Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi

feryz ::
Ne, ne, ne. Še enkrat. Govori se o 1000 evrih izgube na glavo.
To pomeni, količinsko, približno 10 MWh elektrike. Toliko naj bi dobavitelji šenkali vsakemu metrašu, da imajo, logično, toliko izgube.
Z drugimi besedami, prevzamejo od vsakega metraša 10 MWh elektrike, ki je vredna 0,0 evra in mu jo dajo nazaj po nabavni ceni 10,8 c/kWh.
Da je nabavna enaka prodajni verjamejo samo največji bedaki.
Skratka izmislili so si najbolj nor scenarij, ki si ga lahko, to prodajajo raji, ta jim pa verjame.
Btw, Sun contract, kot edini s 100 procentnim deležem metrašev, je imel lani kar lep dobiček.
Ni pa ta primerljiv s kakšnim belektronom, jasno. Preprodaja zraka ustvarja nedosegljive rvc-je in dobičke. To je, upam, jasno tudi največjim kretenom.
To pomeni, količinsko, približno 10 MWh elektrike. Toliko naj bi dobavitelji šenkali vsakemu metrašu, da imajo, logično, toliko izgube.
Z drugimi besedami, prevzamejo od vsakega metraša 10 MWh elektrike, ki je vredna 0,0 evra in mu jo dajo nazaj po nabavni ceni 10,8 c/kWh.
Da je nabavna enaka prodajni verjamejo samo največji bedaki.
Skratka izmislili so si najbolj nor scenarij, ki si ga lahko, to prodajajo raji, ta jim pa verjame.
Btw, Sun contract, kot edini s 100 procentnim deležem metrašev, je imel lani kar lep dobiček.
Ni pa ta primerljiv s kakšnim belektronom, jasno. Preprodaja zraka ustvarja nedosegljive rvc-je in dobičke. To je, upam, jasno tudi največjim kretenom.

Lonsarg ::
SunContract je pac izracunal da sicer ima generalno dobicek, mu pa posamezne stranke prinasajo izgubo. Logicno da se jih bo losal z namenom da dobicek zraste.
Petrol in E3 jih noceta sprejeti ker sta tudi naredila kalkulacijo. Geni jih sprejme ker je najbrz izracunal da je dober marketing vec vreden kot nek minimalen minus per nekaj strank.
Skrarka trg deluje, ni potrebe po nobeni subvenciji, ce se bo se Geni odlocil skenslat jih pac bo in bodo sli na drugo shemo. Bolj verjeten scenarij pa je, da bo drzava primaknila par miljonov :)
Petrol in E3 jih noceta sprejeti ker sta tudi naredila kalkulacijo. Geni jih sprejme ker je najbrz izracunal da je dober marketing vec vreden kot nek minimalen minus per nekaj strank.
Skrarka trg deluje, ni potrebe po nobeni subvenciji, ce se bo se Geni odlocil skenslat jih pac bo in bodo sli na drugo shemo. Bolj verjeten scenarij pa je, da bo drzava primaknila par miljonov :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Utk ::
SunContract je izgubil zaupanje. Jaz zdaj ne bi šel k njim pod nobenim pogojem. Oni imajo zdaj neke pogoje, kupiš baterijo, elektrarno, plačaš neke števce in ne vem kaj, čez 3 mesca se pa lahko spomnejo dodatno poljubno "nadomestilo" ali te pa kar vržejo iz pogodbe. Zdaj se lahko jebejo. Mislim da so si s to potezo na nek rok naredili več škode kot koristi.

joez7 ::
Polje foto v Šoštanju BO. Če že ne na vodi, pa na degradiranih površinah.
Infrastruktura TEŠ6 ma na razpolago ~ 700MW priklopne moči.
2Mm2 ali nekje 200ha panelov, če bodo temo dodali še hranilnike (2GWh) bo to kar lep nadomestek TEŠ6.
Tista bodoča sončna v Šoštanju ali v njegovi okolici nima nobene veze s polji teša. Vzankana bo v RTP Velenje. Pa k tvoji računici bo potrebno prišteti še nadomestek toplotnega ogrevanja. Plin ne bo glavno nadomestilo, torej boš moral od te SE odšteti še nekaj MW. Pa še zmanjka lahko na posamezne dni do 40 MW. To ke za eno Gorenje energije. Vi pa o 13 kWp.![]()
Je pa vse to (tudi v tvojem linku) narobe svet, kjer je 400 V začel napajati 20 kV. O teh težavah nima smisla pisati tukaj. Nekoč me je nekdo malo za ušesa, češ omrežnina in hranilniki. Praksa kaže da je denarja od pobrane omrežnine manj kot prej.Teta na agenciji za energijo je v zadregi, jasno da so ljudje zategnili pas, pa... več imate v članku Mervarja, če meni ne verjamete.
Ampak smo zgleda mafijci. Brez veze...
Šoštanj ima poleg TEŠ6 še dve plinski turbini https://www.te-sostanj.si/proizvodnja/p... ki skrbita tudi za daljinsko ogevanje (večidel leta sta dovolj).
Če toplote ne bo dovolj, se bo dodala še ena turbina (lokacija? Šoštanj? Gorenje? ali vzhodni del doline).
700MW je zgornja teoretična meja (pač polje + transformacija), je pa Eles 2021 že predvidel možnost priklopa reda "C" (nad 100MW) ravno v to zanko.
RTP Velenje 110KV pa je bolj vprašljivo.
V Velenju je projekt 2MWpik po občinskih stavbah - malo ali pa veliko?
Je pa res, da je tema fotavoltalike za nekatere kar žolčna.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Utk ::
Jaz imam eno elektrarno na petrolu, eno na gen-i, razmišljam da bi še tisto premaknil na gen-i, če le ne bi bilo kake frke z netmeteringom. Bo potem res imel petrol več dobička, če se me znebi, ali ima samo manj dobička kot bi lahko imel od mene?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

SunContract je pac izracunal da sicer ima generalno dobicek, mu pa posamezne stranke prinasajo izgubo. Logicno da se jih bo losal z namenom da dobicek zraste.Ha, ha, ha. Od kje pa ima dobiček?
Prodaja bale sena, da nadomesti ogromno izgubo iz naslova metrašev?
Svašta, res. Od vsakega kosa, ki ga prodaš, imaš izgubo, na koncu leta pa dobiček. Tako trgovino bi se šel tudi jaz.

Nekaj takega za 20KV https://resources.news.e.abb.com/attach...
reda MW.
reda MW.

00mare00 ::
SunContract je izgubil zaupanje. Jaz zdaj ne bi šel k njim pod nobenim pogojem. Oni imajo zdaj neke pogoje, kupiš baterijo, elektrarno, plačaš neke števce in ne vem kaj, čez 3 mesca se pa lahko spomnejo dodatno poljubno "nadomestilo" ali te pa kar vržejo iz pogodbe. Zdaj se lahko jebejo. Mislim da so si s to potezo na nek rok naredili več škode kot koristi.
to kar so naredili je res nesprejemljivo, vsaj tak je moj pogled. Enostransko spreminjanje pogodbe in pogojavanje z dodatnim nakupovanjem "njihovih naprav" pa lahko ostaneš pri nas? Očitno če se nekdo nekaj spomni, lahko spelje ne glede na to kaj je bilo na začetku podpisano in sklenjeno. Seveda, če bi stranka na redila kakšno spremembo so pa potem penali in stroški.
Lani oktobra so zahtevali, da kupiš napravo, ki ti bo ob viških izklapljala elektrarn oziroma kupiš baterijo oziroma greš k drugemu. Letos oktobra pa kupi batarijo ali pa pojdi drugam. Zanimivo je tudi to, kdaj so se obakrat odločili, da to strankam sporočijo.

Pa jo lahko vsaj sam kupiš ali moraš točno njihovo?
Poleg tega nikjer ne piše, da bo z baterijo (sicer nimam pojma, kaj naj bi ta nucala) mir.
Letos ja, drugo leto si bodo izmislili pa kaj drugega. Ko bodo ugotovili to, kar ostali še dolgo vemo. Da z njo ne rešiš popolnoma nobenega problema v vezi z netmeteringom.
Poleg tega nikjer ne piše, da bo z baterijo (sicer nimam pojma, kaj naj bi ta nucala) mir.
Letos ja, drugo leto si bodo izmislili pa kaj drugega. Ko bodo ugotovili to, kar ostali še dolgo vemo. Da z njo ne rešiš popolnoma nobenega problema v vezi z netmeteringom.

stara mama ::
Koliko mi je znano, od tistih ki so plačali napravo nekaj manj kot 400€ (ki seveda dela v škodo uporabnika) do zdaj te škatlice ni dobil še nihče.
Lansko jesen so bile grožnje, to jesen spet neka sprememba politike...
Očitno imajo poslovni model, da se vsak konec leta losajo nekaj netmetrašev in jim hkrati zasežejo vse viške.
Če vmes prodaš (in niti ne dobaviš) kakšno hudo precenjeno škatlico, je pa to dodatni bonus.
Tule so se o SC malo bolj razpisali:
https://evsvet.eu/viewtopic.php?f=6&t=1...
Da je to hudo neresna firma, je jasno že odkar se ukvarjajo s kriptom in prodajo NFTjev.
Lansko jesen so bile grožnje, to jesen spet neka sprememba politike...
Očitno imajo poslovni model, da se vsak konec leta losajo nekaj netmetrašev in jim hkrati zasežejo vse viške.
Če vmes prodaš (in niti ne dobaviš) kakšno hudo precenjeno škatlico, je pa to dodatni bonus.
Tule so se o SC malo bolj razpisali:
https://evsvet.eu/viewtopic.php?f=6&t=1...
Da je to hudo neresna firma, je jasno že odkar se ukvarjajo s kriptom in prodajo NFTjev.
Ekologija™ in Trajnost™

00mare00 ::
Suncontract je imel sistem, ki je bil meni osebno super . Elektrarno sem postavil in proizvajal sem cca 5000kWh viška na leto. Ta višek sem potem prenesel staršem, ki so imeli posledično nižji strošek. Ena elektrarna je pokrivala potrebe po električni energiji 2 hiš. Sedaj bo potrebno ta višek preusmeriti nekam drugam oziroam jih podariti dobavitelju. Razmišljam tudi o nakupu električnega avtomobila, vendar je to rentabilno dokler je letni net metering v igri (imam pa občutek, da je prihodnost letnega obračuna zelo pod vprašanjem in je samo vprašanje časa, ko bodo to vsi dobavitelji enostransko ukinili) . Potem ne vidim več računice

No tole je zanimivo (mal rabim podnapise) https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.ns...
Bo čas pokazal. Reklame (garancije) pa so od 3let, 10let in nekateri dajejo 15let.
Bomo videli.
Cen pa lepo dol (za lifepo4), 10kWh nekje 1000 do 1500€. Verjetno pa se da dobit še ceneje.
Koliko let bodo zdržale baterije ?
Bo čas pokazal. Reklame (garancije) pa so od 3let, 10let in nekateri dajejo 15let.
Bomo videli.
Cen pa lepo dol (za lifepo4), 10kWh nekje 1000 do 1500€. Verjetno pa se da dobit še ceneje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

Nekaj takega za 20KV https://resources.news.e.abb.com/attach...
reda MW.
Tile pa malce drugačen pristop do 4.7MW in 600V https://assets.new.siemens.com/siemens/...

telexdell ::
Suncontract je imel sistem, ki je bil meni osebno super . Elektrarno sem postavil in proizvajal sem cca 5000kWh viška na leto. Ta višek sem potem prenesel staršem, ki so imeli posledično nižji strošek. Ena elektrarna je pokrivala potrebe po električni energiji 2 hiš. Sedaj bo potrebno ta višek preusmeriti nekam drugam oziroam jih podariti dobavitelju. Razmišljam tudi o nakupu električnega avtomobila, vendar je to rentabilno dokler je letni net metering v igri (imam pa občutek, da je prihodnost letnega obračuna zelo pod vprašanjem in je samo vprašanje časa, ko bodo to vsi dobavitelji enostransko ukinili) . Potem ne vidim več računice
Za prenos viškov k staršem je obstajala shema skupnostne samooskrbe. Bila je malce bolj komplicirana kot SunConcract a še danes deluje.
Četudi bodo v bodočnosti ukinili ta sistem samooskrbe bo SE še vedno proizvajala elektrtiko brez nekih omembe vrednih stroškov. Če se bo premaknila poraba (polnjenje EV, priprava sanitarne vode, pranje...) na takrat ko SE obratuje se bo še vedno lahko izkoristilo nekaj cenejše elektrike iz SE. Če pa se bo nabavila naka baterija... Kakorkoli, SE na strehi je že amortizirana oz. odplačana z proizvedeno elektriko. Kolikor koli še dobim od nje ne bom na izgubi.

Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

alekskac ::
Pri vseh se obračunava mesečno.
Omrežnino pri vseh plačaš, viške štroma ti plačajo oz. skompenzirajo. Prenašajo se ne.
8 mesecev v letu plačaš malo ali nič, 4 mesece pa manj kot bi brez SE.
To je vsa umetnost.
V samogradnji se definitivno SE še splača, po lupitis cenah je pa vprašanje.
Po tvoji logiki se potem načeloma splača v obeh primerih (samo- ali lupitis-gradnja). 8 mesecev plačati malo ali nič je še vedno bolje kot 8 mesecev plačati polno porabo, ali se motim (sploh ker poleti tudi hladimo)? Zame načeloma samogradnja odpade, iz razlogov: strma streha, (kjer se ne počutim kompetetnega za montažo), pomanjkanje znanja, nekaj tudi zaradi garancije.

Kako ukinili, če pripravljajo zakon ali predpis, po katerem boš lahko, brez suncontracta, prenašal viške?
Drugo leto naj bi bil, navkljub ogromnim izgubam. Baje.
8 mesecev plačuješ malo ali skoraj nič, tako ali tako. Tako da tukaj prihrankov ni ravno gromozanskih.
Pozimi pa razpoloviš položnico, recimo.
Preračunati je treba.
Za velike porabnike ali ev-jaše je drugače. Tam se tudi pri mesecih brez gretja pozna.
Drugo leto naj bi bil, navkljub ogromnim izgubam. Baje.
8 mesecev plačuješ malo ali skoraj nič, tako ali tako. Tako da tukaj prihrankov ni ravno gromozanskih.
Pozimi pa razpoloviš položnico, recimo.
Preračunati je treba.
Za velike porabnike ali ev-jaše je drugače. Tam se tudi pri mesecih brez gretja pozna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()

Vprašanje kaj zdaj pomeni gromozansko oz. malo ali nič. Jaz imam v 8 mesecih najnižje porabe med 90 (minimum, junij) in 180 eur (maximum, marec in oktober) mesečni račun. Zimski 4 meseci so druga pesem, lahko tud 350 eur na mesec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

fujtajksel ::

Lonsarg ::
Prenasanje na drugo merilno mesto je nekaj popolnoma drugega kot prenasanje iz poletja v zimo.

Likalnik ::
tudi zame je bil Suncontract sistem super, oskrboval sem poleg svoje še dve drugi nepremičnini z EE.
letos sem šel na N-GEN, kjer smo dobili njihove števce preko katerih se bo lahko 80% viškov preneslo na druge objekte...še vedno bolje to kot pa 0.
kakorkoli, SC je tudi nam ponujal nakup pametnega števca po ceni slabih 400€, če bi se takrat odločil za ta števec (sem celo razmišljal v to smer) bi me pa letos obvestili, da moram kupiti pri njih hranilnik, drugače jih moram zapustiti....najbolje, kar sem naredil je to, da sem šel že ob prvem dopisu od njih stran.

Ti si že velik potem.
Definitivno se ti bi splačalo. Po normalnih cenah.
Hvala! Sem že dal prošnjo za ogled na Erasol, pa se mi niso oglasili, niti na mail. Moram še druge izvajalce mal podrezat. Njih sem prve, ker reklamirajo da imajo modul za zasilno napajanje ob izpadu omrežja (ni poceni, takle mamo pač). Tist modul bi mi zelo prav prišel, četud ne za TČ, saj imam v centralno še vedno vezan polenski kotel. Ob žledu 2014 nas je 7 dni zeblo kot cucke, in tud vode nismo imeli. Potem ko so pripeljali agregat, smo dobili itak samo po eno fazo, tko da moja TČ itak ne bi delala.

S temi moduli in ups-i je tako.
Delajo dolga leta dokler jih ne rabiš. Ko jih rabiš, ugotoviš, da ne delajo.
Žled in 7 dni ni faktor, brez veze za take situacije nekaj delati.
Drugo je, če se ti štrom obeša na dnevni ali tedenski bazi.
Delajo dolga leta dokler jih ne rabiš. Ko jih rabiš, ugotoviš, da ne delajo.
Žled in 7 dni ni faktor, brez veze za take situacije nekaj delati.
Drugo je, če se ti štrom obeša na dnevni ali tedenski bazi.

Ne, ni tako hudo. Lani enkrat, ob močnem sneženju 6 ur, drugače pa ni omembe vrednih izpadov. Kaj potem, agregat za nujo?
Zgodovina sprememb…

fujtajksel ::

sbawe64 ::
Ti si že velik potem.
Definitivno se ti bi splačalo. Po normalnih cenah.
Hvala! Sem že dal prošnjo za ogled na Erasol, pa se mi niso oglasili, niti na mail. Moram še druge izvajalce mal podrezat. Njih sem prve, ker reklamirajo da imajo modul za zasilno napajanje ob izpadu omrežja (ni poceni, takle mamo pač). Tist modul bi mi zelo prav prišel, četud ne za TČ, saj imam v centralno še vedno vezan polenski kotel. Ob žledu 2014 nas je 7 dni zeblo kot cucke, in tud vode nismo imeli. Potem ko so pripeljali agregat, smo dobili itak samo po eno fazo, tko da moja TČ itak ne bi delala.
Polenski kotel ne dela brez elektrike ? A je bil uplinjak z lambda sondo ?
Kaj je bil problem ? Nimaš bypassa pri obtočni črpalki, da gre topla voda naprej termosifonsko (sicer malo počasneje, ampak zebe te ne) ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

stara mama ::
To dela zgolj ko imaš peč v kleti (oz. nižje od radiatorjev)
Pr nam imamo v istem štuku, brez elektrike ogrevaš samo zgornjega.
Pr nam imamo v istem štuku, brez elektrike ogrevaš samo zgornjega.
Ekologija™ in Trajnost™

Polenski kotel je uplinjak. Ne rabi veliko elektrike, ampak rabi pa nekaj. Tud termosifonsko kroženje bi blo pri nas jako omejeno, ne glede na to če obrnem gravitacijsko zaporo na odprto, ker je malo višinske razlike kot pravi stara mama. Samo v mansardo gre malo, če obtočna črpalka ogrevanja ne dela. Kotel rabi napajanje za ventilator, elektroniko in kotlovsko črpalko. Tisto med žledom po eni fazi je zadoščalo za vse, kotel, ogrevanje, sanitarno vodo, hidropak, skrinje, hladilnik, računalnike, internet - vse je šlo. Malo sem moral čarat da sem spravil elektriko na vse kroge, ampak se je preživelo. Brez je bilo pa jako bedno 7 dni. Tuširat sva se morala it k hčerama v Domžale. Za wc kotličke sem na plinu v letni kuhni sneg talil ... Na srečo je bilo še neki snega ki ga pes ni poscal, padel je malo pred žledom.
Zgodovina sprememb…

No boš si postavil SE in hranilnik, bo tvoj razsmernik itak hibrid.
Boš ob pravilni izvedbi dobil tudi UPS sistem za celo hišo. Bo dovolj za en dan (ob varčevanju za dva), za kaj več pa rabiš agregat.
Glej samo, da ti dajo dovolj velik hranilnik (nekje za dnevno porabo), po tvoji porabi reda 30kWh. Ne pristat na kakega 5kWh - ni dovolj za moč in nima kapacitete.
5kWh lahko podpira samo 2kWpik. 20kWh pa nekje 8kWpik. Treba brat med vrsticami.
Trenutno so popularni hibridi od DEYE, maš pa tudi druge.
Se pa z razsmernikom tut oženiš, kar s tiče baterij (in optimizatorjev) - kar daš v štartu, je to. Poznejše dogradnje so kar zanimive. Nekoliko lažje je dodajat module v HV sistem, pri LV (50V) pa dokupiš celoten blok (sam se mora ujet z obstoječim).
Boš ob pravilni izvedbi dobil tudi UPS sistem za celo hišo. Bo dovolj za en dan (ob varčevanju za dva), za kaj več pa rabiš agregat.
Glej samo, da ti dajo dovolj velik hranilnik (nekje za dnevno porabo), po tvoji porabi reda 30kWh. Ne pristat na kakega 5kWh - ni dovolj za moč in nima kapacitete.
5kWh lahko podpira samo 2kWpik. 20kWh pa nekje 8kWpik. Treba brat med vrsticami.
Trenutno so popularni hibridi od DEYE, maš pa tudi druge.
Se pa z razsmernikom tut oženiš, kar s tiče baterij (in optimizatorjev) - kar daš v štartu, je to. Poznejše dogradnje so kar zanimive. Nekoliko lažje je dodajat module v HV sistem, pri LV (50V) pa dokupiš celoten blok (sam se mora ujet z obstoječim).

Pri Erasol mi je spletni kalkulator dal 15kWh baterijo, pa maksimalno soglasje za moj trenutni priključek dobrih 11kW. Sam to je spletni izračun. Do mene ni bilo nikogar. Če pride kak neumnost spet, greš itak v varčevalni način bivanja. Men je važno za kotel, hidropak in skrinje. Ostalo se mal pokrpa, TČ ni pomembna. A imajo inverterji še vhod za agregat? Ali pa vsaj za signal za zagon agregata?
Zgodovina sprememb…

Tale ma oboje. https://deye.com/sl/product/sun-5-6-8-1...
Sam vedi, da je gen port obremenljiv do nekje 6kW. Lahko ga maš tudi za mikro inverter ali za dirigirane porabnike. Odvisno kako nastaviš hibrida. (je pa zaželjen 3f gen.)
Tale ma tudi možnost powershavinga in popravljanja fazne simetrije proti omrežju. Tudi baterijo polni samo z viški panelov, pa še skrbi za uravnoteženo obremenitev omrežja (lahko nastaviš od 0 - 500W negativnega odjema iz omrežja, razliko pa pobira iz baterije ali v baterijo).
Glede na soglasje 11kW, lahko daš do nekje 16-20kWpik panelov.
Deye omogoča tri stringe (planiraj nekje med 350 in 450V po stringu), nekateri si naredijo (če streha omogoča) razporeditev tudi proti vzhodu in zahodu, poleg glavnine proti jugu. Pač čim dlje preko dneva.
Vzam si čas in preuč različne variante in izvedbe.
Pa pust njihov kalkulator, pejt na čim večjo baterijo, ki ti jo pokrije subvencija (ti jo itak subvencija pokrije), kasneje pa jo plačaš polno.
Aja glavne varovalke? 3x20A je soglasje max. 11kW, pri 3x25A pa max 13.2kW.
Sam vedi, da je gen port obremenljiv do nekje 6kW. Lahko ga maš tudi za mikro inverter ali za dirigirane porabnike. Odvisno kako nastaviš hibrida. (je pa zaželjen 3f gen.)
Tale ma tudi možnost powershavinga in popravljanja fazne simetrije proti omrežju. Tudi baterijo polni samo z viški panelov, pa še skrbi za uravnoteženo obremenitev omrežja (lahko nastaviš od 0 - 500W negativnega odjema iz omrežja, razliko pa pobira iz baterije ali v baterijo).
Deye omogoča tri stringe (planiraj nekje med 350 in 450V po stringu), nekateri si naredijo (če streha omogoča) razporeditev tudi proti vzhodu in zahodu, poleg glavnine proti jugu. Pač čim dlje preko dneva.
Pa pust njihov kalkulator, pejt na čim večjo baterijo, ki ti jo pokrije subvencija (ti jo itak subvencija pokrije), kasneje pa jo plačaš polno.
Zgodovina sprememb…

String ni nujno sestavljen iz 15S - je lahko tudi iz 2x15S. Pač poglej si specifikacije razsmernika.

MAlo boljša navodila https://www.deyeinverter.com/deyeinvert...

MadMax ::
Tebi se res ne da biti dosleden pri širjenju (pol)resnic?
11.04 in 13.6 pa res.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Tebi se res ne da biti dosleden pri širjenju (pol)resnic?
11.04 in 13.6 pa res.
Še sreča, ... .

Zadnjo besedo pa itak majo, ko ti izdajo soglasje. Men so dali 10kW (na 3x20A), omejitev pa mam nastavljeno na 9.8kW.
Sam razsmernik je 10kW, pa občasno pobegne na 10.6kW. Omejitev je na exportu (Inmeter).
Zaenkrat še mi ni zgrmelo ven. Je pa res da nad vsem bedi tudi HA (ob visoki obremenitvi izkljaplja, ob viških pa vkljaplja dodatne porabnike -grelo v bojlerju in grelo v baferju).
Sam razsmernik je 10kW, pa občasno pobegne na 10.6kW. Omejitev je na exportu (Inmeter).
Zaenkrat še mi ni zgrmelo ven. Je pa res da nad vsem bedi tudi HA (ob visoki obremenitvi izkljaplja, ob viških pa vkljaplja dodatne porabnike -grelo v bojlerju in grelo v baferju).

Ali ni 80% priključka - kar da 11.2kW, če že dlakama.

MadMax ::
No vidiš da znaš če hočeš 
Pa če bi že dlakal kot praviš, odvisno ali vzamejo na brez decimalk zaokroženo priključno moč ali z decimalko.
Z izjavo
si pa seveda popolnoma zadel žebljico na glavico

Pa če bi že dlakal kot praviš, odvisno ali vzamejo na brez decimalk zaokroženo priključno moč ali z decimalko.
Z izjavo
Zadnjo besedo pa itak majo, ko ti izdajo soglasje.
si pa seveda popolnoma zadel žebljico na glavico

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

jest10 ::

WaterBoy ::
Tale ma oboje. https://deye.com/sl/product/sun-5-6-8-1...
Kje si dobil cifro da lahko na gen port daš max 6kw?

Pa navodilih je več (do 12kW, priporočeno do 8kW). Zato sem tudi omenil do nekje..6.
Ko pa daš več se začnejo oglašat ventilatorji, najprej notranji pol pa še zunanji.
Če si kje blizu, misliš, da čuješ sesalec, ni prijetno, še posebej na to, da večidel časa deluje pasivno.
Tudi, ko deluje polnjenje ali praznjenje baterije, do nekje 3kW deluje pasivno, do nekje 4.5 delujejo notranji venti, naprej pa tudi zunanji. To je potrebno upoštevat, če ga maš v delavnici ali bivalnem prostoru. Tudi izgube hibrida, se gibljejo od 70W pa do nekje 200W v 24/7. Pač odvisno od obremenitve. To upoštevaj če je notri.
Kako se obnaša ko dela na panele, trenutno še nimam izkušenj.
Tole so samo opažanja, ko deluje kot UPS za hišo.
Ko pa daš več se začnejo oglašat ventilatorji, najprej notranji pol pa še zunanji.
Če si kje blizu, misliš, da čuješ sesalec, ni prijetno, še posebej na to, da večidel časa deluje pasivno.
Tudi, ko deluje polnjenje ali praznjenje baterije, do nekje 3kW deluje pasivno, do nekje 4.5 delujejo notranji venti, naprej pa tudi zunanji. To je potrebno upoštevat, če ga maš v delavnici ali bivalnem prostoru. Tudi izgube hibrida, se gibljejo od 70W pa do nekje 200W v 24/7. Pač odvisno od obremenitve. To upoštevaj če je notri.
Kako se obnaša ko dela na panele, trenutno še nimam izkušenj.
Tole so samo opažanja, ko deluje kot UPS za hišo.

WaterBoy ::
Aha zanimivo. Katerega pa imaš montiranega? 12k?Potem si pa res malo omejen z močjo. Sem mislil da če je 12k deye lahko tudi na back up port daš 12k sončno ali agregat :)

10k. Trenutno še poskusno.

bbbbbb2024 ::

V SLO. Je z računom (V-TAC DEYE 10), prodajalec pa mora registrirat serijsko številko na na tvoje ime in mail.
Maš pa kar nekaj ponudnikov v SLO in tujina. JAz se nagibam k nakupu v SLO - so inverterji (baje) zaklenjeni (nastavljeni - SODO) na regije (lokacijo). To ti bo gdo drug razložil.
Še najlažje je preko monterja - firme.
Drugače pa DEYE delajo, servisirajo tudi naši vzhodni sosedje (če se ne moti Bolgari).
V-TAC, Tut TAB, maš tut SUN, pač mal se zakoplji v to.
Mogoče ti tole pomaga "V-TAC is an international company with offices in Bulgaria, Dubai, UK, Hungary, Poland, Romania, India, Hong Kong, and Ireland".
Zdaj al je proizvodnja ali sam leplenje nalepk?
Maš pa kar nekaj ponudnikov v SLO in tujina. JAz se nagibam k nakupu v SLO - so inverterji (baje) zaklenjeni (nastavljeni - SODO) na regije (lokacijo). To ti bo gdo drug razložil.
Še najlažje je preko monterja - firme.
Drugače pa DEYE delajo, servisirajo tudi naši vzhodni sosedje (če se ne moti Bolgari).
V-TAC, Tut TAB, maš tut SUN, pač mal se zakoplji v to.
Mogoče ti tole pomaga "V-TAC is an international company with offices in Bulgaria, Dubai, UK, Hungary, Poland, Romania, India, Hong Kong, and Ireland".
Zdaj al je proizvodnja ali sam leplenje nalepk?
Zgodovina sprememb…