» »

Življenje v ZDA

Življenje v ZDA

1
2
3 4

eric_cartman ::

Jah jst sem korak pred tem, da rečem Sloveniji vsaj za nekaj časa adijo.. Pa se mi vse zdi vsak dan težje..

Ogromno nekih pogojev in čejev... Mogoče se tut mal preveč bojim take ogromne spremembe.. Ampak mika pa naju oba mene in mojo vsak dan bolj.. In ko bo diplomirala še ona ni več nobenega razloga, da se ne podava čez lužo..

Edin.. Spet kako si pridobiš šanso, da te sploh spoznajo?? Zakaj bi si sploh vzeli čas za tujce?? Potem moraš resno biti nekaj izjemnega, da te vzamejo.. Hočem reči.. Če nisi top of the top, potem nimaš šans..

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Če je pa katera toliko neumna,da leti takrat ko ima rok v USA, je pač njen problem
Nekatere to počno namenoma, ker lahko tako otrok avtomatično dobi ameriško državljanstvo.

O.

Edit: Sorry, vidim sedaj, da so me že prehiteli;-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

jype ::

eric_cartman> Edin.. Spet kako si pridobiš šanso, da te sploh spoznajo?? Zakaj bi si sploh vzeli čas za tujce?? Potem moraš resno biti nekaj izjemnega, da te vzamejo.. Hočem reči.. Če nisi top of the top, potem nimaš šans..

Ja nardiš se znanega. Objavljaš, predavaš, delaš za zanimiva podjetja in ljudi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Quantum ::

Kje menite, da so ZDA najbolj svetovljansko usmerjena? Oz. kako je s kriminalom po mestih? So tam tolpe dokaj dobro organizirane? Imajo tako imenovane ovaduhe v kakšnih javnih podjetjih? Tukaj mislim glede poznanstev in zaposlitve.

jype ::

Quantum> Kje menite, da so ZDA najbolj svetovljansko usmerjena?

Jaz bi izbiral med Seattle, Portland, Boulder, Boston, New York, D.C. in Austinom. So seveda tudi druga mesta.

Quantum> Oz. kako je s kriminalom po mestih?

Slabo - ni ga prav dosti, razen v "za to določenih soseskah".

Quantum> Imajo tako imenovane ovaduhe v kakšnih javnih podjetjih? Tukaj mislim glede poznanstev in zaposlitve.

Javnih podjetjih? ZDA nimajo prav veliko tega.

MrBrdo ::

Zakaj pa bi rad šel v ZDA, ko sem jaz bil tam me ni prav nič mikalo da bi tam živel. Razen če ti paše delat ko konj da boš dobil podobno plačo kot v Nemčiji za normalen delavnik. Da ne omenjam sociale, zdravstva...
EU ftw. Kdor razmišlja da bi se preselil v ZDA naj gre najprej za 1 mesec v kakšno državo severne/zahodne evrope in potem za 1 mesec v ZDA, pa se pol odločajte. Pa še vsega tega sranja z vizo ti ni treba, pa to ni hec s tem.

Edino kar je pietro rekel je pa res, policisti v ZDA izgledajo ene 100x bolj prijazni in razumevajoči kot npr. pri nas. Recimo ena kolegica je gledala motor od enega policista in je prišel zraven in ji je rekel da se lahko gor vsede in slika z njim, pa tudi videl sem eno žensko ki je z motorjem povzročila nesrečo, s tem da motor ni imela niti registriran niti zavarovan in še brez vozniškega dovoljenja je bila, in je policaj sicer najprej rekel da bo zasegel vozilo in da bo dobila nevem kakšno kazen, ampak ga je potem na koncu prepričala da je dobila samo okoli $30 kazni, pa še motor je pustil. Pri nas bi jo verjetno stalo vsaj 1000 EUR Tko da so res skulirani vsaj v Californiji.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

zee ::

Ugotavljam, da bi veliko Slovencev rado zapustilo rodno grudo, vendar ko je to treba dejansko izvesti, pa "stisnejo prpo" in najdejo 100+1 razlog proti selitvi, pa naj si gre za varnost, hrano, vreme.

Ce se hoces odseliti, se odseli in v vzakup vzami tako dobre in slabe pasti.

Tisti, ki smo to ze naredili, odhoda ne obzalujemo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Tear_DR0P ::

zee je izjavil:

Tisti, ki smo to ze naredili, odhoda ne obzalujemo.


Ti se verjetno nisi selil zaradi neke splošne nesrečnosti
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

zee ::

Nesrecen resda nisem bil, zafrustriran pa zagotovo.

Definitivno pa sem si zelel poskusiti kje drugje.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Smurf ::

Invictus je izjavil:


Dela se od 8 - 20h, na leto imajo 14 - 20 dni dopusta. In so srečni. Vsaj tako je bilo pri HPju, kjer sem sam delal. Kot outsourcing ...

Cisto odvisno. Ko sem bil v nekem bolj znanem Ameriskem podjetju so vsi delali strogo do 16.00 (so se mene presenetili), baje zaradi sindikata.

V drugih podjetjih pa sem opazil povprecje nekje od 8(ali 9) do 18h.

primar ::

Sem se pogovarjal z nekaj slovenskimi "amerikanci" - niti pod razno ne delajo več kot 8 ur, imajo močne sindikate. Je pa res da začnejo delati pozno - 9 ali celo 10 dopoldan in imaš pol filing da delajo celi dan. Tudi 1 in 2 urne pavze vmes niso izjema, tako so dejansko tam pozno v večer.

LP

Matako ::

Pa saj tudi v Nemčiji je navada, da če tolčeš neke hude nadure te hitro šef pobara, če je kaj narobe, mogoče ne sfolgaš naloge ipd. Saj če se izkaže da je vse kul ni panike (razen, če ni posredi kak sindikat). Trik je, da so za slovenske razmere marsikje precej bolj pozorni na sumljivo veliko število opravljenih ur, ker je pogosto to znak, da nekaj ne štima.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Smurf ::

Jap, izkusnje iz Nemcije (spet ena vecjih znanih firm), ob pol 4h popoldne so se ze vsi odpravljali domov, ob 4h je bilo vse prazno :D.

jype ::

zee> Nesrecen resda nisem bil, zafrustriran pa zagotovo.

Ampak zate je bila situacija bistveno drugačna, ker si tudi pri nas delal na področju, ki ga bogato financirajo države.

Če bi ostal tukaj, bi bil priča zmanjševanju proračuna in nemara tudi tvojih osebnih dohodkov, ker je na raziskovalcih zelo enostavno prihranit.

Za laufat biznis (globalen ali vsaj panevropski, jasno) je Slovenija še vedno precej nice.

mihec87 ::

Definitivno se je lažje odseliti če veš da te tam čaka zagotovljeno delovno mesto..

Nissan_GTR ::

Ja, to je skoraj vedno res. Tudi dela v ZDA ni tako zelo težko dobit, če imaš vsaj približno znosne kvalifikacije in izkušnje.


še najlažje tam delo dobiš, če nimaš nobene izobrazbe in si za "Minimum wage" pripravljen delati kakršno koli delo. Če si pripravljen delati na kakšni farmi, pobirati paradajz, takoj dobiš delo

jype ::

Ja, ampak za ta "tier" je pametneje delat v Avstraliji, kjer je bistveno boljša sociala.

Mipe ::

In gromozanski pajki, med drugim. Samo tako mimogrede.

jype ::

Teh tudi v ZDA ne manjka.

Tr0n ::

Norveška, Nizozemska, Švedska.. to pa noben? Visoki standardi, malo kriminala, dobri pogoji za delo,...

Gladi ::

Tam je pa problem jezik, čeprov tudi tja eni zahajajo.

jan_g ::

Nizozemska je ok, sem imel priliko malo okusiti tamkajšnje življenje. Samo je treba vedeti, da to ni Skandinavija, kar se tiče sociale. Imajo, kljub temu, da so med najbogatejšimi državami v Evropi, razmeroma nizek nivo sociale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jan_g ()

ahac ::

jype je izjavil:

Ja, ampak za ta "tier" je pametneje delat v Avstraliji, kjer je bistveno boljša sociala.


Avstralci te ne vzamejo kar tako. Imajo dost Kitajcev. Oni hočejo izobražene priseljence.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

jype ::

Ne za stalno, jasno. Od kolegov, ki so šli samo malo na pot okoli sveta in se tam ustavili za par mesecev, da so zaslužili za sproti, sem slišal predvsem pozitivne izkušnje (pri delu na plantažah, striženju ovc in podobnih rečeh).

Nissan_GTR ::

Avstralci te ne vzamejo kar tako. Imajo dost Kitajcev.


ne verjamem, da Kitajci v Avtraliji delajo po farmah sezonska opravila. Oni se naseljujejo v večja mesta in si tam služijo kruh.

ramiz?! ::

Pozna kdo koga, ki se je prijavil na green card lottery in dobil zeleno karto za ZDA? :)
Never regret anything, there's always a reason things happen.

s7nf ::

Ja, vsaj enega, če ne celo dva Slovenca. Po drugi stran imam pa sestro in njenega, ki se trudita z loterijo že ene 5 let, pa ne gre ;)

Nissan_GTR ::

zelena karta ti omogoči stalno prebivališče v ZDA, še vedno si pa moraš poiskati službo

mtosev ::

veliko sreče s tem ker primarno zmagujejo bolj revne države od slovenije na green cardu
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

s7nf ::

Nissan_GTR je izjavil:

zelena karta ti omogoči stalno prebivališče v ZDA, še vedno si pa moraš poiskati službo

Ja, ampak z zeleno karto te vsaj kdo vzame v službo. Če je nimaš, ti mora delovno dovoljenje dobiti delodajalec. Te pa imajo tudi probleme in omejitve z pridobivanjem le teh.

Okapi ::

ne verjamem, da Kitajci v Avtraliji delajo po farmah sezonska opravila. Oni se naseljujejo v večja mesta in si tam služijo kruh.
Ti mogoče ne verjameš, ampak Kitajci počnejo tudi to, in to na veliko. In avstralski farmer veliko raje zaposli kitajskega kmeta, ki zna v rokah držati vile, kot evropskega študenta, ki vile prvič v življenju od blizu vidi.

O.

__luka__ ::

San Diego je zakon za življenje. Kul vreme, zelo prijazen folk, veliko različne hrane in veliko dogajanja. Ampak načeloma je tako v vsakem velikem mestu, kjer se sreča veliko kultur.
Vsekakor bi se dalo tu živet (za sedaj sem tu kot del projekta, nakaterem delamo iz Nemčije in Slovenije). Se je pa potrebno odpovedat precejšnemu delu svojih prijateljev, ker komunikacija precej trpi (vsaj po mojem mnenju) tako da jaz še nisem odločen če bi se res preselil za stalno.

Kriminal je in se v ekaterih delim mesta ne počutim najbolj varno. Mogoče sem preveč paranoičen. Ni pa krize s kriminalom. Precej verjetno je, da se ne boš srečal z njim (jaz se v zadnjih 5 mesecih nisem (če odmislim, ko so policaji lovili enega tipa ki jim je bežal)).

Po mojih izkušnjah je delovni čas precej odvisen od tebe. Če nekaj obljubiš in daš oceno, da bo nekaj narejeno v enem tednu potem moraš to izpolnit. Če si zajebal z oceno (ali pač ne zmoreš delat tako hitro kot se od tebe priakuje), potem moraš delat nadure, če nisi, delaš normalno 8 ur na dan. Zelo podobno je bilo v Nemčiji. In načeloma tudi v matični firmi v Sloveniji. Tako da zame se ni nič spremenilo.

Kolikor sem jaz videl kalifornijo, bi si izbral San diego, ker je precej skuliran (in mi je odkrito povedano precej domač) ali pa San Francisco, kjer imaš neomejeno priložnosti pri raznih tehnoloških podjetjih. Drugih mest v ZDA ne morem komentirati.
the truth is out there

DuleKrtola ::

Ja, ampak za ta "tier" je pametneje delat v Avstraliji, kjer je bistveno boljša sociala.

Za ta tier v Avstraliji ne dobiš vize, razen če fušaš na turistično. Raje Nova Zelandija, če si pod 30 in mogoče dobiš working holiday vizo za eno leto.

In gromozanski pajki, med drugim. Samo tako mimogrede.

Mislim da je večja šansa da te pri nas povozi avto, kot da te v avstraliji fenta pajek/kača/morski pes.

Mipe ::

Vseeno, in sicer glede na destinacijo, je v Avstraliji drugačna klima. Vroča podjetja, mile zime, dolge suše. Če že sedaj komaj shajate s slovenskimi poletji, znajo avstralska poletja biti prav peklenska.

Seveda je to močno odvisno od kraja. Južna obala, ki je tudi bolj poseljena, je še kar znosna. Vsaj kolikor vem.

Okapi ::

O klimatskih razmerah v tujini razmišljajo tisti, ki nimajo dovolj jajc se selitev in iščejo izgovor, ali pa so tako dobri, da lahko izbirajo med ponudbami z različnih koncev sveta. No, pa tisti, ki jim pri nas ne gre tako slabo, da bi se morali seliti.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Mipe ::

V mojem primeru NI potrebe po selitvi.

Aha, si hitro popravil ;)

Quantum ::

Hvala vse, za dodatne informacije. Če sem iskren ZDA so samo v načrtu, nič še nisem dokončno dorekel. V bistvu imam še 2 leti časa za to.

[D]emon ::

Meh, ZDA. Fino za potovat, ne zdi se mi pa ravno drzava, kjer bi hotel zivet.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Gladi ::

Splača se živet, če si v višjem razredu ekonomske prehrenjevalne verige. Nižji sloji pa tako jeb*jo ježa pri nas ali pa v ZDA. No pri nas je zadeva malo boljša glede zdravstva za le prej omenjene( pa če si južnjak je velka vrjetnost da dobiš neprofitno stanovanje v najem oz. odkup).

masterpsi ::

jaz tudi že nekaj let gledam tujino - angleško govoreče države: V UK mi vreme ni všeč, Avstralija je predaleč, ostane vzhodna obala US ali kak otok (manj možnosti za zaposlitev). Poleg slabšega zdravstvenega sistema v US si tudi jaz ne želim delati 8ur+. Najbolje bi bilo 6h, da imaš še kaj od dneva oz. privat življenja :)
Sicer mi v SLO ni hudga - zadovoljen s službo in življenjem, ampak .. what if... čez 10let mi bo ziher žal da nisem/nebi šel...

jype ::

Ni treba jit za vedno, lahko greš za nedoločen čas (sam papirje morš zrihtat).

Hexx ::

Mene pa v ZDA najbolj moti ideja, da te imajo stalno pod nadzorom, internet, cenzura itd. sej veste o čem govorim :)
Malo scary vse skupaj, kot v kakšen filmu.

mikena ::

A sploh obstaja določen procent mlade generacije, ki radi živijo v Sloveniji in jo ne bi zamenjali za nobeno drugo državo? Jaz osebno ne poznam nobenega iz mojega kroga znancev, ki bi bili zadovoljni, ker živijo v Sloveniji.

Itak to našo državo hvalijo samo stare mamice in zaostali dedki, ki se jim sline cedijo nad biseri naše narave in jezeri.
Mladi bi pa najraje jokali ob vsem tem.

Okapi ::

Ti zaostali dedki so imeli jajca iti delati v Nemčijo, Švedsko in Belgijo, če pri nas niso bili zadovoljni, današnja mladina pa samo joka, kako jim je hudo, živijo pa pri mamici do 30. leta in čez.>:D

O.

jype ::

Poleg tega jaz ta teden še nisem starček, pa se mi zdi življenje v Sloveniji zelo udobno. So države z boljšimi kompromisi, ampak ne toliko, da bi se mi mudilo tja. Morda, če se bo jamranje nadaljevalo, pametnega pa nihče ne bo nič storil, bo čas za selitev šele prišel.

jernejl ::

A sploh obstaja določen procent mlade generacije, ki radi živijo v Sloveniji in jo ne bi zamenjali za nobeno drugo državo?

Veliko ljudi godrnja in je do določene mere nezadovoljnih s standardom življenja, pa se mi zdi, da ta pojav ni značilen samo za Slovenijo. Ljudje zmeraj stremijo k temu, da bi šli na bolje, v domačem okolju vidijo samo negativne reči, iz tujine pa pozitivne.

Predvsem za študentsko populacijo je pri nas precej dobro poskrbljeno, a so kljub temu nezadovoljni s svojim položajem.
V nekaterih "zaželenih" državah morajo ljudje delati dve službi hkrati, da lahko otrokom omogočijo študij.

Smurf ::

mikena je izjavil:

A sploh obstaja določen procent mlade generacije, ki radi živijo v Sloveniji in jo ne bi zamenjali za nobeno drugo državo? Jaz osebno ne poznam nobenega iz mojega kroga znancev, ki bi bili zadovoljni, ker živijo v Sloveniji.

Itak to našo državo hvalijo samo stare mamice in zaostali dedki, ki se jim sline cedijo nad biseri naše narave in jezeri.
Mladi bi pa najraje jokali ob vsem tem.

Jaz grem lahko jutri delati v Ameriko, ce hocem, ampak mi je zaenkrat fino tukaj. Se najbolj mi gre tukaj na zivce pritozevanje velikega stevila prebivalstva in smiljenje samemu sebi (dosti bolj, kot dejstvo, da dam ogromno kolicino denarja drzavi vsak mesec). Je pa mozno, da me bo nekega dne prijelo in bom sel.

Invictus ::

Mipe je izjavil:

In gromozanski pajki, med drugim. Samo tako mimogrede.

Ti niso problem. Problem so mali pajki, ki jih niti ne vidiš. In so bolj strupeni ...

Čeprav jih sam nisem videl ...

Mipe je izjavil:

Vseeno, in sicer glede na destinacijo, je v Avstraliji drugačna klima. Vroča podjetja, mile zime, dolge suše. Če že sedaj komaj shajate s slovenskimi poletji, znajo avstralska poletja biti prav peklenska.


Če greš sredi puščave. Drugače so poletja podobna kot pri nas. Okoli 35 stopinj čez dan. Melbourne čez dan tudi čez 40. Ponoči je pa tudi poleti pod 20. Pač bližina Antarktike.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

opeter ::

No, jaz sicer točne informacije glede zdravstvenega sistema v ZDA nimam, ampak so mi znanci pripovedovali, da je njihov sorodnik, dokaj spodoben in relativno bogat gospod - privatnik, lastnik več podjetij - propadel in postal revež ravno zaradi bolezni žene.

Pa so baje imeli zavarovanje, ki pa izgleda ni pokrival vse ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jan_g ::

opeter je izjavil:

No, jaz sicer točne informacije glede zdravstvenega sistema v ZDA nimam, ampak so mi znanci pripovedovali, da je njihov sorodnik, dokaj spodoben in relativno bogat gospod - privatnik, lastnik več podjetij - propadel in postal revež ravno zaradi bolezni žene.

Pa so baje imeli zavarovanje, ki pa izgleda ni pokrival vse ...


V Ameriki živi okrog 300 milijonov ljudi. A se ti zdi, da bi lahko družba funkcionirala, če bi bili bankroti zaradi bolezni pogosti? Kar jaz poznam ljudi iz ZDA, noben ni bankrotiral zaradi zdravstva niti mi ni omenjal, da so njegovi sorodniki bankrotirali.

Ne pravim, da to ni problem, zdi se mi pa, da se ga bistveno preveč napihuje.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749602 (19738) DOOM_er
»

Kvaliteta življenja v Floridi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8621860 (17000) Dejan_007
»

Delo v Avstraliji (tujini) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7518132 (9867) Pegaz

Več podobnih tem