Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž
moNc ::
icebreaker... kokr sm jst na vseh forumih prebrala ... ta hundayi ni dobr, ker ima en bug...neenakomerna osvetljenost na ekranu (in to fzzl moti)...tko da začni gledat za drugim...
i love computers *mwa*
Logomman ::
Živjo! Zanima me vaše mnenje o monitorju NEC MultiSync LCD1970NX oz. Neovo F419. Katerega naj kupim?! dilema. na pomoč. Hvala
LordWorm ::
NECa ne kupuj ker ima nek premaz cez, ki naredi ekran podnevi kot ogledalo (svetloba se prevec odbija).
Pri Emisiji naj bi dobili popravljene hyundaije l90d+ cez cca 1 teden.Ce se lazejo nevem, itak bom zdej sel kmalu na pocitnice tako da ga bom ta cas se imel.
V slo se vedno ni spodobnega 19inch LCDja z 8ms odz cas in dvijem.
Pri Emisiji naj bi dobili popravljene hyundaije l90d+ cez cca 1 teden.Ce se lazejo nevem, itak bom zdej sel kmalu na pocitnice tako da ga bom ta cas se imel.
V slo se vedno ni spodobnega 19inch LCDja z 8ms odz cas in dvijem.
windsurfer ::
Garett:
Popravljene hyundaie al nove -drugo serijo?
V Nemčiji je še vedno problem z njimi, monitor je zlo težko dobit, če ga pa dobiš, ma pa al dead pixle (loh full) al problem osvetlitve al pa oboje troje.
Tomi
Popravljene hyundaie al nove -drugo serijo?
V Nemčiji je še vedno problem z njimi, monitor je zlo težko dobit, če ga pa dobiš, ma pa al dead pixle (loh full) al problem osvetlitve al pa oboje troje.
Tomi
Mr_Globus ::
Uf ta LG L1915S 12ms me pa prow mika. Ga ma gdo in je zadovoljen z njim? Sem nameraval kupit samsung 193P. Razlika v ceni je 45k. Vzamem LGja?
Aha zdej vidim razlog. LG nima DVIja. Ampak se razlika z DVIjem sploh vidi?
Aha zdej vidim razlog. LG nima DVIja. Ampak se razlika z DVIjem sploh vidi?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mr_Globus ()
baker ::
Eschelon kako veš kateri VGA kabel je dobr (neverjamem, da je vsak debel tudi dober).
Kje si ga ti kupil in a se res ful pozna razlika?
Kje si ga ti kupil in a se res ful pozna razlika?
frudi ::
Mr_Globus, razlika med 193P in L1915S je bistveno večja kot samo DVI. prvi ima PVA matriko, drugi pa TN, tako da sta modela med seboj težko primerljiva. najprej si razjasni, za kaj boš monitor uporabljal in kakšne so tvoje prioritete glede vidnega kota, odzivnosti, kontrasta, kvalitete barv... takrat šele ti lahko povemo, kateri od teh monitorjev je boljša izbira.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
lambda ::
Ja, med tema dvema je že bistvena razlika ... samo pol pa že misneš it v trgovino po 710T, pa ugotoviš, da za praktično isti dnar dobiš tega LG-ja. Sicer brez DVI-ja, z nekaj slabšim odzivnim časom (po testih sodeč) predvsem kar se tiče black-gray response-a, AMPAK 19" namesto 17"
joj prejoj ... kako težko se je dandanes odločit katerga LCD-ja nabavit
joj prejoj ... kako težko se je dandanes odločit katerga LCD-ja nabavit
Na kratko, katerega bi izbrali - Samsung 193P ali Dell 1905FP...ali katerega tretjega s podobno zmogljivostjo in enako ali nižjo ceno?
Pripravljen sem dat 130k, vem toliko, da sta si oba skoraj enakovredna v kategoriji zmogljivost ter da ima Samsung samo softversko nastavljanje. Dell ima baje neke probleme pri VGA priklopu (kvaliteta kao malce peša), 193p spada v Pixel2 kategorijo, kar pomeni da ga še ne zamenjajo ob enem mrtvem pikslu...kako je z Dellom če kdo ve?
Samsung stane 125.400 na mimovrste.com, Dell pa 129.900 pri FMC (al so še kje nižje cene, al bodo v kratkem cene padle kaj bolj konkretno oz. če na trg pride kakšna nova tehnologija ki bo omogočala kvaliteto kot zgornja 2 modela in hitre odzivne čase - če kdo ve?).
Še to me zanima, trenutno mam doma skoraj predpotopen sistem z 900Mhz celeronom in Geforce2 MX 400 grafo, skratka DVI je no-go trenutno (v kratkem menjam). Ali bo grafa sposobna zadovoljivo izrisat tistih 1280*1024 (nekaj izgube vem da naj bi blo). Rabim samo za pisarniško delo, dokler ne kupim boljše grafe in kompa pa tudi potem bo primarno pisarniško delo, nekaj grafičnega udejstvovanja, igre pa manj.
Tolk zaenkrat, 10x.
Pripravljen sem dat 130k, vem toliko, da sta si oba skoraj enakovredna v kategoriji zmogljivost ter da ima Samsung samo softversko nastavljanje. Dell ima baje neke probleme pri VGA priklopu (kvaliteta kao malce peša), 193p spada v Pixel2 kategorijo, kar pomeni da ga še ne zamenjajo ob enem mrtvem pikslu...kako je z Dellom če kdo ve?
Samsung stane 125.400 na mimovrste.com, Dell pa 129.900 pri FMC (al so še kje nižje cene, al bodo v kratkem cene padle kaj bolj konkretno oz. če na trg pride kakšna nova tehnologija ki bo omogočala kvaliteto kot zgornja 2 modela in hitre odzivne čase - če kdo ve?).
Še to me zanima, trenutno mam doma skoraj predpotopen sistem z 900Mhz celeronom in Geforce2 MX 400 grafo, skratka DVI je no-go trenutno (v kratkem menjam). Ali bo grafa sposobna zadovoljivo izrisat tistih 1280*1024 (nekaj izgube vem da naj bi blo). Rabim samo za pisarniško delo, dokler ne kupim boljše grafe in kompa pa tudi potem bo primarno pisarniško delo, nekaj grafičnega udejstvovanja, igre pa manj.
Tolk zaenkrat, 10x.
Wolverine ::
Trenutno imata modela 173p in 193p 14 dnevno garancijo, če dobiš mrtvo piko ti ga zamenjajo z novim.
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)
Mr_Globus ::
sem porabu včerjšnji dan da sem malo pregledal sceno LCD pa prebral zadnjih par strani te teme. rabu bi ga 30% filme 40% internet in podobno 30% igre. Zanimiv mi je 913N. SAmo v reviewih piše da so črke nekam nejasne. Ker če je tako pa raje kupim 193P in mam pač blur v igricah.
Eschelon ::
baker (913N):
Kupil sem 2m kabel bandridge pri JAE. Je kvaliteten (debelina in kvaliteta sicer nista neposredno povezani, obstaja pa močna kovarianca). Kak teden nazaj sem gledal vivanco kabel pri BOF in big-bang pa so vse prodali (!?) - jih je bilo kar nekaj.
Ja. Razlika je očitna. S priloženim kablom je bil opazen odboj (ponovljena slika z rahlim zamikom in precej manjšo intenziteto). Stvar je bila kar moteča - posledica so "neostre črke". Z novim kablom in ostrino na 48 je monitor precej bliže nivoju 193P.
P.S. 913N ni primeren za DTP, ker ima (velja za moj eksemplar) dokaj neenakomerno osvetlitev (zgoraj temneje kot spodaj - neodvisno od vidnega kota).
Kupil sem 2m kabel bandridge pri JAE. Je kvaliteten (debelina in kvaliteta sicer nista neposredno povezani, obstaja pa močna kovarianca). Kak teden nazaj sem gledal vivanco kabel pri BOF in big-bang pa so vse prodali (!?) - jih je bilo kar nekaj.
Ja. Razlika je očitna. S priloženim kablom je bil opazen odboj (ponovljena slika z rahlim zamikom in precej manjšo intenziteto). Stvar je bila kar moteča - posledica so "neostre črke". Z novim kablom in ostrino na 48 je monitor precej bliže nivoju 193P.
P.S. 913N ni primeren za DTP, ker ima (velja za moj eksemplar) dokaj neenakomerno osvetlitev (zgoraj temneje kot spodaj - neodvisno od vidnega kota).
Vedeti, razumeti, znati.
drejc ::
Od 19' se mi zdi še vedno edin smiseln nakup 193p, t.j. če uporablate komp še za kaj drugega kot špile.
ostrina, cena (127k na enaa), pivot, ogormn zorni kot, neprekosljiv video, eleganca in možnost pritrditve na steno (kar je enostavno nekaj nujnega ko enkrat vidiš v akciji...je dobesedno cela miza frej :) )
Davek za odličnost je pač ghosting in se nanj navadiš čez vikend. IMO (špilal sem sw kotor2&nascar)
ostrina, cena (127k na enaa), pivot, ogormn zorni kot, neprekosljiv video, eleganca in možnost pritrditve na steno (kar je enostavno nekaj nujnega ko enkrat vidiš v akciji...je dobesedno cela miza frej :) )
Davek za odličnost je pač ghosting in se nanj navadiš čez vikend. IMO (špilal sem sw kotor2&nascar)
Myth ::
drejc, vsi neke hvalijo tale monitor. sprobaj še kaki nfsu, cod, pa kakšen doom 3 in mi prosim poročaj , lahko tukaj ali pa na pvt. Mene vedno bolj zanima tale monitorček. Morm ga it v živo še gledat...
en LP in BZ
en LP in BZ
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤
Hair_Y ::
Skype - Kolikor jaz razumem je treba ceni za Dell-a pri FMC-ju
prišteti še DDV tako, da cena ni več tako ugodba.
Monitor pa je verjetno odličen...
prišteti še DDV tako, da cena ni več tako ugodba.
Monitor pa je verjetno odličen...
Hair_Y, maš prav ja. Sm spregledal tisti text spodaj. V tujini pa Dell LCDji tko poceni grrrrr...
Potem pa kar 193p zgleda.
A pri nas kdo prodaja tole (ADI Microscan A925)?
http://www.chip.de/artikel/c1_artikelun...
Potem pa kar 193p zgleda.
A pri nas kdo prodaja tole (ADI Microscan A925)?
http://www.chip.de/artikel/c1_artikelun...
js ::
Wolverine: V kateri trgovini majo to garancijo?
A kdo ve, če se da pri enaa monitor sprobat preden ga odneseš domov. Če se seveda odločiš za prevzem na firmi.
A se da 193p dobit še kje drugje za manj kot 130k sit?
A kdo ve, če se da pri enaa monitor sprobat preden ga odneseš domov. Če se seveda odločiš za prevzem na firmi.
A se da 193p dobit še kje drugje za manj kot 130k sit?
js: Big bang, za Bof ne vem, drugače pa tudi na Avterini strani piše pod novicami...
Ja res nevem kaj se neki sprenevedate dab radi probal. Probite! Naročte ta monitor, neste ga dam, če vem nebo všeč oz bo meu dead pixle ga lahko neseš nazaj brez razloga in ti morjo vrnt dnar. (Tuko je v enaa.com, pa mislm da v vseh spletnih štacunah). Če pa tega niste sposobni, pol vm pa ne morm pomagat.
Ne se trest folk.
Ne se trest folk.
Za filme in igre 193P res ni primeren. Ghosting povzroči, da izgleda vse zelo zapackano. Pravi obup. Po drugi strani je zadeva odlična za resno delo - tekst, celo za foto-retušo si ga drznem priporočiti. Človek se sicer navadi tudi na packasto sliko v filmih, samo da 193P nekdo priporoča za ogled filmov, mora biti pa vsaj malo žleht ali pa samovšečen (ima ta monitor, pa ga hvali preko mere).
Vedeti, razumeti, znati.
A ma kdo izkušnje s temle monitorjem? Cena je ugodna, specifikacije tud na nivoju, kaj pa v praksi?
http://www.knetsi.com/shop/buy.php?PHPS...
http://www.knetsi.com/shop/buy.php?PHPS...
Eschelon: kaj imaš ti 193p model doma ali govoriš kar v 3 dni?
Izib ::
V BOF-u imajo tud 14 dni DP garancije za 193P.
LP
Iztok
LP
Iztok
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izib ()
Človek kolk mislš da majo LCD TVji responsa?
(*) Pejt rajš h okulistu.
En frejm useka na 40ms v filmih, in ti budaleštiš da je 20ms ghostinga tumač? Da ne omenjam, da se tak pri DVDju, kot divxu povečini ne menja kompletna slika ampak samo delčki z spremembo barv...to je zarad kompresije.
GOTO (*) al pa neh gledat filme z 5cm razdalje.
(*) Pejt rajš h okulistu.
En frejm useka na 40ms v filmih, in ti budaleštiš da je 20ms ghostinga tumač? Da ne omenjam, da se tak pri DVDju, kot divxu povečini ne menja kompletna slika ampak samo delčki z spremembo barv...to je zarad kompresije.
GOTO (*) al pa neh gledat filme z 5cm razdalje.
fenrir ::
skrbno sm prebral zadnjih 5-10 strani in se se vedno ne morm odlocit med 913 in 193-jem!! (moja uporaba bi zgledala pribl. tako : 25% spili, 35% filmi, 40% zdenje na netu, branje in pisanje texta)
pomoje se splaca u stacuni rect ce ti lohk ksn film predvajajo....al pa ks spil pozenejo, da se prepricas na lastne oci, kako je s tem ghostingom al blurrom al kaj je ze, ker iz teh vasih litanij se da bol mal razbrat kaj je res in kaj ni.
omgs it's fenrir.
Wolverine: imam 193p in 913n (vsak na svojem računalniku), tako da imam šanso primerjati.
Drejc: Oprosti, ker sem te malo zbodel, samo iskreno sem povedal, kako stvari vidim. Glede odzivnih časov, si lahko malo pogledaš na THG kako stvari stojijo pri MVA matrikah (še posebej glede razlike med efektivnim in nazivnim odzivnim časom). Glede LCD televizij bom pa raje kar tiho, ker si je ne lastim (bi bilo zanimivo zvedeti, kake matrike se tam uporabljajo, kakšni so odzivni časi,...če ima kdo kak link na spodoben test, se priporočam). P.S. - me veseli, da si zadovoljen s svojim monitorjem.
Drejc: Oprosti, ker sem te malo zbodel, samo iskreno sem povedal, kako stvari vidim. Glede odzivnih časov, si lahko malo pogledaš na THG kako stvari stojijo pri MVA matrikah (še posebej glede razlike med efektivnim in nazivnim odzivnim časom). Glede LCD televizij bom pa raje kar tiho, ker si je ne lastim (bi bilo zanimivo zvedeti, kake matrike se tam uporabljajo, kakšni so odzivni časi,...če ima kdo kak link na spodoben test, se priporočam). P.S. - me veseli, da si zadovoljen s svojim monitorjem.
Vedeti, razumeti, znati.
destiny ::
Za filme in igre 193P res ni primeren. Ghosting povzroči, da izgleda vse zelo zapackano. Pravi obup.
Hmm... Jest v filmih ghostinga nisem opazil, v bistvu sem impresioniran nad prikazano sliko (črna je precej bolj črna kot pri mojem bivšem TN+Film LCD-ju), igric z visokim FPS pa ne igram, v kakem Rome Total War, Star Wars KOTOR I in II in pa IL2 Sturmovik pa je slika fantastična.
Kar se tiče nazivnih časov 193P pa kar držijo...
ps: to velja dokler je monitor priklopljen na DVI, za D-SUB ne vem...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: destiny ()
frudi ::
še ena podrobnost, na katero so zlasti občutljivi PVA/MVA monitorji - kontrast vpliva na odzivni čas. jaz sem na 193P opazil bistveno razliko v ghostingu pri kontrastu 50 in 100.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
Večji kontrast -> boljši odzivni čas. LCD zasloni načeloma laže prikažejo velike spremembe v intenziteti kot majhne. Ravno zato se premikajoči objekti z dokaj uniformno barvo zapackajo.
Vedeti, razumeti, znati.
Okej, ne bom več hvalil 193p.
Povedal bom samo to, da če si pro-gamer ga NE kupi. Za komp za igrce ti bo 913 vrjetn dost boljš služu.
Če bi se pa rad kdo prepričou na lastne oči kak zgleda pa še enkrat polagam na srce, ne ga vzet po enournem ogledu v štacuni, raje ga nesite dam (na revers ali preko spletne štacune) in se po parih dnevih odločite kam boste naložil vaših sto jurčkov. Bodte zahteven kupec, sej smo v EU porkamadona
Povedal bom samo to, da če si pro-gamer ga NE kupi. Za komp za igrce ti bo 913 vrjetn dost boljš služu.
Če bi se pa rad kdo prepričou na lastne oči kak zgleda pa še enkrat polagam na srce, ne ga vzet po enournem ogledu v štacuni, raje ga nesite dam (na revers ali preko spletne štacune) in se po parih dnevih odločite kam boste naložil vaših sto jurčkov. Bodte zahteven kupec, sej smo v EU porkamadona
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
Zgodovina sprememb…
- spremenil: drejc ()
3p ::
>MrGlobus: Aha zdej vidim razlog. LG nima DVIja. Ampak se razlika z DVIjem sploh vidi?
Odvisno od grafične/kabla... Pri meni na LG1930P + EnBoljAliManjNoname Radeon 9600Pro praktično ni razlike, če je povezan na DVI ali D-SUB. V službi (1915S + EnBoljAliManjNonameRadeon 9250) pa daje drugi izhod grafične megleno sliko - podobno kot nekatere slabše (starejše?) integrirane kartice. Če bi bil tudi prvi izhod tak zanič, bi bilo sigurno boljše imeti monitor z DVI.
Odvisno od grafične/kabla... Pri meni na LG1930P + EnBoljAliManjNoname Radeon 9600Pro praktično ni razlike, če je povezan na DVI ali D-SUB. V službi (1915S + EnBoljAliManjNonameRadeon 9250) pa daje drugi izhod grafične megleno sliko - podobno kot nekatere slabše (starejše?) integrirane kartice. Če bi bil tudi prvi izhod tak zanič, bi bilo sigurno boljše imeti monitor z DVI.
Ajnstajn` ::
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, ce je kaksna razlika med monitorjema :
Monitor LCD 19" Samsung 913N TCO 03 Silver in
Monitor 19" LCD Samsung Syncmaster 913N.
Oznaka je mal drugacna, pa me zanima, ce je kaksna posebna razlika v lastnostih.
Mene pa zanima, ce je kaksna razlika med monitorjema :
Monitor LCD 19" Samsung 913N TCO 03 Silver in
Monitor 19" LCD Samsung Syncmaster 913N.
Oznaka je mal drugacna, pa me zanima, ce je kaksna posebna razlika v lastnostih.
//
Alexius Heristalski ::
Saj je ista oznaka, a ni?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
GRK23 ::
Zanima me, kako se obnese samsung 193P pri igranju iger kot so: Need for Speed Underground 2, colin mcrae rally 4, Richard Burns Rally predvsem me zanima, če zadostuje odzivni čas 20ms.
Lp Grega
Lp Grega
maf ::
193P ima že dobro ceno: na mimovrste je okoli 112k, pa še barve lahko izbiraš, tko da....fajn...sam vseen ko bom šu jst v nakup, si želim takega monitorja, le da bi imel nižji odzivni cajt...tako bi imel odlične barve in skratka vse spploh in oh, pa še ghostinga ne bi blo...oblika je pa itak fantastična, da ne govorim o možnosti pritrditve na steno -- carsko...
lp
lp
pia ::
Ali se pri taki bogi graficni ASUS EAX300SE/T TV 128MB zelo pozna slaba kvaliteta. Gledam za nakup LCD striktno v programske namene, manj srfanje po internetum in zelo obcasno gledanje filmov.
Ali ni pri programiranju pomemben tudi odzivni čas, ker govorite o 193P kot boljši monitor za službeno delo napram 913N.
Lahko se kak nasvet KATERI MONITOR za zgoraj navedene potrebe IN NA KAJ JE POTREBNO ŠE BITI PAZLJIV- praktično sem novinka na tem področju.
Hvala.
Ali ni pri programiranju pomemben tudi odzivni čas, ker govorite o 193P kot boljši monitor za službeno delo napram 913N.
Lahko se kak nasvet KATERI MONITOR za zgoraj navedene potrebe IN NA KAJ JE POTREBNO ŠE BITI PAZLJIV- praktično sem novinka na tem področju.
Hvala.
tako bi imel odlične barve in skratka vse spploh in oh, pa še ghostinga ne bi blo
Upam da bote naslednje prebral kupci, ki imate v kratkem namen kupiti LCD:
Trenutno obstajajo tri (3) tehnologije izdelave TFT LCD displayev:
-IPS
-MVA/PVA
-TN
IPS: najstarejša od tehnologij, dobra reprodukcija barv (16.7M) in zanimivo, kljub >25ms odzivnem času se izjemno dobro obnese tudi v hitrih igrah. Predvajanje filmov je perfektno, zato jo tudi uporabljajo nekateri LCD TVji. Večina displayev od 20' naprej uporablja to tehnologijo še danes (Dell, HP,...). 19' so redke, eden njih je IIyama 481.
PVA/MVA: novejša tehnologija od IPS-a z izjemno reprodukcijo barv (16.77M) in ostrino, ter odzivnim časom >20ms. Problem te tehnologije je ker je odzivni čas še vedno neprimeren za hardcore gamerje in namenske igralne postaje. Za občasno igranje se pa IMO odnese odlično (ghosting je opazen a ne preveč moteč, ker so ostrina in barve naravnost enkratne in po mojem mnenju odtehtajo ghosting). Pri "hitrih" filmih se ravnotako obnese super če jih le ne gledate fullscreen iz pol metra. Praktično je iz >1m v akcijskih scenah filmov ghosting neopazen. Za namizno delo (office, programming, foto, cad) je čista 5tka. Primer 19' monitorja s to tehnologijo je 193p.
TN: najnovejša tehnologija narejena predvsem iz potreb gejmerjev po nizkem odzivnem času, ki je >8ms. Ghosting je v praksi neopazen. Problem teh monitorjev je, ker prikazujejo le 256k barv, navidezno (na papirju) pa 16.2M. V špilih se obnese odlično, kak office mu tudi ne dela težav, problemi se pa pojavijo drugje. Filmi izgledajo "sprani", a še vedno zadovoljivo iz večje razdalje, za kako (profesionalno) foto urejanje in izdelavo strani ga nebi priporočal, ker nekaterih odtenkov barv ne prikaže pravilno. Problemi s to tehnologijo so tudi v osvetlitvi celotne vidne površine, ki je dostikrat neenakomerna do te mere, da je desni (al zgornji) del monitorja bolje osvetljen od levega (al spodnjega) in zato tudi predvajane barve niso iste pa še po branju tekstov te začne glava bolet. To velja pazit pri nakupu, nimajo pa problemov z osvetljitvijo vsi TN monitorji, le moja izkušnja z Hyundaiem L90d+ in po branju forumov vidim da nekateri tudi izkušajo "bleeding" tudi pri ostalih znamkah. Predstavnika te tehnologije v seriji 19' sta Samsung 913N in Hyundai L90d+.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
Orchestra ::
Glede na to,da sm razmisljal o nakupu LCD-ja,mi nic vec ni jasno.Moja dilema je se zmeraj CRT vs. LCD.Da razjasnim:
CRT:
+cena
+ni "ghostinga"
+podpora razlicnih resolucij
-"sprane",zbledele barve /upam da se tukaj nisem ustel /
-sevanje(imam 160hz monitor,pa se zmeraj "cutim" to "svetlobo")
-velikost,mobilnost
LCD
+TRUE COLOR(ne vem,ampak pri LCD-jih se mi barve res zdijo barve)
+mobilnost
+ni sevanja(kot da bi gledal sliko )
-cena
-crkneni pixli
-monitor "deluje" samo na 1 resoluciji(ostale so razpackane)
Seveda,kompliciram samo zaradi GAMINGA,ker hocem da je zelena res zelena!
Za word pa net in ostalo kramo mi pa zadosca monitor iz 92. leta
-FILMI-nikoli jih nisem maral na monitorju,pac bedno je(temni so,kocke...)-TV-OUT in zadeva je resena;BTW saj je TV narejen za filme(ironicno,tv ima 300x400 pik pa filmi razturajo pa se barve so skoraj naravne)
ZAKLJUCEK:Povejte kaj kupit do 60kSIT(CRT?LCD?) seveda nad 17" ne grem.(LCD me zadovolijo s 15" sliko).
LP
CRT:
+cena
+ni "ghostinga"
+podpora razlicnih resolucij
-"sprane",zbledele barve /upam da se tukaj nisem ustel /
-sevanje(imam 160hz monitor,pa se zmeraj "cutim" to "svetlobo")
-velikost,mobilnost
LCD
+TRUE COLOR(ne vem,ampak pri LCD-jih se mi barve res zdijo barve)
+mobilnost
+ni sevanja(kot da bi gledal sliko )
-cena
-crkneni pixli
-monitor "deluje" samo na 1 resoluciji(ostale so razpackane)
Seveda,kompliciram samo zaradi GAMINGA,ker hocem da je zelena res zelena!
Za word pa net in ostalo kramo mi pa zadosca monitor iz 92. leta
-FILMI-nikoli jih nisem maral na monitorju,pac bedno je(temni so,kocke...)-TV-OUT in zadeva je resena;BTW saj je TV narejen za filme(ironicno,tv ima 300x400 pik pa filmi razturajo pa se barve so skoraj naravne)
ZAKLJUCEK:Povejte kaj kupit do 60kSIT(CRT?LCD?) seveda nad 17" ne grem.(LCD me zadovolijo s 15" sliko).
LP
moNc ::
no fantje jst mam samsung 913n doma ... in zaenkarat deluje kot je treba
i love computers *mwa*
destiny ::
@pia - odzivni čas pri programiranju ni pomemben. Sicer za tvoje potrebe je skor vseen katerega vzameš ampak glede na trenutno ceno 193p pri mimovrste, bi jest vzel slednjega. Kar se pa tiče grafične se mi tud sanja ne kakšno imaš. Če nima DVI-ja 193p ne bo prišel do izraza. Res pa je da ča nameravaš dat 100k+ za monitor lahko daš še pribl. 15-17k (oz. še nekaj manj, če kupiš rabljeno) za novo grafično ala radeon 9550...
lambda ::
edit.
-LG L1920B (S-IPS, kontrast 1:500, brez DVI...)
-LG L1930B (S-IPS, kontrast 1:400, DVI, ...)
Ima kdo katerega od omenjenih modelov ali pa kakega drugega z S-IPS matriko - zanima me namreč, kako se pozna nekoliko nižji kontrast? Cenovno sta pod 100k in se mi zdi zanimivo
-LG L1920B (S-IPS, kontrast 1:500, brez DVI...)
-LG L1930B (S-IPS, kontrast 1:400, DVI, ...)
Ima kdo katerega od omenjenih modelov ali pa kakega drugega z S-IPS matriko - zanima me namreč, kako se pozna nekoliko nižji kontrast? Cenovno sta pod 100k in se mi zdi zanimivo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lambda ()
Moja grafična mislim, da nima DVI-ja, hvala da si me opozoril na to, ker glihkar kupujem PC in je še zadnja možnost, da do ponedeljka še kaj zamenjam.
Lahko prosim kdo razloži za kaj se uporablja DVI, kdaj ga potrebuješ, tako za grafične kot za LCD.
Ali se razen Samsunga 193P, za približno tako ceno splača še kakšen LCD, v programske namene.
Kaj vključuje odzivni čas?
Kaj je CRT?
Lahko prosim kdo razloži za kaj se uporablja DVI, kdaj ga potrebuješ, tako za grafične kot za LCD.
Ali se razen Samsunga 193P, za približno tako ceno splača še kakšen LCD, v programske namene.
Kaj je CRT?
boštjan ::
pia,DVI nima kakšnega posebnega namena,da bi se v kak poseben namen uporabljal.gre se zato,da grafika ne convertira signala iz digitalnega v analognega,ampak ti pošlje direkt signal.
Kako to misliš?
CRT je kratica za monitorje s katodno cevjo,takega v katerega zdaj gledaš(predpostavljam).
Kako to misliš?
Kaj je CRT?
CRT je kratica za monitorje s katodno cevjo,takega v katerega zdaj gledaš(predpostavljam).
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek
V vsakem primeru, pa je boljši DVI, domnevam.
Reakcijski čas kje je najbolj opazen?
Ko sem, gledala v trgovin LCD-je se mi je zdela slika v primerjavi z mojim starim domačim slaba, motna, nejasna. Je pa res, da je za oči bolj zdrav LCD in prav zato, bi rada nekaj normalnega (lahko še svetujete, kateri napram 193P), slike jasne in čiste,....
Ali se z LCD doseže ista vidljivost,.. kot pri ta starih CRT-jih?
Reakcijski čas kje je najbolj opazen?
Ko sem, gledala v trgovin LCD-je se mi je zdela slika v primerjavi z mojim starim domačim slaba, motna, nejasna. Je pa res, da je za oči bolj zdrav LCD in prav zato, bi rada nekaj normalnega (lahko še svetujete, kateri napram 193P), slike jasne in čiste,....
Ali se z LCD doseže ista vidljivost,.. kot pri ta starih CRT-jih?
veteran ::
Imam LG 1930B, kontrast je dovolj dober, tudi barve so odlične, nimam pritožb, zadevo pa zdajle gledam pribl. 3 mesece.
Itak je kontrast precej relativna zadeva. Malo poskoči na tomshardware, tam je en zelo dober članek na to temo. Enostavno povedano, še ena dokaj neuporabna specifikacija, s katero proizvajalci in trgovci veselo obdelujejo potencialne kupce. Ko boš kupoval, si stvar vsekakor temeljito oglej, tiste tehnikalije so bolj tko.
BTW, nekateri proizvajalci precej navijajo specifikacije, pred kratkim sem dve uri gledal v Samsung 913N (eno računalo je bilo treba temeljito poštimat) in bil šokiran, razni trgovci ga hvalijo, kakšen kontrast ima in kako hiter je in oh-in-sploh, v resnici je pa kvaliteta slike obupna, zaradi vertikalnega kota se nekje v spodnji tretjini zaslona npr svetla podlaga vertikalnega menija na kaki spletni strani čisto zlije z belo. Isto vidiš če v explorerju npr urediš datoteke po datumih, tista siva podlaga izbranega stolpca se spodaj kar izgubi v beli barvi. Pa tudi sicer 913 raznih svetlih odtenkov na beli podlagi sploh ne prikazuje pravilno, ne samo zaradi vidnega kota (zraven na sosednji mizi je bil en 17" trinitron crt).. In še preden me popade kakšne samsung fan ;-) ja, sem poskusil vse tri možne nastavitve osvetlitve, ki jih ima v meniju, ročno spreminjal contrast/brightness, pa nisem dobil slike, s katero bi bil zadovoljen.
En primerjalni test (meritve,vizualni test) med LG 1920B, Samsung 193P (IMHO je to tudi edini 19" samsung, ki ima kvalitetno sliko) in še nekim Philipsom imaš tule:
http://www.behardware.com/articles/515/...
Itak je kontrast precej relativna zadeva. Malo poskoči na tomshardware, tam je en zelo dober članek na to temo. Enostavno povedano, še ena dokaj neuporabna specifikacija, s katero proizvajalci in trgovci veselo obdelujejo potencialne kupce. Ko boš kupoval, si stvar vsekakor temeljito oglej, tiste tehnikalije so bolj tko.
BTW, nekateri proizvajalci precej navijajo specifikacije, pred kratkim sem dve uri gledal v Samsung 913N (eno računalo je bilo treba temeljito poštimat) in bil šokiran, razni trgovci ga hvalijo, kakšen kontrast ima in kako hiter je in oh-in-sploh, v resnici je pa kvaliteta slike obupna, zaradi vertikalnega kota se nekje v spodnji tretjini zaslona npr svetla podlaga vertikalnega menija na kaki spletni strani čisto zlije z belo. Isto vidiš če v explorerju npr urediš datoteke po datumih, tista siva podlaga izbranega stolpca se spodaj kar izgubi v beli barvi. Pa tudi sicer 913 raznih svetlih odtenkov na beli podlagi sploh ne prikazuje pravilno, ne samo zaradi vidnega kota (zraven na sosednji mizi je bil en 17" trinitron crt).. In še preden me popade kakšne samsung fan ;-) ja, sem poskusil vse tri možne nastavitve osvetlitve, ki jih ima v meniju, ročno spreminjal contrast/brightness, pa nisem dobil slike, s katero bi bil zadovoljen.
En primerjalni test (meritve,vizualni test) med LG 1920B, Samsung 193P (IMHO je to tudi edini 19" samsung, ki ima kvalitetno sliko) in še nekim Philipsom imaš tule:
http://www.behardware.com/articles/515/...