» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
217 / 358
»»

pumaxx ::

VIP58 je izjavil:

polozweii je izjavil:

Je pločevinasta streha za sončne panele manj primerna?

Pri meni je pet monterjev v šestih urah zmontiralo 30 panelov na dve strehi, pa še malico so imeli vmes, kritina Gerard.
Dokaj zverzirani, z enim mejhnim montiračem so pulili žeblje in odkrivali kritino. Nazaj so jo pritrjevali z baterijsko pnevmatskim zabijačem.
Pred montažo sem bil precej zaskrbljen, kako bo vse skupaj potekalo, izkazalo se je, da so bile skrbi odveč.

Ker imam sam enake pomisleke okrog Gerard-a bi te prosil če lahko deliš z nami izvajalca in v katerem delu Slovenije je bila montaža.

feryz ::

Vsak, ki ima Setapp, lahko to dela.
Če ne veste, kako do njega, naj vam jabk to pove. Malo se zlažeš, malo pogoljufaš in urediš zadeve.
V resnici je zelo preprosto.

Daniel ::

A to misliš z računom za monterje? Ker navadni uporabnik najbrž ne dobi dostopa do vseh nastavitev na razsmerniku.

Likalnik ::

Recimo v aplikacijo My SolarEdge rabiš dostop do Admin pravic.....katerega ti pa monterji ne dajo...vsaj meni so že dvakrat zavrnili...kot češ, da je to samo za monterje.
je kdo že obšel te nastavitve in dobil Admin dostop?

Narediš si račun za monterja.
Minuto ali dve ti vzame.
Jaka muda.

Ampak govorimo o Setapp-u. Ko je elektrarna enkrat registrirana na enega monterja, jo je skoraj nemogoče prestaviti na drugega. V Solar monitoring programu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

VIP58 ::

pumaxx je izjavil:

VIP58 je izjavil:

polozweii je izjavil:

Je pločevinasta streha za sončne panele manj primerna?

Pri meni je pet monterjev v šestih urah zmontiralo 30 panelov na dve strehi, pa še malico so imeli vmes, kritina Gerard.
Dokaj zverzirani, z enim mejhnim montiračem so pulili žeblje in odkrivali kritino. Nazaj so jo pritrjevali z baterijsko pnevmatskim zabijačem.
Pred montažo sem bil precej zaskrbljen, kako bo vse skupaj potekalo, izkazalo se je, da so bile skrbi odveč.

Ker imam sam enake pomisleke okrog Gerard-a bi te prosil če lahko deliš z nami izvajalca in v katerem delu Slovenije je bila montaža.

Okolica Litije, za ostalo imaš ZS
Too much of everything is just enough.

MadMax ::

Likalnik, ti to okrog nastavitev razsmernika kar "malo" na pamet, kaj?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

driver_x ::

feryz je izjavil:

Narediš si račun za monterja.
Minuto ali dve ti vzame.
Jaka muda.

Ampak govorimo o Setapp-u. Ko je elektrarna enkrat registrirana na enega monterja, jo je skoraj nemogoče prestaviti na drugega. V Solar monitoring programu.

Kaj se zgodi, če nek monter propade?

Nič.
Ker ga ne rabiš več. Zakaj bi ga, ko te enkrat vnese noter?

MadMax je izjavil:

kaj na pamet? tako mi je monter razložil...oziroma pa ti povej kako je "ne na pamet", da slišim tvojo verzijo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Djuro ::

Recimo, pri nas privzeto ne nastavljajo ARC fault detection, v ZDA pa ja. Možno je samo skozi Setapp.

dunda ::

Včeraj so mi montirali SE. Možakar me je med postopkom nadgradnje SolarEdge FWja vprašal še po geslu za WiFi, da ga je kar vnesel. Zaradi letanja sem ter tja, nisem bil preveč pozoren, ampak sem kasneje razmišljal, kaj narediti, če doma zamenjam geslo (ali router ...)? Kako takrat to spremeniš na SolarEdge? Sklepam, da je serviser imel dostop do spleta (in kakšne konzole) preko svojega telefona.
In še to - kaj mora sedaj še narediti Elektro, da zadevo vključijo? Na soglasju ni bilo nič dodatnega, zato verjetno nimajo posebnega (fizičnega) dela?
https://www.kacnje.eu

Elektro ti pride priklopiti oziroma odobriti elektrarno (sedaj imaš izklopljeno predvidevam)...elektro ti bo v zunanji omarici zamenjal tudi števec (cena 84€)

hbgqzR ::

Wifi, ce moras (na novo) povezati?

Djuro ::

dunda je izjavil:

Včeraj so mi montirali SE. Možakar me je med postopkom nadgradnje SolarEdge FWja vprašal še po geslu za WiFi, da ga je kar vnesel. Zaradi letanja sem ter tja, nisem bil preveč pozoren, ampak sem kasneje razmišljal, kaj narediti, če doma zamenjam geslo (ali router ...)? Kako takrat to spremeniš na SolarEdge? Sklepam, da je serviser imel dostop do spleta (in kakšne konzole) preko svojega telefona.
In še to - kaj mora sedaj še narediti Elektro, da zadevo vključijo? Na soglasju ni bilo nič dodatnega, zato verjetno nimajo posebnega (fizičnega) dela?

Za spremembo gesla rabiš na telefonu mySolarEdge, poskeniraš QR kodo ki je na inverterju (te program vodi), ostalo je precej intuitivno.

ales85 ::

dunda je izjavil:

Tudi na novem routerju lahko nastaviš isto dostopno točko, če bi že to bil problem in se ti ne javijo oziroma ne uredijo pravočasno oziroma ne dajo dostopa za spremembo.

Elektro tudi nastavi omejitev oddajanja na njihovem števcu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

Likalnik je izjavil:

Elektro ti pride priklopiti oziroma odobriti elektrarno (sedaj imaš izklopljeno predvidevam)...elektro ti bo v zunanji omarici zamenjal tudi števec (cena 84€)

Saj res, tole menjavo števca sem pred časom tudi plačal.

hbgqzR je izjavil:

Wifi, ce moras (na novo) povezati?

Tnx.

Djuro je izjavil:

Za spremembo gesla rabiš na telefonu mySolarEdge, poskeniraš QR kodo ki je na inverterju (te program vodi), ostalo je precej intuitivno.

Ja, sedaj je vse jasno.

ales85 je izjavil:

Tudi na novem routerju lahko nastaviš isto dostopno točko, če bi že to bil problem in se ti ne javijo oziroma ne uredijo pravočasno oziroma ne dajo dostopa za spremembo.
Elektro tudi nastavi omejitev oddajanja na njihovem števcu.

Res, na novem routerju bi lahko nastavil enak dostop. V redu finta :-)
Saj ni nič narobe, samo razmišljal sem, ko sem nosil strešnike po vročini :-)
Omejitev oddajanja pa verjetno lahko nastavijo samo na novejšem števcu, ki ga morajo zato namestiti?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dunda ()

dunda je izjavil:

Omejitev oddajanja pa verjetno lahko nastavijo samo na novejšem števcu, ki ga morajo zato namestiti?

Najbrž... ne poznam detajlov. Jaz sem že imel novejši števec, ki ima daljinsko odčitavanje in so samo konfigurirali.

GizmoX ::

Mora biti števec, ki meri prenos elektrike posebej odjem, posebej oddajo. Taki omogočajo daljinsko odčitavanje + omejitev max odjema in max oddaje. Če presežeš max odjem/oddajo, števec izklopi odjem+oddajo.
Zato dodajo na zunanjo stran omarice tipko, povezano s števcem. Da v takem primeru lahko pritisneš tipko in števec spet vklopi odjem/oddajo.
V omarico dodajo tudi fizično stikalo, da v primeru del na omrežju izklopijo elektrarno/hišo in zavarujejo svoje zaposlene.

Če je vse to bilo že prej urejeno (kar naj bi bilo), na dan "priklopa" nastavijo omejitve na števcu in popišejo stanje na števcu, ker od tistega trenutka dalje presedlaš na enotno tarifo in netmetering.
Se jih pa ponavadi kar nakaj časa čaka, da pridejo na obisk.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GizmoX ()

GizmoX je izjavil:

Zato dodajo na zunanjo stran omarice tipko, povezano s števcem. Da v takem primeru lahko pritisneš tipko in števec spet vklopi odjem/oddajo.

Glede tega sem bil tudi jaz v zmoti. Te tipke so menda v nekaterih regijah masovno nameščene in niso povezane s SE, pač pa s povečanim odjemom (no, pri SE lahko tudi s prekomerno oddajo) in v bistvu omogoča reset brez, da bi prekurili pancerke.

GizmoX je izjavil:

Mora biti števec, ki meri prenos elektrike posebej odjem, posebej oddajo. Taki omogočajo daljinsko odčitavanje + omejitev max odjema in max oddaje. Če presežeš max odjem/oddajo, števec izklopi odjem+oddajo.
V omarico dodajo tudi fizično stikalo, da v primeru del na omrežju izklopijo elektrarno/hišo in zavarujejo svoje zaposlene.

Če je vse to bilo že prej urejeno (kar naj bi bilo), na dan "priklopa" nastavijo omejitve na števcu in popišejo stanje na števcu, ker od tistega trenutka dalje presedlaš na enotno tarifo in netmetering.
Se jih pa ponavadi kar nakaj časa čaka, da pridejo na obisk.

Hvala.

karafeka ::

ales85 je izjavil:

GizmoX je izjavil:

Glede tega sem bil tudi jaz v zmoti. Te tipke so menda v nekaterih regijah masovno nameščene in niso povezane s SE, pač pa s povečanim odjemom (no, pri SE lahko tudi s prekomerno oddajo) in v bistvu omogoča reset brez, da bi prekurili pancerke.

In kako veš, da se je oddajanje izklopilo? Ali pa ti preprosto vzame kompleten štrom?

karafeka je izjavil:

ales85 je izjavil:

GizmoX je izjavil:

In kako veš, da se je oddajanje izklopilo? Ali pa ti preprosto vzame kompleten štrom?

Vzame komplet.

Likalnik je izjavil:

MadMax je izjavil:

kaj na pamet? tako mi je monter razložil...oziroma pa ti povej kako je "ne na pamet", da slišim tvojo verzijo

Monter ki take trosi je cepec.
Admin dostop tebi ni prav nič slabega zanj, ne moreš mu narediti nobene škode.
Jaz imam admin dostop, zato direkt trdim da ti pišeš nekaj na pamet. Četudi le zato ker naprej prodajaš drago plačane cepcove buče.

Kaj pa rabite admin dostop?
Ko se razsmernik prvič prižge, se ga nastavi, in pozabi za vse večne čase.

Dobro, če si slo tekovec, ga moraš updatati vsak mesec. Ker tako, baje, celice dajo več štroma.

Najprej se zmenimo, kaj je admin dostop:
1.) servisni dostop preko SetApp aplikacije;
2.) servisni dostop preko displaya in menijev na inverterju;
3.) admin modul v MySolarEdge aplikaciji (in ekvivalentni spletni strani)?

Kar je pod 1. in 2. je prav, da navadni uporabniki nimamo dostopa, saj se tam nastavljajo parametri omrežja, ki jih določi elektro podjetje. Pod točko 3. pa je nekaj brezveznih stvari (npr. lahko naložiš sliko svoje SE) ter možnost vključitve API-ja in generiranja ključa zanj. API ne omogoča nobenih sprememb parametrov razsmernika, kakor tudi ne dostop preko vmesnika Modbus.

3.

Likalnik je izjavil:

driver_x je izjavil:

Ali lahko nastavitve Solaredge razsmernika spreminja kdorkoli z dostopom do SetApp-a (če poskenira črtno kodo na razsmerniku)? Zanima me, če lahko razsmernik nastavlja samo tisti inštalater, ki je elektrarno postavil ali lahko mogoče za kakšen poseg pokličem koga drugega?

izvajalci/monterji lahko spreminjajo nastavitve razsmernika....fizična oseba pa ne...tudi drug izvajalec kateri ti ni postavil SE lahko spreminja nastavitve....izvajalci imajo dostope do aplikacij katera jim omogoča spreminjanje nastavitev razsmernika

Likalnik je izjavil:

>Recimo v aplikacijo My SolarEdge rabiš dostop do Admin pravic.....katerega ti pa monterji ne dajo...vsaj meni so že dvakrat zavrnili...kot češ, da je to samo za monterje.

Prek MySolarEdge ne moreš nič, zato je bila ta izjava 14:30:08 na pamet.
Do nastavitev razsmernika se pa da. Prek SetApp ali pa še kako drugače. Ampak bolje pustit pri miru, ker delat nekaj na pamet vas lahko košta... Se pa da.

Tisti pravi admin dostop (vreden tega naziva) pa vključuje tudi dostop do urejanja layouta in instalaterjevega logota recimo, tistega pa ne boš dobil zlahka.
Ampak kot bi rekel feryz, zaradi tistega ne bo elektrarna naredila nič več kot sicer.

Veliko instalaterjev je pa pač cepcev, ki misli da je admin (3, v MySolarEdge) možnost da mu "ukradeš" elektrarno...

bf4ed ::

Sem jaz plačal?
Je na mojem objektu?

Potem nimajo kaj monterji dostopat do mojih stvari ko enkrat vse namestijo.

In naj mi dajo geslo če zahtevam.
Kaj če hočem layout spremenit in zbrisat njihov logo? Ne smem ker so oni priklopili?

Nimam še SE, bo pa zanimivo ko pridejo montirat.

Ne gre to tako, dečko.
Če hočeš drugače, boš kršil Solaredge pravila. Oni striktno ločujejo inštalaterje in uporabnike. Kot bi rekel elektru naj ti da kljub od omarice s števcem, ker si jo ti plačal in ga oni nimajo kaj rabiti.

MadMax je izjavil:

Likalnik je izjavil:

driver_x je izjavil:

Ali lahko nastavitve Solaredge razsmernika spreminja kdorkoli z dostopom do SetApp-a (če poskenira črtno kodo na razsmerniku)? Zanima me, če lahko razsmernik nastavlja samo tisti inštalater, ki je elektrarno postavil ali lahko mogoče za kakšen poseg pokličem koga drugega?

izvajalci/monterji lahko spreminjajo nastavitve razsmernika....fizična oseba pa ne...tudi drug izvajalec kateri ti ni postavil SE lahko spreminja nastavitve....izvajalci imajo dostope do aplikacij katera jim omogoča spreminjanje nastavitev razsmernika

Likalnik je izjavil:

>Recimo v aplikacijo My SolarEdge rabiš dostop do Admin pravic.....katerega ti pa monterji ne dajo...vsaj meni so že dvakrat zavrnili...kot češ, da je to samo za monterje.

Prek MySolarEdge ne moreš nič, zato je bila ta izjava 14:30:08 na pamet.
Do nastavitev razsmernika se pa da. Prek SetApp ali pa še kako drugače. Ampak bolje pustit pri miru, ker delat nekaj na pamet vas lahko košta... Se pa da.

Tisti pravi admin dostop (vreden tega naziva) pa vključuje tudi dostop do urejanja layouta in instalaterjevega logota recimo, tistega pa ne boš dobil zlahka.
Ampak kot bi rekel feryz, zaradi tistega ne bo elektrarna naredila nič več kot sicer.

Veliko instalaterjev je pa pač cepcev, ki misli da je admin (3, v MySolarEdge) možnost da mu "ukradeš" elektrarno...

Tu se gre za točko 3. Admin dostop v aplikaciji Mysolaredge...kjer si lahko nastaviš sliko, API, Kiosk view in ja tudi jaz sem dobil že prej informacijo, da ta kvazi Admin dostop ne more nikakor vplivati na delovanje same elektrarne....ampak, ko sem to povedal podjetju kateri mi je prodal celotno SE mi je napisal sledeče:

Admin dostop dodeli podjetje, ki vrši monitoring in nadzira delovanje elektrarne.
Gre za politiko podjetja in je identična za vse stranke. Vse naše stranke dobijo le "User" dostop, nikoli administratorskega
.

na mojo željo so mi potem uredili API in Kiosk View...admin dostopa pa nisem dobil.

Tako, da ne govorim na pamet.

Zgodovina sprememb…

Potem očitno ta firma ne pozna izdelka, ki ga prodaja in vgrajuje.

Ni čisto tako. Do API nastavitev in podobno lahko user brez problema dostopa.
Samo Full access rabi.

wcpapir ::

Vse to lahko delam brez Full access. Fery pomoje si zamešal malo.

A s tem full accessom dobiš tudi t.i. admin modul, tretja stvar poleg layouta in dashboarda?

Ne, admin modul imam brez full acessa. Admin modul kjer nastavljaš fotografijo, public adress, public display, kiosk view, API access, preformance ratio itd.

Sicer pa teh stvari ne uporabljam več, odkar imam razsmernik preko Modbusa priključen na svoj sistem pametne hiše.

wcpapir je izjavil:

Ne, admin modul imam brez full acessa. Admin modul kjer nastavljaš fotografijo, public adress, public display, kiosk view, API access, preformance ratio itd.

kako si dobil admin modul? preko podjetja kateri so ti montirali SE? očitno ima vsako podjetje drugačno/svojo politiko...eni brez težav omogočijo admin dostop drugi očitno pa ne

driver_x je izjavil:

Sicer pa teh stvari ne uporabljam več, odkar imam razsmernik preko Modbusa priključen na svoj sistem pametne hiše.

zakaj je Modbus? oziroma zakaj se uporablja....kdo ti ga to montira?

Zgodovina sprememb…

Modbus je vmesnik, preko katerega lahko lahko komuniciraš z različnimi napravami (branje/pisanje registrov, branje in nastavljanje digitalnih vhodov in izhodov), zelo stara in razširjena zadeva. Solaredge razsmerniki podpirajo Modbus TCP protokol preko omrežne povezave. Ni potrebnoi ničesar vgrajevati, le inštalater ti mora to v nastavitvah omogočiti (ena kljukica v nastavitvah). Razsmernik potem preko kabla priključiš na svoje omrežje (preko WiFi ne deluje). Nato potrebuješ le še programsko opremo, ki zna komunicirati z Modbus napravami. Solaredge ima objavljeno specifikacijo, kjer najdeš informacijo o tem na katerem naslovu se nahaja kakšen podatek.

feryz je izjavil:

Ne gre to tako, dečko.
Če hočeš drugače, boš kršil Solaredge pravila. Oni striktno ločujejo inštalaterje in uporabnike. Kot bi rekel elektru naj ti da kljub od omarice s števcem, ker si jo ti plačal in ga oni nimajo kaj rabiti.

Elektro omaro s števcem sem sam kupil in vse kaj je vgrajeno zvezal. Podpisal sem da je njihova. Prišel elektro in priklopil dovod in zmontiral ključavnico. Tu nimam nič proti, podpisal sem da jim vse predajam.

A inverter je moj in ne od monterja. Solaredge pa nevem kaj majo pri tem, mogoče bom celo mel katerega drugega proizvajalca.

Gre se zato da nočem da nehče šara po mojih stvareh.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bf4ed ()

V bistvu ti šariš po stvareh, ki niso tvoje. Zato so taka pravila.
Malo razmisli, pa ti bo potegnilo.

Z igračkanjem z nastavitvami lahko narediš nemalo škode.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Tako je, ti šariš po nastavitvah, ki se tičejo omrežja. Omrežje pa ni tvoje.

Pustite ga, naj dela kar če, čeprav mi ni jasno kako bo plačal kako odškodnino iz odgovornosti ko bo piz****.

Sicer pa obstaja navodilo tudi za te nastavitve. Povejte, če je med temi nastavitvami kaj, kar bi radi spreminjali.

sirotka ::

Evo potrjeno, konec septembra montaža. Slabo leto je trajalo od iskanja ponudb do montaže.

Saj ne mislim šarit po nastavitvah, gre se za princip da mene ven zaklenejo iz mojih stvari.

Itak se pa ne more nič zgodit, bo prej števec odklopil pri napačni napetosti in toku. Pa še NH varovalke prej pregorijo. Elektro je s svoje strani zaščiten.

Ma pustimo to, off topic.

sirotka je izjavil:

Evo potrjeno, konec septembra montaža. Slabo leto je trajalo od iskanja ponudb do montaže.

Pri komu? Pri meni je trajalo 7 mesecev (montaža sredi maja).

sirotka ::

Niti ni kriv izvajalec, trajalo je na precej dolgo, da sem dobil odobreno, potem si je ekosklad vzel čas. Sama montaža je dobra 2 meseca, potem, ko je bilo vse urejeno in plačan avans iz strani ekosklada.

bf4ed je izjavil:

Saj ne mislim šarit po nastavitvah, gre se za princip da mene ven zaklenejo iz mojih stvari.

Itak se pa ne more nič zgodit, bo prej števec odklopil pri napačni napetosti in toku. Pa še NH varovalke prej pregorijo. Elektro je s svoje strani zaščiten.

Ni samo output limit (kjer ti števec odklopi bajto), so še druge stvari ki vplivajo na omrežje in za katere jih lahko oreng fašeš.
In firbci vse prepogosto najraje pritisnemo gumb z oznako "don't push this button".
Pa SolarEdge EULA je tudi nekaj kar si sprejel.

Drugače pa bi iz "full installer accessa" rad le dostop do urejanja layouta. To pa ni dostop do inverterja ampak do inštalaterjevega accounta na SolarEdge main portalu.
Eno je da mi je kak optimizator že crknil in so takrat malce nedosledno uredili vpis novega, kar bi z dostopom lahko sam spedenal, prav tako če si sam menjam optimizator ali dodam panele po preteku monterjeve garancije. Takrat dejansko on nima več nekih obveznosti do mene, če si jaz sam rihtam RMA.
Drugo da imam nekaj panelov pod drugačnim naklonom, kar bi lahko speglal. Čeprav ne bi bil izplen zato nič večji.
Čeprav ko zdaj vidim kaj eni butlji monterski delajo strankam, sem vesel da imam še zelo (nadpovprečno) normalnega....

Output limit si pa že lahko štelam kot mi paše, če me prime... Tudi knof "don't push this button" lahko pritisnem. Ker do inverterja imam poln dostop.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

PrimoZ_ ::

sirotka je izjavil:

Niti ni kriv izvajalec, trajalo je na precej dolgo, da sem dobil odobreno, potem si je ekosklad vzel čas. Sama montaža je dobra 2 meseca, potem, ko je bilo vse urejeno in plačan avans iz strani ekosklada.

Kdaj si podpisal pogodbo ? Kako ceno si plačal ?
Ker v zadnjem letu so se cene dvignile za 30%
««
217 / 358
»»