» »

vezava na excel

vezava na excel

bmandl ::

Lep pozdrav!
Mene pa zanima, kako bi lahko v bilokaterem programskem jeziku spisal program, ki bi ga lahko vezal na excel. Kako bi bilo to izvedljivo? Namreč, zdaj imam seznam učencev v excelu in njihove ocene. Zdaj pa bi želel spisat program, ki bi glede na število posameznih ocen izpisal uspeh učenca. To v excelu ni mogoče, če se želimo držati vseh kriterijev, ker v excelu lahko spišeš samo enolično funkcijo, ki pa ne sme imeti za eno stvar dva pogoja. Torej za primer. Če ima učenec povprečje skupaj več kot 4,5 je odličen, po drugi strani pa ne sme imeti nobene ocene za dve stopnji manj, torej 3, če hoče biti odličen. V excelu bi lahko naredil samo za eno od teh dveh, ne morem pa postaviti obeh pogojev, ker vrne napako. Torej sedaj me zanima, kako bi v cju, pythonu, phpju ..... spisal program in kako bi ga vezal v excelov dokument.
Hvala za vse odgovore.
Lp

Loki ::

macro.
z excelom se da narediti tudi veliko zapletenejse zadeve, bom pozneje prilimal eno slikico.
mogoce bi bilo bolje z accessom, bi bilo verjetno lazje, bi bil pa tudi macro v osnovi.
I left my wallet in El Segundo

pajanko ::

To bi šlo naresti tudi v excelu. Predvsem z funkcijami IF in count. Seveda moreš pred tem vse ocene zaokrožiti na celo število.

Izgleda me ne razumete. Ocene so zaokrožene od 1-5 s celimi števili (kakšne ocene pa imamo v šoli???). Potem pa imam v naslednjih celicah napisane funkcije countif, da sešteje število enk posebej, število 2 posebej itd. Pol zadna celica pa bi bila uspeh. Seveda je za uspeh veliko kriterijev, kot sem že omenil in ne ne da se v excelu za eno oceno napisat dva pogoja(funkcija ni več enolična in se pojavi napaka v excelu) Naprimer: =if(celicazapovprečje>4.5;"odlično";if(celicazatrojke>2;"ni več pet, kaj naj napišem omg")).

Zdaj razumete kaj hočem povedat. Ne moreta se dva pogoja navezovat na eno opravilo.
Lp

Loki ::

Visual Basic macro. se ga da (bojda :D ) dokaj hitro nauciti, plus tega rabis ti samo dva if stavka v bistvu.
zdaj v 2007 moras iti na options in obkljukati show developer tab.
http://www.google.com/search?client=ope...
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Loki ()

CitroX ::

Nekako se mi pa dozdeva, da se vse to najde v LoPolisu...

pajanko ::

Nekaj takega:
IF(AND(celicapovrecje>4,5;celicatrojke< 2);"odlično";"").

Sem sam naredil nekaj podobnega za sebe, vendar nisem dokončal. Objavim jutri...

Chessman ::

v excelu lahko postaviš v eno formulo tudi več pogojev deluje brez problema, drugače pa si pač pomagaš z več posameznimi funkcijami

Poglej si tale primer

v slolpcih imaš
- A - povprečna ocena
- B - najnižja ocena
- C - prvi pogoj kateri ugotavlja če je povprečna ocena višja od 4,5
- D - drugi pogoj kateri ugotavlja če je najnižja ocena ni nižja za več kot 2 od povprečne
- E - tretji pogoj kateri ti izpiše uspeh Odličen ali Ne odličen na podlagi pogoja ena in dva

Primer je narejen na hitro in ne upošteva drugih uspehov kot odličen in ne odličen, samo po istem sistemu potem lahko narediš za vse ocene

Chessman, hvala ti, zdaj sem dobil idejo, kako bom problem rešil, edina težava je v tem, da ne poznam formule, ki bi mi izpisala najnižjo oceno.
Se opravičujem, sem že našel. Hvala.
Nekaj sem ustvaril, ampak mi vrne false. Sedaj bom pa opisal problem:

Imena celic:

Q9=najnižja ocena
R9=pogoj za 5
S9=pogoj za 4
T9=pogoj za 3
U9=pogoj za 2
V9=pogoj za uspeh
W9=uspeh

Opis funkcij posamezne celice:

Q9(=MIN(F9:O9))
R9(=IF(P9>=4,5;1;0))
S9(=IF(P9>=3,5;1;0))
T9(=IF(P9>=2,5;1;0))
U9(=IF(P9>=1,5;1;0))
V9(=IF(Q9>=P9-2;1;0))
W9(=IF(R9=1;IF(V9=1;"odličen");IF(S9=1;IF(V9=1;"prav dober");IF(T9=1;IF(V9=1;"dober");IF(U9=1;IF(V9=1;"zadosten";"nms"))))))

Izpiše mi false, kot sem že rekel. In tudi, kot sem rekel, formula ni več enolična, v tem je po moje problem, ker gre za vsako oceno posebej. Če bi šlo samo za odličen uspeh, bi prijelo. Razen če za vsako vrsto uspeha naredim dodatno celico. In kaj bom na koncu dobil. Zapolnjeno delovno površino:D

Prosim, če mi nekdo pove, kako naj forumlo popravim.
Hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bmandl ()

Ah, končno mi je uspelo, na 100 krat lažji način. Namesto pogoja za uspeh, če je najnižja ocena nižja za 2 stopnji od povprečja, sem ta pogoj vključil kar v vsak pogoj za določeno oceno. Naprimer za pogoj za 5 sem napisal
=IF(AND(P9>=4,5;Q9>=4);1;0)
, tako da hkrati preveri oba pogoja in sem na koncu samo lepo vpisoval ali je pogoj za 5 izpolnjen je odličen in naprej, za nms pa sploh ne rabim pogoja, samo če nobeden od teh pogojev ni izpolnjen je nms.
Hvala ste mi veliko pomagali, največ pa Chessman.
Lp

Chessman ::

saj zato pa smo tukaj da si pomagamo

drugače pa kar pogumno po nove celice zmanjkalo jih ne bo prav hitro, če pa te motijo tisti stolpci kateri imajo samo neke kontrolne funkcije jih pa skrij in boš imel samo tiste katere želiš.

Točno, nato še pomislil nisem. Bom.
Hvala

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

excel IF funkcija

Oddelek: Programska oprema
236537 (3544) Cofko Cof
»

Računanje vrednosti iz tabele