Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
deco16 ::
Najenostavneje je zamenjati razsmernik s hibridnim, takim ki je požegnan s strani SODO. Iz glave sicer ne vem za nobenega s 19kw.
Zamenjat moraš pol še optimizatorje in ti na koncu ostanejo sam še paneli.
Ali sploh obstaja kak hibridni razsmernik kater je požegnan s strani SODO ?
Ena varianta je z Victron Multiplus II da dodaš vmes in ko so viški polniš baterijo, ko pa zmanka pa deluje kot UPS, ali pa kak drugi hibridni inverter. To če solaredge pustiš kamor je bil.
Lonsarg ::
Da bi imel hkrati baterije in samooskrbno pogodbo z elektro ni financno smiselno. Samooskrba nima nizke nocne tarife in ti precej prednosti baterij pade v vodo.
Bodisi samooskrba brez baterij, bodisi baterijski sistem mimo SODO soglasja brez oddajanja v omrezje. To sta realni opciji.
Bodisi samooskrba brez baterij, bodisi baterijski sistem mimo SODO soglasja brez oddajanja v omrezje. To sta realni opciji.
UkrFTW! ::
Takrat ko je bil žled, smo pa 1.5kw generator fural. Luči, hladilniki, skrinje in pumpe (ogrevanje s pečjo). Pa je šlo. To pa tudi ni nek velik porabnik da nebi ena npr. 10kwh baterija zdržala čez noč...
Jaz sem tudi gnal agregat, vendar je šlo 10 litrov benzina za to, da je delal čez dan.
Sedaj bi vezal direkt na avto in razmernik vmes.
hbgqzR ::
Aja, saj res, meter zmontiran, aktiven in posodobljen inventar, vreme pa vsi stirje palci dol. Merjene in prikazane količine Consumption, Export, Import, Self Consumption, System Production.
MacGyver141 ::
Ali sploh obstaja kak hibridni razsmernik kater je požegnan s strani SODO
Na linku imaš spisek odobrene opreme:
https://sodo.si/sl/objave/informativna-...
dunda ::
Vprašanje - če bi človek, ki ima razsmernik SolarEdge SE10k, najlažje želel preiti na baterijsko podporo, ali bi lahko razsmernik zamenjal za SolarEdge SE10k-RWS, ki podpira hibridni način?
Dobro, stroški so visoki (novi razsmernik je verjetno blizu 3 jurčkov), rabiš še baterijo ... ampak zgolj tehnično me zanima. Optimizatorji, paneli, kablovje verjetno ostanejo enaki?
Dobro, stroški so visoki (novi razsmernik je verjetno blizu 3 jurčkov), rabiš še baterijo ... ampak zgolj tehnično me zanima. Optimizatorji, paneli, kablovje verjetno ostanejo enaki?
https://www.kacnje.eu
J.McLane ::
Točno določen model razsmernika je v tvojem soglasju, ne smeš ga menjat kar z drugim.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
cias ::
Kakobpa je s temi sistemi če izpade omrežje? Lahko vsaj radio poslušaš, ali ne gre brez baterije?
Točno določen model razsmernika je v tvojem soglasju, ne smeš ga menjat kar z drugim.
Ja, to razumem. Ampak tehnično me zanima.
Cias, ti uradno hočeš off-grid otočnico z ali brez baterije, (zelo verjetno pa) obstajajo rešitve glede preklopov delovanja, tako da ni vse izgubljeno :-)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hbgqzR ()
krucymucy ::
102 stikalo za stevcem? Izklopis omrezje in se prikljucis otocno? To bi slo, ali sem kaj spregledal?
energetik ::
Tako imam jaz, le da imam v bajti še en Pb aku in od njega na fasado 12V izvod, kjer priklopim avto. Tako notranji aku ponoči v tišini napaja luči, hladilnik in infotainment, ob povečani porabi priklopim gor avto za par ur, da nafila aku in pokriva povečano porabo. Govorim o "žled" dogodku.Takrat ko je bil žled, smo pa 1.5kw generator fural. Luči, hladilniki, skrinje in pumpe (ogrevanje s pečjo). Pa je šlo. To pa tudi ni nek velik porabnik da nebi ena npr. 10kwh baterija zdržala čez noč...
Jaz sem tudi gnal agregat, vendar je šlo 10 litrov benzina za to, da je delal čez dan.
Sedaj bi vezal direkt na avto in razmernik vmes.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Tako dela UPS.
Ob izpadu preklopi v napajanje iz baterij in obenem prekine povezavo z omrezjem.
Torej se med stevec in razsmernik SE prikljuci UPS in prakticno ne opazis da je prislo do izpada omrezja.
Nazaj v omrezje pa tudi ne oddaja.
Ob izpadu preklopi v napajanje iz baterij in obenem prekine povezavo z omrezjem.
Torej se med stevec in razsmernik SE prikljuci UPS in prakticno ne opazis da je prislo do izpada omrezja.
Nazaj v omrezje pa tudi ne oddaja.
pecorin ::
Vprašanje - če bi človek, ki ima razsmernik SolarEdge SE10k, najlažje želel preiti na baterijsko podporo, ali bi lahko razsmernik zamenjal za SolarEdge SE10k-RWS, ki podpira hibridni način?
Da, vse ostalo lahko ostane enako, zamenjas samo inverter.
karafeka ::
Kolikor vem, solaredge podpira samo določene znamke baterij, ne moreš kar vsake zraven priključit.
Me pa zanima, ali bi šla kombinacija navadnega solaredge inverterja z zankami do optimizerjev in panelov, ki bi bil priklopljen na hibridni inverter (recimo Growatt). Hibridni inverter bi bil priklopljen na števec, imel bi pa seveda še baterije na njemu.
V normalnih pogojih (on-grid), bi solaredge (preko growatta) proizvajal elektriko, napajal hišo in baterije, preostanek pa bi šel v omrežje.
Ko pa omrežje pade, pa bi se solaredge sinhroniziral na growatta, in bi tako še naprej proizvajal elektriko iz celic. Ponoči bi pa se hiša napajal iz baterij.
Je kaj takega izvedljivo?
Me pa zanima, ali bi šla kombinacija navadnega solaredge inverterja z zankami do optimizerjev in panelov, ki bi bil priklopljen na hibridni inverter (recimo Growatt). Hibridni inverter bi bil priklopljen na števec, imel bi pa seveda še baterije na njemu.
V normalnih pogojih (on-grid), bi solaredge (preko growatta) proizvajal elektriko, napajal hišo in baterije, preostanek pa bi šel v omrežje.
Ko pa omrežje pade, pa bi se solaredge sinhroniziral na growatta, in bi tako še naprej proizvajal elektriko iz celic. Ponoči bi pa se hiša napajal iz baterij.
Hvala. Se mi je zdelo.
SambaShare ::
Kolikor vem, solaredge podpira samo določene znamke baterij, ne moreš kar vsake zraven priključit.
Ne razumem te vezave, growatt bi bil priklopljen samo na AC 220V? Zakaj bi sploh obdržal solaredge razsmernik? Saj hibridni growatt je odobren, soglasje za isto priključno moč, boš pa menda ja dobil.
SambaShare ::
Kakšna DC pa pri tipični postavitvi pride do razsmernika? Hibridni growatt ima dovoljeni razpon 120-1000V.
pecorin ::
SambaShare je izjavil:
Vpraťanje - Ĩe bi Ĩlovek, ki ima razsmernik SolarEdge SE10k, najlaŞje Şelel preiti na baterijsko podporo, ali bi lahko razsmernik zamenjal za SolarEdge SE10k-RWS, ki podpira hibridni naĨin?
Dobro, stroťki so visoki (novi razsmernik je verjetno blizu 3 jurĨkov), rabiť ťe baterijo ... ampak zgolj tehniĨno me zanima. Optimizatorji, paneli, kablovje verjetno ostanejo enaki?
Kakťna DC pa pri tipiĨni postavitvi pride do razsmernika? Hibridni growatt ima dovoljeni razpon 120-1000V.
Solaredge inverterji delajo s fiksno napetostjo (enofazni ~380V, trofazni ~750V), zato tudi ne delujejo brez optimizatorjev na vsakem panelu, ker optimizatorji uravnavajo napetost, ki pride do inverterja.
Da, sicer nevem kako growatt deluje ampak recimo Victron Multiplus II recimo ko je štrom iz omrežja so kontaktorji sklenjeni in sam spusti skozi torej gre v obe smeri.
Growat pa ma priklop bolj za izredne zadeve tako da mogoče drugače deluje.
Preberi manuale obeh.
wcpapir ::
A kaj takega ne obstaja da baterijo preprosto polniš kot bi polnil avto in potem pac kontra spustiš tok na vtičnice kot z agregatom. Sem skoraj 100% da to obstaja in ni treba nevem kaksnih kolobocij ter cirkusov.
Vuli ::
Ja ma se moraš od omrežja odklopit. Da se rešit vse..
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Ko odklopno stikalo sproži zasilni vhod ima zraven (vsaj tisti na YT videju zgoraj) še rele na katerega lohk priklopiš da se takrat da napetost 3 inverterjem katere lahk poganjaš iz 12v baterije recimo na katerega je priklopljen vzdrževalec iz omrežja.
Simple ampak moraš pač mal DIY. Za druge pa hibridni inverterji.
Ni pa to true 3 fazno in nebo poganjalo el motorjev. (se da tudi reducirat na 1 inverter ampak nebi zdej o tem :))
Simple ampak moraš pač mal DIY. Za druge pa hibridni inverterji.
Ni pa to true 3 fazno in nebo poganjalo el motorjev. (se da tudi reducirat na 1 inverter ampak nebi zdej o tem :))
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deco16 ()
Pa že vreme zaj*? Grafi sicer res 3:00 kažejo kot zadnji čas.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hbgqzR ()
MadMax ::
Občasne anomalije v prikazu Solaredge, ki trajajo tudi več kot 24h niso neobičajne.
Se pa nato vse porihta, podatki se ne izgubijo.
Se pa nato vse porihta, podatki se ne izgubijo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Ok potem nimam jaz problema :) pa ravno danes ko sem mislil spremljati koliko porablja TČ v tem času :)
feryz ::
Meni moja kaže, fotrova ne.
Nekaj jih mora zafrkavati.
Toplotne pa, seveda, brcajo na polno. Še januarja ni tako mraz, kot je danes.
Nekaj jih mora zafrkavati.
Toplotne pa, seveda, brcajo na polno. Še januarja ni tako mraz, kot je danes.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
MadMax ::
Ni nekega pravila komu kaže prav in komu kdaj ne. Razen če je vezano na serijsko inverterja, datum registracije, ...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
ales85 ::
Glede česa naj bi se hecal? Da imamo 8 stopinj cel dan? Je kar res.
Kakor je res tudi to, da že od včeraj kurimo. Menda me ne bo zeblo v bajti, tako nor pa še nisem. Pri vseh viških štroma.
Kakor je res tudi to, da že od včeraj kurimo. Menda me ne bo zeblo v bajti, tako nor pa še nisem. Pri vseh viških štroma.
DamijanD ::
Čak feryz v enem dnevu se vam tako shladi v hiši? Pri nas je bilo zjutraj 9 in potem dopoldne 11 stopinj. Ampak v hiši imamo še vedno enih 23, kar je 2 stopinji več kot imam nastavljeno temp. za kurilno sezono.
Pri nas imamo mačke, kar pomeni odprto drsno steno cel dan. Vsaj tistih 15 cm reže. Če je zunaj 8 stopinj, se to še kako pozna.
Mačke še niso skužile, da ni več poletje. Pa še prav imajo, v bistvu, par dni naj bi bilo še. Vsaj po koledarju.
Mačke še niso skužile, da ni več poletje. Pa še prav imajo, v bistvu, par dni naj bi bilo še. Vsaj po koledarju.
Aha to se potem kar pozna ja - si kdaj razmišljal o manj potratni rešitvi - posebni loputi samo za mačke?
Mi ze drug dan žgemo TČ. Slisal sem jo delat ravno 3x po urco...je pa zakon ko lahko puscas vrata na teraso odprta in se ne cuti tisti mraz noter tako oz. takoj ko zapres je spet vse "ok".
Vidim pa da je na porabi se opazim ne kaj...letos bo tezko viske pozgat ker smo ravno z 6 mesecem vklopili SE.
Drugace pa sedaj se vspostavljajo grafi za nazaj, vsakih 15 min ko se posodobi doda dve, tri urce grafa.
Vidim pa da je na porabi se opazim ne kaj...letos bo tezko viske pozgat ker smo ravno z 6 mesecem vklopili SE.
Drugace pa sedaj se vspostavljajo grafi za nazaj, vsakih 15 min ko se posodobi doda dve, tri urce grafa.
telexdell ::
Mi ze drug dan žgemo TČ. Slisal sem jo delat ravno 3x po urco...je pa zakon ko lahko puscas vrata na teraso odprta in se ne cuti tisti mraz noter tako oz. takoj ko zapres je spet vse "ok".
Ko planiramo vzdrževanja strojev in naprav je eno od bistvenih postavk delovne ure stroja (tudi pri avtomobilu se gledajo km). Ko je stroj delal toliko ur je treba zamenjat to, po več urah ono...Vsako delo in vsak zamenjan del pa stane. Torej obratovati s TČ doma zgolj zaradi tega, da bi pokuril viške in bom zaradi tega imel prvo (in naslednje) okvaro toliko prej in bom moral menjati TČ prej, kot bi jo lahko...
Ja, pa kaj če meni krava crkne (beri TČ prej kot bi lahko), le da sosedova krava (beri trgovec z elekriko) ne bo koristil moje viške.
Se zares čudim, zakaj ni situacija še hujša kot je, ko so moji sodržavljani takšni kalibri.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Mene to spominja na situacijo, ko nekdo pri sredi razgrete Ljubljane (36°+) do konca laufa klimo/e v stanovanju pri na stežaj odprtih oknih in se čudi, zakaj ne more (dovolj) ohladit...
Zakaj bi vsak višek moral porabit? Sploh, ker v večini primerov takrat ko želiš to porabit, to ne gre iz SE ampak iz kakšne TE. Taki verjetno nikoli ne pomislite na prostovoljno delo?
Zakaj bi vsak višek moral porabit? Sploh, ker v večini primerov takrat ko želiš to porabit, to ne gre iz SE ampak iz kakšne TE. Taki verjetno nikoli ne pomislite na prostovoljno delo?
Brez vezno kurjenje viškov?
Pri nas je trenutno 2 stopinje. Toplotna trenutno defrosta, čeprav smo, kao, sredi poletja. Vi pa študirate, če se je splača prižgati zato, ker jo po koledarju ni treba.
Pri nas je trenutno 2 stopinje. Toplotna trenutno defrosta, čeprav smo, kao, sredi poletja. Vi pa študirate, če se je splača prižgati zato, ker jo po koledarju ni treba.
Mene to spominja na situacijo, ko nekdo pri sredi razgrete Ljubljane (36°+) do konca laufa klimo/e v stanovanju pri na stežaj odprtih oknih in se čudi, zakaj ne more (dovolj) ohladit...
TČ je stala 600eur, je ze 3x zamortizirana, vsaka ura ko obratuje je nagrada. Laufal sem jo pred SE 8n sedaj jo bom isto. Viske pa se bom trudil pokurit. Zakaj? Ker lahko. Saj pravite da je treba namestit tako SE, da cimbolj soupada s porabo.
Vrjetno se viski pripisejo vsej energiji ki jo imamo na voljo in potem ceniš elektriko vsem ostalim ce jih puscas. Če ima kdo boljso razlago pa naj razloži.
Letno porabim cca.8MWh od 1.6 je ze zdavnaj naredila polovico, vsak kWh ki naredi do 31.12 je vrzen vstran-preplacana investicija, ceprav sem izrecno hotel cimbolj točno velikost SE in sem namesto 9-10kWp vzel le 8.36