Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
hruske ::
Rabiš
1) stikalo, s katerim je mogoče odklopiti interno inštalacijo od omrežja (ki zna idealno preklop napravit avtomatsko),
2) inverter, ki je sposoben črpat iz baterij,
3) baterije.
1) stikalo, s katerim je mogoče odklopiti interno inštalacijo od omrežja (ki zna idealno preklop napravit avtomatsko),
2) inverter, ki je sposoben črpat iz baterij,
3) baterije.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
miko22 ::
So baterije nujne? Kolega je 1x reko, da je vključil vse naprave, da ni prišlo do preobremenitve, da je pridelano sproti porabil. Gre se samo za kratkotrajne manjke.
hruske ::
Nujen je odklop od omrežja, če hočeš legalno delovat v otočnem načinu in ne ogrožat kakega elektro delavca!
Potem je pa vprašanje kaj ti inverter podpira. Običajno se inverterji izklopijo, če vidijo, da omrežje ne dovaja napetosti. Če ti inverter zna delat v otočnem načinu, potem morda niti ne rabiš baterij, ampak moraš računat, da lahko pride oblak ali nevihta in ti "kratkotrajno zmanjka elektrike". Če ti je to ok, potem morda ne rabiš baterije.
Potem je pa vprašanje kaj ti inverter podpira. Običajno se inverterji izklopijo, če vidijo, da omrežje ne dovaja napetosti. Če ti inverter zna delat v otočnem načinu, potem morda niti ne rabiš baterij, ampak moraš računat, da lahko pride oblak ali nevihta in ti "kratkotrajno zmanjka elektrike". Če ti je to ok, potem morda ne rabiš baterije.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Bom kontaktiral monterja, ob bo vedel. Jaz samo rabim, da si skuham v tistem manjku elektrike kaki čaj, odprem žaluzije. Ostalo lahko čaka.
MadMax ::
Za žaluzije vzameš UPS. Če imaš kolikor toliko "pametno" narejen razvod kablov, bo en UPS zadosti za celo bajto.
Za čaj skuhat pa imaš nekje pospravljen mini plinski kamp koharček. Zavzame manj prostora kot škatla hrane za kanarčka.
Za čaj skuhat pa imaš nekje pospravljen mini plinski kamp koharček. Zavzame manj prostora kot škatla hrane za kanarčka.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
cendof ::
Pri viških se je kaj spremenilo ali je Petrol še vedno praktično edini, ki te nagradi s 40€ ob koncu leta? SunContract me zaenkrat ne zanima. Geni ne da nič, a ne? Pa drugi dobavitelji?
Jabe, ti si prestopila k Petrolu?
Sem na Suncontractu...prenosi špilajo, organizacija jim pa šepa, to je pa res. Zakaj te ne zanima?
Imam elektrarno na SolarEdge. Tip, ki mi jo je naredil je sicer vse ok, naredil, ampak sedaj ga že 3 leta ni blizu.
Kakšen je postopek da ga skenclam z dostopa do moje elektrarne kot izvajalca.
In če se kaj zgodi, na koga se sploh lahko pol obrnem? Namreč tip se nič ne odziva.
Zgoraj je nekdo pisal, mislim, da bi blo fajn to tu napisat, verjetno nisem edini.
Kakšen je postopek da ga skenclam z dostopa do moje elektrarne kot izvajalca.
In če se kaj zgodi, na koga se sploh lahko pol obrnem? Namreč tip se nič ne odziva.
Zgoraj je nekdo pisal, mislim, da bi blo fajn to tu napisat, verjetno nisem edini.
ge ::
Ne vem na koga se naj obrnem ali kaj lahko sploh storim glede moje težave?
Na kratko: v začetku decembra 2021 je bila podana vloga za soglasje,
soglasje sem dobil v začetku februarja 2022.
Paneli so zmontirani, razsmernik priklopljen, ....;
zataknilo se je pri pridobitvi "pogodbe o priključitvi".
Eden od uradnikov (ZL), ki je v elektro Maribor zadolžen za ta del, ima
očitno svoje pojme o poteku "časa" in izdaji pogodbe.
Poskušal sem se telefonsko pozanimati, zakaj traja izdaja pogodbe tako
dolgo.
V odgovor sem dobil obljube, prva je že mimo "do 15. marca", zdaj je
naslednja prestavljena na "konec marca". Torej dva meseca po izdanem
soglasju.
Počasi bo čas za izdajo pogodbe daljši od časa, potrebnega za izdajo
soglasja.
A je res toliko dela z izdajo pogodbe o priključitvi?
Imam občutek, da bo konec marca podobna zgodba v stilu: "pomembna sta
naslednja dva tedna".
Da ne govorim, kako težko je dobiti tega možakarja na telefon: ne dvigne
ali celi čas zasedeno.
Poskušal sem tudi pri nadrejenem na elek. Maribor, ampak nisem dobil kaj
več od floskule, da delajo transparentno.
Sprašujem vas, na koga se lahko obrnem, da bo zadeva stekla?
A ne obstaja zakonodaja, ki bi nalagala, v kolikšnem (razumnem) času od
izdanega soglasja mora biti izdana pogodba? Je to 14 dni ali 30 dni ...?
Mogoče kakšen naslov - inštitucija izven elektro MB, na katero naj se
obrnem, ker imam občutek, da so tam v nekem svojem časovnem svetu.
Na kratko: v začetku decembra 2021 je bila podana vloga za soglasje,
soglasje sem dobil v začetku februarja 2022.
Paneli so zmontirani, razsmernik priklopljen, ....;
zataknilo se je pri pridobitvi "pogodbe o priključitvi".
Eden od uradnikov (ZL), ki je v elektro Maribor zadolžen za ta del, ima
očitno svoje pojme o poteku "časa" in izdaji pogodbe.
Poskušal sem se telefonsko pozanimati, zakaj traja izdaja pogodbe tako
dolgo.
V odgovor sem dobil obljube, prva je že mimo "do 15. marca", zdaj je
naslednja prestavljena na "konec marca". Torej dva meseca po izdanem
soglasju.
Počasi bo čas za izdajo pogodbe daljši od časa, potrebnega za izdajo
soglasja.
A je res toliko dela z izdajo pogodbe o priključitvi?
Imam občutek, da bo konec marca podobna zgodba v stilu: "pomembna sta
naslednja dva tedna".
Da ne govorim, kako težko je dobiti tega možakarja na telefon: ne dvigne
ali celi čas zasedeno.
Poskušal sem tudi pri nadrejenem na elek. Maribor, ampak nisem dobil kaj
več od floskule, da delajo transparentno.
Sprašujem vas, na koga se lahko obrnem, da bo zadeva stekla?
A ne obstaja zakonodaja, ki bi nalagala, v kolikšnem (razumnem) času od
izdanega soglasja mora biti izdana pogodba? Je to 14 dni ali 30 dni ...?
Mogoče kakšen naslov - inštitucija izven elektro MB, na katero naj se
obrnem, ker imam občutek, da so tam v nekem svojem časovnem svetu.
Ge
DarwiN ::
Nesposobnost.. Najprej se je dvigoval čas za izdajo soglasja do 6++ mesecev. Nato so končno urgirali, odstranili direktorja (če prav razumem) in zdaj soglasje dobiš v "zmernih" treh mesecih.. Nesposobnežem pa očitno nihče ni povedal, da če bo naenkrat izdanih več soglasij, se bo naslednje ozko grlo odprlo pri izdaji teh pogodb za priključitev. Bi bilo očitno treba utrgat glavo tudi temu novemu direktorju in najet nekoga, ki je slišal za osnovni zakon o vzroku in posledici. Totalni idiocracy.
Tudi sam čakam slabe tri tedne na to usrano pogodbo. Očitno lahko nanjo računam tam nekje okrog maja.
p.s.: prosim javi, če dobiš kak pameten kontakt.. Lahko na zs.
Tudi sam čakam slabe tri tedne na to usrano pogodbo. Očitno lahko nanjo računam tam nekje okrog maja.
p.s.: prosim javi, če dobiš kak pameten kontakt.. Lahko na zs.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Daniel ::
Jaz že od sredine januarja (prvi kontakt iz elektra, vloga podana oktobra) čakam na soglasje pri EM.To, da so vmes dobili soglasja že nakateri, ki so dali vlogo kasneje nima nobene veze. Kaj šele, da bi razmišljal o pogodbi o priključitvi... Zdaj ali jih je zdelala korona ali pa se namerno zavlačuje.
Pankracij ::
Če ima kdo SE pri Petrolu me zanimajo izkušnje glede kvalitete montaže, samega vzdrževanja...
Pankracij ::
Hitko ::
Ali kdo pozna prednosti/slabosti pri montaži panelov SE na opečno enovalovito kritino (t.i. mediteran ali Tondach) na betonski strehi med
1) Prevrtavanjem vala in pritrditev z vijakom v betonsko streho (na vrhu, nad luiknjo v korcu, dajo še neko tesnilo) - precej zanesljiv sistem v smislu da kaj burja ne odpihne
2) kljuke/sponke, ki se jih pritrdi na letve, ki so pritrjene na beton (baje bi morali malo oškrbiti vrh korca, da sponka gre lepo med korcema)?
Ali zna biti prevrtavanje problematično pri dvakrat pečeni kritini, ki je izredno trda(kot nr. Tondach) v smislu, da sem pa tja kak korec poči? Upam, da je tesnilo iz dovolj kvalitetnega materiala, da na soncu ne začne propadati po 10, 20 letih. Ko razmontiraš SE, moraš verjetno zamenjati prevrtane korce (nisem prepričan, da sistemi montaže vključujejo tudi razmislek o demontaži).
Pri navadnih korcih (eden spodaj, drugi zgoraj) je enostavneje, ker korec zamenjajo s kovinskim, ki ima že nameščen vijak za pritrditev.
1) Prevrtavanjem vala in pritrditev z vijakom v betonsko streho (na vrhu, nad luiknjo v korcu, dajo še neko tesnilo) - precej zanesljiv sistem v smislu da kaj burja ne odpihne
2) kljuke/sponke, ki se jih pritrdi na letve, ki so pritrjene na beton (baje bi morali malo oškrbiti vrh korca, da sponka gre lepo med korcema)?
Ali zna biti prevrtavanje problematično pri dvakrat pečeni kritini, ki je izredno trda(kot nr. Tondach) v smislu, da sem pa tja kak korec poči? Upam, da je tesnilo iz dovolj kvalitetnega materiala, da na soncu ne začne propadati po 10, 20 letih. Ko razmontiraš SE, moraš verjetno zamenjati prevrtane korce (nisem prepričan, da sistemi montaže vključujejo tudi razmislek o demontaži).
Pri navadnih korcih (eden spodaj, drugi zgoraj) je enostavneje, ker korec zamenjajo s kovinskim, ki ima že nameščen vijak za pritrditev.
c3p0 ::
Kakšno vzdrževanje? O čem ti to?
Čiščenje panelov, 24/7 nadzor nad delovanjem elektrarne, itd... kar naštevajo v svoji ponudbi.
Čiščenje je nepotrebno. Nadzor pa zgleda tako, da imajo oni dostop do SolarEdge tvojega računa. V mojem primeru je po obrokih crkoval razsmernik in sem jih jaz moral večkrat opominjat, da nekaj ne deluje pravilno.
stara mama ::
p7502161 Sem na Suncontractu...prenosi špilajo, organizacija jim pa šepa, to je pa res. Zakaj te ne zanima?[/st.citat naj bi izjavil:
Pa tržnica špila? se da za neko pametno ceno pr
Pa tržnica špila? se da za neko pametno ceno prodat viške?
cendof ::
Če prav razumem, je tržnica za pravne osebe, nakup na tržnici pa je tudi za fizične osebe. Prenosi in nato individualni dogovori pa tudi za fizične. Sem jim že nekajkrat pisal, da morda malce opišejo te scenarije, vendar ta odnos jim pa res šepa.
H` ::
Kakšno je trenutno stanje, a se sploh še splača it v to, glede na to, da ekosklada ni več?
so be it
Matevz96 ::
Kakšno je trenutno stanje, a se sploh še splača it v to, glede na to, da ekosklada ni več?
Če gledam našo domačo elektrarno (ki sicer obratuje šele dobrega pol leta) bi se splačalo tudi brez subvencije le predvidena doba poplačila bi se podaljšala za slabe dve leti.
#hooldthedoor
stara mama ::
Predvidevam, da vsi funkcionarji in vplivneži še niso prišli do svoje sončnice (sploh ob trenutnih čakalnih dobah), zato so tud spremembo netmeteringa mal zamaknili
Eni so mal pozno ugotovili, da se investicija skoraj zagotovo bo povrnila.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
H` ::
stara mama je izjavil:
Predvidevam, da vsi funkcionarji in vplivneži še niso prišli do svoje sončnice (sploh ob trenutnih čakalnih dobah), zato so tud spremembo netmeteringa mal zamaknili
Neuradne informacije predvidevajo nov razpis v maju, ve kdo kaj več?
so be it
Bostjan_321 ::
Ko ravno čakam na montažo SE, se mi je pojavilo vprašanje.
Kako napeljejo kabel iz strehe do razsmernika ?
Vem da bo šel po zunanji steni, ker bom v kratkem delal še fasado, ampak pred tem mislim kako pride na steno. Ali gredo do roba streha in čez rob, pa potem nazaj do stene in dol po steni.
Ali se kak strešnik zamenja s takim da ima neko luknjo skozi katero porinejo kabl ?
Vem da bo šel po zunanji steni, ker bom v kratkem delal še fasado, ampak pred tem mislim kako pride na steno. Ali gredo do roba streha in čez rob, pa potem nazaj do stene in dol po steni.
Ali se kak strešnik zamenja s takim da ima neko luknjo skozi katero porinejo kabl ?
wcpapir ::
Ne obremenjuj se z brezveznimi stvarmi, kabel bo kjer bo, če še nimaš fasade bi ga jaz dal pod njo, če bi bilo kdaj kaj narobe bo pač naslednji zunaj. Meni je popolnoma vseeno kje bo kabel in kam bodo kaj montirali, to so malenkosti, nepomembnosti ki se iz letale ne vidijo.
c3p0 ::
Ima kdo pri roki pogodbo Ekosklada za SE subvencijo?
Namreč rad bi eno SE prestavil na drug števec, pa me zanima če se s tem kaj krši pogodba, da ne bo treba vračat subvencije.
SE ostane kjer je, le števec bo drug (nov) in druga, sosednja zgradba bo vezana preko nje.
Namreč rad bi eno SE prestavil na drug števec, pa me zanima če se s tem kaj krši pogodba, da ne bo treba vračat subvencije.
SE ostane kjer je, le števec bo drug (nov) in druga, sosednja zgradba bo vezana preko nje.
Likalnik ::
Bostjan_321 je izjavil:
Ko ravno čakam na montažo SE, se mi je pojavilo vprašanje.
pri meni bodo šli skozi mrtev dimnik in iz strehe prišli v klet...kjer bo razsmernik
sloxl8 ::
Pri meni so šli skozi zračnik dimniške tuljave iz kleti (razsmernika) do podstrešja, nato po špirovcih, naredili preboj skozi pločevinasto streho. Preboj so zaprli s paroneprepustnim lepilnim trakom in purpenom.
PrimoZ_ ::
Pri meni so šli skozi zračnik dimniške tuljave iz kleti (razsmernika) do podstrešja, nato po špirovcih, naredili preboj skozi pločevinasto streho. Preboj so zaprli s paroneprepustnim lepilnim trakom in purpenom.
To se sliši zelo amatersko.
Purpen in salotejp, ki naj bi bila vodotesna naslednjih 20 ali 30 let... Kaj pa vem :)
Pri meni so šli skozi neuporabljen dimnik.
Da mi luknjajo streho jih sam nateram nekam.
Tako, da je čist legitimno vprašanje od Bostjan_321. To da ti gredo do roba napušča in potem čez rob pa spodaj nazaj do stene, zna zgledat malo češko. Če ti pa luknjajo streho je pa še 10x slabše.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
Gregor P ::
Sam sem tudi kar malo prebledel, ko sem prebral tole o luknjanju in selotejpu
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
sloxl8 ::
No, ni samo selotejp. Prej je bil narejen že preboj za sončne kolektorje in čez ta preboj je krovec namestil "pokrov", tako da je selotejp bolj sekundarna kritina.
Se opravičujem za prej nepopolne informacije.
Se opravičujem za prej nepopolne informacije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sloxl8 ()
To se sliši zelo amatersko.
Purpen in salotejp, ki naj bi bila vodotesna naslednjih 20 ali 30 let... Kaj pa vem :)
Pri meni so šli skozi neuporabljen dimnik.
Da mi luknjajo streho jih sam nateram nekam.
Tako, da je čist legitimno vprašanje od Bostjan_321. To da ti gredo do roba napušča in potem čez rob pa spodaj nazaj do stene, zna zgledat malo češko. Če ti pa luknjajo streho je pa še 10x slabše.
kako so pa potem prišli na streho?...jaz imam neuporabljen dimnik...kateri pa ne gleda ven na streho...in bo potrebno potem priti nekako skozi streho...na kakšen način se to izvede v praksi?...če se ne luknja strehe?
BigWhale ::
Vecina modernih stresnikov je taksnih, da imas tudi modele, ki imajo 'zracno rezo' in je spodnji del stresnik, ki nalega na spodnji stresnik, malenkost dvignjen in je v tisti rezi dovolj prostora za kable.
Jaz sem imel zracnik in sem ga odstranil. Tisti stresnik, ki je imel okroglo luknjo za zracnik sem pa nadomestil s takim, ki ima zracno rezo.
Jaz sem imel zracnik in sem ga odstranil. Tisti stresnik, ki je imel okroglo luknjo za zracnik sem pa nadomestil s takim, ki ima zracno rezo.
feryz ::
Jaz sem pa odbil zob spodaj pri ceglu, tako, kot se naredi pri vgradnji kljuke in kabel vtaknil noter.
Brez kilometrov forumskih litanij.
Zračniki so namreč previsko, na slemenu.
Brez kilometrov forumskih litanij.
Zračniki so namreč previsko, na slemenu.
Imam kovinsko kritino Gerard, nimaš kaj odbijat, ni nobenih rež med strešniki.
Kabel se je napeljal na vrhu pri selemenu kjer je reža za zračni kanal.
Skratka, malo bolj odprtih misli bodite, nimamo vsi ceglov :)
Kabel se je napeljal na vrhu pri selemenu kjer je reža za zračni kanal.
Skratka, malo bolj odprtih misli bodite, nimamo vsi ceglov :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bostjan_321 ()
Če imaš kovinsko kritino,so ti itak dali hangar vijake s podložko.
Par let premikanja, krčenja, raztezanja in preperevanja gumice, pa boš imel luknjo pri luknji. Da niti ne omenjamo kondenzacije okrog vijaka v lesu in trohnjenja lesa.
Ampak ok, tudi mi nismo za večno.
Par let premikanja, krčenja, raztezanja in preperevanja gumice, pa boš imel luknjo pri luknji. Da niti ne omenjamo kondenzacije okrog vijaka v lesu in trohnjenja lesa.
Ti pa ne veš ravno o čem pišeš :)
Ne razumem kaj si hotel povedati ? Meni niso nič vrtali v kritino.
Poglej si tu kako se montira.
https://www.bonmark.si/solarni-nosilci/
Nope, pojma nimam. Prav imaš.
Res nimaš. Lepo da priznaš.
Ti si avtomatsko mislih da gre za pleh, kot ga daš na kako drvarnico, ki je v enem kosu od žleba do slemena.
P.S. Me zanima če si dost dec, da priznaš svojo zmoto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
To je standardni postopek. Kot rečeno mešaš plehnato kritino v kosu od žleba do slemena, pa te maloformatne, ki so ubistvu velikosti kot par ceglov skup.
Imaš monterje in imaš monterje.
Priznam da je on imel dobre. Če so mu res naredili tako.
Nihče ni omenjal nobenega vrtanja, so kar vsi seznanjeni kako se pravilno postopa. Ni to posebnost gerarda, tudi decra je isto. V obeh primeri so strešniki visoki cca toliko kot običajni strešniki.
Opazil sem celo, da pri dostih ponudnikih SE, v spletnem obrazcu lahko izbereš tip kritine in imaš svojo postavko za maloformatno kovinsko kritino gerard/decra.
OK.d ::
Bostjan_321 je izjavil:
Ne razumem kaj si hotel povedati ? Meni niso nič vrtali v kritino.
Poglej si tu kako se montira.
https://www.bonmark.si/solarni-nosilci/
In kaj ti potem drži gor, sila teže?
LPOK.d
fikus_ ::
Kako se montirajo nosilci na Gerard, Decro, . . . Ti kritini sta pritrjeni z žeblji s "čelne" strani, tako da je ne moreš dvignit brez da bi odstranil žebelj. Ali na silo dvigujejo plošče med žeblji in vstavljajo nosilce?!
Za nosilce iz zgornjega linka si ne predstavljam, kako se montirajo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Razterat je treba streho, ja. Sicer na linku ni nič za pogledat, kako se montira.
Zato pravim, da je imel dobre monterje, če so se tega šli. Poraba časa je ogromna.
Poleg tega ni ravno lahko ohraniti kose nepoškodovane, ko se greš tega puljenja.
Ampak ok, povprečenemu lastniku hiše je slabo že če žleb pogleda gor, kaj šele da bi šel na streho in pokukal, kakšno je stanje pod paneli.
Zato je vse dobro, da le štrom teče.
Zato pravim, da je imel dobre monterje, če so se tega šli. Poraba časa je ogromna.
Poleg tega ni ravno lahko ohraniti kose nepoškodovane, ko se greš tega puljenja.
Ampak ok, povprečenemu lastniku hiše je slabo že če žleb pogleda gor, kaj šele da bi šel na streho in pokukal, kakšno je stanje pod paneli.
Zato je vse dobro, da le štrom teče.
ToniT ::
Kako se montirajo nosilci na Gerard, Decro, . . . Ti kritini sta pritrjeni z žeblji s "čelne" strani, tako da je ne moreš dvignit brez da bi odstranil žebelj. Ali na silo dvigujejo plošče med žeblji in vstavljajo nosilce?!
Odstranijo žeblje, dvignejo ploščo, vstavijo nosilec in ga pritrdijo in vrnejo ploščo nazaj. Nato jo ponovno pribijejo s čelne strani.
Simple as that.
še nekaj me zanima glede montaže...nekateri SE postavijo na neke nosilce...spet drugi baje, da jo pritrdijo oziroma naslonijo direktno na strešno kritino cegle...kar v praksi pomeni, da lahko cegli počijo pod težo SE.
seveda, ko sem monterju že predhodno omenil, da naj naredi tako, da cegli ne bodo počli oziroma, da SE naj ne nasloni na cegle ampak za to namenjene nastavke....je rekel, da to nič ne poka...in da oni SE naslonijo na cegle.
Sicer ko bo prišlo do montaže bom zahteval, da uporabijo te nosilce...v nasprotnem primeru mi naj pa da pisno garancijo, da bo cegle zamenjal, če bodo slučajno popokali.
kako so jo vam montirali? so uporabili te nosilce?
seveda, ko sem monterju že predhodno omenil, da naj naredi tako, da cegli ne bodo počli oziroma, da SE naj ne nasloni na cegle ampak za to namenjene nastavke....je rekel, da to nič ne poka...in da oni SE naslonijo na cegle.
Sicer ko bo prišlo do montaže bom zahteval, da uporabijo te nosilce...v nasprotnem primeru mi naj pa da pisno garancijo, da bo cegle zamenjal, če bodo slučajno popokali.
kako so jo vam montirali? so uporabili te nosilce?