Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
shadow7 ::
Laično vprašanje:
Če bi naj v izklopljenem stanju bilo DC napetosti cca. toliko V kot je zaporedno vezanih optimizatorjev v stringu, zakaj je potrebno še DC stikalo?
Če bi naj v izklopljenem stanju bilo DC napetosti cca. toliko V kot je zaporedno vezanih optimizatorjev v stringu, zakaj je potrebno še DC stikalo?
wcpapir ::
Zakaj bi se pa pokrili? Jaz imam nekaj čez 3 MWh viška, foter nekaj čez 5 MWh viška, brat tudi nekaj čez 3MWh, itd.
Ampak ja, jez sem tudi novembra še vedno v plusu. Bo pa naslednji teden to pojedel, kakor kaže.
Kar tako da imam kaj spremljat in spekulirat. Viska mam tak, da ne morem porabit.
feryz ::
Laično vprašanje:Kje pa je DC stikalo? Daje se samo na AC.
DC gre direkt v razsmernik. Preko zaščite.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Daniel ::
A je možna menjava dobavitelja, ko elektrarna enkrat deluje in so pogodbe podpisane? Razmišljam, če bi morda menjal iz Petrola na Energijo plus zaradi morebitne kasnejše prodaje viškov. Sicer vprašanje, če bo kasneje sistem to sploh še omogočal.
Zanimivo, meni so meter dali zraven omarice kjer so varovalke za DC in stikalo za vklop inverterja, potem je še eno stikalo direkt na inverterju in eno v PMO omarici (tole izklopi celo hišo). DC stikala nimam, se pa lahko vržejo ven varovalke na stringih.
Me pa zanima ena stvar. Ali so pri vas tudi priklopili zadevo tako, da elektro na stikalu, ki se ga vgradi v glavno omarico za izklop elektrarne izklopi tudi napajanje hiše? Meni zadeva nikakor ni logična, je pa monter klical ene 3 ljudi in vsi so mu potrdili isto, da to mora biti tako.
Jaz imam tri "stikala":
- eno za DC (torej kabli od panelov do omarice)
- eno za AC (inverter - omrežje) - ta ne vpliva na elektriko v hiši
- eno zraven inepro metra, to mi pa izključi cel štrom po celi hiši
Kolega, ki nima metra ima pa samo 2 stikala, ne vem pa ali pri njemu AC stikalo izključi celo hišo ali samo inverter.
Zanimivo, meni so meter dali zraven omarice kjer so varovalke za DC in stikalo za vklop inverterja, potem je še eno stikalo direkt na inverterju in eno v PMO omarici (tole izklopi celo hišo). DC stikala nimam, se pa lahko vržejo ven varovalke na stringih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
DamijanD ::
Slika od odprte omare:
https://imgur.com/a/AnEuSC9
Na vrhu je zaščita + DC "stikalo"
Na sredini zraven števca glavno stikalo
Spodaj pa AC stikalo od/do inverterja
PrimoZ_ ::
Če malo povzamem, 13kWp, 35° naklon, orientacija skoraj na čisto na V (-80°), lokacija je gorenjska.
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh
- september 1,11MW
- oktober 901kWh
November do danes, okroglih 250kWh. Presenetljivo dobro ampak vseeno bo zmanjkalo vsaj kakih 200kWh da bi se pokril.
Osnovna poraba na mesec je okoli 400kwh, potem pa še TČ ki sedaj že lavfa skoz bolj pogosto. Pa še vsi se tuširamo dlje in z bolj vročo vodo
inzenir1337 ::
Jaz ne morem pri bajti porabit niti pol megavatne ure na mesec. Zgleda, da je preveč varčna in prepametno ogrevana. Še sreča da nimam sončne elektrarne, ker bi se mi pokrila šele čez 50 let in bi imel čisto preveč presežkov. Poleg tega kazi podobo objekta, fujjjj. Dobro proizvajate drgač. Še malo pa bomo nuklearko izklopili, ne bo treba več te svinjarije vzdrževat. Hahaha. Skratka moj račun za elektriko nekih 50EUR od tega je 20EUR omrežnine. Še malo pa bo strošek za Netflix višji od položnice za elektriko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: inzenir1337 ()
inzenir1337 je izjavil:
Jaz ne morem pri bajti porabit niti pol megavatne ure na mesec. Zgleda, da je preveč varčna in prepametno ogrevana. Še sreča da nimam sončne elektrarne, ker bi se mi pokrila šele čez 50 let in bi imel čisto preveč presežkov. Poleg tega kazi podobo objekta, fujjjj. Dobro proizvajate drgač. Še malo pa bomo nuklearko izklopili, ne bo treba več te svinjarije vzdrževat. Hahaha. Skratka moj račun za elektriko nekih 50EUR od tega je 20EUR omrežnine. Še malo pa bo strošek za Netflix višji od položnice za elektriko.
Ni sramote v tem da si revež.
Kako kazi podobo objekta, če je niti ne vidim ? Lepa ali grda streha je samo za sosede.
MadMax ::
Slika od odprte omare:Ti ne ločiš stikal od varovalk... Pa ok, nisi edini.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
DamijanD ::
Zakaj pa misliš, da sem uporabil narekovaje. Res je, da so varovalke notri - ampak imajo "vratca" 3 pozicije ON/OFF/odprto - tako, da je to tudi neke vrste stikalo.
GizmoX ::
Razumem, ampak jaz imam omarico na zunanji steni, razsmernik pa je pol metra stran na notranji steni istega objekta. Vezal bi lahko ali samo elektrarno ali oboje, pa je rekel, da mora vezati tako, ker pač elektro tako želi. Meni zadeva ni ravno najbolj fina, ker bom vsakič, ko bojo kaj delali na omrežju moral na elektriko čakati dokler se delavec elektra ne vrne in preklopi stikalo.Jaz sem imel obraten problem - Iz elektra je vztrajal, da morajo zaradi novih pravilnikov stikalo vezati direktno le na elektrarno, nikakor ne na celo hišo. Na srečo se ga je potem dalo pregovoriti (verjetno se je ponovno pozanimal o pravilnikih ), sicer bi moral prekopat pol ulice do omarice.
Glede stikala so meni razložili tako: Teh stikal ponavadi ne hodijo izklapljat. Elektrarna izgubi omrežje in se sama ustavi/sama neha oddajat elektriko v omrežje.
So pa izjeme, kjer ima kakšen odjemalec pogodbo o "neprekinjenem napajanju" (elektro mora poskrbet, da je v primeru del na omrežju ZA razdelilno postajo izpad zelo kratek - max. nekaj minut). Npr. bolnišnice in podobno.
Tam pa na del omrežja ("vejo") priklopijo začasni generator, kar pomeni, da elektrarne na tej veji spet zatipajo omrežje in začnejo oddajat elektriko - kjer ni omrežja, le začasni generator. Generator ne more pokurit viškov elektrike in ga skuri.. V takih primerih gredo pred delom po omaricah izklapljat elektrarne oz. kot imava midva - cele hiše.
Je pa baje takih izjem malo, ampak enkrat pred leti so imeli neko podobno nesrečo in potem so birokrati zagnali kolesje, in zdaj je odklopno stikalo nuja ...
A je možna menjava dobavitelja, ko elektrarna enkrat deluje in so pogodbe podpisane? Razmišljam, če bi morda menjal iz Petrola na Energijo plus zaradi morebitne kasnejše prodaje viškov. Sicer vprašanje, če bo kasneje sistem to sploh še omogočal.Menjaš enostavno - tako, kot prej. Le pazit moraš na to, da se ob prehodu na drugega dobavitelja naredi poračun - prešteje prejeto in oddano energijo. Če imaš viške, jih šenkaš; če imaš manjke, moraš plačat prejeto energijo (ki si jo mislil pokriti s kasneje oddano energijo, pa je očitno ne boš) - te prejete energije ti novi dobavitelj ne bo naknadno povrnil/pokril s kasnejšimi viški.
Tako da se to splača delat ob začetku leta.
udirač => uni. dipl. inž. rač.
Komedija.
Bratrancu so zavrnili soglasje za SE.
Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi pred desetimi leti kupil nov kabel do trafota in prispeval delež za nadgradnjo trafota. Ter priklopil 50 kW elektrarno.
Elektro je takrat rekel, da so itak dali malo več, da bodo pripravljeni na prihodnost. Ampak potem so uletele na ta trafo še ena dvajsetka, dve trinajstke in ena desetka. Seveda brez plačila sorazmernih deležev.
Zdaj je hotel še net metering za bajto in ... šmrk, ne ide. Seveda je čisto popenil in se drl, da bo zahteval vsaj denar nazaj za trafo. Vendar nima nobene osnove. Tako je, če kar podpisuješ papirje, brez da kaj prebereš.
Bratrancu so zavrnili soglasje za SE.
Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi pred desetimi leti kupil nov kabel do trafota in prispeval delež za nadgradnjo trafota. Ter priklopil 50 kW elektrarno.
Elektro je takrat rekel, da so itak dali malo več, da bodo pripravljeni na prihodnost. Ampak potem so uletele na ta trafo še ena dvajsetka, dve trinajstke in ena desetka. Seveda brez plačila sorazmernih deležev.
Zdaj je hotel še net metering za bajto in ... šmrk, ne ide. Seveda je čisto popenil in se drl, da bo zahteval vsaj denar nazaj za trafo. Vendar nima nobene osnove. Tako je, če kar podpisuješ papirje, brez da kaj prebereš.
fikus_ ::
Za oblikovanje končnih cen elektrike se je potrebno zahvaliti EU oz. skupnemu EU trgu.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
dussan ::
Za oblikovanje končnih cen elektrike se je potrebno zahvaliti EU oz. skupnemu EU trgu.
Nihče ne prepoveduje, da bi dobavitelji elektrike (tukaj so slovenski) prodajal elektriko iz NEK (ali iz katerega koli drugega vira) po nabavni ceni + neka minimalna marža. Niso problem direktive, problem je njihova interpretacija. In pa seveda pohlep vpletenih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dussan ()
Na nivoju EU je enoten trg električne energije in proizvajalci so dolžni ponuditi elektriko na borzi. Cena se pa oblikuje po nekem "čudnem" ključu, ki je vezan na ceno plina v EU. Dokler je bil na voljo poceni RU plin, je to delovalo sprejemljovo, sedaj je pa cena elektrike zbezljala.
In eno so trenutne cene na borzi, drugo pa zakup za določeno obdobje.
In eno so trenutne cene na borzi, drugo pa zakup za določeno obdobje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
To mi ni ravno jasno zakaj so ceno elektrike vezali na ceno plino ?
Saj proizvajalci ja sai menda vedo koliko je njihova lastna cena proizvodnje in naj vsak ponuja po ceni kot lahko.
Saj proizvajalci ja sai menda vedo koliko je njihova lastna cena proizvodnje in naj vsak ponuja po ceni kot lahko.
Ker je dosti plinskih elektrarn, ki pokrivajo špice porabe elektrike. In pri tem so Nemci najbolj izpostavljeni zaradi VE in SE ter so to porinili noter.
Danes sem elektrarno z metlo na 6 metrnem ročaju in nekim bio čistilom malo očistil. Sicer sedaj, ko se je posušila vidim ogromno delov, ki sem jih zgrešil, je pa vseeno dosti bolje, kot je bilo prej. Ko se sonce skrije za oblak še zmeraj dela tam nekje s 4 kW.
Sedaj pa gledam, pri katerem dobavitelju bi sklenil pogodbo o samooskrbi, bojda moram to rešiti sam preden se zadeva vklopi. Trenutno sem še pri Petrolu, me pa mika Energija Plus.
Sedaj pa gledam, pri katerem dobavitelju bi sklenil pogodbo o samooskrbi, bojda moram to rešiti sam preden se zadeva vklopi. Trenutno sem še pri Petrolu, me pa mika Energija Plus.
Zgodovina sprememb…
A ti jo laufaš brez uradnega priklopa? Zanimivo, kaj vse si dovolijo ljudje. Kateri elektro je to?
A ti jo laufaš brez uradnega priklopa? Zanimivo, kaj vse si dovolijo ljudje. Kateri elektro je to?
Ne, vklopil sem jo zgolj toliko, da sem pogledal, če se vsi optimizatorji povežejo (da ne bi kaj pokvaril med čiščenjem) in pazil, da je poraba v hiši presegala proizvodnjo, torej, da ni nič poslala v omrežje. Sedaj je pa izklopljena. Mi je poznana zadeva s papirji in komplikacijami.
Zgodovina sprememb…
Zanimivo je tudi, da sam razsmernik, tudi če je stikalo na 0 še zmeraj komunicira z optimizatorji in se da preko setapp brati podatke, ki jih posreduje energy meter.
Od petka zvečer, do sedaj smo potrošili 205 kWh elektrike. Kakšno baterijo bi človek moral montirati, da bi bil ob taki porabi sploh lahko neodvisen od omrežja za kakšen dan. Verjetno cenovno še dražjo kot je sama elektrarna.
J.McLane ::
Kaj pa vam kuri 60 kWh na dan? A imate EV in ste se veliko okrog vozili? Imate neizolirano bajto in grejete direkt na elektriko?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Kmetija, hladilnik za mleko in 13 kW grelci v sistemu pranja mlekovoda, ki delajo približno 45 minut do 1 uro na dan.
Vodo za hišo drugače še zmeraj ogrevamo na drva, hiša pa je precej solidno izolirana.
Vodo za hišo drugače še zmeraj ogrevamo na drva, hiša pa je precej solidno izolirana.
Utk ::
Haha, jaz sem tudi se zgrozil ob 60 kwh na dan, ampak ko sem pogledal za nas, ne zaostajamo veliko, tam okoli 45 na dan. Edini grelec na elektriko je v pralnem in pomivalnem stroju.
phnj90 ::
Mojelektro dela v redu? Prikazuje zdaj nove merilne tocke pri merilnih mestih ampak cikla, ne nalozi podatkov in vrne e.0001 sistemsko napako tudi vam?
Daniel, hladilnik za mleko ima velik zagonski tok in je verjetno na eni fazi, tako da moras imeti močno predimenzionirano napajane, da se zazene, kasneje je tok manjši.
Tale je kar na treh fazah. Gre za 2000 litrsko cisterno. Pa saj ni samo to, so še 3 skrinje, dva hladilnika, pečica, kuhalne plošče, in en mali kuhinjski bojler. Saj nima veze, kolikor porabi pač porabi, glavnina tako odleti v te grelce pri mleku in elektromotor, ki žene vakuum črpalko.
Za samooskrbo poslal na Petrol, čakam na pogodbo.
Za samooskrbo poslal na Petrol, čakam na pogodbo.
TESKAn ::
Od petka zvečer, do sedaj smo potrošili 205 kWh elektrike. Kakšno baterijo bi človek moral montirati, da bi bil ob taki porabi sploh lahko neodvisen od omrežja za kakšen dan. Verjetno cenovno še dražjo kot je sama elektrarna.
Če češ narejeno maš nekje 400€/kWh samo za baterijo, kar sem nazadnje gledal.
DIY so baterije ~160€/kWh, naprej odvisno od tega, kaj daš gor.
200A BMS ~200€, inverter pa odvisno od moči, tam 2500€/5kVa.
Se pravi ~70kWh baterija ~12.000 + 7.700€ elektronika maš ~20.000€ za 15kVa.
ČE znaš sam naredit. Če ne znaš...raje ne.
So pa nekaj časa nazaj bili na TV od TAB baterije, da delajo tudi baterijske sisteme 'za doma'?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
J.McLane ::
PRi net-meteringu je baterija kar omrežje, dokler obstaja ta ugonost jo je treba izkoristit, se bo pa to hitro končalo in bo nujen hranilnik. Če pridemo tako daleč morda sploh ne bo mogoče imeti sončne elektrarne, ti bodo pa dali take ali drugačne ugodnosti samo za hranilnik.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Če češ narejeno maš nekje 400€/kWh samo za baterijo, kar sem nazadnje gledal.
DIY so baterije ~160€/kWh, naprej odvisno od tega, kaj daš gor.
200A BMS ~200€, inverter pa odvisno od moči, tam 2500€/5kVa.
Se pravi ~70kWh baterija ~12.000 + 7.700€ elektronika maš ~20.000€ za 15kVa.
ČE znaš sam naredit. Če ne znaš...raje ne.
So pa nekaj časa nazaj bili na TV od TAB baterije, da delajo tudi baterijske sisteme 'za doma'?
Tile Tabovi bojo najbrž tudi imeli kar visoko ceno. Bojo kar težko prodrle baterije za hišno rabo ob takih cenah.
Zanimivo, danes so mi v moj elektro izginili registri za oddano energijo, včeraj se je še videla črta, ki je bila sicer na 0, danes pa sploh ni opcije za vklop tega.
eriCartman ::
Pa so še našo sončnico včeraj "uštekal"...
Izvajalec: Moja elektrarna - Enertec
Kar sem ob izbiri gledal sem želel da jo postavijo čimprej - sklenitev pogodbe začetek jun2022 - soglasje od elektra konec jun2022. Upal sem da bo vsaj konc septembra obratovala...
Cena izmed ponudnikov je bila najvišja, obljube tudi. Zaenkrat dva velika minusa:
-hoteli so mi jo vmes podražit, kjub temu da sem jo do takrat že plačal 70% (podražit so mi jo hoteli za 7%). Pa smo se ob spisani pritožbi dogovorili da povišanja cene ne bo - (to bi bil šele razočaran če nebi šlo tkole skos)
-ko naredijo priklop pa šok - ker v mojem paketu ni modula ki bi čital takoj za števcem od elektra, lahko vidim samo kolk elektrarna naredi. Ne pa tudi koliko porabim od tega sam in koliko iz omrežja. Ko jih pokličem in potarnam pa odgovor da to je en brezvezen bonbonček od določenih ponudnikov in da tega itak ne rabim. Ko sem jih pa spraševal (pred podpisom) ali je kaj takega kar bi me utegnilo zanimati pa seveda nič. Da bi to lahko imel - skromno doplačilo cca 800€...
Pa še sosed, ki je naročil pri Termo shop - podpisal pogodbo zelo isti čas - dobil v uporabo pred mano, ceneje in seveda ima tudi modul, preko katerega lahko spremlja tudi števec od elektra.
Pod črto sem trenutno - glede na obljube, dejstvo da so na trgu že veliko dlje kot ostali, CENO, ..., kar malo razočaran.
Še bolj me pa vrže gumb v njihovi aplikaciji "priporoči nas". Ja ne bom!
Kar sem ob izbiri gledal sem želel da jo postavijo čimprej - sklenitev pogodbe začetek jun2022 - soglasje od elektra konec jun2022. Upal sem da bo vsaj konc septembra obratovala...
Cena izmed ponudnikov je bila najvišja, obljube tudi. Zaenkrat dva velika minusa:
-hoteli so mi jo vmes podražit, kjub temu da sem jo do takrat že plačal 70% (podražit so mi jo hoteli za 7%). Pa smo se ob spisani pritožbi dogovorili da povišanja cene ne bo - (to bi bil šele razočaran če nebi šlo tkole skos)
-ko naredijo priklop pa šok - ker v mojem paketu ni modula ki bi čital takoj za števcem od elektra, lahko vidim samo kolk elektrarna naredi. Ne pa tudi koliko porabim od tega sam in koliko iz omrežja. Ko jih pokličem in potarnam pa odgovor da to je en brezvezen bonbonček od določenih ponudnikov in da tega itak ne rabim. Ko sem jih pa spraševal (pred podpisom) ali je kaj takega kar bi me utegnilo zanimati pa seveda nič. Da bi to lahko imel - skromno doplačilo cca 800€...
Pa še sosed, ki je naročil pri Termo shop - podpisal pogodbo zelo isti čas - dobil v uporabo pred mano, ceneje in seveda ima tudi modul, preko katerega lahko spremlja tudi števec od elektra.
Pod črto sem trenutno - glede na obljube, dejstvo da so na trgu že veliko dlje kot ostali, CENO, ..., kar malo razočaran.
Tale "modul" je ločen energy meter. Orginal Solaredge je res tam nekje 400 EUR, večina ponudnikov pa ti ga samo zaračuna 450 (ali v tvojem primeru 800 EUR) in zmontira Poljskega za 150 EUR.
Zakaj ne bi, če lahko...
Če imaš omejitev oddaje in večjo elektrarno je tako priporočeno to montirati, saj lahko tako oddaš proti omrežju nekaj več.
Zakaj ne bi, če lahko...
Če imaš omejitev oddaje in večjo elektrarno je tako priporočeno to montirati, saj lahko tako oddaš proti omrežju nekaj več.
Zgodovina sprememb…
Nisem prepričan, da ti to pomaga, ker je samo meter. Pomembno je, da imaš pravilno nastavljeno na razsmernik (inverter) in ta omeji oddajo v omrežje.
Števec pride v poštev, ko te zanima lastna poraba (brez mojelektro), še bolj pa, če želiš v primeru prevelike proizvodnje avtomatsko vključiti neko lastno porabo. IMHO, nepotrebno za večino.
Ni samo meter, ima tudi povezavo na razsmernik. Vsaj večina teh, ki jih prilagajo. Inepro, recimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Mithrandir ::
eriCartman je izjavil:
Pa so še našo sončnico včeraj "uštekal"...
Ta modul ponudniki prodajaj za ~300€, ker sem videl ponudbe od vsaj petih monterjev sončnic in vedno je bil tam 300€.
Očitno ga tebi prodajajo za 800€, da bi povrnili del "izgube", ker te niso uspeli nategniti z podražitvijo.
Inverter bere iz modula in po potrebi prilagaja moč delovanja.
Sem bil prehiter in gledal samo svoj primer. Seveda ima smisel, če imaš večjo SE kot imaš odobreno priključno moč za omrežje. V tem primeru ti brez metra inverter limitira proizvodnjo glede na to, koliko lahko oddajaš v omrežje. Če pa imaš meter, ti pa inverter limitira moč glede na "lastno porabo" + "odobreno priključno moč". To pa zna biti pri majhnih oddobrenih priključnih močeh kar velika razlika....
Skratka - meter DA, če imaš resno razliko med močjo SE in odobreno priključno močjo.
KTr1sk ::
Jaz čakam še samo na uradni priklop, zanima me glede aplikacije, tisti ko mi je priklapljal SolarEdge je rekel, da se registiram na internetu in sem šel in javi napako.
Zdaj kolikor sem drugje videl je to registracijo naredila firma in ne uporabnik sam?
Monter je povezal s svojim telefon in imel drugačno aplikacijo in tudi povezal je z wifijim, tako da utripa modra lučka na razmesrniku.
Zdaj kolikor sem drugje videl je to registracijo naredila firma in ne uporabnik sam?
Monter je povezal s svojim telefon in imel drugačno aplikacijo in tudi povezal je z wifijim, tako da utripa modra lučka na razmesrniku.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
FireSnack ::
Čimprej je treba obdavčiti predimenzionirane sončne elektrarne brez zalogovnikov in iz pobranega denarja nerediti nadgradnjo omrežja, da bo preneslo vse te silne megavate. Nove subvencije pa se naj naredijo izključno za sončne elektrarne z dovolj velikimi zalogovniki, da ne bo trpelo omrežje. V ulici že utripa razsvetljava, ker si je par mojstrov, ki se grejo NEK, dodalo dodatne panele po celi strehi na lastno pest.
Treba predlagati sektorju za oskrbo z energijo čimprej kaj takega da ne bo res prepozno.
Treba predlagati sektorju za oskrbo z energijo čimprej kaj takega da ne bo res prepozno.
Preprodajalec NFT umetnin
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnack ()
Mithrandir ::
Čimprej je treba obdavčiti predimenzionirane sončne elektrarne brez zalogovnikov in iz pobranega denarja nerediti nadgradnjo omrežja, da bo preneslo vse te silne megavate. Nove subvencije pa se naj naredijo izključno za sončne elektrarne z dovolj velikimi zalogovniki, da ne bo trpelo omrežje. V ulici že utripa razsvetljava, ker si je par mojstrov, ki se grejo NEK, dodalo dodatne panele po celi strehi na lastno pest.
Nekdo je pa nevoščljiv.
Torej ponoči utripa javna razsvetljava, ker so nekateri dodali na streho panele, ki delajo samo podnevi? Zanimivo, res...
Lahko bi vsaj to vedel, da lahko daš na streho trojno količino panelov, pa boš še vedno oddajal točno toliko, za kolikor imaš dovoljenje.
Jaz čakam še samo na uradni priklop, zanima me glede aplikacije, tisti ko mi je priklapljal SolarEdge je rekel, da se registiram na internetu in sem šel in javi napako.
Monter bi ti moral registirati razsmernik na SolarEdge in ti potem poslati podatke za prijavo (dobiš link iz SolarEdge). Jaz sem mesec dni samo gledal, kako SE nič ne proizvaja, ker še ni bila uradno priključena na omrežje :(
FoxKnox ::
Point vsega skupaj je ,da so se evropske komisarske pametne glave očitno odločile, da določen procent zagotavljanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in vse vzdrževalne stroške prevalijo na pleča naivnih in poslušnih ter okolsko ozaveščenih državljanov, ki veselo najemajo posojila ali praznijo svoje denarne zaloge.
Postati energetsko samoodvisen ne pomeni imeti energijo zastonj, ampak da si razbremenil električno omrežje in postal sam svoj problem, kar se tiče preskrbe z električno energijo.Nase si prevzel vse stroške v zvezi z proizvodnjo in aktivno skrbiš za okolje. Medtem, ko vsa Evropa kuri milijone ton kolma za proizvodnjo elektrike. Bravo. čestitam
Postati energetsko samoodvisen ne pomeni imeti energijo zastonj, ampak da si razbremenil električno omrežje in postal sam svoj problem, kar se tiče preskrbe z električno energijo.Nase si prevzel vse stroške v zvezi z proizvodnjo in aktivno skrbiš za okolje. Medtem, ko vsa Evropa kuri milijone ton kolma za proizvodnjo elektrike. Bravo. čestitam
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FoxKnox ()