» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
45 / 168
»»

Nick_PL ::

Mene pa zanima,če kdo kej ve od 19˝LCDja LG Flatron 1915S (1280*1024, 12ms, 250cd/m2, 550:1, 160/160)?sm ga u Kranju u Comtronu gledou,pa me zanima ce se splaca kupit? cena je pa 89 jurjev???
Hvala
Matic

ZiPeK ::

Če bi imel Dvi priključek bi ga morda še kupu. Katero matrico pa ma tale monitor? PA ve kdo kateri točno modeli imajo matrico S-IPS? Ajde

maf ::

sam osebno sm biu tut najprej navdušen nad pocen lcdji, k so mel povrh vsega še zlo nizk odzivn cajt...sam pol sm pa vidu da majo čist vsi TN matrico, kar je pa drek -- vsaj zame -- k to ni to da ti z nekim ditheringom prideš na 16,2M barv...Sm gledu take lcdje in se za izkušeno oko takoj opazi da to ni to...tko da je zame trenutno najbol Samsung 193P, k ma praktično vse, le odzivc morjo še znižat (20ms)...drgač pa sam glejte tega lepotca Samsung SyncMaster LCD 193P 19" črn 8-O

Eschelon ::

Imam tako 193P kot tudi 913N in sta oba odlična monitorja. Vsak ima svoje prednosti in manjke. 193P je bolje izdelan, ima DVI, omogoča pivot, ima odličen vidni kot (913N ga nima). Kontrast in barve sta primerljiva, je pa 913 sposoben precej bolj svetle slike (kar malo preveč) in ima veliko boljši odzivni čas (se pozna - zelo) - zato je bolj primeren za gledanje filmov in igranje iger (za oboje 193P nikakor ni primeren).
Za delo v službi je boljši 193P (PVA), za domačo uporabo pa ga čez 913N (TN+film) enostavno ni.
Nick_PL, ZiP: LG 1915S je TN. Vsak naj se po ogledu sam odloči, če mu ustreza - vsekakor pa monitorja ne kupite brez ogleda za mrtvimi piksli.
(maf - ne pretiravaj. :D)
Vedeti, razumeti, znati.

Nick_PL ::

Kva pa je fora TN matrice,al pa kšne druge....ubistvu ne vem skor nč od LCDjev,tko da bi prosu za mal več informacij.aja,kerga pa vi priporočate...sorazmerje, cena/kvaliteta
Hvala
Matic

glinik ::

Ti niso lepo napisali? TN tehnologija, je hitrejša in ima slabšee barve in vidni kot. PVA, pa ima bolše barve, bolši vidni kot a slab odzivni čas. Za tebe, ki si novinec v tem, je TN polna kapa. Verjemi mi :) Torej je zate Samsung 913.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

lambda ::

Je kakšna boljša alternativa kot Samsung 710T, za 75k sit? Rabil ga bom pa za vse pomalem ...

dejanslo ::

Lp. O LCD-jih vem toliko, kolikor sem zdaj prebral tukaj na par straneh.. Odločam se za nakup 17" za malo daljši rok(3-4 leta) in gledam LG L1730B za 80k. Tukaj sem o njem prebral zelo malo, zato me zanimajo vaše izkušnje in mnenja o njem, uporabljal pa ga bom več al manj za vse.. programiranje, obdelava slik, DVD-ji, igre (igre niti ne tolko)... Dobrodošli tudi drugi predlogi v okviru te cene 70-80k (z dvi).

Hvala, Dejan :)
There`s More Than One Way To Do It

frudi ::

dejanslo, pri 17" niti ni nekih večjih razlik, ker imajo vsi po vrsti TN matrike. v tem cenovnem razredu bi se ti pa morda bolj splačalo pogledat za kakim Samsungom 710T.

p.s. glede na to, da si omenil tudi obdelavo slik in da kupuješ za vsaj par let naprej, mogoče ne bi bilo slabo prišparat še nekaj 10k sit in si privoščit kako 19" s S-IPS matriko. vem da so tovrstni nasveti nehvaležni, ampak kolikor sem sedel za TN monitorji, se mi ne zdijo najbolj primerni za kaj druga kot igre.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Kteri modeli pa imajo S-ISP matrico? Po možnosti 17''. Blo bi tut fino da ima dvi. Drgač sem pa zdej vidu tega LG L1780U. Specifikacije so vse vredu sam kero matrico ma ne piše. Verjetn TN. Košta pa 84k. Kak je z njim?

Alexius Heristalski ::

Kaj pa Samsung 173P? Resda je dražji (100 čukov in pol), vendar je slika vrhunska.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

boštjan ::

če te ne moti,da ni gumbov okol in da se štela vse softversko,ti ga priporočam
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

če te ne moti,da ni gumbov okol in da se štela vse softversko,ti ga priporočam
Meni? Jaz že imam svoj 193P.8-) O 173P govorim za tiste pred mano, ki so spraševali za 17" LCD.

U.P.S.:D ,se opravičujem

Ma, saj ni panike, sem hotel pokazat, da "imam izkušnje".:))

BigFoot ::

Zdravo

Cez nekaj casa mislim nabavit nov racunalnik. Rabil bom tudi ekran, odlocil sem se za LCD. Sedaj pa nastopi problem. Katerega nabavit? :) Trenutno je moja izbira Samsung 710T. Sedaj me pa zanima ali je 173P vreden dodatnega denarja? PC bom najvec rabil za delo v Windowsih (programiranje, internet...). Mislim pa tudi spilat igre (bom nabavil GeForce 6600GT). Nisem kaksen hud gamer, vecino iger ki jih bom spilal pa ne bo 3D streljacin. Se pravi da z ghostingom nebi smel imeti problemov. Bolj me zanima kaksna je razlika med obema ekranoma v Windowsih. Se pravi, kateri ima lepso/ostrejso sliko, in pa tudi lepse barve.

Se za informacijo: trenutno vse svoje delo opravljam na laptopu Acer Aspire 1410 (15" LCD), in je v bistvu za moje potrebe cisto v redu (edino premajhen je).

Vse informacije bi mi prisle prov (tudi morda link do kaksnega primerjalnega testa obeh monitorjev). Ce pa ima kdo kaksno drugo alternativo, so pa vsi predlogi dobrodosli. :)

3p ::

Ma daj no frudi. TN monitorji da niso primerni za nič drugega kot igre? Ja kaj pa ti takega delaš, da niso primerni? Za pisarniška opravila, surfanje, programiranje in podobno je precej vseeno, če imaš TN, S-IPS, MVA/PVA - kvečjemu občutek je fajn da maš nekaj boljšega. Zorni kot me še enkrat tudi na TN monitorju ni motil (kvečjemu na kakem prastarem laptopu). Če vas ne gleda 15 naenkrat na monitor, je zorni kot pri trenutni tehnologiji irelevanten. V barvah je razlika. Pa še tu je problem, da monitorja verjetno ne boš kalibriral, slike ki jih boš obdelal pa boš dal razvit v neki FotoX, ki ti bo barve spet čisto spacal da bo prišparal 3 tolarje pri sliki.

hja, kakor za koga... jaz presedim 50 ur na teden za philips 170P s 16 ms TN matriko, tako da so mi njegove pomankljivosti zelo očitne. najhujši problem je ravno vidni kot - meni se pač ne da obračat monitorja vsakokrat, ko se malenkost presedem. v bistvu tudi če gledaš zaslon direktno v sredino, opaziš da so robovi drugače osvetljeni/obarvani zaradi slabega vidnega kota. sploh vertikalni vidni kot je pa sploh obupen...
in kolikor sem gledal razne modele po trgovinah, ko sem sam iskal monitor, je enako pri čisto vseh TN monitorjih, pri 12 ali 8 ms pa tipično še slabše.

Amigo ::

Vsi tolk hvalte 193P, tudi sam sem prepričan o napisanih lastnostih, kaj pa porečete na spodnjo izjavo Echelon-a, ki trdi, da za "ključne" uporabe 193P ni primeren 8-O :(

913 sposoben precej bolj svetle slike (kar malo preveč) in ima veliko boljši odzivni čas (se pozna - zelo) - zato je bolj primeren za gledanje filmov in igranje iger (za oboje 193P nikakor ni primeren).
Genius has limits; stupidity does not.

Ajnstajn` ::

Pozdravljeni!
Zanima me ce se mi splaca kupit tale monitor.
Rabim monitor 17' do 80k maximalno. Monitor pa najbolj rabim za surfanje po netu..., vcasih zmes pa odigram kako igrco.
Prosim svetujte mi !
//

OldSkul ::

Ravno zdaj sem sestrični priključil Samsung 710T. Za ta denar kar dobro dela. Ghostinga nisem opazil, ima pa tudi DVI priključek...
Od špilov sem samo neki Serious Sam preigraval. Tudi tam kakšnega ghostinga nisem opazil. Kaj več nisem imel časa preizkusiti.

BigFoot ::

^ Kaksna je pa kaj slika v Windowsih?

Podobno kot na mojem 913N. Kaj več res ne morem povedat, ker niti nisem več pred njem.

Vsi tolk hvalte 193P, tudi sam sem prepričan o napisanih lastnostih, kaj pa porečete na spodnjo izjavo Echelon-a, ki trdi, da za "ključne" uporabe 193P ni primeren

nihče ni trdil, da je 193P primeren za igre. s kakimi počasnejšimi ala frpjke, strategije itd ni problemov, tudi singleplayer streljačine se da igrat, za kako hardcore multiplayer klanje pa res ni.
s filmi je pa tako - večinoma delajo ok, se pa pri kakih slabo kontrastnih in hitrih scenah opazi ghosting.

stvar osebnega okusa in potreb torej, katero matriko izbrati; vse predstavljajo takšen ali drugačen kompromis.

Ajnstajn` ::

kaksno matrico pa ima tale Samsung 710T ???
//

marnit ::

Ajnstanjn: TN. Ostale podrobnosti na voljo tukaj.

moNc ::

že ves čas spremljam to temo in še nism čist prepričana kater od teh dveh monitorjev se nejbolj splača kupit:

LG L1915S
SAMSUNG 913N

vem da boste recimo lastniki LG-ja govoril najbolše za svojega... tko je ne?

v igrah se verjetno bol obnese samsung...kaj pa pri filmi sta približno enaka ali je kateri bolši???
i love computers *mwa*

kopriwa ::

sam imam 913N in sem zelo zadovoljen. Špili so brez ghostinga, filmi isto. Opazim ga ob premikanju oken in ikonc, vendar le minimalno. Ta ghosting me seveda ne moti, sam je pa opazen če se zapičiš vanj :)
Zanimajo me tudi vaše nastavitve brightness in contrast pri tem monitorja, ker sam sploh nimam občutka koliko naj bi bil. Ponavadi dam kar auto adjust.

Brightness: 60
Contrast: poljubno od 15-20

cpu ::

Test Monitorja LG flatron L1915S 12ms.

Kupil sem LG L1915S v comtronu v city parku. Trenutno imajo akcijo (meni se zdi bolj trajno znižanje zaradi konkurenčnih modelov z 8ms, ki so prišli na trg) in z gotovinskim popustom pride 87.060sit.

Plusi:
+ praktično ni opaziti ghostinga (razen če primerjate CRT in LCD monitorja na isti grafični kartici), zato je primeren za igre,
+ žive barve,
+ velika ostrina slike (napram CRT),
+ uporaba različnih resolucij za igre: (800 izjemoma), 1024, 1154 in 1200; ter za namizje in urejevalnike besedil: 1024 in 1200,
+ vga kabel in napajalni kabel sta ločena od monitorja,
+ sama velikost slike je v igrah na 19' monitorju posebeno doživetje (v igrah ga gledam iz razdalje 80cm),
+ nizka cena,
+ vse pike in podpike (R,G,B) so žive in zdrave tudi po 110 h uporabe.

Minusi (napram CRT in nekaterim LCD)
- še vedno slab vidni kot za gledanje filmov (predvesem navzdol, kar je slabost tehnologije TFT-TN),
- preslab kontrast: črna barva ni dovolj črna (izgubi se tudi spodnjih 3% temno sivih odtenkov),
- izguba nekaterih temnih detajlov v igrah, filmih in slikah, zato ni primeren za fotografijo, kjer se to še najbolj pozna,
- v privzetih tovarniških nastavitvah (RGB=50) je preveč rdeče in plave barve (Z korekcijo (R=45, G=50, B=25) sem ta efekt odpravil.),
- uporaba močne in drage grafične kartice (50k sit) za igre pri velikih resolucijah,
- samo vga priključek.

Monitor sem doma odprl iz original embalaže. Vse pike in podpike (R,G,B) so bile žive in zdrave in take so bile tudi po 72 h (8 dni) uporabe. Prižigajo in ugašajo se tako kot je treba. Upam, da take ostanejo tudi prihodnjih deset let! Trgovec je rekel da so bolane pike tovarniška napaka in če bom doma kako najdu s tem ne komplicirajo. Monitor zamenjajo pa je!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pod vse to lahko potegnem črto in rečem, da grem le naprej na LCD!
Lep pozdrav, A64 3000+, GF6800GT, 1GB RAM

a bi lahko še kdo ki ima 913n napisal dobre in slabe lastnosti tega monitorja, kot je napisano za LG...

ful se je težko odločit med tema dvema ...
i love computers *mwa*

glinik ::

sadarj79, BigFoot in moNc :

Sem primerjal Samsunga 710 z mojim CRTjem Philips 109P. Slika v igrah je za moje pojme porazna (WAR3). Tudi slike so bol tak, tak :\ V WIN XP je slika OK.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Cofko Cof ::

913N sedaj še ceneje.
Ars longa,vita brevis.

Brightness: 60
Contrast: poljubno od 15-20

to veš, da nižanje kontrasta viša odzivni čas...?

Dzuro10 ::

Jst sm vidu LGja 1915s, sam mam pa samsung 913N in je samsung majka!:)) 10k več se splača dat, ker so lepše barve, hitrejši odzivn cajt, večji kontrast, večja svetilnost. Ni mi žal da sem vzel 913n, ker je zakon.

Jez morem reč da so me na začetku zelo oči pekle ko sem gledal v 913N prav zaradi tega ker je presvetel (imel sem celo svetilnost na 0), sam zdej jo imam na 20 (imam ravno obratne cifre za svetilnost in kontrast kot sadarj :)) ) in je ok, ker so se zgleda oči že navadle.

Drgač pa sem zadnič opazil močan ghosting v nfs u2. Sam zanimivo se je pojavil takrat ko mi je špil štekal (tko pa je če še kej zraven inštaliraš) oz. počasneje deloval. Prej ko je vse bilo tekoče tudi ghostinga ni bilo opazit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: marnit ()

cpu ::

LG flatron L1915S 12ms

svetlost: 30
kontrast: 50

Ghosting efekt je bil jasno viden pri uporabi nvidia gonilnikov 61.76 pri resolucijah 1200×1024 v doom3 in far cry. Ut2004 je pa pri tej resoluciji naredi "plavi zaslon smrti" :) Pri istih gonilnikih v teh igrah pri 1024×768 ni bilo nobenega ghosting efekta. Uporaba nvidia gonilnikov 66.93 je odpravila ghosting efekt pri velikih resolucijah 1200×1024 v teh igrah, ut2004 pa naredila delujoč na tej resoluciji.

Ja, ja moja napaka. Mislil sem obratno.
Contrast:60
Brightness: 20

LG L1915S ali Samsung 913N?
Samsung, čeprav je 10 jurjev dražji. LG tu ni ravno konkurenčen, kljub nižji ceni.

js ::

a se da na monitor, ki ma analogni in digitalni vhod, priklopit dva računalnika?

ja,signal pa menjavaš s SOURCE tipko

jst bom šla enkrat u bližnji prihodnosti u lj in se ogledala oba monitorja... vrjetn pa bom izbrala kr samsunga ... :D
i love computers *mwa*

Climber ::

Mam grafično XFX 6600GT 128Mb in me zanima,
kolk je slika slabše kvalitete ker Samsung 913N nima digitalnega
vhodnega priključka, samo analognega.

A se to opazi, bral sem da če je huda grafična se ne.
Sam vseeno mislm da je preko digitalnega bolša slika.
Prosim odgovorte.

kopriwa ::

še nism vidu slike LCDja z DVIjem tko da ga pr 913N sploh ne pogrešam. Hvala za nasvete glede brightness in contrast. Mene so tut oči pekle, sm meu zgleda presvetlo sliko.

Slika je gotovo slabša ker nima DVI, sam glede na to da imaš 6/zadnjo generacijo Geforca ne bi smelo biti problem. Vsaj pri meni ni.

amhisX ::

Kako v trgovini preveriti mrtve pixle? Na kateri barvi podlage so najbolj opazni?

Nameravam kupiti LCD, še nisem delal z njim, nameravam nabaviti 19", rabil bi ga sicer za vse ampak primarno za programiranje. A je res taka razlika pri teh tipih matrik?

Kaj pa pri gledanju filmov se zaradi zornega kota res opazi taka razlika? Sam sem gledal že filem na lcd monitorju prenosnika, na navadnih LCD-jih pa še ne, na preosnikih vem, da je slika pri filmu precej drugačna če ni zorni kot pravi, zanima me ali se isto dogaja pri navadnih, namiznih LCD monitorjih?

LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: amhisX ()

Za mrtve piksle moraš pogledati čisto črno, belo, rdečo, zeleno in modro sliko. Vsako posebej in karseda pozorno.

Eschelon ::

Glede kvalitete slike pri 913N.
Monitorju priložen VGA kabel je obupen - kvari sliko. Prva stvar, ki se jo splača narediti je kupiti en spodoben (debel:P) kabel za 3 jurje (2m). Drugi korak je bolj stvar okusa - ostrenje se lahko zmanjša iz privzetih 52 na 48. Na ta način pri črnih črkah na sivi podlagi izginejo spremljajoči svetli piksli (slika sedaj sicer izgleda na videz manj ostra, vendar je najbrž bliže realnosti, kot je bila prej). Po teh spremembah lahko izklopite še ClearType (prej se je zdel nujen, zdaj je kvečjemu odveč).
Sedaj lahko le še - uživate0:) - kupili ste odličen monitor za svojo ceno.
Vedeti, razumeti, znati.

Sam to me zanima. Je samsung 710T najboljša izbira v cenovnem razredu do 80k. Ali kaj drugega priporočate. Pogoj je samo dvi vhod ter odzivni čas 16ms ali manj.

IceBreakr ::

Sam trenutno uporabljam že vse od prihoda Samsung 913N, sedaj pa potrebujem še enega... zanima me če je kakšen lastnik Hyundai L90D+ tu? Alternative za tam okoli 100k? tnx!
IceBreakr
««
45 / 168
»»