» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
216 / 357
»»

kow ::

Bolj objektivno bi bilo napisati, vceraj, sredi (cirka ob 14h) nedeljskega dneva. Zanimivo bi bilo dobiti podatke, koliko je poraba v nedeljo manjsa kot v soboto. Domnevam, da imajo Nemci v nedeljo zaprte trgovine oz. shopping centre itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

hruske ::

Ja, seveda gre za čas, ko je odjem nižji, ker so to prvi intervali, ko se začne dogajat, da je dovolj obnovljivih virov, da ni potrebno kurit fosilov.

S časoma se to vedno pogosteje dogaja, pa imaš podobno situacijo kot v Južni Avstraliji, kjer je cena elektrike večino časa nekje med -100 in 300 AUD, z ekskurzijami do -400 AUD in 12.000 AUD.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

kow ::

Da, baterijski hranilniki, ki se pravkar gradijo bodo konkretno zmanjsali razpon teh spic.

nejc_nejc ::

feryz je izjavil:

Ok,.
.
.
Pač niste dojeli, da je netmetering zato, da ljudje bolj popušijo, ne zato, da jim je boljše.

Ja en mora vedno fakturo, tako al drugačno, izstavit, drugače je brezveze.:O

driver_x ::

Saj vem da je že bilo v tej temi: poznate kakšne ugodne merilce električne energije z digitalnim izhodom? Potreboval bi jih nekaj za večje porabnike v hiši. Do sedaj sem našel le zelo drage ali pa poceni kitajske, katerim pa ne zaupam merjenja večjih tokov. Komunikacija je lahko karkoli, še najraje kakšen Modbus ali kaj podobnega.

DamijanD ::

Shelly plug ?

Raje bi nekaj za na DIN letev s kakšnim standardnim komunikacijskim vmesnikom.

sirotka ::

hruske je izjavil:

Včeraj sredi dneva je imela Nemčija spot price elektrike 13 EUR/MWh.

Razlog? Dovolj sonca, da ni blo treba plina kurit.

Katera spletna stran je tole?

hbgqzR ::

Tole - oprosti, ko te navlačujem na shelly, jaz sem že true believer. Je bil zelo nedavno el. inšpektor (ko vsi tu neke pomembneže poznate) na zasebnem obisku, se ni mogel načuditi, ko sem mu kazal grafe in je gledal vklope. Je že klical naslednji dan. Mu dam kakšnega za darilo ;-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hbgqzR ()

ales85 ::

driver_x je izjavil:

Shelly 3EM :)) Edino za komunikacijski vmesnik ne vem, če je standarden...

J.McLane ::

sirotka je izjavil:

hruske je izjavil:

Včeraj sredi dneva je imela Nemčija spot price elektrike 13 EUR/MWh.

Razlog? Dovolj sonca, da ni blo treba plina kurit.

Katera spletna stran je tole?

https://app.electricitymaps.com/zone/SI
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

sirotka ::

hvala!

ales85 je izjavil:

driver_x je izjavil:

Shelly 3EM :)) Edino za komunikacijski vmesnik ne vem, če je standarden...

Tale bi bil zanimiv, sploh zaradi tega:
Shelly 3EM comes with a programming/debug header that can be used for flashing alternative firmware to the device. It has ESP8266 inside, with 4MB flash. A USB-to-UART adapter is needed as well as a reliable 3.3V power supply with at least 350 mA drive capability.
, kar pomeni, da mu lahko napišem svoj software. Tako za cca. 100 EUR dobim možnost spremljanja treh enofaznih porabnikov. Še to moram poiskati, katero periferijo uporablja in preveriti, če so zanjo na voljo knjižnice.

bf4ed ::

Če boš kaj ustvaril potem objavi projekt tu. Ima pa Shelly 3EM pravzaprav 4 priklope za tuljave.

Vse senzorje po hiši sem si naredil z ESP8266 in ESP32 krmilniki. Rabil pa pa kak primer kode ali shemo, da vidim, na ketere GPIO-je so vezani senzorji in kakšni se uporabljajo.

Se bo tema scasoma sforkala na splosno in strokovno tematiko :-)

Imam lazje vprasanje; P je proizvodnja kot javlja SolarEdge, A- oddana in A+ prejeta energija (kot javlja mojelektro.si) - razlika v istem obdobju med P ter A- so izgube med razsmernikom do omrezja (ranga 10-15%) ali kaj drugega in kako to odpraviti?

Pa se to, ko imas inepro meter instaliran za dinamicno omejevanje produkcije, na koliko dinamicno omejijo inverter od dovoljene moci (trenutno je menda fiksno 95% zaradi zahtev elektra)?

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Razlika je tvoja poraba v času proizvodnje, ki jo brez "inepro" ne moreš merit.
Elektro ima "zahtevo" po soglasju, sicer ti odklopnik naredi temo dokler ga ne greš spet vklopit; kakih 95%-kje si to pobral?
100W daš rezerve za primer ko hiša res ne rabi čisto nič, pa da imaš vsaj malo varnosti zaradi merilnih napak v morebitno tvojo škodo, da se izogneš morebitnemu mrku medtem ko si na dopustu.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

GenI osoncenec je rekel, da mora menda tako biti. Ce imas dovoljeno oddajo 10kW, da morajo zaradi elektra fiksno omejiti razsmernik na 95% = 9,5kW zaradi morebitnih spic.

Ali so me nalagali glede teh 95%? Ker potem bo zadeva eskalirana, sem ze zelo nezadovoljen z njimi.

To sicer ni nikjer dokumentirano in bi si lahko izmislili kaksno absurdno omejitev.

Nic, sem ze pognal kolesje :-)

Zgodovina sprememb…

Da mamo poleti 10-15% produkcije porabe? Hmm, teoreticno je res mozno, ja, je mozno, in da ni zajeto v A+, res je. Pocakam na 'meter' in se do takrat ne razburjam :-)

Daniel ::

PV

PV

3 tedne od montaže, vmes nalet puščavskega peska, ki ga dež očitno ni opral, razsmernika še zmeraj ni, paneli pa v takem stanju.

A morda kdo ve, kako bi se obneslo pranje panelov s peno za pranje avtomobilov (penilec). Šipe odlično očisti, je pa notri vosek, kar je lahko problematično.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

MadMax ::

brkonja, meni so nastavili 100W manj (13.6 soglasje, 13.5 max oddaja v omrežje), še to le zaradi "boljšega občutka". Na sekundne špice tudi odklopnik ne reagira, razsmernik rabi pa največ par sekund za korekcijo, če se že zgodi "prelet". Pa itak so to robni primeri, redki kot... Če ti bo ven metalo pa znižas po potrebi.
Omejitev moči s strani Elektra je le ena, soglasje oz. max. 80% priključne moči (kar je pa itak že upoštevano v soglasju).

Daniel, pusti prah pri miru. Čiščenje rabiš le če imaš res položno montirane, in/ali res svinjsko (industrijsko) okolje, da jih dež ne more sprat, ali si ob makadamu za dež pa ne veš sploh kaj to je 8-) Bo že prišel naliv da to spere, ko boš še upal da bo brez ledomata...
Po vodi iz pipe bo ostajal kamen, ki ga dež ne spere. Za kemijo ne veš kako bo vplivala. Plezanje ni enostavno (pa še nevarno), razni robotki pa tudi niso zastonj. Pa še če bi jih vsak dan pral ne bi profitiral (ker nobeno pranje ni zastonj).
Če bi bil res toliko Škota bi jih dal na večji razmak do strehe (zastonj, boljše hlajenje) ali pa dodal kak panel, pa odmislil oportunitetne izgube.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Mad, so odgovorili, da je to zaradi moje 'udobnosti' in lazje denarnice :), da ni potrebno dezurati pri omarici in ni v ozadju nobenega formalnega dokumenta.

Bomo poskusili v treh korakih se najbolj priblizati, upam, da jim ne bo tega pretezko narediti preko clouda - izgleda obstaja Export limit.

Na vprasanje, glede omejitev z aktivnim 'metrom' se cakam odgovor, verjetno niso planirali sprememb...

Zgodovina sprememb…

mihi666 ::

Čiščenje je dobro opraviti spomladi po cvetnem prahu. Se pozna;)

Ta tema je zelo koristna, že imamo Export limit zvišan iz 95% na 99%, še malo in bom dobavitelje pohvalil, ker so kar usmiljeni do takšnih bednikov kot smo mi in kar odzivni!

Gregor P ::

Še ena novost na trgu -> Cevasti solarni strešniki

https://electrek.co/2022/09/02/rooftop-...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

polozweii ::

Je pločevinasta streha za sončne panele manj primerna?

l0g1t3ch ::

Predvsem je lahko izziv montaža, pri gerard, decra,... kjer so strešniki pribiti iz čelne strani, bi rekel da je kr jeba to odkrivat in montirat kljuke. Ko sem jaz delal SE sem opazil da so imeli ponudniki dražjo postavko za montažo SE v primeru take strehe.

Če imaš pa tisto streho iz panelov v enem kosu, tam bi pa mene skrbelo zamaknje na dolgi rok, ker tam pa ni druge da ti vrtajo v streho.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

Tatankas ::

A je potrebno za aplikacijo moj elektro kaj vnesti oz kje kaj aktivirati? Ker meni od zagona sončne elektrarne ne prikazuje nobenih novih podatkov. Vidni so podatki samo do zagona SE.

laguna1 ::

@Tatankas .. mislim da so ti zamenjali s priklopom SE tudi števec in se mi dozdeva, da boš moral dodati novo merilno mesto in vpisat tisto številko števca EIMM ali GSRN.

panja003 ::

Tatankas je izjavil:

A je potrebno za aplikacijo moj elektro kaj vnesti oz kje kaj aktivirati? Ker meni od zagona sončne elektrarne ne prikazuje nobenih novih podatkov. Vidni so podatki samo do zagona SE.

Pri meni je isto. ko sem se pozanimal na moj elektro podpori, sem dobil naslednji odgovor "Razlog zakaj merilno mesto trenutno ni vključeno v sistem daljinskega odčitavanja, je nekompatibilnost števca z opremo za daljinsko odčitavanje, ki je vgrajena v transformatorsko postajo. Za daljinsko odčitavanje morata biti števec in oprema, ki je vgrajena v transformatorsko postajo istega proizvajalca in iste tehnologije. Odjemalec, pa ima nameščen števec tehnologije G3, oprema za daljinsko odbiranje, pa je tehnologije S-FSK."

wcpapir ::

polozweii je izjavil:

Odvisno od izvajalca, Termoshopu je problem že osnova- Bramac. Tretji mesec nam teče v hišo in ne rešijo nič.

dussan ::

Še eno vprašanje povezano s prehodom. To, kar sem porabil elektriko do vključitve SE se ne "prenese" v letni obračun? Če bi imel do konca leta viške, zato sprašujem.

Tatankas ::

panja003 je izjavil:

Tatankas je izjavil:

Pri meni je isto. ko sem se pozanimal na moj elektro podpori, sem dobil naslednji odgovor "Razlog zakaj merilno mesto trenutno ni vključeno v sistem daljinskega odčitavanja, je nekompatibilnost števca z opremo za daljinsko odčitavanje, ki je vgrajena v transformatorsko postajo. Za daljinsko odčitavanje morata biti števec in oprema, ki je vgrajena v transformatorsko postajo istega proizvajalca in iste tehnologije. Odjemalec, pa ima nameščen števec tehnologije G3, oprema za daljinsko odbiranje, pa je tehnologije S-FSK."

A potem bodo hodli ročno popisovat vsako leto? :D

Še testiram od @lagune prelog.

Hvala obema.

feryz ::

dussan je izjavil:

Še eno vprašanje povezano s prehodom. To, kar sem porabil elektriko do vključitve SE se ne "prenese" v letni obračun? Če bi imel do konca leta viške, zato sprašujem.
E?
Števec so popisali in boš dobil obračun/poračun. Štartal si iz nule.

mirkuma ::

Menjava distributerja je najbolj smiselna kdaj?
Letos je itak vseeno ker so zakonsko omejili cene za gospodinjske uporabnike in je pri vseh ista cena do 31.8.2023. Ampak glede na obratovanje SE je smiselno menjati v zimskem ali 7zgodnje spomladanskem terminu (poleti vsekakor ne)?
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

MadMax je izjavil:

brkonja, meni so nastavili 100W manj (13.6 soglasje, 13.5 max oddaja v omrežje), še to le zaradi "boljšega občutka". Na sekundne špice tudi odklopnik ne reagira, razsmernik rabi pa največ par sekund za korekcijo, če se že zgodi "prelet". Pa itak so to robni primeri, redki kot... Če ti bo ven metalo pa znižas po potrebi.
Omejitev moči s strani Elektra je le ena, soglasje oz. max. 80% priključne moči (kar je pa itak že upoštevano v soglasju).

Daniel, pusti prah pri miru. Čiščenje rabiš le če imaš res položno montirane, in/ali res svinjsko (industrijsko) okolje, da jih dež ne more sprat, ali si ob makadamu za dež pa ne veš sploh kaj to je 8-) Bo že prišel naliv da to spere, ko boš še upal da bo brez ledomata...
Po vodi iz pipe bo ostajal kamen, ki ga dež ne spere. Za kemijo ne veš kako bo vplivala. Plezanje ni enostavno (pa še nevarno), razni robotki pa tudi niso zastonj. Pa še če bi jih vsak dan pral ne bi profitiral (ker nobeno pranje ni zastonj).
Če bi bil res toliko Škota bi jih dal na večji razmak do strehe (zastonj, boljše hlajenje) ali pa dodal kak panel, pa odmislil oportunitetne izgube.

Dež jih je zaenkrat bolj slabo opral. Sicer ga tudi ni bilo kaj dosti zadnje čase. Montirani so na hlevu, tudi prah iz makadamskega dvorišča se ob kakem vetru ve dvigniti in delati težave. Na višino kapa strehe se lahko dvignem z nakladačem. Kamna v vodi imamo pri nas izjemno malo.

Bom videl kako bo zadeva delovala, ko jo enkrat priklopijo in se takrat odločil o nadaljnjih postopkih.

mirkuma je izjavil:

Letos je itak vseeno ker so zakonsko omejili cene za gospodinjske uporabnike in je pri vseh ista cena do 31.8.2023. Ampak glede na obratovanje SE je smiselno menjati v zimskem ali 7zgodnje spomladanskem terminu (poleti vsekakor ne)?

Menjava je smislena takrat, ko imaš vsoto uvožene energije čim bližje izvoženi. Ob menjavi se namreč naredi poračun, kar se ti sicer dela ob menjavi leta.

Pomoje poleti oz. takoj ko pokriješ mesece za nazaj.

Matevz96 ::

driver_x je izjavil:

mirkuma je izjavil:

Menjava je smislena takrat, ko imaš vsoto uvožene energije čim bližje izvoženi. Ob menjavi se namreč naredi poračun, kar se ti sicer dela ob menjavi leta.

Kot je bilo že odgovorjeno, ali konec decembra/začetek januarja ali pa takrat ko ti proizvodnja ujame porabo za tekoče leto. V obeh primerih boš imel nakaj "izgube" ker ne boš prestavil točno 1.1. ali pa zadel točno pravega dne.
#hooldthedoor

mirkuma ::

Hvala @Matevz96 in @sammy73.
@wcpapir, poleti težko pokriješ jan-apr, tudi če ga, pa jesenskih mesecev ne pokriješ pri novem opreaterju.
Verjetno bo res najbolje pozimi ob preteku leta menjat.
Hvala vsem trem.
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

mirkuma je izjavil:

Hvala @Matevz96 in @sammy73.
@wcpapir, poleti težko pokriješ jan-apr, tudi če ga, pa jesenskih mesecev ne pokriješ pri novem opreaterju.
Verjetno bo res najbolje pozimi ob preteku leta menjat.
Hvala vsem trem.

Če nisi 1.6 pokrit potem si vrjetno obrnjen na sever.

VIP58 ::

polozweii je izjavil:

Pri meni je pet monterjev v šestih urah zmontiralo 30 panelov na dve strehi, pa še malico so imeli vmes, kritina Gerard.
Dokaj zverzirani, z enim mejhnim montiračem so pulili žeblje in odkrivali kritino. Nazaj so jo pritrjevali z baterijsko pnevmatskim zabijačem.
Pred montažo sem bil precej zaskrbljen, kako bo vse skupaj potekalo, izkazalo se je, da so bile skrbi odveč.
Too much of everything is just enough.

fikus_ ::

VIP58 je izjavil:

polozweii je izjavil:

Pri meni je pet monterjev v šestih urah zmontiralo 30 panelov na dve strehi, pa še malico so imeli vmes, kritina Gerard.
Dokaj zverzirani, z enim mejhnim montiračem so pulili žeblje in odkrivali kritino. Nazaj so jo pritrjevali z baterijsko pnevmatskim zabijačem.
Pred montažo sem bil precej zaskrbljen, kako bo vse skupaj potekalo, izkazalo se je, da so bile skrbi odveč.

Imaš mogoče kakšno sliko nosilca?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

VIP58 ::

na žalost ne, je bil pa precej masiven kos rostfreja.

podobno kot:https://apricus.si/sl/quick-fixture-sys...
Too much of everything is just enough.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: VIP58 ()

Glede na sliko imam en kos tega v smeteh, kar je bilo viška. Mislim, da je kar univezalna zadeva, lahko pa slikam po potrebi.

Podobno je temu:

https://www.acdc.co.za/products/alumini...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

fikus_ ::

VIP, hvala za povezavo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

pokmon ::

Potrebujem izvajalca za montažo podkonstrukcije in privijačenje 10 kosov panelov za OffGrid. Pritlični pomožni objekt z pločevinasto valovito kritino...Lokacija okolica Ivančne Gorice. Ponudbe ZS

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pokmon ()

Ali lahko nastavitve Solaredge razsmernika spreminja kdorkoli z dostopom do SetApp-a (če poskenira črtno kodo na razsmerniku)? Zanima me, če lahko razsmernik nastavlja samo tisti inštalater, ki je elektrarno postavil ali lahko mogoče za kakšen poseg pokličem koga drugega?

l0g1t3ch ::

fikus_ je izjavil:

VIP58 je izjavil:

polozweii je izjavil:

Imaš mogoče kakšno sliko nosilca?

Tukaj imaš originalne nosilce od proizvajalca kritine. Gre za Tilcor ampak je isto kot Gerard.

https://www.bonmark.si/solarni-nosilci/

Likalnik ::

driver_x je izjavil:

Ali lahko nastavitve Solaredge razsmernika spreminja kdorkoli z dostopom do SetApp-a (če poskenira črtno kodo na razsmerniku)? Zanima me, če lahko razsmernik nastavlja samo tisti inštalater, ki je elektrarno postavil ali lahko mogoče za kakšen poseg pokličem koga drugega?

izvajalci/monterji lahko spreminjajo nastavitve razsmernika....fizična oseba pa ne...tudi drug izvajalec kateri ti ni postavil SE lahko spreminja nastavitve....izvajalci imajo dostope do aplikacij katera jim omogoča spreminjanje nastavitev razsmernika
««
216 / 357
»»