» »

Zaščita podatkov na android mobitelu za primer kraje aparata

Zaščita podatkov na android mobitelu za primer kraje aparata

DoberDan ::

Prebral sem obširno temo o tem, kako vse je mogoče izslediti ukraden mobitel in kako onemogočiti tatu uporabljati mobitel.

Sicer imam Samsung galaxy S2, a ob morebitni kraji mobitela, bi me bolj kot vrednost aparata skrbelo, kaj bo z vsemi podatki na njem. Tu so slike, flmčki, itd. (Večina na microSD!)
Med drugim razni pogovori, na brskalniku že prijavljeni računi do raznih strani kot so fb, mail, itd.


Če pogledamo v glavo navadnega, povprečnega kradljivca — kaj bo naredil najprej po kraji aparata?
Se začel ukvarjati s podatki ali z aparatom?


Sedaj pa moje vprašanje: kako najbolje zaščititi podatke? Predvsem slike, ki so na SD kartici. In seveda vse prijavljene vhode do spletnih strani.

Kot prvo možnost vidim neke vrste WinRAR za android (ne poznam konkretnih imen), kjer moraš ob vsaki uporabi mobitela vtipkati nerodno geslo. Vse kar je v mobitelu, je tako skriptano in zapakirano pod ključem.
Nekej takega sem pred časom naložil, ampak je blazno nepraktično, ker mora biti geslo daljše, sestavljeno iz nevemčesa, kar pa ob vsakem prižigu ekrana zlo moti in je zamudno. Sploh če si navajen na vzorec za odklep.
Aja, pa kako je v tem primeru s SD?


Potem sem danes ob branju druge teme naletel na program za sledenje PREY Project. www.preyproject.com/
Zadeva omogoča vse živo. Od tega, da preko druge številke preko smsa zakleneš ukraden mobitel, da mu slediš preko gpsa ali wifija,......
Fajn, uporaba je velik širša kot tist zip, k sm ga prej omenu. Ampak, ali to res v praksi kaj zaščiti podatke? Sploh tiste na SD? Imam občutek, da se do njih enostavno še naprej dostopa, če kartico premaknš v drug aparat.



Kaj torej svetujete? Kaj od tega dvojega? Se mi zdi, da vseeno tisti prvo, kjer se zavarujejo podatki in se oteži dostop do njih. Sploh če mi ni toliko do aparata samega. Ker tut če bi ga dobil nazaj, bi se mi verjetno gravžalo ga še premetavati po rokah, misleč, kje vse je bil.
Važno da so podatki na varnem. Ali da se vsaj uničijo. Torej, da do njih drug ne more dostopati.


Hvala za nasvete! Predvsem pa iščem konkretne programe/rešitve.

St235 ::

Pray in podobni programi delujejo, če reagiraš dokler je v telefonu še tvoja SIM kartica in lahko pošlješ SMS z komando za hard reset/ format kartice.

Ko pa enkrat nimaš te možnosti je pa konec veselja.

Še najbolj ranjlivi so seveda podatki na SD kartici, ker jo lahko kdorkoli vzame iz telefona in priklopi na računalnik. tukaj pomaga kakšen tip enkripcije. Recimo kaj takega: https://play.google.com/store/apps/deta...

Je pa res, da se telefone večinoma krade zaradi telefona samega in prva stvar, ki se naredi je hard reset s čimer gredo vsi podatki iz telefona (ne pa tudi kartice) v maloro.

Najboljša možna rešitev je torej enkripcija na kartici, ter seveda čim manj občutljivih podatkov na kartici. Ne vem zakaj ima folk tendenco nosit 10.000 slik na telefonu, po možnosti takšnih ki boljše da ne vidijo luči dneva.

DoberDan ::

Hm ja, to sem videl že veliko teh programčkov na android marketu ala Lock Media itd. Ampak mi ni všeč, ker je potrebno potem datoteke odpirati in do njih dostopati skozi tist program. Ki pa je ponavad zlo nepraktičn.

No, tut sam sem mnenja, da se vseh slik ne nosi sabo. Vseen so pa tuki slike ali če hočeš širše, dokumenti, ki nastajajo sproti. In ker so mal tu, mal tam, nevem kako vse zavarovat...

DoberDan ::

Nekej podobnega, vključno z zaščito pred virusi, pa omogoča tut ESET mobile security 2 beta.

Bomo sprobal.
Prey sem sicer namestil, ampak izgleda zelo štorast.

DoberDan ::

Ima pa tut mobitel že vgrajeno funkcijo med nastavitvami -- Šifriraj telefon in Šifriraj kartiso SD.
S tem da moraš vsakič ob prižigu ekrančka vtipkat šestmestno geslo.

Kako je s tem glede varnosti v primerjavi s temi android market programčki?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DoberDan ()

z00s ::

Avast mobile security ima dokazj zmogljiv "anti theft" addin, samo moraš omogočiti root access, to pa pomeni, da morebitna garancija ne velja več. Pa še omenim, da večina teh aplikacij na daljavo briše podatke, išče lokacijo ipd. le v primeru, da je gsm priključen na wi-fi (kar npr. nekje sredi gozda ni) ali ima vklopljen prenos podatkov (predvidevam, da bi "tat" najprej izklopil vse to) - zato potrebujes aplikacijo, ki ti preko sms komande vključi prenos podatkov, potem pa lahko čaraš naprej. Meni osebno se zdi prey zelo dobra izbira.

Če najdeš kaj uporabnega, se priporočam.

lp,Z00s

ps: glede na to, da uporabljaš samsunga, še povem, da Samsung dive pri varnostnem kopiranju ne kopira stikov (imenika), zato moraš to narediti ročno (stiki --> export npr. na SD --> pošlješ nekam v oblak:)

pps: če na gsmju nimaš kakšnih poslovnih podatkov (bančni računi ipd.) te po mojem nima kaj skrbeti, kaj bo s slikami,videi, mail računi ipd., ker nobenega na svetu ne zanima, kaj počne neki Janez Novak iz vele Slovenije (oz. če ni kakšne finančne koristi od tega, se ne bo nihče ukvarjal s tem:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: z00s ()

mailer ::

Telefoni so odlični vir informacij za socialni inženiring in marsikdo je že bil ob pomembne, tudi zasebne podatke, sploh če so "osebne" slike njega in/ali partnerjev pristale na internetu. Saj ne rečem, da so pametni telefoni skoraj nuja za nekatere, je pa vseeno bolje biti previden pri raznih certifikatih, elektronskih podpisih, itd,....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako zafrkniti tistega,ki ti je ukradel mobitel (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
8026322 (8235) nergac
»

Kakšna je šansa, da dobim svoj telefon nazaj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
8327299 (10703) Mare2
»

Počasen android

Oddelek: Mobilne tehnologije
247225 (5232) DarkJedi8x

Kraja v osnovni šoli

Oddelek: Loža
455773 (3981) Rias Gremory
»

Android tracker, lokacija, lost phone

Oddelek: Mobilne tehnologije
71182 (1084) z00s

Več podobnih tem