Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
Grimnir3 ::
Ti kar. Ostali pa služimo na račun tvoje kratke pameti
Z nasveti, ki jih nihče noče?
Net metering mam tako da bmk.
SE se je že poplačala, karkol bo od zdej naprej sm sam v plusu.
ePower ::
Jao, folk ima panele na strehah in je najbolj efektivno jih dat gor čim več, ne pa postavljat okoli odsevnike... Panel je 50EUR.
Kdo pa je rekel da boš odsevnike postavil zraven panelov? Postaviš jih lahko 10 metrov stan. ;)
A na sosedovo streho? Pa tako da se prilagaja soncu, za drobiž?!?
Ne, na svoj travnik/vrt. Seveda za drobiž, kopija Arduino nano je 1,5 EUR na Aliexpressu (vsaj bila pred leti ko sem nabavil zalogo, zdaj lahko da je že kakšen evro dražje), koračni motorji so drobiž, 3D printani reduktorji so tudi drobiž, paneli so drobiž (inovativna sendvič konstrukcijaŽ), železna štanga je drobiž in tako naprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ePower ()
Magic1 ::
Kekec je tako obseden s % samooskrbo, da verjetno poleti senči panele, da ne pridela preveč... Verjetno tudi s Arduinoti.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Kekec je tako obseden s % samooskrbe, da verjetno poleti senči panele, da ne pridela preveč... Verjetno tudi s Arduinoti.
Ma kekec ti je mama (in ti sam). Ne, senči se nič. Poleti samo avtomatike ko je output preko 1000 W/m2 odsevnike obrne stran (če je hkrati še izpolnjen pogoj da je temperatura površine panelov nad 80°C). Kot pravim, če sam delaš in če znaš imaš narejen za dobesedno drobiž. Če ne pač ne, vsak je svoje sreče kovač.
Zgodovina sprememb…
Kot sem rekel, hobi ni realnost za večino ljudi...
Magic
Zgodovina sprememb…
Kot pravim, eni znamo, eni pač ne znajo /znate, nič zato, se ne sekiram za vas.
Zgodovina sprememb…
Lool, odsevnike bom po vrtu postavljal da bom imel več elektrike
P. S.
Moja se brez odsevnikov naredi čez 2MWh na poletni mesec.
P. S.
Lool, odsevnike bom po vrtu postavljal da bom imel več elektrike :))
Če ti te odsevniki prinesejo dodatnih skoraj 1000 EUR letno, torej 10.000 EUR v 10 letih, stanejo pa 300 EUR zakaj d fak ne?! Ti se sploh nimaš kej odločat, ker ti pač ne moreš, ker tega ne znaš, jaz lahko.
P. S.
Prav. Moja bi tud naredila bistveno več poleti če bi odsevnike obračal stran pri večjem energijskem toku kot 1000 W/m2, pa pač preferiram dolgo življenjsko dobo, pač design decision.
Zgodovina sprememb…
Zakaj pa ne hladiš panelov, če si tak štručko in lahko ves štrom "koristno" porabiš? Sej ni težko...
Magic
Če ti te odsevniki prinesejo dodatnih skoraj 1000 EUR letno, torej 10.000 EUR v 10 letih, stanejo pa 300 EUR zakaj d fak ne?! Ti se sploh nimaš kej odločat, ker ti pač ne moreš, ker tega ne znaš, jaz lahko.
P. S.
Prav. Moja bi tud naredila bistveno več poleti če bi odsevnike obračal stran pri večjem energijskem toku kot 1000 W/m2, pa pač preferiram dolgo življenjsko dobo, pač design decision.
Lažeš kot pes teče.
SE tvoje moči brez kakih odsevnikov naredi 2MWh na mesec z lahkoto.
Ni razlog da obračaš odsevnike stran ampak to da lažeš.
Zakaj pa ne hladiš panelov, če si tak štručko in lahko ves štrom "koristno" porabiš? Sej ni težko...
Preveč dela za premalo efekta. Tako ali tako pa bi panele bilo fanj hladit ravno takrat ko je proizvodnje že tako ali tako preveč. In nikjer nisem trdil da ves štrom koristno porabim, poleti ga gre precej še vedno stran.
Ni troll s novim accountom za brezveze. Poleti meče stran štrom stran, ker je preškrt, da bi šenkal omrežju. Sej drugače ti ga po novem plačujejo 50%.
Magic
P. S.
Lažeš kot pes teče.
SE tvoje moči brez kakih odsevnikov naredi 2MWh na mesec z lahkoto.
Ni razlog da obračaš odsevnike stran ampak to da lažeš.
Ne lažem, samo ti si funkcionalno nepismen (ali pa preveč bukov) da bi razumel kaj sem sploh napisal. Jasno sem povedal da se poleti ne porabi vsega. In ko je baterija polna in ni dosti porabe pač elektrarna manj proizvaja, simple as that (ker v omrežje pač NE oddaja, kot sem tudi že večkrat napisal).
Utk ::
Pustimo elektrano na miru, ker ni stvar v proizvodnji. Stvar je v porabi. Kako zaboga poleti porabiti 400 evrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ni troll s novim accountom za brezveze. Poleti meče stran štrom stran, ker je preškrt, da bi šenkal omrežju. Sej drugače ti ga po novem plačujejo 50%.
Kaj tebi ni jasno?! Kakšnen trol account?! Za funkcionalno nepismene: NE SMEM oddajat v omrežje, ker mi elektro soglasje tega ne omogoča! Kako bi potemtakem lahko "šekaval omrežju", če pa to sploh ni možno/dovoljeno?! Zdej razumeš ali ti še narišem?
Pustimo elektrano na miru, ker ni stvar v proizvodnji. Stvar je v porabi. Kako zaboga poleti porabiti 400 evrov.
Izjemno enostavno.
Zgodovina sprememb…
Bici_ ::
Kaj delate da imate 16Mwh porabe?
Slabo izolirana hiša?
Poraba hiša 4.1Mwh
Poraba tč 3.8 MWh
EV za 20k km 4Mwh
5 ljudi.
Pa ne bi rekel da smo varčni.
Slabo izolirana hiša?
Poraba hiša 4.1Mwh
Poraba tč 3.8 MWh
EV za 20k km 4Mwh
5 ljudi.
Koristno porabiti že ni enostavno.
Ma je, ni to neka umetnost, res ne. Dobrih 130 EUR elektrike mesečno poleti koristno skurit več je mala malica.
Zgodovina sprememb…
Sej ni nič tako zelo težko, večina je samo časovno potratno. Čas je pa stvar, ki ga večina nima, sploh ko imaš otroke.
Magic
Skratka pojma nimaš, nakladaš ti, ne jaz. Naprej nehaj bit funkcionalno nepismen, potem se lahko naprej meniva. Ali pa pač ne, se ne bom sekiral.
Lahko povem, precej sem povedal že v preteklosti na tem forumu (vse razen tistih bolj inovativnih tehnik), če misliš da bom še enkrat vse opisoval tebi na čas in podpiral tvojo lenobo, ker se ti ne da za nazaj pogledat, se proklet motiš. Če te zanima boš pač pogledal za nazaj, ali pa pač ne boš, kokr hočeš. Sam če ne boš pol tih bod.
Zgodovina sprememb…
Več kot očitno ne. Očtino je da si lažnjiv, len ko fuks, funkcionalno nepismen *****. Poglej za nazaj, sem nekaj malega o tem že napisal pred meseci, tiste dejansko inovativne tehnike pa samo proti plačilu na ZS (cena jurja do 2, odvisno kako dobre volje bom). Marsikaj se da če razmišljaš malo izven okvirjev in imaš ustrezno inženirsko znanje da zadevo izvedeš.
Zgodovina sprememb…
Več kot očitno ne. Očtino je da si lažnjiv, len ko fuks, funkcionalno nepismen *****. Poglej za nazaj, sem nekaj malega o tem že napisal pred meseci, tiste dejansko inovativne tehnike pa samo proti plačilu na ZS (cena jurja do 2, odvisno kako dobre volje bom).
Boli me kurac za tvoje tehnike.
Jasno je da nakladaš ker pač normalno ne moreš porabit polet na mesec 3 MWh.
Če te boli kurac potem tih bod, ne pa da me obtožuješ da nakladam. Ne nakladam, ampak nimam problema s tem če tvoja počasna pamet to misli in zaradi tega ponoči lažje spiš.
Zgodovina sprememb…
Mogoče si je nabavil konkretno baterijo in sveti ponoči na svoj kanabis, da raste 24/7... Vse se da. Seveda ne sme tega povedat :D.
Magic
Zgodovina sprememb…
Še enkrat letna statistika (ker se je izgubila v obilici sporočil nekaj nejevernih tomažev): letna samooskrba 81,58 %.
Hlajenje hiše plus določeni porabniki (lahko na ZS proti plačilu).
Slabo izolirana hiša?
Poraba hiša 4.1Mwh
Poraba tč 3.8 MWh
EV za 20k km 4Mwh
5 ljudi.
Letna poraba TČ je precej podobna tvoji, hiša je precej solidno izolirana.
Kje pa porabiš še 4MWh ?
Zgodovina sprememb…
Če te boli kurac potem tih bod, ne pa da me obtožuješ da nakladam. Ne nakladam, ampak nimam problema s tem če tvoja počasna pamet to misli in zaradi tega ponoči lažje spiš.
Ne maram nakladacev.
Če ne bi nakladal bi z lahkoto povedal kako porabiš poleti 3 MWh na mesec.
Ker ne moreš povedat niti tega kako jih porabiš je logično da si samo teoretični nakladac.
Ne, vse je legalno.
Jaz tudi ne, zato sem vesel da imava skupnega sovražnika: tebe.
Jaz toliko porabim in imam tak procent samooskrbe v praksi, podatke sem ti že dostavil črno na belem. Če pa misliš da me boš z takim poceni trikom pripravil do tega da ti zastonj povem si pa pa fejst zmotu.
Ne maram nakladacev.
Če ne bi nakladal bi z lahkoto povedal kako porabiš poleti 3 MWh na mesec.
Ker ne moreš povedat niti tega kako jih porabiš je logično da si samo teoretični nakladac.
Jaz tudi ne, zato sem vesel da imava skupnega sovražnika: tebe.
Jaz toliko porabim in imam tak procent samooskrbe v praksi, podatke sem ti že dostavil črno na belem. Če pa misliš da me boš z takim poceni trikom pripravil do tega da ti zastonj povem si pa pa fejst zmotu.
Zgodovina sprememb…
Slabo izolirana hiša?
Poraba hiša 4.1Mwh
Poraba tč 3.8 MWh
EV za 20k km 4Mwh
5 ljudi.
Letna poraba TČ je precej podobna tvoji, hiša je precej solidno izolirana.
Kje pa porabiš še 4MWh ?
Hišo hladimo tudi mi, to je všteto v "Poraba hiša 4.1Mwh". Tudi če bi še drugi avto zamenjali za EV to ne bi bilo bistveno povečanje porabe, ker z drugim avtom naredimo 5000km/leto.
Ali počne kaj nelegalnega.
Zakaj bi inovacije izdajal zastonj, če sem pa lahko zato dobro plačan? Ti misliš da ljudje zastonj okoli patente talajo al kaj? Daj, zbudi se.
Zgodovina sprememb…
Dej pol šuti. Kaj ima veze "samooskrba", če ti furaš side hussle?
Tudi jaz si lahko naredim sončno s baterijo, jo koristim 99%, pozimi pa se ogrevam s plinom kar manjka in furam ICE avto.
Tudi jaz si lahko naredim sončno s baterijo, jo koristim 99%, pozimi pa se ogrevam s plinom kar manjka in furam ICE avto.
Magic
hojnikb ::
Zakaj bi inovacije izdajal zastonj, če sem pa lahko zato dobro plačan? Ti misliš da ljudje zastonj okoli patente talajo al kaj?
sepravi mas pr mami growboxe. Got it.
#brezpodpisa
Zakaj bi inovacije izdajal zastonj, če sem pa lahko zato dobro plačan? Ti misliš da ljudje zastonj okoli patente talajo al kaj?
Dobro plačan?
Saj nihče noče tvoje inovacije
P. S. Kuhanje vodika z elektrolizo ni neka inovativnost in ni smiselna poraba.
Če bi imel pameten način porabe, se ne bi ukvarjal s tem ob kateri uri peče pečenko, ampak bi postavil 50 MWh elektrarno in vsaj poleti koristno porabljal za karkoli že porablja.
Dej pol šuti. Kaj ima veze "samooskrba", če ti furaš side hussle?
Ma šuti ti pizda. Ne bit pameten da ni možno, če pa clearly JE možno! Navadno gospodinjstvo z malenkost trudi pa lahko prileze do cca 65 % letne samooskrbe brez večjih težav (z nekaj avtomatizacije, uporabo toplotne akumulacije hiše, 500 litrskim bojlerjem, ki ga greješ če se da na sončne dneve ipd).
sepravi mas pr mami growboxe. Got it.
hahahah, si mislu ja.
Zgodovina sprememb…
Ma kaj ti bo 500 litrski bojler, tudi to se sprazne v parih dneh, če ni sonca, poleti je pa itak brez veze, ker je proizvodnje dovolj.
Dobro plačan?
Saj nihče noče tvoje inovacije :))
Tole se pa motiš. ;) Iz tega foruma res (še) ne, ampak jo pa hočejo drugod.
Možno je marsikaj. Ni pa tudi smiselno.
Če dobro zastaviš zadevo je smiselno. Vse je odvisno kako zastaviš zadevo.
Ma kaj ti bo 500 litrski bojler, tudi to se sprazne v parih dneh, če ni sonca, poleti je pa itak brez veze, ker je proizvodnje dovolj.
Seveda potem dogrevaš vodo iz omrežja če zmanjka iz sonca, kaj je to takega? Povsem logično.
Zgodovina sprememb…
Ker boš težko prišel na svojo 80%+, če boš malo dogreval, ko malo sonca zmanjka... Pač ste vsi mahnjeni v familiji in ko ni sonca ni porabe.
Magic
Zgodovina sprememb…
Pač ste vsi mahnjeni v familiji in ko ni sonca ni porabe.
To je to. Zato imajo dve TČ v eni hiši, ker je snaha al kdo že hotel svojo. Sicer dvomim da to kaj pomaga, ker stari še zmeraj najbrž enostavno vrže vse skupaj ven pozimi ob 16h, ampak bolje kot nič...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ker boš težko prišel na svojo 80%+, če boš malo dogreval, ko malo sonca zmanjka... Pač ste vsi mahnjeni v familiji in ko ni sonca ni porabe.
UTK motiš se. Pa nobene snahe ni. Poraba je vedno, se pa določeno porabo da prestavljat (recimo TČ dela čez dan, ponoči prevzame toplotni zalogovnik in toplotna akumulacija hiše, toplotna črpalka pa je ugasnjena. Temperatura pri dobro izolirani hiši skoraj nič ne pade, ugodje je enako. S tem pridobiš dvoje: porabljaš direktno iz elektrarne podnevi, takrat ko more bit poraba zato da je več proizvodnje in kot drugo: toplotna črpalka ima čez dan zaradi višje temperature zraka večji COP (grelno število /"izkoristek"). Beri: porabi manj elektrike za isto količino toplote. Toplotna črpalka je samo primer nečesa katerega porabo se da DELNO prestavljat ob ohranitvi enakega ugodja, takih porabnikov je v tipičnem gospodinjstvu še mnogo.
Zgodovina sprememb…