» »

Solar Charger - primarno za telefon

Solar Charger - primarno za telefon

Jst ::

Hey.

Bliža se pomlad in verjetno bomo spet šli na kakšen večdnevni pohod po Kočevskem Rogu in/ali Kolpi. Poleti bi mi tudi prišel zelo prav za na Kolpo. Pa še kje bi mi prišlo prav, kjer ni elektrike...

Lani, ko sem brskal po Amazonu, sem videl zelo zanimivo zadevo: Solar Charger sestavljen iz štirih ploščic, vsaka zase, velike kot 4" telefon, ki si jih lahko pripneš na ruzak. Tega sedaj ne najdem več.

Sem pa malo raziskoval in v USA pravijo, kako si sam sestaviš solar charger za minimalno ceno - DIY. A ko sem jaz gledal na conrad.si, bi me zadeva koštala enako, če ne več, kot pa recimo kupljen polnilec.

A-Solar Platinum Charger - 42EUR

Ta sicer ni namenjen za na ruzak, ampak bi se ga vseeno dalo nekako pritrditi.

Ko sem gledal DIY projekt, je človek porabil skupaj ~25 dolarjev za šest majhnih celic, polnilno baterijo, regulator,... Sestavil in zlimal je v parih urah (v enem popoldnevu) v en relativno majhen pokrov - veliko kot tablica. Pravi, da se mu iPhone 4 na sončen dan napolni v šestih urah, če fila brez baterij.

Zanima me, če poznate kakšno trgovino, kjer prodajajo sončne celice, cenejše kot na conradu. Primer: 65 mm x 57 mm; Polikristalni; 81 mA; 5 V; 8,45EUR. Če bi sam sestavil, bi rabil dve takšne celice plus ostale stvari.

Kaj mislite, se mi splača kupiti zadevo ali jo narediti sam?

Se je kdo tukaj že lotil takšnega projekta ali ima mogoče kdo kupljen solar charger?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Company ::

Sicer bom najbrž brcnil v temo, ker nisem električar, ampak, tele sončne celice ti dajejo tok 81 mA, verjetno na lepem sončnem mestu, pod pravilnim kotom. Se pravi, da lahko na ruzaku računaš kvečjemu na kakih 50-60 mA. USB priključki na računalniku ti zagotavljajo načeloma 0,5 A. Se pravi, da rabiš za enak tok 10-8 takih celic. Moj telefon rabi kake 3 ure, da se napolni baterija preko USB-ja. Zdaj si pa zračunaj, kolko takšnih panelov potrebuješ, da se bo telefon napolnil med npr. celodnevnim pohodom, ki traja 10 ur... Pa še to pod jasnim nebom, ne med drevesi, v gozdu, itd.

LP!

Saj tisti izdelek, ki sem ga linkal kot primer, ima notri baterijo, katera potem polni telefon. Celica pa polni baterijo. Da se nafila, rabi 11ur. Da naprava nafila telefon, pa 3 ure.

Na Amazonu sem pa takrat videl izdelek, ki ima 4 panele (tudi z baterijo).

Pa tudi imaš več različnih celic:
-40 mA, 18V;
-109 mA, 9V; -če bi štiri teh zvezal, bi bila naprava ravno prav močna, vendar bi bila precej velika: ena celica je namreč 65 mm x 125 mm. Bi pa bilo približno enako za na ruzak, kot sem videl na Amazonu, samo ne vem, kako bi jih dal v "okvir" in da bi se lahko pripeli. Samo ena takšna celica je 15EUR!

---

Vem, da je zadeva, kar se tiče elektrike, švoh. Ampak če imaš na taborjenju, pohodu, dostop do vsaj nekaj elektrike, je super. Sploh če poleg telefona, ki ga itak ne filaš vsak dan na večdnevnem pohodu ali tedenskem taborjenju na Kolpi, imaš še možnost polniti AAA baterije za (te nove) LED svetilke, ki porabijo zelo malo, svetijo pa zelo dobro, je takšna zadeva zelo priročna. Tudi če polniš cel dan.

Recimo greš za teden dni na Kolpo, s polnim telefonom, s polnimi baterijami za LED svetilko in napolnjeno baterijo (oz. več njih) v solar chargerju. In si za cel teden preskrbljen.

Tudi malo prostora zaseda.

Drugače se pa strinjam, da je trenutno stanje, kar se tiče elektrike on the go prav žalostno. Brez si pa skoraj več ne znam predstavljati. :)

Magic1 ::

Jst je izjavil:

Da se nafila, rabi 11ur.

V realnosti trikrat dlje, razen če ga postaviš tako da non-stop sveti sonce nanj. S tem oni ziher navajajo 11ur poletnega sonca od 12.00 do 15.00 :P
Raje nabavi poceni kitajski polnilec: http://www.ebay.com/itm/12000mAh-2-USB-...
Res da nima 12Ah, vendar ne tolk velik manj. Jaz sem nafilal 75% Infinity tablet s njim. To je za vsaj 5x polnit telefon. Cena pa je drobiž.
Magic

Mmm... Rechargable Power Bank... na to pa nisem pomislil. Dobra ideja.

Saj na (skoraj) vsakoletnem taborjenju na Kolpi s (ponavadi vso) "staro klapo" je itak avtov kolikor češ. Kolega ima enega terenca, kjer ima notri 4 akumulatorje in taprav 230V štekar. Pa ko zadnji del odpre, je placa za udobno spanje zanj in za njegovo boljšo polovico. In tega terenca ima samo za na taborjenje. Žurka, ni da ni - ima tudi super ozvočenje. Laptop z muzko obvezna oprema. (Eni so gledali tudi filme, sploh če kdo za nekaj dni pride z otrokom.)

Kadar gremo pa na večdnevni pohod je pa druga zgodba. Smo šli po standardni Kočevski poti čez Rog - cca 3 dni. Potem lahko zaviješ pri enemu hribu, pa je 4-5 dni, čisto odvisno kako se zmenimo.

Malo me je offtopic zaneslo.

Power Bank ja. To bom pa res najverjetneje kupil, kaj bom kompliciral z sončnimi celicami.

mihec87 ::

Sončne so lih toliko da nafilaš za kratek klic na pomoč pa še tedi morš met cajt..

Martin Krpan ::

Jaz sem en tak polnilec kupil lani v Eurospinu za 17€.

Magic1 ::

Imam jaz še enega doma s 2Ah in sončnimi celicami. Ni se še uspel sam nafilat :) pa ne nafila popolnoma pametnega telefona s svojo napolneno baterijo. Tako da priporočam power bank s vsaj 6Ah(6000mAh). Če teža ni problem, vzami 12Ah(tehta 200g).
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Power Bank za telefon/tablico (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Kaj kupiti
37280177 (9047) Karen
»

Ploskev sončnih celic z izhodom USB

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7931 (652) Jst
»

Sončna energija presegla odstotek vseh potreb, prednjači Kitajska, EU peša

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3513603 (11212) Magic1
»

prenosni polnilnik baterij