Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
DamijanD ::
A vam v HA še vedno kaže?
Active Power Limit
RRCR Status
Imam Firmware: 0004.0021.0023 in SolarEdge Modbus Multi 3.0.0 in par zadev ni več
This entity is no longer being provided by the solaredge_modbus_multi integration. If the entity is no longer in use, delete it in settings.
Pa ne vem ali je to samo nek feller pri meni ali z novo vezijo komponente tega ni več ali...
Active Power Limit
RRCR Status
Imam Firmware: 0004.0021.0023 in SolarEdge Modbus Multi 3.0.0 in par zadev ni več
This entity is no longer being provided by the solaredge_modbus_multi integration. If the entity is no longer in use, delete it in settings.
Pa ne vem ali je to samo nek feller pri meni ali z novo vezijo komponente tega ni več ali...
telexdell ::
Active Power Limit
RRCR Status
Sem komponento naložil pred kakšnim tednom pa imam drsnik Active power limit. Sem ga tudi preizkusil in je deloval.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Daniel ::
Active Power Limit
RRCR Status
Jaz uporabljam samo Solaredge Modbus (bez multi). Verzija 1.12. Active power limit imam, RRCR pa sploh ne vem kaj je.
joez7 ::
Men še kaže FW 4.19.39, če se mi posodobi na novejšo, ti sporočim.
Preko modbusa (HA 1.12) pa berem meni samo nujne parametre (~7x), ostale mam deaktivirene. Isto preko APIja berem samo 4 parametre - ostali deaktivirani (jih sploh ne kličem).
Nujen mi je samo "sensor.solaredge_m1_ac_power" - preko njega krmilim avtomatizacijo, za podporo - info pa še gledam sensor.solaredge_m1_ac_power A, B, C - se pravi fazne pretoke.
Ko je vrednost v plus - pomeni oddajanje, ko je vrednost v minus - pomeni prejemanje iz omrežja.
Vse ostale bombončke pa sploh be berem, še posebej sem se izogibal naprednih nastavitev, ki so v domeni serviserja ali proizvajalca opreme. Če mene vprašaš, bi blo najbolje met registre samo v R only preko modbusa - pač zaščita uporabnika pred lastnimi neumnostmi.
Preko modbusa (HA 1.12) pa berem meni samo nujne parametre (~7x), ostale mam deaktivirene. Isto preko APIja berem samo 4 parametre - ostali deaktivirani (jih sploh ne kličem).
Nujen mi je samo "sensor.solaredge_m1_ac_power" - preko njega krmilim avtomatizacijo, za podporo - info pa še gledam sensor.solaredge_m1_ac_power A, B, C - se pravi fazne pretoke.
Ko je vrednost v plus - pomeni oddajanje, ko je vrednost v minus - pomeni prejemanje iz omrežja.
Vse ostale bombončke pa sploh be berem, še posebej sem se izogibal naprednih nastavitev, ki so v domeni serviserja ali proizvajalca opreme. Če mene vprašaš, bi blo najbolje met registre samo v R only preko modbusa - pač zaščita uporabnika pred lastnimi neumnostmi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Daniel ::
Power limit register mora biti nastavljiv, ker najbrž preko tega tudi vsa ostala oprema nastavlja moč oddajanja (tam kjer se elektrarne prilagajajo ceni na borzi). Ostali registri se pa tako ne nastavljajo, vsaj ti ne, ki jih sam vidim.
Power limit register mora biti nastavljiv, ker najbrž preko tega tudi vsa ostala oprema nastavlja moč oddajanja (tam kjer se elektrarne prilagajajo ceni na borzi). Ostali registri se pa tako ne nastavljajo, vsaj ti ne, ki jih sam vidim.
Tu ti dam prav. Je pa trenutno v mojem primeru nepotreben, man fixen limit, 200W pod števcem. Zaenkrat mam mir. Kako bo v bodoče, pa bomo videli. Kolikor sem gledal PDF od SE, se limit lahko nastavlja dinamično, fiksno ali preko relejnega vhoda (dry contact), tako, da se bo s tem ukvarjal operater, če bo hotel omejevat. Men ostane še vedno P-I-O stikalo .).
feryz ::
JAz sem se tega lotil z Load Shifting.Kakšen HA, če imaš inmeter? Nastaviš na razsmerniku in imaš mir.
Par pravil v HA, in lepo koristim zeleni pas. Pa mi SE ne hodi v limit. (vsaj sedaj, poleti pa je drugače.
Mam pa InMeter od solaredga, z pomočjo foruma (Danijel) ga berem preko modbusa.
Sicer omejitve delajo kot urca, nazivno moč premakne v manj kot sekundi, smisli pa se mi vseeno.
Če ga hudič vzame, pa naj ga. Saj je še eden nov v kleti na lagerju.
Omejitev dela na vhodu, ne na izhodu; višek pusti na strehi. Nič ne trpi pri tem.
Če sem prav razumel, SolarEdge omejuje z optimizatorji - se pravi ob omejitvi pač razsmernik ne dobi preveč, kot da je osončenje panelov manjše. Prosim za potrditev ali demant.
Omejitev dela na vhodu, ne na izhodu; višek pusti na strehi. Nič ne trpi pri tem.
Če sem prav razumel, SolarEdge omejuje z optimizatorji - se pravi ob omejitvi pač razsmernik ne dobi preveč, kot da je osončenje panelov manjše. Prosim za potrditev ali demant.
Pa - saj lahko sam preveriš. Poglej kak AC tok in kakšno AC napetost imaš in nato spremeni omejitev. Če omejitev deluje na strani optimizerjev bi se moral AC tok ali AC napetost spremeniti.
D3m ::
Ahhhhh ja.
Tudi največjo plavajočo sončno elektrarno v Indiji je uničilo. :D
https://twitter.com/FrankfurtZack/statu...
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: hruske ()
hruske ::
Ahhhhh ja.
To niti ni več novica, ker je bilo to že aprila. Malo si za časom.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
MadMax ::
Imaš avto, ki bolj trpi vsakič ko hitro spustiš plin in o tem sploh ne razmišljaš, ti se pa za inverter sekiraš?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Utk ::
Ne vem kako bo SunContract to preživel. Če pa preživi, očitno elektrarne niso slab biznis za dobavitelje...
stara mama ::
Zdajle ima njihov direktor priliko dokazat da ni idiot, kakršen trenutno kaže da je
-v kripto žetonih in NFTjih ni vzdržnega posla, je samo nategancija, prav tako ne v nekih njihovih škatlicah ki bi jih morali kriti celo uporabniki sami, kje si že to videl lepo prosim?
Če pa pošlje SC v stečaj, pa boljše da se v prihodnosti skrije pred javnostjo in neha izpostavljat za "enterpreneurja" kot se trenutno.
-v kripto žetonih in NFTjih ni vzdržnega posla, je samo nategancija, prav tako ne v nekih njihovih škatlicah ki bi jih morali kriti celo uporabniki sami, kje si že to videl lepo prosim?
Če pa pošlje SC v stečaj, pa boljše da se v prihodnosti skrije pred javnostjo in neha izpostavljat za "enterpreneurja" kot se trenutno.
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
feryz ::
https://siol.net/novice/slovenija/zgrad...Saj lahko tudi ti tako.
In da ne bo slučajno pozabljeno/izbrisano:
Najprej zgradiš bazen za enih 50 jurjev, potem daš še enih 20 jurjev za solarno in potem ga zastonj ogrevaš.
Sicer ne zastopim poante. Vsi ogrevajo bazene. Eni plačajo elektriko, drugi ga čez dan, s svojo elektrarno, ogrevajo.
Kaj pravzaprav hočeš povedati?
deco16 ::
On je hotu povedat kak kriminal je to da poleti ko je cena negativna nekdo ogreva bazen. Kak hinavec neki ...
ITFleet ::
Najbrz se motim, a meni se SE ne zdi dobra nalozba, t.j. nalozba ki se povrne v vsaj 10 letih. Niti z 'neto obracunom'/'net meteringom'. Predvsem zaradi novega obracunavanja omreznine (za A. moc in B. energijo), kjer je A. omreznina za moc sedaj predstavlja vecji strosek elektrike (manjsa je tudi cena prevzete energije). Iz Akta:
In "15. in 16. člen" veljata za vse, tudi za 'letno/neto obracunavanje'. Od vrednosti proizvedene energije (ki je po novem cenejsa) pa moram odsteti se
- visjo zav. premijo
- obvezno(?) meritev ozemljitev na 3 leta (300EUR)
- ciscenje strehe
- vzdrzevanje same SE (npr. 0.5%/leto?)
Na koncu (se zdi da) proizvedeno ne odtehta vlozka.
Prosim delite izracun ki kaze nasprotno. Najbrz se DIY izvedba splaca, a ponudbe na kljuc (npr. 8+ kEUR za 7.3 kWh letne energije) se, vsaj meni, zdijo slaba nalozba.
19. člen
(določitev obračuna omrežnine za samooskrbo)
(1) Elektrooperater končnemu odjemalcu, ki ima nameščeno proizvodno napravo za samooskrbo za prevzemno-predajnim mestom, obračuna omrežnino v skladu s 15. in 16. členom tega akta glede na dogovorjeno in presežno moč ter prevzeto delovno energijo po obračunskem intervalu.
(2) Elektrooperater končnemu odjemalcu [...] obračuna omrežnino za prenos oziroma distribucijo tako da:
- obračuna omrežnino za moč v skladu s 15. in 16. členom tega akta [...];
In "15. in 16. člen" veljata za vse, tudi za 'letno/neto obracunavanje'. Od vrednosti proizvedene energije (ki je po novem cenejsa) pa moram odsteti se
- visjo zav. premijo
- ciscenje strehe
Prosim delite izracun ki kaze nasprotno. Najbrz se DIY izvedba splaca, a ponudbe na kljuc (npr. 8+ kEUR za 7.3 kWh letne energije) se, vsaj meni, zdijo slaba nalozba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ITFleet ()
deco16 ::
DIY je zakon, baterije po 70€ na kWh, dvotarifa, rihtanje tarif po želji. Polnjenje batt po cenejši tarifi praznjenje za rezanje špic itd.
Paneli po 50€.
Najdražje je še ogrodje :D
Paneli po 50€.
archer ::
https://siol.net/novice/slovenija/zgrad...Saj lahko tudi ti tako.
In da ne bo slučajno pozabljeno/izbrisano:
Najprej zgradiš bazen za enih 50 jurjev, potem daš še enih 20 jurjev za solarno in potem ga zastonj ogrevaš.
Sicer ne zastopim poante. Vsi ogrevajo bazene. Eni plačajo elektriko, drugi ga čez dan, s svojo elektrarno, ogrevajo.
Kaj pravzaprav hočeš povedati?
Eni tako, drugi pa za zafiro 100 k€, pa jaz tudi ne vidim poante. Eni pa vse, pa je, pa brez tega ne vidijo poante, ker si radi tiče merijo z vsem kar imajo, ker imajo pod figovim listom premajhnega. Vsakemu svoje...
Prosim delite izracun ki kaze nasprotno. Najbrz se DIY izvedba splaca, a ponudbe na kljuc (npr. 8+ k€ za 7.3 kWh letne energije) se, vsaj meni, zdijo slaba nalozba.
Sama elektrika, plus omrežnina na porabo, plus ddv, je še zmeraj ranga 15 centov. X 9000 na leto je 1350 evrov. A boš dal 12 jurjev za tako elektrarno(odštejemo kakšno zavarovanje itd)?
Najbrz se motim, a meni se SE ne zdi dobra nalozba, t.j. nalozba ki se povrne v vsaj 10 letih. Niti z 'neto obracunom'/'net meteringom'. Predvsem zaradi novega obracunavanja omreznine (za A. moc in B. energijo), kjer je A. omreznina za moc sedaj predstavlja vecji strosek elektrike (manjsa je tudi cena prevzete energije). Iz Akta:
19. člen
(1) Elektrooperater končnemu odjemalcu, ki ima nameščeno proizvodno napravo za samooskrbo za prevzemno-predajnim mestom, obračuna omrežnino v skladu s 15. in 16. členom tega akta glede na dogovorjeno in presežno moč ter prevzeto delovno energijo po obračunskem intervalu.
(2) Elektrooperater končnemu odjemalcu [...] obračuna omrežnino za prenos oziroma distribucijo tako da:
- visjo zav. premijo
- ciscenje strehe
Izračunal si, da se ne splača- zakaj se potem obremenjavati naprej? Išči raje nekaj drugega, kar se ti bo splačalo.
Kako se SE vzdržuje dokler je v garanciji?
- ciscenje strehe
Why?
Meni ni nihče reku za kaj takega.
hojnikb ::
DIY je zakon, baterije po 70EUR na kWh, dvotarifa, rihtanje tarif po želji. Polnjenje batt po cenejši tarifi praznjenje za rezanje špic itd.
Paneli po 50EUR.
Točno to. Pa tudi ogrodje nerabi bit strašansko drago. Js sn dal za svoj setup ca 450EUR za 16 panelov. Verjetno se najde tudi kaj cenejšega, če veš kje iskat.
Baterije so pa tudi smešno poceni dandanes.
In z poceni inverterjem se tudi da dodat nekaj pameti preko home assistant.
Čist kamot zgradiš elektrarno v rangu 500EUR/kWp z neko solidno veliko baterijo, pa si neodvisen. Neboš se pa s tem ogreval pozim, to je pa res.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Izračunal si, da se ne splača- zakaj se potem obremenjavati naprej? Išči raje nekaj drugega, kar se ti bo splačalo.
Ker nisem preprican: zato sem dosledno dodajal 'se zdi'.
---
@Utk, hvala za odziv. Prosim naj se kdo potrdi da redno merjenje ozemljitve ni obvezno? Meni je bilo receno 3-letno, ter da stane ~300€.
Kako se SE vzdržuje dokler je v garanciji?
V garanciji je npr. 7 let. Zatem se uposteva pricakovana vrednost popravil. Npr. ce se vsako leto 5% izdelkov pokvari (prodajalci najbrz imajo tocnejso stevilko), strosek popravila pa je 500€, je pricakovan strosek (1.05^(20-7)-1)*500/(20-7) = 34€. Narobe razmisljam?
Na tvojem primeru je potem grob izracun za 20 let:
[vhod oz. stroski] = 15080€ = 12000€ + 20* (70 + 34 + 50) [70=zav.premija; 60=pricakovan strosek vzdrzevanja v 20 letih, povprecen na leto; 50=ciscenje strehe, povpreceno na leto]
[izhod oz. proizvedeno] = 25500€ = 8500 *.15 * 20 (ucinkovitost pada in je 20. leto le se ~84% oz. ~8000 kWh, zato sem, cez palec, vzel povprecje 8500 kWh)
Garancija ni na primer 7 let, ampak 12 na inverter in cca 25-30 na panele. Na kable ni neke posebne garancije (ponavadi je nekaj let na montažo), ampak kabli tudi niso nekaj kar se "vzdržuje", kvari, itd. Če ti ga pa že nekaj pregloda, imaš to zavarovano (če že prištevamo strošek zavarovanja).
Jaz ne pravim, da ni obvezno, pravim, da ne vem nič o tem niti mi ni nihče reku. Kolk vem, so to izmerli pri zagonu. Če pa že kdo izvaja to meritev pod obvezno, mora to izvajat nekdo, ki ni povezan z monterjem. Ker če izvaja monter, je to navaden nateg (če štejemo to pod "obvezno"). Meni se ne zdi prav, da bi plačeval monterju, da izvaja neke kontrole, ki kontrolirajo njegov izdelek. Če ga že mora nekdo kontrolirat, ga naj nekdo neodvisen, da boš potem lahko monterju rekel, čujte, to je treba zamenjat, in to pod garancijo. Tehničnega pregleda ti tudi ne izvaja uradni serviser avta, ki ti bi vse napake prikril, ker jih bi pač moral zastonj odpravit...
Prosim naj se kdo potrdi da redno merjenje ozemljitve ni obvezno?
Jaz ne pravim, da ni obvezno, pravim, da ne vem nič o tem niti mi ni nihče reku. Kolk vem, so to izmerli pri zagonu. Če pa že kdo izvaja to meritev pod obvezno, mora to izvajat nekdo, ki ni povezan z monterjem. Ker če izvaja monter, je to navaden nateg (če štejemo to pod "obvezno"). Meni se ne zdi prav, da bi plačeval monterju, da izvaja neke kontrole, ki kontrolirajo njegov izdelek. Če ga že mora nekdo kontrolirat, ga naj nekdo neodvisen, da boš potem lahko monterju rekel, čujte, to je treba zamenjat, in to pod garancijo. Tehničnega pregleda ti tudi ne izvaja uradni serviser avta, ki ti bi vse napake prikril, ker jih bi pač moral zastonj odpravit...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
12000EUR
Za 8kw elektrarno ti hoče nekdo zaračunat 12 jurjev po subvenciji? To gre za vsaj 3 jurje dol. Čiščenja strehe ne rabiš, je še jurja dol. In si na 11 jurjev proti 25. Ne boš se obogatel, ampak nekaj pa je.
Zgodovina sprememb…
Hvala @Utk.
Prav imas, zavarovanje bi krilo pricakovano vrednost stroskov (34EUR v mojem prejsnjem sporocilu). Je pa res da sem najbrz podcenil visino premije, saj zdaj po (hitrem) pregledu vidim da je 150+EUR letno, in ne 70EUR (kot zgoraj). (Pa se paziti je treba na scenarije ko je potrebna soudelezba kritja stroskov.)
Domnevno obvezne (3-letne) meritve ozemljitve naj bi bile izvajane neodvisno (od monterja). Ce kdo najde vir (zakon, akt, itd.) za to '~300 EUR obveznost' se priporocam.
Ja, s 4.2% donosa nihce ne bo obogatel, slabo pa tudi ni. Ampak to je z letnim obracunavanjem. Zato se sprasujem v kaksnih primerih, razen DIY, se potem sploh splaca vloziti v SE brez 'net meteringa', od leta 2024 dalje? Se sploh kdaj splaca?
Prav imas, zavarovanje bi krilo pricakovano vrednost stroskov (34EUR v mojem prejsnjem sporocilu). Je pa res da sem najbrz podcenil visino premije, saj zdaj po (hitrem) pregledu vidim da je 150+EUR letno, in ne 70EUR (kot zgoraj). (Pa se paziti je treba na scenarije ko je potrebna soudelezba kritja stroskov.)
Domnevno obvezne (3-letne) meritve ozemljitve naj bi bile izvajane neodvisno (od monterja). Ce kdo najde vir (zakon, akt, itd.) za to '~300 EUR obveznost' se priporocam.
Ja, s 4.2% donosa nihce ne bo obogatel, slabo pa tudi ni. Ampak to je z letnim obracunavanjem. Zato se sprasujem v kaksnih primerih, razen DIY, se potem sploh splaca vloziti v SE brez 'net meteringa', od leta 2024 dalje? Se sploh kdaj splaca?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ITFleet ()
če imaš dovolj celoletne porabe, potem se sigurno splača tudi če ni letni netmetering
#brezpodpisa
IL_DIAVOLO ::
19. člen
- visjo zav. premijo
- ciscenje strehe
Jaz bi rekel, da je SE edino smiselna resitev, ce se ogrevas izkljucno na elektriko, izgube pa so velike.
Izolacija + SE + pec na drva je nonsense. TC+SE+izolacija pa se mi zdi overkill.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Lonsarg ::
Zakaj, ce manj porabis je pac SE manjsa. Sicer je res da cene ne narascajo cisto linearno, tak da ce imas super majhno porabo je slabsa racunica. Ce imas pa srednje veliko ali ful veliko pa je zadeva tam tam glede cene per kW.
Dodatno je tle se faktor da SE manj proizvede pozimi in ce gres po novi shemi z hibridno je bolj vazno koliko imas stalne porabe, pozimi in poleti, kot pa zimske spice zarad ogrevanja, katere itak ne bos iz SE pokril.
Tak da po novi shemi bos kljub SE pozimi v primeru da grejes na elektriko to kar lepo iz omrezja dokupoval.
Dodatno je tle se faktor da SE manj proizvede pozimi in ce gres po novi shemi z hibridno je bolj vazno koliko imas stalne porabe, pozimi in poleti, kot pa zimske spice zarad ogrevanja, katere itak ne bos iz SE pokril.
Tak da po novi shemi bos kljub SE pozimi v primeru da grejes na elektriko to kar lepo iz omrezja dokupoval.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Jaz če bi že postavljal elektrarno na novo, izolirano hišo, ki načeloma ne rabi velike, bi vseeno postavil maksimalno smiselno, ker če nabaviš električni avto, pri 30,000 km letno recimo ta hudič ne porabi tako malo. 30,000 km pomeni recimo 5-6 MWh. To te stane dodatnih 5-6 jurjev, prišpara pa proti nafti ogromno, proti elektriki je pa itak računica enaka kot pri ostali porabi.
Zgodovina sprememb…
Sam kaka tocno je nova shema glede zaracunavanja elektrike (za omreznino je jasno, placas vso prejeto). Je nova shema mesecna s stalisca dobavitelja ali dejanska.
Ker ce je dejanska, potem bos za polnjenje EV poleti ponoci to vlekel kar lepo iz omrezja in se ne bo odstelo od proizvedene soncne cez dan.
Ker ce je dejanska, potem bos za polnjenje EV poleti ponoci to vlekel kar lepo iz omrezja in se ne bo odstelo od proizvedene soncne cez dan.
Zgodovina sprememb…
kriptobog ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
19. člen
- visjo zav. premijo
- ciscenje strehe
Jaz bi rekel, da je SE edino smiselna resitev, ce se ogrevas izkljucno na elektriko, izgube pa so velike.
Izolacija + SE + pec na drva je nonsense. TC+SE+izolacija pa se mi zdi overkill.
Ni overkill. Saj ne rabis postaviti prevelike elektrarne. Postavis elektrarno primerno svoji porabi.
FIuido ::
Ampak to je z letnim obracunavanjem. Zato se sprasujem v kaksnih primerih, razen DIY, se potem sploh splaca vloziti v SE brez 'net meteringa', od leta 2024 dalje? Se sploh kdaj splaca?
V mnogih primerih se še vedno zelo splača. Naš primer je brez netmeteringa z baterijo, elektrarna je bila delana na ključ (ni DIY), investicija pa se bo povrnila v okrog 7 letih pri današnjih cenah elektrike, oziroma še prej če se le te povišajo. Življenjska doba 40 let plus. Več kot 80 % svoje letne porabe elektrike bomo sami proizvedli z elektrarno. Je pa vse odvisno kakšno ponudbo za kakšno ceno dobiš, ter kakšno porabo elektrike imaš (pri večji porabi se splača toliko bolj).
ah yes, naš inžinirček pa njegove baterije in inverter z 40let zivljenske dobe. Vidim da te še niso spustil z zaprtega oddelka
#brezpodpisa
ah yes, naš inžinirček pa njegove baterije in inverter z 40let zivljenske dobe. Vidim da te še niso spustil z zaprtega oddelka
To velja zate ne zame;) Kdo je govoril o inverterju? Govoril sem o panelih. Staranje panelov je pod 0,5 % na leto. Po 30 letih je garantirano 87 % prvotnega outputa. Preračunano to pomeni preko 80 % outputa po 40 letih. Če bo v tem času potrebno zamenjati inverter, dva ali 3 ali magar tudi 5, to ne vpliva bistveno na računico (beri inverter stane toliko, kot prišparamo na elektriki v manj kot pol leta).
Glede baterij, so LiFePo4, z 8000 polnimi cikli preden kapaciteta pade na 80 %. Če bi vsak dan naredili en celoten cikel (torej spraznili in napolnili celotnih 25 kWh kolikor je kapaciteta baterije), potem bi trajalo 21 let preden bi kapaciteta baterije padla na 80 %. In 80 % kapacitete je še vedno več kot zadosti. Torej po 40 letih bi bila kapaciteta na okrog dobrih 60 %, kar bi bilo še vedno ok. Če bi vsak dan delali v povprečju in celoten cikel, pa ga ne. Bom pogledal koliko ciklov smo dejansko do sedaj naredili in koliko ciklov bi to bilo na mesec /na leto. Konec koncev pa tudi če boš baterijo vmes enkrat zamenjal, cene baterij padajo kot za stavo iz leta v leto, čez 22 let ko bi bila ta na 80 % če bi vsak dan naredil en polni cikel, bo cena take baterije dobrega jurja ali dva, ali še celo manj. Torej toliko kot prišparamo na elektriki v tretjini leta (oziroma 0,66 leta če bo 2 jurja).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FIuido ()
Hvala @Utk.
Solarna elektrarna v sistemu samooskrbe je priključena na instalacijo hiše in s tem na ozemljilo hiše. Ko meriš ozemljilo hiše hkrati izmeriš tudi ozemljilo elektrarne. In tako pogosto kot meriš ozemljilo hiše moraš po postavitvi SE meriti ozemljitev SE.
Če te zanima zakonodaja si preberi tehnične smernice za elektro instalacije.
link_up ::
ima morda kdo predlog za baterijo z vso periferijo, tam do ene 10-15kwh? Kaksne realne izkusnje bi mi prav prisle, ker si bi vsaj za polovico porabnikov v bajti naredil smart switching...
In and Out
V primeru baterije das dovolj veliko da se ne rabis sploh z smart ubadat ;) Edini smart ki ga v tem primeru rabis je nocno polnjenje baterije iz omrezja, zato da je ta vedno dovolj polna, ne glede na to kdaj prizigas zadeve.
Zgodovina sprememb…
Besede online ne poznam, najbrz mislis grid-tie, off-grid?
In ne to polnjenje baterije ponoci ni odvisno od tega ali imas obicni grid-tie hibridni inverter ali offgrid inverter, v obeh primerih se to lahko gres. Ceprav ja, najbolj pride v upostev z offgrid inverterjem ki ima moznost bypasa za backup ter moznost polnjenja baterije ponoci iz omrezja. Ampak tudi z obicnim grid-tie je to mozno (le da v tem primeru ne bo cisto zero poraba ampak nek priblizek).
Pac neko pamet treba sprogramirat da ve priblizno koliko bo naslednji dan proizvodnja SE da se ponoci dovolj napolne baterija da bo jutranja zaloga plus SE cez dan zmogla brez da en sam cent elektrike po dnevni tatifi kupis :) No ta pamet najbrz ne rabi biti pretirana ce imas dovolj baterije, morda 80% baterije pozimi in 30% baterije poleti in je to to ce dobro dimenzioniras.
In ne to polnjenje baterije ponoci ni odvisno od tega ali imas obicni grid-tie hibridni inverter ali offgrid inverter, v obeh primerih se to lahko gres. Ceprav ja, najbolj pride v upostev z offgrid inverterjem ki ima moznost bypasa za backup ter moznost polnjenja baterije ponoci iz omrezja. Ampak tudi z obicnim grid-tie je to mozno (le da v tem primeru ne bo cisto zero poraba ampak nek priblizek).
Pac neko pamet treba sprogramirat da ve priblizno koliko bo naslednji dan proizvodnja SE da se ponoci dovolj napolne baterija da bo jutranja zaloga plus SE cez dan zmogla brez da en sam cent elektrike po dnevni tatifi kupis :) No ta pamet najbrz ne rabi biti pretirana ce imas dovolj baterije, morda 80% baterije pozimi in 30% baterije poleti in je to to ce dobro dimenzioniras.
Zgodovina sprememb…
Če te zanima zakonodaja si preberi tehnične smernice za elektro instalacije.
Hvala! Delen odgovor nasel na str. 57:
(2) Pri vzdrževalnem pregledu je treba vizualno pregledati:
da je temeljno ozemljilo galvansko povezano z
armaturo stavbe z varjenimi spoji ali ustreznimi
spojnimi elementi.
Delen ker v sledecem poglavju "12.6 OBDOBJA ZA PREVERJANJE" niso jasna "obdobja" preverjanj. Je to navedeno v drugem dokumentu?
Evo, sem pogledal, statistika za letošnje leto:
V baterijo smo do sedaj v letu 2024 napolnili 4535 kWh. Kapaciteta baterije je 25 kWh. Torej 4535 kWh / 25 kWh = 181 celotnih ciklov. Letos je do sedaj bilo 277 dni. Torej povprečno naredimo 181/277 = 0,653 cikla na dan. Baterija ima 8000 ciklov preden kapaciteta pade na 80 %. Torej 8000 ciklov /0,653 = 12251 dni = 33,5 let. Torej 33,5 let preden bo kapaciteta na 80 %. V 33,5 letih bo padla kapaciteta za 20 %, kar pomeni da pada z okrog 0,6 % na leto. Torej po 40 letih bo kapaciteta še vedno na več kot 75 %. Pa kot pravim, tudi če bi baterijo vmes recimo zamenjal, čez 20 let bo taka baterija stala drobiž (približno toliko kot bi takrat prišparali v parih mesecih obratovanja elektrarne). Že danes so LFP celice izjemno poceni, stanejo okrog 70 EUR na kWh, kar pomeni 1750 EUR za 25 kWh kapacitete. Na leto zaradi elektrarne prihranimo 3 jurje pri elektriki. Torej že danes če bi celice zamenjal bi vračilno dobo podaljšalo za samo dobre pol leta...Čez 20 let boš za za pol te cene dobil ne samo nove celice, ampak kar komplet baterijski zalogovnik.
V baterijo smo do sedaj v letu 2024 napolnili 4535 kWh. Kapaciteta baterije je 25 kWh. Torej 4535 kWh / 25 kWh = 181 celotnih ciklov. Letos je do sedaj bilo 277 dni. Torej povprečno naredimo 181/277 = 0,653 cikla na dan. Baterija ima 8000 ciklov preden kapaciteta pade na 80 %. Torej 8000 ciklov /0,653 = 12251 dni = 33,5 let. Torej 33,5 let preden bo kapaciteta na 80 %. V 33,5 letih bo padla kapaciteta za 20 %, kar pomeni da pada z okrog 0,6 % na leto. Torej po 40 letih bo kapaciteta še vedno na več kot 75 %. Pa kot pravim, tudi če bi baterijo vmes recimo zamenjal, čez 20 let bo taka baterija stala drobiž (približno toliko kot bi takrat prišparali v parih mesecih obratovanja elektrarne). Že danes so LFP celice izjemno poceni, stanejo okrog 70 EUR na kWh, kar pomeni 1750 EUR za 25 kWh kapacitete. Na leto zaradi elektrarne prihranimo 3 jurje pri elektriki. Torej že danes če bi celice zamenjal bi vračilno dobo podaljšalo za samo dobre pol leta...Čez 20 let boš za za pol te cene dobil ne samo nove celice, ampak kar komplet baterijski zalogovnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FIuido ()
fikus_ ::
Računaš tako kot ti ustreza, tako na približno!
Ti si računal, da je cikel od prazne do polne baterije, v resnici je pa bilo polnjenje/praznjenje nekje vmes, tako da si dejansko večkrat polnil/praznil baterijo.
Ti si računal, da je cikel od prazne do polne baterije, v resnici je pa bilo polnjenje/praznjenje nekje vmes, tako da si dejansko večkrat polnil/praznil baterijo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.