» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
47 / 168
»»

veteran ::

pia - v trgovinah je slika na lcd-ju slaba iz dveh razlogov:

1. ker je ponavadi cela polica monitorjev priklopljena na en vga razdelilec (in seveda, na vga vhod)
2. ker kažejo razne igre ali 3d benchmarke, ki ne tečejo na nazivni ločljivosti monitorja.

Skratka, prosi prodajalca, naj ti izbran monitor priklopi na dvi. Pa preveri, če nima mrtvih pixlov. Najlaže tako, da spreminja barvo ozadja (oglej si črno/belo/modro/rdečo/zeleno).
V eni štacuni sem opazil, da so bile ikone zelo čudno razmetane po namizju, kot bi kdo hotel skriti kakšen pixel. ;)

drejc ::

@pia: bodi zahteven kupec. Lepo poglej prodajalca in mu reci naj ti razstavi monitorje ki so ti "na polici" všeč. Sto jurjev ni mal dnarja, pa vrjem da se bo potrudu. Če maš pa keš za založit jih pa loh tut prek spletnih štacun več vzameš in nato enega obdržiš. (po zakonu ti morjo vrnt keš če ga vrneš v 8mih dneh od nakupa, brez razloga)

Glede primerljivih monitorjev bi reku da je 1930B tut zelo vredu, pa tudi HP 1955 je super za desktop, le za filme ti slednjega odsvetujeta, ker se mu pike obupno počasi ugašajo. Pozorna pa bodi tudi na pivot, ker postane srfanje, urejanje dokumentov in programiranje z njim (vsaj meni) res nepogrešljiva razvada ko ga probaš.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

• spremenil: drejc ()

lambda ::

Hvala za nasvet wm ...
Verjetno bom nabavil 1930b, razen če bo 1920b bistveno cenejši. Najprej moram ugotoviti kje se ga da ugodno dobit.

Myth ::

Za vse LG "fane". Prišli so novi modeli LG LCD monitorjev v Comtron. Predpostavljam, da bodo zdajle v aprilu imeli kakšno spomladansko akcijo in ugodne cene. ;)

en LP
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Alexius Heristalski ::

Reakcijski čas kje je najbolj opazen?
V hitrih (npr. strelskih) igrah in v filmih.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

pia ::

Drejc omenil si :
Pozorna pa bodi tudi na pivot, ker postane srfanje, urejanje dokumentov in programiranje z njim (vsaj meni) res nepogrešljiva razvada ko ga probaš.

Kaj pivot sploh je, kaj dejansko gledaš,...?

Fizikalko ::

Katero matriko ima tale HP? Kakršnekoli informacije o tem monitorju (iz prakse) dobrodošle.

Pivot je funkcija, da ekran obrneš za 90 stopinj in ga imaš pred sabo tako kot list papirja --> slikica

Pa še info o tem HP-ju (S-MVA cev??)

A to pomeni, da ima odlike PVA matrike kot 193P Samsung, in hkrati se 16ms odzivni cas? Hudo! Sam ne vem, kje bi se ga dal pogledat. Ker se mi zdi, da bi bil to se najboljsi kompromis - stara matrika, dober odzivni cas...

frudi ::

glede na visok kontrast (1000:1) ima tale HP zgleda res neko variacijo MVA matrike.
ampak, tale 16 ms odzivni čas ga še vedno ne naredi primerljivega s 16 ms TN ali S-IPS matrikami! niti 8 ms PVA/MVA matrike ne bi bile primerne za hitre igre, ker odzivni čas preveč naraste, ko se razlika med začetnim in končnim stanjem pixla manjša.
če se že oziraš po PVA/MVA in izbiraš med temle HPjem in 193P, se raje odloči po vseh drugih kriterijih (cena, slika, dizajn...), ker teh 16 ms ali pa 20 ms je pri tej vrsti matrike čisto vseeno.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

MI5Ek- ::

Kateri 17" LCD monitor je najboljši do 80.000 sit. Monitor se bo uporabljal večinoma za surfanje, pisanje textov, gledanje filmov in mogoče 1x na mesec kakšna igrica. A je Samsung SyncMaster 710T dobra izbira ali je še kaj bolšega? Zaželjeno je da ima monitor DVI.

frudi, hvala. Po moje bom kr 193P nabavil, ker iger skoraj ne igram več, za filme pa naj bi bil ok.

pia ::

Ali imata Lcd 1930B in 193P PIVOT?

Kje je napisano, ko kupuješ v katero tehnologijo TN, PVA spada LCD? Ali to prepoznam samo, če ima reakcijski čes majhen, spada v prvo, sicer v drugo?

Ali mi lahko kdo bolj konkretno pove kdaj v praksi res pride pivot opazno v poštev.
Hvala.

spektrum ::

Ravno to sem jaz hotel vprašat.
Ali npr. pišete v wordu z vertikalno obrnjenim ekranom? Je tako bolj praktično za delat ?

destiny ::

193p ma pivot, za lg-ja ne vem. Kakšno matriko uporablja monitor in za vse ostale informacije (pivot itd.) si oglej tehnične podrobnosti produkta na strani proizvajalca.

destiny ::

Pivot funkcija je uporabna ker format monitorja postane podoben npr. listu A4.

Ali imata Lcd 1930B in 193P PIVOT?

LG 1930B ga ziher nima, ima ga pa model 1930P. Pa Samsung 193p tud.

IceBreakr ::

Za moje pojme je trenutno bestbuy Samsung 19" 913N (trenutno si lastim dva), če ga uporabljate tudi za igranje oz. izdelavo iger. Cena je pa 95 tisočakov (mimovrste).
IceBreakr

PhotoBlaz ::

Izbiram med 17":

LG L1730B
NEC 1770NX
Samsung 173P
Samsung 710T
Neovo E17A

Hvala za pomoc!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PhotoBlaz ()

Mah, še kr se ne morem odločit: 913N ali 193P. A so filmi ok na 193P? Monitor bo recmo 5% za igre (3d streljačine), 60% za TV in filme (čeprav mam tut projektor za filme, tko da bolj za TV), ostalo za programiranje in to. Vidn kot se mi pri 913N ne zdi tko grozn (preveril včeraj v BOFu), barve tut ne (je pa res, da nisem uspel preverit, kako je z globino barv in detajli - menda so problemi pri 913N v tem, da se v temnejših predelih ne vidijo detajli (npr. senčni deli v igrah)).

Alexius Heristalski ::

Pri 193P je TV ok, filmi tud.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Kaj pa tale LG? Bi bil kompromis glede prej naštetega? Predvsem me zanima, če kdo kaj ve glede tega monitorja iz prakse...

Ice_B ::

Hi,
imam problem,izbiram med monitorjema HP L1955 in Samsung 193P, pri čemer ne vem za katerega naj se odlocim!Monitor naj bi se uporabljal za gledanje filmov, risanje v 3D modelirnikih (Catia,SolidWorks) ter za pisanje v Wordu in brskanje po netu. Prosil bi nekoga, ki ima izkusnje z obema monitorjema, za nasvet.
Hvala!!!

drejc ::

Za filme je 1955 NO GO. Izklop prižgane pike se meri skoraj v sekundah.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Mater, že nekaj cajta se trudim, pa ne najdem nobenega pametnega reviewa za LG L1980U na netu. A kdo kej najde? Ker zgleda res hud...

boyan64 ::

Če si prebiral temo čez vse strani si opazil tudi moje poste.
Osebno imam 193P (sedaj bo kmalu 8 mesecev) in sem z njim zadovoljen. Delam v Win XP ( Word, Excel), PaintShopPro, Photoshop (sicer ne neke profi zadeve) , pa zadnje čase uporabljam dosti Autocad .
Z njim sem zadovoljen in ne bi šel nazaj na CRT.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: boyan64 ()

amhisX ::

Bolj ko berem ta forum manj mi je jasno :). Par dni nazaj sem bil v BOF-u in si ogledoval 913N in 193P, pol ure sem bulil v oba moitorja s tem, da mi je prodajalec zavrtel tudi film in moram rečt, da za moje laične oči ni bilo čisto nobene razlike. V filmu nisem opazil nobenega gosthing-a al kaj podobnega. Milsim pa, da ima drejc prav, ko pravi, da si moraš monitor vzet domov in ga testirat mal več časa.

V glavnem, sam še nisem delal na LCD-jih ampak mislim nabavit v kratkem enega, vendar pa res za moje laične pojme ter polurnega praktičnega preizkusa teh dveh monitorjev nisem opazil nobenih razlik v sliki. Slika obeh mi je všeč, tako da ostane vprašanje le cena...a morda kdo ve če ima 913N pivot? Ker če ga nima pol mi je 193P bolj privlačen :)

Pivot mora bit res fajn zadeva...posebno za programiranje, maš več pregleda nad kodo.

Lp vsem skupaj.

davidb ::

LG 1915s je zdaj na com shop za 80.000.
To se mi zdi zelo ugodno, kakšna posebnost tega monitorja, da ga dajejo tako poceni?

1915s

Ok, po prebranem članku je mogoče ugotoviti, da so za nekega splošnega uporabnika, ki ne nabija non-stop igre, daleč najboljši kompromis I-ISP matrike (hvala, frudi, za opozorilo). Po vsem prebranem- torej bi posledično bil pameten nakup az moj primer (50% TV in filmi, 40% programiranje in stuff, 10% igre) tale LG , ki naj bi se v igrah v povprečju obnesel skoraj enako kot hitro kot TN matrika in precej bolje od PVA matrik. Right? Al spet logika ne špila....:\

foggy_arrow ::

Mene pa zanima kaj dejansko pomeni odzivni čas 25 ms pri LG-ju L1930B? Ali je res že tako star in je odzivni čas tako slab, ali gre spet za kakšno marketinško potezo?

@wm: dej mi prosim povej kako se monitor obnese v malo hitrejših igrah in predvsem pri gledanju filmov?

Hvala in LP
Let be Computer for your best pal!!

Fizikalko malo si mimo ustrelil ... tale LG LCD 19" L1940P ima MVA matriko.

19 colarji, ki imajo S-IPS matriko:
LG L1910B, L1910S, L1915SV, L1930BNH, L1920B, L1930B
NEC 1980FXi, 1980SXi, 1960NXi-BK, 1980SXi-BK, 1980FXi-BK, 1960NXi, 1970NX, 1970NX-BK
IIyama E481s-b, E481s-s, E481s-w
Philips 190B4CG
Fujitsu-siemens P19-1A

Jih je še nekaj, ampak so v sloveniji bolj ali manj nedobavljivi.

@foggy

S-IPS LCD-ji imajo na splošno visok nazivni odzivni čas, vendar pa se v praksi običajno obnesejo boljše kot npr. neki 16ms LCD-ji z MVA/PVA matriko.

yaan ::

Kater LCD 17" priporočate igralcu iger? Naj ne stane nad 80.000sit.

BigFoot ::

Samsung 710t (je okrog 80 jurjev).

tac ::

za tistega, ki je hotel vedet o kontrastu na IPS panelih. Imam Iiyamo 481 in je kontrast ob normalni svetlobi čisto zadovoljiv - sem ga naštimal po tisti lestvici na d-preview, da razen najsvetlejših dveh odtenkov vse sivine ločim. Se pa v temni sobi vidi povsem črni ekran sivkast in če pogledaš od strani, se vidi vijolčno.

Je še kateri drugi monitor dober, vendar malo cenejši od 710t?

kaj pravite na BenQ FP767 ali Acer AL1715? Sta občutno cenejša. Pa sta tudi toliko slabša?

@wm: dej mi prosim povej kako se monitor obnese v malo hitrejših igrah in predvsem pri gledanju filmov?

Ej, sorry, glede iger boš moral vprašati koga drugega, na mojem računalu je bolj malo igric, pa še teh ne igram jaz, ampak občasno en otrok (večinoma igra FoxyJumper)..
Za filme se mi zdi v redu, le od blizu jih ne smeš gledat, ampak recimo z 1.5m razdalje. No, upoštevaj, da sem si ogledal le 3 filme na monitorju, tudi sicer jih ne gledam prav veliko. :-)

Glede odzivnega časa je pa takole, teh 25ms je bolj realnih, samsung pa npr podaja najnižji odzivni čas, če pa boš šel gledat grafe, boš videl, da ima precej slabši najdaljši odzivni čas (link za primerjavo ips/mva/tn monitorjev je že nekje v tem forumu, poglej par postov nazaj)..

Ice_B ::

Rad bi se zahavalu Drejc-u in Boyan64-u za odgovor, in sicer odločitev je padla-193p. Se enkrat hvala.

Klmenko ::

Ali ima kdo samsung 920T in kako se kaj obnese?
vnaprej hvala

Kateri LCD za igranje iger priporočate, pa da ne stane preveč :P

BigFoot ::

Povej kaksno velikost hoces (17", 19"?) in kok denarja mislis zapravit?

aleksej2 ::

Meni se zdi, da LCD-ji se niso dodobra narejeni, da bi se ga splacalo kupiti. Vse prevec je nekih kompromisov, sploh pa za mene, ki monitor rabim prakticno za vse stvari.

Naj dodelajo ta ghosting, odzivni kot in ostale reci tako kot se zagre, potem ga bom pa kupil.,

Nubes, a si ti zihr? Na netu piše, da je S-IPS, npr tule ali pa tule ... A kdo ve, ker je hudičevo pomembno...

http://www.prad.de/board/thread.php?thr...

1940b je s-ips, 1940p pa mva - baje

edit.

ma zdj pa ne vem nč več ... mogoče sta oba mva

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

rabo bi 17". Dnara pa bi dal čim manj za čim večjo kvaliteto :P (ne nad 70k)

glinik ::

yaan: Ne moreš rečt:

rabo bi 17". Dnara pa bi dal čim manj za čim večjo kvaliteto :P (ne nad 70k)
Pod 70k dobiš samio šunt, dojami to. Malo $$$ malo muzike. Je tako ?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

tani ::

:\

PROSIM ZA POMOC!!!

Kupujem LCD, 17˝, v glavnem za pisanje tekstov, brskanje po internetu.
Odločam se zaLG 1730S. Kakšno mnenje imate o njem? Ali priporočate kaj boljšega v istem cenovnem rangu?

Hvala!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tani ()

Kaj res ni nobenega spodobnega LCDja za igranje iger v tem cenovnem razredu???

Myth ::

Ne!! Dajte se spravit malo prečitat tole temo preden sprašujete bedarije, no... že ves čas govorijo da LCD-ji niso primerni za HC gamerje. Te si rajši za tak keš kupim 21" colnega...

Sicer pa se sploh prvič oglašam na tole bolj frontalno... Jaz nameravam poleti kupit LCD, ja... ampak za navadna opravila... 15" colni navadn bo ostal za igre... medtem pa ko ze zdaj imam prikloplen TV da gledam filme. Mislim da sem dovolj jasno povedal, kako se tej stvari najbolje streže. :D :8)

en LP in BZ
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

glinik ::

Poglej, dobri CRTji 19" stanejo še vedno 80k, ti pa bi rad imel dobrega LCDja za 70k? Kje ti je tukaj logika? Kupi najcenejšega Samsunga 17", pa boš odštel manj kot 70k. Samo ne pričakuj neke vrhunske slike.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...
««
47 / 168
»»