» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
218 / 358
»»

DamijanD ::

GenI (oz. njihov monter) je kolegu omogočil Admin dostop - seveda po tem, ko sem kolegu pokazal kaj nekdo iz te debate pri GenI vidi.

wcpapir ::

Ima kdo kakšno idejo kako požgati 2 megavata viškov, nekaj bom spustil v talno na dvorišče (če bo le sneg), ostalih vsaj malce produktivnih idej pa praktično nimam. Meni je SE naredila to kar rabim za letos, čeprav sem ciljal na čimbolj "točno" okoli proizvodnje.

Greli smo se že prej na 24 stopinj +, letos bomo na 26.

ToniT ::

wcpapir je izjavil:

Ima kdo kakšno idejo kako požgati 2 megavata viškov, nekaj bom spustil v talno na dvorišče (če bo le sneg), ostalih vsaj malce produktivnih idej pa praktično nimam. Meni je SE naredila to kar rabim za letos, čeprav sem ciljal na čimbolj "točno" okoli proizvodnje.

Nabavi si Jacuzzi in ga grej na 40 stopinj.

hbgqzR ::

Wow, 2MWh viska, nice - zmeni se z bliznjo zlahto-znanci (sam najbolje ves, kako ste v odnosih, obiskovanji, oddaljenostjo in moznim prostorom), da naj imajo hladilne skrinje pri tebi, lahko tudi pod 'zabico', recimo. Nekaj koristnega pac za ozjo 'skupnost'.

Likalnik ::

wcpapir je izjavil:

koliko pa na leto pridelaš z SE energije?

to si na sonce energija, da lahko prenašaš viške?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

sirotka ::

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

Niti ni kriv izvajalec, trajalo je na precej dolgo, da sem dobil odobreno, potem si je ekosklad vzel čas. Sama montaža je dobra 2 meseca, potem, ko je bilo vse urejeno in plačan avans iz strani ekosklada.

Kdaj si podpisal pogodbo ? Kako ceno si plačal ?
Ker v zadnjem letu so se cene dvignile za 30%

Pogodbo z njimi smo podpisali že lani decembra, ko sem plačal 500€ vnaprej za dokumentacjo za ekosklad in za soglasje. Ceno so mi dvignili za 5% do takrat, ko so dobili 40% iz ekosklada. Po subvenciji mislim, da bom na dobrih 950€ po kw moči.

PrimoZ_ ::

sirotka je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

Niti ni kriv izvajalec, trajalo je na precej dolgo, da sem dobil odobreno, potem si je ekosklad vzel čas. Sama montaža je dobra 2 meseca, potem, ko je bilo vse urejeno in plačan avans iz strani ekosklada.

Pogodbo z njimi smo podpisali že lani decembra, ko sem plačal 500€ vnaprej za dokumentacjo za ekosklad in za soglasje. Ceno so mi dvignili za 5% do takrat, ko so dobili 40% iz ekosklada. Po subvenciji mislim, da bom na dobrih 950€ po kw moči.

Zanimivo, potem niti niso podražil tolk.

Jaz sem začel zbirat ponudbe za SE letos januarja, v februarju sm podpisal in plačal 50%, v maju je že obratovala. Cena je bila skoraj točno 1000€/kWp, pred subvencijo. Torej 820€ po odbiti subvenciji.

Groot ::

wcpapir je izjavil:

Malo za šalo, kupi lučke in se loti gojenja "zelenjave" čez zimo :)) ali pa ponudi komu da postavi mining rig k tebi za delež od donosa

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

Jaz sem začel zbirat ponudbe za SE letos januarja, v februarju sm podpisal in plačal 50%, v maju je že obratovala. Cena je bila skoraj točno 1000€/kWp, pred subvencijo. Torej 820€ po odbiti subvenciji.

jaz sem plačal oziroma podpisal v začetku maja po ceni 1100€/kwp pred subvencijo...naj bi bili pa že v začetku malo dražji (zaradi prenašanja viškov na druge objekte) in s tem zagotovijo tudi, da se cena do konca montaže ne bo nič spremenila....montirali so jo pa avgusta

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

Tole si dobro ceno dobil. Moja je dražja, ker smo morali dat večje panele, ker sem omejen z velikostjo strehe. Ne bom je dajal na hišo, ker mi ne izgleda najbolše, tako da gre na bivši hlev, ki ima streho obrjeno direktno na jug.

sirotka je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

sirotka je izjavil:

Tole si dobro ceno dobil. Moja je dražja, ker smo morali dat večje panele, ker sem omejen z velikostjo strehe. Ne bom je dajal na hišo, ker mi ne izgleda najbolše, tako da gre na bivši hlev, ki ima streho obrjeno direktno na jug.

Večji paneli, da je višja cena ? Ne vidim logike.
Pa sam sem dobil ponudbo od enega monterja, z Austa paneli in je bila cena na kWp ista z 380 ali 460W moduli. Razlikovala se je samo postavitev na strehi.

Tako mi je bilo razloženo, vem pa ne kaka je logika zadaj. Sicer niti nima veze, s ceno sem zadovoljen, sploh glede na trenutne razmere.

sirotka je izjavil:

Tako mi je bilo razloženo, vem pa ne kaka je logika zadaj. Sicer niti nima veze, s ceno sem zadovoljen, sploh glede na trenutne razmere.

To je na koncu glavno.

DimmniBurek ::

A kdo ve kako je zdaj z net meteringom na letni ravni s koncem 2023? Namreč z gradnjo hiše se je zavleklo in vprašanje kako bo.
Kaj rabiš za postavit in priklopi elektrarno? Ali mora imeti hiša uporabno dovoljenje? So še kakšni drugi pogoji?
There Is No Stronger Drug Than Reality

Utk ::

Baje bo to prestavljeno za eno leto.

ja tako je...za eno leto se prestavi...do konca 2024

ales85 ::

Utk je izjavil:

Baje bo to prestavljeno za eno leto.

Kakšen vir? Razlogi?

Razlog je navedel. Vir pa je PV Golob.

DimmniBurek ::

Se pravi nimamo nikjer zapisano, da to res velja?
There Is No Stronger Drug Than Reality

Utk ::

v tem članku piše nekoliko več....

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

Mislim, da je med drugimi tudi razlog ta, da je toliko vlog, da se ne morejo sporti podelati...tako na ekoskladu kot na elektru glede soglasij in vse te vloge bodo zelo težko podelane do konca leta 2023 + redno prihajajo nove

gensi ::

Pozdravljeni,
Cene solarne opreme so se v zadnjem letu v Sloveniji zelo zvišale.
Imel bi možnost dobiti paket (inverter, panele in ostalo) sicer zelo priznanega proizvajalca severno od Alp po ugodni ceni.
Ali je mogoče takšno solarno elektrarno v Sloveniji sploh priključiti na omrežje?
L.P.

Likalnik je izjavil:

Ni tako. Vlogo je se vedno potrebno oddati do 31.12.3023, priklop pa urediti do 31.12.3024.

hbgqzR ::

ales85 je izjavil:

.3023.3024.

E, bravo, nekdo z vizijo :-)

gensi je izjavil:

Pozdravljeni,
Imel bi možnost dobiti paket (inverter, panele in ostalo) sicer zelo priznanega proizvajalca severno od Alp po ugodni ceni.
Ali je mogoče takšno solarno elektrarno v Sloveniji sploh priključiti na omrežje?
L.P.

Je - vse lahko narediš v lastni režiji, samo el. priklop mora narediti usposobljena oseba ("štromar"). Ampak preden greš v nabavo rabiš soglasje, brez soglasja ne bo šlo...

hbgqzR je izjavil:

ales85 je izjavil:

.3023.3024.

E, bravo, nekdo z vizijo :-)

Whoops 8-):))

J.McLane ::

DamijanD je izjavil:

gensi je izjavil:

Pozdravljeni,
L.P.

Je - vse lahko narediš v lastni režiji, samo el. priklop mora narediti usposobljena oseba ("štromar"). Ampak preden greš v nabavo rabiš soglasje, brez soglasja ne bo šlo...

Pa oprema mora biti požegnana iz strani birokratov, imaš seznam nekje objavljen.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

feryz ::

Kaj je to "ugodno"? Da ni precej dražje kot pri nas. Ker cene pri nas, sploh niso tako visoke. Dobavljivost je problem.

eriCartman ::

Pozdrav,
Mene pa zanima katerega dobavitelja električne energije naj izberem za pogodbo potem ko bom imel priključeno SE.
Ali so kakšne bistvene razlike ali je vseeno? Ali je kaj razlike med tem kaj dobavitelji naredijo z viški oziroma kaj imaš ti od tega?

hruske ::

Trenutno ni razlike, vsi imajo enak sistem: enotarifno + net metering na letnem nivoju. V vsakem primeru viške brezplačno prevzame dobavitelj. Edina razlika je če ti kaj zmanjka, to moraš potem doplačat po rednem ceniku za ET.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

dussan ::

hruske je izjavil:

Trenutno ni razlike, vsi imajo enak sistem: enotarifno + net metering na letnem nivoju. V vsakem primeru viške brezplačno prevzame dobavitelj. Edina razlika je če ti kaj zmanjka, to moraš potem doplačat po rednem ceniku za ET.

Pa tudi ni razlike v ceni elektrike, ki ti jo zaračunajo? Ali pa kakšne druge ugodnosti, če jo več narediš?

ales85 je izjavil:

Likalnik je izjavil:

Ni tako. Vlogo je se vedno potrebno oddati do 31.12.3023, priklop pa urediti do 31.12.3024.

jaz govorim že ves čas o priklopu...vlogo pač logično, da moraš prej oddati in ne na dan 31.12.2023...vidim pa, da je potrebno res vsako malenkost narisat, da se pravilno interpretira.

Do 31.12.2023 rabiš podpisati pogodbo za netmetering z dobaviteljem. Se pravi, za soglasje moraš oddati prej da dobiš pravočasno od elektro.
Potem pa imaš 1 leto dni časa za izvedbo, z možnostjo podaljšanja za eno leto.

Matevz96 ::

hruske je izjavil:

ne vem kako je pri ostalih dobaviteljih ampak Gen-i ima različen cenik za samooskrbo in klasično enotarifno.
#hooldthedoor

kranjcb ::

A se je kdo že poglabljal s povezavo baterije (oz. baterijskega sistema) z obstoječim SolarEdge inverterjem (npr. SE15K)?
Počasi se bo verjetno tudi to začelo promovirat.

Inverter kot tak, nima nič z baterijo. Nekje sem zasledil tole slikco:
 SolarEdge1

SolarEdge1

Se pravi samo SolarEdge SESTI-S4 v paraleli povezan z DC dovodom, ki skrbi za filanje in praznenje baterije. Sam inverter potem (ponoči npr.) dobi DC iz baterije in dela AC trofazni tok.
Vsi so povezani z energy meter, da se ve kdaj se izvaja polnenje in kdaj praznenje baterije...

V drugih primerih (oz. po večini) pa tako postavitev:
 solaredge2

solaredge2

Ta je meni nelogična. Imamo 3 fazni inverter (ali nek non SolarEdge inverter), potem pa še enega enofaznega (SE5000H). A potem je napajamo z baterije samo eno fazo?

Vse te variante kolikor razumem delujejo samo če grid deluje. To ni off-grid.

Ima kdo kakšne izkušenje/informacije s tem?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kranjcb ()

Lonsarg ::

Taka zadeva najbrz v teoriji komot dela tudi offgrid (z dodatkom enega stikala da gres rocno v ta nacin kadar rabis), problem je da rabis potem precej bolj mocne baterije, da zmorejo v celoti nadomestiti 3x20A oziroma kolikor pac imas prikljucek. Tako da v praksi se najbrz ne splaca.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Ne sej nočem imet off-grid variante. Bolj kako v sklopu obstoječega sistema (paneli + SE16K) uporabljat še baterije zravn (v on-grid načinu).

No, če bi že imel baterije enkrat, bi jih bilo tudi fajn uporabit ko grid pade.

Najbolj hecno pride en žled, grid pade za en teden. Na strehi eno morje panelov, hiša pa še vedno brez štroma.

Ce pride zled, ti pa ogrevas in kuhas na elektriko, ti bodo baterije pomagale za vsega nekaj ur, ce bos imel sreco. Paneli gor ali dol.
Predvidevam, da ne bi imel za 100+kWh baterij.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

odvisno od vremena - če bi bil takrat lep zimski sončen teden, bi verjetno SE + nekaj baterij verjetno kar občutno pomagalo...

Ni sans. Sicer pa zled in lep soncen teden ne gresta ravno z roko v roki.
Tudi ce bi bil lep soncen teden, bi energijo ze sproti porabljal, pa se ne bi bilo dovolj (kolikor pac povprecno dajemo na hiso). Kaj sele, da bi polnil baterije za preostali del dneva (16 ur?).

Izracunaj strosek baterij za enodnevno ogrevanje in pomnozi s 7, pa se bos rajsi preselil v ekvatorski pas :D

ne me narobe razumet - nisem hotel reči, da bi imel 24h na dan elektriko, in da bi lahko neomejeno kuhal. Ampak 20-30kWh kolikor se lahko naredi v enem dnevu pozimi bi vsekakor pomagalo...

driver_x ::

Mi na eno povprečno soboto ali nedeljo porabimo cca. 20kWh. To bi z baterijami šlo. V državah, ki nimajo letnega netmeteringa in elektriko sproti prodajajo in kupujejo (ceni se razlikujeta!), baterije omogočajo porazdelitev proizvedene energije preko celotnega dneva. Pri nas bi bil nakup baterij neumnost.

Za 20kWh si kupiš električni avto pa maš skoraj več, baterija sama je vstran vržen denar. Sem kalkuliral koliko bi jih rabil da bi mi dejansko prav prišle pozimi, pa bi vrjetno rabil 200kWh da bi preživel tako tako... gret bi se itak moral na drva tisti čas, kuham pa lahko v webru ali v kleti na drva. Na koncu ugotovim, da elektrike sploh ne rabim če je ni.

Evo, jaz sem danes popoldan zmontiral vse kljuke na streho, še za eno, 13,6 kW. Ko bo vreme, bom šel dat gor še profile.
Potem pa mora gazda zrihtati par ljudi, da namečemo še panele.
Peta letos, baje bom moral še eno vreči na streho. Potem bom imel pa res dovolj teh streh in tega sranja od elektrarn.

Btw, niti evra nisem dobil za to. Sem pa tja kakšen pir.

mirkuma ::

Prej nisem bil pozoren, zaradi reguliranih cene elektrike, pa vidim da so cene za samooskrbo različne pri različnih ponudnikih. Petrol ima najnižjo ceno ECE, med najvišjimi, Geni nekaj vmes.
Ste vsi imetniki SE na paketih za samooskrbo?
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

J.McLane ::

S 1.1.2023 tele cene verjetno ne bodo več take, tako da se pozanimaj kakšne bodo, mislim da so že vsi napovedali kje bodo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Takrat ko je bil žled, smo pa 1.5kw generator fural. Luči, hladilniki, skrinje in pumpe (ogrevanje s pečjo). Pa je šlo. To pa tudi ni nek velik porabnik da nebi ena npr. 10kwh baterija zdržala čez noč...

Pa pustmo zdaj off grid žled variante. Kako je pri obstoječi on grid 19kw net metering elektrarni možna povezava z baterijami? Tehnično, ker tiste tadruge variante ne razumem.

SambaShare ::

kranjcb je izjavil:

Pa pustmo zdaj off grid žled variante. Kako je pri obstoječi on grid 19kw net metering elektrarni možna povezava z baterijami? Tehnično, ker tiste tadruge variante ne razumem.

Najenostavneje je zamenjati razsmernik s hibridnim, takim ki je požegnan s strani SODO. Iz glave sicer ne vem za nobenega s 19kw.

kranjcb je izjavil:

Takrat ko je bil žled, smo pa 1.5kw generator fural. Luči, hladilniki, skrinje in pumpe (ogrevanje s pečjo). Pa je šlo. To pa tudi ni nek velik porabnik da nebi ena npr. 10kwh baterija zdržala čez noč...

Drzi, ampak tema je o solarnih elektrarnah, ki mnogokrat sovoadajo s toplotno crpalko. Zraven pa se kuhas na elektriko in si "pecen".
««
218 / 358
»»