Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
joez7 ::
Samo zaradi rezanje se to nikakor ne splaca.
Ce pa gres v hibridno SE tako ali tako (ker se pac po novi netmetering shemi bolj splacajo hibridne kot navadne SE) pa lahko to rezanje spic implementiras mimogrede.
Je pa problem ker so dali visoke minimume dogovorjene moci in ne mores kaj dosti porezat ce nimas mocnih strojev. Ima pa 1x35A manjsi minimum kot 3x20A, tak da razmisljam da spremenim iz treh faz na eno in z Growat offgrid inverterji zagotavljam 1x45A, ceprav bo glavna varovalka 1x35A :) Problem je edino da moram zagotovit da baterija ni nikoli prazna, ker ko bo prazna switcha Growatt na glavno linijo. Bo treba impleentirat da se ponoci vedno dovolj nafila da cez dan ni nikoli prazna.
Sem v tej smeri tudi razmišljal. Odgovor elektra - na vašem priključku ni možno izvesti, iz 3x20 na 1x35A. Možnost mate samo na 1x20A.
Večino stvari se pustim razsvetlit, za sončno sem cincal 15let, dokler mi ni bla ekonomsko nujna.
Preigraval sem pa več variant. Trenutno razmišljam o 20 do 50kWh el. zalogovniku - priklopljenemu direktno na grid (samostojnemu in neodvisnemu od sončne elektrarne), sem v fazi idejne zasnove in zbiranja ponudb. Sigurno ne bo jutri - bo čas pokazal svoje.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Daniel ::
20/1/0,4 je pri nas elektro uporabil na enem daljšem vodu, kjer so imeli na koncu tudi zgolj 180V napetosti. Potem so pri enem od trafotov naredili odcep (ne vem točno kako pridejo iz 20 do 1), potegnili nove (verjetno 70mm2) kable do tistih par hiš, (linije je 2,5 km) tam postavili trafo 950V/400V in od takrat nobenih težav več. Je pa seveda investicija.
1kV uporabijo čisto iz ekonomskega vidika. 1kV se smatra kot NN (nizka napetost) in se lahko uporabijo vsi elementi od 400V omrežja, so pa manjši tokovi in posledično manjši padci napetosti.
Lonsarg ::
@jaez7 ja zna biti da bodo tudi meni zavrnili 1x35A. Ja nic bo treba pa v trofazno Growat izvedbo, sam v tem primeru ne bom sploh kompliciral z rezanjem spic, ker imam komaj kaj vecje od minimuma.
Ceprav po drugi strani, morda pa prezivim z 1x20A ce bo to uporabljeno le za polnjenje baterij ponoci. Mal bo edin jeba k ce inverte crkne sem dokler ne popravim omejen z 1x20A :)
Ceprav po drugi strani, morda pa prezivim z 1x20A ce bo to uporabljeno le za polnjenje baterij ponoci. Mal bo edin jeba k ce inverte crkne sem dokler ne popravim omejen z 1x20A :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Mene je ponudnik sončne elektrarne (pred dvema letoma) kar karal, ko sem omenil GroWat in enofazni priklop.
Pol pa se je zataknilo že pri elektru, ponudnik pa mi je zmontiral, to za kar po njegovih trditvah deluje, oziroma majo uspešne izkušnje na dolgi rok. (??)
Glej, da boš vzel celoten ekosistem, razsmernik - akuje - upravljanje. PA srečno roko z ponudnikom.
Pol pa se je zataknilo že pri elektru, ponudnik pa mi je zmontiral, to za kar po njegovih trditvah deluje, oziroma majo uspešne izkušnje na dolgi rok. (??)
Glej, da boš vzel celoten ekosistem, razsmernik - akuje - upravljanje. PA srečno roko z ponudnikom.
1kV uporabijo čisto iz ekonomskega vidika. 1kV se smatra kot NN (nizka napetost) in se lahko uporabijo vsi elementi od 400V omrežja, so pa manjši tokovi in posledično manjši padci napetosti.
To mi je znano. Pravim, da ne vem, kako se iz 20/04 trafa dobi ven 1kV. Ker ni videti neke dodatne opreme na trafu, samo kabli.
Primar 20kV, sekundar pa verjetno kot avto TR, eno navitje za obe napetosti - za 1kV in 400V, pač namenski trafo, ali pa dva sekundarna navitja?
Bo kak od elektra bolje razložil iz prakse.
Bo kak od elektra bolje razložil iz prakse.
miko22 ::
Malo offtopic, samo meni se zdi da se električni avto ne splača
https://forbes.n1info.si/novice/primerj...
bciciban_ ::
Malo offtopic, samo meni se zdi da se električni avto ne splača
Modeli so totalno pretiravali s cenami.
Jaz teslo vozim s porabo 16,5 kWh na 100km že več let in povprečna cena polnjenja zunaj je 50c kWh.
Tako da 100 km me pride 8,3eur.
Moj dizel je pil 6,5l/100 in bi me danes prišlo 9,9 eur.
Ampak zunaj ga polnim zares redko.
Je pa konec zastonjskega polnjenja, to pa je.
No jaz vem za eno brezplačno polnilnico ki je še na voljo v 2024.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bciciban_ ()
bciciban_ ::
Ampak v temi o solarnih elektrarnah imaš valda eno na strehi in filas zastonj v 95% časa.
telexdell ::
Sončna elektrarna in netmetering sta tistim kateri imajo jajca namesto da bi iskali dlake v jajcu omogočila, da so vsaj malce manj odvisni od dnevne politike navijanja davkov in prerazporejanja dobrin. Zato uživajte v trnutku, saj kot vse od česar politika nima neposredne koristi, ne bo trajalo dolgo. Nov obračun omrežnin je prvi kamenček, spremembe v bilančnih skupinah je drugi kamenček... faušija pa išče nove in nove kamenčke.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
mertseger ::
To mi je znano. Pravim, da ne vem, kako se iz 20/04 trafa dobi ven 1kV. Ker ni videti neke dodatne opreme na trafu, samo kabli.
Nobenega 1 kV ni na NN je samo 20 kV in 0,4 kV
Tle pravi drugače https://core.ac.uk/download/pdf/6756595... veselo branje
To so standardne napetosti. Se je/se uporablja pa še vse kaj drugega - v rudnikih imaš npr. napetost 3.3 kV. Nekoč so se uporabljali 1 kV dalnovodi pa 10 kV, pa... Če ljudje še danes govorijo o dinarjih- pa ne novih, ampak tistih ta starih (tisti, kateri ne veste kaj je to malce poguglajte), pol lahko še tudi kak 1 kV daljnovo postavijo z uporabo opreme v skladiščih. Če je rešil situacijo in je narejen tako, da izpolnjuje varnostne zahteve- zakaj pa ne?
PS- enako imajo standarizirane preseke kablov v zemlji, p števce, pa... Pol pa v moji merilni omarici od koder gredo kabli do treh sosedov bidiš 5 različnih kablov (dovod in vsaka hiša). Res so sosedi mejaši a vendar...
hruske ::
Nezanemarljiv del SN omrežja v Ljubljani je še vedno na 10kV.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
eEdbM ::
Iz sosednje teme, ker ni več letnega netiranja:
Odkar za samooskrbne sončne elektrarne veljajo nova pravila oddane in prevzete električne energije, je zanimanje zanje strmoglavilo, zgolj na 7,5 odstotka lanskega
nekikr ::
Nič hudega, bomo pa še letos plačali kazen, ker nismo dovoj zeleni, tako kot lani. Vse je ok.
Lonsarg ::
Treba vedit da so 2023 pohiteli z soglasjintudi taki ki so imeli plan 2024 SE postavljat, tak da je jasno da bo letos bolj mala cifra.
Bolj relavantno bo kaka bo cifra 2025.
Bolj relavantno bo kaka bo cifra 2025.
darkolord ::
Mesec in pol kasneje včeraj končno prikopljen.Ma kdo kakšno bolj svežo informacijo, koliko časa si vzame Elektro Primorska za priklop?Mesec dni kasneje še vedno nič, elektro ne pove nič uporabnega.
Jutri bo tri mesece, odkar je vse priklopljeno, elektro ima pa papirje na mizi tudi že vsaj dva meseca.
A elektro primorska ne priklaplja več? Tudi ne bi bilo nič čudnega, če so z mojimi papirji podložili kakšna vrata, glede na to, da projekt traja od 2022 ...
Skupaj trajalo dve leti, celice so na strehi od marca.
Zakaj se Elektro Primorska čaka skoraj 5 mesecev? Ker so naloge za priklop do nedavnega izdajali iz matične firme, namesto sami po posameznih DE. Fant, ki je izvedel priklop, je rekel, da je prej delal 3 priklope tedensko. Super organizacija, ni kaj.
Mimogrede, kako hitro je izveden preklop dobavitelja? Ob priklopu so rekli "od danes naprej ste pri nas" ampak valjda sem še pri starem. Predvidevam, da ne bo nobenega problema, če starmu šenkam to, kar bo čez vikend proizvedeno?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
https://www.researchgate.net/figure/04-...
https://www.onninen.fi/en/sse-distribut...
https://trafomic.fi/wp-content/uploads/...
takole zgleda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Hvala za info. Če prav razumem ima sam trafo 2 napetosti na sekundarju. 1 kV in 0,4kV. Potem je povsem razumljivo zakaj nikjer na njem ne najdem nobenega dodatnega pretvornika na 1 kV. Kar precej uporabna zadeva za kakšne daljše linije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
Pač po starem kablu, 2.5x večja moč. Tako rešujejo probleme na podeželju, ko pride do prebukiranja linije - kjer je volja.
starfotr ::
Pač po starem kablu, 2.5x večja moč. Tako rešujejo probleme na podeželju, ko pride do prebukiranja linije - kjer je volja.
A to tudi pri nas ali samo v tujini?
Mnogo bolje je potegnit 20 kV in po potrebi novi mali transformator 20/0,4 kot pa štukat nekaj na 1 kV.
Preobremenjena omrežja lahko rešijo tudi z zamenjavo vodnikov z večjim presekom.
Koliko stane 2,5 km kabla za 1kV in koliko za 20kW? Ni omrežje preobremenjeno, linija je predolga.
Tudi pri nas, linke sem dal, kar sem našel na hitro.
Uporabljajo se SKS kabli (Samonosilni kabeljski snop, tja nekje do 150 - 240mm2)
Po zaraščenemu terenu je bistveno bolje met izoliran snop.
Umeščanje in vzdrževanje 20kV sistema je kar drago in zamudno.
1kV sistem pa gre po obstoječi tasi NN - ga ne motijo veje.
Še največji sovražnik mu je šrot in podrto drevje.
Ponavadi se prvo nadzemni vodi zamenjajo z SKS kablom in 0.4kV sistem, sam kabel pa je za delovno napetost 1kV. Ko je nuja, se obstoječi kabel uporabi za 1kV sistem in na koncu kabla doda TR 1/0.4kV. Ja pa problem, da pa ni možnih odcepov na vodu (tudi nevarnost črnega odvzema se zmanjša). Če pa ma trafo še AVR je pa to že luksuz (AVR- avtomatska regulacija napetosti). Se ponekod elektro tega že kar lepo poslužuje.
Ko je tako obnovljeno omrežje, se na podeželju kar lepo sprostijo možnosti priklopov sončnih elektrarn.
Uporabljajo se SKS kabli (Samonosilni kabeljski snop, tja nekje do 150 - 240mm2)
Po zaraščenemu terenu je bistveno bolje met izoliran snop.
Umeščanje in vzdrževanje 20kV sistema je kar drago in zamudno.
1kV sistem pa gre po obstoječi tasi NN - ga ne motijo veje.
Še največji sovražnik mu je šrot in podrto drevje.
Ponavadi se prvo nadzemni vodi zamenjajo z SKS kablom in 0.4kV sistem, sam kabel pa je za delovno napetost 1kV. Ko je nuja, se obstoječi kabel uporabi za 1kV sistem in na koncu kabla doda TR 1/0.4kV. Ja pa problem, da pa ni možnih odcepov na vodu (tudi nevarnost črnega odvzema se zmanjša). Če pa ma trafo še AVR je pa to že luksuz (AVR- avtomatska regulacija napetosti). Se ponekod elektro tega že kar lepo poslužuje.
Ko je tako obnovljeno omrežje, se na podeželju kar lepo sprostijo možnosti priklopov sončnih elektrarn.
Zgodovina sprememb…
Seveda pa za tako rešitev ni dovolj en trafo 1/0,4 kV ampak potrebuješ vsaj dva enaka ali enega 20/1 in drugega 1/0,4 kV. Če pa je kje še kakšen razcep pa potrebuješ še en 1/0,4 kV, pa še en... Pač kar je dobro nekje, je ahko slabo drugje.
starfotr ::
V moji okolici nisem zasledil takih izvedb z 1 kV.
To je podobno drobljenje, kot telekomovi šelterji, ki so jih gradili za skrajševanje bakrene zanke. Na koncu, ko je optika je pa to samo cokla v sistemu in dodatni stroški.
Imamo pa na drogovih skupno SN 20 kV in NN 400 V linijo na nekaterih mestih.
To je podobno drobljenje, kot telekomovi šelterji, ki so jih gradili za skrajševanje bakrene zanke. Na koncu, ko je optika je pa to samo cokla v sistemu in dodatni stroški.
Imamo pa na drogovih skupno SN 20 kV in NN 400 V linijo na nekaterih mestih.
deco16 ::
Temu se reče subvencija
https://www.index.hr/vijesti/clanak/gra...
Ta subvencija poteče v 5h urah(od objave). In pol rabjo ve kot pol leta da pohendlajo par ljudi.
hojnikb ::
ja, celohišni (oz kaj maš gor vezano) UPS...Pa peakshaving, če maš mal bolši inverter... Ampak nee, nič se ne splača, sam jamrat
#brezpodpisa
clancy ::
Katerega dobavitelja mi bolj priporočate? Suncontract ali Ngen, ali nič od tega?
12kWp s 20kWh SE s hranilnikom, bo zgrajena po novi shemi brez netmeteringa in z možnostjo oddajanja v omrežje.
12kWp s 20kWh SE s hranilnikom, bo zgrajena po novi shemi brez netmeteringa in z možnostjo oddajanja v omrežje.
Argonavt ::
Sicer bi moral imeti čarobno kuglo, a vseeno.
Na sekundarni lokaciji, kjer je poraba bila do sedaj majhna (cca 3 MWh letno) je nova toplotna 8kW (ogreva 50m2) in bo letno šlo predvidoma 6-7 MWh letno.
Imamo dovoljenje za 13 KW elektrarno po starem netmetering sistemu. Zaradi X razlogov ni navdušenja za postavitev (toča, strela, majhna poraba, vsak mesec novi stroški tudi pri elektrani, drugo). Lega strehe je sicer idealna rahli JV. Hiša je na samem osončena maksimalno. V hišo sicer ni usekala strela, tolce pa naokoli v radiju 500m vsako leto.
Kako mnenje ali je vseeno smiselno izkoristit dovoljenje in postavit vsaj minimalno zadevo 5-7 kW magari polog 50% in ostalo mesečno obroki ala Petrol, da je strošek "simboličen"?
Oziroma kaj so argumenti Pro in Contra?
Ali ne o bistvene razlike, če damo šez par let brez netanja.
Postavitev na stojalo-zemljo, namesto strehe verjetno ni dovoljena?
Na sekundarni lokaciji, kjer je poraba bila do sedaj majhna (cca 3 MWh letno) je nova toplotna 8kW (ogreva 50m2) in bo letno šlo predvidoma 6-7 MWh letno.
Imamo dovoljenje za 13 KW elektrarno po starem netmetering sistemu. Zaradi X razlogov ni navdušenja za postavitev (toča, strela, majhna poraba, vsak mesec novi stroški tudi pri elektrani, drugo). Lega strehe je sicer idealna rahli JV. Hiša je na samem osončena maksimalno. V hišo sicer ni usekala strela, tolce pa naokoli v radiju 500m vsako leto.
Kako mnenje ali je vseeno smiselno izkoristit dovoljenje in postavit vsaj minimalno zadevo 5-7 kW magari polog 50% in ostalo mesečno obroki ala Petrol, da je strošek "simboličen"?
Oziroma kaj so argumenti Pro in Contra?
Ali ne o bistvene razlike, če damo šez par let brez netanja.
Postavitev na stojalo-zemljo, namesto strehe verjetno ni dovoljena?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Argonavt ()
borisk ::
tok je fery napisal, elektrika zagotovo ne bo cenejša v prihodnjih 30-40let, pa še potem je bistveno da pride do nekega prelomnega trenutka. In v vsakem trenutku boš z PV plačeval manj...
tok je fery napisal, elektrika zagotovo ne bo cenejša v prihodnjih 30-40let, pa še potem je bistveno da pride do nekega prelomnega trenutka. In v vsakem trenutku boš z PV plačeval manj...
Kljub prelomnim trenutkom se država ne odpoveduje davkom. Če bo nekoč nek fizijski reaktor proizvajal enormno energije po praktično ničelni ceni bo pač elektrika skoraj zastonj, omrežnian pa poletela v nebo. Trend pa bo ostal nespremenjen- dražje in dražje...
Zakaj 500€/kw? To je totalni nateg. Feryz ti to naredi za burek in jogurt...
All talk no action :)
#brezpodpisa
thundercat ::
Katerega dobavitelja mi bolj priporočate? Suncontract ali Ngen, ali nič od tega?
Ngen med tema dvema . SC ima preveč burne rešitve.
Thundercat
feryz ::
Eno vprašanje.
Za tiste, ki imate presežno moč SE glede na soglasje in uporabljate metre za prilaganje proizvodnje SE.
A meter razsmernik konstantno drka in spreminja moč produkcije? Oz. kako pogosto veksla limit?
Sekundno, minutno, po želji?
Za tiste, ki imate presežno moč SE glede na soglasje in uporabljate metre za prilaganje proizvodnje SE.
A meter razsmernik konstantno drka in spreminja moč produkcije? Oz. kako pogosto veksla limit?
Sekundno, minutno, po želji?
Konstantno, praktično na par sekund se prilagaja oddaja v omrežje oz. produkcija razsmernika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
To se pravi je to normalno početje? Da ga konstantno drmaš?
Me zanima, koliko to vpliva na lastno porabo, segrevanje in dolgoživost razsmernika.
Ker se bom tega lotil. Ampak v lastni režiji. Brez metrov.
Me zanima, koliko to vpliva na lastno porabo, segrevanje in dolgoživost razsmernika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
zakaj bi ga to kaj matral?
#brezpodpisa
To pa ne izgleda ravno pogosto.
Vemo da je števec minutni. Oblaki ali grelci pa sekundni.
Tudi razpon je, milo rečeno, čuden. Zakaj samo dve vrednosti? Če se gremo prilagajanju porabe.
Zgodovina sprememb…
Bizkit45 ::
Mogoce graf ne da resolucije, ker je cez vec dni. Ce skinem krajsega, je razvidno da v peak proizvodnji seka iz 100-66 vsakih 10s..cudno ce mene vprasas, fajn pa tud ne vem kolk je..
Ok, to ja, glede vekslanja, še vedno pa begajo vrednosti.
V HA imaš tudi vrednost Limit Site, namesto Active Power. Limit site nastavljaš na vat točno.
V HA imaš tudi vrednost Limit Site, namesto Active Power. Limit site nastavljaš na vat točno.
Zgodovina sprememb…
johnnyyy ::
Tisti, ki ste montirali SE v lastni izvedbi me zanima, kje ste ugodno kupili nosilce za konstrukcijo SE? Rabim za betonsko kritino.
JAz sem se tega lotil z Load Shifting.
Par pravil v HA, in lepo koristim zeleni pas. Pa mi SE ne hodi v limit. (vsaj sedaj, poleti pa je drugače.
Mam pa InMeter od solaredga, z pomočjo foruma (Danijel) ga berem preko modbusa.
Tisti, ki ste montirali SE v lastni izvedbi me zanima, kje ste ugodno kupili nosilce za konstrukcijo SE? Rabim za betonsko kritino.
Kolikor mi je znano, je monter za mojo vzel podkonstrukcijo pri Hermi.
Sem mu pa moral poslikat detajle strehe pred montažo. Sem mu prihranil en obisk. :).
Zgodovina sprememb…