» »

Gary McKinnon po desetih letih svoboden

Gary McKinnon po desetih letih svoboden

Guardian - Prva novica na straneh tehniških občil na Otoku je bila konec tedna vest, da Gary McKinnon ne bo obtožen niti izročen ZDA. McKinnon bo postal popolnoma svoboden človek. Ko gre za enega najbolj znanih hekerjev na svetu, je to zgodba vredna kakšne minute.

McKinnon je nekakšen britanski ekvivalent slavnega Kevina Mitnicka. Do leta 2002 je bil povsem neznan sistemski administrator iz Škotske, potem pa so ga ZDA javno obtožile, da je kriv za največji vdor v vojaške sistem do tedaj. Med februarjem 2001 in marcem 2002 naj bi vdrl v skoraj sto računalnikov ameriške vojske in vesoljske agencije NASA, na katerih naj bi izbrisal pomembne datoteke, kar je za 24 ur onesposobilo več tisoč vojaških računalnikov. Iznakazil je tudi njihove spletne strani in si na svoje računalnike nezakonito prenesel več datotek in osebnih podatkov, vključno z gesli in uporabniškimi imeni. ZDA trdijo, da je povzročil več kot 700.000 dolarjev škode.

Britanska policija se je z njim pogovorila že marca 2002, sodišče v ameriški Virginiji pa je novembra istega leta vložilo uradno obtožnico zoper njega. Grozilo mu je 70 let zaporne kazni, ZDA pa so leta 2004 začele postopek za izročitev, ko je Velika Britanija leta 2003 sprejela Extradition Act (zakon o izročanju). McKinnon je priznal, da je vdrl v te sisteme, a je po lastnih besedah iskal le informacije, ki so jih ZDA prikrivale, ni pa povzročal škode. Večino časa od leta 2005 je McKinnon preživel pogojno na prostosti, saj se je moral redno javljati na policijski postaji (podobno kot Assange pred zatekom na ekvadorsko ambasado). Ob tem je povzročil kar nekaj zapletov med ZDA in Veliko Britanijo, dokler ni ta letos oktobra odločila, da ga ne bodo izročili, saj bi bilo s tem ogroženo njegovo zdravstveno stanje. V ZDA mu je namreč grozila visoka zaporna kazen, zdravniški izvidi pa so kazali, da je McKinnon (ki ima diagnosticiran Aspergerjev sindrom) suiciden in bi v ZDA bržkone storil samomor.

Sedaj pa so v Veliki Britaniji še odločili, da ga ne bodo sodno preganjali. Čeprav so ZDA želele, da bi mu sodili po angleškem pravu (vdore je izvajal iz Londona in ne rojstne Škotske), se to ne bo zgodilo. Britanci so ugotovili, da bi bil prenos postopka prezapleten, možnost za obsodbo pa premajhne, da bi se to izplačalo. Poudarjajo, da isti razlogi, zaradi katerih se je že sojenje pred desetimi leti začelo v ZDA, ostajajo enaki, zato ga ne bodo izvedli na Otoku. McKinnon je tako svoboden, a le v Veliki Britaniji. Če stopi na ameriška tla, bo aretiran in mu bodo sodili, prav tako pa ga lahko pripre kakšna druga država (recimo kakšna Švedska). McKinnova odvetnica pojasnjuje, da so razmišljali o prošnji za pomilostitev. Tiskovna predstavnica ameriškega pravosodnega ministrstva je sicer javno izrazila razočaranje nad britansko odločitvijo, zato je pomilostitev vsaj trenutno malo verjetna.

4 komentarji

francek1 ::

Ja, hekat po Ameriki je hud zločin, veliko večji od streljanja otrok po šolah.....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Jst ::

UK se mi včasih zdi kot 51. država Amerike...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Kamran ::

Ojla,

Jst je izjavil:

UK se mi včasih zdi kot 51. država Amerike...

"Nato sem videl drugo zver, ki se je vzdigovala iz zemlje... Ta je izvajala vso oblast prve zveri v njeni navzočnosti..."
Vir

Drugače pa fantu manjka še ADD in popolnoma ustreza profilu hekerja (kar se tiče zdravstvenih problemov). Torej deli podobno usodo kot Assange glede prestopanja pragu.

Me zanima kaj je s Karnerjevema... (sta bila že izročena ali ne). :|

Spock83 ::

Kurac tak heker če ga dobijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NASA: v zadnjem letu dober ducat računalniških vdorov

Oddelek: Novice / Varnost
94351 (3187) Monster
»

Britanska policija aretirala domnevnega vodjo LulzSeca, ta trditve zavrača

Oddelek: Novice / Varnost
328998 (7314) 3furious
»

Dva hekerja, zelenci, "mali zeleni" in kazen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
153773 (2862) tomaz 06
»

Aretiran "največji heker na svetu" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7111428 (9056) OmegaBlue

Več podobnih tem