kot pozimi, tako kot dela tudi ostalih 99 % ljudi.
To je iz riti potegnjeno, glej zgoraj.
Utk ::
Če greš poleti za 10 dni na morje, boš bolj malo doma polnil. Če greš vsak vikend naredit 500 km, se to pri porabi 400 evrov v mesecu ne bo sploh poznalo. Če greš poleti vsak dan na 200 km izlet, septembra pa naenkrat ne, mi pa ne prodajaj zgodbic o neprilaganju.
Ja, sej ni problema naredit 5kkm. Problem je naredit to julija in avgusta, če je slab september pa bit cel mesec doma.
Sej ni treba it na nož, zakaj bi to delal? Če se ti lušta izleta, pač greš, ne glede na proizvodnjo/vreme. Je pa tako da se pač poleti gre na več izletov kot pozimi, tako kot dela tudi ostalih 99 % ljudi.
To je iz riti potegnjeno, glej zgoraj.
Lepo da priznaš da si stvari potegnil iz riti.
Jaz osebno grem pa poleti za 3 tedne na vikend na morje in se sploh ne vozim.
Naredim 500km do morja in nazaj. Na vikendu pa mogoče še 100 v treh tednih skupaj.
Ok, ti si ti, povprečje je pa povprečje. V povprečju folk poleti dela več kilometrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ePower ()
Če greš poleti za 10 dni na morje, boš bolj malo doma polnil. Če greš vsak vikend naredit 500 km, se to pri porabi 400 evrov v mesecu ne bo sploh poznalo. Če greš poleti vsak dan na 200 km izlet, septembra pa naenkrat ne, mi pa ne prodajaj zgodbic o neprilaganju.
Nikjer ti nisem prodajal nobenih zgodbic, boš moral pa bolj podrobno in natančno prebrat kaj sem sploh povedal. Prilagajanje in nek majhen trud seveda je, nikoli nisem trdil da ne, vendar ne vpliva na komfort, to je bila moja poanta.
Zgodovina sprememb…
hojnikb ::
Povprečje je pač to, da folk porabi pozimi konkretno več energije, kot poleti.
exactly. tisti, ki je investiral v SE, je verjetno tudi v tč in/ali EV. Ergo bo mel pozim največjo porabo. In potem % samooskrbe z neko normalno dimenzioniano elektrarno nebo niti priblizno 80%, če nemore oddajat v omrezje.
#brezpodpisa
V povprečju se niti poleti folk ne vozi 10x v mesecu na 500 km izlete, da bi naredil 5000 km in porabil komaj 1 MWh elektrike, kar še zmeraj ne bi razložilo 2,5 mega mesečne porabe.
Če pa že, da je to nek penzič s preveč časa, bi vsaj pol tolk se vozil tudi septembra ko je realno gledano veliko lepše vreme za izlete kot julija.
Če pa že, da je to nek penzič s preveč časa, bi vsaj pol tolk se vozil tudi septembra ko je realno gledano veliko lepše vreme za izlete kot julija.
Povprečje je pač to, da folk porabi pozimi konkretno več energije, kot poleti.
Načeloma to drži (pod pogojem da se ogreva na toplotno črpalko), vendar:
1. To razliko se da močno zmanjšat z nekaj poceni ali celo brezplačnimi inovativnimi tehnikami in avtomatizacijo.
2. Tudi če ne uporabiš tehnik z točke 1, bo pač tvoj procent letne samosokrbe ranga 60 %, namesto 81,58 % kot je moj, ampak tudi 60 % nikakor ni slabo (beri pri 60 % letne samooskrbe imaš manj kot 9 let vračilne dobe za sončno elektarno).
Prilagajanje in nek majhen trud seveda je
Tebi so verjetno tudi Addams family samo malo čudni.
1. To razliko se da močno zmanjšat z nekaj poceni ali celo brezplačnimi inovativnimi tehnikami in avtomatizacijo.
Termostat pustiš na 19 tako kot je bil poleti in rešeno.
Prilagajanje in nek majhen trud seveda je
Tebi so verjetno tudi Addams family samo malo čudni.
Kaj če bi se nehal smešit in trolat? Sam predlog.
Trudim se sledit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
V praksi pa se z malo truda da priti tudi čez 80 % letne samosokrbe. BREZ oddaje v omrežje (šlepanja na ostale)!
Termostat pustiš na 19 tako kot je bil poleti in rešeno.
To boš ti delal v svoji hiši, jst bom pa delal tako da mi bo toplo.
Zgodovina sprememb…
telexdell ::
Ma kaki. Če imaš nek normalen modern EV (recimo Teslo model 3 LR) narediš 400 do 500 km poleti, odvisno koliko ga teraš in koliko imaš avtoceste. To je več kot zadost za en lep dnevni izlet po Sloveniji, BREZ da bi moral karkoli dofilat na poti (torej vse narediš na domačo elektriko iz sončne elektarne).
Če greš za cel dan na izlet, kako pa potem doma porabljaš elektriko? Pa če greš zjutraj in prideš zvečer, kako pa do naslenjega dne nafilaš avto?
Sam porabim poleti med 13 in 17 kWh elektrike dnevno, elektrarna pa mi proizvde preko 60 kWh/dan. Pozimi pa niso redki dnevi ko gre poraba krepko preko 70 kWh dnevno. Elektrarna na strehi mi v tem obdobju daje do 25 kWh/dan. Kljub le 1/3 proizvedene potrebne energije jo še vedno preko 12 kWh oddam v omrežje. Torej jo direktno porabim le 1/6.
Res me zanima kako tebi uspeva, da imaš poleti 4xvečjo porabo kot pozimi? Oz- če primerjam mojo porabo in proizvodnjo SE, kako imaš poleti 8-16x večjo porabo. Lahko tudi na ZS, če ne želiš po javnem delu foruma.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Še enkrat objavljam glavno letno statistiko (ker ste nekateri zasmetili in se je porazgubila v obilju sporočil): letni procent samooskrbe je 81,58 %! To je to, jst sm svoje povedal. Uresničila se je moja napoved na podlagi preračunov da bo letni procent samosoksrbe med 80 in 85 %, čemur je večina tule nasprotovala.
Zgodovina sprememb…
Pozimi EV porabi 30% več elektrike.
Tudi če se manj voziš, porabiš isto ali več na koncu.
Da ne omenjam ogrevanja.
Tudi če se manj voziš, porabiš isto ali več na koncu.
Da ne omenjam ogrevanja.
Ma kaki. Če imaš nek normalen modern EV (recimo Teslo model 3 LR) narediš 400 do 500 km poleti, odvisno koliko ga teraš in koliko imaš avtoceste. To je več kot zadost za en lep dnevni izlet po Sloveniji, BREZ da bi moral karkoli dofilat na poti (torej vse narediš na domačo elektriko iz sončne elektarne).
Če greš za cel dan na izlet, kako pa potem doma porabljaš elektriko? Pa če greš zjutraj in prideš zvečer, kako pa do naslenjega dne nafilaš avto?
Sam porabim poleti med 13 in 17 kWh elektrike dnevno, elektrarna pa mi proizvde preko 60 kWh/dan. Pozimi pa niso redki dnevi ko gre poraba krepko preko 70 kWh dnevno. Elektrarna na strehi mi v tem obdobju daje do 25 kWh/dan. Kljub le 1/3 proizvedene potrebne energije jo še vedno preko 12 kWh oddam v omrežje. Torej jo direktno porabim le 1/6.
Res me zanima kako tebi uspeva, da imaš poleti 4xvečjo porabo kot pozimi? Oz- če primerjam mojo porabo in proizvodnjo SE, kako imaš poleti 8-16x večjo porabo. Lahko tudi na ZS, če ne želiš po javnem delu foruma.
Na kratko bom izdal samo tisto kar lahko izdam (ni preveč inovativno): -baterija, shranitev energije v obliki tople vode, vžiganje porabnikov daljinjsko preko internetne povezave in avtomatsko vžiganje porabnikov katerih delovanje je možno časovno prestavljati, glede na proizvodnjo sončne elektarne (avtomatizacija).
Zgodovina sprememb…
Še enkrat objavljam glavno letno statistiko (ker ste nekateri zasmetili in se je porazgubila v obilju sporočil): letni procent samooskrbe je 81,58 %! To je to, jst sm svoje povedal. Uresničila se je moja napoved na podlagi preračunov da bo letni procent samosoksrbe med 80 in 85 %, čemur je večina tule nasprotovala.
Včeraj sem npr. porabil 58 kWh elektrike, SE je proizvedla 25 kWh elektrike, v omrežje sem jo oddal 12 kWh. HomeAssistant pa mi kaže 43% delež samooskrbe. Mu naj verjamem?
Še pred EV-jem sem poleti porabil 400kwh, pozimi pa 1300kwh. Na mesec.
Moja samooskrba je 32%
Da bi prišel na 80% ni variante brez konkretnih investicij in prilagajanja.
Moja samooskrba je 32%
Da bi prišel na 80% ni variante brez konkretnih investicij in prilagajanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Res me zanima kako tebi uspeva, da imaš poleti 4xvečjo porabo kot pozimi?
Tole si se verjetno zatipkal. Povprečna poraba poleti je samo za 1,7 krat večja kot pozimi, ne pa 4x.
Na kratko bom izdal samo tisto kar lahko izdam (ni preveč inovativno): -baterija, shranitev energije v obliki tople vode, vžiganje porabnikov daljinjsko preko internetne povezave.
No ja... pol pa imaš verjetno tako življenje kot znanec. Kjerkoli je ima nenehno v roki telefon, spremlja proizvodnjo SE in vklaplja boljer, baterije... Ko pa pride oblak, pa izklaplja...Ne zdrži niti 5 min, da ne bi pogledal kakšno je stanje s porabo, kako polne so baterije... Nenehno govori le o tem, kaj bo še dogradil, spremenil, dokupil, prestavil....
Jun - Aug mi SE naredi 5.9MWh elektrike.
Porabim jo 1.2 MWh za hišo in 1 MWh za avto.
Kaj naj še delam da porabim preostale 3.7MWh?
Lavfam klimo pri odprtih oknih?
Izmenično grejem in hladim bazen?
Še kaka ideja?
Tudi baterija mi ne spremeni bistveno samooskrbe.
Še kaka ideja?
Tudi baterija mi ne spremeni bistveno samooskrbe.
Zgodovina sprememb…
Na kratko bom izdal samo tisto kar lahko izdam (ni preveč inovativno): -baterija, shranitev energije v obliki tople vode, vžiganje porabnikov daljinjsko preko internetne povezave.
No ja... pol pa imaš verjetno tako življenje kot znanec. Kjerkoli je ima nenehno v roki telefon, spremlja proizvodnjo SE in vklaplja boljer, baterije... Ko pa pride oblak, pa izklaplja...Ne zdrži niti 5 min, da ne bi pogledal kakšno je stanje s porabo, kako polne so baterije... Nenehno govori le o tem, kaj bo še dogradil, spremenil, dokupil, prestavil....
Vse to lahko dela avtomatski program, mamo srečo da mamo celo družino odličnih programerjev. Program pobere podatke dol z Huawejevega vmesnika in zadevo krmili v realnem času, glede na dejansko vremensko stanje in NAPOVED proizvodnje za par dni v naprej. Vse to se v 21. stoletju da, ni potrebe po ročnem upravljanju (razen če je komu to hobi, potem pa kar).
Zgodovina sprememb…
Še kaka ideja?
Ko so solarni grelniki vode poleti preveč hajcali so jih pokrivali s temno folijo. Lahko poskusiš s tem
Magic1 ::
Tip nas trolla. On "ima" pridelavo v decembru in januarju skoraj 1MWh. Najvišji mesec pa 1,7MWh. Ni šans, da so tako majhne razlike med najboljšim in najslabšim mesecem!
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
windigo ::
Še kaka ideja?
Saj so ti že vse povedali. Vzgoji kakšno zel ali naredi kakšnega kojna.
Ceterum censeo Balandeque fascistum esse
Tip nas trolla. On "ima" pridelavo v decembru in januarju skoraj 1MWh. Najvišji mesec pa 1,7MWh.
Kakšno trolanje neki? Če ti nisi sposoben prestaviti svoje porabe brez zmanjšanja konforta z različnimi tehnikami, potem to sam sebi pripiši, nekateri pa to znamo. Si fovš? No kakorkoli, jst sm svoje povedal: z malo truda se da brez zmanjšanja komforta letni procent samooskrbe BREZ oddaje v omrežje spraviti preko 80 %! Svoje sem dokazal, vi pa kar trolajte dalje.
Vse to lahko dela avtomatski program, mamo srečo da mamo celo družino odličnih programerjev. Program pobere podatke dol z Huawejevega vmesnika in zadevo krmili v realnem času, glede na dejansko vremensko stanje in NAPOVED proizvodnje za par dni v naprej. Vse to se v 21. stoletju da, ni potrebe po ročnem upravljanju (razen če je komu to hobi, potem pa kar).
Zgodovina sprememb…
A ti ne štekaš, da je nemogoče pri nas imeti 1MWh pridelave v zimskih mesecih, v najboljših pa le 1.7MWh.
Magic
Štekam, štekam, vse štekam: Pri vas je nemogoče, ker ne znate, pri nas je pa možno ker znamo. Kako točno pa lahko zveš prek ZS za ustrzno plačilo (kakega jurja boš dal če boš hotel vedet).
Zgodovina sprememb…
Seveda, za tebe je dan daljši pozimi, kot bolj ugoden in vreme enakomerno čez celo leto...
Magic
Tip nas trolla. On "ima" pridelavo v decembru in januarju skoraj 1MWh. Najvišji mesec pa 1,7MWh.
Kakšno trolanje neki? Če ti nisi sposoben prestaviti svoje porabe brez zmanjšanja konforta z različnimi tehnikami, potem to sam seb pripiši, nekateri pa to znamo. Si fovš? No kakorkoli, jst sm svoje povedal: z malo truda se da brez zmanjšanja komforta letni procent samooskrbe BREZ oddaje v omrežje spraviti preko 80 %! Svoje sem dokazal, vi pa kar trolajte dalje.
Nov-Jan mi SE naredi 1.2 MWh, porabim pa 3 MWh za hišo in 1.2 MWh za avto.
To so konkretni podatki zame za zimo 2023/24 in poletje 24. Samooskrba je bila 32%.
Kako jo enostavno dvignem na 80%+?
Avtomatiziram da sonce sije pozimi več in poleti manj?
Seveda, za tebe je dan daljši pozimi, kot bolj ugoden in vreme enakomerno čez celo leto...
Tega nisem nikjer trdil. Lahko že nehaš mlatit strawmene?
Zgodovina sprememb…
Poglej podatek en post višje. Jun-avg 5,9MWh, Nov-jan 1,2MWh. Zdaj pa "svoje" primerjaj. 5:1, proti "tvojim" 2:1....
Magic
Zgodovina sprememb…
windigo ::
Zel raste na prostem.
Kojne se raje kupuje kot rudari.
Podarjenemu (=z zastonj energijo narejenemu) kojnu se ne gleda v zobe.
Zeli z lučkami pridobijo na moči.
Ceterum censeo Balandeque fascistum esse
Kot pravim, eni znamo, eni pač ne znate. Simpl.
Znate delat da sonce sveti pozimi toliko kot poleti?
Ne, znamo pa uporabit raznorazne inovativne tehnike. Če plačaš jurja ali dva (se bomo še zmenil za končno ceno) lahko zveš kako točno je vse to možno doseči. Če ne pa tudi prav, your loss.
Zgodovina sprememb…
Kot pravim, eni znamo, eni pač ne znate. Simpl.
Znate delat da sonce sveti pozimi toliko kot poleti?
Ne, znamo pa uporabit raznorazne inovativne tehnike. Če plačaš jurja ali dva (se bomo še zmenil za končno ceno) lahko zveš kako točno je vse to možno doseči.
Če ni pozimi se proizvodnje in poleti ne porabe ti nobena inovativna tehnika ne pomaga.
In ker imam netmetering me boli kurac za inovativne tehnike.
Samo na živce mi greste lažnivi klukci.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Če ni pozimi se proizvodnje in poleti ne porabe ti nobena inovativna tehnika ne pomaga.
Dobro, to še ni toliko inovativno, to še lahko povem: pozimi se da z ustreznimi odbojniki proizvodnjo precej povečati. Če znaš kej sam narest zadevo narediš za drobiž. Ostale dejansko inovativne tehnike pa samo proti plačilu na ZS.
In ker imam netmetering me boli kurac za inovativne tehnike.
Seveda te boli kurac, ker se šlepaš na ostale, svinja ena.
Samo na živce mi greste lažnivi klukci.
Oba dva veva kdo je lažnjiv kljukec in kristalno jasno je da to nisem jaz. ;) Podatke direkt iz aplikacije sem pa še dal. Da, še enkrat:
Zgodovina sprememb…
Dobro, to še ni toliko inovativno, to še lahko povem: pozimi se da z ustreznimi odbojniki proizvodnjo precej povečati. Če znaš kej sam narest zadevo narediš za drobiž. Ostale dejansko inovativne tehnike pa samo proti plačilu na ZS.
Smejem se ti v glavo.
Jao, folk ima panele na strehah in je najbolj efektivno jih dat gor čim več, ne pa postavljat okoli odsevnike za izboljševanje efektivnosti, ki je nizka... Panel je 50EUR.
Magic
Zgodovina sprememb…
Smejem se ti v glavo.
Ti kar. Ostali pa služimo na račun tvoje kratke pameti.
Itak da se da biti decembra samooskrben.
Ampak ...
- mora sijati sonce
- ne smeš ogrevati hiše ali sanitarne vode
- ne smeš filati ev in podobnih zadev
Če bi hotel biti še off grid, bi rabil še 50 kWh baterijo.
Letošnji december.
Predlanski, recimo, pa 500 kWh in še ne bi bilo dovolj.
Najbolje da elektriko uporabljaš samo za luč in hladilnik.
No še tega je bolje da imaš na plin.
Tako zagotovo zagotoviš samooskrbo.
Pa seveda luč prižgeš samo ko je sonce, ponoči mora biti ugasnjena!
Jao, folk ima panele na strehah in je najbolj efektivno jih dat gor čim več, ne pa postavljat okoli odsevnike... Panel je 50EUR.
Kdo pa je rekel da boš odsevnike postavil zraven panelov? Postaviš jih lahko 10 metrov stan, ter zadevo krmiliš tako da svetlobo vedno meče na panele (razen ko je dozežena določena mejna temperatura na panelih jih obrne stran zaradi daljše življenjske dobe). Če zadevo sam narediš in veš kako naredit, lahko zadevo narediš za dobesedno drobiž (cca 300 € vse komplet). Teh 300 € se ti povrne že v par mesecih na račun večje proizvodnje.
Zgodovina sprememb…
Jao, folk ima panele na strehah in je najbolj efektivno jih dat gor čim več, ne pa postavljat okoli odsevnike... Panel je 50EUR.
Kdo pa je rekel da boš odsevnike postavil zraven panelov? Postaviš jih lahko 10 metrov stan. ;)
A na sosedovo streho? Pa tako da se prilagaja soncu, za drobiž?!? Najbolje da pošljem satelite, ki bodo odbijali ponoči svetlobo na moje panele...
Magic
Zgodovina sprememb…