» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
233 / 359
»»

MadMax ::

Včasih odklopi zaradi porabe, "kriva" je pa proizvodnja...
Knof za reset je pa isti.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

dunda ::

Pri nas v dobrih dvajsetih letih ni bilo odklopa. Sedaj pa se je zgodil. Sklepam, da je bil razlog, da je bilo proizvodnje več (zmogljivost SE je namreč večja, kot je omejitev na razsmerniku) in dokler je bilo v hiše dovolj porabe, je šlo, potem pa se je verjetno večkrat (v 15 minutah) zgodilo, da se proizvodnja ni uspela dovolj hitro zmanjšati. Pa je odklopnik vrgel ven. Sicer se lepo vidi, da zadeva deluje in omejuje proizvodnjo.
https://www.kacnje.eu

feryz ::

Jaz imam 12 kW panelov in omejitev na 10,8 kW, toliko je tudi soglasje. Do danes brez problema. Res pa je, da je špice rezalo zgolj parkrat. 12 kW panelov težko spleza čez 10,8 kW. Verjetno bo spomladi, poleti in jeseni ne dosega tega.
Foter ima soglasje za 9 kW in 9 kW panelov. Brez omejitve je parkrat zabrisalo štrom ven. Nato sem razsmernik omejil na točno 9 kW in od takrat je mir.

laguna1 ::

sirotka ::

Hm, se bom probal povezat, ko bo priklopljena. Moram počakat, da pride elektro požegnat in zadeva zaštarta.

wcpapir ::

feryz je izjavil:

Jaz imam 12 kW panelov in omejitev na 10,8 kW, toliko je tudi soglasje. Do danes brez problema. Res pa je, da je špice rezalo zgolj parkrat. 12 kW panelov težko spleza čez 10,8 kW. Verjetno bo spomladi, poleti in jeseni ne dosega tega.
Foter ima soglasje za 9 kW in 9 kW panelov. Brez omejitve je parkrat zabrisalo štrom ven. Nato sem razsmernik omejil na točno 9 kW in od takrat je mir.

Zanimivo meni 8,36kwp nabije včasih na malce manj kot 10kW, je pa že zlezla preko 6 tega meseca. Soglasje imam 8.8 mislim da in točno toliko narejeno omejitev. Res pa je, da nabije takrat ko porabljam-logično, takrat gre čez limite v isti meri kot sproti porabljam.

Drugo leto ne bo takšnih visokih špic, ker bo že umazana, čistit pa je ne mislim. Sosed je po 5 letih očistil in je na približno enake dneve bilo po 15% + razlike s čistimi paneli.

Če bi kak "snow foam" pomagal, da ga nabrizgam z visokotlačnim čez strešno okno in potem oplaknem bi že, drugače pa imamo kar visoko streho in se nekega vsakoletnega čiščenja ter skakanja po strehi ne mislim lotevat. Razen če se najde kdo ki bo to naredil z dronom.

KTr1sk ::

Tako jaz imam od včeraj vse zmontirano vključno z solarEdge 17kw, zdaj pa samo čakam na Elektro za priklop...ali se da to kaj pohitet, ali saom čaka ko bo pa bo...preden je šel monter, ki je monitral SolarEdge je poslikal in poslal na ElektroCelje in je rekel da je to to, da samo še EletroCelje ima naprej za vklop.
Ali bi že moral dobiti username in password za logirat v aplikacijo, verejetno to oni registrarjo in ne moreš sam? Povezal je z svojim telefonim katera je druačna aplikacija kot je za uporabnika.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

A si dobil mail od Solaredge?
Itak jo ne boš videl v aplikaciji, dokler ne začne delati.

Pogodbo si že podpisal? Če ja, potem ti preostane le še čakanje.

Malo vseeno pokliči na Elektro Celje, so zelo odzivni in hitri.

Nisem prejel nobenega emaila, ...katero pogodbo? Pogodobo o novem dobavitelju električne energije sem podpisal 3 tedne nazaj. (prej sem bil pri Geni, novo pogodbo sem podpisal pri "elektro maribor energija plus")

Pogodbo o priključitvi od elektro. Brez tega ne bo nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

feryz je izjavil:

Pogodbo o priključitvi od elektro. Brez tega ne bo nič.

Tole imam že od lanskega leta,

..to je verjetno že firma katera mi je delala že zdavnja morala tja poslat na elektro?
Ali je še kaj drugega?

Je se komu lifetime na solaredge vrglo na 0wh ?

hbgqzR ::

mySE se sploh ne poveze (!?), SEapi in SEweb pa vracata v redu, zaenkrat

ste vsi dali tiste GI mapice gasilcem - kako pa to izgleda, da das mapico - ce govorite o tisti ozji crni mapici v belem fascikelcku.

pa zakaj bi to vse gasilci potrebovali neke specifikacije, njim je pomembna samo lokacija komponent, ne!? ena stran, dve najvec!

Saj v tisti mapici dejansko so samo osnovni podatki. Na listu ali dveh so bili. Pač dajo v mapico, da lahko neseš elegantno in da se loči od ostalih reči v fasciklu. Da se opraviči višji strošek postavitve SE :-)

Gasilci ne rabijo nobene mape. Niti jih niti malo ne briga vaša SE. A mislite da bodo v primeru požara brskali po omari med fascikli in brali neke glupe litanije?
A vam niso vgradili šalterja za izklop SE? Naj bi vam ga.

Med ljudmi slišiš tudi take glupe fore, da gasilcem dajo ključ od glavne omarice, da lahko štrom ven mečejo, če pride do požara. Ziher ja.
V mirnem času pa pancerke gratis menjujejo. Baje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Verjetno gre za neko zahtevo, ki si jo dolžan izpolniti (ne vem, če je res, se s tem nisem ukvarjal, sem pač to dobil). In če je zahtevana, je prav, da jo izvajalec pripravi. In če ti jo dostavi, je prav, da jo dostaviš gasilcem. V mojem primeru je to pomenilo, da so zadevo pogledali in nekako rekli, da gre za normalno SE. Tako so obveščeni o zadevi in če bi bilo kaj bolj neobičajnega, bi verjetno bili dolžni malo preučiti.
Saj tudi po vsakem hodniku vidiš požarna pravila. So pač zato, ker je to v kakšnem pravilniku, ki je sicer lahko sam sebi namen, po drugi strani pa doseže, da je na tem področju nek red in zaupaš zadevi.

Likalnik ::

Jaz nisem dobil nobene črne mapce za gasilce....ubistvu sem dobil zelo mal glede SE...samo pogodbo...pa plastificiran A4 za elektro kako je SE zvezana...to naj bi bilo v elektro omarici.
kar se pa omejitve tiče...meni so omejili iz 13,6 na 13,2

Jaz pa ravno 15 dokumentov, moram it čez vse.

Očitno bom moral menjat tudi števec, predno klicarim okoli, morda ve kdo po kaki ceni prodaja elektro lj števce? Cenika nisem našel. Sem pa drugje našel števec in je nekje 260€. Montaža je verjetno v vsakem primeru njihova?

Yep, okrog 280 evrov je menjava števca.

Si napisal, kot da so ti jo že priklopili zadnjič.
Me prav zanima, kako so ti nastavili največjo oddajno moč brez elektra. To bi bilo zanimivo videti.

V naših logih je lokalni elektro že popizdil. V kolikor ugotovijo, da sončničarji odprejo omaro sami in šteknajo po njej ali celo SE zaženejo, je treba najprej kazen plačat, šele potem prideš na vrsto za priklop.

kakšen števec to? a tisti od elektra kateri je v omarici? meni ga je elektro menjal...cena 84€...pač če govorimo o istem števcu

kakšna menjava števca ? Ko me je prišel elektro priklopit je imel zraven v avtu števce, števec je menjal in všaltal zadevo. Stroška ni bilo- Elektro MB

Montirali so mi, prevzem mora še elektro lj naredit, ni še zagnana. Oddajno moč so nastavljali na solar edgu.

Danes mi je firma, ki je montirala poslala kup dokumentacije in zraven, da bom moral še menjat števec v elektro omari. Najbrž obstoječi ni dvosmeren? Ne poznam postopka, zato sprašujem.

Likalnik je izjavil:

kakšen števec to? a tisti od elektra kateri je v omarici? meni ga je elektro menjal...cena 84€...pač če govorimo o istem števcu

Tega ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sirotka ()

sirotka je izjavil:

Montirali so mi, prevzem mora še elektro lj naredit, ni še zagnana. Oddajno moč so nastavljali na solar edgu.

Danes mi je firma, ki je montirala poslala kup dokumentacije in zraven, da bom moral še menjat števec v elektro omari. Najbrž obstoječi ni dvosmeren? Ne poznam postopka, zato sprašujem.

Likalnik je izjavil:

Tega ja.

No, elektro Gorenjska to računa 84€...

eriCartman ::

jst mam napovedan da bo koštalo 65eur (Gorenjska)

dussan ::

Pri meni je bilo "zastonj", števec je bil vračunan v storitev. Vse skupaj, torej menjava števca in števec, je bilo 145 €. Je pa to Elektro Ljubjana.

Ok, potem se niti ne bom ubadal s tem, bom naročil pri njih in je.
Hvala vsem!

Matevz96 ::

dussan je izjavil:

Pri meni je bilo "zastonj", števec je bil vračunan v storitev. Vse skupaj, torej menjava števca in števec, je bilo 145 €. Je pa to Elektro Ljubjana.

Vsaj za elektro Ljubljana vem da so lani poleti/jeseni spreminjali postopek menjave števca. Pred tem so to zaračunali inštalaterju po novem pa lastniku priključka. Jaz sem bil ravno na meji tega prehoda, tako da mi je to zaračunal inštalater elektrarne, ko je ugotovil da so spremenili mi je črtal iz računu in sem plačal direktno elektru.
#hooldthedoor

dussan je izjavil:

V katero storitev?
Priklop SE je 28 evrov. Če je cena 145 evrov, potem je lahko tudi števec vštet, ja.

VIP58 ::

Junija plačal 145.11€.
Neposredni stroški priključevanja 49.72€ plus DDV
Strošek merilne opreme 69.22€ plus DDV
Mislim da je cena števca precej subvencionirana iz EU kohezijskega sklada. Vsaj tako piše na števcu.
Too much of everything is just enough.

Constantine ::

Par dni nazaj sem podpisal in nazaj poslal izdane soglasje iz strani elektra Ljubljana. Kakšen je sedaj postopek? Čakam na pogodbo?
Hvala.

Ja če si dal vlogo za pogodbo, potem ja.

Daniel ::

Končno dočakal montažo. Dobili so samo en SE25K, nanje pa bojda čaka še kar nekaj ljudi, za enega vem tudi osebno.

No, včeraj smo to zmontirali in ker nas je dobila tema sem danes naredil testni zagon. Glede na to, da so celice grozljivo umazane in da je sonce ob devetih zjutraj še precej nizko me je kar presenetilo, da je elektrarna dala od sebe 9 kW, ko se je povezala z vsemi optimizatorji. Panelov je za 19.98 kW.

Me pa zanima ena stvar. Ali so pri vas tudi priklopili zadevo tako, da elektro na stikalu, ki se ga vgradi v glavno omarico za izklop elektrarne izklopi tudi napajanje hiše? Meni zadeva nikakor ni logična, je pa monter klical ene 3 ljudi in vsi so mu potrdili isto, da to mora biti tako.

DamijanD ::

GenI ima tipično tako pogodbo, da ko dobiš subvencijo jo direktno nakažeš njim. No, ker zdaj prihaja do zamud pri izplačilih subvencij, je očitno malo spremenjena taktika. Kolega je dobil od Genija račun za subvencijo, ki je še ni dobil. Še kakšen tak? Drugače imajo pa baje še enih 6500 vlog za obdelat.

cias ::

UN znanstveniki pravijo da bo treba blokirat Sonce zaradi globalnega segrevanja.

With time running out to prevent runaway climate change, the authors said it was worth looking into the benefits and drawbacks of geoengineering, or large-scale interventions, such as injecting particles into the atmosphere to block out solar radiation.

Kaj bo s solarci?

Daniel:
stikalo je zahtevano za izklop elektrarne.
Ker nekateri ne morejo/nočejo peljat kable do omarice in nazaj na mesto priklopa (štemanje, ali če je omarica samostoječa na robu parcele npr.) potem je stikalo za celo bajto en tak workaround. Elektrarno se tam namreč izklopi, spotoma pa še hišo... (čeprav so tudi marsikateremu na Elektru ta stikala nepotrebno kompliciranje...)

Razumem, ampak jaz imam omarico na zunanji steni, razsmernik pa je pol metra stran na notranji steni istega objekta. Vezal bi lahko ali samo elektrarno ali oboje, pa je rekel, da mora vezati tako, ker pač elektro tako želi. Meni zadeva ni ravno najbolj fina, ker bom vsakič, ko bojo kaj delali na omrežju moral na elektriko čakati dokler se delavec elektra ne vrne in preklopi stikalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

Ko oni delajo ne hodijo še vsake poebej izklapljat, ker de itak sama ugasne.
Poleg tega odsek, na katerem delajo, še preventivno kratkostičijo in ozemljijo.
Očitno si pa različni "elektroti" različno tolmačijo zahtevo...

Če je tako, potem tako ni problema. Je pa res zanimivo, ker zmeraj so vsi razlagali, da ko elektro kaj dela na omrežju, gre najprej fizično izklopit vse elektrarne.

Utk ::

Včasih so menda hodili, zdaj te nove pa lahko izklopijo remote.

Kako bo remote izklopil elektrarno? Razen če ti pred dejanskim izklopom daljinsko izklopijo odklopnik v števcu in ga nastavijo, da ostane odklopljen.

https://www.google.com/amp/s/zurnal24.s...

Števec izklopijo, ne prav elektrarne. Njim je pomembno, da ne daje elektrike v omrežje, če nekaj delajo, če tebi za števcem pol še zmeraj dela elektrarna otočno, jih to ne briga.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

hbgqzR ::

cias je izjavil:

UN znanstveniki pravijo da bo treba blokirat Sonce zaradi globalnega segrevanja.

With time running out to prevent runaway climate change, the authors said it was worth looking into the benefits and drawbacks of geoengineering, or large-scale interventions, such as injecting particles into the atmosphere to block out solar radiation.

Kaj bo s solarci?

Ne bluzi s tem, je pa to menda še bolj učinkovito.

miko22 ::

Utk je izjavil:

https://www.google.com/amp/s/zurnal24.s...

Števec izklopijo, ne prav elektrarne. Njim je pomembno, da ne daje elektrike v omrežje, če nekaj delajo, če tebi za števcem pol še zmeraj dela elektrarna otočno, jih to ne briga.

kake teorije tu berem.
Elektrarna se izklopi sama, ko ni napajanja iz omrežja - tako so razsmerniki narejeni. Noben nič ne izklaplja, ne elektrarn, ne števcev, kje ste to pobrali?

Niso vsi "tako narejeni". Pa tudi če bi bili, si tolk prepričan, da si bi upal zagrabit za žice, ki grejo v neko naselje s 300 hišami, ko "ni" elektrike?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Se boste novembra pokrili? Nam zaenkrat kaze tako tako 100kWh smo v minusu. Ce nebi nazigal 3kw grelcev v kopalnici bi se pokrili tako pa sem zgleda pri teden prevec odvzel. Sedaj se bom igral kontra...probam spravit skozi da se pokrijemo.

Zakaj bi se pa pokrili? Jaz imam nekaj čez 3 MWh viška, foter nekaj čez 5 MWh viška, brat tudi nekaj čez 3MWh, itd.
Ampak ja, jez sem tudi novembra še vedno v plusu. Bo pa naslednji teden to pojedel, kakor kaže.

BigWhale ::

Zakaj bi bil cilj, da bi se pokrili? Zato, ker nismo kreteni, ki bi namenoma kurili strom samo zato, da porabimo tisto kar smo naredili viska cez leto. Jaz vedno gledam mesecno porabo in je fajn, ce se mi mesec pokrije. Lani se november in december nista pokrila, razlika je bila pa minimalna na koncu meseca. Trenutno za november kaze kar ok ampak bo na koncu verjetno vseen mal sfalil.

Mi imamo letos novembra dvakrat večjo porabo kot produkcijo. Vseeno je se skoraj 4MWh viška. Minus je zarad avta, ne tolk zarad gretja, 1000 km v 10 dneh se pa že pozna nekaj.

DamijanD ::

Daniel je izjavil:

Me pa zanima ena stvar. Ali so pri vas tudi priklopili zadevo tako, da elektro na stikalu, ki se ga vgradi v glavno omarico za izklop elektrarne izklopi tudi napajanje hiše? Meni zadeva nikakor ni logična, je pa monter klical ene 3 ljudi in vsi so mu potrdili isto, da to mora biti tako.

Jaz imam tri "stikala":
- eno za DC (torej kabli od panelov do omarice)
- eno za AC (inverter - omrežje) - ta ne vpliva na elektriko v hiši
- eno zraven inepro metra, to mi pa izključi cel štrom po celi hiši

Kolega, ki nima metra ima pa samo 2 stikala, ne vem pa ali pri njemu AC stikalo izključi celo hišo ali samo inverter.
««
233 / 359
»»