» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
230 / 359
»»

deco16 ::

Bo metal dol ja :)

Na dolgi rok to itak ne pije vode, poleti vsi dajali v omrežje, pozimi pa vsi nucali ker vsi šli na TČ. Tarife bodo čez par let tudi zimske-letne, obračun pa ja, upajte da letni... za vse

DarwiN ::

Mene je danes GEN-i "prisilil", da sem ugasnil SE za letos. Naj si komponente malo odpočijejo. Proizvodnja bi v vsakem primeru bila nizka v teh mesecih. Viškov je namreč trenutno za 5.8MW, plačajo pa na koncu leta 0,95EUR za odvečni Mw.. Lepo imamo porihtano zakonodajo, da tako nagrajuje te uporabnike. In bilo je še slabše. Še nedavno Geni ni rabil plačati nič za te viške, potem pa so naši bistri politiki po dolgem brainstormingu prišli do ideje, da je treba plačati "nekaj". In tako je Geni rekel: "Ok, potem bomo pa plačali par centov za Mw". Tega naši politiki seveda niso predvideli in bodo zdaj potrebovali še nekaj let. :D

Ali pa bo enostavno prosti trg poskrbel za zadeve. Pri energiji plus odkupujejo viške po 43EUR za 1Mw (cenik). Boljše kot nič. Bo treba k njim preskočit. Je kateri samooskrbnež od vas pri Energiji+? Jim najbolj ne zaupam in me zanima, če imajo kakšne skrite stroške ali karkoli?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

wcpapir ::

deco16 je izjavil:

Na dolgi rok to itak ne pije vode, poleti vsi dajali v omrežje, pozimi pa vsi nucali ker vsi šli na TČ. Tarife bodo čez par let tudi zimske-letne, obračun pa ja, upajte da letni... za vse

Naj te opomnim, da tistim taprvim se vedno placujejo oddano energijo ;) tako da ni straha glede na to da predstavljamo 2% ali koliko ze energije, z nami se nihce ne bo ukvarjal.

DarwiN je izjavil:

Mene je danes GEN-i "prisilil", da sem ugasnil SE za letos. Naj si komponente malo odpočijejo. Proizvodnja bi v vsakem primeru bila nizka v teh mesecih. Viškov je namreč trenutno za 5.8MW, plačajo pa na koncu leta 0,95EUR za odvečni Mw.. Lepo imamo porihtano zakonodajo, da tako nagrajuje te uporabnike. In bilo je še slabše. Še nedavno Geni ni rabil plačati nič za te viške, potem pa so naši bistri politiki po dolgem brainstormingu prišli do ideje, da je treba plačati "nekaj". In tako je Geni rekel: "Ok, potem bomo pa plačali par centov za Mw". Tega naši politiki seveda niso predvideli in bodo zdaj potrebovali še nekaj let. :D

Ali pa bo enostavno prosti trg poskrbel za zadeve. Pri energiji plus odkupujejo viške po 43EUR za 1Mw (cenik). Boljše kot nič. Bo treba k njim preskočit. Je kateri samooskrbnež od vas pri Energiji+? Jim najbolj ne zaupam in me zanima, če imajo kakšne skrite stroške ali karkoli?

Kako si jo pa izklopil? A pokril si jo s koco :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wcpapir ()

Kebo ::

DarwiN je izjavil:

A si lahko še bolj sebičen, že tako ti vsi ostali plačujemo omrežnino, GenI pa more tvojo energijo prodajati poleti ob 3h popoldne in jo pozimi ob 8ih zvečer kupovat.

toplakd ::

Takšne zadeve se bodo rešile takoj, ko se bodo odločili da bo/je prava stvar edino mesečni netmetering s plačilom omrežnine za vso prevzeto energijo.

ToniT ::

turbolenca je izjavil:

Prosim za vaše mnenje. Je imel kdo primer, da mu je energymeter povezan direkt na razsmernik kazal bistveno manjšo porabo, kot je poraba navedena na računu. In sicer, v omrežje so nas priklopili 10.10, poraba na SE appu preko energymetra kaže od 01.10-10.10 116,1kW, na računu od GEN-ija pa VT:78kW, MT:137kW = 215kW... V čem je fora, da prihaja do takšne razlike... Energymeter je od solaredga, deluje preko tokovnikov...

Lp.

Meni se isto dogaja. Očitno je power meter za nekim porabnikom. Ker mi bodo povečali moč, bodo še takrat preverili, kako je s tem.

MacGyver141 ::

ToniT je izjavil:

turbolenca je izjavil:

Prosim za vaše mnenje. Je imel kdo primer, da mu je energymeter povezan direkt na razsmernik kazal bistveno manjšo porabo, kot je poraba navedena na računu. In sicer, v omrežje so nas priklopili 10.10, poraba na SE appu preko energymetra kaže od 01.10-10.10 116,1kW, na računu od GEN-ija pa VT:78kW, MT:137kW = 215kW... V čem je fora, da prihaja do takšne razlike... Energymeter je od solaredga, deluje preko tokovnikov...

Lp.

Meni se isto dogaja. Očitno je power meter za nekim porabnikom. Ker mi bodo povečali moč, bodo še takrat preverili, kako je s tem.

Pri nas pa skoraj točno kaže. Solaredge aplikacija mi pokaže 0.6kWh več kot mojelektro pri 500+ prejetih kWh. So nam pa vgradil Klefr 6934.

MadMax ::

Kot vidim je tale Klefr enak Inepro.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

MacGyver141 ::

Sej v ponudbi je bil Inepro, vgradil so pa pol tega Klefra.

DamijanD ::

Če sumiš, da je nekaj narobe in se ne bo nihče nič zganil, si omisli še enega shellyja 3EM in imaš potem še eno neodvisno meritev.

TESKAn ::

deco16 je izjavil:

Zakaj ne, poleti se bo filalo zaloge plina/premoga in se jih pozimi skurilo.

DarwiN je izjavil:

Koliko pa plačuješ, da uporabljaš omrežje kot baterijo? Nič? Potem si pa fajn v plusu, tudi če par MW viška 'podariš'. Mogoče si poračunaj, koliko bi te stala primerna baterija, da preguraš čez recimo en teden megle, pa potem še koliko MW bi moral 'šenkat', da bi prišel blizu tej številki.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

DamijanD ::

Idealno bi bilo, da bi imeli SE poparčkano s ČHE. Tak, par bi dejansko (brez slabih vplivov na stabilnost prenosnega omrežja) za 6-9 mesecev na leto znižal potrebo to TE.
Ne vem pa koliko je sploh pri nas primernih lokacij za ČHEje (odmislimo zdaj sosede - samo geografsko gledano). Mogoče bi bilo to potrebno nekako združiti s smučišči, ki itak rabijo zajetja vode za umetni sneg
ČHE Avče (180MW) ima zgornji bazen v velikosti 15ha (približno 400x400m) kar se mi sploh ne zdi tako veliko.

Potem imamo še ČHE Golica in v planu je ČHE Kozjak (2 x 220 MW in proizvodnjo 780 GWh.)

krucymucy ::

S temi tehnikalijami in potrebi po dodatnih ČHE in SE v Sloveniji, sem jaz težil naključnemu obiskovalcu pri hranilniku ČHE Avče :)

Najprej prijateljem, pa so šli potem raje fotografirat vodo, jaz sem pa pri tabli obiskovalcem težil.

barakus ::

Eno začetniško vprašanje, ali obstaja aplikacija kjer bi lahko preveril primernost moje lokacije in orientacije strehe za solarno elektriko oz. dobil nek izračun generacije elektrike skozi leto?

Daniel ::

6151 ::

Se bom verjetno lotil samomontaže SE, plan je 34 325W panelov v kombinaciji SE16 oz 17K (kar bo dobavljivo hitreje) + 17* P650

Planiran budget (~11kw) je:
Paneli, cca 4200€
Inverter in optimizatorji cca 2700-3000€
Kabli, nosilci, profili in drug potrošni material cca 1000€ (predpriprava za nekaj dodatnih panelov ob izgubi učinkovitosti)

Brez subvencije: 8200€, približno 50% ceneje kot SE na ključ

Sem še na kaj pozabil?
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

PrimoZ_ ::

PrimoZ_ je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

feryz je izjavil:

Max julija sem imel 70,5 kWh, max avgusta 73,4 kWh.

Moji poletni maximumi
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh

Absolutno gledano je bil najboljši mesec julij ampak samo zato ker ima en dan več kot junij. Če računam dnevno povprečje je junij najboljši.

Moja poletna proizvodnja:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh - v prejšnem postu je bila napoved ~1,80 MWh (če vzmamem povprečje 22 dni do napovedi)
- september ~1,27MW (če povprečim 19 dni proizvodnje do včeraj)

13kWp, 35° naklon, orientacija skoraj na čisto na V (-80°).

Lokacija je gorenjska.

Očitno V lega v jesenskem času ni ravno optimalna, ampak še vedno čist zadosti. Ubistvu sem že pokril porabo za polovico leta elektrike oz. za čas odkar imam SE.

September je bil potem 1,11MW.
Zadnji teden je čist pokvaril povprečje.

Nov mesec, tokrat 901kWh.

Če malo povzamem, 13kWp, 35° naklon, orientacija skoraj na čisto na V (-80°), lokacija je gorenjska.

maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh

proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh
- september 1,11MW
- oktober 901kWh

S tisto SE od feryz se očitno ne morem kosati :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

hbgqzR ::

9.48 - okt22: 991 kWh

feryz ::

6151 je izjavil:

Sem še na kaj pozabil?
Ja, enih 500 za štromarja, če nisi to po profesiji.
P650 ne bo dovolj. Kar daj 850 ali 950.
Sicer pa, kje si našel te prastare celice? Vzemi močnejše, so cenejše na vat in optimizatorjev gre manj.

6151 ::

feryz je izjavil:

6151 je izjavil:

Sem še na kaj pozabil?
Ja, enih 500 za štromarja, če nisi to po profesiji.
P650 ne bo dovolj. Kar daj 850 ali 950.
Sicer pa, kje si našel te prastare celice? Vzemi močnejše, so cenejše na vat in optimizatorjev gre manj.

Prvotni plan je bil 460W celice in P950, vendar je po datasheetu potrebno minimalno 14 optimizatorjev in hkrati 27 panelov. Lahko bi pa verjetno z 425W paneli prišel skozi.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Ni treba 14 optimizatorjev. Seštej voltažo, pa boš videl.
Sicer pa jih lahko daš tudi 14. Na nekaj njih daš po dve celice, na nekaj po eno. Jaz imam zelo mešano, kar se tega tiče.

feryz je izjavil:

Ni treba 14 optimizatorjev. Seštej voltažo, pa boš videl.
Sicer pa jih lahko daš tudi 14. Na nekaj njih daš po dve celice, na nekaj po eno. Jaz imam zelo mešano, kar se tega tiče.

Kako je bila proizvodnja tvoje SE v septembru in oktobru?

Tista obrnjena na J, ko sva nekaj časa nazaj primerjala.

krucymucy ::

PrimoZ_ je izjavil:

Če malo povzamem, 13kWp, 35° naklon, orientacija skoraj na čisto na V (-80°), lokacija je gorenjska.

maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh

proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74MWh
- september 1,11MW
- oktober 901kWh

S tisto SE od feryz se očitno ne morem kosati :)

Zanimivo. v mojem primeru 12kWp lega JV, kakih 15° proti V. Naklon nekih 35°, lokacija Notranjska.

maksimumi po mesecih:
- junij 84,8 kWh
- julij 86,9 kWh
- avgust 81,7 kWh
- september 73,7 kWh
- oktober 67,7 kWh

proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,14 MWh
- avgust 1,7 MWh
- september 1,37 MWh
- oktober 1,33 MWh

Zgodovina sprememb…

VIP58 ::

Oktober, prvi cel mesec odkar je SE na strehi, 1180 kWh.
11.1 kWp, 35° naklon, azimut 175- 8.51kWp in 203- 2.59kWp, 530m n.v.
Too much of everything is just enough.

Zanimivo da imate razliko 6,7 mesec in zdaj skoraj polovično...

To so bolj položne variante? Pri nas ni take razlike 8,9,10 mesec prakticno vse isto, strma streha JV.

PrimoZ_ je izjavil:

feryz je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Konkretna razlika. Avgust enak, potem pa september in oktober ogromna razlika.

PrimoZ_ je izjavil:

feryz je izjavil:

Sicer je septembra težko najti cel dan lep, avgusta pa z lahkoto, ampak za feeling je dovolj.
Enostavno dela trenutno najbolj. Edino dan je prekratek. To se lepo vidi.

feryz: 12kWp, jug, odklon 0 stopinj, naklon strehe 41 stopinj.
PrimoZ_: 13kWp, V (-80 odklon od J), naklon strehe 35°

Julija na isti dan sem jaz dosegel 79,9kWh, max moč 10,1kW
Septembra na isti dan sem jaz dosegel 60,1kWh, max moč 9,44kW

Ni to neka resna analiza, ker je vzorec samo dve SE, ampak je zanimiva in izrazita razlika med SE orientirano na J in na V.

Kak si imel graf na današnji dan za 1 november ?
Moja obrnjena na V je zmogla slabih 37kWh.

Danes je bilo oblačno.
Tole je od včeraj.

Včeraj je bilo pa 34,5 kWh, torej 19kWh manj.
Konkretna razlika v slabši polovici leta torej.
Dokler je netmetering sicer nepomembno, ker je tudi pri meni že štroma na odmet, od sredine maja do danes že preko 9MW.

Bizkit45 ::

ker je nekaj viška denarja, se mi zdi SE dobra investicija. Ampak dobra po izračunu je samo, če ostane net metering, v nasprotnem primeru ne vem če se mi splača. Postavljena naj bi bila drugo leto, ki pa naj bi net metering še veljal. Zanima me, ali nas lahko "cepijo" in skenslajo ta letni obračun, ali je pogodba fix, če se to postavi do 2024? Tu dobivam različne informacije. Hvala

dussan ::

Bizkit45 je izjavil:

ker je nekaj viška denarja, se mi zdi SE dobra investicija. Ampak dobra po izračunu je samo, če ostane net metering, v nasprotnem primeru ne vem če se mi splača. Postavljena naj bi bila drugo leto, ki pa naj bi net metering še veljal. Zanima me, ali nas lahko "cepijo" in skenslajo ta letni obračun, ali je pogodba fix, če se to postavi do 2024? Tu dobivam različne informacije. Hvala

Kaj bo čez nekaj let nihče ne ve :(. Po tem, kar velja sedaj, naj bi letni net metering, za tiste, ki ga imajo, veljal do konca veljavnosti pogodbe (pri meni piše za nedoločen čas). Večja nevarnost, kar se tiče €€€€, je to, da lahko kadarkoli sprejmejo "davek", "takso", "dodatek", nekaj, kar bo udarilo po žepu lastnike SE za samooskrbo. In pa seveda sprememba zakonodaje.
Ta trenutek lahko izračunaš, kaj ti bo prinesla investicija, po trenutnih pogojih in cenah. Kaj bo čez xx let nihče ne ve.

Je pa res, da še nihče ni omenjal, da bi se karkoli spreminjalo, razen na tem forumu par samoklicanih strokovnjakov.

yonny ::

točno tako, kako bo naprej ne ve nihče, ampak glede na investicijo mislim, da bolje ne moreš vložiti denarja v tem trenutku.

Mene pa zanima sledeče, je kdo katerem SE dela premalo oz. je v startu mislim da mu bo delala več, sedaj pa ima premalo pridelka?

Oz. vemo, da ponudniki obljubljajo veliko, potem realnost pa je mogoče drugačna, tukaj bi rad slišal nekaj mnenj.

Hvala.

Bizkit45 ::

Hvala, ste me malce pomirili - je ok naložba, kaj bo pa čez xx let pa res ne vemo..

hruske ::

dussan je izjavil:

Kaj bo čez nekaj let nihče ne ve :(. Po tem, kar velja sedaj, naj bi letni net metering, za tiste, ki ga imajo, veljal do konca veljavnosti pogodbe (pri meni piše za nedoločen čas).

Drži, net metering, za katerega dobiš soglasje za priključitev do konca tega leta in priključen do konca naslednjega leta, bo še vedno na net-meteringu. Načeloma naj bi pogodba veljala, dokler se ti ne odločiš drugače.

dussan je izjavil:

Večja nevarnost, kar se tiče €€€€, je to, da lahko kadarkoli sprejmejo "davek", "takso", "dodatek", nekaj, kar bo udarilo po žepu lastnike SE za samooskrbo. In pa seveda sprememba zakonodaje.

Spremenil se bo obračun omrežnine, in sicer bo odjemalec plačeval omrežnino za vso energijo, ki jo prevzame iz omrežja, tudi če ima napravo za samooskrbo. Preslikano v "a se mi splača" oz. ROI, to pomeni, da se bodo baterije nekoliko bolj splačale, ker boš lahko čez dan pridelano elektriko porabil zvečer oz. zjutraj, ko bo omrežnina najdražja.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Se BO ? Kdaj ? Za koga ?

Utk ::

Ah, to so hruške...

wcpapir je izjavil:

Se BO ? Kdaj ? Za koga ?

Ubistvu za vse.

Kdaj? Z 2023 zagotovo ne, mogoče z 2024, ker je treba prilagodit IT sisteme, ker bo prehod iz treh tarif (ET, MT, VT) z enostavnim izračunom na ubistvu precej kompliciran sistem izračuna. Vse piše, samo brat je treba znat.

Cilj je, da se stroške omrežja čim bolje porazdeli med dejanske povzročitelje višjih stroškov.

Po novem bo pet tarif.
Po novem bosta dve sezoni: višja od decembra do marca, nižja od aprila do novembra.
Ostaja ločevanje na delovni dan in dela prost dan.
Znotraj enega dneva bodo imele različne ure različno tarifo (t.i. time of use).
Iz zgornjih dejstev so sestavljeni štirje tipični dnevi, delovni in dela prost dan v višji in nižji sezoni.
Različne tarife bodo imele različno obračunsko moč.
Obračunsko moč si boš izbiral sam in ne bo enostavne preslikave iz moči varovalk.
Sklepa se, da bo odjemno mesto na cenejših (nižjih) tarifah imelo praviloma večjo priključno moč kot na dražjih (višjih). (Npr. za tarifo ob 19:00 na delovnik boš imel npr. 2kW obračunsko moč, za tarifo ob 02:00 ponoči boš imel 10kW.)
Če boš trošil nad izbrano obračunsko močjo, se bo obračunaval pribitek.

Koliko te bo to stalo in kolikšna je ob obstoječi rabi optimalna priključna moč? Ne da se izračunat brez da iz SODO mojelektro potegneš cifre o porabi.

V vsakem primeru pa to pomeni, da boš plačeval manj omrežnine, če boš uspel porezat špice porabe v času koničnih tarif, kar je tehnično sinonim za to, da imaš nameščeno baterijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Utk ::

Prav imaš, SAMO BRAT JE TREBA ZNAT:

Obračun omrežnine na podlagi Uredbe o
samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije39 za nove odjemalce s
samooskrbo po 31. 12. 2023 tako ne bo več mogoč, vendar pa vsi že vključeni odjemalci v
zadevno shemo lahko ohranijo vse pridobljene pravice
. Zato v nadaljevanju podajamo
primerjavo stroškov omrežnine za odjemalce s samooskrbo na podlagi obstoječe metodologije
in veljavnega normativnega okvira za samooskrbo ter na podlagi metodologije M1 ob
upoštevanju normativne ureditve za samooskrbo po 31. 12. 2023
.

Ja, saj to je nekako smiselno. Posegat v pridobljene pravice in pogodbe med odjemalci in dobavitelji bi bilo izpostavljat se tožbam, ker so ljudje vseeno šli v investicijo z nekim izračunom.

Se pa precej spremeni računica za tiste, ki ne bodo ujeli net-meteringa.

Kdor ne bo ujel net meteringa, se ne rabi pritozevati.

Razen novogradenj, pri teh pa naj bi bila baterija že mus. 10 jurjev gor ali dol pri polmilijonski investiciji.

hbgqzR ::

Je ta reč od SolarEdge spet crknila ob 14:00 - app, web, api ne kažejo ničesar po tem času danes.

Nope, popolnoma normalno delajo.

VIP58 ::

Pri meni danes zaostaja za 3 ure. Zadnji odčitek ob 14:00h.
Too much of everything is just enough.

Meni je malo zamujal sedaj je ok.

FireSnack ::

feryz je izjavil:

Danes je bilo oblačno.
Tole je od včeraj.

To je pičkin dim. Toliko mi spije en kalorifer. Jaz vozim Tesla Model S Plaid, pa ne da se hvalim, ampak pospeševanje v 1.9 sekunde do sto pač kuri baterijo.
Preprodajalec NFT umetnin

Zgodovina sprememb…

Do šestih popoldan bi lahko že nehal sanjati. Ni užitno da tako star bik cel dan prespi.

FireSnack ::

feryz je izjavil:

Do šestih popoldan bi lahko že nehal sanjati. Ni užitno da tako star bik cel dan prespi.

Ne vem kaj naj ti povem na to tvojo elektrarno. Če lahko s tem napajaš dva EV-ja in toplotno črpalko v tvoji 300 kvadratni vili, potem kapo dol.
Preprodajalec NFT umetnin
««
230 / 359
»»