Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
telexdell ::
"Konica" je 15-minutno povprečje...
Varovalka 20 ali 25 A ne sme pregoreti prej kot v 1 uri, če skozi njo teče 1,6 kratnik nazivnega toka. Avtomatski odklopniki so nastavljeni malo bolj "ostro" pa vseeno- če je 15 minutno povprečje takšno, kot je bilo navedeno ni potrebe za povečanje priključne moči zaradi porabe. Seveda, pa je to smiselno, če se bo postavljala SE in zares ni možnosti zmanjšati porabe v gospodinjstvu.
PS čeprav- gretje sanitarne vode s TČ/kaminom/oljem in 10 MWh letno za gospodinjstvo se mi zdi zares veliko. A morebiti ni kak sosed priključen na isti števec
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
PrimoZ_ ::
2 gospododinjstvi sta ne eno.
Mi smo imeli 4,5MWh v stanovanju v bloku kjer je bilo ogrevanje in SV na plin. Tudi klime nismo imeli.
Samo kuhanje, pranje, pomivalni stroj, sušilec, zmrzovalna omara, razsvetljava(vse led), par laptopov, konzola, tv,...
Znanec ki ima malo starejše otroke pizdi da ima na mesec za 90€ elektrike, ne vem ker ponudnik, ampak to je poraba ranga 800kWh/mesec oz. 10MWh/letno. Ima pa Električni bojler za SV in mularija se rada malo več namaka pod tušem.
Mi smo imeli 4,5MWh v stanovanju v bloku kjer je bilo ogrevanje in SV na plin. Tudi klime nismo imeli.
Samo kuhanje, pranje, pomivalni stroj, sušilec, zmrzovalna omara, razsvetljava(vse led), par laptopov, konzola, tv,...
Znanec ki ima malo starejše otroke pizdi da ima na mesec za 90€ elektrike, ne vem ker ponudnik, ampak to je poraba ranga 800kWh/mesec oz. 10MWh/letno. Ima pa Električni bojler za SV in mularija se rada malo več namaka pod tušem.
jabe ::
Nam TC za vodo porabi 2000kwh/leto. Ne vem, kaj bi bilo če bi šlo tole na bojler. 4-5 jurjev na leto sigurno. In če tam trošijo vodo kot pri nas, potem za ostalo niti ne porabijo toliko
Daniel ::
Imam kolega na 3x25 varovalkah, kjer so 4 stanovanja in porabijo mesečno 4200 kWh, jaz pa porabim približno 1620 kWh mesečno na istih varovalkah, s tem, da je gor cela kmetija. Prenesejo kar veliko, težava je le, če imaš kakega res velikega porabnika, ki ga 3x25 ne nese.
Nam TC za vodo porabi 2000kwh/leto. Ne vem, kaj bi bilo če bi šlo tole na bojler. 4-5 jurjev na leto sigurno. In če tam trošijo vodo kot pri nas, potem za ostalo niti ne porabijo toliko
- SV ogreva TČ (špirala v spodnjih 2/3 bojlerja)
- kotel pa ima 2 ogrevalna kroga, 1x krog za "kamin oz. krušno peč", 1x za dodatno špiralo (zgornjo tretjino) v bojlerju za SV - ampak če se ne motim pumpe niso nek ogromen porabnik, tako da niti ni pomembno zelo.
Torej verjetno ni krivo ogrevanje sanitarne vode. Kot sem napisal- 7 ljudi, dva najstnika, dve gospodinjstvi, kuhanje na plin (cca 7m3 plina/mesec/štedilnik) pa smo porabili med 4500 in 5500 kWh elektrike. Pa je poleg bila še električna kosilnica, cirkular, varilni aparat, vrtalni stroj, šivalni stroj... (vse izključno za lastne potrebe) in ob tem, da vse skrinje, TV, pomivalni stroji,... niso bili razreda A+++, za LED razsvetljavo se še niti slišalo ni in vsi aparati so v stand by načinu trošili tudi 20 in več W (npr. prvi komunikator Telekoma) namesto danes pod 1 W.
Lahko, da je vse OK, imam pa vso pravico, da menim kot sem zapisal- meni se to zdi veliko.
mertseger ::
Imam kolega na 3x25 varovalkah, kjer so 4 stanovanja in porabijo mesečno 4200 kWh, jaz pa porabim približno 1620 kWh mesečno na istih varovalkah, s tem, da je gor cela kmetija. Prenesejo kar veliko, težava je le, če imaš kakega res velikega porabnika, ki ga 3x25 ne nese.
4,2 MWh na mesec?, kaj travo gojijo v bajti?
jabe ::
- SV ogreva TČ (špirala v spodnjih 2/3 bojlerja)
- kotel pa ima 2 ogrevalna kroga, 1x krog za "kamin oz. krušno peč", 1x za dodatno špiralo (zgornjo tretjino) v bojlerju za SV - ampak če se ne motim pumpe niso nek ogromen porabnik, tako da niti ni pomembno zelo.
Torej verjetno ni krivo ogrevanje sanitarne vode. Kot sem napisal- 7 ljudi, dva najstnika, dve gospodinjstvi, kuhanje na plin (cca 7m3 plina/mesec/štedilnik) pa smo porabili med 4500 in 5500 kWh elektrike. Pa je poleg bila še električna kosilnica, cirkular, varilni aparat, vrtalni stroj, šivalni stroj... (vse izključno za lastne potrebe) in ob tem, da vse skrinje, TV, pomivalni stroji,... niso bili razreda A+++, za LED razsvetljavo se še niti slišalo ni in vsi aparati so v stand by načinu trošili tudi 20 in več W (npr. prvi komunikator Telekoma) namesto danes pod 1 W.
Lahko, da je vse OK, imam pa vso pravico, da menim kot sem zapisal- meni se to zdi veliko.
čemu si ta dva zapisa skupaj vrgel, ker nimata veze en z drugim. Kar je tudi očitno iz tvojega posta, ker si se zaciklal s citati. Če jih ne prirejaš, se sami lepo izpišejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
sirotka ::
Koliko časa ste (v zadnjem času) čakali na odgovor Elektra LJ? Vlogo poslal 13.12, še kar nič...
sirotka ::
Potem še niti ne "zamujajo" toliko. Bom počakal do konca meseca in nato začnem težit. hvala.
čemu si ta dva zapisa skupaj vrgel, ker nimata veze en z drugim. Kar je tudi očitno iz tvojega posta, ker si se zaciklal s citati. Če jih ne prirejaš, se sami lepo izpišejo.
Ah- brez veze.
feryz ::
Potem še niti ne "zamujajo" toliko. Bom počakal do konca meseca in nato začnem težit. hvala.Kar se teženja tiče, na maile ne odgovarjajo, telefona ne dvigujejo.
Sediš in čakaš. Ena elektrarna je šla skozi gladko, kot sem napisal.
Za drugo sem delal popravke, prvič oddal 7.11., popravke oddal 23.11., dobil prejšnji četrtek, 17.2. Urgirati nisem mogel nikjer.
Ampak na koncu je vseeno prišlo. potrpljenje je božja mast, pravijo.
sloxl8 ::
Pred novim letom je bila čakalna doba na EL pribl. 5 tednov. Po novem letu pa se je krepko podaljšala - tako slišim od znancev, ki so oddali vlogo.
jakanov ::
Ali se splača narediti sončno elektrarno, če se ne ogrevaš na elektriko, nimaš v planu mid term kupiti električnega avta in nekje v naslednjih 5 letih planiraš menjavo streho?
Sam bi rekel, da ne. Ampak vprašam za mnenje.
Sam bi rekel, da ne. Ampak vprašam za mnenje.
l0g1t3ch ::
Če si puščavnik kot Telex z 4MWh letne porabe, potem ni racunice, sploh sedaj ko so šle cene SE precej gor.
Ima pa znanec brez TČ ali elektro avtov porabe za 80e/mesec pa je malo nazaj montiral SE 9kWp.
Ima pa znanec brez TČ ali elektro avtov porabe za 80e/mesec pa je malo nazaj montiral SE 9kWp.
laguna1 ::
Če moreš zamenjat streho v roku pet let, bi rekel da ne. Glede velikosti se meni po izračunah izide tudi 6,75 kw elektrarna.
dussan ::
Imam dobro desetletje staro hišo, ki je relativno dobro izolirana. Ogrevanje vode in prostorov je s plinsko kondenzacijsko pečjo, poleg je še 70 l "zalogovnik", ki ga ogreva peč. Ogrevanje je radiatorsko, v kopalnici še talno električno ogrevanje.
Lani smo porabili za 11.240 kWh plina za ogrevanje, poleg še cca 2 m3 bukovih drv za kamin (bolj za občutek kot za pravo ogrevanje). Poraba elektrike je bila 6.100 kWh.
Na Moj elektro je max. moč pri 15 minutnih odčitkih 5,39 kW. Imam 3x20A varovalke.
Lega strehe je "ugodna" skoraj južna.
Ker se življenjska doba plinske peči počasi izteka, bi jo seveda zamenjal s toplotno črpalko. Čez nekaj let (ne prej kot 5) pa verjetno električni avto.
Vprašanje je, kako močno sončno elektrarno bi potreboval za to. Verjetno ne morem kWh, ki jih porabi plinska peč, pretvoriti v porabo TČ? Ali sedaj "predimenzionirati" do nakupa TČ in avta, ali sedaj iti na minimalno moč?
Lani smo porabili za 11.240 kWh plina za ogrevanje, poleg še cca 2 m3 bukovih drv za kamin (bolj za občutek kot za pravo ogrevanje). Poraba elektrike je bila 6.100 kWh.
Na Moj elektro je max. moč pri 15 minutnih odčitkih 5,39 kW. Imam 3x20A varovalke.
Ker se življenjska doba plinske peči počasi izteka, bi jo seveda zamenjal s toplotno črpalko. Čez nekaj let (ne prej kot 5) pa verjetno električni avto.
Vprašanje je, kako močno sončno elektrarno bi potreboval za to. Verjetno ne morem kWh, ki jih porabi plinska peč, pretvoriti v porabo TČ? Ali sedaj "predimenzionirati" do nakupa TČ in avta, ali sedaj iti na minimalno moč?
MadMax ::
Koliko bi pa sploh na streho lahko spravil? (površina, upoštevaj sneg če imaš pod tem žlebom kaj čemur bi sneg lahko naškodil, sploh če je večja višina)
Število glav se bo povečalo, ali zmanjšalo?
Je fino še par takih vprašanj si zastavit...
Število glav se bo povečalo, ali zmanjšalo?
Je fino še par takih vprašanj si zastavit...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
tig-wig ::
Jaz sem čakal na podpis elektro celje od septembra lani do sredine decemmbra takoj po podpisu smo sestavili pogodbo da sem plačal avans saj so šle letos cene krepko navzgor pa še za materiale jamrajo da se dobave daljšajo.
Imam dobro desetletje staro hišo, ki je relativno dobro izolirana. Ogrevanje vode in prostorov je s plinsko kondenzacijsko pečjo, poleg je še 70 l "zalogovnik", ki ga ogreva peč. Ogrevanje je radiatorsko, v kopalnici še talno električno ogrevanje.
Če ima peč 90% izkoristka, je to nekje 10MWh toplote, zdej pa odvisno od TČ kak SCOP ima ampak recimo pri SCOP 3,5 bi porabil potem nekih 3000kWh elektrike za ogrevanje.
Torej trenutna poraba + ogrevanje pa si na 9000kWh, tako čez palec.
Za el. avto računaj 5 do 6 tisoč km /MWh. Za 20k letnih kilometrov bi porabil dobre 3 pa do 4MWh, recimo da si sedaj skupaj na okoli 13Mwh. Glee na ugodno skoraj J lego lahko računaš okoli 1,1MWh na vsak instaliran kWp panelov.
12kWp sončna ti toraj proizvede 13,2MWh.
Trenutno so cene okoli 950€/kWp po odbiti subvenciji...
Če si puščavnik kot Telex z 4MWh letne porabe, potem ni racunice, sploh sedaj ko so šle cene SE precej gor.
Saj vem, da nekateri nočejo/nimajo sposobnosti razumeti zapisanega. A ker sem dobra duša- rad pomagam:
4500 kWh za GOSPODINJSTVO, 6000 kWh za ogrevanje, kakšnih 300 kWh (razsvetljava, gretje, črpalke) za vzgojo sadik, zgodnjo rast in zalivanje zelenjavnega vrta... Ko bo EV bo poraba še za tam 2000 kWh višja.
PS 80€/mesec - 18,50 € (fiks)=61,50 € Po zadnjem ceniku Petrola je ob 50:50 cena kWh tam 0,1435 €/kWh. Torej je poraba tam 5150 kWh/leto. Postavil pa SE katera mu da 11.000 kWh/leto? Če namerava v letu ali dveh montirati TČ, potem je investicija smiselna, drugače pa mu bodo razni "Golobi" zelo hvaležni za dodatne bonuse iz poslovanja ob njihovih itak že enormnih plačah
Saj vem, da nekateri nočejo/nimajo sposobnosti razumeti zapisanega. A ker sem dobra duša- rad pomagam:
4500 kWh za GOSPODINJSTVO, 6000 kWh za ogrevanje, kakšnih 300 kWh (razsvetljava, gretje, črpalke) za vzgojo sadik, zgodnjo rast in zalivanje zelenjavnega vrta... Ko bo EV bo poraba še za tam 2000 kWh višja.
Napisal sem da si puščavnik zaradi spodnje tvoje izjave:
Dolgo sta tudi v naši hiši bili dve gospodinjstvi pa se je porabe elektrike gibala med 4,5 in 5,5 MWh letno, zato se mi 10 MW le za gospodinjstvo zdi veliko.
Pač za dve gospodisnjstvi je to smešno mala poraba.
PS 80€/mesec - 18,50 € (fiks)=61,50 € Po zadnjem ceniku Petrola je ob 50:50 cena kWh tam 0,1435 €/kWh. Torej je poraba tam 5150 kWh/leto. Postavil pa SE katera mu da 11.000 kWh/leto? Če namerava v letu ali dveh montirati TČ, potem je investicija smiselna, drugače pa mu bodo razni "Golobi" zelo hvaležni za dodatne bonuse iz poslovanja ob njihovih itak že enormnih plačah
Ne predvidevat da ima folk najdražjega ponudnika. Gen-i te ob 50:50 porabi pride dobrih10c/kWh, torej mesečno 600kWh ali letno 7200kWh.
P.S.
Cena za SE ne raste linearno. Če bi dal tretinjo manj celic torej 6kWp, bi bil prihranek na koncu 10%.
P.P.S
SE je nekaj kar daješ na streho za 20+ let, tako da si je pametno pustiti nekaj rezerve, sploh če ciljaš da bo tvoj naslednji avto EV. Če mu sedaj ostane 4MWh proizvodnje mu to pokrije kakih 20 do 25k km, kar spet ni nekaj posebnega. Prej bo premalo kot preveč.
Cena za SE ne raste linearno. Če bi dal tretinjo manj celic torej 6kWp, bi bil prihranek na koncu 10%.
P.P.S
SE je nekaj kar daješ na streho za 20+ let, tako da si je pametno pustiti nekaj rezerve, sploh če ciljaš da bo tvoj naslednji avto EV. Če mu sedaj ostane 4MWh proizvodnje mu to pokrije kakih 20 do 25k km, kar spet ni nekaj posebnega. Prej bo premalo kot preveč.
Evo, če koga zanima, ker ravno oddajam za elektro priklop.
Sončna v samogradnji, 9 kW.
375 w x 24 kos 119 evrov/kos 2.856 €
P404 x 24 kos 48 evrov/kos 1.152 €
Strešna konstrukcija 1 kos 620 €
Drobni material in delo štromarja 300 €
Skupaj z ddv 5.396 €
Minus Eko sklad 1080 evrov plus razsmernik Solaredge SE10k 700 evrov.
In je točno 5.015 evrov za devetko.
Delali smo, prvi dan 6 ur za konstrukcijo (trije + ena za kuhanje kave) in naslednji dan 2 uri za metanje celic gor.
Štromar je bil 3 ure na bajti. Obesil solaredga, zrihtal varovalke, odvodnike, povezave, stikalo v omarici ...
Skupaj z ddv 5.396 €
Delali smo, prvi dan 6 ur za konstrukcijo (trije + ena za kuhanje kave) in naslednji dan 2 uri za metanje celic gor.
Štromar je bil 3 ure na bajti. Obesil solaredga, zrihtal varovalke, odvodnike, povezave, stikalo v omarici ...
SE na ključ bi te pa prišla cca 9k€, dober biznis :)
Jaz sicer nisem za na streho, ker mi višina ne ustreza.
Jaz sicer nisem za na streho, ker mi višina ne ustreza.
Bonsai ::
Kako ste pa naredili konstrukcijo in kako ste jo pritrdili na streho?
Maš kake slike?
Drugače super, precej ugodno.
Maš kake slike?
Te konstrukcije niso nobena umetnost, jaz sm gledal manual-e od enega tujega proizvajalca teh konstrucij, je zelo natačno specificirano kako in kaj za vse možne tipe kritin.
Meni je glavni problem hodit po strehi :D
Meni je glavni problem hodit po strehi :D
Napisal sem da si puščavnik zaradi spodnje tvoje izjave:
Dolgo sta tudi v naši hiši bili dve gospodinjstvi pa se je porabe elektrike gibala med 4,5 in 5,5 MWh letno, zato se mi 10 MW le za gospodinjstvo zdi veliko.
Pač za dve gospodisnjstvi je to smešno mala poraba.
Ne predvidevat da ima folk najdražjega ponudnika. Gen-i te ob 50:50 porabi pride dobrih10c/kWh, torej mesečno 600kWh ali letno 7200kWh.
Poglej si povprečno rabo elektrike za gospodinjstvo pa mogoče moji podatki ne bodo tako smešni.
Podajati znesek računa za elektriko v kontekstu proizvodnje/porabe elektrike je milo rečeno neustrezno, saj se cene med ponudniki elektrike in tudi razmerja VT:MT med posamezniki močno razlikujejo. Tako ti ista cifra računa pri dveh različnih ljudeh lahko predstavlja več 10% razliko v porabi energije.
Seveda poraba v € ni optimalna, ampak samo to sem vedel ker sem tudi sam spraševal če se mu splača in koliko sploh porabi pa je rekel tam 80€/mesec.
Ampak kot rečeno SE daješ na streho za 20+ let in v tem času se bo marsikaj zgodilo, lahko prekopiš na TČ, kupiš EV, mogoče oboje...
Razlike med 6 ali 9kWp je pa minimalno v ceni.
Pa še nekaj je, če imaš trenutno višek denarja pa ne veš kam točno z njim, je naložba v SE mnogo boljša opcija kot pa da ti ga žre inflacija.
Ampak kot rečeno SE daješ na streho za 20+ let in v tem času se bo marsikaj zgodilo, lahko prekopiš na TČ, kupiš EV, mogoče oboje...
Pa še nekaj je, če imaš trenutno višek denarja pa ne veš kam točno z njim, je naložba v SE mnogo boljša opcija kot pa da ti ga žre inflacija.
Likalnik ::
na koncu je vseeno tudi, če nimaš denarja na lagerju....ali plačuješ elektriko ali pa plačuješ mesečni obrok za SE...na koncu je mesečni znesek približno enak
c3p0 ::
Seveda poraba v € ni optimalna, ampak samo to sem vedel ker sem tudi sam spraševal če se mu splača in koliko sploh porabi pa je rekel tam 80€/mesec.
Nihče nima nič proti, če na streho daš toliko panelov, kot jih pač gre. Več kot bo viška energije bolj hvaležni ti bodo trgovci.
Če se povečanje porabe načrtuje v kratkem (letu ali dveh...) oz. imamo predvideno časovnico je vsekakor smiselno narediti takšno SE kot se bo rabila po končani elektrifikaciji hiše (gospodinjstvo + TČ + EV). Če pa se za naslednje korake niti ne ve kdaj bodo in/ali sploh bodo je pa takšno dejanje metanje denarja stran. Takrat je bolje viške denarja podariti pomoči potrebnim kot pa trgovcu z elektriko.
Evo, če koga zanima, ker ravno oddajam za elektro priklop.
Skupaj z ddv 5.396 €
Kje pa si dobil material po takšni ceni?
Kar lapaš svoje neumnosti.
Investicija med 6 in 9kWp je razlike 10%. Če pač trenutno 4Mwh šenkaš trgovcu, boli te K*** ker je razlika v investiciji tako mala. Pa tudi če mu te šenkavaš 5 let, je to kratka doba v primerjavi z ževiljensko dobo SE. Naslednjih 15+ let boš pa porabil vse.
Investicija med 6 in 9kWp je razlike 10%. Če pač trenutno 4Mwh šenkaš trgovcu, boli te K*** ker je razlika v investiciji tako mala. Pa tudi če mu te šenkavaš 5 let, je to kratka doba v primerjavi z ževiljensko dobo SE. Naslednjih 15+ let boš pa porabil vse.
Kako ste pa naredili konstrukcijo in kako ste jo pritrdili na streho?Konstrukcija je originalna, točno taka, kot jo imajo vse firme, ki se ukvarjajo s tem.
Maš kake slike?
Cene so take, kot so v štacunah (razen razsmernika), ki se s tem ukvarjajo. Zaloga je bolj problem.
Pravijo ostali, ki so bolj v tem, da to niso cene, ki bi jih dobil navadni smrtnik. Baje morš met za take cene hude veze.
Samo privatnik moraš biti. Iz dveh razlogov.
Prvi je, da dobiš rabate in drugi je, da mora nekdo, ki ima papirje za to, izdati račun. V tem primeru, štromar.
Primer sem vam dal za to, da dobite vtis, za kakšen posel gre.
One man band in dva bosanca, postavijo dve ali tri elektrarne tedensko. Zdaj pa računajte, koliko jim ostane. Če je devetka okrog 12 jurjev.
Prvi je, da dobiš rabate in drugi je, da mora nekdo, ki ima papirje za to, izdati račun. V tem primeru, štromar.
Primer sem vam dal za to, da dobite vtis, za kakšen posel gre.
One man band in dva bosanca, postavijo dve ali tri elektrarne tedensko. Zdaj pa računajte, koliko jim ostane. Če je devetka okrog 12 jurjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Likalnik ::
tudi jaz sem mnenja, da boš viške slej ko prej porabil....in da, če finance to dopuščajo kupim max kar lahko...
v prihodnosti bo prišlo veliko novih stvari na štrom TČ, EV, kolesa, skirce, prenos na druge objekte....še prehitro boš/bom vse porabil
m0LN4r ::
Ojla, rabim pomoc in okvirne informacije.
Koliko kvadratnih metrov solarnih celic bi potreboval, da napolnim Teslo Model 3 long range cez dan, recimo 8ur sonca.
Oz. na koliko kw lahko racunam zdaj ko so krajsi oblacni dnevi z koliko celicami??
Malo podatkov bi rabil od tistih, ki ze solarne celice imate, ampak bolj worst case, torej delno oblacen februar recimo al oktober.
Koliko kvadratnih metrov solarnih celic bi potreboval, da napolnim Teslo Model 3 long range cez dan, recimo 8ur sonca.
Oz. na koliko kw lahko racunam zdaj ko so krajsi oblacni dnevi z koliko celicami??
Malo podatkov bi rabil od tistih, ki ze solarne celice imate, ampak bolj worst case, torej delno oblacen februar recimo al oktober.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
driver_x ::
Mi smo dali na streho toliko, kolikor je bilo prostora. Za to, koliko viškov proizvajamo na letni ravni, še zbiram podatke. Ko bo to znano, se bom odločal o nadalnjih korakih: ali bo to samo TČ, ali bomo na to TČ vezali še ogrevanje sanitarne vode, ipd. Če bo elektrika še vedno ostajala, bom začel pa še bitcoine rudariti.
Ojla, rabim pomoc in okvirne informacije.
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/e...
Tule si poračunaj, koliko kWh/mesec na kWp panelov dobiš na tvoji lokaciji v povprečju. Jaz moram rečt, da pomojih izkušnjah je zelo točno.
System loss daj na 5%
PV technology pa Crystalline silicon
Izbereš še azimut in naklon strehe, ter koliko kWp panelov imaš.
Aja za 1kWp rabiš nekje 6m^2 površine.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
m0LN4r ::
Ja ok, cist odvisno od elektrike nocem bit, vseeno se lahko zgodi zima, ko za par dni ni sonca al pa elektriko odklopijo, zato bi imel vsaj se kamin na drva za worst case.
Kaj je kWp oz. so paneli enako veliki?
Fora je, da firma, ki zida tipsko hiso ima neke svoje panele, naklona strehe se sploh nevem.
Fora je, da firma, ki zida tipsko hiso ima neke svoje panele, naklona strehe se sploh nevem.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Vem, da je bralna pismenost veliko bolj razširjena kot nepismenost in ker sem dobra duša:
Česa zopet od ...predvidena časovnica in ...ne ve kdaj bodo/če sploh bodo... nisi razumel? Ti bom dodatno pojasnil, če je treba.
PS Če pa te mučijo viški denarja- tudi 10% bo kakšen pomoči potreben zelo vesel.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: PrimoZ_ ()
Ja ok, cist odvisno od elektrike nocem bit, vseeno se lahko zgodi zima, ko za par dni ni sonca al pa elektriko odklopijo, zato bi imel vsaj se kamin na drva za worst case.
kWp je vršna moč panela oz. elektrarne.
Če imaš 380W panele in 20 njih sestavlja elektrano je to 7,6kWp. Kot rečeno za 1kWp porabiš ~6m^2 povpršne, torej bi ti taka SE zasedla ~45m^2 strehe.
Koliko bo proizvedla na leto in po mesecih pa si poračunaj z kalkulatorjem na gornjem linku.
Vem, da je bralna pismenost veliko bolj razširjena kot nepismenost in ker sem dobra duša:
Česa zopet od ...predvidena časovnica in ...ne ve kdaj bodo/če sploh bodo... nisi razumel? Ti bom dodatno pojasnil, če je treba.
PS Če pa te mučijo viški denarja- tudi 10% bo kakšen pomoči potreben zelo vesel.
Ti si butast.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
stara mama ::
16kW elektrarna v tem času na lep dan bi komot napolnila teslo 3 (proizvodnja okrog 80kWh).
Bolj je hec, da ob lepem vremenu (razen za vikend) nimam doma parkiranega avta. Ravno zato ga pa imam, da ga uporabljam!
Bolj je hec, da ob lepem vremenu (razen za vikend) nimam doma parkiranega avta. Ravno zato ga pa imam, da ga uporabljam!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()