Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
fikus_ ::
Kakšno kritino imaš?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Bostjan_321 ::
Gerard. Kovinska kritina s posipom.
Ampak po predlogu SE ponudnika bi bil dno panelov samo nekje pol metra od roba strehe.
Ampak po predlogu SE ponudnika bi bil dno panelov samo nekje pol metra od roba strehe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bostjan_321 ()
fikus_ ::
Snegobrane pa mislijo dati one metrske trikotne? Vijačen 3x na meter dolžine? Takšne sem videl na S-metalu (pločevina brez posipa) potlačene, potrgane. Te odsvetujem, prav tako je vprašljivo pritrjevanje konstrukcije v pločevino, precejšnja verjetnost zamakanja.
Naj ti izvajalec prikaže detajle pritrjevanja konstrukcije SE in snegobranov. To tudi mene zanima.
Naj ti izvajalec prikaže detajle pritrjevanja konstrukcije SE in snegobranov. To tudi mene zanima.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
BigWhale ::
Jaz nimam snegobranov. Sneg s strehe zdrsne na travo v vecini in nekaj pred vhod. Ampak tega je malo, tam nad vhodom je se stresno okno ki nekaj zadrzi.
Če pade 30 centi snega, pa ti cela streha, praktično 7m od žleba do slemena zdrsne dol ne bi rad tega dobil na glavo.
Sproti dvomim da bi drselo dol, verjetno se nabira na celicah ko pada in v nekem momentu ko je teža zadosti velika vse skupaj zdrsne dol.
Sproti dvomim da bi drselo dol, verjetno se nabira na celicah ko pada in v nekem momentu ko je teža zadosti velika vse skupaj zdrsne dol.
Zgodovina sprememb…
BigWhale ::
Ce bo padl 30cm snega bomo vsi not :> Tisto kar je nad vhodom je pomaknjeno navzven in pade mimo vhoda.
Pa tudi sicer, najprej je sleme, potem je ena vrsta celic, potem je stresno okno in potem se ena vrsta celic. To je nekaj kar ne bo nikoli zletelo dol v enem kosu. :)
Pa tudi sicer, najprej je sleme, potem je ena vrsta celic, potem je stresno okno in potem se ena vrsta celic. To je nekaj kar ne bo nikoli zletelo dol v enem kosu. :)
telexdell ::
Bostjan_321 je izjavil:
Če pade 30 centi snega, pa ti cela streha, praktično 7m od žleba do slemena zdrsne dol ne bi rad tega dobil na glavo.
Paneli niso iz enega kosa ampak je med njimi razmak tudi nekaj cm. Več kot je snega, bolj se zbija v špranjah. Ti "klini" držijo sneg tako, da praktično nikoli ne zdrsne v enem kosu s cele strehe. Še več, če pada bolj moker sneg in takoj po sneženju padejo temperature bo sneg v špranjah zamrznil in ti bo ostal gor mesec in več. Vmes pa se bo počasi topil- podnevi bo tekla voda, ponoči se bo delal led. Nikoli ne veš, kdaj se bo to odločilo in zgrmelo dol. Že manj kot kvadratni meter velika ledena plošča, te pa lahko resno poškoduje, če pade nate.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Ce bo padl 30cm snega bomo vsi not :> Tisto kar je nad vhodom je pomaknjeno navzven in pade mimo vhoda.
30cm snega ni nekaj velik, toliko ga je vrglo tudi v letošnji zimi v enem sneženju. Padal je ponoči in dopoldan, popoldan so bili zunaj že otroci, ki so se valjali po svežem snegu in ne bi rad da jim takrat vse skupaj zdrsne na glavo.
Pač jaz imam od slemena proti žlebu 4 vrste celic, potem pa samo še cca pol metra strehe kjer naj bi bil linijski snegolov, ki se mi zdi da ne bo kos nalogi.
To kar imaš ti je popolnoma nerelavatno za moj primer in če imaš tako očitno ne rabiš snegolova, moja situacija pa je pač drugačna.
Bostjan_321 je izjavil:
Paneli niso iz enega kosa ampak je med njimi razmak tudi nekaj cm. Več kot je snega, bolj se zbija v špranjah. Ti "klini" držijo sneg tako, da praktično nikoli ne zdrsne v enem kosu s cele strehe. Še več, če pada bolj moker sneg in takoj po sneženju padejo temperature bo sneg v špranjah zamrznil in ti bo ostal gor mesec in več. Vmes pa se bo počasi topil- podnevi bo tekla voda, ponoči se bo delal led. Nikoli ne veš, kdaj se bo to odločilo in zgrmelo dol. Že manj kot kvadratni meter velika ledena plošča, te pa lahko resno poškoduje, če pade nate.
Paneli so, vsaj kolikor sem firbcal pri znancu, samo kak cm narazen med sabo. In njemu se ponavadi sneh podriča dol takoj ko neha snežit in se pokaže sonce. Samo tam se mu usuje na eno grmovje in se tudi otroci tam na zadržujejo.
Zgodovina sprememb…
Bostjan_321 je izjavil:
Paneli so, vsaj kolikor sem firbcal pri znancu, samo kak cm narazen med sabo. In njemu se ponavadi sneh podriča dol takoj ko neha snežit in se pokaže sonce. Samo tam se mu usuje na eno grmovje in se tudi otroci tam na zadržujejo.
Običajno je tako, da. Če pa pade moker sneg in takoj nato padejo temperature.... dokler ne bo spet plus bo sneg oz. večinoma led ostal na strehi. Mesec in pol, pa tudi več...
Še zadnja dilema :)
a) dati vse panele na eno stran in snegobrane med panele ter linijskega na dno. Nisem vedel za to opcijo da imaš neke lovilce že med paneli, zdej vprašanje koliko so zares učinkoviti.
b) dati panele na dve strani, kjer si omejen da mora biti na vsaki strani vsaj 16 panelov, ker morajo biti to ločeni stringi in je minimum 16 panelov na string
a) dati vse panele na eno stran in snegobrane med panele ter linijskega na dno. Nisem vedel za to opcijo da imaš neke lovilce že med paneli, zdej vprašanje koliko so zares učinkoviti.
b) dati panele na dve strani, kjer si omejen da mora biti na vsaki strani vsaj 16 panelov, ker morajo biti to ločeni stringi in je minimum 16 panelov na string
Bostjan_321 je izjavil:
Še zadnja dilema :)
Sem pred časom videl poškodovan panel SE, kjer je bilo zdrobljeno steklo in zvit okvir. Kot najverjetnejši vzrok poškodbe je bil omenjen sneg na strehi. Čez dan so bile temperature nad 0°C, kar je povzročilo taljenje snegu na slemenu. Voda je potem tekla pod paneli do snega, na robu strehe, od koder pa ni mogla odteči. Ponoči so temperature padle in voda je zmrznila. Naslednje dneve so se stvari ponavljale in led pod panelom se je kopičil-podobno kot rastejo ledene sveče s strehe. Posledica je bila uničen panel...
Likalnik ::
Kontaktiraš zavarovalnico...nov panel na streho.....ko te vprašajo zakaj je do tega prišlo...se narediš neumnega kot, da si zaključil samo prvih 5 razredov os.šole in rečeš, da ne veš.
zgodba zaključena...živimo naprej
Kontaktiraš zavarovalnico...nov panel na streho.....ko te vprašajo zakaj je do tega prišlo...se narediš neumnega kot, da si zaključil samo prvih 5 razredov os.šole in rečeš, da ne veš.
Izgubljene proizvodnje ti ne bo nihče povrnil. Izgubljenega časa ti ne bo nihče povrnil... Če pa ob postavitvi SE predvidiš možne vidike tveganja in jih kolikor je možno omiliš imaš kasneje manj izgubljenih kWh in manj izgubljenega časa.
wcpapir ::
Takle primer bi spadal pod strojelomno zavarovanje, ki ga večina, ki ima sklenjeno zavarovanje za SE nima pod kritji. Pa tudi če je, se odbija amortizacija itd. Jaz bom pod paneli imel grelni kabel napeljan. Ravno toliko, da ga vklopim ko gre sneg in sem zjutraj pripravljen na proizvodnjo elektrike.
Bostjan_321 je izjavil:
Kaj hočeš povedat ?
Če boš na vsak način želel zadržati sneg na strehi, ti lahko pride tudi do poškodbe panelov. Če sneg nikakor ne sme pasti s strehe bi moral razmisliti kako spraviti vodo s strehe. Nenazadnje, tudi ledena sveča lahko koga ali kaj poškoduje.
PS mogoče bi električno gretje žleba in/ali spodnjega snegobrana tveganje omilila? Nenazadnje boš imel "zastonj" elektriko.
PrimoZ_ ::
Ima kdo izkušnje s firmo Sončni sistemi in paneli Austa AU380-30-MH ?
Kolega izbira ponudbe in od desetih ponudb so oni najcenejši, 400€ do naslednje ponudbe in 1500€ do najdražje. So tudi edina firma z Austa paneli, vsi ostali imajo LONGi, Jolywood, jinko ali canadiansolar.
Kolega izbira ponudbe in od desetih ponudb so oni najcenejši, 400€ do naslednje ponudbe in 1500€ do najdražje. So tudi edina firma z Austa paneli, vsi ostali imajo LONGi, Jolywood, jinko ali canadiansolar.
Jaz bom pod paneli imel grelni kabel napeljan. Ravno toliko, da ga vklopim ko gre sneg in sem zjutraj pripravljen na proizvodnjo elektrike.
Torej ogrevaš panel s spodnje strani, da se sneg sproti tali ravno toliko da takoj zdrsne dol ?
Zanimivo da tega ni nihče od ponudnikov omenil.
Bostjan_321 je izjavil:
Kaj hočeš povedat ?
Če boš na vsak način želel zadržati sneg na strehi, ti lahko pride tudi do poškodbe panelov. Če sneg nikakor ne sme pasti s strehe bi moral razmisliti kako spraviti vodo s strehe. Nenazadnje, tudi ledena sveča lahko koga ali kaj poškoduje.
PS mogoče bi električno gretje žleba in/ali spodnjega snegobrana tveganje omilila? Nenazadnje boš imel "zastonj" elektriko.
Trenutno ledenih sveč ni, niti ne vem kako naj bi bile. Podstrešje je izolirano, kaj veliko toplote ne gre ven skozi streho.
Kar pa se topi od sonca gre pa v žleb.
Zgodovina sprememb…
Ima kdo izkušnje s firmo Sončni sistemi in paneli Austa AU380-30-MH ?
Vem da ponavadi cena ne laže, oz. dobiš kolikor plačaš ampak glede na to da so sedaj v zadnjih mesecih vsi dvignili cene za 30%, dopuščam možnost da gre za čisto korektno firmo ki je malo manj požrta.
Meni ponujajo Austa Solar? Tole je ok?
Sončni sistemi ?
Si se potem odločil za te panele, izkušnje ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
Bostjan_321 je izjavil:
Trenutno ledenih sveč ni, niti ne vem kako naj bi bile. Podstrešje je izolirano, kaj veliko toplote ne gre ven skozi streho.
Kar pa se topi od sonca gre pa v žleb.
Sedaj se ti začne topiti sneg na slemenu in potem voda zmoči sneg malce nižje. Ko pa boš imel na strehi panele in snegobrane pa bo sneg zdrknil iz panelov in se nakopičil ob snegobranu, kar bo otežilo odtok vode v žleb, katera bo iz slemena po prostoru pod paneli odtekala do snega na robu strehe. Torej voda ne bo močila le snega pod sabo ampak bo vsa voda močila sneg na robu strehe.
Saj to ni zelo verjetno, da bi se zgodilo. Sem se pa na to spomnil, ko sem bral o tvojih razmišljanjih glede snegobranov.
Vsej tej komplikaciji se izognem če razporedim panele na dva dela strehe. Sicer nekaj izplena izgubim ampak potem nimam nobenih skrbi glede snega.
Zdej samo preverjam ali res rabim vsaj 16 panelov na vsaki strani. Ko sem bral to temo naj se paneli ne bi več vezali v string ker so optimizatorji.
Zdej samo preverjam ali res rabim vsaj 16 panelov na vsaki strani. Ko sem bral to temo naj se paneli ne bi več vezali v string ker so optimizatorji.
l0g1t3ch ::
Ne se preveč sekirat glede firm, polovico jih čez 10 let ne bo več.
Tako slovenskih monterjev, kot kitajskih proizvajalcev panelov.
Če že gledaš monterje in da bodo obstajali na dolgi rok, so največje verjetnosti pri raznih gen-i, ece, ...
Jaz sem recimo mislil da je SOL Navitas neka resna firma, pogledaš AJPES in je uradno 1 zaposlen.
Tako slovenskih monterjev, kot kitajskih proizvajalcev panelov.
Če že gledaš monterje in da bodo obstajali na dolgi rok, so največje verjetnosti pri raznih gen-i, ece, ...
Jaz sem recimo mislil da je SOL Navitas neka resna firma, pogledaš AJPES in je uradno 1 zaposlen.
jabe ::
mine kaj točno? jaz sem šla to gledati, pa mi boste morali malo razložiti. Imaš sol navitas, ki je z nami od 2008, kjer je res po novem eden zaposlen, potem imaš na istem naslovu sol navitas investicije. Družbenik prvega je spet neka firma MFCE, družbenik drugega je Gen-i ali spet eden izmed genijev najbrž, ne vem kok podfirm je to... V glavnem zastvaljeno tako, kot se onemanband ponavadi ne gre... Plan-net solar ravno tako. Od 2011, vse razvejano v PM. Ni to ravno janez novak, s.p, ki jih je pa res zdele tok, da se drek dela. Eni se trudijo biti resni, drugi zavohali priliko kot par let nazaj, ko je vsak se šel gradbenika vseh podsort ali pa avtošvercerja. Tle je tem prvim janezom novakom res težko, so pa...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
Takle primer bi spadal pod strojelomno zavarovanje, ki ga večina, ki ima sklenjeno zavarovanje za SE nima pod kritji. Pa tudi če je, se odbija amortizacija itd. Jaz bom pod paneli imel grelni kabel napeljan. Ravno toliko, da ga vklopim ko gre sneg in sem zjutraj pripravljen na proizvodnjo elektrike.
in spet, strojelomno zavoravanje ni kar denar takoj - bo nekoga prekleto zanimalo, zakaj je panel počil. ker strojelomnega zavarovanja ni, če je zadeva še v garanciji in če bi vzrok padel pod garancijo. lahko se dela človek neumnega kolikor hoče, ampak se bo moral razviti v pametnega, da bo vedel, koga zdaj terjati - izvajalca ali zavarovalnico, drugače gre iz žepa.
mine kaj točno? jaz sem šla to gledati, pa mi boste morali malo razložiti. Imaš sol navitas, ki je z nami od 2008, kjer je res po novem eden zaposlen, potem imaš na istem naslovu sol navitas investicije. Družbenik prvega je spet neka firma MFCE, družbenik drugega je Gen-i ali spet eden izmed genijev najbrž, ne vem kok podfirm je to... V glavnem zastvaljeno tako, kot se onemanband ponavadi ne gre... Plan-net solar ravno tako. Od 2011, vse razvejano v PM. Ni to ravno janez novak, s.p, ki jih je pa res zdele tok, da se drek dela. Eni se trudijo biti resni, drugi zavohali priliko kot par let nazaj, ko je vsak se šel gradbenika vseh podsort ali pa avtošvercerja. Tle je tem prvim janezom novakom res težko, so pa...
Če ti je pomemben kriterij da bo firma z nami še čez desetletja potem je najbolj ziheraška opcija res kak petrol, gen-i, ece,...
To kar opisuješ glede sol navitas, se mi zdi pripravno da če kaj zasškriplje zaprejo ono firmo z enim zaposlenim, pa odprejo novo stranke naj se pa jebejo.
Pa ne pravim da bodo to naredili ali da so slaba firma.
Samo razmišljanje. Sicer pa kot je že en pred mano napisal čez 10 ali 20 let polovico firm itak ne bo več.
zato gledaš tiste, ki so že 10+ let v tem. jih je kar nekaj in bodo tudi najdlje obstale. Ker ni domet zgolj netmetering gospodinjstev v tem fohu. pa blokirani ne smejo biti. je že fajn, da bodo s tvojo aro lahko material nabavili...
Načelno je vseeno, če gre firma, katera ti postavi SE čez npr. dve leti v likvidacijo. Ona itak odgovarja le za montažo, za katera dela je splošna garancija eno leto. Garancijo za panele, razsmernik... pa daje proizvajalec te opreme in ne izvajalec del. Torej je vseeno, če ti SE postavi npr. GEN-i in boš čez 20 let, ko ti bo npr. crknil optimizer opazil, da SolarEdge ne obstaja več- bodisi je propadel ali pa ga je kupil kak ABB.
Sam bi bil bolj previden pri izbiri solarnih panelov. Tam obstaja največja nevarnost, da kljub 10..15...30 letni garanciji kakšne Kitajske firme ob okvari panela ne bo več ali da ti enostavno ne bo priznala garancije. Jo boš pa seveda lahko tožil- na Kitajskem.
Sam bi bil bolj previden pri izbiri solarnih panelov. Tam obstaja največja nevarnost, da kljub 10..15...30 letni garanciji kakšne Kitajske firme ob okvari panela ne bo več ali da ti enostavno ne bo priznala garancije. Jo boš pa seveda lahko tožil- na Kitajskem.
Da panelas ne prizna ničesar, ni treba delec hoditi... Panel se pač da drugi. Je tudi najcenejši v vsej zgodbi in najlažje zamenljiv.
V garanciji izvajalca imam pa jaz:
Nosilna konstrukcija: 1o-letna garancija na proizvod - garancija proizvajalca in izvajalca;
- Zamakanje: 1o-letna garancija, da ne bo prislo do puscanja strehe kot posledice
montaze soncne elektrarne:
- Jamstvo ivrajalca na izvedbo in ves ostali material, razen na
varovalke in prenapetostno zascito znasa 2leti.
- Zakonsko dolocena garancija za tehnicno blago in dvoletno obvezno jamstvo
za skladnost blaga s prodajno pogodbo.
Paneli pa res niso važni... Potrošna roba v vezi z vsem ostalim kar gre lahko narobe.
V garanciji izvajalca imam pa jaz:
Nosilna konstrukcija: 1o-letna garancija na proizvod - garancija proizvajalca in izvajalca;
- Zamakanje: 1o-letna garancija, da ne bo prislo do puscanja strehe kot posledice
montaze soncne elektrarne:
- Jamstvo ivrajalca na izvedbo in ves ostali material, razen na
varovalke in prenapetostno zascito znasa 2leti.
- Zakonsko dolocena garancija za tehnicno blago in dvoletno obvezno jamstvo
za skladnost blaga s prodajno pogodbo.
Paneli pa res niso važni... Potrošna roba v vezi z vsem ostalim kar gre lahko narobe.
DamijanD ::
Hmm še vedno ne vem ali naj pri SE povečamo varovalke na 3x25 ali naj ostanemo na 3x20.
Situacija: dve stanovanji (štedilnika sta oba elek.), TČ za sanitarno, ... porabo imamo dobrih 10k kWh letno
V prihodnosti verjetno pride TČ za ogrevanje hiše (kolk močna nimam pojma, gre pa zdaj okrog 1500l kurilca) + verjetno kakšen EV (ampak to se doma polne večinoma z majhno močjo, glede na odgovore iz sosednje teme).
Ima kdo kakšno mnenje?
Situacija: dve stanovanji (štedilnika sta oba elek.), TČ za sanitarno, ... porabo imamo dobrih 10k kWh letno
V prihodnosti verjetno pride TČ za ogrevanje hiše (kolk močna nimam pojma, gre pa zdaj okrog 1500l kurilca) + verjetno kakšen EV (ampak to se doma polne večinoma z majhno močjo, glede na odgovore iz sosednje teme).
Ima kdo kakšno mnenje?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
miko22 ::
Jaz pa svetujem, da pustiš kot maš, če boš opazil, da "peša", pa pol menjaš. Zakaj bi dajal več denarja, če ni treba.
Daniel ::
Ker bo lahko sedaj v štartu naredil večjo elektrarno v netmetering sistemu, če bo kasneje povečeval pa se mu zna zgoditi, da bo padel v nov sistem.
tig-wig ::
Meni pridejo montirat v tem tednu bi v soboto pa je deževalo 8,5KW moduli so trina vertex.
Hmm še vedno ne vem ali naj pri SE povečamo varovalke na 3x25 ali naj ostanemo na 3x20.
Ima kdo kakšno mnenje?
Brez TČ in brez EV pa poraba 10 k kWh? Dobro ti to kuriš elektriko.
Drugače pa- moč glavnih varovalk in porabljena energija nista v direktni korelaciji. Lahko imaš zelo nizko porabo pa potrebuješ zelo veliko moč in obratno. Ko boš imel EV ga boš verjetno polnil preko noči, takrat pa ne boš uporabljal obeh štedilnikov. TČ ti bo v največjem mrazu brez grelcev dodala do 4 kW moči. Torej pojdi na portal "Moj elektro" in si poglej 15. min. odčitke moči. Če ti kakšna konica gre čez 10 kW potem ti bo s TČ lahko nastopil kdaj kak problem zato povečaj moč glavnih varovalk. Drugače pusti kot je.
saj je napisal, da gre za dve gospodinjstvi in obe kuhata na štrom, pa še SV se tudi ogreva na štrom... Nič posebej posebnega torej.
Bi pa jaz sigurno v tem primeru (torej, da je v planu še TČ za ogrevanje) povečala varovalke. Pa ne zaradi varovalk samih, to bi drugače šele po potrebi, ampak zato, da bi lahko potem prosila za soglasje za večjo SE - odnosno 13,6kW. Ker brez skrbi, da pri 1500L olja bo šlo vsaj 5000kWh za kurjavo in boste rabili te "viške", ki to potem ne bodo več.
Bi pa jaz sigurno v tem primeru (torej, da je v planu še TČ za ogrevanje) povečala varovalke. Pa ne zaradi varovalk samih, to bi drugače šele po potrebi, ampak zato, da bi lahko potem prosila za soglasje za večjo SE - odnosno 13,6kW. Ker brez skrbi, da pri 1500L olja bo šlo vsaj 5000kWh za kurjavo in boste rabili te "viške", ki to potem ne bodo več.
saj je napisal, da gre za dve gospodinjstvi in obe kuhata na štrom, pa še SV se tudi ogreva na štrom... Nič posebej posebnega torej.
Dolgo sta tudi v naši hiši bili dve gospodinjstvi pa se je porabe elektrike gibala med 4,5 in 5,5 MWh letno, zato se mi 10 MW le za gospodinjstvo zdi veliko.
Sam bi vsekakor pred povečevanjem moči glavnih varovalk preveril, kako lahko brez odrekanj spravim porabo elektrike v normalne okvire in nato pri pristojnem elektro podjetju preveril, če bo postavitev SE sploh možna in kakšno lahko ima največjo moč. Vedno več je namreč zavrnitev postavitve ali omejitev moči SE.
4500kWh za dve familiji ni normalen okvir, če obe kuhata na štrom in ogrevata sanitarno vodo na štrom.
Cca 350 - 400kWh/mesec, smo imeli porabo v stanovanju, torej tm nekje 4,5MWh letno.
Ogrevanje in topla voda na plin, brez klime, led osvetlitev.
Tako da 10mwh za dve stanovanji in še TČ za toplo vodo je čist realno.
Ogrevanje in topla voda na plin, brez klime, led osvetlitev.
Tako da 10mwh za dve stanovanji in še TČ za toplo vodo je čist realno.
OK.d ::
Snegobrane pa mislijo dati one metrske trikotne? Vijačen 3x na meter dolžine? Takšne sem videl na S-metalu (pločevina brez posipa) potlačene, potrgane. Te odsvetujem, prav tako je vprašljivo pritrjevanje konstrukcije v pločevino, precejšnja verjetnost zamakanja.
Zato je pa ta varijanta zanimiva.
https://www.pocenielektrika.si/son%C4%8...
LPOK.d
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OK.d ()
Djuro ::
Hiša, 240m2, starost 80 let, dva odrasla, dva najstnika, voda na bojler, steklokeramika, vsak dan se kuha doma, kruh pečemo sami, + peč na olje (radiatorji, 1100l na sezono), 5,5MWh na leto.
Potem smo dali sončno 9,4 MW (obrnjena skoraj na V), prvo leto viška 3MWh, naslednje leto še toplotna (ogravanje + voda), 1.7MW viška. Očitno je bojler za SV požgal še pa još štroma. Toplotna kaže COP 3,7.
Moje izkušnje: če imaš denar oz. si lahko privoščiš, se sončna splača. Sploh dokler so pogoji kakršni so.
Potem smo dali sončno 9,4 MW (obrnjena skoraj na V), prvo leto viška 3MWh, naslednje leto še toplotna (ogravanje + voda), 1.7MW viška. Očitno je bojler za SV požgal še pa još štroma. Toplotna kaže COP 3,7.
Moje izkušnje: če imaš denar oz. si lahko privoščiš, se sončna splača. Sploh dokler so pogoji kakršni so.
mertseger ::
pol3ni ::
4500kWh za dve familiji ni normalen okvir, če obe kuhata na štrom in ogrevata sanitarno vodo na štrom.
Ja bo kar držalo to je zelo majhna poraba.Pri meni je poraba 6800 kWh,pa nas je šest oseb.Spodaj starša zgoraj jaz z družino.Pa imamo poleti sanitarno vodo ogrevano z solarnimi paneli.
Brez TČ in brez EV pa poraba 10 k kWh? Dobro ti to kuriš elektriko.
Torej pojdi na portal "Moj elektro" in si poglej 15. min. odčitke moči.
Kot so že drugi rekli TČ mamo za SV (v hiši je 6 oseb)
Drugače pa iz glave: 2x štedilnik in pečica na elektriko (ind. + steklo keramična), 2x hladilnik, 2x zmrzovalna skrinja, 2x TV (večinoma kr vključena), en PC server, + PC ki je stalno vključen čez dan, peč na olje + 4 pumpe, ...
Kuha se praktično v obeh kuhinjah vsak dan.
Poraba v poletnih mesecih je dobrih 700kWh, pozimi pa okrog 950kWh, lani je bilo skupaj to 10,1MWh - a je to veliko ali malo pa ne znam ocenit. Se mi pa zdi, da bi težko bistveno zmanjšali porabo (ker bi lahko varčevali samo pri teh manjših porabnikih (razna elektronika))
A kdo ve a Moja energija (elektro energija) ima tudi 15 minutne odčitke moči, nekako ne najdem tega na portalu ?
J.McLane ::
Sem šel za nazaj gledat in se tale korona kar pozna na deležu gospodinjske elektirke, v 2020/21 je bilo 17% povišanje, ker smo bili več doma.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Sem zdaj našel portal moj elektro, ki ima vse podatki, ki bi jih pričakoval na strani ponudnika - sploh nisem vedel, da obstaja :-)
Kot so že drugi rekli TČ mamo za SV (v hiši je 6 oseb)
Drugače pa iz glave: 2x štedilnik in pečica na elektriko (ind. + steklo keramična), 2x hladilnik, 2x zmrzovalna skrinja, 2x TV (večinoma kr vključena), en PC server, + PC ki je stalno vključen čez dan, peč na olje + 4 pumpe, ...
Kuha se praktično v obeh kuhinjah vsak dan.
Poraba v poletnih mesecih je dobrih 700kWh, pozimi pa okrog 950kWh, lani je bilo skupaj to 10,1MWh - a je to veliko ali malo pa ne znam ocenit. Se mi pa zdi, da bi težko bistveno zmanjšali porabo (ker bi lahko varčevali samo pri teh manjših porabnikih (razna elektronika))
A kdo ve a Moja energija (elektro energija) ima tudi 15 minutne odčitke moči, nekako ne najdem tega na portalu ?
4 pumpe? Če ima vsako gospodinjstvo svoj ogrevalni krog in imaš eno pumpo za kroženje sanitarne vode, zakaj potrebuješ 4? Ti vodo iz kotla skozi bojler tudi poganja OČ?
Drugače pa- svetujem ti, da si nabaviš nek registrator porabljene elektrike (tak za v vtičnico stane nekaj EUR) in ga daj izmenjaje na posamezen hladilnik/ skrinjo- vsaj za dva tedna na vsakega. Sumim, da je vzrok velike porabe tu nekje.
PS nas je živelo v isti hiši 7. Sicer smo kuhali na plin kar pomeni 70 kWh porabe plina na štedilnik. Ker je indukcija precej bolj varčna od plina bi z obema štedilnikoma na elektriko porabil mogoče 100 kWh. Torej bi porabli med 5700 in 6700 kWh/leto. Danes pa so električni porabniki, svetila, naprave v stand by... precej bolj varčni, kot so bili pred 10...15 leti.
PSS- imaš cirkulacijo sanitarne vode in vodo greješ na elektriko? To lahko porabi kar precej elektrike in so kakšni urniki kroženja zelo priporočljivi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Sicer je to že konkretno offtopic debata ampak:
- SV ogreva TČ (špirala v spodnjih 2/3 bojlerja)
- kotel pa ima 2 ogrevalna kroga, 1x krog za "kamin oz. krušno peč", 1x za dodatno špiralo (zgornjo tretjino) v bojlerju za SV - ampak če se ne motim pumpe niso nek ogromen porabnik, tako da niti ni pomembno zelo.
Dejansko imam ta projekt trenutno v teku, da bom za nekaj porabnikov uvedel merjenje porabe (shelly + HA)...
- SV ogreva TČ (špirala v spodnjih 2/3 bojlerja)
- kotel pa ima 2 ogrevalna kroga, 1x krog za "kamin oz. krušno peč", 1x za dodatno špiralo (zgornjo tretjino) v bojlerju za SV - ampak če se ne motim pumpe niso nek ogromen porabnik, tako da niti ni pomembno zelo.
Dejansko imam ta projekt trenutno v teku, da bom za nekaj porabnikov uvedel merjenje porabe (shelly + HA)...
Sem preveril na moj elektro in najvišja konica, ki sem jo našel je dobre 6kW, kar glede na napisano zgoraj (TČ ~4kW, avto polnenje zgolj na šuko ) zgleda, da bi moralo potem 3x20A bit dovolj...
MadMax ::
"Konica" je 15-minutno povprečje...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()