» »

pomoč v excelu

pomoč v excelu

pangro ::

Pozdravljeni

Zanima me naslednja zadeva. Hočem da mi v določeni celici npr. če je b2=-1 in b4=1 vrže ven vrednost 1 itd. nekak ugotovim da potrebujem nekaj takega =IF(AND(B2=(-1);B4=1);1;IF(AND(B2=1;B4=(-1));(-1)itd.. nakar ugotovim da potrebujem za eno celico 90 telih if stavkov baje pa excel 2010 dovoljuje samo 64 if-ov.
Lepo bi vas prosil a obstaja kakšna druga pot namesto telih if-ov

hvala

joze67 ::

Če prav razumem, gledaš vrednosti dveh celic, ki imata 90 različnih kombinacij.

Naredi si dvostolpčno tabelico. Prvi stolpec je kombinacija B2 in B4, druga vrednost željene celice (tako boš imel tudi pregled nad zadevo). Npr
-1;1 ... 1
1;-1 ... -1

(levo od treh pikic je en stolpec, desno drug). Recimo, da je to tabela C1:D90
Potem v ciljno celico vstaviš formulo
=vlookup(B2&";"&B4;$C$1:D$$90;1;FALSE)

in to je to. Podpičje je uporabljeno samo zaradi berljivosti. Lahko bi uporabil tudi numerično formulo, npr 1000*B2+B4 ali kaj takega.

borut_p ::

malo bolj razloži tale tvoj itd

hvala za odgovor

Opravičujem se ker sem bolj na grobo opisal moj problem.Vrednost ciljne celice je odvisna od 15-ih parov celic.Vsak par ima 7 true kombinacij in 2 false kombinaciji.Kar nanese kar 105 if stavkov (in ne 90 kot sem na začetku omenil).Pari celic se pa nahajajo v petih stolpcih.
Za Boruta - takole zadevo sem uspel spisat dokler nisem ugotovil da bo preveč if stavkov =IF(AND(B2=(-1);B4=1);1;IF(AND(B2=1;B4=(-1));(-1);IF(AND(B2=(-1);B4=0);1;IF(AND(B2=1;B4=0);(-1);IF(AND(B2=0;B4=1);1;IF(AND(B2=0;B4=(-1));(-1);IF(AND(B2=0;B4=0);0;IF(AND(D1=(-1);D3=1);1;IF(AND(D1=1;D3=(-1));(-1);IF(AND(D1=(-1);D3=0);1;IF(AND(D1=1;D3=0);(-1);IF(AND(D1=0;D3=1);1;IF(AND(D1=0;D3=(-1));(-1);IF(AND(D1=0;D3=0);0))))))))))))))
Jože - ne razumem formule sem poizkusil to kar si mi svetoval da poizkusim kako izgleda pa ko vpišem formulo začne excel jamrat da neki ni v redu,a sem mogoče formulo preveč dobesedno prepisal? drugače pa moram povedat da pojma nimam o excelu že to da sem tele if stavke skupaj sestavil je vrhunec zame :)

Če jamra, je vedno možnost, da imaš angleški Excel, kjer so ločila vejice (,) in ne podpičja (;). Sicer nima kaj jamrat.

(Pa ne mešat podpičja kot ločila med argumenti in podpičja, ki sem ga uporabil kar tako pri stikanju vrednosti celic.)

To, da je v igri pet parov celic, malenkostno (linearno) poveča formulo.

Joj najprej me začne hecat že ko naredim tisti stolpec s kombinacijam -1;1 itd excel to šteje kot formulo a lahko namesto podpičja uporabim vejico?
pa res sorry ampak res ne štekam tiste formule mogoče se ti to zdi banalno ampak kaj naj naredim s tistim podpičjem katerega si omenil da naj ga ne mešam kot ločila med argumenti... a ga zbrišem a kaj. Pa tudi ne vem kako naj v formulo vključim dodatne pare celic saj jih je kar petnajst, formulo ki si mi jo pa ti napisal pa vsebuje samo en par B2 in B4?

hvala za odgovor

Zgled

Zgled

V tabeli "Tabela rezultatov" torej nastavljam ("programiram") željene vrednosti glede na stolpca A in B (označena s P1 in P2). V "Primer uporabe" pa uporabim - tokrat ravno vse možnosti, realno bo seveda pokritih samo nekaj.

hm ne pokaže mi slikce ki si jo prilimal

smetko ::

v formuli =vlookup(B2&";"&B4;$C$1:D$$90;1;FALSE)je tipkarska napaka in bi se morala glasiti
=vlookup(B2&";"&B4;$C$1:$D$90;1;FALSE)
Če ne misliš formule kopirati navzdol/navzgor po stolpcu lahko $ tudi izpustiš.

B2&";"&B4 V tem delu lahko ";" zamenjaš s katerimkoli znakom. ostale ; pa zamenjaš z , če imaš angleške windows-e
Joj najprej me začne hecat že ko naredim tisti stolpec s kombinacijam -1;1

vnos lahko zaćneš z enojnim narekovajem (na slo tipkovnici je na isti tipki kot '?').
No comment

najlepša hvala za pomoč. me pa še neki zanima. vsak dan vnašam določene vrednosti v celice ki se dnevno spreminjajo. to se prav ob vsakem datumu vnesem vrednost in te vrednosti se da prikazat na grafu in sčasoma se izriše lepa krivulja. zanima me pa sledeče - kako bi se dalo narediti da mi za vsak dan pokaže kakšen je naklon krivulje in pa kdaj je krivulja padajoča ali pa rastoča (recimo če je padajoča se mi v ciljni celici pokaže - če pa rastoča pa +) to se prav verjetno obstaja nek ukaz oz. funkcija ki jo vpišem v ciljno celico?

evo sem najdu rešitev če koga zanima http://www.excelfunctions.net/Excel-Slo...

Imam še eno težavo pa bi prosil za nasvet. Rad bi spisal makro za excel ki bi vnesel formule na naslednji način: Rad bi da se celice zdelijo vsaka z vsako recimo v tem zaporedju C3/D3, C3/E3, C3/F3, C3/G3 itd. ko pa ni več vrednosti v naslednji celici pa preklopi na D3/E3, D3/F3, D3/G3 itd. in ko spet ni vrednosti v naslednji celici E3/F3, E3/G3, E3/H3 itd. vse dokler ni v naslednji celici nobene vrednosti več.
Vsaka delitev oz. formula se pa vpiše v ciljne celice po recimo naslednjem zaporedju T3, AN3, BH3 to se prav T3 kot ciljna celica naslednja ciljna celica je pa šele čez +20 vrstic (rows) in je recimo AN3
Hvala za pomoč

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EXCEL vgnezdenje dveh vlookup funkcij?

Oddelek: Programska oprema
101906 (1605) prtenjam
»

excell razvrščanje

Oddelek: Programska oprema