»

Reality Winner predčasno izpuščena iz zapora

Slo-Tech - Zaradi lepega vedenja bodo iz zapora predčasno izpustili Reality Winner, ki je leta 2017 časniku The Intercept posredovala dokumente, ki so bili v ZDA označeni kot tajni. V letih 2010-2016 je delala v ameriškem vojaškem letalstvu kot strokovnjakinja za lingvistiko in kriptologijo, potem pa je nadaljevala kariero v zasebnem podjetju, ki je bilo podizvajalec za NSA, zato je obdržala licenco za dostop do nekaterih tajnih podatkov. Tako je pridobila dokumente o ruskem vpletanju v ameriške volitve, ki jih je posredovala časniku. Ta je po avtentičnosti vprašal NSA, ki je ugotovila, da gre za skenirane verzije natisnjenih dokumentov, zato jih je posredovala FBI. Ta je v preiskavi hitro ugotovil, da jih je odtujila Reality Winner, saj so bile na kopijah vidne mikrotočke, ki omogočajo identifikacijo tiskalnika, od tod pa je bil do identifikacije storilca le še korak.

Leta 2018 je bila Reality Winner obsojena na petletno zaporno kazen zaradi izdaje zaupnih dokumentov
. Doslej je v zaporu...

0 komentarjev

ZDA za vdor v Yahoo obtožujejo zaposlena v ruski FSB

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo za vdor v Yahoo, ki se je zgodil leta 2014 in v katerem so napadalci odnesli osebne podatke 500 milijonov uporabnikov, obtožuje dva ruska vohuna in še dva hudodelca. Obtožena sta Dmitry Dokuchaev in Igor Sushchin, ki sta zaposlena v internetnem oddelku ruske obveščevalne službe FSB. Poleg njiju sta na obtožnici še znani kriminalec Alexsey Belan, ki se skriva v Rusiji, in Karim Baratov, ki so ga včeraj aretirali v Kanadi.

To je prvi primer, da so ZDA vložile uradno obtožnico proti uslužbencem ruskih državnih služb zaradi računalniškega kriminala. Pred tremi leti pa so podobno storile tudi proti petim kitajskim uslužbencem.

Sedanjo četverico ZDA obtožujejo nepooblaščenega vstopa v računalniški sistem, prevare, kraje trgovinskih...

12 komentarjev

Alan Turing pomiloščen

Slo-Tech - Britanska kraljica Elizabeta II. je danes pomilostila Alana Turinga, očeta modernega računalništva in kriptografije, ki je bil obsojen zaradi velike nespodobnosti. Turing je bil eden ključnih mož pri britanski zmagi v drugi svetovni vojni, saj je skupaj s sodelavci v Bletchley Parku razbil nemško šifrirno napravo Enigma. V zasebnem življenju Turing ni imel sreče, saj je bila tedaj v Veliki Britaniji homoseksualnost kazniva, zaradi česar je bil Turing obsojen. Po obsodbi je bil leto dni na...

63 komentarjev

Gary McKinnon po desetih letih svoboden

Guardian - Prva novica na straneh tehniških občil na Otoku je bila konec tedna vest, da Gary McKinnon ne bo obtožen niti izročen ZDA. McKinnon bo postal popolnoma svoboden človek. Ko gre za enega najbolj znanih hekerjev na svetu, je to zgodba vredna kakšne minute.

McKinnon je nekakšen britanski ekvivalent slavnega Kevina Mitnicka. Do leta 2002 je bil povsem neznan sistemski administrator iz Škotske, potem pa so ga ZDA javno obtožile, da je kriv za največji vdor v vojaške sistem do tedaj. Med februarjem 2001 in marcem 2002 naj bi vdrl v skoraj sto računalnikov ameriške vojske in vesoljske agencije NASA, na katerih naj bi izbrisal pomembne datoteke, kar je za 24 ur onesposobilo več tisoč vojaških računalnikov. Iznakazil je tudi...

4 komentarji

Ekvador podelil azil Julianu Assangeu

Protesti v podporu Assangeu pred ekvadorsko ambasado.

The New York Times - Ekvadorsko zunanje ministrstvo je danes objavilo, da so Julianu Assangeu, ustanovitelju kontroverzne spletne strani Wikileaks, ugodili v prošnji za azil. Assange se je 19. junija letos zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, s čimer se je izognil izročitvi Švedski. Britanska policija ga je bila namreč aretirala (in izpustila v hišni pripor) na podlagi evropskega naloga za prijetje in pridržanje (izdan novembra 2010), ki ga je bila vložila Švedske zaradi suma posilstva, prisile in spolnega nadlegovanja oziroma napada dveh Švedinj. Uradne obtožnice še ni, ker mora biti Assange najprej izročen in zaslišan, da lahko po švedskem pravnem redu obtožnico sploh sestavijo.

Assange ves čas vztraja, da gre za politični...

80 komentarjev

Dva hekerja, zelenci, "mali zeleni" in kazen

Reuters - V ZDA je bil zaradi hekanja dvajsetletni Jeanson James Ancheta obsojen na 4 leta in 9 mesecev zapora, prislužil pa si je tudi dodatna tri leta pod nadzorom. K temu se prišteje še 75.000 USD kazni za škodo, povzročeno mornariškemu centru in državnim ustanovam. Obsodba je posledica njegovega množičnega ugrabljanja računalnikov v velikosti četrtine populacije Slovenije, in predvsem število dolarskih zelencev, ki jih je na ta način pridobil.

Nekoliko drugačen primer, a z verjetno podobnim epilogom, predstavlja Britanec Gary McKinnon, ki je vdiral v računalnike NASE in ameriške vojske. Njegov motiv je bilo iskanje NLP-jev in njihove zamolčane tehnologije, kot je npr. "zastonjska energija". ZDA se sedaj bori na britanskem sodišču za njegovo izročitev. Kratek intervju z njim si lahko ogledate na BBC-jevi strani. Hkrati velja še omeniti zadnjo britansko uradno raziskavo, ki ji ni uspelo dokazati obstoja malih zelenih.

Moj nasvet: če že ravno morate vdirati, iščite raje male zelene,...

15 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev